Gorenje RCI4181AWV Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
40
Instrukcja obsługi
Dziękujemy za zaufanie, jakim nas Państwo obdarzyli wybierając nasz produkt. Życzymy
satysfakcji z dokonanego zakupu.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do
użytku w gospodarstwie domowym.
Chłodziarko - zamrażarka jest przeznaczona
do użytku w gospodarstwie domowym.
Górna część - chłodziarka, służy do
przechowywania świeżych pokarmów w
temperaturze wyższej niż 0°C.
Dolna część - zamrażarka, przeznaczona
jest do zamrażania świeżych produktów oraz
do długoterminowego ich przechowywania
(nie dłużej niż rok, w zależności od rodzaju
produktu). Pomieszczenie oznaczono czterema
gwiazdkami.
Chłodziarko - zamrażarka PL
Ponieważ transport może ujemnie wpłynąć
na system chłodniczy, urządzenia nie
podłączamy do sieci elektrycznej przez
około 2 godziny po przewiezieniu go do
domu.
Urządzenie należy oczyścić, zwłaszcza
komorę chłodniczą (zob. rozdz.
Konserwacja i czyszczenie).
Sprawdzamy czy części wyposażenia
komory chłodniczej są na swoim miejscu
(zob. rozdz. Opis urządzenia).
Instrukcja obsługi
Instrukcja przeznaczona jest dla użytkowników.
Zawiera opis urządzenia oraz wskazówki
dotyczące jego prawidłowej i bezpiecznej
eksploatacji.
Dostosowana jest do różnych typów (modeli)
urządzeń, dlatego też opisuje funkcje, których
może nie posiadać nabyty przez Państwa
egzemplarz.
Instrukcja montażu
Aparaty przeznaczone do wbudowania
wyposażone są w instrukcję montażu, z
której korzysta fachowiec montując aparat w
elemencie meblowym.
Troska o ochronę środowiska
Opakowanie naszych urządzeń wykonane
jest z materiałów przyjaznych środowisku.
Można je bez obawy o zanieczyszczanie
środowiska poddać przeróbce (recykling),
Przed pierwszym uruchomieniem
Przed pierwszym uruchomieniem ........40
Instrukcja obsługi
Instrukcja montażu
Troska o ochronę środowiska
Oszczędzanie energii elektrycznej
Ostrzeżenia .............................................41
Zabezpieczenie zużytego urządzenia
Ustawienie i podłączenie ........................43
Wybór miejsca
Podłączenie do sieci elektrycznej
Opis urządzenia ......................................44
Chłodziarka (A)
Zamrażarka (B)
Działanie ..................................................46
Regulacja temperatury
Użytkowanie ...........................................46
Przechowywanie żywności w chłodziarce
Zamrażanie żywności
Przechowywanie mrożonek
Konserwacja i czyszczenie .....................49
Automatyczne odmrażanie chłodziarki
Ręczne rozmrażanie zamrażarki
Czyszczenie urządzenia
Przerwa w korzystaniu z urządzenia
Usuwanie usterek ...................................51
41
Instrukcja obsługi
Ostrzeżenia
składować na wysypiskach lub zniszczyć.
W tym celu materiał opakowania jest
specjalnie oznaczony.
Nasze instrukcje drukowane są na papierze
otrzymywanym na drodze ponownego
przetworzenia, bielonym bez użycia chloru.
Urządzenie, z którego nie będziecie
Państwo już korzystać należy przekazać
osobie wyspecjalizowanej w zbieraniu
bezużytecznych urządzeń gospodarstwa
domowego. W ten sposób zadbacie Państwo
o bezpieczeństwo swojego środowiska.(patrz
rozdział Usunięcie starego urządzenia).
Oszczędzanie energii elektrycznej
Nie należy otwierać drzwi lodówki częściej
niż jest to konieczne, zwłaszcza przy
ciepłej lub wilgotnej pogodzie. Drzwi
lodówki nie powinny być też zbyt długo
otwarte.
Co pewien czas należy sprawdzić czy
zapewnione jest odpowiednie chłodzenie
urządzenia (swobodne krążenie powietrza
za urządzeniem).
Jeżeli tylko pozwolą na to okoliczności,
gałkę termostatu przestawiamy z większej
wartości na niższą.
Przed włożeniem żywności do urządzenia
należy je ochłodzić do temperatury
pokojowej.
Warstwa szronu i lodu zwiększa zużycie
energii elektrycznej, dlatego należy ją
usunąć jeśli przekroczy grubość 3-5 mm.
Uszkodzona lub źle dopasowana uszczelka
powoduje zwiększone zużycie energii
elektrycznej, dlatego nnależy zadbać o jej
wymianę w odpowiednim czasie.
Parownik na tylnej ścianie musi być czysty,
bez kurzu i osadów pochodzących np. z
dymu.
Jeśli użytkownik nie będzie przestrzegał
wskazówek zawartych w Rozdziałach
Ustawienie i Oszczędność energii zużycie
energii elektrycznej będzie większe.
Urządzenie wyprodukowane jest zgodnie z
zalecanymi normami bezpieczeństwa.
Dzieci w wieku ośmiu lat oraz
starsze, a także osoby o obniżonych
możliwościach fizycznych, ruchowych
lub psychicznych czy też osoby, którym
brakuje doświadczenia lub wiedzy,
mogą użytkować niniejsze urządzenie
pod odpowiednią opieką lub też jeżeli
wcześniej zostały odpowiednio pouczone
o bezpiecznym użytkowaniu urządzenia
oraz rozumieją zagrożenia, które mogą
wyniknąć na skutek nieprawidłowego
użytkowania tego urządzenia. Dzieci mogą
czyścić urządzenie lub wykonywać prace
związane z jego konserwacją jedynie
pozostając pod odpowiednim nadzorem.
Jeżeli nieużywana już chłodziarko-
zamrażarka, zamyka się na zatrzask
uniemożliwiający otwarcie od wewnątrz,
należy zdemontować zamek aby zapobiec
zatrzaśnięciu się wewnątrz dzieci.
Urządzenie należy prawidłowo podłączyć
do źródła prądu (zob. rozdz. Przyłączenie
do sieci elektrycznej).
W czasie pracy urządzenia nie wolno
dotykać mokrymi lub wilgotnymi rękami
do powierzchni chłodzących, gdyż grozi to
przymarznięciem skóry.
Nie należy zamrażać napojów
znajdujących się w butelkach, zwłaszcza
napojów gazowanych np.: woda mineralna,
musujące wina, piwo, cola itd., ponieważ
płyny te zamarzając zwiększa ją swoją
objętość i butelka może pęknąć.
Nie spożywamy zamrożonych pokarmów
(chleb, owoce, warzywa), grozi to
poparzeniem się lodem.
Jeżeli woń lub barwa jakiegokolwiek
produktu wyda się podejrzana (zmieniona),
należy go wyrzucić.
Przed wymianą żarówki, czyszczeniem lub
naprawą (naprawy powinien dokonywać
specjalista), urządzenie obowiązkowo
wyłączamy z gniazda elektrycznego.
Urządzenia nie należy rozmrażać przy
pomocy elektrycznych urządzeń jak np.
suszarka do włosów i nie należy usuwać
kawałków lodu przy pomocy ostrych
narzędzi.
W trosce o zdrowe środowisko naturalne
należy uważać, by nie uszkodzić tylnej
strony urządzenia (skraplacza lub rurek
np. przy transporcie niepotrzebnego
już urządzenia) lub elementów systemu
chłodzącego we wnętrzu urządzenia.
42
Instrukcja obsługi
Urządzenie zawiera środek chłodzący i
olej dlatego też uszkodzony sprzęt należy
zabezpieczyć stosując się do zaleceń
służących ochronie środowiska (patrz
Nasza troska o środowisko).
W obudowę zamrażarki wmontowany jest
grzejnik, który pracując równocześnie z
kompresorem zapobiega przymarzaniu
uszczelek drzwiowych do obudowy
zamrażarki.
Jeśli kabel przyłączeniowy jest uszkodzony
powinien go wymienić producent lub
pracownik serwisu albo upoważniony
fachowiec, w przeciwnym wypadku grozi
niebezpieczeństwo.
Tablica znamionowa znajduje się wewnątrz
urządzenia lub na jego tylnej zewnętrznej
ścian.
Uwaga: Otwory
wentylacyjne na
urządzeniu oraz na
meblach do zabudowy
muszą być zawsze czyste
i drożne.
Uwaga: Podczas
rozmrażania nie należy
używać elektrycznych lub
innych mechanicznych
urządzeń. Należy
korzystać ze sposobów,
które zaleca producent.
Uwaga: Podczas
ustawiania, czyszczenia
lub przy transporcie
niepotrzebnego już
urządzenia należy
uważać by uszkodzeniu
nie uległy izolacja
lub układ chłodniczy.
Dzięki temu unikniemy
zanieczyszczenia
środowiska naturalnego.
Uwaga: We wnetrzu
urządzenia nie należy
używać innych urządzeń
elektrycznych. Chyba, że
pozwala na to producent
chłodziarko -zamrażarki.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Przechowywanie żywności w czasie przerwy
w dopływie energii elektrycznej
W przypadku awarii lub przerwy w dostawie
energii, zamrażarki nie należy otwierać, chyba
że przerwa trwa dłużej niż 13 (HZDI 2121/6),
14 (HZDI 2621/6), 15 (HZDI 2521/6) godzin.
Po tym czasie zamrożoną żywność należy
zużyć lub znaleźć inne, chłodne miejsce do
jej przechowywania (najlepiej urządzenie
zastępcze).
43
Instrukcja obsługi
Ustawienie i podłączenie
Wybór miejsca
Chłodziarko - zamrażarkę ustawiamy w suchym
miejscu o dobrej wentylacji. Temperatura
otoczenia powinna być dostosowana do
określonego typu (klasy) urządzenia, o czym
informuje tabliczka znamionowa urządzenia.
Klasa Temperatura otoczenia
(SN) subnormalna od +10°C do +32°C
(N) normalna od +16°C do +32°C
(ST) subtropikalna od +16°C do +38°C
(T) tropikalna od +16°C do +43°C
Urządzenie nie powinno stać w pobliżu źródeł
ciepła np.: kuchenki, kaloryfera, grzejnika
na wodę itd., ani nie narażamy go na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Urządzenie musi być tak ustawione by
odległość od kuchenki gazowej lub elektrycznej
wynosiła przynajmniej 3 cm lub 30 cm od
grzejnika olejowego lub kuchenki na paliwo
stałe.
Przy mniejszych odległościach należy użyć płyt
izolacyjnych.
Z tyłu urządzenia odległość od ściany musi
wynosić ok. 200 cm˛ a między elementem
umieszczonym powyżej urządzenia musi być
zachowany odstęp przynajmniej 5 cm tak by
zapewnić odpowiednie chłodzenie parownika.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie należy podłączyć do sieci
elektrycznej za pomocą kabla. Gniazdko w
ścianie musi posiadać uziemienie.
Przepisowe napięcie znamionowe oraz
częstotliwość podane są na tabliczce z
danymi. Podłączenie do sieci elektrycznej i
uziemienie urządzenia należy wykonać według
obowiązujących norm i przepisów.
Urządzenie wytrzymuje krótkotrwałe zmiany
napięcia w granicach od -6% do +6%.
Ostrzeżenie: przy zabudowie urządzeń w
elementach meblowych w taki sposób, że
ustawione są one jeden przy drugim (side by
side), należy dokupić i zabudować zestaw
serwisowy zapobiegający kondensacji!
W celu zapewnienia bezpieczeństwa
może go zamontować jedynie pracownik
upoważnionego serwisu!
Szyfra produktu do zamówienia: 376078
(urządzenia wyższe od 1700 mm)
Zabezpieczenie zużytego urządzenia
Zużyte urządzenie należy wykluczyć
z eksploatacji. Zamek lub zasuwkę
należy zabezpieczyć tak by uniknąć
przypadkowego zamknięcia się w
środku np. bawiących się urządzeniem
dzieci. System chłodzący i zamrażający
urządzenia zawierają środek chłodzący
i związki izolacyjne, które wymagają
specjalnego traktowania przy ich
zniszczeniu. Dlatego likwidację urządzenia
należy powierzyć jednostkom specjalnie
do tego celu powołanym. Z powodu
bezpieczeństwa środowiska naturalnego
należy uważać by nie uszkodzić rurek z
tylnej strony urządzenia.
44
Instrukcja obsługi
Opis urządzenia
Chłodziarka (A)
W chłodziarce można przechowywać żywność
przez kilka dni.
Półka (1)
Półkę można dowolnie umieszczać
wsuwając ją w prowadniczki w komorze
chłodniczej. Półka zabezpieczona jest przed
wypadnięciem. Aby ją wyjąć należy lekko
unieść jej tylną część i wysunąć.
Szklane półki (posiadają je tylko niektóre
modele) są zabezpieczone plastykowymi
ogranicznikami przed przypadkowym
wyciągnięciem.
Chcąc wyciagnąć półkę, ograniczniki należy
przestawić do przodu. Ograniczniki można
zupełnie usunąć, ale radzimy zachować je,
bo są one niezbędne podczas ewentualnego
transportu.
Łatwo psującą się żywność należy
przechowywać w tyle półki, gdzie jest
najchłodniej.
Półka do przechowywania butelek
(posiadają ją wyłącznie niektóre modele)
Półka (ilość ich jest zależna od modelu)
przeznaczona jest do przechowywania
45
Instrukcja obsługi
butelek. Można ją ustawić w dwóch pozycjach,
a mianowicie (w pozycji poziomej lub w pozycji
ukośnej (przednia strona podwyższona).
Umożliwia ona przechowywanie butelek w
pozycji, w której korek skierowany jest ku
dołowi.
Zabezpieczona jest ona przed niepożądanym
wyciągnięciem. Chcąc ją wyciagnąć należy
podnieść jej tylną część i pociągnąć do siebie.
Uwaga!
Jeśli na drzwiach znajdują się półki do
przechowywania żywności, półkę na butelki
należy wstawić w prowadnice na takiej
wysokości, by dłuższe butelki znajdujące się
na niej nie przeszkadzały podczas zamykania
drzwi.
Można na niej położyć najwyżej 9 butelek o
pojemności 0,75 l lub więcej (maksymalny
łączny ciężar może wynosić 13 kg) – patrz
naklejkę pod obudową termostatu urządzenia.
System odpływu wody (2)
Pod płytą chłodniczą znajduje się rowek i
otwór, do którego spływa woda ze stopniałego
lodu.
Rowek i otwór nie mogą być zatkane (np.
resztkami jedzenia) dlatego należy je
często sprawdzać i przeczyszczać (np. rurką
plastykową).
Pojemnik na owoce i warzywa (3)
Pojemnik znajduje się na dnie chłodziarki pod
szklaną półką. W ten sposób zapewniona
jest odpowiednia wilgotność, która korzystnie
wpływa na przechowywane owoce i warzywa
(wolniejsze wysuszanie).
Wewnętrzna płyta drzwi chłodziarki
Na wewnętrznej płycie drzwi chłodziarki
są półeczki i pojemniki służące do
przechowywania masła, sera, jogurtu oraz
mniejszych artykułów żywnościowych (tubek,
konserw itp.). W dolnej części drzwi jest
miejsce na butelki.
Oświetlenie wnętrza chłodziarki
Przy otwieraniu drzwi chłodziarki zapala się
światełko (bez względu na
położenie gałki termostatu).
Zamrażarka (B)
W zamrażarce zamrażamy świeże produkty lub
przechowujemy już zamrożone.
Miejsce do zamrażania (4)
Przeznaczone jest do zamrażania świeżych
produktów.
Mieszczenie do przechowywania (5)
Przeznaczone do przechowywania mrożonek.
Rowek do odpływu stopionej wody (6)
(zob. Czyszczenie i utrzymanie)
UWAGA;
Wyposażenie wnętrza aparatu różni się
zależnie od modelu aparatu.
Forma uchwyów drzwiowych zależy od
modelu aparata.
W upoważnionych punktach usługowych
można na życzenie dokupić pojemniki na
przyprawy i zioła aromatyczne, pojemnik
ze stelażem na tuby oraz półki.
46
Instrukcja obsługi
Działanie
Użytkowanie
Działanie urządzenia regulujemy gałką
termostatu umieszczoną w komorze
chłodniczej. (obrót od STOP (0) do 7 i z
powrotem).
Regulacja temperatury
Wyższe numery na gałce termostatu (w
kierunku 7) oznaczają niższe temperatury
(chłodniej) we wszystkich częściach
urządzenia. Temperatura w chłodziarce
może spaść poniżej 0°C. Wyższe pozycje
włączamy tylko w przypadku gdy jest
zalecana lub konieczna niższa temperatura
chłodzenia. Przy normalnej temperaturze
otoczenia polecamy nastawienie średnie.
Zmiana temperatury otoczenia wpływa
na temperaturę w urządzeniu, dlatego
położenie gałki termostatu ustawiamy w
zależności od temperatury otoczenia.
W położeniu STOP(0) urządzenie
nie pracuje (system chłodzenia jest
wyłączony), jednak pozostaje ono pod
napięciem (po otwarciu drzwi zapala się
światełko).
Przechowywanie żywności w chłodziarce
Prawidłowe korzystanie z urządzenia,
odpowiednie opakowanie przechowywanej
żywności, utrzymywanie właściwej temperatury
we wnętrzu oraz przestrzeganie zasad higieny
w kontaktach z żywnością mają podstawowy
wpływ na jakość przechowywanej żywności.
Produkty, które są przechowywane
w chłodziarce powinny być świeże,
jak najlepszej jakości i odpowiednio
opakowane, by nie wchłaniały ani nie
wydzielały zapachu oraz nie traciły
wilgotności. Produkty należy dobrze
zawijać (w torebki polietylenowe lub folię
aluminiową bądź papier śniadaniowy
itd.) albo umieszczać w zamykanych
pojemnikach lub naczyniach.
Przed włożeniem do chłodziarki należy
usunąc z żywności opakowania sklepowe
(np. opakowania sklepowe jogurtów)
Potrawy przed włożeniem do chłodziarki
należy schłodzić.
Delikatną i wrażliwą żywność należy
przechowywać w najchłodniejszych
częściach urządzenia.
Należy ograniczyć do minimum
częstotliwość otwierania drzwi.
Termostat ustawiamy w pozycji służącej
osiąganiu niskich temperatur. Spadek
temperatury powinien być stopniowy ale
nie należy dopuścić do przemrożenia
przechowywanej żywności. Temperaturę
w poszczególnych częściach wnętrza
chłodziarki możemy zmierzyć
termometrem wstawionym w szklane
naczynie napełnione wodą. Prawidłowego
odczytu można dokonać po upływie kilku
godzin.
Żywność należy umieszczać w chłodziarce
opakowaną (mieszanie się zapachów) tak
by się nie dotykała między sobą oraz by
zapewnić właściwe krążenie powietrza
wokół pakietów .
W chłodziarce nie należy przechowywać
substancji łatwopalnych, lotnych lub
wybuchowych.
Butelki z płynami o dużej zawartości
alkoholu powinny by szczelnie zamknięte i
ustawione pionowo.
Pokarmy nie powinny przylegać do tylnej
ściany chłodziarki.
47
Instrukcja obsługi
Okres przechowywania produktów spożywczych w chłodziarce
Produkt Czas przechowywania (ilość dni)
1234567891011121314
Masło + + + + + + + = = = = =
Jaja + + + + + + + + + + = = = =
Mięso: surowe w
jednym kawałku
surowe mielone
surowe wędzone
++=
+=
++++++++++====
Ryby + =
Marynaty + + + + + + + + + + + = = =
Warzywa + + + + + + + + = = = = = =
Ser ++++==========
Słodycze + + = = = =
Owoce + + = = = = = = = =
Gotowe potrawy + + = =
Legenda: + zalecany okres przechowywania
= dopuszczalny okres przechowywania
Niektóre roztwory organiczne, olejki
eteryczne znajdujące się w skórkach
cytryn i pomarańczy albo kwasy zawarte
w maśle itp. przy długotrwałym kontakcie
z powierzchniami plastykowymi lub
uszczelkami mogą je uszkodzić i
spowodować ich przedwczesne zużycie.
Nieprzyjemny zapach świadczy o
zabrudzeniu wnętrza lub psuciu się
żywności. Zapach można zlikwidować lub
go złagodzić czyszcząc chłodziarkę wodą z
dodatkiem octu.
Proponujemy również stosowanie filtrów
z aktywnym węglem drzewnym, które
oczyszczają powietrze lub neutralizują
zapach.
W przypadku wyjazdu na dłuższy czas, z
chłodziarki należy wyjąć wszystkie łatwo
psujące się produkty.
48
Instrukcja obsługi
Zamrażanie żywności
W zamrażarce można zamrozić tylko
żywność dobrze znoszącą niskie
temperatury. Powinna być ona świeża i
dobrej jakości.
Produkty spożywcze przechowujemy w
odpowiednio dobranych opakowaniach.
Opakowanie nie powinno przepuszczać
powietrza i wilgoci, ponieważ powodują
one wysychanie żywności i utratę witamin.
Folie i torebki powinny być miękkie
i elastyczne, dobrze przylegać do
zawartości.
Na pakowanej żywności należy zaznaczyć
rodzaj i ilość produktu, a także datę.
Przede wszystkim żywność należy jak
najszybciej zamrozić, dlatego radzimy
by porcje nie były zbyt duże i przed
zamrożeniem schłodzone.
Ilość świeżej żywności, którą można
jednorazowo zamrozić w ciągu 24h jest
podana na tablicy z danymi (wydajność
zamrażania). Jeżeli ilość ta jest zbyt duża
to jakość zamrożenia spada. Pogarsza się
też jakość już zamrożonych produktów.
Proces zamrażania
W modelu urządzenia bez przełącznika
do intensywnego chłodzenia, 24 godziny
przed zamrożeniem należy przestawić
gałkę termostatu na pozycję 4-6. Po tym
czasie świeżą żywność należy włożyć na
półkę zamrażalnika. Około 24 godziny
po włożeniu świeżej żywności można
ponownie przełączyć gałkę termostatu
na temperaturę roboczą (zob. Regulacja
temperatury) a zamrożoną już żywność
przekładamy do odpowiedniego pojemnika
(mieszcenie do przechowywania). W
modelu z wmontowanym przełącznikiem
do intensywnego chłodzenia, 24
godziny przed zamrożeniem większej
ilości świeżych pokarmów, włączamy
wspomniany przełącznik i przesuwamy
gałkę termostatu do położenia 4-6. Po 24
godzinach należy włożyć żywność a po
następnych 24h wyłączyć przełącznik i
przestawić gałkę termostatu w odpowiednie
położenie (zob. Regulacja temperatury).
Kontakt jest włączony, gdy pojawi się na
nim znak
(I), w formie kolorowego
symbolu. Kontakt jest włączony jeśli pojawi
się na nim znak (0), odnośnie kolorowy
symbol jest niewidoczny (posiadają go
wyłącznie niektóre modele).
Przy następnym zamrażaniu czynności
powtarzamy. Świeża żywność nie powinna
dotykać już zamrożonych opakowań.
Przy zamrażaniu mniejszych ilości
produktów (do 1kg) nie jest konieczne
przestawianie gałki termostatu (zob.
Regulacja temperatury).
Przechowywanie mrożonek
Mrożonki należy przechowywać w koszykach.
Koszyki można też wyjąć a mrożonki
przechowywać na półkach.
Mrożonki
Na etykiecie kupnych mrożonek zaznaczony
jest czas i temperatura przechowywania .
Przy przechowywaniu i przygotowywaniu
mrożonek należy postępować wg. zaleceń
producenta. Wybieramy jedynie mrożonki
odpowiednio opakowane, z pełnym opisem
i przechowywane w ladach chłodniczych,
w których temperatura wynosi przynajmniej
-18°C. Nie należy kupować oszronionej
żywności ponieważ świadczy to o jej
nieprawidłowym przechowywaniu.
Mrożonki należy zabezpieczyć przed
odtajaniem, gdyż każdorazowy wzrost
temperatury powoduje skrócenie czasu
przechowywania oraz pogarsza jakość
zamrożonej żywności.
49
Instrukcja obsługi
Konserwacja i czyszczenie
Przybliżony okres przechowywania zamrożonych produktów
Produkt Okres przechowywania (w miesiącach)
123456789101112
Warzywa + + +
Owoce ++ +
Chleb, ciasta +
Mleko +
Gotowe potrawy +
Mięso: wołowe
cielęcina
wieprzowe
mielone
+++
+++
+++
+++
Drób +
Dziczyzna +
Wędliny +
Ryby: chude
tłuste
+
+
Podroby +
Rozmrażanie produktów
Odtajała lub rozmrożona żywność musi być jak
najszybciej wykorzystana. Niskie temperatury
wprawdzie ją konserwują, lecz nie zabijają
mikroorganizmów, które po rozmrożeniu bardzo
szybko się uaktywniają i powodują szybsze
psucie się żywności.
Częściowe rozmrożenie zmniejsza wartość
odżywczą, zwłaszcza owoców, warzyw i
gotowych potraw.
Automatyczne odmrażanie chłodziarki
Chłodziarki nie trzeba odmrażać, ponieważ
lód automatycznie topi się na tylnej ścianie
urządzenia. Podczas pracy kompresora, na
tylnej ścianie zbiera się lód. W czasie przerwy
w pracy kompresora lód topi się i kroplami
spływa przez otwór w tylnej ścianie chłodziarki
do pojemniczka nad kompresorzem, skąd
potem wyparowuje.
Ręczne rozmrażanie zamrażarki
W zamrażarce tworzy się szron i lód, który
należy usunąć kiedy osiągnie grubość 3-5 mm.
Na kilka godzin przed rozmrażaniem gałkę
termostatu należy przestawić na pozycję
STOP (0) i wyłączyć urządzenie z sieci.
Urządzenie należy opróżnić a żywność
zabezpieczyć przed rozmrożeniem.
W rowek na dnie zamrażarki należy
wstawić odpowiednią rurkę, do której
będzie ściekała woda. Rozmrażanie można
przyspieszyć zostawiając otwarte drzwi
zamrażarki.
Do rozmrażania nie należy używać
chemicznych środków do rozmrażania
gdyż mogą uszkodzić plastikowe elementy
chłodziarki a także są szkodliwe dla
zdrowia.
50
Instrukcja obsługi
Czyszczenie urządzenia
Przed czyszczeniem urządzenia odłączamy
od źródła prądu. Do czyszczenia nie należy
używać szorstkich i agresywnych środków by
nie uszkodzić powierzchni płyt chłodzących.
Achten Sie beim Reinigen darauf, alle
Reinigungsmittelreste vollständig zu entfernen.
Obudowę urządzenia myjemy wodą i
detergentami w płynie. Powierzchnie
lakierowane należy czyścić za pomocą
miękkiej ściereczki i środka czyszczącego
na bazie alkoholu (np. środki do
czyszczenia szkła). Można używać również
alkoholu (etanolu lub izopropyloalkoholu).
Czyszczenie części plastykowych lub
lakierowanych za pomocą ziarnistych lub
ostrych środków czyszc zących, takich jak
nprz. środki do czyszczenia wyrobów ze
stali nierdzewnej jest zabronione.
Ruchome wyposażenie urządzenia
wyjmujemy i myjemy wodą z detergentami
w płynie. Części plastykowe nie nadają się
do mycia w zmywarce.
Opróżnioną komorę chłodniczą myjemy
letnią wodą z dodatkiem octu.
Od czasu do czasu miękką niedrucianą
szczotką lub odkurzaczem czyścimy
kondensator na tylnej ścianie urządzenia.
Należy również oczyścić pojemniczek
nad kompresorem lodówki (nie należy go
demontować).
Po zakończeniu czyszczenia urządzenie
należy podłączyć do sieci elektrycznej,
uruchomić i z powrotem włożyć żywność.
Przerwa w korzystaniu z urządzenia
Jeśli urządzenie przez dłuższy czas nie będzie
używane, należy ustawić gałkę termostatu w
położenie STOP (0), wyłączyć chłodziarko-
zamrażarkę z sieci elektrycznej, opróżnić ją,
rozmrozić, umyć i zostawić drzwi przymknięte.
51
Instrukcja obsługi
Usuwanie usterek
W toku eksploatacji chłodziarko zamrażarki
mogą pojawić się zakłócenia w jej działaniu.
Podajemy najczęstsze usterki, powstałe w
wyniku nieprawidłowego użytkowania, łatwe do
samodzielnego usunięcia.
Urządzenie nie działa po podłączeniu do
sieci
Sprawdzamy czy jest napięcie w gniazdku
i czy urządzenie jest włączone (gałka
termostatu w położeniu roboczym).
System chłodniczy działa nieprzerwanie
przez dłuższy czas
Zbyt częste otwieranie drzwi lub drzwi zbyt
długo otwarte.
Źle zamykające się drzwi (możliwe ciało
obce, zwisające drzwi, uszkodzona
uszczelka).
Zbyt duża ilość włożonej żywności.
Jeżeli kompresor i kondensator nie
chłodzą, sprawdzamy krążenie powietrza
za urządzeniem i oczyszczamy
kondensator.
Odkładanie się lodu na tylnej ściance
chłodziarki
Dopóki woda spływa do rowka i przez otwór do
pojemniczka na kompresorze, automatyczne
rozmrażanie przebiega normalnie.
W przypadku, gdy na tylnej ściance chłodziarki
odłoży się zbyt gruba warstwa lodu (3-5 mm),
rozmrażamy ją ręcznie.
Gałkę termostatu przestawiamy do pozycji
STOP (0) i otwieramy drzwi chłodziarki.
Urządzenia nie należy odmrażać przy pomocy
grzejników elektrycznych (np. suszarka do
włosów), lodu zaś nie usuwamy ostrymi
przedmiotami.
Gdy skończymy rozmrażanie przestawiamy
gałkę na wybraną pozycję i zamykamy drzwi
chłodziarki.
Nadmierne odkładanie się lodu na ściankach
może być spowodowane przez:
- Złe uszczelnienie drzwi ( sprawdzamy
czy uszczelka nie jest zanieczyszczona
lub uszkodzona).
- Zbyt częste otwieranie drzwi.
- Wkładanie ciepłego jedzenia do
chłodziarki.
- Przyleganie żywności lub naczyń do
tylnej ścianki komory chłodniczej.
Z chłodziarki wycieka woda
Z chłodziarki wycieka woda jeżeli otwór do
odprowadzania wody jest zatkany lub gdy
woda powstała po odtajaniu wody kapie
obok rowka.
Zatkany otwór należy oczyścić, np.
plastykową rurką.
Zbyt grubą warstwę lodu odtajamy ręcznie
(zob. rozdz. Odkładanie się lodu).
Trudności w otwieraniu drzwi
Jeżeli w ciągu bardzo krótkiego czasu
ponownie chcemy otworzyć drzwi, możemy
napotkać na opór.
Podczas otwierania drzwi z urządzenia
wydostaje się trochę chłodnego powietrza,
które zostaje zastąpione przez ciepłe powietrze
z otoczenia. W czasie oziębiania się powietrza
z otoczenia wytwarza się podciśnienie
utrudniające otwieranie drzwi. Po upływie kilku
minut (5-10) stan normalizuje się i drzwi łatwo
się otwierają.
Hałas
Chłodzenie zapewnia system chłodniczy
z kompresorem. Jego działanie powoduje
określony hałas. Natężenie hałasu
uzależnione jest od ustawienia, prawidłowego
eksploatowania i od wieku urządzenia.
W czasie pracy kompresora oraz podczas
przerwy w jego działaniu można usłyszeć
szum płynu chłodniczego. Jest to zjawisko
normalne i nie powinno nas niepokoić.
Po uruchomieniu urządzenia możliwa jest
głośniejsza praca kompresora i głośniejszy
przepływ płynów chłodzących. Nie oznacza
to usterki urządzenia. Po pewnym czasie
intensywność szumów powinna się
zmniejszyć.
Czasami podczas pracy urządzenia
pojawiają się nieoczekiwane mocniejsze
szumy, które są najczęściej efektem
nieprawidłowego ustawienia chłodziarko-
zamrażarki.
- urządzenie musi stać równo i stabilnie na
twardym podłożu
- nie powinno dotykać ściany lub
elementów sąsiednich (mebli)
- należy sprawdzić czy wyposażenie
(wewnętrzne) jest na swoim miejscu,
względnie czy butelki lub inne naczynia
nie dotykając się wzajemnie.
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN (UDOSKONALEŃ KONSTRUKCYJNYCH), KTÓRE
NIE WPłYWAJĄ NA FUNKCJONOWANIE URZĄDZENIA.
Wymiana żarówki
Przed wymianą żarówki odłączamy dopływ
prądu do urządzenia.
Palcami naciskamy od tyłu osłonkę, pod którą
jest żarówka (zgodnie z kierunkiem strzałki 1),
aby wyskoczyła ze swego położenia.
Następnie osłonkę zdejmujemy (w kierunku
strzałki 2) i wymieniamy żarówkę za nową
(E14, max.15W).
Przepalonych żarówek nie wyrzucamy do
śmieci pochodzenia organicznego.
Nasza gwarancja nie obejmuje żarówek jako
elementów użytkowych!
Żarówki, zastosowane w niniejszym
urządzeniu, to specjalne żarówki,
przeznaczone wyłącznie do stosowania w
urządzeniach gospodarstwa domowego.
Żarówki te nie nadają się do oświetlania
pomieszczeń w mieszkaniu bądź
gospodarstwie domowym.
Instrukcję obsługi urządzenia można znaleźć również na naszych stronach internetowych: www.
gorenje.com / < http://www.gorenje.com />

HZ(D)I 23,25,26,29
616 (03-18)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Gorenje RCI4181AWV Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi