18 19
poMocne wsKAZówKI
wsKAZówKI gotowAnIA
ABY W PEŁNI WYKORZYSTAĆ MOŻLIWOŚCI
KUCHENKI HALOGENOWEJ, ZAPAMIĘTAJ
KILKA PONIŻSZYCH WSKAZÓWEK…
Cokolwiek przyrządzasz w piekarniku, możesz
przygotować w KUCHENCE HALOGENOWEJ:
z najlepszym rezultatem. Możesz piec,
smażyć, grillować, prażyć, suszyć, odgrzewać,
poddawać powolnemu gotowaniu, itp. Jednak
zrobisz to szybciej, taniej i z mniejszą ilością
tłuszczu.
Pieczenie na kratownicy pozwala na swobodną
cyrkulację gorącego powietrza wokół potrawy,
powodując jej sybkie i równomierne smażenie,
często bez odwracania. Zasadniczo należy
wybierać najwyższy poziom na potrawę, z
odstępem do spodu górnej części.
Dzięki dwóm poziomom półek możliwe jest
gotowanie całych posiłków. Należy pamiętać,
że różne potrawy oraz różne masy wymagają
różnych czasów gotowania. Zaplanuj. Potrawę
o najdłuższym czasie gotowania umieść
na najniższej półce. Następnie, podczas
gotowania, umieść pozostałe potrawy – na
najniższej i najwyższej półce. Dzięki temu
danie, składające się z mięsa, ziemniaków i
warzyw będzie przyrządzane razem i gotowe
w tym samym czasie. Należy pamiętać, że
umieszczenie żywności na górnej półce
spowoduje spowolnienie gotowania na niższej
półce.
Umieszczając żywność na rusztach, pamiętaj
o pozostawieniu co najmniej 15mm pomiędzy
żywnością i ściankami misy. Przestrzeń ta
pozwala powietrzu swobodnie cyrkulować w
kuchence. Nie należy umieszczać produktów
żywnościowych na sobie. Aby proces gotowania
przebiegał prawidłowo, gorące powietrze musi
krążyć swobodnie wokół produktów – jeżeli
tak nie jest, zmień ułożenie żywności w trakcie
gotowania, przemieszczając poszczególne
produkty.
Po zakończeniu gotowania, obniż temperaturę,
pozostawiając włączony wentylator. Dania
pozostaną gorące i chrupiące.
Przed gotowaniem spryskaj wnętrze kuchenki i
ruszty oraz naczynia środkiem zapobiegającym
przywieraniu. Ułatwi to usunięcie tłuszczu i
resztek po gotowaniu. Aby wyłapać tłuszcz,
możesz pod dolną półkę włożyć folię aluminiową
lub wlać trochę gorącej wody (nieobowiązkowo).
Gdy używasz przepisów na potrawy, które
dotyczą zwykłych kuchenek, nie zmieniaj
temperatury, jednak czasy gotowania powinny
być krótsze, w niektórych przypadkach nawet
o 10–15%. Stosując przepisy na pieczenie
ciast należy zmniejszyć zalecaną temperaturę
o 10°C. Przed podaniem zawsze sprawdź czy
ciasto się upiekło.
Podczas kilku pierwszych zastosowań kuchenki
halogenowej sugerujemy użycie termometru
do mięsa. Obserwuj postęp gotowania. Po
przyrządzeniu kilku dań będziesz mógł łatwiej
dostosowywać ulubione przepisy do kuchenki
halogenowej. Zapamiętaj, że mięso jest
najsmaczniejsze pieczone wolno – zachowuje
kruchość oraz soczystość. Rozpocznij od
wyższej temperatury, aby zrumienić mięso
i zamknąć jego pory, po czym zmniejsz
temperaturę i dokończ pieczenie.
Aby udoskonalić gotowanie, rozgrzej kuchenkę.
Rozgrzewanie jest absolutnie konieczne
podczas grillowania i prażenia. Rozgrzewanie
udoskonala również proces pieczenia i
smażenia, skracając rumienienie żywności.
Czas gotowania wskazany na pokrywie zależny
jest od objętości i masy żywności oraz od
stopnia wymaganego opieczenia/chrupkości.
Gotowanie powinno być zgodne z własnymi
preferencjami.
W przeciwnym razie proces obróbki termicznej
mięsa wydłuży się, lub uzyskasz efekt
„krwistego” wypieczenia.
Zwiększy to cyrkulację powietrza i przyspieszy
gotowanie. Aby zamknąć pory mięsa podczas
pieczenia (wołowina, wieprzowina, cielęcina lub
jagnięcina) na początku obróbki użyj wyższej
temperatury, obróć mięso, a następnie zmniejsz
temperaturę.
• Po wyłączeniu kuchenki przez zegar,
zalecane jest pozostawienie jej do
wystygnięcia, na 10 minut. Możesz teraz
otworzyć pokrywę.
KucHenKA HAlogenowA Jest
• Umieść ruszt w misie kuchenki.
• Zawsze stosuj najwyższy dostępny ruszt.
Większa ilość powietrza obiegającego
żywność przyspiesza gotowanie.
• Jeżeli nie ma innych zaleceń, ułóż żywność
bezpośrednio na ruszcie.
• Umieść pokrywę w wycięciach misy.
• Ustaw termostat na żądaną temperaturę lub
program.
• Ustaw zegar, kuchenka będzie pracować
przez czasu ustawiony za pomocą zegara.
cZYsZcZenIe KucHenKI
cZYsZcZenIe delIKAtne
• Odłącz kuchenkę i pozwól jej ostygnąć.
• Na czystą gąbkę lub ściereczkę do naczyń
nanieś niewielką ilość detergentu i ciepłej
wody, następnie przetrzyj misę.
• Wypłucz dokładnie – aby usunąć resztki
detergentu. Wytrzyj do sucha.
Nigdy nie zanurzaj pokrywy w
cieczy.
cZYsZcZenIe stAndArdowe
• Odłącz kuchenkę i pozwól jej ostygnąć.
• Przetrzyj pokrywę i obudowę wiatraka
używając wilgotnej ściereczki lub gąbki, z
niewielką ilością detergentu.
• Do czyszczenia nie używaj wełny stalowej
ani szorstkich zmywaków.
• Myj ruszty, używając łagodnego detergentu i
wody.
Metalowe elementy czyść za pomocą
wilgotnej ściereczki lub gąbki, z niewielką
ilością detergentu, następnie wytrzyj je do
sucha. Jeżeli konieczne jest szorowanie,
zastosuj nylonową lub poliestrową szmatkę lub
szczoteczkę. W razie głębokiego „przypalenia”
użyj druciaka ze stali nierdzewnej. Na
uporczywe zabrudzenia zastosuj pastę do
czyszczenia piekarników; nanoś ją za pomocą
wilgotnej gąbki.
AutoMAtYcZne cZYsZcZenIe MIsY
• Usuń tłuszcz i resztki żywności. Nigdy nie
wylewaj tłuszczu do zlewu .
• Aby rozpocząć automatyczne czyszczenie
misy, włóż do niej ruszty obracając je „do
góry nogami” i napełnij misę wodą do
poziomu 50–60mm powyżej rusztów.
• Dolej słuszną ilość płynu do mycia naczyń.
• Załóż i zamknij pokrywę i podłącz zasilanie.
• Ustaw temperaturę w połowie wartości
między OFF i 100°C, zegar ustaw na 10
minut (gorące powietrze wytworzy efekt
huraganu, który wspomoże wypłukanie
lub rozmiękczenie zanieczyszczeń, które
przywarły do rusztów i misy).
• Następnie przepłucz ciepłą wodą (BEZ
POKRYWY), aby usunąć resztki detergentu,
przetrzyj druciakiem lub szczoteczką, aby
usunąć resztki zabrudzeń. Wylej wodę,
przepłucz i wysusz.
• Nie pozostawiaj wody w kuchence (np. na
noc).
Misa oraz ruszty mogą być myte w
zmywarkach. Pokrywa nie nadaje się do mycia
w zmywarce, nie może być zanurzana w cieczy.
Przed włożeniem do zmywarki wyjmij misę ze
stojaka.
uwAgA: Korzystanie ze zmywarki może
uszkodzić chromowaną powierzchnię rusztów
oraz zmatowić wykończenie.
• Przed przystąpieniem do czyszczenia
pokrywy odłącz wtyczkę od zasilania.
• Przed rozpoczęciem czyszczenia usuń
tłuszcz i resztki jedzenia.
• Kuchenka powinna wystygnąć przed
rozpoczęciem mycia.
• Nigdy nie zanurzaj pokrywy w wodzie.
• Do mycia misy używaj ciepłej wody i
detergentu.
• Podczas automatycznego czyszczenia nie
przekraczaj połowy pojemności misy.
• Chroń wentylator przed zamoczeniem.
• Po wyłączeniu urządzenia zawsze zdejmuj
pokrywę, nawet gdy w misie znajduje
się żywność lub woda. Jeżeli tego nie
dopilnujesz, metalowe elementy pokrywy
mogą zardzewieć. Powyższego uszkodzenia
NIE obejmuje gwarancja. Dbaj o urządzenie
i utrzymuj je w czystości, myjąc je i susząc.
polsKI
polsKI