Gorenje RF4121AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja dla użytkowników 15
Lodówka s zamrażarką PL
Dziękujemy za zaufanie, jakim nas Państwo obdarzyli kupując nasz aparat.
Jesteśmy przekonany, że Państwo nie pożałują swego wyboru.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do
użytku w gospodarstwie domowym.
Dolną częśč stanowi lodówka, w której
przechowujemy świeżą żywnośč w
temperaturze ponad 0°C.
Górną część stanowi zamrażarka,
przeznaczona do zamrażania świeżej żywności
i do długoterminowego przechowywania
zamrożonej żywności (do roku - zależnie od
rodzaju artykułów żywnościowych).
Pomiesczenie oznaczono czterema
gwiazdkami.
Przed pierwszym uruchomieniem......15
Instrukcja dla użytkowników
W trosce o ochronę środowiska
Oszczędzanie energii elektrycznej
Ostrzeżenie...........................................16
Okres przechowywania żywności w czasie
przerwy w dostawie prądu
Zabezpieczenie zużytego urządzenia
Ustawienie i poączenie .....................18
Wybór pomieszczenia
Ustawienie aparatu stojącego oddzielnie
Podłączenie do sieci elektrycznej 18
Opis aparatu ........................................19
Działanie...............................................20
Regulacja temperatury
Korzystanie z aparatu.........................20
Przechowywanie żywności w lodówce
Zamrażanie świeżej żywności
Przechowywanie mrożonek
Wytwarzanie lodu
Zmiana kierunku otwierania drzwi ...23
Urządzenie bez pokrywy
Urządzenie z pokrywą
Konserwacja i czyszczenie..................25
Automatyczne odmrażanie lodówki
Ręczne odmrażanie zamrażalnika
Czyszczenie aparatu
Wyłączenie aparatu z użycia
Zakłócenia w działaniu i ich usuwanie26
Przed pierwszym uruchomieniem
Ponieważ transport może ujemnie wpłynąć
na system chłodniczy, aparat powinien przed
podłączeniem do sieci elektrycznej stać
nieczynnie około 2 godzin. W ten sposób
zmniejszymy możliwość wadliwego działania
aparatu.
Aparat należy staranie oczyścić, zwłaszcza
wewnątrz (zob. rozdział Konserwacja i
czyszczenie).
Następnie sprawdzamy czy części
stanowiące wyposażenie aparatu są
prawidłowo wstawione, a jeżeli tak nie jest,
wstawiamy części wg rozdziału Opis aparatu.
Instrukcja dla użytkowników
Instrukcja przeznaczona jest dla użytkowników
lodówek. Zawiera ona opis aparatu oraz
wskazówki prawidłowego i bezpiecznego
posługiwania się aparatem. Dostosowana jest
do różnych modeli aparatu, a więc mogą
Państwo znaleć opis funkcji i wyposażenia,
którego nie będzie w nabytym aparacie.
W trosce o ochronę środowiska
Opakowanie naszych urządzeń wykonane
jest z materiałów przyjaznych środowisku.
Można je bez obawy o zanieczyszczanie
środowiska poddać przeróbce (recykling),
składować na wysypiskach lub zniszczyć. W
tym celu materiał opakowania jest specjalnie
oznaczony.
Również nasze instrukcje drukowane są na
recyklowanym papierze, bielonym bez użycia
chloru.
Instrukcja dla użytkowników16
Urządzenie, z którego nie będziecie Państwo
już korzystać należy przekazać osobie
wyspecjalizowanej w zbieraniu
bezużytecznych urządzeń gospodarstwa
domowego. W ten sposób zadbacie Państwo
o bezpieczeństwo swojego środowiska.(patrz
rozdział Usunięcie starego urządzenia).
Oszczędzanie energii elektrycznej
Nie należy otwierać drzwi lodówki częściej
niż jest to konieczne, zwłaszcza przy ciepłej
lub wilgotnej pogodzie. Drzwi lodówki nie
powinny być też zbyt długo otwarte.
Co pewien czas sprawdzamy czy aparat ma
zapewnione dostateczne chłodzenie
(wystarczający dostęp powietrza z tyłu za
aparatem).
Jeżeli tylko pozwalają na to
okoliczności,przestawiamy gałkę termostatu
z położenia wyższego na niższe.
Przed włożeniem żywności do aparatu
ochładzamy ją do temperatury pokojowej.
Warstwa szronu i lodu zwiększa zużycie
energii elektrycznej. Usuwamy ją regularnie,
jeżeli osiągnie grubość 3 do 5 mm.
Uszkodzona lub źle dopasowana uszczelka
powoduje zwiększone zużycie energii
elektrycznej, dlatego nnależy zadbać o jej
wymianę w odpowiednim czasie.
Parownik na tylnej ścianie musi być czysty,
bez kurzu i osadów pochodzących np. z
dymu
Jeśli uż
ytkownik nie będzie przestrzegał
wskazówek zawartych w Rozdziałach
Ustawienie i Oszczędność energii zużycie
energii elektrycznej będzie większe.
Ostrzeżenie
Dzieci w wieku ośmiu lat oraz starsze, a także
osoby o obniżonych możliwościach fizycznych,
ruchowych lub psychicznych czy też osoby,
którym brakuje doświadczenia lub wiedzy, mogą
użytkować niniejsze urządzenie pod odpowiednią
opieką lub też jeżeli wcześniej zostały
odpowiednio pouczone o bezpiecznym
użytkowaniu urządzenia oraz rozumieją
zagrożenia, które mogą wyniknąć na skutek
nieprawidłowego użytkowania tego urządzenia.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci
mogą czyścić urządzenie lub wykonywać prace
związane z jego konserwacją jedynie pozostając
pod odpowiednim nadzorem.
Jeżeli w domu jest bezużyteczna lodówka z
zamrażalnikiem zamykająca się na zatrzask,
którego od wewnątrz nie można otworzyć, taki
zamek należy unieszkodliwić, aby uchronić dzieci
przed ewentualnym uduszeniem się w lodówce.
Aparat należy prawidłowo podłączyć do ródła
prądu (zob. rozdział Podłączenie do energii
elektrycznej).
Kiedy aparat działa, nie dotykamy mokrą ręką
powierzchni chłodzących, aby uniknąć
przymarznięcia skóry.
Nie zamrażamy butelkowanych, zwłaszcza
musujących napojów, takich jak woda mineralna,
musujące wino, coca-cola itd., ponieważyn
zamarzając zwiększa swą objętość i butelka
może pęknąć.
Nigdy nie jemy zamrożonej żywności (chleb,
owoce, jarzyny), ponieważ możemy "oparzyć się"
lodem.
Jeżeli zapach lub kolor jakiegokolwiek produktu
wydaje się podejrzany, taką żywność wyrzucamy,
ponieważ
może okazać się niebezpieczna dla
zdrowia.
Przed odmrażaniem, wymianą żarówki lub
naprawą aparat należy koniecznie wyłączyć z
gniazdka (pamiętajmy, że aparat naprawia
wyłącznie fachowiec).
Urządzenia nie należy rozmrażać przy pomocy
elektrycznych urządzeń jak np. suszarka do
włosów i nie należy usuwać kawałków lodu przy
pomocy ostrych narzędzi.
W trosce o zdrowe środowisko naturalne należy
uważać, by nie uszkodzić tylnej strony.
urządzenia (skraplacza lub rurek np. przy
transporcie niepotrzebnego już urządzenia) lub
elementów systemu chłodzącego we wnętrzu
urządzenia.
Urządzenie zawiera środek chłodzący i olej
dlatego też uszkodzony sprzęt należy
zabezpieczyć stosując się do zaleceń służących
ochronie środowiska (patrz Nasza troska o
środowisko).
W obwód obudowy zamrażarki wbudowany jest
grzejnik, który nie pozwala na przymarznięcie
uszczelek drzwiowych do obudowy zamrażarki.
Instrukcja dla użytkowników 17
Jeśli kabel przyłączeniowy jest uszkodzony
powinien go wymienić producent lub pracownik
serwisu albo upoważniony fachowiec, w
przeciwnym wypadku grozi niebezpieczeństwo.
Tabliczka z danymi znajduje się we wnętrzu lub
na tylnej ścianie aparatu.
Ostrzeżenie! Szczeliny
wentylacyjne na
urządzeniu bądź
elemencie do
zabudowy powinny być
zawsze czyste i drożne.
Ostrzeżenie!
Rozmrażając, nie
należy stosować
mechanicznych
akcesoriów lub innych
metod, za wyjątkiem
zalecanych przez
producenta.
Ostrzeżenie! Podczas
montażu, czyszczenia i
usuwania urządzenia
należy uważać, aby nie
uszkodzić izolacji bądź
elementów systemu
chłodzenia. Dzięki temu
zapobiega się również
zanieczyszczeniu
środowiska.
Ostrzeżenie! Nie
należy stosować
urządzeń elektrycznych
wewnątrz urządzenia,
za wyjątkiem
zalecanych przez
producenta
chłodziarko-zamrażarki.
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego
produktu nie wolno traktować tak,
jak innych odpadów domowych.
Należy oddać go do właściwego punktu
skupu surowców wtórnych zajmującego
się złomowanym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne
oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe
dane dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony
.
Okres przechowywania żywności w
czasie przerwy w dostawie prądu
W przypadku awarii lub przerwy w dostawie
prądu staramy się nie otwierać zamrażarki,
chyba że przerwa trwa ponad 16 godzin. W
takim wypadku musimy zużyć zamrożoną
żywność lub postarać się o inny sposób
chłodzenia (np. o aparat zastępczy).
Zabezpieczenie zużytego urządzenia
Zużyte urządzenie należy wykluczyć z
eksploatacji. Zamek lub zasuwkę należy
zabezpieczyć tak by uniknąć przypadkowego
zamknięcia się w środku np. bawiących się
urządzeniem dzieci.
System chłodzący i zamrażający urządzenia
zawierają środek chłodzący i związki
izolacyjne, które wymagają specjalnego
Instrukcja dla użytkowników18
traktowania przy ich zniszczeniu. Dlatego
likwidację urządzenia należy powierzyć
jednostkom specjalnie do tego celu
powołanym.
Z powodu bezpieczeństwa środowiska
naturalnego należy uważać by nie uszkodzić
rurek z tylnej strony urządzenia.
Ustawienie i podłączenie
Wybór pomieszczenia
Urządzenie należy postawić w miejscu suchym
i o dobrej wentylacji. Wysokość temperatury
otoczenia wymagana do prawidłowego
funkcjonowania urządzenia określona jest przez
typ (klasę urządzenia), co jest umieszczone na
tabliczce znamionowej. Aparat nie powinien
stać w pobliżu ródeł ciepła, np. kuchenki
elektrycznej, kaloryfera, grzejnika na wodę itd.,
nie powinno też na niego świecić słońce.
Urządzenie musi być tak ustawione by
odległość od kuchenki gazowej lub elektrycznej
wynosiła przynajmniej 3 cm lub 30 cm od
grzejnika olejowego lub kuchenki na paliwo
stałe. Przy mniejszych odległościach należy
użyć płyt izolacyjnych. Z tyłu urządzenia
odległość od ściany musi wynosić ok. 200 cm²
a między elementem umieszczonym powyżej
urządzenia musi być zachowany odstęp
przynajmniej 5 cm tak by zapewnić
odpowiednie chłodzenie parownika.
Klasa Temperatura
otoczenia
(SN) subnormalna od +10°C do +32°C
(N) normalna od +16°C do +32°C
(ST) subtropikalna od +16°C do +38°C
(T) tropikalna od +16°C do +43°C
Ustawienie aparatu stojącego
oddzielnie
Aparat musi stać na twardym podłożu równo
i stabilnie. Z przedniej strony aparatu
znajdują się dwie nóżki do nastawiania,
którymi regulujemy poziom aparatu.
Do aparatu załączono bezpieczniki
odległościowe, które należy umieścić na
górnej krawędzi kondensatora. Służą one do
zabezpieczenia by aparat nie był postawiony
zbyt blisko ściany. Bezpieczniki
odległościowe są uniwersalne. Wykonane są
one w ten sposób, że można je stosować bez
względu na to jaka jest odległość
kondensatora od aparatu. Jedynie przed
umieszczeniem na aparacie należy je
odpowiednio odwrócić.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Aparat podłączamy do sieci elektrycznej za
pomocą kabla. Gniazdko w ścianie musi być
uziemione (przełącznik z bezpiecznikiem).
Przepisowe napięcie znamionowe oraz
częstotliwość podane są na tabliczce z danymi.
Podłączenie do sieci elektrycznej i uziemienie
aparatu należy wykonać wg obowiązujących
norm i przepisów. Aparat wytrzymuje chwilowe
zmiany napięciowe, ale nie więcej jak -6 do
+6%.
Instrukcja dla użytkowników 19
Opis aparatu
Lodówka (A)
W lodówce przechowujemy świeżą żywność
przez kilka dni.
Zamrażarka (B)
W zamrażarce zamrażamy świeżą żywność i
przechowujemy już zamrożone artykuły
żywnościowe.
Półka (1)
(Ilość zależy od rodzaju modelu)
Półkę możemy dowolnie umieszczać wsuwając
ją w prowadnice we wnętrzu aparatu. Jest
zabezpieczona przed wypadnięciem. Chcąc ją
wyjąć z aparatu wystarczy tylko lekko unieść jej
tylną część i półkę wysunąć. Szklane półki
(posiadają je tylko niektóre modele) są
zabezpieczone plastykowymi ogranicznikami
przed przypadkowym wyciągnięciem. Chcąc
wyciagnąć półkę, ograniczniki należy
przestawić do przodu. Ograniczniki można
zupełnie usunąć, ale radzimy zachować je, bo
są one niezbędne podczas ewentualnego
transportu. Ľatwo psującą się żywność
trzymamy w tyle półki, gdzie jest najchłodniej.
Otwór do odpływu stopionej wody (2)
Pod płytą chłodniczą, która chłodzi wnętrze
lodówki (zamontowana jest na tylnej ścianie)
znajduje się rowek i otwór, do którego spływa
stopiona woda.
Rowek i otwór nie mogą być zatkane (np.
resztkami jedzenia), dlatego należy je często
sprawdzać i jeżeli to konieczne, przeczyszczać
(np. rurką plastykową).
Pojemnik na owoce i jarzyny (3)
Pojemnik znajduje się na dnie lodówki pod
szklaną półką. W ten sposób zapewniona jest
odpowiednia wilgotność, co korzystnie wpływa
na przechowywane owoce i jarzyny (wszystko
wolniej wysycha).
Wentylator
(posiadają tylko niektóre modele )
Działanie wentylatora powoduje bardziej
równomierny rozkład temperatur oraz
zmniejsza zbieranie się kropelek wody na
powierzchniach do przechowywania.
Wentylator nie działa przy otwartych
drzwiach lodówki.
ączenie wentylatora zaleca się:
przy podwy¿szonej temperaturze w
pomieszczeniu (ponad 30°C),
przy podwy¿szonej wilgotnoœci (latem).
ączenie/ wyłączenie wentylatora
ączenie=
wyłączenie=
0
Uwaga: Włączony wentylator zwiększa zużycie
energii elektrycznej.
Instrukcja dla użytkowników20
Wewnętrzna strona drzwi lodówki
W drzwiach po wewnętrznej stronie lodówki jest
miejsce (półeczki i pojemniki) do
przechowywania masła, sera, jogurtu oraz
mniejszych artykułów żywnościowych, tubek,
konserw itp.W dolnej części drzwi jest miejsce
na butelki.
Oświetlenie wnętrza lodówki
światełko w lodówce świeci przy drzwiach
otwartych (bez względu na położenie
termostatu).
UWAGA:
Wyposażenie wnętrza aparatu różni się
zależnie od modelu aparatu.
Forma uchwyów drzwiowych zależy od
modelu aparata.
W upoważnionych punktach usługowych
można na życzenie dokupić pojemniki na
przyprawy i zioła aromatyczne, pojemnik ze
stelażem na tuby oraz półki.
Działanie
Działanie aparatu regulujemy gałką termostatu
umieszczoną w lodówce z prawej strony u góry
(obrót od znaku STOP (0) do 7 i z powrotem).
Regulacja temperatury
Wyższe pozycje na gałce (w kierunku 7)
oznaczają niższe temperatury (chłodniej) we
wszystkich częściach aparatu.Temperatura w
lodówce może spaść poniżej 0°C. Wyższe
pozycje włączamy tylko w przypadku, gdy
jest zalecana lub konieczna niższa
temperatura chłodzenia.
Przy normalnej temperaturze otoczenia
polecamy nastawienie średnie.
Zmiana temperatury otoczenia wpływa na
temperaturę w aparacie.
Nastawienie gałki musimy dostosować do tej
temperatury.
W pozycji STOP (0) aparat nie działa
(wyłączony jest system chłodzenia), ale
znajduje się pod napięciem (po otwarciu
drzwi świeci światełko).
Podczas działania wentylatora (dotyczy tylko
modeli z wbudowanym wentylatorem), zaleca
się ponowne nastawienie temperatury w
urządzeniu.
Podczas działania wentylatora (dotyczy tylko
modeli z wbudowanym wentylatorem), zaleca
się ponowne nastawienie temperatury w
urządzeniu.
Korzystanie z aparatu
Przechowywanie żywności w lodówce
Prawidłowe korzystanie z urządzenia,
odpowiednie opakowanie przechowywanej
żywności, utrzymywanie właściwej temperatury
we wnętrzu oraz przestrzeganie zasad higieny
w kontaktach z żywnością mają podstawowy
wpływ na jakość przechowywanej żywności.
Żywność, którą zamierzamy włożyć do
lodówki, powinna być ochłodzona do
temperatury pokojowej oraz odpowiednio
opakowana, aby nie wchłaniała lub nie
wydzielała zapachu i wilgoci (powinna być
zapakowana w woreczki polietylenowe
względnie folię, folię aluminiową, papier
woskowany itd., lub w przykrytych
pojemnikach albo zakorkowanych
butelkach).
Instrukcja dla użytkowników 21
Przed włożeniem do chłodziarki należy
usunąc z żywności opakowania sklepowe
(np. opakowania sklepowe jogurtów)
Żywność należy umieszczać w chłodziarce
opakowaną (mieszanie się zapachów) tak by
się nie dotykała między sobą oraz by
zapewnić właściwe krążenie powietrza wokół
pakietów .
Nie należy przechowywać substancji
łatwopalnych, wybuchowych lub lotnych.
Butelki z dużą zawartością alkoholu powinny
być szczelnie zamknięte i ustawione
pionowo.
Potrawy przed włożeniem do chłodziarki
należy schłodzić.
Delikatną i wrażliwą żywność należy
przechowywać w najchłodniejszych
częściach urządzenia.
Należy ograniczyć do minimum
częstotliwość otwierania drzwi.
Termostat ustawiamy w pozycji służącej
osiąganiu niskich temperatur. Spadek
temperatury powinien być stopniowy ale nie
należy dopuścić do przemrożenia
przechowywanej żywności. Temperaturę w
poszczególnych częściach wnętrza
chłodziarki możemy zmierzyć termometrem
wstawionym w szklane naczynie napełnione
wodą. Prawidłowego odczytu można
dokonać po upływie kilku godzin.
Żywność nie powinna przylegać do tylnej
ściany lodówki.Niektóre roztwory organiczne,
olejki eteryczne w skórkach cytryn i
pomarańczy, kwas w maśle itp. mogą - przy
dłuższym dotykaniu się powierzchni
plastykowych lub uszczelek - uszkodzić te
powierzchnie i spowodować zużycie
materiału.
Przykry zapach jest dowodem, że wnętrze
aparatu wymaga umycia lub że zawartość
lodówki się psuje. Zapach taki można
złagodzić lub usunąć myjąc lodówk
ę wodą z
dodatkiem octu. Polecamy również
stosowanie filtrów z węglem aktywnym, który
oczyszcza powietrze względnie neutralizuje
zapachy.
Jeżeli zamierzamy wyjechać z domu na
dłuższy czas, powinniśmy usunąć z lodówki
łatwo psującą się żywność
Okres przechowywania żywnośći w lodówce
Produkt Czas
p
rzechow
y
wania
(
ilość dni
)
1234567891011121314
Masło +++++++=====
Ja
j
a ++++++++++=== =
Mi
ę
so: surowe w
j
edn
y
m ++=
surowe mielone + =
surowe w
ę
dzone ++++++++++=== =
R
y
b
y
+=
Mar
y
nat
y
++++++++++=== =
Warz
y
wa ++++++++===== =
Ser ++++========= =
Słod
y
cze ++====
Owoce ++========
Gotowe
p
otraw
y
++==
Legenda: + zalecany okres przechowywania = dopuszczalny okres przechowywania
Zamrażanie świeżej żywności
W zamrażalniku zamrażamy tylko taką
żywność, która się do tego nadaje i która
dobrze znosi niskie temperatury. Żywność
powinna być świeża i dobrej jakości.
Żywność pakujemy w odpowiednio dobrane
opakowania.
Opakowanie nie powinno przepuszczać
powietrza i wilgoci, aby się żywność nie
wysuszyła i nie traciła witamin.
Folie i woreczki powinny być miękkie, aby
mogły przylegać do zawartości.
Na opakowanej żywności zaznaczamy rodzaj
i ilość produktu oraz datę zamrożenia.
Najważniejszą rzeczą jest, aby żywność
została szybko zamrożona dlatego pakieciki
powinny być niewielkie, a żywność przed
włożeniem do zamrażalnika ochłodzona.
Ilość świeżej
żywności, którą w ciągu doby
możemy naraz włożyć do zamrażalnika,
podana jest na tabliczce z danymi
(wydajność zamrażania).
Instrukcja dla użytkowników22
Przy większej ilości żywności jakość
zamrażania jest gorsza, pogarsza się
również jakość uprzednio zamrożonej
żywności.
Proces zamrażania
W modelu urządzenia bez przełącznika do
intensywnego chłodzenia, 24 godziny
przed zamrożeniem należy przestawić gałkę
termostatu na pozycję 4-7. Po tym czasie
świeżą żywność należy włożyć na półkę
zamrażalnika. Około 24 godziny po włożeniu
świeżej żywności można ponownie
przełączyć gałkę termostatu na temperaturę
roboczą (zob. Regulacja temperatury) a
zamrożoną już żywność przekładamy do
odpowiedniego pojemnika.
W modelu z wmontowanym
przełącznikiem do intensywnego
chłodzenia, 24 godziny przed zamrożeniem
większej ilości świeżych pokarmów,
ączamy wspomniany przełącznik i
przesuwamy gałkę termostatu do położ
enia
4-7. Po 24 godzinach należy włożyć żywność
a po następnych 24h wyłączyć przełącznik i
przestawić gałkę termostatu w odpowiednie
położenie (zob. Regulacja temperatury).
Kontakt jest włączony, gdy pojawi się na nim
znak
(I), w formie kolorowego symbolu.
Kontakt jest włączony jeśli pojawi się na nim
znak
(0), odnośnie kolorowy symbol
jestniewidoczny (posiadają go wyłącznie
niektóre modele).
Przy następnym zamrażaniu czynności
powtarzamy. Świeża żywność nie powinna
dotykać już zamrożonych opakowań.
Przy zamrażaniu mniejszych ilości produktów
(do 1kg) nie jest konieczne przestawianie
gałki termostatu (zob. Regulacja
temperatury).
Przechowywanie mrożonek
Mrożonki należy przechowywać w koszykach.
Koszyki można też wyjąć a mrożonki
przechowywać na półkach.
Ponieważ konieczne jest krążenie
chłodnego powietrza, nie należy produktów
spożywczych przechowywać powyżej
oznaczonej granicy – patrz: rysunek (tylko w
niektórych modelach).
Mrożonki
Na opakowaniach kupionych mrożonek podaje
się zawsze okres i temperaturę, w której należy
mrożonkę przechowywać. Przy
przechowywaniu i konsumpcji należy
postępować wg wskazówek producenta.
Wybierać należy mrożonki odpowiednio
opakowane, odpowiednio opisane i
przechowywane w ladach chłodniczych, w
których temperatura wynosi przynajmniej -18°C.
Nie należy kupować oszronionej żywności,
ponieważ jest to znak, że mrożonka zaczęła już
tajać. Żywność musimy zabezpieczyć przed
odtajaniem, ponieważ podwyższona
temperatura skraca okres przechowywania i
pogarsza jakość artykułów żywnościowych.
Instrukcja dla użytkowników 23
Przybliżony okrs przechowywania zamrożonej żywności
Produkt
kres
rzechow
wania
w miesi
cach
123456789101112
Warz
y
wa +++
Owoce ++ +
Chleb
,
ciasta +
Mleko +
Gotowe
p
otraw
y
+
Mi
ę
so: wołowe + + +
ciel
ę
cina +++
wie
p
rzowe +++
mielone + + +
Drób + + +
Dzicz
y
zna +
W
ę
dlin
y
+
R
y
b
y
: chude +
tłuste +
Podrob
y
+
Odmrażanie zamrożonej żywności
Żywność, która zaczęła tajać lub już się
rozmroziła, należy natychmiast użyć. Mróz ją
wprawdzie konserwuje, ale nie niszczy
mikroorganizmów, które podczas tajania w
sposób przyspieszony uaktywniają się i
powodują psucie się żywności. Częściowe
rozmrażanie zmniejsza wartość odżywczą
żywności, zwłaszcza owoców i jarzyn oraz
gotowego jedzenia.
Wytwarzanie lodu
(posiadają tylko niektóre modele)
Do wytwarzania lodu zalecamy środkową
pozycję pokrętła termostatu. Pojemnik na lód
należy napełnić do dwóch trzecich wysokości
zimną vodą lub innym płynem nadającym się do
zamarzania następnie wstavić do uchwytu
pojemnika na lód (lub położyć na płytę chłodzącą).
Czas wytwarzania się lodu zależy od
temperatury otoczenia, nastawienia termostatu
oraz tego, jak często otwieramy drzwiczki. Do
wytworzenia lodu potrzeba 2-6 godzin, w
zależności od lodówki (wielkości płyt
chłodzących). W przypadku mniejszych
aparatów oraz w okresie większego zużycia
lodu zalecamy wyprodukowanie lodu na zapas
(kostki możemy przechowywać w dodatkowym
zamkniętym pojemniku). Kostki lodu wypadną z
pojemnika, jeśli go odwrócimy, polejemy zimną,
bieżącą wodą i delikatnie wygniemy
(wybrzuszymy).
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Urządzenie bez pokrywy
Jeżeli kierunek otwierania drzwi nam nie
odpowiada, możemy go zmienić. Zrobione w
tym celu otwory znajdują się po przeciwnej
stronie obwodu aparatu i przykryte są
zatyczkami.
Zdejmujemy ochraniacz górnego zawiasu,
zawias odkręcamy i zdejmujemy drzwi
zamrażalnika (na średni zawias są tylko
nasadzone) oraz podkładkę średniego
zawiasu.
Odkręcamy dolny zawias z nóżką i
zdejmujemy drzwi lodówki.
Następnie odkręcamy średni zawias i drugą
żkę.
Na obu drzwiach zamiast zawiasów
drzwiowych należy wstawić zaślepkę lub
odwrotnie.
Przykręcamy dolny zawias z nóżką po
przeciwnej stronie, a w miejsce poprzedniego
zawiasu przykręcamy drugążkę.
Na dolny zawias nasadzamy drzwi lodówki.
Średni zawias obracamy o 180°, nasadzamy
go na drugą stronę drzwi i przykręcamy. Na
niego nasadzamy podkładkę i górne drzwi.
Przykręcamy górny zawias i przykrywamy
ochraniaczem.
Instrukcja dla użytkowników24
Odkręcamy uchwyty i przestawiamy je na
przeciwną stronę (nie dotyczy uchwytów
umieszczonych poziomo). Jeżeli śruby do
przymocowania są przykryte nakładkami,
należy wcześniej zdjąć nakładki.
W otwory po poprzednich zawiasach
wsadzamy zatyczki.
Następnie sprawdzamy przyleganie
uszczelek (uszczelka powinna być gładka i
wszędzie dokładnie uszczelniać). Jeżeli nie
będzie przylegać, należy ją wyciągnąć i
odwrócić o 180°.
W miejscu, gdzie uszczelka nie przylega do
obudowy urządzenia, należy ją z
odpowiedniej odległości ogrzać (np. za
pomocą suszarki do włosów), a następnie
delikatnie ją rozciągnąć do żądanej długości
uszczelki.
Urządzenie z pokrywą
Jeżeli kierunek otwierania drzwi nam nie
odpowiada, możemy go zmienić.
Odkręcić dolny zawias z nóżką po czym
zdjąć drzwi chłodziarki.
Następnie należy odkręcić zawias środkowy,
a następnie zdjąć drzwi zamrażarki.
Odkręcić drugążkę i przykręcić ją na
miejsce w którym znajdował się zawias z
żką.
Zaślepkę spełniającą funkcję górnego
zawiasu należy odkręcić po czym przykręcić
ją na drugą stronę urządzenia.
Na obu drzwiach zamiast zawiasów
drzwiowych należ
y wstawić zaślepkę
drzwiową lub odwrotnie.
Na zaślepkę spełniającą funkcję górnego
zawiasu należy zawiesić drzwi zamrażarki.
1
2
9
10
8
4
3
7
5
6
8
10
1 Ochraniacz zawiasu górnego
2 Zawias górny
3 Zawias średni
4 Podkładka
5 Zawias dolny z nóżką
6 Podkładka
7 żka
8 Uchwyt
9 Zawias drzwiowy
10 aślepka drzwiowa
Instrukcja dla użytkowników 25
Zawias środkowy należy przekręcić o 180
stopni, a za tym przykręcić go z drugiej
strony urządzenia.
Drzwi chłodziarki należy zawiesić na zawias
środkowy.
Przykręcić dolny zawias z nóżką po
przeciwnej stronie urządzenia.
Odkręcamy uchwyty i przestawiamy je na
przeciwną stronę (nie dotyczy uchwytów
umieszczonych poziomo). Jeżeli śruby do
przymocowania są przykryte nakładkami,
należy wcześniej zdjąć nakładki.
W otwory po poprzednich zawiasach
wsadzamy zatyczki.
Następnie sprawdzamy przyleganie
uszczelek (uszczelka powinna być gładka i
wszędzie dokładnie uszczelniać). Jeżeli nie
będzie przylegać, należy ją wyciągnąć i
odwrócić o 180°.
W miejscu, gdzie uszczelka nie przylega do
obudowy urządzenia, nale
ży ją z
odpowiedniej odległości ogrzać (np. za
pomocą suszarki do włosów), a następnie
delikatnie ją rozciągnąć do żądanej długości
uszczelki.
1
2
9
8
4
3
7
5
6
8
2
1 Zaślepka (zawias górny)
2 Zaślepka drzwiowa
3 Zawias średni
4 Podkładka
5 Zawias dolny z nóżką
6 Podkładka
7 żka
8 Uchwyt
9 Zawias drzwiowy
Konserwacja i czyszczenie
Automatyczne odmrażanie lodówki
Lodówki nie musimy odmrażać, ponieważ lód
automatycznie topi się na tylnej ścianie aparatu.
Kiedy kompresor działa, na tylnej ścianie zbiera się
lód. W czasie przerwy w pracy kompresora lód topi
się i w kropelkach spływa przez otwór w tylnej
ścianie lodówki do naczyńka nad kompresorem,
gdzie potem wyparowuje.
Ręczne odmrażanie zamrażalnika
W zamrażalniku tworzy się szron względnie lód,
który należy odtajać, kiedy osiągnie grubość około
3 do 5 mm.
Na kilka godzin przed zamierzonym
odmrażaniem przestawiamy gałkę termostatu
na pozycję 7, aby żywność mocniej ochłodzić.
Następnie przekręcamy gałkę termostatu na
pozycję STOP (0) i wączamy prąd.
Pomieszczenie opróżniamy i żywność
zabezpieczamy przed tajaniem.
Drzwi zostawiamy przymknięte tak długo, aż
szron względnie lód da się z łatwością usunąć z
powierzchni. Szron zdrapujemy strugarką
plastykową uważając, żeby nie uszkodzić
powierzchni. Szron lub lód usuwamy z
zamrażarki ścierką, zanim się całkiem stopi.
Do rozmrażania nie należy uż
ywać
chemicznych środków do rozmrażania gdyż
mogą uszkodzić plastikowe elementy chłodziarki
a także są szkodliwe dla zdrowia.
Czyszczenie aparatu
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy
wyłączyć dopływ prądu do aparatu! Do
czyszczenia nie stosować agresywnych lub
Instrukcja dla użytkowników26
szorstkich środków do czyszczenia, ponieważ
można uszkodzić powierzchnię. Podczas
czyszczenia, należy uważać, aby usunąć wszelkie
pozostałości środków czyszczących.
Z zewnętrznej strony aparat myjemy wodą i
detergentem w płynie.
Powierzchnie lakierowane należy czyścić za
pomocą miękkiej ściereczki i środka
czyszczącego na bazie alkoholu (np. środki do
czyszczenia szkła). Można używać również
alkoholu (etanolu lub izopropyloalkoholu).
Czyszczenie części plastykowych lub
lakierowanych za pomocą ziarnistych lub
ostrych środków czyszc zących, takich jak nprz.
środki do czyszczenia wyrobów ze stali
nierdzewnej jest zabronione.
Wysuwamy ruchome wyposażenie lodówki i
myjemy je wodą i detergentem w płynie. Części
plastykowych nie radzimy myć w maszynie do
mycia naczynia.
Opróżniony aparat myjemy wewną
trz letnią
wodą z dodatkiem octu.
Od czasu do czasu odkurzamy kondensator na
tylnej ścianie lodówki miękką (nie drucianą)
szczotką lub odkurzaczem.
Należy również oczyścić pojemniczek nad
kompresorem lodówki (nie należy go
demontować).
Wyłączenie aparatu z użycia
Jeżeli aparatu nie będziemy przez dłuższy czas
używać, przestawiamy gałkę termostatu na
pozycję STOP (0). Wyłączamy lodówkę z
gniazdka, opróżniamy ją, odmrażamy, myjemy i
zostawiamy drzwi przymknięte.
Zakłócenia w działaniu i ich usuwanie
Działanie lodówki może zostać zakłócone. Niżej
wymieniamy niektóre zakłócenia, które najczęściej
wywołuje nieprawidłowe używanie aparatu i które
możemy sami usunąć.
Aparat po podłczeniu do sieci nie działa
Sprawdzić czy w gniazdku jest napięcie i czy
aparat został włączony (gałka termostatu w
pozycji działania).
System chłodniczy działa nieprzerwanie
przez dłuższy czas
Za częste otwieranie drzwi lub zbyt długo drzwi
otwarte.
Źle zamknięte drzwi (możliwość ciała obcego w
drzwiach, drzwi zwisają, uszkodzona
uszczelka...).
ożono za dużą ilość świeżej żywności.
Jeżeli kompresor i kondensator nie chłodzą
dostatecznie, sprawdzić krążenie powietrza z
tyłu za lodówką i oczyścić kondensator.
ączony przełącznik intensywnego chłodzenia
(patrz rozdział: Zamrażanie żywności).
Na tylnej ścianie w lodówce zbiera się lód
Dopóki woda spływa do rowka i przez otwór do
naczyńka na kompresorze, automatyczne
odmrażanie lodówki działa normalnie.W
przypadku, kiedy na tylnej ścianie lodówki nazbiera
się za gruba warstwa lodu (3-5 mm), lodówkę
odtajać ręcznie.Gałkę termostatu przestawić na
pozycję STOP (0) i otworzyć drzwi lodówki. Lodu
nie tajać elektrycznymi urządzeniami (suszarka do
włosów itp.) i nie usuwać go ostrymi przedmiotami.
Po skończonym odmrażaniu gałkę przestawić na
wybraną pozycję i zamknąć drzwi lodówki.
Tworzenie się zbyt dużej ilości lodu może być
wywołane przez:
złe uszczelnienie (jeżeli uszczelka jest
zanieczyszczona lub uszkodzona, umyć ją
lub wymienić),
za częste otwieranie drzwi lub drzwi zbyt
długo otwarte,
wkładanie ciepłego jedzenia do lodówki,
przyleganie żywności lub naczyń do tylnej
ściany we wnętrzu lodówki.
Instrukcja dla użytkowników 27
Z lowki wycieka woda
Z lodówki wycieka woda, jeżeli odpływ wody jest
zatkany lub jeżeli stopiona woda kapie poza rowek
do zbierania wody.
Zatkany odpływ oczyścić, np. rurką plastykową.
Ręcznie odtajać warstwę lodu (zob. Rozdział Na
tylnej ścianie w lodówce zbiera się lód).
Drzwi z trudem się otwieraj!
Jeżeli chcemy otworzyć drzwi, które przed chwilą
otwieraliśmy, możemy napotkać na opór.
Mianowicie podczas otwierania drzwi trochę
zimnego powietrza wydostaje się z aparatu i
zostaje zastąpione przez ciepłe powietrze z
otoczenia. Podczas ochładzania tego powietrza
powstaje ciśnienie, które utrudnia otwarcie drzwi.
Po upływie kilku minut (1-3) wszystko wraca do
normy i drzwi można bez trudu otworzyć.
Hałas
Chłodzenie w aparatach do chłodzenia i
zamrażania umożliwia system chłodniczy z
kompresorem. Jego działanie powoduje określony
hałas. Natężenie hałasu zależy od ustawienia,
prawidłowego używania i od "wieku" aparatu.
Podczas pracy kompresora słyszymy czasem
szmer płynu, a podczas przerw w pracy
przepływ chłodziwa. Jest to normalne zjawisko,
które nie wpływa na długowieczność aparatu.
Po uruchomieniu aparatu praca kondensatora i
przepływ chłodziwa mogą być głośniejsze. To
nie oznacza usterki ani nie wpływa na
wytrzymałość aparatu. Po jakimś czasie szum
ten maleje.
Czasem podczas pracy aparatu pojawia się
nieoczekiwany lub mocniejszy szum. Zwykle
jego przyczyna leży w niewłaściwym ustawieniu
aparatu:
Aparat powinien staćwno i stabilnie na
twardym podłożu.
Nie powinien dotykać ścian lub elementów
sąsiednich.
Sprawdzić czy wyposażenie wnętrza jest
właściwie ustawione, względnie czy konserwy,
butelki lub inne naczynia, wzajemnie się
dotykając, nie dzwonią.
Wymiana żarówki
Przed wymianą żarówki musimy bezwzględnie
wyłączyć dopływ prądu w aparacie. Palcami
ścisnąć od tylnej strony przykrywkę, pod którą jest
żarówka (w kierunku strzałki 1), aby wyskoczyła ze
swojego położenia. Zdjąć przykrywkę (w kierunku
strzałki 2) i wymienić żarówkę (E14, max. 15 W).
Przepalonych żarówek nie wyrzucać do śmieci
pochodzenia organicznego.
Żarówka jako materiał użytkowy nie podlega
naszej gwarancji!
Żarówki, zastosowane w niniejszym
urządzeniu, to specjalne żarówki, przeznaczone
wyłącznie do stosowania w urządzeniach
gospodarstwa domowego. Żarówki te nie
nadają się do oświetlania pomieszczeń w
mieszkaniu bądź gospodarstwie domowym.
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN, KTÓRE NIE WPĽYWAJĄ NA
FUNKCJONOWANIE APARATU.
Instrukcję obsługi urządzenia można znaleźć również na naszych stronach internetowych:
www.gorenje.com / < http://www.gorenje.com />
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Gorenje RF4121AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi