PL
17
Programy
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Temperatura: dowolna od 50°C do Max.
Włącza się tylny element grzejny oraz wentylator,
zapewniając delikatne i równomierne ciepło wewnątrz
piekarnika.
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia
delikatnych potraw, w szczególności ciast
drożdżowych i niektórych potraw „mignon” na 3
poziomach jednocześnie. Niektóre przykłady: ptysie,
herbatniki słodkie i słone, ciasteczka ze słonego
ciasta francuskiego, biszkopt zawijany i małe kawałki
zapiekanych jarzyn, itp… .
Tradycyjny
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
W tej pozycji włączają się dwa elementy grzejne:
dolny i górny. Jest to klasyczny piekarnik babuni,
jednak z udoskonaleniami w postaci wyjątkowego
poziomu rozkładu ciepła i ograniczenia zużycia
energii. Piekarnik statyczny pozostaje niezastąpiony
w przypadkach, kiedy trzeba przygotować dania
składające się z dwóch lub więcej elementów, jak na
przykład: kapusta z żeberkami, wędzony dorsz po
hiszpańsku, sztokfisz po ankońsku, pierś cielęca z
ryżem, itp. Doskonałe rezultaty uzyskuje się
przygotowując w ten sposób dania na bazie wołowiny
lub cielęciny, takie jak: mięsa duszone, potrawki,
gulasze, dziczyzna, udziec i comber wieprzowy, itp.,
które wymagają wolnego gotowania oraz ciągłego
dodawania płynów. Pozostaje też najlepszym
systemem do pieczenia ciast, owoców i potraw
przykrywanych podczas pieczenia w piekarniku.
Podczas pieczenia w piekarniku statycznym zaleca
się korzystanie tylko z jednego poziomu, ponieważ
użycie ich większej liczby powoduje niewłaściwy
rozkład temperatury. Wykorzystując różne poziomy,
jakie są do dyspozycji, można równomiernie
podzielić ciepło pomiędzy górną i dolną część
piekarnika. Jeśli pieczenie wymaga większej ilości
ciepła od spodu lub z góry, wówczas należy wybrać
odpowiednio dolny lub górny poziom.
Piekarnik z wentylacją
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Uruchamiają się elementy grzejne i zaczyna
pracować wentylator. Ponieważ ciepło jest stałe i
równomierne w całym piekarniku, powietrze piecze i
rumieni potrawę w jednakowy sposób w każdym jej
punkcie. Można piec jednocześnie różne potrawy,
ale pod warunkiem, że będą one wymagały podobnej
temperatury pieczenia. Jednocześnie można
korzystać z maksymalnie dwóch poziomów, zgodnie
z uwagami zawartymi w rozdziale „Pieczenie na kilku
poziomach jednocześnie”.
Funkcja ta jest szczególnie wskazana w przypadku
dań, które wymagają zapiekania lub dosyć długiego
pieczenia, na przykład: lasagne, makaron zapiekany,
pieczony kurczak i pieczone ziemniaki, itp. Znaczne
korzyści uzyskuje się ponadto podczas pieczenia
mięsa, ponieważ lepszy rozkład temperatury pozwala
na zastosowanie niższych temperatur, które
zmniejszają parowanie, powodując, że mięso jest
bardziej miękkie i mniej traci na wadze. Pieczenie z
wentylacją jest szczególnie przydatne przy pieczeniu
ryb, które mogą być przyrządzane z minimalną
ilością dodatków przyprawowych, dzięki czemu ich
wygląd i smak pozostaje niezmieniony.
Desery: dobre wyniki otrzymuje się przy pieczeniu
ciast drożdżowych.
Funkcja „wentylacji” może być również stosowana do
szybkiego rozmrażania białego i czerwonego mięsa
oraz chleba, przy temperaturze ustawionej na 80°C.
Aby rozmrozić bardziej delikatne potrawy, można
ustawić temperaturę na 60°C lub zastosować jedynie
funkcję termoobiegu z zimnym powietrzem,
ustawiając pokrętło termostatu na 0°C.
Program PIEKARNIK GÓRNY
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Uruchamiany jest górny element grzejny.
Ta funkcja może być stosowana do dokończenia
pieczenia.
Program GRILL
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Włącza się górny element grzejny oraz rożen.
Dość wysoka temperatura skierowana bezpośrednio
na grill umożliwia bardzo szybkie opiekanie
powierzchni mięs, co zapobiega utracie soków, dzięki
czemu mięso jest bardziej miękkie. Pieczenie w
trybie grilla jest szczególnie zalecane do tych dań,
które wymagają wysokich temperatur na powierzchni:
steków cielęcych i wołowych, antrykotu, polędwicy,
hamburgerów, itp.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika powinny być
półotwarte, z wyjątkiem pieczenia z wykorzystaniem
rożna
.
Niektóre przykłady użytkowania podane są w
rozdziale „Praktyczne porady dotyczące pieczenia”.
Program GRILL Z WENTYLACJĄ
Temperatura: dowolna od 50°C do 200°C.
Włącza się środkowy górny element grzejny oraz
wentylator. Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza
wewnątrz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to przypalaniu
powierzchni potraw, umożliwiając właściwą penetrację