Whirlpool W11 MS180 Daily Reference Guide

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Daily Reference Guide

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL
OPIS PRODUKTU
1
2
3
4
6
7
5
1. Pulpit sterujący
2. Oświetlenie
3. Prowadnice
Poziomy, na których
można umieścić ruszt i
inne akcesoria, są
numerowane od 1
(najniższego) do 4
(najwyższego).
4. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
5. Czujnik temperatury
6. Zbiornik
7. Drzwiczki
4
3
2
1
OPIS PANELU STEROWANIA
1. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Włączanie i wyłączanie piekarnika.
2. MENU GŁÓWNE
Szybki dostęp do głównego menu.
3. ULUBIONE
Odtworzenie listy ulubionych
funkcji.
4. WYŚWIETLACZ
5. NARZĘDZIA
Do wybierania spośród kilku
opcji piekarnika oraz do zmiany
ustawień i preferencji.
6. ZDALNE STEROWANIE
Możliwość skorzystania z aplikacji
6
th
Sense Live Whirlpool.
7. ANULUJ
Przerwanie działania danej
funkcji piekarnika poza zegarem,
minutnikiem kuchennym oraz
blokadą elementów sterujących.
1
2 3 4
6
5 7
PRZEWODNIK
UŻYTKOWNIKA
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU
WHIRLPOOL
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www . whirlpool . eu/ register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukcję
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać, odwiedzając naszą stronę
docs . whirlpool . eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie wskazówek dotyczących
zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
2
AKCESORIA
RUSZT
Pozwala zapewnić odpowiednią
cyrkulację gorącego powietrza.
Umieścić potrawę bezpośrednio na
ruszcie lub używać rusztu pomocniczo
do blach, form i innych naczyń do
pieczenia, odpornych na wysokie temperatury. W
przypadku pieczenia potraw bezpośrednio na ruszcie,
należy umieścić blachę poziom niżej. Ruszt można
również umieścić bezpośrednio na blasze lub na tacy do
gotowania na parze (na tym samym poziomie).
BLACHA DO PIECZENIA
W przypadku funkcji Wymuszony
nadmuch i Wymuszony nadmuch +
para służy jako taca do pieczenia
mięsa, ryb, warzyw lub różnego typu
pieczywa i ciast. Używa się jej również
pomocniczo wraz z innymi naczyniami do pieczenia,
odpornymi na wysokie temperatury - dzięki jej
zastosowaniu nie trzeba umieszczać niczego na spodzie
piekarnika. Umieszczona pod rusztem lub tacą do
gotowania na parze służy do zbierania tłuszczu lub
płynów powstających przy pieczeniu potraw.
TACKA DO GOTOWANIA NA PARZE
Ułatwia prawidłową cyrkulację pary i
zapewnia równomiernie gotowanie
się potraw. Poniżej umieścić blachę,
która będzie zbierała ociekający
tłuszcz.
SONDA DO POTRAW
Służy do pomiaru temperatury
wewnętrznej potraw podczas
pieczenia.
ZBIORNIK
Przed każdym użyciem funkcji
wykorzystujących parę, napełnić zbiornik
wodą pitną.
Zbiornik jest dostępny po otwarciu drzwiczek.
Można go wyjąć, podnosząc lekko do góry i
pociągając do siebie. Przed umieszczeniem zbiornika
w uchwycie sprawdzić, czy przewód doprowadzający
wodę został prawidłowo umieszczony w kanale na
górnej krawędzi zbiornika.
Napełnić zbiornik do znaku „MAX” i umieścić go w
odpowiednim uchwycie: Górna i prawa strona zbiornika
powinny się stykać z bokami uchwytu. Włożyć zbiornik
do końca i docisnąć w dół, aż zatrzaśnie się na swoim
miejscu. Po każdym użyciu, zbiornik należy opróżnić.
Pamiętać o spuszczeniu wody także z rury zbiornika.
GĄBKA
Do usuwania skroplin powstałych
podczas gotowania/pieczenia. Nie
pozostawiać wewnątrz zbiornika.
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, które nie są dołączone do zestawu, można
zakupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdłuż
prowadnic i upewniając się, czy strona z uniesioną
krawędzią jest skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, czy taca do
gotowania na parze są wsuwane poziomo, w taki sam
sposób jak ruszt.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
Aby wyjąć szyny, wysunąć je do przodu i przyciągnąć
do siebie odczepiając je od wsporników. (a)
Aby ponownie umieścić prowadnice w piekarniku,
należy zahaczyć je na wspornikach, popychając lekko
w dół aż zatrzasną się na swoim miejscu. (b)
a. b.
Przed zakupem innych dostępnych na rynku akcesoriów
upewnić się, że są one odporne na wysokie temperatury
i że nadają się do przygotowywania potraw na parze.
Upewnić się, że pomiędzy pokrywką pojemnika a
ścianami pieca zachowana jest odległość przynajmniej
30 mm, co umożliwia odpowiedni przepływ pary.
3
PL
FUNKCJE
FUNKCJE RĘCZNE
PARA
Do gotowania na parze świeżych i zdrowych potraw,
z zachowaniem ich naturalnych wartości odżywczych.
Ta funkcja nadaje się szczególnie do gotowania
warzyw, ryb i owoców oraz do blanszowania. Przed
umieszczeniem potrawy w piekarniku należy usunąć
całe jej opakowanie i folię ochronną, o ile nie
wskazano inaczej.
Gnocchi 90 - 100 10 - 15
3
1
Pasztet rybny 75 - 80 60 - 90
2
Jajka gotowane 90 20 - 25
3
Burak ćwikłowy 100 50 - 60
3
1
Kapusta czerwona 100 30 - 35
3
1
Kapusta biała 100 25 - 30
3
1
Groch biały 100 75 - 90
3
2/1
WYMUSZONY NADMUCH
Do takiego przygotowywania potraw, które pozwoli
uzyskać podobny efekt jak w przypadku zwykłego
piekarnika. Do tej funkcji zalecamy używanie rusztu,
ponieważ umożliwia on odpowiednią cyrkulację
powietrza. Do pieczenia niektórych potraw, takich jak
herbatniki lub bułki, można zamiennie użyć blachy do
pieczenia.
Torty (Ciasto) Tak 160 35 - 40
2
Ciasteczka Tak 150 - 165 12 - 15
2
Ptysie Tak 190 - 200 25 - 30
2
Rolady Tak 230 7 - 8
2
Słone ciasta Tak 180 - 190 35 - 40
2
Ciasto francuskie Tak 180 - 190 15 - 20
2
Mrożone skrzydełka Tak 190 - 200 15 - 18
2
WYMUSZONY NADMUCH + PARA
Do gotowania/pieczenia potraw, które będą
chrupiące na zewnątrz, lecz delikatne i soczyste
w środku. Szczególnie przydaje się do gotowania/
pieczenia mięs lub drobiu w dużych kawałkach,
ryb, ziemniaków, mrożonych dań gotowych, ciast i
deserów.
Chleb 180 - 190
Niski
- Średni
35 - 40
2
Pierś z indyka 200 - 210 Średni 50 - 60
2
1
Żeberka 160 - 170 Niski 80 - 90
2
1
Pieczona ryba 190 - 200 Niski 15- 25
2
1
Pieczone warzywa 200 - 210
Średni
– wysoki
20 - 30
2
1
SPECJALNE
» ROZMRAŻANIE W PARZE
Do rozmrażania każdego rodzaju żywności.
Potrawy takie jak mięso i ryby należy układać
bez opakowania na tacy do gotowania na parze,
umieszczonej na poziomie 3. Na poziomie poniżej
zawsze należy umieszczać ociekacz, gdzie zbierać
się będzie woda z rozmrażania. Aby uzyskać
najlepsze rezultaty, zalecamy nie rozmrażać
żywności całkowicie, lecz pozwolić rozmrozić
się jej do końca, pozostawiając ją na jakiś czas
bez włączonej funkcji. Zalecamy odpowiednie
opakowywanie chleba, aby zapobiec jego
zmiękczeniu.
Mięso
Mielone
500 25 -30
30 - 35
60
W plastrach
20 - 25
Kiełbasa
450 10 - 15 10 - 15
Drób
W całości
1000 60 - 70 40 - 50
Filety
500
25 - 30 20 - 25
Udziec
30 - 35 25 - 30
Ryby
W całości
600 30 - 40 25 - 30
Filety
300 10 - 15 10 - 15
Porcja
400 20 - 25 20 - 25
Warzywa
Porcja
300 25 - 30 20 - 25
Kawałki
400 10 - 15 5 - 10
Chleb
Bochenek chleba
500 15 - 20 25 - 30
Plastry
250
8 - 12 5 - 10
Bułki / Bułeczki
10 - 12 5 - 10
Ciasto
400 8 - 10 15 - 20
Owoce
Mieszane
400 10 - 15 5 - 10
Jagody
250 5 - 8 3 - 5
» ODGRZEWANIE W PARZE
Służy do odgrzewania gotowych potraw -
zamrożonych, schłodzonych lub w temperaturze
pokojowej. Ta funkcja, przy użyciu pary delikatnie
odgrzewa potrawę bez jej wysuszania, dzięki
czemu zostaje zachowany odpowiedni smak.
Pozostawienie potrawy jeszcze na pewien czas w
urządzeniu zawsze poprawia rezultat końcowy.
Zaleca się umieszczanie mniejszych porcji
(cieńszych fragmentów) potrawy w środkowej
części piekarnika, a większych porcji (grubszych
fragmentów) - bardziej od strony zewnętrznej.
Stosując tacę do gotowania parowego, należy
umieścić pod nią blachę do pieczenia – umożliwi
to zebranie wszystkich płynów powstających w
procesie pieczenia potrawy.
4
» ROSNĄCE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast. Aby zachować wysoką jakość
wyrastania ciasta, nie należy włączać tej funkcji,
kiedy urządzenie jest wciąż nagrzane po
poprzednim cyklu pieczenia.
» PRZECHOWYWANIE
Służy do przygotowywania przetworów z owoców
i warzyw.
Zalecamy stosowanie tylko świeżych owoców
i warzyw o wysokiej jakości. Wypełnić
słoiki owocami lub warzywami (jeśli to
możliwe, podgotowanymi) i polać je płynem
konserwującym lub syropem puszkowym,
pozostawiając ok. 2 cm do krawędzi słoika.
Następnie luźno nałożyć nakrętki, bez zakręcania.
Umieścić ruszt na poziomie 2, z blachą do
pieczenia na poziomie niżej, i umieścić słoiki
na ruszcie. Można również umieścić słoiki
bezpośrednio na blasze. Włączyć funkcję. Po
jej zakończeniu, starannie zakręcić pokrywki
słoików (używając rękawic kuchennych lub
chroniąc dłonie odporną na wysokie temperatury
ściereczką) i zostawić je do schłodzenia w
temperaturze pokojowej.
» JOGURT
Służy do przyrządzania jogurtu. Przed
uruchomieniem tej funkcji, dodaj ok. 100 g
dostępnego na rynku świeżego jogurtu na bazie
pełnego mleka na jeden litr pełnego mleka.
Uwaga: W przypadku mleka niepasteryzowanego,
zagotować je aż do stanu wrzenia i pozostawić do
ochłodzenia do temperatury pokojowej.
Roztwór ten wlać do słoików odpornych na
wysoką temperaturę, przykryć odpornymi na
wysoką temperaturę zakrętkami lub zafoliować
i ustawić na ruszcie, na poziomie 2. Wybrać
funkcję i ustawić czas trwania, do pięciu godzin
(nie można zmieniać temperatury). Gdy funkcja
zostanie zakończona, przed podaniem wstawić
jogurt na kilka godzin do lodówki, pozwalając mu
się schłodzić.
» DEZYNFEKCJA
Służy do dezynfekcji słoików lub butelek dla
niemowląt przy zastosowaniu pary. Włożyć
ruszt lub blachę do pieczenia na poziom 1 i
odpowiednio rozmieścić na nich pojemniki tak,
aby para mogła dotrzeć do każdego z nich.
» DOCHODZENIE
Służy do optymalizacji przyrządzania gotowych
potraw, zachowując ich miękkość i soczystość.
Funkcja ta służy do równomiernego odgrzewania
potraw gotowych lub wstępnie przygotowanych,
takich jak kawałki pieczeni, ryby i zapiekanki.
Zalecamy umieszczenie potrawy razem z
pojemnikiem na ruszcie (na poziomie 3) lub
bezpośrednio na tacy do gotowania na parze (na
poziomie 3), umieszczając przy tym blachę do
pieczenia na poziomie poniżej. Należy ustawić
temperaturę piekarnika na taką, jaką potrawa ma
mieć po wyjęciu z piekarnika.
Gotowe dania 100 18 - 25
3
2/1
Zupa / bulion 100 20 - 25
3
Warzywa 100 20 - 25
3
2/1
Ryż / makaron 100 15 - 20
3
2/1
Ziemniaki 100 20 - 25
3
2/1
Mięso w plastrach 100 15 - 20
3
2/1
Mięso w sosie 100 25 - 30
3
Filety rybne 100 10 - 15
3
2/1
6
th
SENSE
Aby ugotować kilka rodzajów dań i potraw, w
szybki i łatwy sposób uzyskując optymalne efekty.
Aby najlepiej wykorzystać możliwości tej funkcji,
należy stosować się do wskazówek zawartych w danej
tabeli gotowania.
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELAMI PIECZENIA
Lista z tabeli:
przepisy
, jeśli konieczne jest nagrzewanie wstępne , temperatura
,
poziom pary
, waga czas gotowania , czas odpoczywania ,
zalecane akcesoria i poziom
gotowania.
Czasy gotowania/pieczenia są liczone od momentu włożenia potrawy do
piekarnika, z wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy
lub od rodzaju akcesoriów.
ruszt, forma do ciasta na ruszcie, blacha do pieczenia,
taca do gotowania na parze, taca z wo
5
PL
JAK KORZYSTAĆ Z DOTYKOWEGO WYŚWIETLACZA
Aby przewinąć menu lub listę:
Po prostu przeciągnąć palcem wzdłuż
wyświetlacza, aby przewinąć pozycje lub
wartości.
Aby wybrać lub zatwierdzić:
Dotknąć ekranu, aby wybrać wymaganą
wartość lub pozycję z menu.
Aby powrócić do poprzedniego ekranu:
dotknąć .
Aby zatwierdzić ustawienie lub przejść do następnego
ekranu:
Dotknąć „USTAW lub „DALEJ”.
PIERWSZE UŻYCIE
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy je
skonfigurować.
Ustawienia można ponownie zmienić poprzez naciśnięcie
, aby wejść do menu „Narzędzia.
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas.
Przeciągnąć palcem wzdłuż ekranu, aby przewinąć
listę dostępnych języków.
Čeština, Český Jazyk
Czech
Dansk
Danish
Deutsch
German
Dotknąć wybranego języka.
Ελλνικά
Greek, Modern
English
English
Español
Spanish
Dotknięcie umożliwi powrót do poprzedniego ekranu.
2. WYBÓR TRYBU USTAWI
Po wybraniu języka na wyświetlaczu pokaże się
polecenie dokonania wyboru w „DEMO SKLEPOWE”
(przydatne dla sprzedawców detalicznych, jedynie
w celu wyświetlania) lub kontynuowania poprzez
dotknięcie „DALEJ.
Dziękujemy za zakup!
Naciśnij Dalej, aby kontynuować
konfigurowanie użytkowania domowego.
DALEJDEMO SKLEPOWE
3. USTAWIENIE WIFI
Funkcja 6
th
Sense Live pozwala na zdalną obsługę
piekarnika z urządzenia mobilnego. Aby umożliwić
zdalne sterowanie urządzeniem, należy najpierw
pomyślnie wykonać procedurę konfiguracji
połączenia. Ta procedura jest konieczna w celu
rejestracji posiadanego urządzenia oraz podłączenia
go do sieci domowej.
Dotknąć „SKONFIGURUJ TERAZ”, aby skonfigurować
połączenie.
Konfiguracja WiFi
Skonfiguruj teraz WiFi, aby automatycznie
ustawić godzinę, datę i umożliwić
komunikację ze smartfonem.
Jeżeli to pominiesz, możesz znaleźć tę opcję
później w menu Narzędzia.
SKONFIGURUJ TERAZPOMIŃ
W przeciwnym razie dotknąć „POMIŃ”, aby odłożyć
połączenie urządzenia na później.
W JAKI SPOSÓB SKONFIGUROWAĆ POŁĄCZENIE
Aby użyć tej funkcji, należy posiadać: Smartfon lub
tablet oraz bezprzewodowy router podłączony do
internetu. Należy użyć urządzenia mobilnego, aby
sprawdzić, czy sygnał bezprzewodowej domowej
sieci jest silny w pobliżu urządzenia.
Minimalne wymagania.
Urządzenie mobilne: Android z ekranem o rozdzielczości
1280x720 (lub wyższej) lub iOS. Sprawdzić na App store
(platforma z aplikacjami) kompatybilność z wersją systemu
Android lub iOS.
Bezprzewodowy router: 2,4 GHz WiFi b/g/n.
1. Pobranie aplikacji 6
th
Sense Live
Pierwszym krokiem do połączenia urządzenia jest
pobranie aplikacji na urządzenie mobilne. Aplikacja
6
th
Sense Live poprowadzi użytkownika przez
wszystkie opisane tutaj kroki. Można pobrać aplikację
6
th
Sense Live ze sklepu iTunes Store lub Google Play
Store.
2. Utworzenie konta
Jeśli jeszcze nie zostało to zrobione należy utworzyć
konto. Umożliwi to połączenie posiadanych urządzeń
w sieć oraz ich zdalny podgląd i sterowanie.
3. Zarejestrowanie posiadanego urządzenia
Zarejestrować posiadane urządzenie zgodnie ze
6
wskazówkami aplikacji. Do procesu rejestracji
potrzebny będzie numer identyfikacyjny urządzenia
mobilnego (SAID). Indywidualny kod, numer
następujący po słowie SERVICE na tabliczce
znamionowej dołączonej do produktu.
4. Podłączenie do WiFi
Postępować zgodnie z procedurą scan-to-
connect (skanowanie w celu połączenia). Aplikacja
poprowadzi użytkownika przez proces podłączenia
urządzenia do bezprzewodowej sieci domowej.
Jeśli posiadany router obsługuje WPS 2.0 (lub
wyższy), wybrać „RĘCZNE”, a następnie dotknąć
„Konfiguracja WPS”: W bezprzewodowym routerze
nacisnąć przycisk WPS w celu nawiązania połączenia
między dwoma urządzeniami.
Jeśli będzie to konieczne można również połączyć
urządzenie ręcznie za pomocą opcji „Szukanie sieci".
Kod SAID jest używany do synchronizacji urządzenia
mobilnego z posiadanym urządzeniem.
Adres MAC jest wyświetlany dla modułu WiFi.
Procedura połączenia będzie musiała b
powtórzona, jedynie jeśli zmienione zostaną
ustawienia posiadanego routera (np. nazwa sieci lub
hasło lub dostawca danych).
. USTAWIANIE GODZINY ORAZ DATY
Połączenie piekarnika z domową siecią sprawi,
że godzina i data ustawią się automatycznie.
W przeciwnym razie konieczne będzie ręczne
ustawienie godziny i daty
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
godzinę.
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić.
Po ustawieniu godziny należy ustawić datę
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić datę.
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić.
4. USTAWIENIE TEMPERATURY WRZENIA
Aby umożliwić piekarnikowi wydajną produkcję
pary, należy go skalibrować przed używaniem go do
gotowania.
Po napełnieniu zbiornika wody i włożeniu go na
miejsce naciśnąć, wybrać
Więcej trybów, a
następnie „ Kalibracja temperatury wrzenia.
Dotknąć „ROZPOCZNIJ”, by rozpocząć kalibrację.
Zwrócić uwagę, by drzwi piekarnika pozostały
zamknięte przez cały czas trwania procesu kalibracji.
Uwaga: Proces kalibracji może powodować powstawanie
dużych ilości pary: Jest to normalne zjawisko.
5. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może wydzielać zapachy, który
stanowią pozostałość po produkcji: jest to zupełnie
normalne zjawisko.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zalecamy rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
wyjąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Nagrzać piekarnik do 200 °C, najlepiej używając funkcji
Termoobieg”
.
Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
7
PL
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby włączyć piekarnik, nacisnąć lub dotknąć
ekranu w dowolnym miejscu.
Wyświetlacz pozwala na wybór pomiędzy funkcją
Ręczne a funkcjami 6
th
Sense.
Dotknąć głównej żądanej funkcji, aby przejść do
odpowiedniego menu.
Funkcje ręczne
Funkcje 6th Sense
12:35
Przewijać do góry lub w dół, aby zapoznać się z
listą.
Funkcje ręczne
Para
Termoobieg +
para
FUNKCJE
SPECJALNE
Wymuszony
nadmuch
Wybrać żądaną funkcję, dotykając jej.
2. USTAWIANIE FUNKCJI RĘCZNYCH
Po wybraniu żądanej funkcji istnieje możliwość
zmiany jej ustawień. Na wyświetlaczu będą pojawiać
się ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA / POZIOM PARY
Przewinąć sugerowane wartości i wybrać żądaną
wartość.
Ustaw czas gotowania
Wybierz temperaturę
wymuszonego nadmuchu.
DALEJ
Jeśli pozwala na to dana funkcja można dotknąć ,
aby aktywować nagrzewanie wstępne.
Ustaw czas gotowania
Wybierz temperaturę
wymuszonego nadmuchu.
DALEJ
CZAS TRWANIA
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli ma być
ywany tryb ręczny. W trybie ograniczonym czasowo
piekarnik piecze potrawę przez ustawiony wcześniej
okres. Po zakończeniu czasu pieczenia piekarnik
wyłączy się automatycznie.
Aby uruchomić czas trwania pieczenia, dotknąć
„Ustaw czas gotowania.
Ustaw czas gotowania
Wybierz temperaturę
wymuszonego nadmuchu.
DALEJ
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
żądany czas pieczenia.
Wprowadź czas termoobiegu.
Dotknąć „DALEJ, aby potwierdzić.
Aby anulować ustawiony czas trwania pieczenia podczas
pieczenia i dalej zarządzać ręcznie końcowym etapem
pieczenia, dotknąć ustawionego czasu trwania pieczenia i
wybrać „STOP”.
3. USTAWIANIE FUNKCJI 6
th
SENSE
Funkcje 6
th
Sense umożliwiają przygotowywanie
szerokiej gamy potraw poprzez wybranie potrawy z
listy. Większość ustawień pieczenia jest wybierana
automatycznie przez urządzenie w celu osiągnięcia
najlepszych rezultatów.
Wybrać z listy tryb pieczenia.
Wybrać funkcję.
Funkcje wyświetlają się według kategorii jedzenia w menu
POTRAWA 6
th
SENSE (patrz odpowiednie tabele) oraz według
aściwości przepisu w menu LIFESTYLE.
Po wybraniu funkcji należy po prostu wskazać
cechy potrawy (ilość, waga itp.), która ma być
pieczona, aby uzyskać idealny efekt.
Niekre z funkcji 6
th
Sense wymagają użycia sondy do
potraw. Włączyć sondę przed wybraniem funkcji. Aby uzyskać
najlepsze wyniki z sondą, postępować zgodnie ze
wskazówkami w odpowiedniej sekcji.
Postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi
na ekranie, aby przejść przez proces gotowania.
4. USTAWIANIE OPÓŹNIENIA STARTU/
ZAKCZENIA PIECZENIA
Można opóźnić pieczenie przed rozpoczęciem
działania funkcji: Funkcja rozpocznie lub zakończy
działanie o godzinie, która zostanie wcześniej
ustawiona.
Dotknąć „OPÓŹNIENIE”, aby ustawić żądany czas
rozpoczęcia lub czas zakończenia pieczenia.
8
INSTRUKCJA GOTOWANIA:
Do gotowania różnych potraw
wymagających tej samej
temperatury gotowania na kilku
półkach (maksymalnie trzech)
jednocześnie. Funkcja ta pozwala
OPÓŹNIENIE
Wymuszony nadmuch
ROZPOCZNIJ
Po ustawieniu żądanego opóźnienia, dotknąć
„OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA, aby rozpocząć czas
oczekiwania.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwiczki: Funkcja rozpocznie działanie
automatycznie po okresie, który został obliczony.
Programowanie czasu opóźnienia pieczenia powoduje
wyłączenie fazy wstępnego nagrzewania: Piekarnik osiągnie
żądaną temperaturę stopniowo, co oznacza, że czas pieczenia
będzie nieznacznie dłuższy niż ten podany w tabeli pieczenia.
Aby natychmiast włączyć funkcję i anulować
zaprogramowany czas opóźnienia, dotknąć
.
5. URUCHOMIENIE FUNKCJI
Po skonfigurowaniu ustawień, dotknąć
„ROZPOCZNIJ”, aby aktywować funkcję.
W każdym momencie podczas pieczenia można zmienić
wartości, które zostały ustawione, dotykając wartości, która
ma być zmieniona.
Jeśli piekarnik jest gorący, a funkcja wymaga konkretnej
temperatury maksymalnej, na wwietlaczu pojawi się
komunikat
Nacisnąć , aby zatrzymać aktywną funkcję w
każdym momencie.
6. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Jeśli wcześniej została aktywowana, po włączeniu
funkcji wyświetlacz pokazuje status fazy wstępnego
nagrzewania.
Po zakończeniu tej fazy zostanie wyemitowany sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się komunikat,
że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę.
Otworzyć drzwiczki.
Włożyć danie.
Zamknąć drzwiczki i rozpocząć pieczenie.
Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
przygotowywanych potraw. Otwarcie drzwiczek w trakcie
fazy wstępnego nagrzewania wstrzyma nagrzewanie
piekarnika. Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego
nagrzewania.
7. WSTRZYMYWANIE PIECZENIA
Niektóre funkcje 6
th
Sense wymagają wykonania
określonych czynności podczas pieczenia. Urządzenie
wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawi
się wskazówka mówiąca o konieczności wykonania
czynności.
8. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Przy niektórych funkcjach po zakończeniu pieczenia
można zapisać ustawienia pieczenia jako ulubione,
by w przyszłości móc szybko do nich wrócić –
zachowując te same ustawienia lub przedłużając czas
pieczenia.
00:01 od gotowości
Termoobieg
Gotowanie
WYKONANO
PROGRAMATOR
CZASOW
ZAKOŃCZONO
Dotknąć , aby zapisać w Ulubionych.
Dotknąć
, aby przedłużyć pieczenie.
9. ULUBIONE
Funkcja Ulubione przechowuje ustawienia piekarnika
dla ulubionego przepisu użytkownika.
Piekarnik automatycznie wykryje najczęściej używane funkcje.
Po kilku użyciach danego przepisu urządzenie zaproponuje
dodanie funkcji do Ulubionych.
JAK ZAPISAĆ FUNKCJĘ
Po zakończeniu funkcji można dotknąć , aby
zapisać ją jako ulubioną. Umożliwi to szybkie
ywanie danej funkcji w przyszłości przy
zachowaniu tych samych ustawień.
Wyświetlacz umożliwia zapisanie funkcji wskazując
maksymalnie 4 pory ulubionych posiłków, w tym
śniadania, obiadu, przekąski i kolacji.
Dotknąć ikony, aby wybrać przynajmniej jeden
posiłek.
1. Wymuszony nadmuch
Temp. komory: 180°C
Czas gotowania: 05:00
Nagrzewanie: Wyłączone
ULUBIONY
Dotknąć „ULUBIONY”, aby zapisać funkcję.
1. Wymuszony nadmuch
Temp. komory: 180°C
Czas gotowania: 05:00
Nagrzewanie: Wyłączone
ULUBIONY
WCZNIEJ ZAPISANE
Funkcje, które zostaną zapisane jako ulubione, będą
wyświetlane na głównym ekranie dla danej pory dnia.
9
PL
DLA CIEBIE
PROPOZYCJA NA
KOLACJĘ
Funkcje
ręczne
Funkcje 6th
Sense
Pizza
220,
00:11:00
Aby zobaczyć menu Ulubione nacisnąć : Funkcje
będą podzielone według pory posiłku i podane będą
pewne sugestie.
Dotknąć ikonę posiłków, aby wyświetlić
odpowiednie listy
Ulubione obiady
Pizza Warzywa
gotowane na
parze
Szukasz czegoś innego?
Sprawdź propozycję poniżej.
Dotknięcie
7
umożliwia również przeglądanie historii
ywanych ostatnio funkcji.
Przewinąć wyświetlaną listę.
Dotknąć żądanego przepisu lub funkcji.
Dotknąć „ROZPOCZNIJ, aby rozpocząć pieczenie.
ZMIANA USTAWIEŃ
Na ekranie Ulubionych można dodać obraz
lub naz, aby dostosować funkcję do swoich
preferencji.
Wybrać funkcję, która ma być zmieniona.
Dotknąć „EDYCJA.
Wybrać właściwość, która ma być zmieniona.
Dotknąć „DALEJ”: Wyświetlacz pokaże nowe
właściwości.
Dotknąć ZAPISZ”, aby zatwierdzić zmiany.
Na ekranie Ulubionych można również usuwać
funkcje, które zostały zapisane:
Dotknąć
na danej funkcji.
Dotknąć „USUŃ TO”.
Można również zmienić godzinę, o której są
wyświetlane różne posiłki:
Nacisnąć
.
Wybrać
„Preferencje.
Wybrać „Godziny i daty.
Dotknąć Twoje godziny posiłków.
Przewinąć listę i dotknąć wybranej godziny.
Dotknąć nazwy odpowiedniego posiłku, aby go
zmienić.
Każdy przedział czasowy można połączyć tylko z jednym
posiłkiem.
10. NARZĘDZIA
Nacisnąć , aby otworzyć menu „Narzędzia w
dowolnym momencie.
To menu umożliwia wybór spośród kilku opcji oraz
zmianę ustawień lub preferencji dla urządzenia lub
wyświetlacza.
Narzędzia
Uaktywnianie
Włącz
Minutnik
kuchenny
Oświetlenie
UAKTYWNIANIE ZDALNE
Możliwość skorzystania z aplikacji 6
th
Sense Live
Whirlpool.
MINUTNIK KUCHENNY
Tę funkcję można aktywować podczas używania
jakiejś funkcji pieczenia lub jedynie do zachowania
czasu.
Po włączeniu funkcji minutnik kuchenny będzie nadal
niezależnie odliczać czas, nie zakłócając działania
funkcji.
Gdy minutnik kuchenny jest aktywny, można także
wybrać i włączyć funkcję.
Minutnik kuchenny będzie nadal odliczał czas w prawym
górnym rogu ekranu.
Aby przywrócić lub zmienić minutnik kuchenny:
Nacisnąć
.
Dotknąć
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Dotknąć „ODRZUĆ, aby anulować ustawienia
minutnika lub ustawić nowy czas trwania.
Dotknąć „USTAW NOWY MINUTNIK, aby ponownie
ustawić minutnik.
OŚWIETLENIE
Aby włączyć/wyłączyć lampę piekarnika.
SONDA
Sonda do mięsa umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw podczas pieczenia. Zapewnia
to osiągnięcie optymalnej temperatury potrawy.
Temperatura w piekarniku różni się w zależności od
wybranej funkcji, ale zakończenie gotowania jest
zawsze zaprogramowane po osiągnięciu określonej
temperatury.
Umieścić potrawę w piekarniku i podłączyć sondę
do potraw do gniazda. Trzymać sondę jak najdalej
od źródła ciepła, jak to możliwe. Zamknąć drzwiczki
piekarnika.
Dotknąć
. Jeżeli użycie sondy jest dozwolone
lub wymagane, można wybrać pomiędzy funkcjami
ręcznymi (wg metody gotowania) i 6
th
Sense (wg
rodzaju potrawy).
10
W jaki sposób chcesz
zaprogramować sondę?
WG METODY GOTOWANIA
WG RODZAJU POTRAWY
Jeśli po rozpoczęciu funkcji pieczenia sonda zostanie usunięta,
wczas funkcja zostanie anulowana. Odłączyć i wyjąć sondę
z piekarnika przy wyjmowaniu potraw.
KORZYSTANIE Z SONDY DO POTRAW
Sonda do potraw umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw podczas pieczenia.
Umieść sondę do potraw
głęboko w pieczonym
mięsie, omijając kości i tłuste
fragmenty:
Drób: Umieść końcówkę sondy
w środku piersi, omijając puste
przestrzenie.
Duże kawałki mięsa (np. udźce):
Umieść końcówkę sondy w
najgrubszym miejscu.
Ryby (całe): Umieść końcówkę
sondy w najgrubszym miejscu,
omijając kręgosłup ryby.
SAMOCZYSZCZENIE
W ramach tego specjalnego cyklu czyszczenia brud i
resztki jedzenia można z łatwością usunąć za pomocą
pary.
OPRÓŻNIANIE
Funkcja opróżniania umożliwia spuszczenie wody tak,
aby nie pozostawała w wytwornicy pary. Wskazane
jest, aby po każdym użyciu piekarnika przeprowadzać
„Opróżnianie. Wyświetlacz pokaże, kiedy wytwornica
pary zostanie całkowicie opróżniona. Po kilkakrotnym
gotowaniu czynność ta będzie obowiązkowa i dopóki
nie zostanie wykonana, nie będzie można włącz
funkcji gotowania na parze.
Po wybraniu funkcji „Opróżnianie lub gdy sugeruje to
komunikat na wyświetlaczu, dotknąć „ROZPOCZNIJ” i
postępować zgodnie ze wskazanymi czynnościami.
Po zakończeniu, opróżnić zbiornik i przepłukać wodą
pitną.
Uwaga: Jeśli wytwornica pary jest zbyt gorąca, funkcja nie
zostanie włączona.
ODKAMIENIAJ
Ta specjalna funkcja, włączana w regularnych
odstępach czasu, umożliwia utrzymanie wytwornicy
pary i obiegu wody w dobrym stanie.
Przeciętny czas trwania całej funkcji to około 240
minut.
Funkcja jest wykonywana w kilku etapach:
opróżnianie, odkamienianie, płukanie. Po
włączeniu funkcji należy wykonać wszystkie
czynności wskazywane na wyświetlaczu i dotknąć
„ROZPOCZNIJ” po zakończeniu każdego etapu, aby
zacząć następny.
Aby osiągnąć lepsze efekty, zalecamy napełnienie
zbiornika produktem zakupionym w serwisie
posprzedażowym (należy przestrzegać instrukcji
dołączonej do produktu).
Nie wyłączać piekarnika przed zakończeniem
funkcji. Funkcje gotowania/pieczenia nie mogą być
aktywowane podczas cyklu czyszczenia.
Uwaga: Na wyświetlaczu będzie pojawiać się komunikat
przypominający o konieczności regularnego wykonywania tej
operacji.
WYCISZ
Dotknąć ikony, aby wyciszyć lub anulować wyciszenie
wszystkich dźwięków i alarmów.
BLOKADA ELEMENTÓW STERUJĄCYCH
Blokada elementów sterujących umożliwia
zablokowanie przycisków na ekranie dotykowym, tak
aby nie można było ich nacisnąć przez przypadek.
Aby aktywować blokadę:
Dotknąć ikony
.
Aby dezaktywować blokadę:
Dotknąć wyświetlacza.
Przeciągnąć palcem w górę po wyświetlonym
komunikacie.
Blokada elementów
sterujących
Produkt jest zablokowany.
Przesuń w górę, aby
odblokować.
WIĘCEJ TRYBÓW
Ustawienie „Kalibracji temperatury wrzenia
PREFERENCJE
Do zmiany kilku ustawień piekarnika.
WiFi
Do zmiany ustawień lub konfigurowania nowej
domowej sieci.
INFO
Do wyłączania „Zapamiętaj tryb demonstracyjny”,
resetowania urządzenia oraz pozyskiwania dalszych
informacji o urządzeniu.
11
PL
PRAKTYCZNE PORADY
CIASTA I CHLEBY
Do pieczenia ciast zaleca się stosowanie funkcji
Termoobieg”, a do pieczywa funkcji Termoobieg +
para.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia potraw, takich jak biszkopty lub bułki,
można również używać blach lub innych naczyń do
pieczenia, odpowiednich do użytku w piekarnikach.
Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, wetknąć
drewniany patyczek w jego środkową część: Jeśli
patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek „pęcznieje podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać
z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem
nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący.
WYRASTANIE
Naczynie z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i
umieścić na blasze do pieczenia. Wanienkę umieścić
w piekarniku na poziomie 1 lub 2.
Zaleca się pozostawianie ciasta do wyrośnięcia
w piekarniku - w ten sposób można zapewnić
bardziej stabilną temperaturę otoczenia. Zaleca się
jednak, aby wcześnie zacząć sprawdzać, jak rośnie
ciasto (mniej więcej po upłynięciu jednej trzeciej
całkowitego czasu wyrastania), tak by nie wyrosło
nadmiernie.
Można również pozostawić do wyrośnięcia ciasto
rozciągnięte lub pokrojone, które już częściowo
wyrosło: Przykryć blachę do pieczenia ściereczką i
umieścić na poziomie 2 lub 3. Pozostawić na czas
równy mniej więcej połowie normalnego czasu
wyrastania. Czas wyrastania ciasta na pizzę to mniej
więcej godzina na 1 kg ciasta.
OSZCZĘDZANIE ENERGII
Upewnić się, że w trakcie pracy piekarnika jego
drzwiczki są zamknięte i pozostawić je zamknięte
przez cały czas trwania pieczenia, o ile to możliwe.
Jeśli to możliwe, należy umieszczać potrawy
bezpośrednio na akcesoriach dołączonych w zestawie
i nie używać dodatkowych naczyń do pieczenia.
Jeśli nie jest to konieczne, nie należy nagrzewać
piekarnika przed przystąpieniem do pieczenia.
Aby skrócić czas pieczenia i oszczędzić energię
elektryczną, zaleca się pokroić pieczone jedzenie na
małe, równe kawałki.
W przypadku długich czasów pieczenia (np. ponad
30 minut), zaleca się obniżenie temperatury
podczas końcowej fazy pieczenia: Ciepło resztkowe
w piekarniku można wykorzystać do wznowienia
pieczenia.
Ciepło resztkowe można także wykorzystać do
podgrzania innych potraw.
12
TABELA GOTOWANIA
Mrożone
Klasa żywności/przepisy
Poziom i
akcesoria
Informacje dotyczące przygotowywania potraw
ZAPIEKANKA I
PIECZONY MAKARON
Lazania
2
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzyskać doskonałe przyrumienienie, polać sosem
beszamelowym i posypać serem
Lazania
2
Wyjąć z opakowania sprawdzając, czy została usunięta cała plastikowa folia
RYŻ I ZBOŻA
Ryż biały
3
Na blachę do pieczenia wsypać ryż i wlać osoloną wodę. Na każdą szklankę ryżu użyć półtorej szklanki
wody
Ryż brązowy
3
Ryż basmati
3
Kasza Burgul
3
Na blachę do pieczenia wsypać kaszę i wlać osoloną wodę. Użyć 2 szklanek wody na każdą szklankę
kaszy burgul
Kuskus
3
Na blachę do pieczenia wsypać kaszę i wlać osoloną wodę. Użyć 2 szklanek wody na każdą szklankę
kuskusu
MIĘSO
Pieczeń wołowa
2 2
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić czosnkiem i ziołami według gustu. Po
zakończeniu pieczenia przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej 15 minut
Pieczeń cielęca
2 2
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą i pieprzem. Po zakończeniu pieczenia
przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej 15 minut
Pieczona
wieprzowina
2 2
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą i pieprzem. Po zakończeniu pieczenia
przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej 15 minut
Pieczona jagnięcina
2 2
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
Po zakończeniu pieczenia przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej 15 minut
Pieczony kurczak
2 2
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w piekarniku częścią
piersiową do góry
Porcje kurczaka
3
1
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze,
skórką do dołu
Pieczona kaczka
2 2
Posmarować olejem bądź roztopionym masłem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Umieścić w
piekarniku częścią piersiową do dołu
Filety na parze
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Hot dog
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Pieczeń rzymska
2
Przygotować według ulubionego przepisu i umieścić w formie do pieczenia chleba, dociskając, by
zapobiec tworzeniu się „kieszonek powietrznych”
RYBY I OWOCE MORZA
Pieczona ryba w
całości
2
Posmarować olejem. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pietruszką
Ryba w całości
gotowana na parze
3
1
Filety rybne
gotowane na parze
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Kotlety rybne
gotowane na parze
3
1
Zapiekanka rybna
2
Wyjąć z opakowania sprawdzając, czy została usunięta cała plastikowa folia
Małże
3
3
Przed pieczeniem doprawić olejem, pieprzem, czosnkiem cytrynowym i pietruszką. Dobrze
wymieszać
Krewetki
3
3
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
AKCESORIA
Ruszt druciany
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha do pieczenia
Tacka do gotowania na
parze
Sonda do potraw
13
PL
Klasa żywności/przepisy
Poziom i
akcesoria
Informacje dotyczące przygotowywania potraw
WARZYWA
Pieczone warzywa
Pieczone ziemniaki
2
Przed umieszczeniem w komorze pokroić na kawałki, doprawić olejem, solą i ziołami
Smażone ziemniaki
2
Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia
Smażone ziemniaki
2
Obrać i pociąć w trójkąciki. Moczyć w osolonej, zimnej wodzie przez 30 minut. Umyć, osuszyć i zważyć.
Zmieszać z olejem, około 10 g na każde 200 g suchych ziemniaków. Rozłożyć równomiernie na blasze
do pieczenia
Nadziewane papryki
2
Przeciąć papryki na pół i usunąć z ich wnętrza nasiona. Oczyszczone papryki wypełnić nadzieniem z
mięsa mielonego, bułki tartej i tartego sera. Przyprawić według uznania czosnkiem, solą i ziołami
Nadziewany
kabaczek
2
Wydrążyć kabaczek i pokroić wydrążony miąższ kabaczka. Wymieszać kawałki kabaczka z mięsem
mielonym, bułką tartą i tartym serem. Przyprawić według uznania czosnkiem, solą i ziołami
Nadziewany
bakłażan
2
Wydrążyć bakłażana i gotować wydrążony miąższ, aż będzie bardzo miękki. Pozostawić do ostygnięcia.
Gotowego bakłażana wypełnić nadzieniem z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i tartego sera.
Przyprawić według uznania czosnkiem, solą i ziołami
Nadziewane
pomidory
2
Ściąć z pomidorów czubki i odłożyć je na bok. Wybrać miąższ z pomidorów i zagotować w nim ryż.
Dodać zioła / bulion według uznania. Miękki ryż pozostawić do ostygnięcia i napełnić pomidory dużą
ilością risotto. Przed zapieczeniem pomidory przykryć odciętymi wcześniej czubkami.
Zapiekane warzywa
Zapiekanka
ziemniaczana
2
Pokroić na kawałki i umieścić w większym pojemniku. Przyprawić solą, pieprzem i zalać śmietaną.
Posypać serem
Zapiekane warzywa
2
Wyjąć z opakowania sprawdzając, czy została usunięta cała plastikowa folia
Warzywa gotowane na parze
Ziemniaki w całości
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Kawki ziemniaków
3
1
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Groszek
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Marchew
3
1
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parzeBrokuły
3
1
Kalafior
3
1
Szparagi
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Kabaczek
3
1
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Karczochy
3
1
Przeciąć na pół. Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Brukselki
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Kolba kukurydzy
3
1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Papryka
3
1
Pokroić na kawałki. Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
Warzywa gotowane na
parze
3 1
Rozłożyć równomiernie na tacy do gotowania na parze
SŁONE
CIASTA
Quiche Lorraine
2
Włożyć ciasto do formy i ponakłuwać je widelcem. Przygotować nadzienie do quiche lorraine,
uwzględniając taką ilość składników, by powstało 6 porcji
Quiche Lorraine
2
Wyjąć z opakowania sprawdzając, czy została usunięta cała plastikowa folia
Mrożone
AKCESORIA
Ruszt druciany
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha do pieczenia
Tacka do gotowania na
parze
Sonda do potraw
14
Klasa żywności/przepisy
Poziom i
akcesoria
Informacje dotyczące przygotowywania potraw
CHLEB
Bułki
2
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na pieczywo lekkie. Uformować bułki przed
wyrośnięciem. Użyć funkcji przeznaczonej specjalnie do wyrastania
Bułki
2
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia
Bochenek
kanapkowy w
formie
2
Częściowo
wypieczone bułki
2
Bułeczki
2
Uformować jedną większą lub mniejsze bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia
Bułki w puszce
2
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia
PIZZA
Pizza
2
Przygotować ciasto na pizzę, używając 150 ml wody, 15 g świeżych droży, 200-225 g mąki i soli +
oleju. Pozostawić do wyrośnięcia, korzystając ze specjalnej funkcji piekarnika. Rozprowadzić ciasto na
lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Dodać dodatki, np. pomidory, ser mozzarella i szynkę
Pizza na cienkim
cieście
2
Wyjąć z opakowania sprawdzając, czy została usunięta cała plastikowa folia
Pizza na grubym
cieście
2
Schłodzona pizza
2
CIASTA I WYROBY PIEKARNICZE
Biszkopt w blasze
2
Przygotować beztłuszczowe ciasto biszkoptowe o wadze 700-800 g. Wylać na wyłożoną papierem do
pieczenia i nasmarowaną tłuszczem formę
Ciasteczka
2
Przygotować ciasto z 250 g mąki, 100 g solonego masła, 100 g cukru i 1 jajka. Do smaku dodać aromat
owocowy. Pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć żądane kształty i
rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia
Bezy
2
Zrobić masę z 2 białek, 80 g cukru i 100 g wiórków kokosowych. Przyprawić wanilią i aromatem
migdałowym. Uformować 20-24 porcji na natłuszczonej blasze do pieczenia
Ciasto z owocami
2
Przygotować ciasto ze 180 g mąki, 125 g masła i 1 jajka. Włożyć ciasto do formy i na tak
przygotowanym spodzie ułożyć 700-800 g pokrojonych owoców, wymieszanych z cukrem i
cynamonem
Ciasto z owocami
2
Wyjąć z opakowania sprawdzając, czy została usunięta cała plastikowa folia
Muffinki
2
Korzystając z ulubionego przepisu, przygotować ciasto (na 10-12 sztuk) i wlać je do papierowych
foremek. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia
Suflet
2
Przygotować mieszankę sufletową z cytryną, czekoladą lub owocami i wlać do żaroodpornego
naczynia z krawędzią
DESERY
Pieczone jabłka
2
Usunąć środki i wypełnić marcepanem lub cynamonem, cukrem i masłem
Kompot owocowy
3
1
Obrać owoce i usunąć z nich gniazda. Pokroić na kawałki i rozłożyć równomiernie na tacy do
gotowania na parze
Crème Brulée
3
1
Zmieszać 2 żółtka jajek i 2 całe jajka z 3 łyżkami stołowymi cukru i aromatu waniliowego. Podgrzać
mieszankę 100 ml śmietanki i 200 ml mleka i delikatnie przelać do jaj. Przelać mieszankę do 4 osobnych
pojemników
JAJKA
Jajko na średnio
twardo
3
1
Jeżeli jajka będą spożywane na zimno, należy je natychmiast opłukać w zimnej wodzie
Jajko na twardo
3
1
Jajko na miękko
3
1
Mrożone
AKCESORIA
Ruszt druciany
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha do pieczenia
Tacka do gotowania na
parze
Sonda do potraw
15
PL
Klasa żywności/przepisy
Poziom i
akcesoria
Informacje dotyczące przygotowywania potraw
SOUS VIDE
GOTOWANIE
Mięso w całości
2
Rozłożyć paczki równomiernie wokół centralnej części rusztu. Upewnić się, że paczki są zapakowane
próżniowo
Siekane mięso
2
Drób
2
Ryby
2
Małże
2
Skorupiaki
2
Warzywa
2
Owoce
2
Słodka śmietana
2
Słona śmietana
2
ODGRZEWANIE
Mrożone
2
Rozłożyć paczki równomiernie wokół centralnej części rusztu
Schłodzone
2
Mrożone
AKCESORIA
Ruszt druciany
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha do pieczenia
Tacka do gotowania na
parze
Sonda do potraw
16
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Zaniedbanie regularnego czyszczenia piekarnika
może doprowadzić do uszkodzeń jego powierzchni.
W rezultacie urządzenie będzie mniej trwałe,
a jego używanie może nawet doprowadzić do
niebezpiecznych sytuacji.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia upewnić się, że
urządzenie ostygło.
Nie stosować wełny szklanej, szorstkich gąbek lub
ściernych/żrących środków do czyszczenia, ponieważ
mogą one uszkodzić powierzchnie urządzenia.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że urządzenie zostało
odłączone od zasilania.
Używać rękawic ochronnych.
Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
• Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
• Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy
stosować odpowiedni detergent w płynie.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
• Po każdym użyciu należy poczekać aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż
jest ciepły, usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia spowodowane przez resztki potraw.
• Aby usunąć wilgoć powstałą w wyniku gotowania
na parze, należy odczekać aż urządzenie ostygnie i
wytrzeć jego komorę ściereczką lub gąbką znajdującą
się w zestawie. Zaleca się regularne korzystanie z
funkcji czyszczenia parowego.
AKCESORIA
Większość akcesoriów, w tym prowadnice, nadaje się
do mycia w zmywarce.
• Ostrożnie wyczyścić zbiornik, używając gąbki
nasączonej niewielką ilością detergentu o neutralnym
pH. Opłukać w wodzie pitnej.
WYMIANA ŻARÓWKI
Odłączyć piekarnik od zasilania.
Odkręcić osłonę żarówki, ostrożnie usunąć
uszczelki i podkładkę.
Wymienić żarówkę i przykręcić ponownie osłonę,
zwracając uwagę, by odpowiednio założyć
uszczelki i podkładkę.
Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Używać żarówek halogenowych 10 W/12 V
typu G4, T300 °C. Żawka stosowana w urządzeniu jest
przeznaczona do urządzeń domowych i nie nadaje s
do ogólnego oświetlenia pomieszczeń w gospodarstwie
domowych (dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można
zakupić w autoryzowanym serwisie.
Nie dotykać żarówek
gołymi rękami - ślady palców pozostawione na powierzchni
mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek. Nie używać
piekarnika dopóki osłona lampy nie zostanie ponownie
zamontowana.
17
Najczęściej Zadawane Pytania (FAQ) dot. WIFI
Które protokoły WiFi są obsługiwane?
Zainstalowany adapter WiFi obsługuje standardy
przesyłania danych WiFi b/g/n dla krajów europejskich.
Jakie ustawienia należy skonfigurować w
oprogramowaniu routera?
Wymagane są następujące ustawienia routera:
włączone 2,4 GHz, WiFi b/g/n, aktywne DHCP i NAT.
Która wersja WPS jest obsługiwana?
WPS 2.0 lub wyższa. Sprawdzić dokumentację routera.
Czy są jakieś różnice między używaniem smartfona (lub
tabletu) z systemem Android a używaniem smartfona
(lub tabletu) z systemem Android lub iOS?
Można używać dowolnego systemu operacyjnego, nie
ma to znaczenia.
Czy zamiast routera mogę używać funkcji tetheringu z
telefonu komórkowego z siecią 3G?
Tak, lecz usługi chmury są opracowane dla urządzeń na
stałe połączonych z internetem.
Jak mogę sprawdzić czy moje domowe połączenie
internetowe działa a funkcja łączności bezprzewodowej
jest włączona?
Możesz poszukać swojej sieci na swoim urządzeniu
typu smart. Wyłącz wszystkie inne połączenia
transmisji danych, zanim spróbujesz wyszukać swoją
sieć.
Jak mogę sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
mojej domowej sieci bezprzewodowej?
Należy wejść w kongurację routera (patrz instrukcja
obsługi routera) i sprawdzić, czy adres MAC urządzenia
jest wymieniony na liście urządzeń połączonych z daną
siecią bezprzewodową.
Gdzie mogę znaleźć adres MAC urządzenia?
Nacisnąć , a następnie dotknąć WiFi lub spojrzeć
na swoje urządzenie: Zobaczysz etykietę z adresami
SAID i MAC. Adres Mac składa się z kombinacji cyfr i
liter zaczynających się od „88:e7”.
Jak mogę sprawdzić, czy w urządzeniu włączona jest
funkcja łączności bezprzewodowej?
Użyj swojego urządzenia typu smart oraz aplikacji
6
th
Sense Live, aby sprawdzić czy sieć urządzenia jest
widoczna i połączona z chmurą.
Czy jest coś, co może uniemożliwić dotarcie sygnału do
urządzenia?
Należy sprawdzić, czy urządzenia, które są połączone z
siecią, nie zużywają całej dostępnej szerokości pasma.
Upewnić się, czy ilość urządzeń z włączoną funkcją
połączenia z WiFi nie przekracza maksymalnej liczby
dozwolonej dla routera.
Jak daleko powinien być ustawiony router od
piekarnika?
W normalnych warunkach sygnał WiFi jest dostatecznie
mocny, aby pokryć kilka pomieszczeń, lecz zależy to w
dużym stopniu od materiału, z którego wykonane są
ściany. Można sprawdzić moc sygnału, umieszczając
inteligentne urządzenie obok sprzętu.
Co mogę zrobić, jeśli moje połączenie bezprzewodowe
nie dociera do urządzenia?
Aby rozszerzyć zasięg swojego domowego WiFi,
można użyć specjalnych urządzeń takich jak punkty
dostępu, wzmacniacze sygnału WiFi oraz adaptery
sieciowe power line (nie są one dołączane w komplecie
z urządzeniem).
Gdzie mogę znaleźć nazwę i hasło do mojej sieci
bezprzewodowej?
Sprawdzić w dokumentacji routera. Zazwyczaj
na routerze znajduje się naklejka z informacjami,
których potrzebuje użytkownik w celu uzyskania
dostępu do strony konguracji urządzenia za pomocą
podłączonego urządzenia.
Co mam zrobić, jeśli mój router korzysta z kanału WiFi
znajdującego się w sąsiedztwie?
Wymusić na routerze korzystanie z kanału własnej
domowej sieci WiFi.
Co mogę zrobić, jeśli symbol pojawia się na
wyświetlaczu lub jeśli piekarnik nie jest w stanie
uzyskać stabilnego połączenia z moim domowym
routerem?
Możliwe, że urządzenie zdołało połączyć się z
routerem, ale nie może połączyć się z Internetem. Aby
połączyć urządzenie z internetem, należy sprawdzić
ustawienia routera oraz dostawcy Internetu.
Ustawienia routera: NAT musi być włączone, zapora (firewall)
oraz DHCP muszą być odpowiednio skonfigurowane.
Obsługiwany standard szyfrowania hasła: WEP, WPA, WPA2.
Aby wypróbować inny rodzaj szyfrowania, skorzystać z
informacji zamieszczonych w instrukcji obsługi routera.
Ustawienia operatora: Jeśli liczba adresów MAC, które mogą
połączyć się z Internetem, została określona przez dostawcę
Internetu, urządzenie może nie połączyć się z chmurą. Adres
MAC urządzenia jest jego unikalnym identykatorem. Naly
zapytać swojego dostawcę Internetu, jak połączyć z
Internetem urządzenia inne niż komputery.
Jak mogę sprawdzić, czy dane są przesyłane?
Po skongurowaniu ustawień sieci należy wyłącz
urządzenie, odczekać 20 sekund i ponownie włącz
piekarnik: Sprawdzić, czy aplikacja pokazuje status UI
urządzenia.
Niekre ustawienia wyświetlają się w aplikacji dopiero po
kilku sekundach.
Jak mogę zmienić swoje konto Whirlpool i jednocześnie
mieć cały czas połączenie z moimi urządzeniami?
Można stworzyć nowe konto, ale należy pamiętać,
aby usunąć swoje urządzenia ze starego konta przed
przeniesieniem ich na nowe konto.
Zmieniłem router - co powinienem zrobić?
Można albo zachować te same ustawienia (nazwa
sieci i hasło), albo usunąć poprzednie ustawienia z
urządzenia i skongurować je na nowo.
18
USUWANIE USTEREK
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Urządzenie nie
działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony do sieci. Wyłączyć piekarnik
i włączyć ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie
ustąpiła.
Wyświetlacz
pokazuje literę „F”,
po której następuje
liczba lub litera.
Awaria piekarnika.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi Klienta i
podać numer następujący po literze „F”.
Kuchenka wydaje
głośne dźwięki,
nawet jeśli jest
wyłączona.
Wentylator chłodzący jest
włączony.
Otworzyć lub przytrzymać drzwiczki albo odczekać, aż
urządzenie zakończy proces chłodzenia.
Piekarnik nie
wytwarza pary.
Zbiornik nie został
prawidłowo włożony.
Zbiornik jest pusty.
Sprawdzić, czy zbiornik został umieszczony w
prawidłowej pozycji i czy jest napełniony wodą aż do
znaku „MAX”, a następnie ponownie włączyć żądaną
funkcję.
Funkcja nie włącza
się.
Ta funkcja nie jest
dostępna w trybie
demo.
Tryb demonstracyjny jest
uruchomiony.
Nacisnąć
, dotknąć Info, a następnie wybrać
„Zapamiętaj tryb demonstracyjny”, aby wyjść.
Na wyświetlaczu
pojawi się ikona
.
Router WiFi jest wyłączony.
Ustawienia routera zostały
zmienione.
Połączenie bezprzewodowe
nie dociera do urządzenia.
Urządzenie nie jest w stanie
uzyskać stałego połączenia
z domową siecią.
Połączenie nie jest
obsługiwane.
Sprawdzić, czy router WiFi jest połączony z internetem.
Sprawdzić, czy siła sygnału WiFi blisko urządzenia jest
wystarczająco mocna.
Spróbować uruchomić router ponownie
Zobacz rozdział „Najczęściej Zadawane Pytania (FAQ)
dot. WiFi”.
Jeśli ustawienia domowej sieci bezprzewodowej zostały
zmienione, należy połączyć się z siecią: Nacisnąć
,
dotknąć
WiFi”, a następnie wybrać „Połącz z siecią.
Połączenie nie jest
obsługiwane.
Obsługa zdalna nie
jest dozwolona w kraju
ytkownika.
Należy sprawdzić przed zakupem czy w danym kraju
dozwolona jest zdalna obsługa urządzeń elektrycznych.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs . whirlpool . eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs . whirlpool . eu (możliwe jest użycie
tego kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym działem
obsługi posprzedażnej.
KONTAKTUC SIĘ Z NASZYM DZIAŁEM OBSŁUGI
POSPRZEDAŻNEJ
Nasze dane kontaktowe
znajdują się w instrukcji
gwarancyjnej. Kontaktując
się z naszym działem obsługi
posprzedażnej, należy podać
kody z tabliczki znamionowej
swojego urządzenia.
XXX/XXX
XXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXX
400011320066
Wydrukowano we Włoszech
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Whirlpool W11 MS180 Daily Reference Guide

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Daily Reference Guide
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla