AKT 310 INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY GRZEWCZEJ
PL
5019 319 01782
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
• Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i ustawić na
żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę, należy ustawić pokrętło(a) na “0”.
• Płyta jest wyposażona w 2 lampki kontrolne, które
wskazują, że pola grzewcze są gorące.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi
odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu. Dane
techniczne umieszczone na tabliczce znamionowej pod
płytą grzewczą podano również poniżej:
WYMIARY PŁYTY GRZEWCZEJ I BLATU ROBOCZEGO
(mm)
1. Żeliwna płyta grzewcza Ø 180
2. Żeliwna płyta grzewcza Ø 145
3. Kontrolka zasilania
4. Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
5. Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania Przewody: liczba i przekrój
230 V ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela zastosowań pól grzewczych
1-2 Roztapianie (masła, czekolady)
2 Utrzymanie temperatury przygotowanej
potrawy oraz podgrzanie niewielkiej ilości
płynów
3 Podgrzewanie większych potraw, bitej
śmietany i sosów
3-4 Wolne gotowanie np.: warzyw, spaghetti,
zup oraz gotowanie pieczeni na parze lub
przygotowywanie potraw duszonych
4 Przygotowywanie wszystkich rodzajów
produktów smażonych, kotletów, steków,
gotowanie bez przykrywki np.: risotto
4-5 Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, ryb lub gotowanie dużych
ilości wody
6 Szybkie smażenie, przygotowywanie
steków na patelni, itp.
Typ PLATD 230 V ~ 50 Hz 3,5 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym do
lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Złomowanie starych artykułów gospodarstwa
domowego
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jako odpady z
gospodarstwa domowego. Należy je zdać w
odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących
przetwarzania, odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu należy skontaktować się z odpowiednimi
urzędami, punktami zbiórki odpadów komunalnych lub ze
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
równą lub nieco większą niż średnica pola grzewczego.
• stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
mentalnych, ani przez osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że
obsługują one urządzenie pod nadzorem lub po
uprzednim przeszkoleniu na temat prawidłowej
obsługi przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo. Należy pilnować, aby dzieci nie
bawiły się urządzeniem.
• Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z zewnętrznym
zegarem ani oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
• Płyty grzewczej nie należy używać, jeśli nie stawiane są
na niej żadne naczynia.
• Należy unikać rozlewania płynów na gorące płyty grzewcze.
• Płyta grzewcza służy wyłącznie do przyrządzania potraw w
warunkach domowych. Jakiekolwiek inne użycie jest
zabronione. Producent zrzeka się wszelkiej
odpowiedzialności wynikającej z niewłaściwego użytkowania
lub nieprawidłowych ustawień wybranych przez użytkownika.
• Płyty nie należy narażać na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy powinny być wykonywane wyłącznie
przez autoryzowany punkt serwisowy.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi częściami ciała i
zawsze podczas eksploatacji urządzenia nosić obuwie.
• Uważać, aby dzieci:
- nie dotykały płyty grzewczej, co może prowadzić do
doznania obrażeń ciała.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu, płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur;
- nie miały kontaktu z opakowaniami (torbami,
polistyrenem, częściami metalowymi, itp.);
- nie zarysowały płyty.
• Po zakończeniu gotowania wszystkie pokrętła powinny
znajdować się w pozycji “0”.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się blisko płyty grzewczej, nie
stykały się z jej gorącymi częściami.
• Nie należy odchodzić od płyty podczas wykorzystywania
dużych ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się!
• Nie używać płyty grzewczej jako powierzchni roboczej
lub wsporczej.
• Na gorącej płycie grzewczej/polach grzewczych lub w ich
pobliżu nigdy. nie wolno kłaść elementów z plastiku/folii
aluminiowej, materiałów, papieru, itp.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na blacie górnym płyty;
- kartę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu. W przypadku wątpliwości należy
skontaktować się z punktem obsługi konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne: urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia
wody pod ciśnieniem lub urządzeń do czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po ostygnięciu.
Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i uczyni
czyszczenie łatwiejszym.
• Płyty elektryczne należy czyścić szmatką zwilżoną w wodzie
z solą i wypolerować je szmatką zamoczoną w oleju.
• W celu uniknięcia tworzenia się rdzy, do czyszczenia płyt
grzewczych nie należy nigdy bezpośrednio stosować wody.
• Nie należy dopuszczać do zasychania resztek potraw na
płytach.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, chlorkowych substancji korodujących,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
• Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za
pomocą markowych środków ochronnych zgodnie z
zaleceniami podanymi przez ich producentów.
BLAT GÓRNY ZE STALI NIERDZEWNEJ
• Długa eksploatacja płyty grzewczej może spowodować
przebarwienie pól grzewczych z powodu osiągania
wysokich temperatur.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić gąbką
zamoczoną w wodzie mydlanej lub innym odpowiednim
środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp., ponieważ
mogą one, jeśli zostaną zostawione na płycie przez
dłuższy czas, spowodować jej zmatowienie.
BLAT GÓRNY EMALIOWANY
• Wszystkie części emaliowane należy czyścić gąbka
zanurzoną w wodzie mydlanej lub innym odpowiednim
środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp., ponieważ
mogą one, jeśli zostaną zostawione na płycie przez
dłuższy czas, spowodować jej zmatowienie.