AKT 315 IX INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 62047/B
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool USA
RU BU ROHUPL CZ SKGRFR IT ES PT
• Aby załączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętła z powrotem w pozycji
“0”
.
• Płyta kuchenna jest wyposażona w 2 lampki
kontrolne, które świecą gdy pola grzewcze są
gorące.
Lampki te zaczynają świecić gdy tylko pola
grzewcze osiągną wysoką temperaturę.
Omawiane lampki kontrolne świecą nadal nawet
jeżeli wyłączono dane pole grzewcze i gasną tylko
wtedy, gdy temperatura danego pola grzewczego
nie jest już niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty szklano-
ceramicznej, nie należy używać:
- garnków, których dna nie są całkowicie płaskie,
- naczyń metalowych z emaliowanym dnem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO
6
6
2
1
4 5
3
1.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
145
2.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
180
3.
Lampka kontrolna włączenia/wyłączenia
4.
Pokrętło regulacyjne tylnego
pola grzewczego
5.
Pokrętło regulacyjne przedniego
pola grzewczego
6.
Wskaźnik ciepła resztkowego
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie
zasilania
Liczba przewodów i ich
przekroje
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela użycia pól grzewczych
Pokrętło
(1 - 12)
1-2
Roztapianie masła, czekolady itp.
1-2
2
Utrzymywanie temperatury
przygotowanych potraw oraz
odgrzewanie niewielkich ilości
płynów
2-3-4
3
Podgrzewanie większych ilości
żywności, przygotowywanie kremów
i sosów
4-5-6
3-4
Delikatne gotowanie “na wolnym
ogniu” takich potraw jak np.:
warzywa, spaghetti, zupy,
pieczenie, gulasze
6-7
4
Do wszelkiego rodzaju potraw
smażonych, kotletów, steków, do
gotowania bez przykrycia, np: risotto
7-8
4-5
Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, smażenie ryb oraz
gotowanie dużych ilości wody
8-9-10
6
Szybkie przysmażanie, przypiekanie
steków na ruszcie itp.
11-12
Typ PLAVD 230 V~/50 Hz 2,9 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
• Materiały z opakowania nadają się do całkowitej
utylizacji, co potwierdza symbol recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym
do lokalnych przepisów dotyczących usuwania
odpadów.
Pozbywanie się zużytych urządzeń AGD.
• Urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi,
które mogłoby zaistnieć w przypadku niewłaściwej
utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie jest klasyfikowany jako odpad
z gospodarstwa domowego. Należy je zdać w
odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dot. utylizacji odpadów
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na
temat odzyskiwania, utylizacji i recyklingu wyrobu,
prosimy skontaktować się z urzędem miasta,
przedsiębiorstwem wywozu odpadów
gospodarstwa domowego lub sklepem, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Należy używać rondli i garnków, których średnica
dna jest równa lub nieco większa niż średnica stref
grzewczych.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w
czasie gotowania.
• Do gotowania jarzyn,
ziemniaków itp. należy używać
niewielkiej ilości wody, aby
skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje
dalsze oszczędności energii i
skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub pęknie,
należy zaprzestać jej używania i niezwłocznie
wezwać Serwis.
• Jeżeli płyta kuchenna zawiera halogenowe
elementy grzewcze, nie należy na nie patrzeć.
• Płyta kuchenna służy wyłącznie do gotowania
potraw w warunkach domowych. Wszelkie inne
użycie jest zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za niewłaściwe
użytkowanie oraz nieprawidłowe ustawienia
elementów sterujących.
• Nie wystawiać płyty kuchennej na działanie
warunków atmosferycznych.
• Wszelkie czynności naprawcze i konserwacyjne
urządzenia muszą być wykonywane wyłącznie
przez wykwalifikowanych techników.
• Nigdy nie dotykać płyty kuchennej mokrymi
częściami ciała i nigdy nie obsługiwać jej z bosymi
stopami.
• Dwa pola grzewcze są oznaczone okręgami na
powierzchni płyty ceramicznej. Przed włączeniem płyty
kuchennej należy sprawdzić, czy jest ona czysta.
• Podczas pracy płyty kuchennej, jej
łatwodostępne elementy nagrzewają się do
bardzo wysokiej temperatury. Aby uniknąć
oparzeń, należy uniemożliwić dostęp dzieci do
urządzenia.
• Dzieci oraz osoby niedołężne nie powinny
używać płyty kuchennej bez nadzoru.
• Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
• Upewnić się, czy przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty
kuchennej, nie stykają się z jej gorącymi częściami.
• Podczas gotowania z użyciem oleju i tłuszczu,
należy zawsze obserwować patelnie. Olej i tłuszcz
może ulec przegrzaniu i zapalić się!
• Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej ani wsporczej.
• Nie włączać płyt grzewczych (pól grzewczych),
jeżeli nie są ustawione na nich garnki.
• Nie umieszczać tworzyw sztucznych, folii
aluminiowej, materiałów tekstylnych, papieru itp. na
płytach (polach) grzewczych.
• Płyta kuchenna posiada płyty (pola) grzewcze
różnej wielkości. Należy używać garnków, których
średnica dna jest taka sama lub nieco większa niż
średnica płyty grzewczej/strefy gotowania.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed użyciem należy usunąć:
- elementy przylepne przyklejone do płyty
kuchennej;
- osłony tekturowe i folie ochronne;
- Sprawdzić, czy płyta kuchenna nie uległa
uszkodzeniu podczas transportu. W razie
wątpliwości należy skontaktować się z Serwisem
Technicznym.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy
strumienia wody pod ciśnieniem lub urządzeń do
czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu
i ułatwi czyszczenie.
• Do czyszczenia należy użyć czystej ściereczki,
chłonnej serwetki kuchennej do wycierania oraz
płynu do mycia naczyń lub specjalnego środka do
czyszczenia płyt ceramicznych.
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy
specjalnego skrobaka (jeśli dostarczono w
zestawie) i odpowiednich środków czyszczących.
• Resztki jedzenia powinny być usunięte zanim
przypieką się na płycie ceramicznej.
• Nie używać materiałów ściernych, środków do
czyszczenia kuchenki w aerozolu ani druciaków do
garnków.
• Płyta powinna być okresowo impregnowana za
pomocą specjalnych środków dostępnych w
handlu, zgodnie z zaleceniami podanymi przez ich
producentów.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy w gniazdku zasilającym jest prąd.
- Wyłączyć, a następnie ponownie włączyć płytę
kuchenną, aby sprawdzić, czy problem został
rozwiązany.
- Upewnić się, czy pokrętło nie jest ustawione w
położeniu
“0”
.
Przestawić wyłącznik wielobiegunowy w położenie
“Off”
na kilka minut, a następnie ponownie w
położenie
“On”
.