Gorenje RKI4151AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi26
Instrukcja obsługi PL
Chłodziarko - zamrażarka
Dziękujemy za zaufanie, jakim nas Państwo obdarzyli wybierając nasz produkt. Życzymy
satysfakcji z dokonanego zakupu.
Chłodziarko - zamrażarka jest przeznaczona do użytku w gospodarstwie domowym.
Górna część - chłodziarka, służy do przechowywania świeżych pokarmów w
temperaturze wyższej niż 0°C.
Dolna część - zamrażarka, przeznaczona jest do zamrażania świeżych produktów oraz
do długoterminowego ich przechowywania (nie dłużej niż rok, w zależności od rodzaju
produktu). Pomieszczenie oznaczono czterema gwiazdkami.
Przed pierwszym uruchomieniem 27
Ustawienie i podłączenie 29
Opis urządzenia 30
Działanie 32
Użytkowanie 32
Konserwacja i czyszczenie 35
Usuwanie usterek 36
Instrukcja obsługi 27
Przed pierwszym uruchomieniem
 Ponieważ transport może ujemnie wpłynąć na system chłodniczy, urządzenia nie
podłączamy do sieci elektrycznej przez około 2 godziny po przewiezieniu go do domu.
 Urządzenie należy oczyścić, zwłaszcza komorę chłodniczą (zob. rozdz. Konserwacja
i czyszczenie).
 Sprawdzamy czy części wyposażenia komory chłodniczej są na swoim miejscu (zob.
rozdz. Opis urządzenia).
Instrukcja obsługi
Instrukcja przeznaczona jest dla użytkowników. Zawiera opis urządzenia oraz
wskazówki dotyczące jego prawidłowej i bezpiecznej eksploatacji.
Dostosowana jest do różnych typów (modeli) urządzeń, dlatego też opisuje funkcje,
których może nie posiadać nabyty przez Państwa egzemplarz.
Instrukcja montażu
Aparaty przeznaczone do wbudowania wyposażone są w instrukcję montażu, z której
korzysta fachowiec montując aparat w elemencie meblowym.
Troska o ochronę środowiska
 Opakowanie naszych urządzeń wykonane jest z materiałów przyjaznych środowisku.
Można je bez obawy o zanieczyszczanie środowiska poddać przeróbce (recykling),
składować na wysypiskach lub zniszczyć. W tym celu materiał opakowania jest
specjalnie oznaczony.
 Nasze instrukcje drukowane są na papierze otrzymywanym na drodze ponownego
przetworzenia, bielonym bez użycia chloru.
 Urządzenie, z którego nie będziecie Państwo już korzystać należy przekazać osobie
wyspecjalizowanej w zbieraniu bezużytecznych urządzeń gospodarstwa domowego.
W ten sposób zadbacie Państwo o bezpieczeństwo swojego środowiska.(patrz
rozdział Usunięcie starego urządzenia).
Oszczędzanie energii elektrycznej
 Nie należy otwierać drzwi lodówki częściej niż jest to konieczne, zwłaszcza przy
ciepłej lub wilgotnej pogodzie. Drzwi lodówki nie powinny być też zbyt długo otwarte.
 Co pewien czas należy sprawdzić czy zapewnione jest odpowiednie chłodzenie
urządzenia (swobodne krążenie powietrza za urządzeniem).
 Jeżeli tylko pozwolą na to okoliczności, gałkę termostatu przestawiamy z większej
wartości na niższą.
 Przed włożeniem żywności do urządzenia należy je ochłodzić do temperatury
pokojowej.
 Warstwa szronu i lodu zwiększa zużycie energii elektrycznej, dlatego należy ją
usunąć jeśli przekroczy grubość 3-5 mm.
 Uszkodzona lub źle dopasowana uszczelka powoduje zwiększone zużycie energii
elektrycznej, dlatego nnale
ży zadbać o jej wymianę w odpowiednim czasie.
 Parownik na tylnej ścianie musi być czysty, bez kurzu i osadów pochodzących np. z
dymu.
 Jeśli użytkownik nie będzie przestrzegał wskazówek zawartych w Rozdziałach
Ustawienie i Oszczędność energii zużycie energii elektrycznej będzie większe.
Instrukcja obsługi28
Ostrzeżenia
 Jeżeli nieużywana już chłodziarko- zamrażarka, zamyka się na zatrzask
uniemożliwiający otwarcie od wewnątrz, należy zdemontować zamek aby zapobiec
zatrzaśnięciu się wewnątrz dzieci.
 Urządzenie należy prawidłowo podłączyć do źródła prądu (zob. rozdz. Przyłączenie
do sieci elektrycznej).
 W czasie pracy urządzenia nie wolno dotykać mokrymi lub wilgotnymi rękami do
powierzchni chłodzących, gdyż grozi to przymarznięciem skóry.
 Nie należy zamrażać napojów znajdujących się w butelkach, zwłaszcza napojów
gazowanych np.: woda mineralna, musujące wina, piwo, cola itd., ponieważ płyny te
zamarzając zwiększa ją swoją
objętość i butelka może pęknąć.
 Nie spożywamy zamrożonych pokarmów (chleb, owoce, warzywa), grozi to
poparzeniem się lodem.
 Jeżeli woń lub barwa jakiegokolwiek produktu wyda się podejrzana (zmieniona),
należy go wyrzucić.
 Przed wymianą żarówki, czyszczeniem lub naprawą (naprawy powinien dokonywać
specjalista), urządzenie obowiązkowo wyłączamy z gniazda elektrycznego.
 Urządzenia nie należy rozmrażać przy pomocy elektrycznych urządzeń jak np.
suszarka do włosów i nie należy usuwać kawałków lodu przy pomocy ostrych
narzędzi.
 W trosce o zdrowe środowisko naturalne należy uważać, by nie uszkodzić tylnej
strony urządzenia (skraplacza lub rurek np. przy transporcie niepotrzebnego już
urządzenia) lub elementów systemu chłodzącego we wnętrzu urzą
dzenia.
 Urządzenie zawiera środek chłodzący i olej dlatego też uszkodzony sprzęt należy
zabezpieczyć stosując się do zaleceń służących ochronie środowiska (patrz Nasza
troska o środowisko).
 W obudowę zamrażarki wmontowany jest grzejnik, który pracując równocześnie z
kompresorem zapobiega przymarzaniu uszczelek drzwiowych do obudowy
zamrażarki.
 Jeśli kabel przyłączeniowy jest uszkodzony powinien go wymienić producent lub
pracownik serwisu albo upoważniony fachowiec, w przeciwnym wypadku grozi
niebezpieczeństwo.
 Tablica znamionowa znajduje się wewnątrz urządzenia lub na jego tylnej zewnętrznej
ścian.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Wła
ściwa utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu niniejszego urządzenia,
należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Przechowywanie żywności w czasie przerwy w dopływie energii
elektrycznej
W przypadku awarii lub przerwy w dostawie energii, zamrażarki nie należy otwierać,
chyba że przerwa trwa dłużej niż 13 (HZDI 2121/6), 14 (HZDI 2621/6), 15 (HZDI
2521/6) godzin. Po tym czasie zamrożoną żywność należy zużyć lub znaleźć inne,
chłodne miejsce do jej przechowywania (najlepiej urządzenie zastępcze).
Instrukcja obsługi 29
Zabezpieczenie zużytego urządzenia
 Zużyte urządzenie należy wykluczyć z eksploatacji. Zamek lub zasuwkę należy
zabezpieczyć tak by uniknąć przypadkowego zamknięcia się w środku np. bawiących się
urządzeniem dzieci.
System chłodzący i zamrażający urządzenia zawierają środek chłodzący i związki
izolacyjne, które wymagają specjalnego traktowania przy ich zniszczeniu. Dlatego likwidację
urządzenia należy powierzyć jednostkom specjalnie do tego celu powołanym. Z powodu
bezpieczeństwa środowiska naturalnego należy uważać by nie uszkodzić rurek z tylnej
strony urządzenia.
Ustawienie i podłączenie
Wybór miejsca
Chłodziarko - zamrażarkę ustawiamy w suchym miejscu o dobrej wentylacji.
Temperatura otoczenia powinna być dostosowana do określonego typu (klasy)
urządzenia, o czym informuje tabliczka znamionowa urządzenia.
Klasa Temperatura otoczenia
(SN) subnormalna od +10°C do +32°C
(N) normalna od +16°C do +32°C
(ST) subtropikalna od +16°C do +38°C
(T) tropikalna od +16°C do +43°C
Urządzenie nie powinno stać w pobliżu źródeł ciepła np.: kuchenki, kaloryfera, grzejnika
na wodę itd., ani nie narażamy go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Urządzenie musi być tak ustawione by odległość od kuchenki gazowej lub elektrycznej
wynosiła przynajmniej 3 cm lub 30 cm od grzejnika olejowego lub kuchenki na paliwo
stałe.
Przy mniejszych odległościach należy użyć płyt izolacyjnych.
Z tyłu urządzenia odległość od ściany musi wynosić ok. 200 cm² a między elementem
umieszczonym powyżej urządzenia musi być zachowany odstęp przynajmniej 5 cm tak
by zapewnić odpowiednie chłodzenie parownika.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie należy podłączyć do sieci elektrycznej za pomocą kabla. Gniazdko w ścianie
musi posiadać uziemienie.
Przepisowe napięcie znamionowe oraz częstotliwość podane są na tabliczce z danymi.
Podłączenie do sieci elektrycznej i uziemienie urządzenia należy wykonać według
obowiązujących norm i przepisów.
Urządzenie wytrzymuje krótkotrwałe zmiany napięcia w granicach od -6% do +6%.
Ostrzeżenie: przy zabudowie urządzeń w elementach meblowych w taki sposób, że
ustawione są one jeden przy drugim (side by side), należy dokupić i zabudować zestaw
serwisowy zapobiegający kondensacji! W celu zapewnienia bezpieczeństwa może go
zamontować jedynie pracownik upoważnionego serwisu!
Szyfra produktu do zamówienia: 376078 (urządzenia wyższe od 1700 mm)
Instrukcja obsługi30
Opis urządzenia
Instrukcja obsługi 31
Chłodziarka (A)
W chłodziarce można przechowywać żywność przez kilka dni.
łka (1)
łkę można dowolnie umieszczać wsuwając ją w prowadniczki w komorze chłodniczej.
łka zabezpieczona jest przed wypadnięciem. Aby ją wyjąć należy lekko unieść jej
tylną część i wysunąć.
Szklane półki (posiadają je tylko niektóre modele) są zabezpieczone plastykowymi
ogranicznikami przed przypadkowym wyciągnięciem.
Chcąc wyciagnąćłkę, ograniczniki należy przestawić do przodu. Ograniczniki można
zupełnie usunąć, ale radzimy zachować je, bo są one niezbędne podczas ewentualnego
transportu.
Łatwo psującą się żywność należy przechowywać w tyle półki, gdzie jest najchłodniej.
łka do przechowywania butelek
(posiadają ją wyłącznie niektóre modele)
łka (ilość ich jest zależna od modelu)
przeznaczona jest do przechowywania butelek.
Można ją ustawić w dwóch pozycjach, a mianowicie
(w pozycji poziomej lub w pozycji ukośnej (przednia
strona podwyższona).
Umożliwia ona przechowywanie butelek w pozycji, w
której korek skierowany jest ku dołowi.
Zabezpieczona jest ona przed niepożądanym
wyciągnięciem. Chcąc ją wyciagnąć należy podnieść jej tylną część i pociągnąć do
siebie.
Uwaga!
Jeśli na drzwiach znajdują sięłki do przechowywania żywności, półkę na butelki
należy wstawić w prowadnice na takiej wysokości, by dłuższe butelki znajdujące się na
niej nie przeszkadzały podczas zamykania drzwi.
Można na niej poło
żyć najwyżej 9 butelek o pojemności 0,75 l lub więcej (maksymalny
łączny ciężar może wynosić 13 kg) – patrz naklejkę pod obudową termostatu
urządzenia.
System odpływu wody (2)
Pod płytą chłodniczą znajduje się rowek i otwór, do którego spływa woda ze stopniałego
lodu.
Rowek i otwór nie mogą być zatkane (np. resztkami jedzenia) dlatego należy je często
sprawdzać i przeczyszczać (np. rurką plastykową).
Pojemnik na owoce i warzywa (3)
Pojemnik znajduje się na dnie chłodziarki pod szklanąłką. W ten sposób zapewniona
jest odpowiednia wilgotność, która korzystnie wpływa na przechowywane owoce i
warzywa (wolniejsze wysuszanie).
Wewnętrzna płyta drzwi chłodziarki
Na wewnętrznej płycie drzwi chłodziarki sąłeczki i pojemniki służące do
przechowywania masła, sera, jogurtu oraz mniejszych artykułów żywnościowych (tubek,
konserw itp.). W dolnej części drzwi jest miejsce na butelki.
Oświetlenie wnętrza chłodziarki
Przy otwieraniu drzwi chłodziarki zapala się światełko (bez względu na
położenie gałki termostatu).
Instrukcja obsługi32
Zamrażarka (B)
W zamrażarce zamrażamy świeże produkty lub przechowujemy już zamrożone.
Miejsce do zamrażania (4)
Przeznaczone jest do zamrażania świeżych produktów.
Mieszczenie do przechowywania (5)
Przeznaczone do przechowywania mrożonek.
Rowek do odpływu stopionej wody (6)
(zob. Czyszczenie i utrzymanie)
UWAGA;
 Wyposażenie wnętrza aparatu różni się zależnie od modelu aparatu.
 Forma uchwyów drzwiowych zależy od modelu aparata.
 W upoważnionych punktach usługowych można na życzenie dokupić pojemniki na
przyprawy i zioła aromatyczne, pojemnik ze stelażem na tuby oraz półki.
Działanie
Działanie urządzenia regulujemy gałką termostatu umieszczoną w komorze chłodniczej.
(obrót od STOP (0) do 7 i z powrotem).
Regulacja temperatury
 Wyższe numery na gałce termostatu (w kierunku 7)
oznaczają niższe temperatury (chłodniej) we wszystkich
częściach urządzenia. Temperatura w chłodziarce może
spaść poniżej 0°C. Wyższe pozycje włączamy tylko w
przypadku gdy jest zalecana lub konieczna niższa
temperatura chłodzenia. Przy normalnej temperaturze
otoczenia polecamy nastawienie średnie.
 Zmiana temperatury otoczenia wpływa na temperaturę w
urządzeniu, dlatego położenie gałki termostatu ustawiamy
w zależności od temperatury otoczenia.
 W położeniu STOP(0) urządzenie nie pracuje (system chłodzenia jest wyłączony),
jednak pozostaje ono pod napięciem (po otwarciu drzwi zapala się światełko).
Użytkowanie
Przechowywanie żywności w chłodziarce
Prawidłowe korzystanie z urządzenia, odpowiednie opakowanie przechowywanej
żywności, utrzymywanie właściwej temperatury we wnętrzu oraz przestrzeganie zasad
higieny w kontaktach z żywnością mają podstawowy wpływ na jakość przechowywanej
żywności.
 Produkty, które są przechowywane w chłodziarce powinny być świeże, jak najlepszej
jakości i odpowiednio opakowane, by nie wchłaniały ani nie wydzielały zapachu oraz
nie traciły wilgotności. Produkty należy dobrze zawijać (w torebki polietylenowe lub
folię aluminiową bądź papier śniadaniowy itd.) albo umieszczać w zamykanych
pojemnikach lub naczyniach.
Instrukcja obsługi 33
 Przed włożeniem do chłodziarki należy usunąc z żywności opakowania sklepowe (np.
opakowania sklepowe jogurtów)
 Potrawy przed włożeniem do chłodziarki należy schłodzić.
 Delikatną i wrażliwą żywność należy przechowywać w najchłodniejszych częściach
urządzenia.
 Należy ograniczyć do minimum częstotliwość otwierania drzwi.
 Termostat ustawiamy w pozycji służącej osiąganiu niskich temperatur. Spadek
temperatury powinien być stopniowy ale nie należy dopuścić do przemrożenia
przechowywanej żywności. Temperaturę w poszczególnych częściach wnętrza
chłodziarki możemy zmierzyć termometrem wstawionym w szklane naczynie
napełnione wodą. Prawidłowego odczytu można dokonać po upływie kilku godzin.
 Żywność należy umieszczać w chłodziarce opakowaną (mieszanie się zapachów) tak
by się nie dotykała między sobą oraz by zapewnić właściwe krążenie powietrza wokół
pakietów .
 W chłodziarce nie należy przechowywać substancji łatwopalnych, lotnych lub
wybuchowych.
 Butelki z płynami o dużej zawartości alkoholu powinny by szczelnie zamknięte i
ustawione pionowo.
 Pokarmy nie powinny przylegać do tylnej ściany chłodziarki.
 Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne znajdujące się w skórkach cytryn i
pomarańczy albo kwasy zawarte w maśle itp. przy długotrwałym kontakcie z
powierzchniami plastykowymi lub uszczelkami mogą je uszkodzić i spowodować ich
przedwczesne zuż
ycie.
 Nieprzyjemny zapach świadczy o zabrudzeniu wnętrza lub psuciu się żywności.
Zapach można zlikwidować lub go złagodzić czyszcząc chłodziarkę wodą z dodatkiem
octu.
 Proponujemy również stosowanie filtrów z aktywnym węglem drzewnym, które
oczyszczają powietrze lub neutralizują zapach.
 W przypadku wyjazdu na dłuższy czas, z chłodziarki należy wyjąć wszystkie łatwo
psujące się produkty.
Okres przechowywania produktów spożywczych w chłodziarce
Produkt Czas przechowywania (ilość dni)
1234567891011121314
Masło +++++++=====
Jaja + + + +++++++====
Mięso: surowe w jednym kawałku ++=
surowe mielone + =
surowe wędzone + + + +++++++====
Ryby + =
Marynaty + + + ++++++++===
Warzywa + + + +++++======
Ser ++++==========
Słodycze + + = = = =
Owoce + + = =======
Gotowe potrawy + + = =
Legenda: + zalecany okres przechowywania
= dopuszczalny okres przechowywania
Zamrażanie żywności
 W zamrażarce można zamrozić tylko żywność dobrze znoszącą niskie temperatury.
Powinna być ona świeża i dobrej jakości.
 Produkty spożywcze przechowujemy w odpowiednio dobranych opakowaniach.
Instrukcja obsługi34
 Opakowanie nie powinno przepuszczać powietrza i wilgoci, ponieważ powodują one
wysychanie żywności i utratę witamin.
 Folie i torebki powinny być miękkie i elastyczne, dobrze przylegać do zawartości.
 Na pakowanej żywności należy zaznaczyć rodzaj i ilość produktu, a także datę.
 Przede wszystkim żywność należy jak najszybciej zamrozić, dlatego radzimy by
porcje nie były zbyt duże i przed zamrożeniem schłodzone.
 Ilość świeżej żywności, którą można jednorazowo zamrozić w ciągu 24h jest podana
na tablicy z danymi (wydajność zamrażania). Jeżeli ilość ta jest zbyt duża to jakość
zamrożenia spada. Pogarsza się też jakość ju
ż zamrożonych produktów.
Proces zamrażania
 W modelu urządzenia bez przełącznika do intensywnego chłodzenia, 24 godziny
przed zamrożeniem należy przestawić gałkę termostatu na pozycję 4-6. Po tym
czasie świeżą żywność należy włożyć na półkę zamrażalnika. Około 24 godziny po
włożeniu świeżej żywności można ponownie przełączyć gałkę termostatu na
temperaturę roboczą (zob. Regulacja temperatury) a zamrożoną już żywność
przekładamy do odpowiedniego pojemnika (mieszcenie do przechowywania).
W modelu z wmontowanym przełącznikiem do intensywnego chłodzenia, 24
godziny przed zamrożeniem większej iloś
ci świeżych pokarmów, włączamy
wspomniany przełącznik i przesuwamy gałkę
termostatu do położenia 4-6. Po 24 godzinach
należy włożyć żywność a po następnych 24h
wyłączyć przełącznik i przestawić gałkę
termostatu w odpowiednie położenie (zob.
Regulacja temperatury).
Kontakt jest włączony, gdy pojawi się na nim
znak
(I), w formie kolorowego symbolu.
Kontakt jest włączony jeśli pojawi się na nim
znak
(0), odnośnie kolorowy symbol jest
niewidoczny (posiadają go wyłącznie niektóre modele).
 Przy następnym zamrażaniu czynności powtarzamy. Świeża żywność nie powinna
dotykać już zamrożonych opakowań.
 Przy zamrażaniu mniejszych ilości produktów (do 1kg) nie jest konieczne
przestawianie gałki termostatu (zob. Regulacja temperatury).
Przechowywanie mrożonek
Mrożonki należy przechowywać w koszykach. Koszyki można też wyjąć a mrożonki
przechowywać na półkach.
Mrożonki
Na etykiecie kupnych mrożonek zaznaczony jest czas i temperatura przechowywania .
Przy przechowywaniu i przygotowywaniu mrożonek należy postępować wg. zaleceń
producenta. Wybieramy jedynie mrożonki odpowiednio opakowane, z pełnym opisem i
przechowywane w ladach chłodniczych, w których temperatura wynosi przynajmniej -
18°C. Nie należy kupować oszronionej żywności ponieważ świadczy to o jej
nieprawidłowym przechowywaniu.
Mrożonki należy zabezpieczyć przed odtajaniem, gdyż każdorazowy wzrost temperatury
powoduje skrócenie czasu przechowywania oraz pogarsza jakość zamrożonej żywności.
Instrukcja obsługi 35
Przybliżony okres przechowywania zamrożonych produktów
Produkt Okres przechowywania (w miesiącach)
123456789101112
Warzywa + + +
Owoce +++
Chleb, ciasta +
Mleko +
Gotowe potrawy +
Mięso: wołowe + + +
cielęcina + + +
wieprzowe + + +
mielone + + +
Drób +
Dziczyzna +
Wędliny +
Ryby: chude +
tłuste +
Podroby +
Rozmrażanie produktów
Odtajała lub rozmrożona żywność musi być jak najszybciej wykorzystana. Niskie
temperatury wprawdzie ją konserwują, lecz nie zabijają mikroorganizmów, które po
rozmrożeniu bardzo szybko się uaktywniają i powodują szybsze psucie się żywności.
Częściowe rozmrożenie zmniejsza wartość odżywczą, zwłaszcza owoców, warzyw i
gotowych potraw.
Konserwacja i czyszczenie
Automatyczne odmrażanie chłodziarki
Chłodziarki nie trzeba odmrażać, ponieważ lód automatycznie topi się na tylnej ścianie
urządzenia. Podczas pracy kompresora, na tylnej ścianie zbiera się lód. W czasie
przerwy w pracy kompresora lód topi się i kroplami spływa przez otwór w tylnej ścianie
chłodziarki do pojemniczka nad kompresorzem, skąd potem wyparowuje.
Ręczne rozmrażanie zamrażarki
W zamrażarce tworzy się szron i lód, który należy usunąć kiedy osiągnie grubość 3-5
mm.
 Na kilka godzin przed rozmrażaniem gałkę termostatu należy przestawić na pozycję
STOP (0) i wyłączyć urządzenie z sieci. Urządzenie należy opróżnić a żywność
zabezpieczyć przed rozmrożeniem.
 W rowek na dnie zamrażarki należy wstawić odpowiednią rurkę, do której będzie
ściekała woda. Rozmrażanie można przyspieszyć zostawiając otwarte drzwi
zamrażarki.
 Do rozmrażania nie należy używać chemicznych środków do rozmrażania gdyż mogą
uszkodzić plastikowe elementy chł
odziarki a także są szkodliwe dla zdrowia.
Instrukcja obsługi36
Czyszczenie urządzenia
Przed czyszczeniem urządzenia odłączamy od źródła prądu. Do czyszczenia nie
należy używać szorstkich i agresywnych środków by nie uszkodzić powierzchni płyt
chłodzących. Achten Sie beim Reinigen darauf, alle Reinigungsmittelreste vollständig zu
entfernen.
 Obudowę urządzenia myjemy wodą i
detergentami w płynie.
Powierzchnie lakierowane należy czyścić za
pomocą miękkiej ściereczki i środka
czyszczącego na bazie alkoholu (np. środki
do czyszczenia szkła). Można używać również
alkoholu (etanolu lub izopropyloalkoholu).
Czyszczenie części plastykowych lub
lakierowanych za pomocą ziarnistych lub
ostrych środków czyszc zących, takich jak
nprz. środki do czyszczenia wyrobów ze stali
nierdzewnej jest zabronione.
 Ruchome wyposażenie urządzenia
wyjmujemy i myjemy wodą z detergentami w
p
łynie. Części plastykowe nie nadają się do
mycia w zmywarce.
 Opróżnioną komorę chłodniczą myjemy letnią
wodą z dodatkiem octu.
 Od czasu do czasu miękką niedrucianą
szczotką lub odkurzaczem czyścimy
kondensator na tylnej ścianie urządzenia.
 Należy również oczyścić pojemniczek nad kompresorem lodówki (nie należy go
demontować).
Po zakończeniu czyszczenia urządzenie należy podłączyć do sieci elektrycznej,
uruchomić i z powrotem włożyć żywność.
Przerwa w korzystaniu z urządzenia
Jeśli urządzenie przez dłuższy czas nie będzie używane, należy ustawić gałkę
termostatu w położenie STOP (0), wyłączyć chłodziarko-zamrażarkę z sieci elektrycznej,
opróżnić ją, rozmrozić, umyć i zostawić drzwi przymknięte.
Usuwanie usterek
W toku eksploatacji chłodziarko zamrażarki mogą pojawić się zakłócenia w jej działaniu.
Podajemy najczęstsze usterki, powstałe w wyniku nieprawidłowego użytkowania, łatwe
do samodzielnego usunięcia.
Urządzenie nie działa po podłączeniu do sieci
 Sprawdzamy czy jest napięcie w gniazdku i czy urządzenie jest włączone (gałka
termostatu w położeniu roboczym).
System chłodniczy działa nieprzerwanie przez dłuższy czas
 Zbyt częste otwieranie drzwi lub drzwi zbyt długo otwarte.
 Źle zamykające się drzwi (możliwe ciało obce, zwisające drzwi, uszkodzona
uszczelka).
 Zbyt duża ilość włożonej żywności.
Instrukcja obsługi 37
 Jeżeli kompresor i kondensator nie chłodzą, sprawdzamy krążenie powietrza za
urządzeniem i oczyszczamy kondensator.
Odkładanie się lodu na tylnej ściance chłodziarki
Dopóki woda spływa do rowka i przez otwór do pojemniczka na kompresorze,
automatyczne rozmrażanie przebiega normalnie.
W przypadku, gdy na tylnej ściance chłodziarki odłoży się zbyt gruba warstwa lodu (3-5
mm), rozmrażamy ją ręcznie.
Gałkę termostatu przestawiamy do pozycji STOP (0) i otwieramy drzwi chłodziarki.
Urządzenia nie należy odmrażać przy pomocy grzejników elektrycznych (np. suszarka
do włosów), lodu zaś nie usuwamy ostrymi przedmiotami.
Gdy skończymy rozmrażanie przestawiamy gałkę na wybraną pozycję i zamykamy drzwi
chłodziarki.
Nadmierne odkładanie się lodu na ściankach może być spowodowane przez:
 Złe uszczelnienie drzwi ( sprawdzamy czy uszczelka nie jest zanieczyszczona lub
uszkodzona).
 Zbyt częste otwieranie drzwi.
 Wkładanie ciepłego jedzenia do chłodziarki.
 Przyleganie żywności lub naczyń do tylnej ścianki komory ch
łodniczej.
Z chłodziarki wycieka woda
 Z chłodziarki wycieka woda jeżeli otwór do odprowadzania wody jest zatkany lub gdy
woda powstała po odtajaniu wody kapie obok rowka.
 Zatkany otwór należy oczyścić, np. plastykową rurką.
 Zbyt grubą warstwę lodu odtajamy ręcznie (zob. rozdz. Odkładanie się lodu).
Trudności w otwieraniu drzwi
Jeżeli w ciągu bardzo krótkiego czasu ponownie chcemy otworzyć drzwi, możemy
napotkać na opór.
Podczas otwierania drzwi z urządzenia wydostaje się trochę chłodnego powietrza, które
zostaje zastąpione przez ciepłe powietrze z otoczenia. W czasie oziębiania się
powietrza z otoczenia wytwarza się podciśnienie utrudniające otwieranie drzwi. Po
upływie kilku minut (5-10) stan normalizuje się i drzwi łatwo się otwierają.
Hałas
Chłodzenie zapewnia system chłodniczy z kompresorem. Jego działanie powoduje
określony hałas. Natężenie hałasu uzależnione jest od ustawienia, prawidłowego
eksploatowania i od wieku urządzenia.
 W czasie pracy kompresora oraz podczas przerwy w jego działaniu można usłyszeć
szum płynu chłodniczego. Jest to zjawisko normalne i nie powinno nas niepokoić.
 Po uruchomieniu urządzenia możliwa jest głośniejsza praca kompresora i
głośniejszy przepływ płynów chłodzących. Nie oznacza to usterki urządzenia. Po
pewnym czasie intensywność szumów powinna się zmniejszyć.
 Czasami podczas pracy urządzenia pojawiają się nieoczekiwane mocniejsze
szumy, które są najczęściej efektem nieprawidłowego ustawienia chłodziarko-
zamrażarki.
 urządzenie musi stać równo i stabilnie na twardym pod
łożu
 nie powinno dotykać ściany lub elementów sąsiednich (mebli)
 należy sprawdzić czy wyposażenie (wewnętrzne) jest na swoim miejscu, względnie
czy butelki lub inne naczynia nie dotykając się wzajemnie.
Instrukcja obsługi38
Wymiana żarówki
Przed wymianą żarówki odłączamy dopływ
prądu do urządzenia.
Palcami naciskamy od tyłu osłonkę, pod którą
jest żarówka (zgodnie z kierunkiem strzałki 1),
aby wyskoczyła ze swego położenia.
Następnie osłonkę zdejmujemy (w kierunku
strzałki 2) i wymieniamy żarówkę za nową (E14,
max.15W).
Przepalonych żarówek nie wyrzucamy do śmieci
pochodzenia organicznego.
Nasza gwarancja nie obejmuje żarówek jako elementów użytkowych!
Żarówki, zastosowane w niniejszym urządzeniu, to specjalne żarówki, przeznaczone
wyłącznie do stosowania w urządzeniach gospodarstwa domowego. Żarówki te nie
nadają się do oświetlania pomieszczeń w mieszkaniu bądź gospodarstwie domowym.
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN (UDOSKONALEŃ
KONSTRUKCYJNYCH), KTÓRE NIE WPłYWAJĄ NA
FUNKCJONOWANIE URZĄDZENIA.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Gorenje RKI4151AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi