Gorenje RI4181AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Chłodziarko
401925
Dziękujemy za zaufanie, jakim nas Państwo obdarzyli wybierając nasz produkt.
Życzymy satysfakcji z dokonanego zakupu.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku w gospodarstwie domowym.
Chłodziarka przeznaczona jest do użytku w gospodarstwie domowym i służy do przechowywania
świeżych pokarmów w temperaturze wyższej niż 0°C.
2
Chłodziarko
Ważne ostrzeżenia ....................................................... 3
Wskazówki dotyczące oszczędnego
zużycia energii elektrycznej w przypadku
chłodziarko-zamrażarek .............................................. 4
Opis urządzenia ........................................................... 5
Ustawienie i podłączenie ............................................ 6
Zmiana kierunku otwierania drzwi ............................. 8
Sterowanie urządzenia z regulacją
elektroniczną................................................................ 9
Sterowanie urządzenia .............................................. 12
Wewnętrzne wyposażenie chłodziarki ..................... 14
Przechowywanie żywności w chłodziarce .............. 16
Przechowywanie żywności
w szu adzie ZeroZone .............................................. 17
Przechowywanie żywności w stre e FreshZone .... 19
Rozmrażanie urządzenia ........................................... 20
Czyszczenie urządzenia ............................................ 20
Usuwanie usterek ...................................................... 21
Odgłosy powstające podczas pracy urządzenia .... 23
401925
Dzieci w wieku ośmiu lat oraz starsze, a także osoby o obniżonych możliwościach zycznych, rucho-
wych lub psychicznych czy też osoby, którym brakuje doświadczenia lub wiedzy, mogą użytkować
niniejsze urządzenie pod odpowiednią opieką lub też jeżeli wcześniej zostały odpowiednio pouczone
o bezpiecznym użytkowaniu urządzenia oraz rozumieją zagrożenia, które mogą wyniknąć na skutek
nieprawidłowego użytkowania tego urządzenia. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci
mogą czyścić urządzenie lub wykonywać prace związane z jego konserwacją jedynie pozostając pod
odpowiednim nadzorem.
• Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia, należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi.
Instrukcja obs
ługi opisuje budowę urządzenia i zasady jego bezpiecznego użytkowania. Instrukcja ob-
sługi dostosowana jest do różnych typów/modeli, dlatego zawiera opisy funkcji i wyposażenia, których
Państwa urządzenie może nie posiadać.
• Należy usunąć opakowanie, które chroni urządzenie przed uszkodzeniami podczas transportu.
• Opakowanie naszych urządzeń wykonane jest z materiałów przyjaznych środowisku. Można je bez
obawy o zanieczyszczanie środowiska poddać przeróbce (recykling), składować na wysypiskach lub
zniszczyć. W tym celu materiał opakowania jest specjalnie oznaczony.
• Na rogach drzwi (w urządzeniach wolnostojących) lub na obudowie urządzenia (w urządzeniach do za-
budowy) umieszczone są kołki dystansowe, które należy usunąć, a na ich miejsca wstawić załączone
zaślepki.
• Przed podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej, należy odczekać około 2 godzin. Zmniejsza się
w ten sposób możliwość nieprawidłowego dzia
łania, które może być spowodowane niekorzystnym
wpływem transportu na układ chłodniczy.
• Podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej i jego uziemienie musi być wykonane zgodnie z obowią-
zującymi standardami i przepisami.
• Urządzenie nie może być użytkowane na wolnym powietrzu lub wystawione na działanie deszczu.
• Przed czyszczeniem lub wymianą żarówki, chłodziarko-zamrażarkę należy odłączyć od źródła zasilania
( wyjąć wtyczkę z gniazdka).
• Jeśli kabel przyłączeniowy jest uszkodzony to jego wymianę należy zlecić serwisantowi.
• Jeśli urządzenie nie będzie przez dłuższy czas użytkowane, należy je wyłączyć przy pomocy pokrętła
lub przycisków (w zależności od modelu), a nast
ępnie odłączyć od źródła zasilania. Urządzenie należy
opróżnić, rozmrozić, oczyścić, a drzwi pozostawić niedomknięte.
• W trosce o środowisko naturalne zalecamy, by zużyte urządzenie przekazać do wyspecjalizowanego
punktu zbiórki sprzętu gospodarstwa domowego.
• Dzieci nie powinny bawić się chłodziarko-zamrażarką.
• Samozamykający się zawias domknie drzwi, gwarantując w ten sposób ich prawidłowe i dokładne
zamknięcie. Równocześnie zawias ogranicza kąt otwarcia drzwi, dzięki czemu zmniejsza się niebezpi-
eczeństwo uszkodzenia sąsiednich elementów wyposażenia.
• Tabliczka znamionowa z podstawowymi danymi urządzenia znajduje się w jego wnętrzu. W przypadku,
gdy tabliczka znamionowa nie jest w Państwa ojczystym języku, należy zamienić ją na wła
ściwą tablicz-
kę załączoną do wyposażenia.
Uwaga: Otwory wentylacyjne na urządzeniu oraz na me-
blach do zabudowy muszą być zawsze czyste i drożne.
Uwaga: Podczas rozmrażania nie należy używać elektryc-
znych lub innych mechanicznych urządzeń. Należy korzy-
stać ze sposobów, które zaleca producent.
Ważne ostrzeżenia
3
401925
Uwaga: Podczas ustawiania, czyszczenia lub przy tran-
sporcie niepotrzebnego już urządzenia należy uważać by
uszkodzeniu nie uległy izolacja lub układ chłodniczy. Dzięki
temu unikniemy zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
Uwaga: We wnetrzu urządzenia nie należy używać
innych urządzeń elektrycznych. Chyba, że pozwala na to
producent chłodziarko -zamrażarki.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby
uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta lub sklepem, w
którym produkt został zakupiony.
• Urządzenie należy zamontować zgodnie z opisem, zamieszczonym w instrukcji obsługi.
• Nie należy otwierać drzwi urządzenia częściej, niż to jest konieczne.
Od czasu do czasu należy sprawdzić, czy możliwy jest swobodny przepływ powietrza za urządzeniem.
Skraplacz na tylnej ściance powinien być zawsze czysty (patrz: rozdział Czyszczenie urządzenia).
• Uszkodzoną lub nieszczelną uszczelkę należy jak najszybciej wymienić.
• Produkty żywnościowe należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub odpowiednio opakowa-
ne.
Przed wstawieniem do urządzenia, produkty żywnościowe należy ochłodzić do temperatury pokojowej.
• Zamrożone produkty należy rozmrażać w chłodziarce.
• Z zamrażarki należy usunąć szu ady i drzwiczki, jak to opisano w instrukcji, aby móc wykorzystać całą
powierzchni
ę.
• Klasyczną zamrażarkę należy rozmrozić, gdy na powierzchniach mrożących zgromadzi się warstwa
około 3-5 mm szronu bądź lodu.
• Rozmieszczenie łek wewnątrz powinno być jak najbardziej równomierne, natomiast produkty
żywnościowe należy kłaść w taki sposób, aby zapewnić swobodne krążenie powietrza (poleca się
zastosować przedstawione w instrukcji obsługi rozmieszczenie produktów żywnościowych).
W przypadku urządzeń z wentylatorem, należy uważać, aby nie zasłonić szczelin wentylatora.
4
Wskazówki dotyczące oszczędnego zużycia energii
elektrycznej w przypadku chłodziarko-zamrażarek
401925
Wewnętrzne wyposażenie urządzenia może siężnić w zależności od modelu.
1 Lampka oświetlenia wnętrza chłodziarki
2 Panel sterowniczy
3 Szklane półki (podzielne)
4 Wysuwany wielofunkcyjny pojemnik na
przekąski
5 Wysuwana szklana półka (możliwość
regulacji wysokości)
6 Pojemnik na jajka (zamknięty: na 6 sztuk,
otwarty: na 12 sztuk)
7a Szu ada do przechowywania mrożonek
7b Szu ada ZeroZone
8 łka na drzwiach chłodziarki
(wykonanie: głęboka, płytka; z przykrywką
lub bez)
9 łka na butelki z bezpiecznikiem
10 żka
5
Opis urządzenia
401925
Chłodziarko-zamrażarkę należy ustawić w suchym miejscu o
dobrej wentylacji. Urządzenie działa prawidłowo w tempera-
turach otoczenia podanych w niżej zamieszczonej tabelce.
Klasa klimatyczna urządzenia podana jest na tabliczce
znamionowej.
Klasa klimatyczna Temperatura
SN (subnormalna) od +10°C do +32°C
N (normalna) od +16°C do +32°C
ST (subtropikalna) od +16°C do +38°C
T (tropikalna) od +16°C do +43°C
Przy ustawianiu urządzenia zalecamy obecność dwóch osób,
tak by wykluczyć możliwość uszkodzenia sprzętu lub zranienia
się użytkownika.
• Chłodziarko-zamrażarka musi stać równo i stabilnie, na do-
statecznie twardym podłożu. Z przodu urządzenia umieszc-
zone sążki do regulacji wysokości (tylko niektóre modele).
• Urządzenie nie może być wystawione na bezpośrednie
działanie promieni słonecznych. Nie należy ustawiać
chłodziarko-zamrażarki w pobliżu źródeł ciepła. O ile jest
to niemożliwe, należy urządzenie oddzielić od źródła ciepła
płytą izolacyjną.
Urządzenie mo
że stać samodzielnie lub można go też
zabudować. By zapewnić prawidłowe działanie skraplacza
należy, umiejscowić urzadzenie tak, aby ono oddalone było
od tylnej ściany o 200 cm². W przypadku zabudowania
odstęp pomiędzy chłodziarko-zamrażarką a elementem
wyposażenia umieszczonym nad nią, musi wynosić co
najmniej 5 cm .
Po ustawieniu/ zabudowaniu urządzenia należy upewnić się,
czy żródło zasilania jest dostępne!
Wybór miejsca
Ustawienie urządzenia
6
Ustawienie i podłączenie
401925
Ostrzeżenie: przy zabudowie urządzeń w elementach
meblowych w taki sposób, że ustawione są one jeden przy
drugim (side by side), należy dokupić i zabudować zestaw
serwisowy zapobiegający kondensacji! W celu zapewnienia
bezpieczeństwa może go zamontować jedynie pracownik
upoważnionego serwisu!
Szyfra produktu do zamówienia: 376078 (urządzenia wyższe
od 1700 mm)
• Urządzenie wolnostojące jest wyposażone w podkładki
dystansujące, które określają odległość urządzenia od ściany.
Uwzględniając pozycje skraplacza na urządzeniu, podkładki
należy odpowiednio przekręcić i umieścić je na górnej jego
krawędzi.
• Urządzenie należy podłączyć do sieci elektrycznej za pomocą
kabla przyłą
czeniowego. Gniazdko w ścianie musi posiadać
uziemienie (gniazdko uziemiające). Przepisowe napięcie zna-
mionowe i częstotliwość, podane są na tabliczce znamionowej
urządzenia.
• Podłączenie do sieci elektrycznej i uziemienie muszą być
wykonane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
Urządzenie wytrzymuje krótkotrwałe zmiany napięcia w
granicach -6% do +6%.
Podłączenie urządzenia
7
401925
Urządzenie należy ustawić tak aby móc odkręcić dolny zawias. Czynność tę należy kontynuować
aż do rys.3. Następnie należy dokonać montażu w odwrotnej kolejności. W czasie montażu po
przeciwległej stronie należy wstawić zawias załączony do wyposażenia. Przed umieszczeniem
środkowego (górnego) zawiasu, drzwi urządzenia powinny być lekko uchylone!
Usunięte zatyczki by zakryć otwory należy wstawić po przeciwnej stronie.
Należy sprawdzić uszczelkę drzwi. Jeśli uszczelka nie przylega do drzwi, należy ją wyciagnąć i
odwrócić o 180°.
Potrzebne narzędzia: klucz nasadkowy nr 8, śrubokręt, torx 25
8
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Urządzenie wolnostojące
401925
PANEL STREUJĄCY 1
A Pokrętło ustawienia temperatury i włączenia/ wyłączenia urządzenia
B Lampka: świeci, dopóki działa urządzenie
C Przycisk włączenia intensywnego działania wentylatora
D Lampka: świeci, gdy wentylator jest włączany za pomocą przycisku
E Przycisk intensywnego chłodzenia
F Lampka: świeci, kiedy aktywne jest ustawienie intensywnego chłodzenia
G Cyfrowy wyświetlacz temperatury chłodziarki ukazuje faktyczną temperaturę w urządzeniu w
przedziale od +1 °C do +9 °C (W przypadku modelu z szu adą ZeroZone +3°C do +8°C)
9
Sterowanie urządzenia z regulacją elektroniczną
401925
A Pokrętło ustawienia temperatury i włączenia/ wyłączenia urządzenia
B Lampka: świeci, dopóki działa urządzenie
C Przycisk wyłączenia alarmu dźwiękowego
D Lampka: pulsuje w przypadku alarmu zbyt wysokiej temperatury
E Przycisk intensywnego chłodzenia
F Lampka: świeci, kiedy aktywne jest ustawienie intensywnego chłodzenia
G Cyfrowy wyświetlacz temperatury chłodziarki ukazuje faktyczną temperaturę w urządzeniu w
przedziale od +1 °C do +9 °C
PANEL STREUJĄCY 2
Urządzenie należy włączyć, obracając pokrętło A w kierunku
pozycji max.
Urządzenie jest wyłączone, gdy pozycja
wcięcia na pokrętle
znajduje się przy oznaczeniu (urządzenie wciąż znajduje się pod
napięciem elektrycznym).
Żądaną temperaturę należy ustawić za pomocą pokrętła A.
Temperaturę należy ustawić w przedziale od min. do max.
• Zaleca się ustawienie pokrętła termostatu w pozycji Eco.
• Jeżeli temperatura otoczenia, w którym znajduje się
urządzenie, jest niższa niż 16 °C, lub ilość żywności w
zamrażarce jest mniejsza niż 10 kg, zaleca się ustawienie
pokrętła termostatu na max. Wentylator powinien być
wyłączony. Konieczne to jest do zapewnienia wystarczająco
niskiej temperatury w zamrażarce, umożliwiającej dłuższe
przechowywanie zamrożonej żywności.
W przypadku wyższych temperatur otoczenia niż zazwyczaj,
zaleca się włączenie intensywnego działania wentylatora za
pomocą przycisku C (PANEL STERUJĄCY 1).
Włączenie/ wyłaczenie
urządzenia
Wybór temperatury w
chłodziarce
10
401925
• Informacja wyśwetlana na wyświetlaczu cyfrowym podczas
ustawiania pulsuje, sygnał dźwiękowy ostrzega natomiast
o każdej zmianie nastawionej temperatury. Gdy pulsowanie
ustanie, ostatnie ustawienie zostanie zapisane w pamięci.
• Podczas włączenia urządzenia wyświetlacz cyfrowy G kilka
minut pulsuje – ukazuje ustawioną wartość. Następnie
wskazywać będzie faktyczną bądź najwyższą wartość, która
będzie ukazana, dopóki temperatura w komorze chłodziarki
nie ulegnie odpowiedniemu obniżeniu.
• Za pomocą przycisku C należy włączyć intensywne działanie
wentylatora (świeci lampka D).
Funkcja używana jest do zmniejszenia roszenia powierzchni
wewnętrznych, różnic temperaturowych pomiędzy
poszczególnymi strefami urządzenia i w przypadku wysokich
temperatur otoczenia
Wentylator działa jedynie przy zamkniętych drzwiach
chłodziarki.
• Funkcję
należy stosować przy pierwszym włączeniu
urządzenia, przed czyszczeniem i wstawiając do urządzenia
większą ilość żywności.
Przycisnąć należy przycisk E (świeci lampka F).
Ustawienie wyłączy się samoczynnie po upływie sześciu
godzin.
Jeżeli drzwi chłodziarki są otwarte więcej niż minutę, uruchamia
się sygnał dźwiękowy. Alarm wyłączy się po zamknięciu drzwi.
W przypadku zbyt podwyższonej temperatury włączy się alarm
dźwiękowy (przerywany sygnał dźwiękowy) i zacznie pulsować
lampka D (PANEL STERUJĄCY 2).
• Alarm dź
więkowy należy wyłączyć za pomocą przycisku C.
Lampka D się automatycznie wyłączy, gdy urządzenie ochłodzi
się na tyle, aby nie stanowiło to niebezpieczeństwa zepsucia
się żywności.
• Jeżeli w ciągu 24 godzin po wyłączeniu alarmu, temperatura
w urządzeniu nie osiągnie wymaganej temperatury, alarm
dźwiękowy włączy się ponownie. Automatycznie wyłączy się
on, gdy urządzenie ochłodzi się na tyle, aby nie stanowiło to
niebezpieczeństwa zepsucia się żywności.
Przy pierwszym włączeniu urządzenie ma 24 godzinne
opóźnienie alarmu temperatury, ponieważ nie może ono
jeszcze osiągnąć odpowiedniej temperatury. W ten sposób
zapobiega się niepotrzebnemu uruchomieniu alarmu.
Alarm otwartych drzwi
chłodziarki
Alarm zbyt wysokiej
temperatury w
chłodziarce
Włączenie intensywnego
działania wentylatora
(tylko w panelu sterującym
1)
Intensywne chłodzenie
11
401925
Model urządzenia bez wentylatora
Model urządzenia z wentylatorem
A Pokrętło ustawienia temperatury i włączenia/ wyłączenia
B Przełącznik włączenia/ wyłączenia wentylatora (tylko w niektórych modelach)
Włączenie: pokrętło termostatu należy obrócić w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara w kierunku pozycji 7.
Włączenie/ wyłączenie
urządzenia
12
Sterowanie urządzenia
401925
Wyłączenie: pokrętło należy obrócić w przeciwną stronę do
pozycji STOP (0).
Wybór temperatury
Przy normalnej temperaturze otoczenia zalecamy średnie
ustawienie. Za pomocą pokrętła termostatu można nastawić
wyższą lub niższą temperaturę.
• Pozycje pokrętła termostatu w kierunku 7 oznaczają niższe
temperatury (chłodniej) we wszystkich częściach urządzenia.
Temperatura wewnątrz chłodziarki może spaść również
poniżej 0 °C. Pozycje w kierunku 1 oznaczają wyższą
temperaturę (cieplej). Pozycje pokrętła w kierunku 7 należy
wybierać tylko wtedy, gdy wymagana i zalecana jest niższa
temperatura chłodzenia lub jeżeli temperatura otoczenia
spadł
a poniżej 16 °C.
Zmiana temperatury otoczenia wpływa na temperaturę
wewnątrz urządzenia. Biorąc to pod uwagę, należy
odpowiednio dostosować ustawienie pokrętła termostatu..
W pozycji STOP (0) urządzenie nie działa (system chłodniczy
jest wyłączony), jednak znajduje się pod napięciem (po
otwarciu drzwi chłodziarki włącza się lampka.
Wentylator pomaga w utrzymaniu bardziej równomiernej
temperatury, przy szybszym schładzaniu i zmniejsza
gromadzenie się pary wodnej na powierzchniach wewnątrz.
Działa tylko, gdy włączona jest sprężarka.
• Włączenie wentylatora zaleca się jako dodatkową funkcję w
przypadku:
- podwyższonej temperatury w pomieszczeniu (powyżej 30°C),
- zwiększonej wilgotności bądź gromadzeniu się kropelek na
łkach,
- przechowywania większej ilości żywności (szybkie
schładzanie).
Włączenie/ wyłączenie wentylatora
Włączenie =
Wyłączenie = 0
Ostrzeżenie: Gdy włączony jest wentylator, zwiększa się zużycie
energii i obniża temperatura w chłodziarce. Dlatego zaleca się
ponownie nastawić temperaturę w urządzeniu:
- przy włączonym wentylatorze: pozycja 1-4,
- brez wentylatora: pozycja 4-7.
Wentylator
(tylko w niektórych modelach)
13
401925
(Wyposażenie zależy od modelu)
• Półkę można dowolnie umieszczać wsuwając ją w
prowadniczki w komorze chłodniczej.
W celu wyjęcia półki należy ją najpierw wysunać do momentu
kiedy prowadnica ją zatrzyma, a kolejnie lekko unieść jej tylną
część i wyciągnąć z komory.
Łatwo psującą się żywność należy przechowywać w tyle półki,
gdzie jest najchłodniej.
Podzielna szklana półka umożliwi Państwu przechowywanie w
chłodziarce wysokich pojemników (t.j. butelki, dzbanki...). W tym
celu należy wyciągnąć jedną połowe szklanej półki i umieścić ją
samodzielnie na innej wysokości.
Zabezpieczona jest ona przed niepo
żądanym wyciągnięciem.
Podstawkę można wyciągnąć wyłącznie pustą. W tym celu
należy podnieść jej tylną część i pociągnąć do siebie.
Podstawkę należy wstawić w prowadnice na takiej wysokości,
by dłuższe butelki znajdujące się na niej nie przeszkadzały
podczas zamykania drzwi. Można na niej położyć najwyżej 9
butelek o pojemności 0,75 l lub więcej, o ile maksymalny łączny
ciężar wynosi 13 kg – patrz naklejkę pod obudową termostatu
urządzenia.
Pojemnik znajduje się na dnie chłodziarki pod szklanąłką.
W ten sposób zapewniona jest odpowiednia wilgotność, która
korzystnie wpływa na przechowywane owoce i warzywa
(wolniejsze wysuszanie).
• Na wewnętrznej p
łycie drzwi chłodziarki sąłeczki i pojemniki
służące do przechowywania masła, sera, jogurtu oraz
mniejszych artykułów żywnościowych (tubek, konserw itp.). W
dolnej części drzwi jest miejsce na butelki.
łka
Podzielna szklana półka
Podstawka na butelki
Pojemnik na owoce i
warzywa
Wewnętrzna płyta drzwi
chłodziarki
14
Wewnętrzne wyposażenie chłodziarki
401925
Wentylator umiejscowiony jest pod górną ścianą urządzenia
lub ukryty za tylną ścianą chłodziarki (lub zamrażalnika).
Pomaga w jednolitym rozprzestrzenianiu się temperatury
oraz zapobiega osadzaniu się szronu na półkach i innnych
powierzchniach.
Pojemnik nadaje się przede wszystkim do przechowywania
wędlin, serów...
W celu wyciągnięcia należy pojemnik lekko unieść do góry a
kolejnie wysunąc. Nośnik wraz z pojemnikiem można przesuwać
w obie strony (w prawo i w lewo).
Strefy w chłodziarce:
- górna część: żywność konserwowa, chleb, wino, ciasta...
- środkowa część: produkty mleczne, gotowe potrawy,
słodycze, soki, piwo, gotowe ugotowane potrawy...
- dolna część: mięso, produkty mięsne, produkty
delikatesowe,...
- pojemnik na warzywa: świeże warzywa, owoce, sałata,...;
w urządzeniach bez szu ady ZeroZone także warzywa
korzeniowe, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory, owoce
tropikalne, warzywa kiszone,...
- szu ada ZeroZone: świeże mięso, produkty mięsne, ryby,
owoce morza, produkty mleczne, sałatki, warzywa, majonezy,
sosy,...
Rozmieszczenie żywności na drzwiach chłodziarki:
- górna/środkowa część drzwi: jajka, masło, sery,…
- dolna część drzwi: napoje, napoje w puszkach, butelki...
Wentylator
Wysuwany pojemnik na
przekąski
Zalecany sposób
rozmieszczenia
żywności w chłodziarko-
zamrażarce
15
401925
• Prawidłowa eksploatacja urządzenia, odpowiednie pakowanie
żywności, utrzymywanie określonej temperatury oraz
stosowanie się do zasad higieny w decydujący sposób
wpływają na jakość przechowywanej żywności.
• Należy przestrzegać terminu ważności podanego na opakowaniu.
Żywność przechowywana w chłodziarce powinna być umieszczona
w zamkniętych naczyniach lub w odpowiednim opakowaniu, tak aby
nie wchłaniała i nie wydzielała specy cznych zapachów i wilgoci.
• W chłodziarce nie należy przechowywać substancji
łatwopalnych, wybuchowych i lotnych.
Butelki z płynami o dużej zawartości alkoholu powinny być
szczelnie zamknięte i ustawione w pozycji pionowej.
Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne w skórkach
cytryn lub pomarańczy, kwas maślany itp. przy dłuższym
kontakcie z plastikowymi powierzchniami lub uszczelkami
mogą spowodować uszkodzenia i przedwczesne
wyeksploatowanie urządzenia.
Nieprzyjemny zapach jest sygnałem, ż
e wnętrze chłodziarki
jest zabrudzone lub uległ zepsuciu któryś z przechowywanych
produktów żywnościowych. (patrz rozdział: czyszczenie urządzenia).
• Przed dłuższym wyjazdem z domu należy usunąć z chłodziarki
łatwo psującą się żywność.
Zalecany okres przechowywania produktów w chłodziarce
Produkt spożywczy Czas
Jajka, marynaty, mięso wędzone do 10 dni
Ser do 10 dni
Warzywa korzeniowe do 8 dni
Masło do 7 dni
Słodycze, owoce, potrawy gotowe, surowe
mięso porcjowane
do 2 dni
Ryby, surowe mięso mielone, owoce morza 1 dzień
Uwagi dotyczące
przechowywania
żywności
Okres przechowywania
żywności
16
Przechowywanie żywności w chłodziarce
401925
Szu ada ZeroZone umożliwia przechowywanie świeżej żywności
żnego rodzaju dłużej niż w zwykłej chłodziarce.
Żywność pozostanie świeża przez dłuższy czas, zachowa swój
naturalny zapach i nie straci wartości odżywczych.
Warunki klimatyczne panujące w szu adzie zmniejszają możliwość
zepsucia się produktów, uniemożliwiają utratę masy dzięki czemu
owoce i warzywa dłużej będą świeże i smaczne.
Temperatura przechowywania wynosi około 0°C (ustawiona
fabrycznie). Temperatura może się wahać - w zależności od zmian
w ustawieniach temepartury w chłodziarce - w zakresie od -2°C do
+3°C. Jeśli temperatura otoczenia w którym pracuje urządzenie, jest
ni
ższa niż +16°C, zalecamy ustawienie temperatury w chłodziarce
na poziomie +4°C lub niższym.
W celu zachowania optymalnych warunków przechowywania
żywności, szu ada powinna być dokładnie wsunięta do końca.
• Podczas kupowania żywności należy zawsze sprawdzać czy
produkty są świeże, gdyż od tego zależy ich jakość i trwałość.
Żywność należy przechowywać w zamkniętych naczyniach
lub odpowiednio zapakowaną, aby nie wydzielała czy też nie
wchłaniała zapachów i wilgoci.
Zalecamy by na 30-60 min. przed planowanym posiłkiem
wyjąć produkty żywnościowe z szu ady. W pokojowej
temperaturze rozwinie się właściwy im aromat i smak.
• Produkty wrażliwe na niską temperaturę nie powinny być
przechowywane w szu
adzie ZeroZone np.: ananas, avokado,
banany, oliwki, ziemniaki, ogórki, fasola, papryka, melony,
arbuzy, dynie.
17
Przechowywanie żywności w szu adzie ZeroZone
401925
Produkt spożywczy
Czas
przechowywania
Kiełbasa, wołowina, wieprzowina, dziczyzna,
surowe mięso
do 7 dni
Drób do 5 dni
Ryby do 4 dni
Owoce morza do 3 dni
Warzywa:
Kapusta, czosnek, marchewka do 180 dni
Seler, zioła do 30 dni
Sałata zielona, kala or, cykoria, rabarbar do 21 dni
Brokuły, szparagi, brukselka, kapusta
chińska, kalarepa, rzodkiew
do 14 dni
Cebula, grzyby, szpinak, groch do 7 dni
Owoce:
Jabłka do 180 dni
Gruszki, kiwi do 120 dni
Winogrona, pigwa do 90 dni
Brzoskwinie do 30 dni
Porzeczki, agrest, śliwki do 21 dni
Morele, borówki, czereśnie do 14 dni
Maliny, truskawki do 3-5 dni
Inne:
Mleko do 7 dni
Masło do 30 dni
Ser do 30 dni
* zależnie od jakości i świeżości produktów
18
Przybliżony czas
przechowywania w
pojemniku ZeroZone*
401925
W szu adzie FreshZone żywność pozostaje dłużej świeża
niż w zwykłej chłodziarce, zachowuje lepszy smak i wartości
odżywcze.
Zahamowany zostaje proces gnicia oraz utrata masy, dlatego
owoce i warzywa pozostają bardziej świeże i naturalne.
Aby zoptymalizować działanie, szu ada powinna być zamknięta
do końca.
• Kupując produkty spożywcze, należy sprawdzić, czy są one
świeże, ponieważ od tega zależy ich jakość i trwałość.
Żywność należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub odpowiednio zapakowaną, aby nie oddawała czy
wchłaniała zapachu i wilgoci.
30-60 min przed użyciem żywno
ść należy wyjąć z szu ady,
aby w temperaturze pokojowej mógł się rozwinąć jej
odpowiedni aromat i smak.
Żywność, wrażliwa na niskie temperatury, nie nadaje się do
przechowywania w szu adzie FreshZone: ananasy, awokado,
banany, oliwki, ziemniaki, bakłażany, ogórki, fasola, papryka,
melony, arbuzy, dynie,...
• Wyjmowanie szu ady:
- wyjąć należy pojemnik na warzywa;
- usunąć szklanąłkę powyżej, w niektórych modelach
również pod szu adą FreshZone;
- w zależności od potrzeby (niektóre modele) należy usunąć
drzwiczki szu ady (1): otworzyć, chwycić na środku (jak
to jest ukazane na zdjęciu), lekko wygiąć i równocześnie
pociągnąć do góry, w kierunku do siebie;
- szu adę wysunąć do pozycji, ukazanej na zdjęciu (szczegó
ł
»A«), obrócić na dół i wyjąć;
- szu adę należy wstawić, postępując w odwrotnej kolejności.
19
Przechowywanie żywności w stre e FreshZone
401925
Chłodziarki nie trzeba rozmrażać, ponieważ lód zbierający
się na tylnej wewnętrznej ścianie topi się automatycznie. Lód
powstający podczas działania sprężarki, roztapia się podczas
przerw w jej pracy i w postaci kropel wody spływa po ścianie w
ł.
Następnie poprzez otwór w dolnej części tylnej ściany, spływa do
naczynia umieszczonego nad sprężarką, skąd wyparowuje.
Jeśli na tylnej ścianie wewnątrz chłodziarki utrzymuje się
warstwa lodu (3-5 mm) należy wyłączyć urządzenie przy pomocy
przyciska i rozmrozić je ręcznie.
Automatyczne
rozmrażanie
Przed czyszczeniem urządzenie należy odłączyć od źródła
zasilania - wyjąć kabel przyłączeniowy z gniazdka (patrz rozdział
użytkowanie, punkt: włączanie/ wyłączanie).
Podczas mycia urządzenia należy zwrócić uwagę, by usunąć
wszelkie pozostałości środków czyszczących.
• Zewnętrzną stronę urządzenia należy umyć wodą z dodatkiem
środka czyszczącego w płynie.
Do czyszczenia plastykowych, lakierowanych i aluminiowych
powierzchni nie należy używać ściernych i agresywnych środków
myjących (np. środków do czyszczenia stali nierdzewnej), gdyż
można uszkodzić powierzchnię urządzenia.
Lakierowane i aluminiowe powierzchnie można czyś
cić miękką
ściereczką i środkiem myjącym na bazie alkoholu (np. środek do
mycia szkła).
• Wnętrze urządzenia i wyposażenie należy umyć letnią wodą z
dodatkiem płynnego detergentu (można dodać niewielką ilość
octu).
• Pojemniki, pułki i szu ady z ozdobnymi pro lami (metalowy
wygląd) nie nadają się do mycia w maszynie do naczyń! Czyścić
je należy wyłacznie rozcieńczonymi środkami w płynie, miękką
szmatką. Nie wolno trzeć!
W dolnej części płyty chłodzącej, która chłodzi wnętrze chł
odziarki
znajduje się rowek odpływowy i otwór , przez który ścieka
rozmrożona woda. Rowek i otwór nie powinny być zatkane (nprz.
okruszkami żywności), dlatego należy je co jakiś czas sprawdzać
a w razie potrzeby przetkać za pomocą (nprz. rurki plastykowej).
20
Rozmrażanie urządzenia
Czyszczenie urządzenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Gorenje RI4181AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi