Aeg-Electrolux S60362KG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
S 60362 KG
Chłodziarko-Zamraźarka
Combina Frigorifica
Instrukcja obsługi
Manual de instructiuni de folosire
PERFEKT IN FORM UND FUNKTION
KE/AE/11. (06.)
200370725
2
Szanowny Kliencie!
Przed włączeniem swojego nowego urządzenia należy uważnie zapoznać
się z niniejszą instrukcją obsługi. Zawiera ona ważne informacje dotyczące
bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji urządzenia. Prosimy
przechować instrukcję na przyszłość. Instrukcję należy przekazać
ewentualnemu nowemu właścicielowi urządzenia.
Niniejsza instrukcja obsługi dotyczy eksploatacji kilku technicznie
porównywalnych modeli o różnych akcesoriach. Proszę przestrzegać uwag
dotyczących Państwa modelu.
Uwagi ważne ze względu na bezpieczeństwo lub prawidłowość pracy
urządzenia są oznaczone trójkątem ostrzegawczym oraz/lub słowami
(Ostrzeżenie!, Uwaga!, Ważne!). Proszę uważnie przestrzegać
poniższych zaleceń i wskazówek.
1.1. Ten symbol krok po kroku poprowadzi Państwa przez wszystkie etapy
eksploatacji urządzenia.
2. .....
Dodatkowe informacje dotyczące obsługi oraz praktycznych zastosowań
urządzenia są podane po tym symbolu.
Wskazówki i uwagi dotyczące ekonomicznej oraz ekologicznej obsługi
urządzenia oznaczone są listkiem koniczyny.
Wyjaśnienia terminologii technicznej użytej w instrukcji obsługi znajdują się
na końcu w części "Terminologia Techniczna". Instrukcja obsługi zawiera
wskazówki na temat tego, w jaki sposób użytkownik może samodzielnie
wyeliminować pewne nieprawidłowości w pracy urządzenia w rozdziale
"Co zrobić, jeśli ...". Jeśli niniejsza instrukcja okaże się niewystarczająca,
prosimy o kontakt z lokalnym serwisem.
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5
Wskazówki ogólne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa dzieci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6
Wskazówki bezpieczeństwa dotyczące instalacji . . . . . . . . . . . . . . . . . .6
Wskazówki bezpieczeństwa - czynnik chłodniczy izobutan . . . . . . . . . .6
Instalacja urządzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Transport i rozpakowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Czyszczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Ustawienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8
Zmiana kierunku otwierania drzwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10
Wskazówki dla użytkownika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12
Opis urządzenia i jego głównych elementów . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12
Przed pierwszym uruchomieniem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
Panel sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
Lodówka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
Zamrażarka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
Uruchamianie i regulacja temperatury . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
Lodówka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
Zamrażarka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14
Eksploatacja komory chłodziarki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15
Kosz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15
Wskazówki dotyczące przechowywania żywności . . . . . . . . . . . .16
Eksploatacja zamrażarki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
Zamrażanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
Przechowywanie w zamrażarce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Przygotowanie kostek lodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
Kilka użytecznych informacji i porad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19
Wskazówki i porady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Tak można zaoszczędzić energię . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Urządzenie i środowisko naturalne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Konserwacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Odmrażanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
3
Spis treści
Regularne czyszcznie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23
Czyszczenie wewnętrzne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23
Czyszczenie zewnętrzne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23
Co zrobić, jeżeli urządzenie nie działa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
Wymiana żarówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26
Podłączenie do zasilania elektrycznego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26
Tabela czasu przechowywania żywności (1) . . . . . . . . . . . . . . . . .27
Czas i metoda przechowywania świeżej żywności w chłodziarce . . . . .27
Tabela czasu przechowywania żywności (2) . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Czas i metoda przechowywania mrożonek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Gwarancja i serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29
Serwis i części zamienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29
4
5
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Wskazówki ogólne
Instrukcję obsługi należy zachować, aby móc z niej skorzystać w każdej
chwili skorzystać lub przekazać w przypadku sprzedaży urządzenia.
Urządzenie jest przeznaczone do przechowywania żywności w
warunkach gospodarstwa domowego. Używanie w innych celach może
spowodować uszkodzenie i/lub cofnięcie gwarancji.
Wszelkie naprawy (także reperacja lub wymiana przewodu
zasilającego) mogą być wykonywane wyłącznie przez personel
autoryzowanych zakładów serwisowych. Czynności naprawcze
wykonywane przez osoby nieuprawnione mogą spowodować sytuacje
niebezpieczne dla użytkownika lub uszkodzenie urządzenia.
Urządzenie odłącza się od zasilania elektrycznego poprzez wyjęcie
wtyczki przewodu z gniazdka (nie ciągnąć za przewód). Należy to zrobić
zawsze przed myciem lub konserwacją urządzenia.
Przewodu zasilającego nie należy przedłużać.
Należy upewnić się, że przewód zasilający nie jest zgnieciony lub
uszkodzony przez tylną ściankę chłodziarki/zamrażarki.
- Zniszczony przewód zasilający może ulec przegrzaniu i zapaleniu.
Nie stawiać ciężkich przedmiotów lub chłodziarki/zamrażarki na
przewodzie zasilającym.
- Istnieje ryzyko zwarcia i pożaru.
Nie ciągnąć za przewód zasilający wyjmując go z gniazdka,
zwłaszcza podczas wysuwania chłodziarki/zamrażarki z wnęki.
- Zniszczenie przewodu może spowodować zwarcie, pożar lub
porażenie elektryczne.
- Zniszczony przewód zasilający może być wymieniony wyłącznie przez
uprawnionego technika z autoryzowanego serwisu.
Nie wkładać wtyczki przewodu zasilającego do obluzowanego
gniazdka.
- Istnieje ryzyko pożaru lub porażenia elektrycznego.
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeżeli blok oświetleniowy nie jest
przykryty odpowiednią osłonką.
Do czyszczenia, odmrażania i wyjmowania mrożonek nie należy używać
ostrych narzędzi, gdyż mogą one uszkodzić urządzenie.
Należy zachować ostrożność przy wkładaniu i wyjmowaniu płynów, aby
nie zalały one czujnika temperatury i bloku oświetleniowego.
Nie należy spożywać lodów lub kostek lodu bezpośrednio po wyjęciu z
komory zamrażania.
Raz rozmrożone artykuły żywnościowe nie nadają się do ponownego
zamrożenia. Należy je spożyć tak szybko, jak to możliwe.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Mrożonki należy przechowywać zgodnie z instrukcją producenta
produktu.
Nie należy przyspieszać procesu odmrażania za pomocą urządzeń
elektrycznych lub środków chemicznych.
Nie należy wstawiać do wnętrza urządzenia naczyń z gorącymi
potrawami.
W urządzeniu nie należy przechowywać łatwopalnych cieczy lub gazów,
gdyż mogą one eksplodować.
W komorze zamrażania nie wolno przechowywać napojów gazowanych,
napojów i owoców w butelkach.
Otwór odpływowy należy regularnie sprawdzać i czyścić. Jeżeli otwór
nie będzie czyszczony, będzie się w nim gromadziła woda, co może
spowodować uszkodzenie.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa dzieci
Nie należy zezwalać dzieciom na zabawę elementami opakowania.
Istnieje ryzyko uduszenia się !
Urządzenie jest przeznaczone do obsługi przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem lub jego elementami
sterującymi.
Przy usuwaniu zużytego urządzenia z gospodarstwa domowego należy
odciąć przewód zasilający i zdjąć drzwi, aby zapobiec zamknięciu się
dzieci wewnątrz urządzenia lub porażeniu elektrycznemu.
Wskazówki bezpieczeństwa dotyczące instalacji
Urządzenie musi stać tyłem do ściany tak, aby nagrzewające się
elementy (np. sprężarka)nie dotykały jej.
Podczas przesuwania urządzenia należy zwrócić uwagę, czy wtyczka
przewodu zasilającego została wyjęta z gniazdka.
Zwrócić uwagę, czy urządzenie nie stoi na przewodzie zasilającym.
Urządzenie musi mieć zapewnioną prawidłową wentylację, aby nie
dopuścić do przegrzania. Postępować zgodnie ze wskazówkami
dotyczącymi instalacji.
Wskazówki bezpieczeństwa - czynnik chłodniczy izobutan
Uwaga:
Urządzenie zawiera czynnik chłodniczy - izobutan (R600A), który w
większych stężeniach jest łatwopalny i może wybuchnąć.
Otwory wentylacyjne urządzenia nie mogą być zakryte lub
zanieczyszczone.
Nie wolno używać żadnych urządzeń lub środków do przyspieszania
odmrażania urządzenia, z wyjątkiem tych, które zaleca producent.
Nie dopuścić do uszkodzenia układu chłodniczego.
Do wnętrza urządzenia nie wolno wkładać żadnych urządzeń
elektrycznych, za wyjątkiem tych, które zaleca producent.
6
7
Wskazówek zawartych w niniejszej instrukcji obsługi należy
bezwzględnie przestrzegać ze względu na bezpieczeństwo
użytkownika i urządzenia. W przypadku ich nieprzestrzegania
producent nie ponosi odpowiedzialności za powstałe szkody i ich
konsekwencje.
Transport i rozpakowanie
Urządzenie jest dostarczane w oryginalnym opakowaniu. Należy je
przewozić w pozycji pionowej.
Po każdorazowym przewożeniu urządzenia należy odczekać z
podłączeniem do zasilania elektrycznego przynajmniej 2 godziny.
Rozpakować urządzenie i sprawdzić, czy nie jest uszkodzone (zachować
opakowanie) . Jeżeli sprzęt posiada usterki należy je zgłosić w miejscu
zakupu.
Czyszczenie
Usunąć wszystkie taśmy klejące i inne elementy, które zabezpieczają
niektóre części wyposażenia przed przesunięciem.
Urządzenie przemyć w środku letnią wodą i łagodnym ręcznym płynem do
zmywania naczyń. Należy używać miękkiej szmatki.
Po oczyszczeniu urządzenie wytrzeć w środku do sucha.
Instalacja urządzenia
Ustawienie
Temperatura otoczenia ma wpływ na zużycie energii i prawidłową pracę
chłodziarki.
Przy wybieraniu miejsca ustawienia urządzenia należy wziąć pod uwagę że,
urządzenie należy używać w zakresach temperatur podanych w poniższej
tabeli, odpowiadających klasie klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej.
Klasa klimatyczna Temperatura otoczenia
SN +10 ... +32 °C
N +16 ... +32 °C
ST +18 ... +38 °C
Jeżeli temperatura otoczenia spadnie poniżej dolnej wartości, temperatura
wewnątrz urządzenia może się podnieść powyżej przepisanej temperatury.
Jeżeli temperatura otoczenia podniesie się ponad podaną wartość, to
spowoduje to wydłużenie czasu pracy sprężarki, usterki automatycznego
odmrażania, wzrost temperatury wewnątrz urządzenia, lub wzrost zużycia
energii elektrycznej.
Należy zamontować
podkładki znajdujące się w
woreczku z akcesoriami.
Podkładkę znajdującą się w
położeniu jak na rysunku
należy wbić do oporu, po
czym zamocować obracając o
90° (do dwóch owalnych
otworów na tylnej ściance).
Przy ustawieniu urządzenia
należy uważać, aby było
prawidłowo wypoziomowanie.
Można to osiągnąć za pomocą 2
szt. nóżek nastawnych w
przedniej dolnej części
urządzenia.
Nie należy ustawiać urządzenia w
miejscach nasłonecznionych, lub
bezpośrednio w pobliżu
grzejnika, czy kuchenki. Jeżeli
rozkład pomieszczenia wymaga
jednak tego, aby urządzenie
ustawić w pobliżu kuchenki, to
należy wziąć pod uwagę
następujące minimalne
odległości:
8
Ustawienie
Jeżeli odległość od gazowej lub elektrycznej kuchenki wynosi 3 cm, lub
jeszcze mniej, to pomiędzy urządzenia należy wstawić niepalną płytę
izolacyjną o grubości 0,5-1 cm.
Odległość od pieca olejowego, lub węglowego wynosi 30 cm, gdyż
oddają one więcej ciepła.
Wykształcenie urządzenia jest
takie, że można je używać
dosunięte bezpośrednio do
ściany.
Podczas ustawiania chłodziarki
należy zachować minimalne
odległości zgodnie z
rysunkiem:
A: ustawienie pod szafką
wiszącą
B: wolno stojąco
9
Zmiana kierunku otwierania drzwi
JJeżeli miejsce ustawienia, lub łatwość obsługi tego wymaga, to istnieje
możliwość przemontowania drzwi i zmiany kierunku otwierania drzwi ze
strony prawej na lewą.
Urządzenia w obrocie handlowym posiadają drzwi otwierane na prawą
stronę.
Na podstawie poniższych rysunków i
instrukcji należy wykonać następujące
czynności:
1.Do wykonania poniższych czynności
polecamy skorzystać z pomocy drugiej
osoby, która w trakcie ich wykonywania
będzie bezpiecznie przytrzymywała drzwi.
2. Odłączyć urządzenie od napięcia
zasilającego.
3. Otworzyć drzwi i zdemontować podwójny
wspornik (a, b) poprzez odkręcenie 2 szt.
śrub (c). (rys. 2)
4. Zdjąć podwójny wspornik (a, b, c), oddalając
go stopniowo od bryły urządzenia, lekko
przechylając obydwoje drzwi. Należy
zwrócić uwagę na usunięcie także
plastikowej podkładki (b) spod wspornika.
(rys. 2)
5. Zdjąć drzwi chłodziarki, pociągając je lekko
do dołu.
6. Zdjąć drzwi zamrażarki, pociągając je lekko
do dołu.
7. Wykręcić górny kołek (d) wspornika drzwi
chłodziarki i wkręcić go z powrotem po
drugiej stronie. (rys. 1)
8. Przy pomocy wkrętaka wyjąć wkład dolnej
kratki osłaniającej (e). (rys. 4)
9. Wykręcić dolny kołek (h, f) wspornika drzwi
zamrażarki i wkręcić go z powrotem po
drugiej stronie. Nie wolno zapomnieć też o
podkładce (h). (rys. 4)
10. Umieścić z powrotem wkład dolnej kratki
osłaniającej (e) po drugiej stronie.
11. Usunąć zaślepki (n, k) podwójnego
wspornika drzwi (3 szt.) i przełożyć je na
drugą stronę. (rys. 2)
10
Zmiana kierunku otwierania drzwi
12. Usunąć znajdujące się w obydwojgu drzwiach zatyczki (t, z).
13. Zdemontować elementy zamykające drzwi (u, v) poprzez wykręcenie śruby
(s).
14. Przełożyć elementy zamykające drzwi (u, v)
po ich obróceniu na przeciwną stronę
drugich drzwi i przykręcić je śrubą (s).
15. Umieścić z powrotem zatyczki (t, z) na
przeciwnej stronie obydwojgu drzwi.
16. Umieścić kołek (m) podwójnego wspornika
drzwi zamrażarki w otworze po lewej stronie
drzwi. (rys. 2)
17. Umieścić drzwi zamrażarki na dolny kołek (f)
wspornika drzwi. (rys. 4.)
18. Umieścić drzwi chłodziarki na górny kołek (d) wspornika drzwi, po czym
lekko przechylając obydwoje drzwi umieścić kołek (m) podwójnego
wspornika drzwi w otworze drzwi chłodziarki.
19. Przy otwartych drzwiach przykręcić
podwójny wspornik drzwi na lewą stronę
przy użyciu 2 szt. śrub (c). Nie wolno
zapomnieć też o plastikowej podkładce (b)
pod wspornik. Należy uważać, aby krawędź
drzwi chłodziarki była ułożona równolegle
do krawędzi komory.
20. Przełożyć uchwyty (r) drzwi na drugą
stronę, oswobodzone otwory przykr
plastikowymi zaślepkami (p) znajdującymi
się w woreczku z niniejszą instrukcją
obsługi. (rys. 5)
21. Ustawić urządzenie w wybranym miejscu, wypoziomować i podłączyć do
zasilania elektrycznego.
Jeżeli nie chcą Państwo wykonywać powyższych czynności własnoręcznie,
to prosimy o wezwanie najbliższego autoryzowanego serwisu. Pracownicy
serwisu dokonają montażu odpłatnie, fachowo.
11
12
A - Chłodziarka
B - Zamrażarka
1.Daszek z układem sterowania i
wyświetlania
2.Blok oświetleniowy
3.Półki szklane
4.Półka z drutu na butelki
5.Powierzchnia chłodząca
6.Zbiornik na wodę pochodzącą z
odmrażania
7.Półka szklana
8.Pojemniki na owoce
9.Tabliczka znamionowa
10.Komora zamrażania z koszem
11.Komora (-y) do przechowywania z
koszem
12.Odpływ odmrożonej wody
13.Dolna maskownica
14.Nóżki regulacyjne
15.Klapa pojemnika na masło
16.Pojemnik na jaja
17.Półka drzwiowa
18.Uszczelka drzwi
19.Półka na butelki
20.Uchwyty
21.Pojemnik na kostki lodu
22.Skraplacz
23.Rurka odpływu odmrożonej wody
24.Podkładka
25.Pojemnik na skropliny
26.Sprężarka urządzenia zamrażarki
27.Sprężarka urządzenia chłodziarki
28.Rolki
Wskazówki dla użytkownika
Opis urządzenia i jego głównych elementów
Przed pierwszym uruchomieniem
Włożyć do chłodziarki wszystkie akcesoria i podłączyć wtyczkę zasilania
elektrycznego do gniazdka.
Pokrętłem termostatu, które znajduje się w bloku oświetleniowym w
urządzeniu chłodziarki, można włączyć urządzenie, oraz ustawić
temperaturę. W tym celu pokrętło należy obracać w kierunku zgodnym w
ruchem wskazówek zegara.
Wskazówki dotyczące ustawienia zawiera następny punkt.
Panel sterowania
A. Dioda alarmowa (czerwona),
B. Dioda szybkie mrożenie (żółta),
C. Gałka szybkie mrożenie,
D. Gałka regulacji temperatury
zamrażarki,
E. Gałka regulacji temperatury lodówki.
Lodówka
Gałka termostatu lodówki (E) służy jednocześnie za włącznik urządzenia.
Aby włączyć lodówkę, przekręć gałkę termostatu (E) w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara. Jeśli gałka jest w położeniu „0”, lodówka jest
wyłączona, ale zasilanie jest podłączone.
Zamrażarka
Gałka termostatu zamrażarki (D) służy jednocześnie za włącznik
urządzenia.
Aby włączyć zamrażarkę, przekręć gałkę termostatu (D) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Jeśli gałka jest w położeniu „0”,
zamrażarka jest wyłączona, ale zasilanie jest podłączone.
Za pomocą gałki regulacji temperatury (D) można wybrać temperaturę
odpowiednią do przechowywania produktów i dostosować zużycie energii.
Optymalna temperatura przechowywania żywności wynosi -18°C. Gdy
wartość temperatury zostanie zmieniona za pomocą gałki (C), włączana
jest dioda (B). Następnie urządzenie rozpoczyna stałą pracę.
Czerwona dioda temperatury (A) jest włączana gdy:
urządzenie zostało włączone, ale nie została osiągnięta temperatura
odpowiednia do przechowywania produktów.
wystąpiła usterka minimalna temperatura przechowywania nie jest
wystarczająca do utrzymania świeżości produktów.
13
14
w lodówce umieszczono zbyt wiele produktów.
drzwi lodówki otwarte były zbyt długo.
Ważna uwaga: jeśli użyty zostanie przełącznik szybkie mrożenie lub gałka
zmiany temperatury, działanie silnika lodówki może zostać rozpoczęte nie
natychmiast, lecz po pewnym czasie. Nie oznacza to wadliwego działania
urządzenia.
Uruchamianie i regulacja temperatury
Lodówka
Wtyczkę przewodu zasilania podlącz do gniazdka z uziemieniem.
Przekręć galkę (E).
Ustawienie „0“ oznacza: urządzenie wylączone.
Ustawienie „1“ oznacza: najwyższa temperatura (ustawienie
najcieplejsze).
Ustawienie „4” (koniec-stop) oznacza: najniższa temperatura
(ustawienie najzimniejsze).
Przy dokladnym ustawianiu temperatury lodówki należy pamiętać o tym, iż
temperatura we wnętrzu komory zależy od:
ilości przechowywanych produktów;
częstotliwości otwierania drzwi lodówki;
temperatury otoczenia.
Ważne!
Wysoka temperatura otoczenia (np. podczas gorących dni w lecie) oraz
ustawienie najniższej temperatury wewnątrz lodówki (pozycja „4”) mogą
spowodować, że sprężarka lodó
wki będzie dzialać nieprzerwanie.
W takim wypadku należy podwyższyć temperaturę wewnątrz lodówki
(zmieniając ustawienie „4” na „3”). Przy takim ustawieniu sprężarka będzie
uruchamiana co pewien czas oraz wlączana będzie automatyczne funkcja
odmrażania.
Zamrażarka
Przed rozpoczęciem używania wyczyść wnętrze zamrażarki oraz wszystkie
akcesoria. Podlącz wtyczkę do zasilania.
Przekręć galkę regulacji temperatury (D) w polożenie „1“. Podświetlona
zostanie na czerwono dioda (A).
Przekręć galkę szybkie mrożenie (C). Podświetlona zostanie jest dioda
(B) i wylączony zostanie sygnal dźwiękowy.
15
Dopiero po wylączeniu czerwonej diody (A) można przekręcić galkę
szybkie mrożenie (C) do pozycji początkowej, co spowoduje wylączenie
żóltej diody (B).
Przekręć galkę (D).
Ustawienie „0”: wylączone.
Ustawienie „1”: najwyższa temperatura (ustawienie najcieplejsze).
Ustawienie „4” (koniec-stop): najniższa temperatura (ustawienie
najzimniejsze).
Przy dokladnej regulacji temperatury lodówki należy pamiętać o tym, iż
temperatura we wnętrzu komory zależy od kilku czynników (patrz
Lodówka).
Ważne:
Regularnie sprawdzaj czerwona diodę temperatury (A), pozwoli to na
określenie czy we wnętrzu lodówki utrzymywana jest wlaściwa
temperatura.
Eksploatacja urządzenia chłodziarki
Dla prawidłowego chłodzenia potrzebne jest wykształcenie odpowiedniej
wentylacji w urządzeniu chłodziarki. Dlatego nie należy zasłaniać szczeliny
za tylnym brzegiem półki papierem, tacami itp.
Nie wolno wkładać do chłodziarki ciepłych produktów żywnościowych,
najpierw należy schłodzić je do temperatury pokojowej. Dzięki temu
uniknąć można zbędnego powstawania szronu.
Produkty żywnościowe mogą przejmować zapachy jedne drugich. Dlatego
bezwzględnie należy umieścić je w zamkniętych naczyniach, lub
zapakować w celofan, folię aluminiową, papier śniadaniowy, lub folię
plastikową, zanim zostaną one umieszczone w chłodziarce. W tym
przypadku produkty żywnościowe zachowają pierwotną wilgotność, np.
warzywa nie wyschną nawet po upływie wielu dni.
Kosz
Kosz jest przystosowany do
przechowywania warzyw i
owoców.
Kosz zawiera także
przegródkę, której położenie
można zmienić, zgodnie z
potrzebami odgradzając w ten
sposób od siebie
przechowywane produkty.
Wskazówki dotyczące
przechowywania żywności
Produkty żywnościowe należy rozmieszczać zgodnie z podanymi poniżej
wskazówkami:
1 Dania gotowe,
potrawy w
naczyniach, świeże
mięso, napoje,
wędliny
2 Mleko i nabiał
3 Owoce, warzywa,
sałatki
4 Ser, masło
5 Jaja
6 Jogurty, śmietana
7 Małe butelki z napojami
8 Duże butelki z napojami
16
17
Eksploatacja zamrażarki
Zamrażanie
Urządzenie jest przystosowane do zamrażania świeżej żywności w ilości
podanej na tabliczce znamionowej. Zamrażanie żywności, po właściwym
przygotowaniu, należy wykonać zgodnie z poniższym.
Na ok. 4 godziny przed zamrażaniem mniejszej ilości żywności i ok. 24
godziny przed włożeniem większej ilości świeżych produktów należy
nacisnąć przycisk szybkiego zamrażania.
Wtedy sprężarka zamrażarki pracuje stale w celu osiągnięcia temperatury
koniecznej do zamrażania. Na wyświetlaczu najpierw migają na przemian
napis SU, napis AL i aktualna temperatura. Później zmieniają się tylko napis
SU i aktualna temperatura.
Przełożyć z górnego kosza wcześniej zamrożoną żywność lub jej część do
innego kosza, lub koszów. Włożyć świeże produkty do górnego kosza,
zostawiając wystarczające miejsce do cyrkulacji powietrza. Jeżeli w
górnym koszu pozostawiliście Państwo już zamrożoną żywność, to należy
ją przełożyć do tylnej części kosza, uważając na to, aby świeże produkty
nie stykały się z już zamrożonymi.
Pozostawić urządzenie, aby pracowało w opisany sposób przez ok. 24
godziny.
Po tym nacisnąć przycisk szybkiego zamrażania i urządzenie zacznie
działać dalej w trybie automatycznym, a wyświetlacz termometru
pokazywać temperaturę.
Jeżeli chcecie Państwo zamrozić ilość żywności podaną przez producenta,
to należy wyjąć z urządzenia górny kosz i równomiernie rozkładając
umieścić żywność bezpośrednio na powierzchni chłodzącej.
Nigdy nie należy
zamrażać na raz więcej
od wydajności
zamrażania określonej
w „Danych
technicznych”. W
przeciwnym wypadku
zamrażanie produktów
nie będzie odpowiednie,
a po rozmrożeniu
wystąpią ich różnorodne
uszkodzenia (np. utrata
zapachu, smaku,
zniszczenie struktury
itp.).
18
Przechowywanie w zamrażarce
Zalecane jest przechowywanie produktów po zamrożeniu w 1 lub 2
koszach będących do dyspozycji. W ten sposób można zapewnić miejsce
w komorze zamrażania dla następnych, nowych produktów do zamrożenia.
Jeżeli trzeba umieścić większą ilość żywności, to można usunąć z
urządzenia wszystkie kosze za wyjątkiem dolnego, a produkty mogą być
ułożone bezpośrednio na płycie chłodzącej.
W przypadku zakupionych mrożonek bezwzględnie należy przestrzegać
terminów przydatności do spożycia podanych na opakowaniu. Wskazówki
co do przechowywania produktów zamrożonych domowym sposobem
znajdziecie Państwo na drzwiach zamrażarki. Symbole oznaczają rodzaje
żywności, a liczby maksymalny czas przechowywania w miesiącach.
Przechowywanie „głęboko zamrożonych” produktów żywnościowych
poddanych szybkiemu zamrożeniu tylko wtedy jest bezpieczne, jeżeli do
chwili włożenia ich do zamrażarki nie odmroziły się one ani na chwilę.
Ponowne zamrażanie głęboko zamrożonych produktów szybkiego
zamrażania, które uległy raz rozmrożeniu nie jest zalecane. Takie produkty
należy spożytkować jak najszybciej.
Przygotowanie kostek lodu
Napełnić wodą pojemnik na kostki lodu, który znajduje się na wyposażeniu
urządzenia i wstawić do komory zamrażania. Zwilżenie spodniej strony
pojemnika oraz ustawienie pokrętła termostatu w najwyższej pozycji skróci
czas przygotowania. Po zamrożeniu kostek należy przywrócić poprzednie
ustawienie termostatu.
Gotowe kostki lodu można wyjąć z pojemnika pod bieżącą wodą lub np.
uderzając w pojemnik. Jeżeli pojemnik przymarznie do ścianek komory nie
należy go usuwać za pomocą ostrych przedmiotów (noża), gdyż można
uszkodzić urządzenie.
Podczas zamrażania w miarę możliwości nie należy przygotowywać lodu,
gdyż zmniejsza to wydajność zamrażania.
Taca do zamrażania jest przystosowana do owoców mniejszego rozmiaru
(maliny, truskawki, porzeczki itp.). Owoce należy ułożyć na tacy cienką
warstwą, bez opakowania. Po zakończeniu zamrażania można je
zapakować i posortować, po czym umieścić w komorach
przechowalniczych.
19
Kilka użytecznych informacji i porad
1.Warto zwrócić uwagę na ustawialne półki, gdyż znacznie zwiększają one
wykorzystanie komory zamrażania żywności. Ustawianie półek jest możliwe
również, kiedy drzwi są otwarte pod kątem 90°.
2. Po otwarciu i zamknięciu drzwi zamrażalnika wewnątrz urządzenia z
powodu niskiej temperatury zwiększy się próżnia. Należy poczekać 2-3
minuty po zamknięciu drzwi jeżeli chcemy otworzyć je ponownie aż do
wyrównania ciśnienia wewnętrznego.
3. Przy używaniu zamrażalnika należy pilnować, aby pokrętło kontroli
temperatury było ustawione w takim położeniu, żeby temperatura wewnątrz
nigdy nie podniosła się ponad 18 °C.
4. Jest wskazane, aby upewniać się co do nienagannego działania
urządzenia codziennie, po to żeby w porę zauważyć ewentualną awarię i
zapobiec zepsuciu zamrażanej żywności.
5. Odgłosy w trakcie normalnej ekspolatacji.
Pstrykanie: Kiedy sterowanie elektroniczne włącza i wyłącza sprężarkę,
to słychać odgłos pstrykania.
Kiedy płyn chłodzący jest przepompowywany przez tylne zwoje do płyty
chłodzącej/parownika, to słychać słabe bulgotanie, albo odgłosy
wrzenia.
Pluskanie: Kiedy włączy się sprężarka i rozpocznie się krążenie ośrodka
chłodzącego w rurkach, to towarzyszy mu zjawisko dźwiękowe
pulsowania (brzęczenia, szumu, kapania, cieknięcia). Dźwięk ten może
być słyszalny także jeszcze przez krótki czs po wyłączeniu sprężarki.
Parownik lodówki (element chłodzący w dolnej części lodówki) może
powodować skraplanie się wody
na jej ściance. Temperatura
tego elementu zmienia się
podczas jego pracy, a
jednocześnie nieznacznie
zmieniają się również jego
rozmiary. Te zmiany mogą
powodować trzaskający szum,
który jest naturalnym,
nieszkodliwym zjawiskiem.
6. Można skontrolować temperaturę
żywności przechowywanej w
lodówce. W tym celu należy
ustawić gałkę termostatu w pozycji
środkowej, umieścić szklankę
wody w centralnym punkcie komory chłodzącej i włożyć termometr
mierzący z dokładnością do ±1 °C. Jeżeli wartość zmierzona po 6
godzinach znajdzie się pomiędzy +3 °C i +8 °C, to lodówka działa
prawidłowo. Pomiar musi być wykonany przy niezmiennych, ustalonych
warunkach (bez zmieniania zawartości lodówki).
Kilka użytecznych informacji i porad
20
7. Jezeli temperatura zamrazalnika jest mierzona przy uzyciu termometru, to
warto umiescic go pomiedzy produktami, poniewaz odzwierciedli to
rzeczywista temperature zamrazanych produktów.
Wskazówki i porady
W tym rozdziale znajdziecie Państwo praktyczne wskazówki dotyczące
eksploatacji urządzenia w sposób energooszczędny i przyjazny
środowisku.
Urządzenie i środowisko naturalne
Urządzenie, jego materiały izolacyjne oraz układ chłodniczy nie zawierają
gazów, które mogą ujemnie wpływać na warstwę ozonową. Zużyte
urządzenia nie mogą być wyrzucane i składowane wraz z innymi odpadami
przemysłowymi. Zachować ostrożność, aby nie uszkodzić układu
chłodzącego z tyłu urządzenia. Informacji o punktach zbiórki można
zasięgnąć u władz lokalnych.
Materiały użyte do produkcji i oznaczone symbolem nadają się do
powtórnego przetworzenia.
Tak można zaoszczędzić energię:
1.Należy unikać umieszczania urządzenia w słonecznym miejscu, lub blisko
źródeł ciepła.
2. Uważać na odpowiednią wentylację sprężarki i skraplacza, aby nie
tamować przepływu powietrza.
3. Pakować żywność do szczelnie zamykanych naczyń, folii, aby uniknąć
tworzenia się niepotrzebnego szronu.
4. Unikać długotrwałego i niepotrzebnego otwierania drzwi.
5. Ciepłe dania wkładać do urządzenia tylko po schłodzeniu do temperatury
pokojowej.
6. Skraplacz należy utrzymywać w czystości.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Aeg-Electrolux S60362KG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi