3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez osoby (w tym dzieci) z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę odpowiedzialną.
Instalacja
• Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
• Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
• Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację nawiewno
– wywiewną. Niesprawna wentylacja
może prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zw
iększ
onej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
• Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
• Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
• Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
• Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i przyłączone
zgodnie z aktualnymi przepisami
instalacyjnymi. W szczególności należy
uwzględnić odpowiednie wymagania
dotyczące wentylacji.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
• Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
• Podczas pracy kuchni powstaje ciepło
i wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.