• Podczas pracy piekarnika jego wnętrze, grzałka grilla i akcesoria stają się gorące. Należy
dotykać ich ostrożnie, używając rękawic kuchennych lub podobnego zabezpieczenia. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia!
• Metalowe przedmioty muszą znajdować się w odległości co najmniej 2 cm od ścianek i
drzwi urządzenia. W przeciwnym razie może dojść do iskrzenia i uszkodzenia urządzenia.
• Nie należy używać folii aluminiowej jeśli nie zezwolono na jej używanie.
• Między drzwiami urządzenia a ich ramą nie powinny znajdować się żadne przedmioty.
• Uszczelkę drzwi, powierzchnię przylegania uszczelki oraz wnętrze urządzenia należy utrzy‐
mywać w czystości. Obecność zanieczyszczeń w urządzeniu może być przyczyną niebez‐
piecznych sytuacji.
• Nie wolno trzymać w piekarniku łatwopalnych materiałów. Włączenie urządzenia mogłoby
spowodować ich zapłon.
• Butelki i słoiczki z jedzeniem dla niemowląt można podgrzewać tylko po uprzednim zdję‐
ciu pokrywki lub zakrętki. Po podgrzaniu zawartość naczynia należy dobrze zamieszać
lub potrząsnąć. Przed podaniem jedzenia dziecku należy upewnić się, że nie jest ono
zbyt gorące.
Nie używać urządzenia:
• Do gotowania jajek w skorupkach, ponieważ mogą eksplodować. Przed smażeniem jajek
należy nakłuć ich żółtka.
• Do podgrzewania oleju jadalnego (fondue, głębokie smażenie) lub napojów z wysoką za‐
wartością alkoholu. Ryzyko samozapłonu! Ryzyko eksplozji!
• Do ogrzewania szczelnie zamkniętych pojemników, np. puszek, butelek, zakręcanych słoi‐
ków.
• Do suszenia sierści zwierząt, wyrobów tekstylnych, poduszek wypełnionych ziarnem, okła‐
dów żelowych i innych łatwopalnych materiałów. Ryzyko pożaru!
• Z naczyniami z porcelany, ceramiki lub fajansu zaopatrzonymi w małe otwory (np. na uch‐
wytach) lub mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć znajdująca w otworach może po podgrza‐
niu spowodować pęknięcie naczynia.
Konserwacja i czyszczenie
• Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
• Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
• Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
• Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
• Bardzo wilgotne ciasta należy piec w głębokiej blasze do pieczenia, aby zapobiec trwałe‐
mu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
• Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych lub mogących spowodować korozję.
• Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7