Whirlpool W11 MW161 Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL
OPIS PRODUKTU
1
2
4
7
6
5
3
1. Panel sterowania
2. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
3. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
4. Drzwiczki
5. Grzałka górna / grill
6. Oświetlenie
7. Talerz obrotowy
OPIS PANELU STEROWANIA
1. WŁĄCZANIE/WĄCZANIE
Włączanie i wyłączanie piekarnika.
2. MENU GŁÓWNE
Szybki dostęp do głównego menu.
3. ULUBIONE
Odtworzenie listy ulubionych
funkcji.
4. WWIETLACZ
5. NARZĘDZIA
Wybór spośród kilku opcji
piekarnika oraz zmiana ustawień i
preferencji
6. ZDALNE STEROWANIE
Możliwość skorzystania z aplikacji
6
th
Sense Live Whirlpool.
7. ANULUJ
Przerwanie działania danej
funkcji piekarnika poza zegarem,
minutnikiem kuchennym oraz
blokadą elementów sterujących.
1
2 3 4 65 7
PRZEWODNIK
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie wskazówek
dotyczących zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU
WHIRLPOOL
Aby uzyskać bardziej kompleksową
pomoc i wsparcie techniczne, prosimy
zarejestrować swoje urządzenie na stronie
www . whirlpool . eu / register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać z naszej strony docs.whirlpool.eu,
postępując zgodnie ze wskazówkami
zamieszczonymi na odwrocie niniejszej
broszury.
2
AKCESORIA
TALERZ OBROTOWY
Umieszczony na podstawce szklany
talerz obrotowy może być używany
do wszystkich metod gotowania.
Talerz obrotowy musi zawsze
stanowić podstawę dla innych
pojemników i akcesoriów, z wyjątkiem blach do
pieczenia.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
Podstawki należy używać tylko ze
szklanym talerzem obrotowym.
Na podstawce nie należy umieszcz
innych akcesoriów.
TALERZ CRISP
Może być używany tylko z
wybranymi funkcjami.
Talerz Crisp należy umieszczać na
środku szklanego talerza
obrotowego, a kiedy jest pusty,
może zostać podgrzany przy użyciu specjalnej funkcji
przeznaczonej tylko do tego celu. Umieścić potrawę
bezpośrednio na talerzu Crisp.
UCHWYT DO TALERZA CRISP
Służy do wyjmowania gorącego
talerza Crisp z komory kuchenki.
RUSZT
Umożliwia umieszczenie potrawy
bliżej grilla, a tym samym zapewnia
doskonały stopień przyrumieniania
dania i optymalną cyrkulację
powietrza.
Podczas korzystania z niektórych funkcji „6
th
Sense Crisp
Fry” należy używać go jako podstawki pod talerz Crisp.
Umieścić ruszt na talerzu obrotowym, upewniając się, że
nie styka się z innymi powierzchniami.
PROSTOKĄTNA BLACHA DO PIECZENIA
Blachy do pieczenia można używać
tylko z funkcjami umożliwiającymi
pieczenie konwekcyjne; nie wolno
ywać jej w połączeniu z
mikrofalami.
Włożyć talerz poziomo, umieszczając go na podstawce
wewnątrz komory.
Uwaga: Przy zastosowaniu blachy do pieczenia nie trzeba
wyjmować talerza obrotowego ani jego podstawki.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
3
2
1
Aby przygotować na parze
potrawy takie jak ryby czy
warzywa, naly umieścić je w
koszyku (2) i nalać wody pitnej
(100 ml) na dno naczynia do
gotowania na parze (3), aby
uzyskać właściwą ilość pary.
Aby ugotować potrawy takie jak
ziemniaki, makaron, ryż lub produkty zbożowe, umieścić
je bezpośrednio na dnie naczynia do gotowania na
parze (niekoniecznie w koszyku) i dodać odpowiednią
ilość pitnej wody, w zależności od ilości potrawy.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów przykryć naczynie
do gotowania na parze pokrywką (1) dołączoną do
zestawu.
Naczynie do gotowania na parze należy zawsze
umieszczać na talerzu obrotowym i używać go tylko z
odpowiednimi funkcjami gotowania lub z funkcją
mikrofal.
Dno naczynia do gotowania zostało zaprojektowane w
taki sposób, aby można było go używać w połączeniu ze
specjalną funkcją Smart clean.
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, które nie są dołączone do zestawu,
można zakupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
Na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych
akcesoriów. Przed zakupem należy upewnić się, czy
dany przedmiot nadaje się do użycia w kuchence
mikrofalowej i czy jest on odporny na działanie
temperatur panujących w jej komorze.
Podczas gotowania przy użyciu mikrofal nie wolno
używać metalowych pojemników na jedzenie lub
napoje.
Należy upewnić się, że potrawy i naczynia nie
dotykają wewnętrznych ścianek urządzenia.
Przed uruchomieniem kuchenki należy sprawdzić, czy
talerz obrotowy może się swobodnie obracać. Przy
wkładaniu i wyjmowaniu naczyń należy uważ, aby
talerz obrotowy nie wypadł ze swojego położenia.
3
PL
FUNKCJE PIECZENIA
FUNKCJE RĘCZNE
MIKROFALE
Do szybkiego gotowania oraz podgrzewania potraw i
napojów.
Moc (W) Zalecenia
900
Szybkie podgrzewanie napojów lub potraw o dużej
zawartości wody.
750 Gotowanie warzyw.
650 Gotowanie mięsa i ryb.
500
Gotowanie sosów mięsnych lub sosów zawierających
ser lub jaja. Dopiekanie tart mięsnych lub zapiekanych
makaronów.
350
Powolne, delikatne gotowanie. Doskonałe do
rozpuszczania masła lub czekolady.
160
Rozmrażanie mrożonych owoców lub zmiękczanie
masła i sera.
90 Zmiękczanie lodów.
Działanie Produkt żywnościowy Moc (W) Czas trwania (min.)
Odgrzewanie 2 szklanki 900 1-2
Odgrzewanie Ziemniaki tłuczone 1 kg 900 10 -12
Rozmrażanie Mięso mielone 500 g 160 15-16
Gotowanie Biszkopt 750 7-8
Gotowanie Krem waniliowy 500 16 -17
Gotowanie Pieczeń rzymska 750 20-22
ZARUMIENIANIE
Umożliwia idealnie przyrumienienie potrawy – zarówno
z wierzchu, jak i od spodu. Tej funkcji można używać
tylko przy zastosowaniu specjalnego talerza Crisp.
Produkt żywnościowy Czas trwania (min.)
Ciasto drożdżowe 7-10
Hamburger 8-10 *
* Obrócić potrawę w połowie czasu gotowania.
Wymagane akcesoria: Talerz Crisp, uchwyt do talerza Crisp
WYMUSZONY NADMUCH
Do takiego przygotowywania potraw, które pozwoli
uzyskać podobny efekt jak w przypadku zwykłego
piekarnika. Do pieczenia potraw można używać blach
lub innych naczyń przeznaczonych do pieczenia w
piekarniku.
Produkt żywnościowy Temp. (°C)
Czas trwania
(min.)
Suflet 175 30-35
Babeczka z serem 170 * 25-30
Ciasteczka 175 * 12-18
* Wymagane wcześniejsze nagrzanie piekarnika
Zalecane akcesoria: Prostokątna blacha do pieczenia / Ruszt
TERMOOBIEG + MW
Służy do przygotowywania dań pieczonych w krótkim
czasie. Zaleca się użycie podstawki, co zapewni lepszy
obieg powietrza.
Produkt żywnościowy Moc (W) Temp. (°C) Czas trwania (min.)
Pieczeń 350 170 35-40
Pasztecik mięsny 160 180 25-35
Zalecane akcesoria: Ruszt
GRILL
Do przypiekania, grillowania i zapiekania. Zaleca się
obracać potrawy podczas grillowania.
Produkt żywnościowy Poziom grillowania Czas trwania (min.)
Tosty Wysoka 5-6
Krewetki koktajlowe Średnie 18-22
Zalecane akcesoria: Ruszt
GRILL + MIKROFALE
Służy do szybkiego pieczenia i zapiekania potraw dzięki
połączeniu funkcji mikrofal i grilla.
Produkt żywnościowy Moc (W)
Poziom
grillowania
Czas trwania (min.)
Zapiekanka ziemniaczana 650 Średnie 20-22
Ziemniaki w mundurkach 650 Wysoka 10-12
Zalecane akcesoria: Ruszt
TURBO GRILL
Dla uzyskania najlepszych efektów, połączenie funkcji
grilla i konwekcji. Zaleca się obracać potrawy podczas
grillowania.
Produkt żywnościowy Poziom grillowania Czas trwania (min.)
Kebab z kurczaka Wysoka 25-35
Zalecane akcesoria: Ruszt
TURBO GRILL + MIKROFALE
Do szybkiego gotowania i zapiekania potraw, łącząc
funkcje mikrofal, grilla i konwekcji.
Produkt żywnościowy Moc (W)
Poziom
grillowania
Czas trwania (min.)
Cannelloni (mrożony) 650 Wysoka 20-25
Kotlety wieprzowe 350 Wysoka 30-40
Zalecane akcesoria: Ruszt
SZYBKIE PODGRZEWANIE WSTĘPNE
Służy do szybkiego nagrzania piekarnika przed
rozpoczęciem cyklu pieczenia.
FUNKCJE SPECJALNE
» UTRZYMAJ CIEPŁE
Pozwala na utrzymywanie ciepła i świeżości
przyrządzonych potraw, np. mięsa, potraw
smażonych lub ciast.
» ROSNĄCE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów
ciast. Aby zachować wysoką jakość wyrastania ciasta.
Nie należy włączać tej funkcji, kiedy urządzenie jest
wciąż nagrzane po poprzednim cyklu pieczenia.
4
FUNKCJE 6
th
SENSE
Funkcja ta umożliwia w pełni zautomatyzowane pieczenie
wszystkich rodzajów potraw. Aby najlepiej wykorzystać możliwości
tej funkcji, należy stosować się do wskazówek zawartych w danej
tabeli pieczenia.
ROZMRAŻANIE 6
th
SENSE
Do szybkiego rozmrażania różnych rodzajów żywności, na podstawie
określenia ich wagi. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy ułożyć
żywność bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym.
ROZMRANIE CHRUPKIEGO CHLEBA
Ta wyjątkowa funkcja Whirlpool pozwala na rozmrażanie zamrożonego
chleba. Dzięki połączeniu technologii rozmrażania z technologią Crisp chleb
smakuje i pachnie tak, jakby był świeżo upieczony. Funkcji tej należy używać
do szybkiego rozmrażania i podgrzewania bułek, bagietek i rogalików. Aby
korzystać z tej funkcji, należy użyć talerza Crisp.
Produkt żywnościowy Waga
ROZMRAŻANIE CHRUPKIEGO CHLEBA
50-800 g
MIĘSO 100-2000 g
DRÓB 100-3000 g
RYBY 100-2000 g
WARZYWA 100-2000 g
CHLEB 100-2000 g
ODGRZEWANIE 6
th
SENSE
Do odgrzewania gotowych potraw - zamrożonych lub w
temperaturze pokojowej. Urządzenie automatycznie oblicza
wartości ustawień potrzebne do osiągnięcia najlepszych możliwych
rezultatów w jak najkrótszym czasie. Potrawę należy umieścić na
żaroodpornym talerzu lub naczyniu przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych. Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć
całą folię aluminiową. Pozostawienie potrawy na 1-2 minuty po
zakończeniu procesu odgrzewania pozwoli uzyskać lepszy efekt za
każdym razem, szczególnie jeśli chodzi o żywność mrożoną.
Kiedy korzysta się z tej funkcji, nie wolno otwierać drzwiczek.
GOTOWANIE NA PARZE 6
th
SENSE
Służy do gotowania na parze potraw takich jak warzywa i ryby przy
użyciu załączonego naczynia do gotowania na parze. Faza
przygotowania automatycznie wytwarza parę, używając do gotowania
wody wlanej na spód naczynia do gotowania na parze. Czasy
gotowania w tej fazie mogą się różnić. Następnie urządzenie
kontynuuje gotowanie potrawy na parze zgodnie z ustawionym
czasem.
Ustawić 1-4 minuty dla miękkich warzyw, takich jak brokuły i por lub
4-8 minut dla twardszych warzyw, takich jak marchewki i ziemniaki.
Kiedy korzysta się z tej funkcji, nie wolno otwierać drzwiczek.
Wymagane akcesoria: Naczynie do gotowania na parze
6
th
SENSE CRISP FRY
Ta wyjątkowa funkcja, która pozwala na zdrowe przygotowanie
potraw, łączy cechy funkcji Crisp z właściwościami cyrkulującego
ciepłego powietrza. Dzięki niej można przygotować chrupkie,
smaczne i przypieczone dania, ograniczając ilość tłuszczu
potrzebnego do przyrządzenia potrawy w porównaniu z
tradycyjnym gotowaniem. W niektórych przepisach można nawet
całkowicie wykluczyć konieczność stosowania tłuszczu. Jest to
możliwe przy przyrządzaniu przeróżnych potraw, zarówno ze
świeżych, jak i z mrożonych składników.
Najlepszy efekt można uzyskać, stosując się do informacji zawartych
w poniższej tabeli i używając akcesoriów zgodnie z ich
przeznaczeniem oraz rodzajem przygotowanego dania (świeżego
lub mrożonego
).
Produkt żywnościowy Waga/porcje
SMAŻENIE PANIEROWANEGO FILETA
Przed pieczeniem lekko nasmarować olejem. Rozłoż
równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na podstawce
100-500 g
PULPETY
Przed pieczeniem lekko nasmarować olejem. Rozłoż
równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na podstawce
200-800 g
RYBA Z FRYTKAMI
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
1-3 szt.
PANIEROWANE KREWETKI
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
100-500 g
KRĄŻKI Z KALMARÓW W CIEŚCIE
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
100-500 g
PANIEROWANE PALUSZKI RYBNE
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp. Obrócić, gdy pojawi się
odpowiedni komunikat
100-500 g
SMAŻONE ZIEMNIAKI
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
200-500 g
SMAŻONE ZIEMNIAKI
Obrać i pokroić w słupki. Moczyć w osolonej wodzie przez 30 minut.
Osuszyć ręcznikiem papierowym i zwyć. Posmarować oliwą z
oliwek (5%). Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz
na podstawce. Obrócić, gdy pojawi się odpowiedni komunikat
200-500 g
KROKIETY ZIEMNIACZANE
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
100-600 g
BAKŁAŻAN
Pokroić, posolić i odstawić na 30 minut. Umyć, osuszyć i zważyć.
Posmarować oliwą z oliwek (5%). Rozłożyć równomiernie na talerzu
Crisp. Umieścić talerz na podstawce. Obrócić, gdy pojawi się
odpowiedni komunikat
200-600 g
PAPRYKA
Pokroić, zważyć i nasmarować oliwą z oliwek (5%). Rozłoż
równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na podstawce
200-500 g
CUKINIA
Pokroić, zważyć i posmarować oliwą z oliwek (5%). Rozłożyć
równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na podstawce
200-500 g
PLACKI ZIEMNIACZANE
Obrać i utrzeć. Moczyć w osolonej wodzie przez 30 minut. Osusz
ręcznikiem papierowym i zwyć. Posmarować oliwą z oliwek (5%).
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na
podstawce. Nałożyć i obrócić po pojawieniu się odpowiedniego
komunikatu
100-600 g
NUGETSY Z KURCZAKA
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na
podstawce
200-600 g
SER PANIEROWANY
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na
podstawce
100-400 g
FALAFEL
Lekko natłuścić talerz Crisp. Nałożyć i obrócić potrawę po pojawieniu
się odpowiedniego komunikatu
100-400 g
MIESZANE SMAŻONE RYBY
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
100-500 g
KRĄŻKI CEBULI
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp. Umieścić talerz na
podstawce
100-500 g
5
PL
JAK KORZYSTAĆ Z DOTYKOWEGO WYŚWIETLACZA
Aby przewinąć menu lub listę:
Po prostu przeciągnąć palcem wzdłuż
wyświetlacza, aby przewinąć pozycje lub wartości.
Aby wybrać lub zatwierdzić:
Dotknąć ekranu, aby wybrać wymaganą
wartość lub pozycję z menu.
Aby powrócić do poprzedniego ekranu:
dotknąć .
Aby zatwierdzić ustawienie lub przejść do następnego
ekranu:
Dotknąć „USTAW lub „DALEJ”.
PIERWSZE UŻYCIE
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy je
skonfigurować.
Ustawienia można ponownie zmienić poprzez naciśnięcie
, aby wejść do menu „Narzędzia.
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas.
Przeciągnąć palcem wzdłuż ekranu, aby przewinąć
listę dostępnych języków.
Čeština, Český Jazyk
Czech
Dansk
Danish
Deutsch
German
Dotknąć wybranego języka.
Ελλνικά
Greek, Modern
English
English
Español
Spanish
Dotknięcie umożliwi powrót do poprzedniego ekranu.
2. WYBÓR TRYBU USTAWIEŃ
Po wybraniu języka na wyświetlaczu pokaże się
polecenie dokonania wyboru w „DEMO SKLEPOWE”
(przydatne dla sprzedawców detalicznych, jedynie
w celu wyświetlania) lub kontynuowania poprzez
dotknięcie „DALEJ.
Dziękujemy za zakup!
Naciśnij Dalej, aby kontynuować
konfigurowanie użytkowania domowego.
DALEJDEMO SKLEPOWE
3. USTAWIENIE WIFI
Funkcja 6th Sense Live pozwala na zdalną obsługę
piekarnika z urządzenia mobilnego. Aby umożliwić
zdalne sterowanie urządzeniem, należy najpierw
pomyślnie wykonać procedurę konfiguracji
połączenia. Ta procedura jest konieczna w celu
rejestracji posiadanego urządzenia oraz podłączenia
go do sieci domowej.
Dotknąć „SKONFIGURUJ TERAZ”, aby skonfigurować
połączenie.
Konfiguracja WiFi
Skonfigurować teraz Wi-Fi, aby automatycznie
ustawić godzinę, datę i umożliwić komunikację ze
smartfonem.
W przypadku pominięcia, można znaleźć później
opcjonalną konfigurację w menu narzędzi.
SKONFIGURUJ TERAZPOMIŃ
W przeciwnym razie dotknąć „POMIŃ”, aby odłoż
połączenie urządzenia na później.
W JAKI SPOSÓB SKONFIGUROWAĆ POŁĄCZENIE
Aby użyć tej funkcji, należy posiadać: Smartfon lub
tablet oraz bezprzewodowy router podłączony do
internetu.
Należy użyć urządzenia mobilnego, aby sprawdzić,
czy sygnał bezprzewodowej domowej sieci jest silny
w pobliżu urządzenia.
Minimalne wymagania.
Urządzenie mobilne: Android 4.3 (lub wyższa wersja) z
ekranem o rozdzielczości 1280x720 (lub wyższej) lub system
iOS 8 (lub wyższa wersja).
Bezprzewodowy router: 2,4 Ghz WiFi b/g/n.
1. Pobranie aplikacji 6
th
Sense Live
Pierwszym krokiem do połączenia urządzenia jest
pobranie aplikacji na urządzenie mobilne. Aplikacja
6
th
Sense Live poprowadzi użytkownika przez
wszystkie opisane tutaj kroki. Można pobrać aplikację
6
th
Sense Live ze sklepu iTunes Store lub Google Play
Store.
2. Utworzenie konta
Jeśli jeszcze nie zostało to zrobione, należy utworz
konto. Umożliwi to połączenie posiadanych urządzeń
w sieć oraz ich zdalny podgląd i sterowanie.
3. Zarejestrowanie posiadanego urządzenia
Zarejestrować posiadane urządzenie zgodnie ze
wskazówkami aplikacji. Potrzebny będzie numer
6
identyfikacyjny urządzenia mobilnego (SAID), aby
zakończyć proces rejestracji. Unikalny numer można
znaleźć na tabliczce znamionowej dołączonej do
urządzenia.
4. Podłączenie do WiFi
Postępować zgodnie z procedurą scan-to-
connect (skanowanie w celu połączenia). Aplikacja
poprowadzi użytkownika przez proces podłączenia
urządzenia do bezprzewodowej sieci domowej.
Jeśli posiadany router obsługuje WPS 2.0 (lub
wyższy), wybrać „RĘCZNE”, a następnie dotknąć
„Konfiguracja WPS”: W bezprzewodowym routerze
nacisnąć przycisk WPS w celu nawiązania połączenia
między dwoma urządzeniami.
Jeśli będzie to konieczne, można również połączyć
urządzenie ręcznie za pomocą opcji „Search for a
network [Znajdź sieć].
Kod SAID jest używany do synchronizacji urządzenia
mobilnego z posiadanym urządzeniem.
Adres MAC jest wyświetlany dla modułu WiFi.
Procedura połączenia będzie musiała b
powtórzona, jedynie jeśli zmienione zostaną
ustawienia posiadanego routera (np. nazwa sieci lub
hasło lub dostawca danych).
. USTAWIANIE GODZINY ORAZ DATY
Połączenie piekarnika z domową siecią sprawi,
że godzina i data ustawią się automatycznie.
W przeciwnym razie konieczne będzie ręczne
ustawienie godziny i daty.
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
godzinę.
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić.
Po ustawieniu godziny należy ustawić datę.
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić datę.
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić.
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zalecamy rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Nagrzać piekarnik do 200 °C, najlepiej używając funkcji
„Szybkie podgrzewanie wstępne”
.
Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
7
PL
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby włączyć piekarnik, nacisnąć lub dotknąć
ekranu w dowolnym miejscu.
Wyświetlacz pozwala na wybór pomiędzy funkcją
Ręczne a funkcjami 6
th
Sense.
Dotknąć głównej żądanej funkcji, aby przejść do
odpowiedniego menu.
Funkcje ręczne
Funkcje 6th Sense
12:35
+30 sek.+1 min+2 min
Przewijać do góry lub w dół, aby zapoznać się z
listą.
Funkcje ręczne
Mikrofale
Wymuszony
nadmuch
Termoobieg +
Mikrofale
Zarumienianie
Wybrać żądaną funkcję, dotykając jej.
2. USTAWIANIE FUNKCJI RĘCZNYCH
Po wybraniu żądanej funkcji istnieje możliwość
zmiany jej ustawień. Na wyświetlaczu będą pojawiać
się ustawienia, które można zmieniać.
ZASILANIE / TEMPERATURA / POZ. GRILLOWANIA
Przewinąć sugerowane wartości i wybrać żądaną
wartość.
Gotowanie
Wybrać poziom mocy
gotowania.
DALEJ
W funkcji „Wymuszony nadmuch” można dotknąć , aby
uruchomić nagrzewanie wstępne.
CZAS TRWANIA
W funkcjach mikrofali i funkcjach łączonych z
mikrofalą można zawsze ustawić czas pieczenia.
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
żądany czas pieczenia.
Wprowadzić czas stosowania funkcji
mikrofal.
Dotknąć „DALEJ”, aby potwierdzić.
Po zakończeniu czasu pieczenia kończy się ono
automatycznie.
Korzystając z funkcji bez mikrofali, nie trzeba ustawiać
czasu pieczenia, jeśli chce się piec w trybie ręcznym.
Aby uruchomić czas trwania pieczenia, dotknąć
„Ustaw czas gotowania.
Ustaw czas gotowania
Wybierz temperaturę
wymuszonego nadmuchu.
DALEJ
Aby anulować ustawiony czas trwania pieczenia podczas
pieczenia i dalej zarządzać ręcznie końcowym etapem
pieczenia, dotknąć ustawionego czasu trwania pieczenia i
wybrać „STOP”.
3. USTAWIANIE FUNKCJI 6
th
SENSE
Funkcje 6th Sense umożliwiają przygotowywanie
szerokiej gamy potraw poprzez wybranie potrawy z
listy. Większość ustawień pieczenia jest wybierana
automatycznie przez urządzenie w celu osiągnięcia
najlepszych rezultatów.
Wybrać z listy tryb pieczenia.
Wybrać funkcję.
Funkcje wyświetlają się według kategorii jedzenia w menu
POTRAWA 6
th
SENSE (patrz odpowiednie tabele) oraz według
aściwości przepisu w menu LIFESTYLE.
Po wybraniu funkcji należy po prostu wskazać
cechy potrawy (ilość, waga itp.), która ma b
pieczona, aby uzyskać idealny efekt.
4. USTAWIANIE OPÓŹNIENIA STARTU/
ZAKCZENIA PIECZENIA
Przed uruchomieniem funkcji bez mikrofali można
opóźnić rozpoczęcie pieczenia: Funkcja rozpocznie
lub zakończy działanie o godzinie, która zostanie
wcześniej ustawiona.
Dotknąć „OPÓŹNIENIE”, aby ustawić żądany czas
rozpoczęcia lub czas zakończenia pieczenia.
INSTRUKCJA GOTOWANIA:
Do gotowania różnych potraw
wymagających tej samej
temperatury gotowania na kilku
półkach (maksymalnie trzech)
jednocześnie. Funkcja ta pozwala
OPÓŹNIENIE
Wymuszony nadmuch
ROZPOCZNIJ
Po ustawieniu żądanego opóźnienia, dotknąć
„OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA, aby rozpocząć czas
oczekiwania.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwiczki: Funkcja rozpocznie działanie
automatycznie po okresie, który został obliczony.
8
Programowanie czasu opóźnienia pieczenia powoduje
wyłączenie fazy wstępnego nagrzewania: Piekarnik osiągnie
żądaną temperaturę stopniowo, co oznacza, że czas pieczenia
będzie nieznacznie dłuższy niż ten podany w tabeli pieczenia.
Aby natychmiast włączyć funkcję i anulować
zaprogramowany czas opóźnienia, dotknąć
.
5. URUCHOMIENIE FUNKCJI
Po skonfigurowaniu ustawień, dotknąć
„ROZPOCZNIJ”, aby aktywować funkcję.
Jeśli piekarnik jest gorący, a funkcja wymaga konkretnej
temperatury maksymalnej, na wyświetlaczu pojawi się
komunikat.
Przy funkcjach mikrofali dostępne jest zabezpieczenie
przed uruchomieniem. Przed uruchomieniem funkcji
należy otworzyć i zamknąć drzwiczki.
Otworzyć drzwiczki.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwiczki.
Dotknąć „ROZPOCZNIJ.
W każdym momencie podczas pieczenia można zmienić
wartości, które zostały ustawione, dotykając wartości, która
ma być zmieniona.
Nacisnąć , aby zatrzymać aktywną funkcję w
każdym momencie.
6. JET START
Na dole głównego ekranu znajduje się pasek, który
pokazuje trzy różne czasy. Należy dotknąć jeden
z nich,
aby rozpocząć pieczenie przy użyciu funkcji
mikrofali ustawionej na pełną moc (900 W).
Otworzyć drzwiczki.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwiczki.
Aby rozpocząć pieczenie, należy dotknąć czas
gotowania.
Funkcje ręczne
Funkcje 6th Sense
12:35
+30 sek.+1 min+2 min
7. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Jeśli wcześniej została aktywowana, po włączeniu
funkcji wyświetlacz pokazuje status fazy wstępnego
nagrzewania.
Po zakończeniu tej fazy zostanie wyemitowany sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się komunikat,
że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę.
Otworzyć drzwiczki.
Włożyć danie.
Zamknąć drzwiczki i dotknąć WYKONANO”, aby
rozpocząć pieczenie.
Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
przygotowywanych potraw. Otwarcie drzwiczek w trakcie
fazy wstępnego nagrzewania wstrzyma nagrzewanie
piekarnika. Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego
nagrzewania.
8. WSTRZYMYWANIE PIECZENIA
Niektóre funkcje 6
th
Sense wymagają obracania
potrawy podczas pieczenia. Urządzenie wyda sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się wskazówka
mówiąca o konieczności wykonania czynności.
Otworzyć drzwiczki.
Przeprowadzić czynność wskazaną na
wyświetlaczu.
Zamknąć drzwiczki i dotknąć WYKONANO”, aby
wznowić pieczenie.
Przed zakończeniem pieczenia piekarnik może
wyświetlić polecenie sprawdzenia potrawy w ten sam
sposób.
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na
wyświetlaczu pojawi się wskazówka mówiąca o
konieczności wykonania czynności.
Sprawdzić potrawę.
Zamknąć drzwiczki i dotknąć WYKONANO”, aby
wznowić pieczenie.
9. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
W przypadku niektórych funkcji można wydłużyć
czas pieczenia lub zapisać funkcję jako ulubioną po
zakończeniu pieczenia.
00:01 od gotowości
Wymuszony nadmuch
Gotowanie
WYKONANO
Minutnik
ZAKOŃCZONO
Dotknąć , aby zapisać w Ulubionych.
Dotknąć
, aby przedłużyć pieczenie.
10. ULUBIONE
Funkcja Ulubione przechowuje ustawienia piekarnika
dla ulubionych przepisów użytkownika.
Piekarnik automatycznie wykryje najczęściej używane funkcje.
Po kilku użyciach danego przepisu urządzenie zaproponuje
dodanie funkcji do Ulubionych.
JAK ZAPISAĆ FUNKCJĘ
Po zakończeniu funkcji można dotknąć , aby
zapisać ją jako ulubioną. Umożliwi to szybkie
ywanie danej funkcji w przyszłości przy
zachowaniu tych samych ustawień. Wyświetlacz
umożliwia zapisanie funkcji wskazując maksymalnie 4
pory ulubionych posiłków, w tym śniadania, obiadu,
przekąski i kolacji.
Dotknąć ikony, aby wybrać przynajmniej jeden
posiłek.
9
PL
1. Wymuszony nadmuch
Temp. komory: 180 °C
Czas gotowania: 05:00
Nagrzewanie: Wyłączone
ULUBIONY
Dotknąć „ULUBIONY”, aby zapisać funkcję.
WCZNIEJ ZAPISANE
Funkcje, które zostaną zapisane jako ulubione, będą
wyświetlane na głównym ekranie dla danej pory dnia.
DLA CIEBIE
PROPOZYCJA NA
KOLACJĘ
Funkcje
ręczne
Funkcje
6th Sense
Pizza
220,
00:11:00
Aby zobaczyć menu Ulubione nacisnąć : Funkcje
będą podzielone według pory posiłku i podane będą
pewne sugestie.
Dotknąć ikony posiłków, aby wyświetlić
odpowiednie listy.
Ulubione obiady
Pizza Hamburger
Szukasz czegoś innego?
Sprawdź propozycję poniżej.
Dotknięcie
7
umożliwia również przeglądanie historii
ywanych ostatnio funkcji.
Przewinąć zaproponowaną listę.
Dotknąć żądanego przepisu lub funkcji.
Dotknąć „ROZPOCZNIJ”, aby rozpocząć pieczenie.
ZMIANA USTAWIEŃ
Na ekranie Ulubionych można dodać obraz
lub naz, aby dostosować funkcję do swoich
preferencji.
Wybrać funkcję, która ma być zmieniona.
Dotknąć „EDYCJA.
Wybrać właściwość, która ma być zmieniona.
Dotknąć „DALEJ”: Wyświetlacz pokaże nowe
właściwości.
Dotknąć „ZAPISZ”, aby zatwierdzić zmiany.
Na ekranie Ulubionych można również usuwać
funkcje, które zostały zapisane:
Dotknąć
na danej funkcji.
Dotknąć „USUŃ TO”.
Można również zmienić godzinę, o której są
wyświetlane różne posiłki:
Nacisnąć
.
Wybrać
„Preferencje.
Wybrać „Godziny i daty”.
Dotknąć Twoje godziny posiłków.
Przewinąć listę i dotknąć odpowiedniej godziny.
Dotknąć nazwy odpowiedniego posiłku, aby go
zmienić.
Każdy przedział czasowy można połączyć tylko z jednym
posiłkiem.
11. NARZĘDZIA
Nacisnąć , aby otworzyć menu „Narzędzia w
dowolnym momencie.
To menu umożliwia wybór spośród kilku opcji oraz
zmianę ustawień lub preferencji dla urządzenia lub
wyświetlacza.
Narzędzia
Uaktywnianie
zdalne
Talerz
obrotowy
Minutnik
kuchenny
UAKTYWNIANIE ZDALNE
Możliwość skorzystania z aplikacji 6
th
Sense Live
Whirlpool.
TALERZ OBROTOWY
Ta opcja powoduje zatrzymanie talerza obrotowego,
co umożliwia użycie dużych lub kwadratowych
pojemników, które są przeznaczone do użycia w
kuchence mikrofalowej, ale nie mogą się swobodnie
obracać wewnątrz urządzenia.
MINUTNIK KUCHENNY
Tę funkcję można aktywować podczas używania jakiejś
funkcji pieczenia lub jedynie do zachowania czasu.
Po włączeniu funkcji minutnik kuchenny będzie nadal
niezależnie odliczać czas, nie zakłócając działania
funkcji.
Gdy minutnik kuchenny jest aktywny, można także
wybrać i włączyć funkcję.
Minutnik będzie nadal odliczał czas w prawym górnym rogu
ekranu.
Aby przywrócić lub zmienić minutnik kuchenny:
Nacisnąć
.
Dotknąć
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Dotknąć „ODRZUĆ”, aby anulować ustawienia
minutnika lub ustawić nowy czas trwania.
Dotknąć „USTAW NOWY MINUTNIK”, aby ponownie
ustawić minutnik.
OŚWIETLENIE
Aby włączyć/wyłączyć lampę piekarnika.
10
SAMOCZYSZCZENIE
W ramach tego specjalnego cyklu czyszczenia brud i
resztki jedzenia można z łatwością usunąć za pomocą
pary. Do dolnej części naczynia do gotowania na
parze (3) dołączonego do zestawu lub do pojemnika
o przeznaczeniu do kuchenek mikrofalowych nalać
szklankę wody pitnej i uruchomić tę funkcję.
Wymagane akcesoria: Naczynie do gotowania na parze
WYCISZ
Dotknąć ikony, aby wyciszyć lub anulować wyciszenie
wszystkich dźwięków i alarmów.
BLOKADA ELEMENTÓW STERUJĄCYCH
Blokada elementów sterujących umożliwia
zablokowanie przycisków na ekranie dotykowym, tak
aby nie można było ich nacisnąć przez przypadek.
Aby aktywować blokadę:
Dotknąć ikony
.
Aby dezaktywować blokadę:
Dotknąć wyświetlacza.
Przeciągnąć palcem w górę po wyświetlonym
komunikacie.
Blokada elementów
sterujących
Produkt jest zablokowany.
Przesuń w górę, aby
odblokować.
PREFERENCJE
Do zmiany kilku ustawień piekarnika.
WI-FI
Do zmiany ustawień lub konfigurowania nowej domowej
sieci.
INFO
Do wyłączania „Zapamiętaj tryb demonstracyjny”,
resetowania urządzenia oraz pozyskiwania dalszych
informacji o urządzeniu.
11
PL
PRAKTYCZNE PORADY
GOTOWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
Mikrofale przenikają do żywności jedynie na pewną
głębokość, zatem podczas gotowania kilku potraw
jednocześnie należy umieść je w możliwie największej
odległości tak, by umożliwić działanie mikrofal.
Małe kawałki gotują się szybciej niż duże kawałki: aby
potrawa ugotowała się równomiernie, pociąć ją na
kawałki równej wielkości.
Większość potraw będzie nadal gotować się
po zakończeniu cyklu gotowania piekarnika
mikrofalowego. Dlatego też należy zawsze
pozostawić potrawę jeszcze na pewien czas w
urządzeniu.
Należy usunąć zapięcia z papierowych lub
plastikowych torebek, zanim zostaną włożone do
piekarnika mikrofalowego w celu ugotowania.
Plastikową folię należy naciąć lub nakłuć widelcem,
aby podczas gotowania umożliwić uwolnienie
ciśnienia i zapobiec rozerwaniu folii na skutek
gromadzenia się pary podczas procesu gotowania.
PŁYNY
Płyny mogą podgrzewać się powyżej punktu wrzenia
bez widocznych pęcherzyków. Może to spowodować
nagłe wykipienie gorącego płynu. Żeby temu
zapobiec, należy unikać stosowania naczyń z wąską
szyją. Zamieszać płyn przed wstawieniem naczynia
do piekarnika mikrofalowego i pozostawić w nim
łyżeczkę.
Po podgrzaniu ponownie wymieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć pojemnik z komory piekarnika.
PRODUKTY MROŻONE
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy
rozmrażanie potraw bezpośrednio na szklanym
ociekaczu. W razie potrzeby możliwe jest
zastosowanie pojemnika z lekkiego plastiku,
który jest odpowiedni do stosowania w kuchence
mikrofalowej.
Potrawy gotowane, gulasze i sosy mięsne rozmrożą
się lepiej, gdy je czasami zamieszamy. Należy
oddzielać kawałki potraw, gdy zaczynają się
rozmrażać: rozdzielone części rozmrożą się szybciej.
POTRAWY DLA DZIECI
Podgrzewając potrawy dla dzieci w słoiczku
albo płyny w butelce dla niemowląt, należy
zawsze wymieszać zawartość i przed podaniem
sprawdzić temperaturę. Zapewni to równomierne
rozprowadzenie ciepła i pozwoli uniknąć ryzyka
poparzeń.
Przed podgrzewaniem należy upewnić się, czy
pokrywka i smoczek zostały zdjęte.
CIASTA I CHLEBY
Zaleca się używanie funkcji Termoobieg” do ciast
i pieczywa. Alternatywnie, w celu skrócenia czasu
pieczenia, użytkownik może wybrać Termoobieg +
Mikrofale, z mocą mikrofali ustawioną na wartość nie
większą niż 160 W, aby potrawy pozostały miękkie i
aromatyczne.
Przy funkcji Wymuszony nadmuch, stosować
formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na
dostarczonym ruszcie.
Do przygotowywania potraw, takich jak biszkopty lub
bułki, można również używać prostokątnych blach
lub innych naczyń do pieczenia, odpowiednich do
ytku w kuchence mikrofalowej.
Korzystając z funkcji Termoobieg + Mikrofale”, należy
ywać wyłącznie pojemników odpowiednich do
ytku w kuchence mikrofalowej i stawiać je na
dostarczonym ruszcie.
Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, wetknąć
drewniany patyczek w jego środkową część: Jeśli
patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę.
W przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć
po bokach.
Jeśli wypiek „pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać
z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem
nadzienia.
PIZZA
Aby w krótkim czasie uzyskać równomierne
upieczenie i kruchy spód pizzy, zaleca się użycie
funkcji „Crisp łącznie z dostarczonymi akcesoriami.
Alternatywnie, w przypadku większej pizzy,
możliwe jest użycie prostokątnych blach łącznie z
funkcją Wymuszony nadmuch”: w takiej sytuacji
należy podgrzać piekarnik do temperatury 200° C i
rozprowadzić mozzarellę na pizzy po upływie dwóch
trzecich procesu pieczenia.
MIĘSO I RYBY
Aby szybko uzyskać efekt doskonałego zrumienienia
powierzchni, a jednocześnie zachować soczystość
i miękkość mięsa lub ryby, zaleca się stosowanie
funkcji mikrofal z termoobiegiem, np. Turbo grill +
mikrofale” lub Wymuszony nadmuch + mikrofale.
Aby osiągnąć najlepsze możliwe efekty pieczenia,
należy ustawić poziom mocy mikrofali na wartość
350 W.
12
TABELA GOTOWANIA
Kategorie żywności Akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
ZAPIEKANKA I
PIECZONY MAKARON
Lazania
+
4-10 porcji
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzyskać doskonałe
przyrumienienie, polać sosem beszamelowym i posypać serem
Cannelloni 400-1500 g
Lazania
500-1200 g
Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć całą folię aluminiową
Cannelloni
400-1500 g
RYŻ, MAKARON I ZBOŻA
RYŻ I
MAKARON
Ryż
100-400 g
Ustawić zalecany czas gotowania dla ryżu. Dodać posoloną wodę i ryż do dolnej
części naczynia do gotowania na parze i przykryć pokrywką. Użyć 2-3 szklanek
wody na każdą szklankę ryżu.
Kaszka ryżowa 2-4 porcje
Dodać wodę i ryż do dolnej części naczynia do gotowania na parze i przykr
pokrywką. Dodać mleko, gdy piekarnik wyświetli odpowiedni komunikat. Na 2
porcje należy użyć 75 ml ryżu, 200 ml wody oraz 300 ml mleka.
Makaron 1 – 4 porcji
Ustawić zalecany czas gotowania dla makaronu. Gdy urządzenie wyświetli
stosowny komunikat, dodać makaron i gotować pod przykryciem. Użyć około
750 ml wody na każde 100 g makaronu
ZIARNA I
ZBOŻA
Kasza Burgul
100-400 g
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 2 szklanek wody na każdą szklankę kaszy burgul
Komosa ryżowa
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 2 szklanek wody na każdą szklankę komosy
Proso
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 3 szklanek wody na każdą szklankę kaszy jaglanej
Amarant
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 3-4 szklanek wody na każdą szklankę amarantusu
Pszenica orkisz
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 3-4 szklanek wody na każdą szklankę orkiszu
Jęczmień
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 3-4 szklanek wody na każdą szklankę kaszy
jęczmiennej
Kasza gryczana
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 3 szklanek wody na każdą szklankę kaszy gryczanej
Kuskus
Dodać posoloną wodę i zboże do dolnej części naczynia do gotowania na parze
i przykryć pokrywką. Użyć 2 szklanek wody na każdą szklankę kuskusu
Kasza owsiana 1-2 porcje
W pojemniku o wysokich krawędziach umieścić posoloną wodę i płatki
owsiane, wymieszać i włożyć do komory
Mrożone Sugerowana ilość. Nie otwierać drzwiczek podczas przygotowywania potrawy.
13
PL
Kategorie żywności Akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
MIĘSO
WOŁOWINA
Pieczeń wołowa
+
800-1500 g
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić czosnkiem i ziołami
według gustu. Po zakończeniu pieczenia przed rozkrojeniem, pozostawić na
przynajmniej 15 minut
Pieczeń cielęca
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą i pieprzem. Po
zakończeniu pieczenia przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej 15
minut
Stek 2-6 sztuk
Posmarować olejem i rozmarynem. Natrzeć solą i czarnym pieprzem. Rozłoż
równomiernie na ruszcie
Hamburger 2-6 sztuk
Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić
Hamburger
100-500 g
Przed rozpoczęciem procesu wstępnego nagrzewania lekko natłuścić talerz
Crisp
WIEPRZOWINA
Pieczona
wieprzowina
+
800-1500 g
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą i pieprzem. Po
zakończeniu pieczenia przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej 15
minut
Kotlety 2-6 sztuk
Posmarować olejem i rozmarynem. Natrzeć solą i czarnym pieprzem. Rozłoż
równomiernie na ruszcie
Żeberka 700-1200 g
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Natrzeć solą i pieprzem. Rozłoż
równomiernie na talerzu Crisp stroną z kośćmi skierowaną ku dołowi
Bekon 50-150 g
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
JAGNIĘCINA
Pieczona jagnięcina
+
1000-1500 g
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą, pieprzem i
rozgniecionym czosnkiem. Po zakończeniu pieczenia przed rozkrojeniem,
pozostawić na przynajmniej 15 minut
Kotlet 2-8 sztuk
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Równomiernie rozłożyć na ruszcie
KURCZAK
Pieczony kurczak
800-2500 g
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Natrzeć solą i pieprzem. Umieścić
w piekarniku częścią piersiową do góry
Porcje kurczaka 400 -1200 g
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Rozłożyć równomiernie na
talerzu Crisp stroną ze skórą skierowaną do dołu
Filet / pierś z
kurczaka
300-1000 g
Przed rozpoczęciem procesu wstępnego nagrzewania lekko natłuścić talerz
Crisp
KACZKA
Pieczona kaczka
+
800 - 2000 g
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą, pieprzem i
papryką. Umieścić w piekarniku częścią piersiową w dół
Porcje kaczki 400 - 1400 g
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Rozłożyć równomiernie na
talerzu Crisp stroną ze skórą skierowaną do dołu
MIĘSO
GOTOWANE
NA PARZE
Filety z kurczaka
300-800 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Filety z indyka
Hot dog
4-8 sztuk
Umieścić hot doga w dolnej części naczynia do gotowania na parze i zalać je
wodą. Podgrzewać bez przykrycia
DANIA
MIĘSNE
Pieczeń rzymska
4-8 porcji
Przygotować według ulubionego przepisu i umieścić w formie do pieczenia
chleba, dociskając, by zapobiec tworzeniu się „kieszonek powietrznych
Pasztecik mięsny
+
1 wypiek
Przygotować masę mięsną dla 6-9 pojedynczych cynkowych form do pasztetu.
Posypać natłuszczoną cynkową formę do pasztetu tartką bułką, napełnić masą
mięsną i przykryć ciastem francuskim
Kebab 400-1200 g
Posmarować oliwą i natrzeć ziołami. Rozłożyć równomiernie na ruszcie
Smażenie
panierowanego
fileta
+
100-500 g
Posmarować olejem. Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Kiełbasy i parówki 200-800 g
Przed rozpoczęciem procesu nagrzewania lekko natłuścić talerz Crisp. Nakłuć
kiełbaski widelcem, aby zapobiec ich pękaniu
Pulpety
+
200 -800 g
Przygotować zgodnie z ulubionym przepisem i uformować kulki o wadze ok.
30-40 g. Posmarować olejem. Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
AKCESORIA
Pojemnik odpowiedni
do piekarnika/
mikrofali
Naczynie do
gotowania na parze
(kompletne)
Naczynie do
gotowania na parze
(Spód + pokrywka)
Naczynie do
gotowania na parze
(spód)
Ruszt
Prostokątna
blacha do
pieczenia
Talerz Crisp
14
Kategorie żywności Akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
RYBY I OWOCE MORZA
RYBA W
CAŁOŚCI
Pieczona ryba w
całości
+
600-1200 g
Posmarować olejem. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pietruszką
Ryba w całości
gotowana na parze
600-1200 g
FILETY I STEKI
GOTOWANE
NA PARZE
Stek z tuńczyka
300-800 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Stek z łososia
Stek z miecznika
Filet z labraksa
Filet z morlesza
Inny filet
Filet z pstrąga
Inny stek
ZAPIEKANKA
RYBNA
Zapiekanka rybna
+
500-1200 g
Obtoczyć w bułce tartej, a po wierzchu posypać wiórkami masła
Zapiekanka rybna
600-1200 g
Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć całą folię aluminiową
OWOCE
MORZA
GOTOWANE
NA PARZE
Przegrzebki
1-6 sztuk
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Małże 400-1000 g
Przed pieczeniem doprawić olejem, pieprzem, czosnkiem cytrynowym i
pietruszką. Dobrze wymiesz
Krewetki 100-600 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
SMAŻONE
RYBY I OWOCE
MORZA
Ryba z frytkami
1-3 porcje
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp, na przemian filety rybne i ziemniaki
Panierowane
krewetki
100-500 g
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Krążki z kalmarów w
cieście
Panierowane
paluszki rybne
Mieszane smażone
ryby
Kotlet rybny 300-800 g
Przed rozpoczęciem procesu nagrzewania lekko natłuścić talerz Crisp. Doprawić
steki rybne olejem i posypać je ziarnami sezamu
Mrożone Sugerowana ilość. Nie otwierać drzwiczek podczas przygotowywania potrawy.
15
PL
Kategorie żywności Akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
WARZYWA
PIECZONE
WARZYWA
Ziemniaki
+
300-1200 g
Przed umieszczeniem w komorze pokroić na kawałki, doprawić olejem, solą i
ziołami
Warzywa
faszerowane
600-2200 g
Wyjąć łyżeczką miąższ z warzyw i napełnić je mieszanką samego miąższu,
mielonego mięsa i rozdrobnionego sera. Przyprawić według uznania
czosnkiem, solą i ziołami.
Burger
wegetariański
2-6 sztuk
Lekko posmarować talerz Crisp tłuszczem
Ziemniaki w
mundurkach
200-1000 g
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Na górze warzywa zrobić
nacięcie w kształcie krzyżyka, zalać kwaśną śmietaną i dodać ulubione dodatki.
Łódeczki
ziemniaczane
300-800 g
Przed umieszczeniem w komorze pokroić na łódeczki, doprawić olejem, solą i
ziołami
ZAPIEKANE
WARZYWA
Ziemniaki
+
4-10 porcji
Pokroić i umieścić w dużym pojemniku. Przyprawić solą, pieprzem i zalać
śmietaną. Posypać serem
Brokuły 600 -1500 g
Pokroić na kawałki i umieścić w większym pojemniku. Przyprawić solą, pieprzem
i zalać śmietaną. Posypać serem
Kalafiory
+
600 -1500 g
Placki ziemniaczane
100-500 g
Obrać i utrzeć. Moczyć w osolonej, zimnej wodzie przez 30 minut. Wysusz
ręcznikiem papierowym i odcisnąć nadmiar wilgoci. Doprawić solą, czarnym
pieprzem, pieprzem cayenne i papryką. Rozłożyć równomiernie na
natłuszczonym talerzu Crisp
Warzywa
400-800 g
Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć całą folię aluminiową
WARZYWA
GOTOWANE
NA PARZE
Kawałki ziemniaków
300-1000 g
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na dnie naczynia do gotowania na
parze
Groszek
200-500 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Marchew
200-500 g
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Brokuły
Kalafior
Szparagi
200-500 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Dynia
200-500 g
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Brukselka
200-500 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Kolba kukurydzy
300-1000 g
Papryka
200-500 g
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Inne warzywa
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
WARZYWA
MROŻONE
GOTOWANE
NA PARZE
Groszek
300-800 g
Rozłożyć równomiernie na kratce do gotowania na parze
Brokuły
Brukselka
Marchew
Szparagi
Inne warzywa
AKCESORIA
Pojemnik odpowiedni
do piekarnika/
mikrofali
Naczynie do
gotowania na parze
(kompletne)
Naczynie do
gotowania na parze
(Spód + pokrywka)
Naczynie do
gotowania na parze
(spód)
Ruszt
Prostokątna
blacha do
pieczenia
Talerz Crisp
16
Kategorie żywności Akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
WARZYWA
SMAŻONE
WARZYWA
Smażone
ziemniaki
200-500 g
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Smażone ziemniaki 200-500 g
Obrać i pokroić w słupki. Moczyć w osolonej, zimnej wodzie przez 30 minut.
Umyć, osuszyć i zważyć. Zmieszać z olejem, około 10 g na każde 200 g suchych
ziemniaków. Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Krokiety
ziemniaczane
100-600 g
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Bakłażan
+
200-600 g
Pokroić i moczyć 30 minut w zimnej, solonej wodzie. Umyć, osuszyć i zważyć.
Zmieszać z olejem, około 10 g na każde 200 g suchego bakłażana. Rozłoż
równomiernie na talerzu Crisp
Papryka 200-500 g
Pokroić, zważyć i zmieszać z olejem, około 10 g na każde 200 g suchej papryki.
Przyprawić solą. Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Cukinia 200-500 g
Pokroić, zważyć i zmieszać z olejem, około 10 g na każde 200 g suchej cukinii.
Doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
ONE CIASTA
Quiche Lorraine 1 wypiek
Wyłożyć talerz Crisp ciastem, nakłuwając je widelcem. Przygotować nadzienie
do quiche lorraine, uwzględniając taką ilość składników, by powstało 8 porcji
Quiche Lorraine
200-800 g
Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć całą folię aluminiową
Słone ciasto
+
1 wypiek
Wyłożyć ciastem naczynie pozwalające na wypiek 8-10 porcji ciasta, nakłuwając
ciasto widelcem. Wypnić nadzieniem przygotowanym według ulubionego
przepisu
Strudel warzywny 800-1500 g
Przygotować mieszankę krojonych warzyw. Skropić olejem i smażyć na patelni
przez 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać świeży ser i doprawić solą,
octem balsamicznym i przyprawami. Zawinąć nadzienie w cieście, zaginając
zewnętrzną część
Bułki 1 wypiek
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na pieczywo lekkie.
Uformować bułki przed wyrośnięciem. Użyć funkcji przeznaczonej specjalnie do
wyrastania
CHLEB
Bułki
1 wypiek
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na talerzu do pieczenia
Bochenek kanapkowy w formie 1-2 sztuki
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na pieczywo lekkie. Przed
wyrośnięciem umieścić w formie do pieczenia chleba. Użyć funkcji piekarnika
przeznaczonej do wyrastania
Częściowo wypieczony chleb 1 wypiek
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na talerzu do pieczenia
Bułeczki 1 wypiek
Uformować jedną większą bułeczkę lub mniejsze i ułożyć je na wysmarowanym
tłuszczem talerzu Crisp
Bułki w puszce 1 wypiek
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na talerzu do pieczenia
PIZZA
Pizza 2 – 6 porcji
Przygotować ciasto na pizzę, używając 150 ml wody, 15 g świeżych drożdży,
200-225 g mąki i soli + oleju. Pozostawić do wyrośnięcia, korzystając ze
specjalnej funkcji piekarnika. Rozprowadzić ciasto na lekko natłuszczonej blasze
do pieczenia. Dodać dodatki, np. pomidory, ser mozzarella i szynkę
Pizza na cienkim cieście
250-500 g
Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć całą folię aluminiową
Pizza na grubym cieście
300-800 g
Schłodzona pizza 200-500 g
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
CIASTA I WYROBY
PIEKARNICZE
CIASTA
ROSNĄCE
Biszkopt w blasze
+
1 wypiek
Przygotować beztłuszczowe ciasto biszkoptowe o wadze 500-900 g. Wylać na
wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem formę
Owocowe ciasto
rosnące w formie
900-1900 g
Przygotować ciasto według ulubionego przepisu, używając rozdrobnionych lub
pokrojonych w plastry świeżych owoców. Wylać na wyłożoną papierem do
pieczenia i nasmarowaną tłuszczem formę
Ciasto czekoladowe
w formie
600-1200 g
Przygotować ciasto czekoladowe zgodnie z ulubionym przepisem. Wylać na
wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem formę
Mrożone Sugerowana ilość. Nie otwierać drzwiczek podczas przygotowywania potrawy.
17
PL
Kategorie żywności Akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
CIASTA I WYROBY PIEKARNICZE
WYROBY
PIEKARNICZE
I PLACKI Z
NADZIENIEM
Ciasteczka
1 wypiek
Przygotować ciasto z 250 g mąki, 100 g solonego masła, 100 g cukru i 1 jajka. Do
smaku dodać aromat owocowy. Pozostawić do ostygnięcia. Uformować 10-12
pasków na natłuszczonej blasze do pieczenia
Ciasteczka
czekoladowe
1 wypiek
Przygotować ciasto z 250 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru, 1 jajka, 25 g kakao,
soli i proszku do pieczenia. Dodać aromatu waniliowego. Pozostawić do
ostygnięcia. Rozwałkować do grubości 5 mm, wyciąć żądane kształty i rozłożyć
równomiernie na talerzu Crisp
Rogaliki
1 wypiek
Równomiernie rozłożyć na talerzu Crisp. Przed podaniem pozostawić do
ostygnięcia
Bezy 1 wypiek
Zrobić masę z 2 białek jajek, 80g cukru i 100g wiórków kokosowych. Przyprawić
wanilią i aromatem migdałowym. Uformować 20-24 pasków na natłuszczonej
blasze do pieczenia
Ciasto z owocami
+
800-1500 g
Wyłożyć ciastem naczynie do wypieku ciasta i posypać jego spód bułką tartą, by
wchłonęła sok wyciekający z owoców. Wypełnić masą przygotowaną ze
świeżych, krojonych owoców zmieszanych z cukrem i cynamonem
Ciasto z owocami 1 wypiek
Przygotować ciasto ze 180 g mąki, 125 g masła i 1 jajka. Wypełnić ciastem talerz
Crisp i na tak przygotowanym spodzie ułożyć 700-800 g pokrojonych owoców,
wymieszanych z cukrem i cynamonem
Ciasto z owocami
300-800 g
Wyjąć danie z opakowania i dokładnie zdjąć całą folię aluminiową
MUFFINKI I
BABECZKI
Muffinki
1 wypiek
Korzystając z ulubionego przepisu, przygotować ciasto na 16-18 sztuk i wlać je
do papierowych foremek. Rozłożyć równomiernie na talerzu do pieczenia
Suflet
+
2 – 6 porcji
Przygotować mieszankę sufletową z cytryną, czekoladą lub owocami i wlać do
żaroodpornego naczynia z krawędzią
Babeczka z serem 1 wypiek
Przygotować mieszankę na 12-15 sztuk,używając miękkiego sera porwanego na
kawałki oraz boczku lub szynki pokrojonej w kostki. Napełnić formę na muffiny.
DESERY
Kompot owocowy
300-800 ml
Obrać owoce i usunąć z nich gniazda. Pokroić na kawałki i umieścić w koszyku
do gotowania na parze
Pieczone jabłka 4-8 sztuk
Usunąć środki i wypełnić marcepanem lub cynamonem, cukrem i masłem
Gorąca czekolada 2-8 porcji
Przygotować według ulubionego przepisu, korzystając z pojedynczego
pojemnika. Przyprawić wanilią lub cynamonem. W celu zwiększenia gęstości,
dodać skrobi kukurydzianej
Brownie 1 wypiek
Przygotować według ulubionego przepisu. Rozłożyć ciasto na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia
JAJKA
Jajecznica 2-10 sztuk
Przygotować według ulubionego przepisu, korzystając z pojedynczego
pojemnika
Cukierki 1-6 sztuk
Przed rozpoczęciem procesu wstępnego nagrzewania lekko natłuścić talerz
Crisp
Omlet 1 wypiek
Krem waniliowy
1-2 porcje
Przyrządzić porcję z 0,5 litra mleka, 4 żółtek, 100 g cukru oraz 40 g mąki. Wlać
mleko do pojemnika i wstawić do piekarnika. Po wyświetleniu komunikatu
należy delikatnie wlać gorące mleko do mieszanki żółtek, mąki i cukru i gotować
dalej
PRZEKĄSKI
Prażona kukurydza
90-100 g
Naczynie parowe należy zawsze kłaść na talerzu obrotowym. Przygotowywać
tylko jedną torebkę na raz
Skrzydełka z kurczaka
300-600 g
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Nugetsy z kurczaka
+
200-600 g
Ser panierowany
100-400 g
Przed pieczeniem, posmarować ser odrobiną oleju. Rozłożyć równomiernie na
talerzu Crisp
Falafel 100-400 g
Lekko natłuścić talerz Crisp. Przed pieczeniem posmarować falafel olejem
Krążki cebuli
+
100-500 g
Rozłożyć równomiernie na talerzu Crisp
Orzechy prażone 50-200 g
AKCESORIA
Pojemnik odpowiedni
do piekarnika/
mikrofali
Naczynie do
gotowania na parze
(kompletne)
Naczynie do
gotowania na parze
(Spód + pokrywka)
Naczynie do
gotowania na parze
(spód)
Ruszt
Prostokątna
blacha do
pieczenia
Talerz Crisp
18
CZYSZCZENIE
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia, upewnić się, że
urządzenie ostygło.
Do czyszczenia urządzenia nigdy nie stosować
urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej, szorstkich gąbek lub
ściernych/żrących środków do czyszczenia, ponieważ
mogą one uszkodzić powierzchnie urządzenia.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE I ZEWNĘTRZNE
• Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
• Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
• Regularnie, a w szczególności po wylaniu się płynów,
należy wyjmować talerz obrotowy oraz jego podstawkę
i czyścić dno urządzenia, usuwając ewentualne resztki
potraw.
• Włączyć funkcję „Samoczyszczenie” w celu jak
najlepszego wyczyszczenia wewnętrznych powierzchni.
• Grill nie wymaga czyszczenia, gdyż wysoka
temperatura powoduje spalanie wszelkich zabrudzeń.
Zaleca się regularne korzystanie z tej funkcji.
AKCESORIA
Wszystkie akcesoria, z wyjątkiem talerza Crisp, mogą być
myte w zmywarkach.
Talerz Crisp należy myć w wodzie z łagodnym
detergentem. Uporczywe zabrudzenia delikatnie zetrzeć
ściereczką. Przed czyszczeniem talerza Crisp należy
zawsze odczekać, aż ostygnie.
19
Najczęściej Zadawane Pytania (FAQ) dot. WIFI
Które protokoły Wi-Fi są obsługiwane?
Zainstalowany adapter WiFi obsługuje standardy
przesyłania danych WiFi b/g/n dla krajów europejskich.
Jakie ustawienia należy skonfigurować w
oprogramowaniu routera?
Wymagane są następujące ustawienia routera: włączone
2,4 GHz, WiFi b/g/n, aktywne DHCP i NAT.
Która wersja WPS jest obsługiwana?
WPS 2.0 lub wyższa. Sprawdzić dokumentację routera.
Czy są jakieś różnice między używaniem smartfona (lub
tabletu) z systemem Android a używaniem smartfona
(lub tabletu) z systemem Android lub iOS?
Można używać dowolnego systemu operacyjnego, nie
ma to znaczenia.
Czy zamiast routera mogę używać funkcji tetheringu z
telefonu komórkowego z siecią 3G?
Tak, lecz usługi chmury są opracowane dla urządzeń na
stałe połączonych z internetem.
Jak mogę sprawdzić czy moje domowe połączenie
internetowe działa a funkcja łączności bezprzewodowej
jest włączona?
Możesz poszukać swojej sieci na swoim urządzeniu
typu smart. Wyłącz wszystkie inne połączenia transmisji
danych, zanim spróbujesz wyszukać swoją sieć.
Jak mogę sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
mojej domowej sieci bezprzewodowej?
Należy wejść w konfigurację routera (patrz instrukcja
obsługi routera) i sprawdzić, czy adres MAC urządzenia
jest wymieniony na liście urządzeń połączonych z daną
siecią bezprzewodową.
Gdzie mogę znaleźć adres MAC urządzenia?
Nacisnąć , a następnie dotknąć WiFi lub spojrzeć
na swoje urządzenie: jest na nim umieszczona etykieta z
adresem SAID oraz MAC. Adres MAC składa się z
kombinacji cyfr i liter, która rozpoczyna się od „88:e7”.
Jak mogę sprawdzić, czy w urządzeniu włączona jest
funkcja łączności bezprzewodowej?
Użyj swojego urządzenia typu smart oraz aplikacji
6th Sense Live, aby sprawdzić czy sieć urządzenia jest
widoczna i połączona z chmurą.
Czy jest coś, co może uniemożliwić dotarcie sygnału do
urządzenia?
Należy sprawdzić, czy urządzenia, które są połączone z
siecią, nie zużywają całej dostępnej szerokości pasma.
Upewnić się, czy ilość urządzeń z włączoną funkcją
połączenia z WiFi nie przekracza maksymalnej liczby
dozwolonej dla routera.
Jak daleko powinien być ustawiony router od
piekarnika?
W normalnych warunkach sygnał Wi-Fi jest dostatecznie
mocny, aby pokryć kilka pomieszczeń, lecz zależy to w
dużym stopniu od materiału, z którego wykonane są
ściany. Można sprawdzić moc sygnału, umieszczając
inteligentne urządzenie obok sprzętu.
Co mogę zrobić, jeśli moje połączenie bezprzewodowe
nie dociera do urządzenia?
Aby rozszerzyć zasięg swojego domowego WiFi,
można użyć specjalnych urządzeń takich jak punkty
dostępu, wzmacniacze sygnału WiFi oraz adaptery
sieciowe power line (nie są one dołączane w komplecie z
urządzeniem).
Gdzie mogę znaleźć nazwę i hasło do mojej sieci
bezprzewodowej?
Sprawdzić w dokumentacji routera. Zazwyczaj
na routerze znajduje się naklejka z informacjami,
których potrzebuje użytkownik w celu uzyskania
dostępu do strony konfiguracji urządzenia za pomocą
podłączonego urządzenia.
Co mam zrobić, jeśli mój router korzysta z kanału Wi-Fi
znajdującego się w sąsiedztwie?
Wymusić na routerze korzystanie z kanału własnej
domowej sieci WiFi.
Co mogę zrobić, jeśli na wyświetlaczu pojawia się
symbol
lub jeśli piekarnik nie jest w stanie uzyskać
stabilnego połączenia z moim domowym routerem?
Możliwe, że urządzenie zdołało połączyć się z routerem,
ale nie może połączyć się z Internetem. Aby połączyć
urządzenie z internetem, należy sprawdzić ustawienia
routera oraz dostawcy Internetu.
Ustawienia routera: NAT musi być włączone, zapora (rewall)
oraz DHCP muszą być odpowiednio skonfigurowane.
Obsługiwany standard szyfrowania hasła: WEP, WPA,WPA2.
Aby wypróbować inny rodzaj szyfrowania, skorzystać z
informacji zamieszczonych w instrukcji obsługi routera.
Ustawienia operatora: Jeśli liczba adresów MAC, które mogą
połączyć się z Internetem, została określona przez dostaw
Internetu, urządzenie może nie połączyć się z chmurą. Adres
MAC urządzenia jest jego unikalnym identyfikatorem. Należy
zapytać swojego dostawcę Internetu, jak połączyć z
Internetem urządzenia inne niż komputery.
Jak mogę sprawdzić, czy dane są przesyłane?
Po skonfigurowaniu ustawień sieci należy wyłącz
urządzenie, odczekać 20 sekund i ponownie włącz
piekarnik: Sprawdzić, czy aplikacja pokazuje status UI
urządzenia. Wybrać cykl lub inną opcję i sprawdzić jej
status w aplikacji.
Niekre ustawienia wyświetlają się w aplikacji dopiero po
kilku sekundach.
Jak mogę zmienić swoje konto Whirlpool i jednocześnie
mieć cały czas połączenie z moimi urządzeniami?
Można stworzyć nowe konto, ale należy pamiętać,
aby usunąć swoje urządzenia ze starego konta przed
przeniesieniem ich na nowe konto.
Zmieniłem router - co powinienem zrobić?
Można albo zachować te same ustawienia (nazwa sieci i
hasło), albo usunąć poprzednie ustawienia z urządzenia
i skonfigurować je na nowo.
20
USUWANIE USTEREK
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy urządzenie jest
prawidłowo podłączone do sieci. Wyłączyć piekarnik i
włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie
ustąpiła.
Wyświetlacz
pokazuje literę „F”,
po której następuje
liczba lub litera.
Awaria piekarnika.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi Klienta i
podać numer następujący po literze „F”. Nacisnąć
,
dotknąć
”Info i wybrać „Factory Reset” (Reset
fabryczny). Wszystkie zapisane ustawienia użytkownika
zostają anulowane.
Piekarnik wydaje
głośne dźwięki,
nawet jeśli jest
wyłączony.
Wentylator chłodzący jest
włączony.
Otworzyć czy przytrzymać drzwiczki lub odczekać, aż
urządzenie zakończy proces chłodzenia.
Funkcja nie włącza
się.
Ta funkcja nie jest
dostępna w trybie
demo.
Tryb demonstracyjny jest
uruchomiony.
Nacisnąć
, dotknąć Info, a następnie wybrać
„Zapamiętaj tryb demonstracyjny”, aby wyjść.
Na wyświetlaczu
pojawi się ikona
.
Router WiFi jest wyłączony.
Ustawienia routera zostały
zmienione.
Połączenie bezprzewodowe
nie dociera do urządzenia.
Urządzenie nie jest w stanie
uzyskać stałego połączenia
z domową siecią.
Połączenie nie jest
obsługiwane.
Sprawdzić, czy router WiFi jest połączony z internetem.
Sprawdzić, czy siła sygnału WiFi blisko urządzenia jest
wystarczająco mocna.
Spróbować uruchomić router ponownie.
Zobacz rozdział „Najczęściej Zadawane Pytania (FAQ)
dot. WiFi”.
Jeśli ustawienia domowej sieci bezprzewodowej zostały
zmienione, należy połączyć się z siecią: Nacisnąć
,
dotknąć
WiFi”, a następnie wybrać „Połącz z siecią.
Połączenie nie jest
obsługiwane.
Obsługa zdalna nie
jest dozwolona w kraju
ytkownika.
Należy sprawdzić przed zakupem czy w danym kraju
dozwolona jest zdalna obsługa urządzeń elektrycznych.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs . whirlpool . eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs . whirlpool . eu (możliwe jest użycie
tego kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym działem
obsługi posprzedażnej.
KONTAKTUJĄC SIĘ Z NASZYM DZIAŁEM OBSŁUGI
POSPRZEDAŻNEJ
Nasze dane kontaktowe
znajdują się w instrukcji
gwarancyjnej. Kontaktując
się z naszym działem obsługi
posprzedażnej, należy podać
kody z tabliczki znamionowej
swojego urządzenia.
XXX/XXX
XXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXX
400011280054
Wydrukowano we Włoszech
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool W11 MW161 Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla