IKEA HB D50 S instrukcja

Typ
instrukcja
HB D50 S DZIAŁANIE PŁYTY DO STEKÓW
PL
5019 619 01062
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
ROCZ SK HUPLNO DK FISEES PT ITNLDE BE CH FR
Aby użyć ceramicznej płyty do steków, należy
obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić żądaną moc.
Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętła w położeniu
“0”
.
Płyta jest wyposażona w 1 lampkę kontrolną, która
wskazuje, że płyta do steków jest WŁĄCZONA.
Należy upewnić się, że napięcie podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu sieci
elektrycznej. Dane techniczne umieszczone na
tabliczce znamionowej pod płytą grzewczą podano
wnież poniżej:
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1.
Promiennikowe pole grzewcze 1300W
2.
Lampka kontrolna zasilania
3.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłąCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania Przewody: liczba i przekrój
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Typ PLAVD 230 V - 50 Hz 1,3 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem recyklingu
.
Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym
do lokalnych przepisów dotyczących usuwania
odpadów.
Złomowanie urządzeń AGD
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC dot. zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jak odpady
z gospodarstwa domowego. Urządzenie należy zdać
w odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji
dotyczących przetwarzania, odzyskiwania oraz
recyklingu niniejszego produktu należy skontaktować
się z odpowiednimi urzędami, punktami zbiórki
odpadów lub ze sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
OSTRZEŻENIA
W miarę możliwości należy unikać rozlewania płynów
na gorącą płytę do steków.
Płyta do steków jest przeznaczona wyłącznie do
przygotowywania żywności w warunkach domowych.
Jakiekolwiek inne użycie jest zabronione. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności za niewłaściwe
użytkowanie lub nieprawidłowe ustawienia wybrane
przez użytkownika.
Należy unikać wystawiania płyty na działanie
czynników atmosferycznych.
Wszelkie naprawy muszą być wykonywane wyłącznie
przez autoryzowanego technika.
Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi
częściami ciała i zawsze podczas eksploatacji
urządzenia nosić obuwie.
Podczas pracy płyty kuchennej, jej łatwodostępne
elementy nagrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury. Aby uniknąć poparzeń, należy
uniemożliwić dzieciom dostęp do urządzenia.
Dzieci i osoby niedołężne nie powinny używać
płyty kuchennej bez nadzoru.
Należy uniemożliwić dzieciom zabawę
urządzeniem.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, postrzegania lub
umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, chyba że
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności
obsługi.
Po zakończeniu pracy, należy upewnić się, czy
wszystkie pokrętła znajdują się w pozycji
“0”
.
Należy upewnić się, że przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej,
nie stykają się z gorącymi elementami.
Należy zawsze obserwować proces gotowania, w
którym wykorzystywane są duże ilości tłuszczu lub
oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i zapalić
się!
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej
Nie umieszczać przedmiotów z tworzyw sztucznych,
folii aluminiowej, materiałów tekstylnych, papieru itp.
na gorących płytach (polach) grzewczych/. i w ich
pobliżu.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO UŻYTKOWANIA
CERAMICZNEJ PŁYTY DO STEKÓW
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na powierzchni płyty kuchennej;
- tekturę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna
nie uległa uszkodzeniu. W przypadku wątpliwości
należy skontaktować się z punktem obsługi
konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia
wody pod ciśnieniem oraz urządzeń do czyszczenia
parowego.
Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po jej
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i
ułatwi czyszczenie.
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
mycia naczyń lub specjalnego środka do czyszczenia
płyt witroceramicznych.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić
specjalnie do tego celu przeznaczonymi środkami
dostępnymi w handlu.
Nie pozostawiać na płycie kuchennej rozlanych
substancji kwaśnych ani zasadowych, takich jak np.
ocet, sól lub sok cytrynowy itd.
Resztki jedzenia należy usunąć zanim przypieką się
na ceramicznej powierzchni płyty do steków.
Nie kłaść na płycie do gotowania przedmiotów, które
mogą się stopić pod wpływem temperatury, takich jak
np. przedmioty z tworzyw sztucznych, folia
aluminiowa oraz produkty spożywcze zawierające
cukier. Jeżeli jakikolwiek produkt ulegnie stopieniu na
płycie do steków, należy go natychmiast usunąć przy
pomocy specjalnego skrobaka, aby nie dopuścić do
trwałych uszkodzeń powierzchni witroceramicznej.
Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, substancji żrących na bazie chloru,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
Długotrwała eksploatacja płyty kuchennej może
spowodować przebarwienie powierzchni ceramicznej
wywołane wysoką temperaturą.
Substancje kwaśne, jak np. sok z cytryny, pomidory,
ocet itp., pozostawione na dłuższy czas mogą
doprowadzić do utraty przezroczystości powierzchni.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta do steków nie działa:
- Sprawdzić obecność napięcia w sieci
elektrycznej.
- Ustawić pokrętło w położeniu
“0”
i ponownie
włączyć płytę kuchenną, aby sprawdzić, czy
usterka została usunięta.
Płyta do steków nie wyłącza się:
- bezzwłocznie odłączyć płytę od źródła zasilania,
poprzez odłączenie kabla zasilającego od gniazdka.
AKCESORIA:
Szklaną pokrywę można zamówić kontaktując się
z Serwisem Technicznym podając kod:
AMC 966 NB (Nowa Czarna)
AMC 966 MR (Lustro).
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwisem, należy:
sprawdzić, czy danej usterki nie da się usunąć we
własnym zakresie, stosując się do zaleceń podanych
w rozdziale “Instrukcja usuwania usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli
usterka nadal występuje, należy skontaktować się z
najbliższym Serwisem Technicznym.
Prosimy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty kuchennej;
numer serwisowy (numer ten znajduje się na
umieszczonej pod płytą kuchenną tabliczce
znamionowej, po słowie SERVICE). Numer
serwisowy jest także podany w karcie gwarancyjnej;
Państwa dokładny adres;
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o
kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym
(zagwarantuje to użycie oryginalnych części
zamiennych oraz prawidłowe wykonanie naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji
może prowadzić do pogorszenia bezpieczeństwa
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed rozpoczęciem jakichkolwiek operacji
instalacyjnych lub konserwacyjnych, należy odłączyć
płytę do steków od zasilającej sieci elektrycznej.
Wszelkie połączenia elektryczne muszą być
wykonane przed podłączeniem urządzenia do
zasilania elektrycznego.
Instalacja musi zostać wykonana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z zaleceniami
producenta i wymaganiami lokalnych przepisów.
Po rozpakowaniu płyty do steków, należy
sprawdzić, czy w czasie transportu nie doszło do
jej uszkodzenia.
W razie wątpliwości, należy
skontaktować się z najbliższym sprzedawcą lub
Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
Przygotowanie mebli do zabudowy
Przed zamontowaniem urządzenia, należy
wykonać wszelkie konieczne wycięcia w blacie
roboczym. Ostrożnie usunąć wióry i inne
pozostałości, które mogłyby zakłócać pracę
urządzenia.
Płytę kuchenną należy umieścić w otworze
wyciętym w blacie roboczym o grubości min. 30 i
maks. 50 mm.
Aby uniemożliwić dostęp do płyty, w odległości co
najmniej 20 mm od spodu płyty do steków należy
zamocować płytę oddzielającą.
Jeśli pod płytą grzewczą ma być zainstalowany
piekarnik, musi on być wyprodukowany przez tego
samego producenta i wyposażony w system
chłodzenia.
Zabrania się umieszczania innych materiałów w
przestrzeni między płytą grzewczą i piekarnikiem
(np. belek poprzecznych, izolacji, itp.).
Jeżeli płyta do steków ma być zainstalowana obok
kolumny, to pomiędzy krawędzią płyty a kolumną
należy pozostawić odstęp co najmniej 100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o
podanych wymiarach.
Nałożyć dostarczone w komplecie uszczelki na
płytę, (jeśli nie zostały wcześniej nałożone),
po wcześniejszym dokładnym oczyszczeniu
powierzchni.
MONT
Po oczyszczeniu powierzchni na obwodzie, należy
zamontować dostarczoną uszczelkę na płycie
kuchennej.
Ważne:
przed zainstalowaniem płyty do steków należy
usunąć wszelkie folie ochronne.
Upewnić się, czy otwór wycięty w blacie roboczym pod
płytę do steków jest zgodny z wymiarami podanymi na
rysunku oraz z zachowaniem tolerancji względnych.
Nigdy nie wciskać płyty w otwór w blacie przy użyciu siły.
Podczas instalacji
należy stosować dostarczone
w komplecie wsporniki i wkręty.
1. Ustawić płytę grzewczą w otworze blatu roboczego,
wykonanym z zachowaniem wymiarów podanych na
pierwszej stronie.
UWAGA:
Kabel zasilający musi być na tyle długi, aby
można go było wyprowadzić do góry.
2. Aby unieruchomić płytę kuchenną, należy użyć
dostarczonych wsporników
(A)
.
3. Przymocować wsporniki do odpowiednich otworów
wskazanych strzałką i przykręcić wkrętami w
zależności od grubości blatu roboczego (patrz: rys. 1).
Podłączenie elektryczne
Uziemienie urządzenia jest wymagane przepisami
prawa.
Podłączenie płyty grzewczej musi zostać
wykonane przez wykwalifikowanego technika
zgodnie z zaleceniami producenta oraz aktualnie
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
Osoba dokonująca instalacji jest odpowiedzialna
za właściwe podłączenie elektryczne urządzenia i
zachowanie wszystkich stosownych norm
bezpieczeństwa.
Aby zapewnić zgodność z dyrektywami dot.
bezpieczeństwa, w czasie instalacji należy użyć
wyłącznika jednobiegunowego z przerwą
międzystykową wynoszącą co najmniej 3 mm.
Nie używać rozgałęźników ani przedłużaczy.
Elementy elektryczne nie mogą być dostępne po
zakończeniu instalacji.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Uwaga:
żółto-zielony przewód uziemiający
(B)
należy
podłączyć do wkrętu. Jeśli przewód zasilający nie został
jeszcze podłączony, należy:
zdjąć zewnętrzny płaszcz kabla zasilającego na
długości ok. 70 mm,
zdjąć izolację żył kabla na długości ok. 10 mm,
otworzyć listwę zaciskową
(C)
naciskając zatrzaski
boczne przy pomocy odpowiedniego narzędzia,
wsunąć kabel zasilający
(D)
do zacisku
(E)
i
podłączyć przewody do listwy zaciskowej,
zamknąć pokrywę listwy zaciskowej,
po wykonaniu połączenia elektrycznego należy
włożyć płytę grzewczą od góry i unieruchomić ją
wspornikami mocującymi, jak to ilustruje rysunek
1.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z dyrektywą EEC 89/109.
Płyta kuchenna została zaprojektowana tylko do
gotowania. Wszelkie inne jej zastosowania (np. do
ogrzewania pomieszczeń) są nieprawidłowe i
niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy EEC
dotyczącej niskiego napięcia 73/23;
- wymogami ochrony podanymi w dyrektywie EEC
89/336 dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC);
- wymogami dyrektywy EEC 93/68.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA HB D50 S instrukcja

Typ
instrukcja