Zanussi ZCG567GW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHENKA
GAZOWA
ZCG 567GW
PL
2
3
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla użytkownika Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Obsługa piekarnika
Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Konserwacja i czyszczenie
Co zrobić, gdy …
Warunki gwarancji
Serwis i części zamienne
4
6
6
7
7
8
10
11
12
12
12
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Przestawienie na inny rodzaj gazu
13
13
14
16
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
4
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia
należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez
cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują
się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Po otrzymaniu urządzenia należy je
rozpakować i sprawdzić, czy jest uszkodzone.
W przypadku stwierdzenia usterek, należy je
zaznaczyć na dokumencie dostawy.
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Przed użyciem urządzenia należy rozgrzać
pusty piekarnik, aby pozbyć się zapachu
izolacji termicznej oraz ewentualnych resztek
smarów konserwacyjnych.
- Wyjąć wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
- Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe
elementy ochronne.
- Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
- Włączyć piekarnik na 45 minut, ustawiając
pokrętło w położeniu maksymalnym.
Piekarnik będzie dymił, wywietrzyć kuchnię.
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni
(lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Poza akcesoriami należącymi do
wyposażenia piekarnika, należy używać
żaroodpornych naczyń przeznaczonych do
użytku w piekarnikach gazowych (patrz
wskazówki producenta naczynia).
W pobliżu kuchni nie należy przechowywać
środków czyszczących I materiałów łatwo
palnych.
Na otwartych drzwiach piekarnika nie należy
stawiać:
- cięż
kich naczyń,
- nie siadać oraz nie stawać.
Ruszt grilla nagrzewa się w czasie pracy
piekarnika. Do wyjmowania potraw oraz
rusztu używać rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna komory piekarnika folią,
gdyż może dojść do kumulacji ciepła I
uszkodzenia piekarnika / emaliowanych
powierzchni.
Nie otwierać drzwi piekarnika w czasie jego
pracy / gdy jest jeszcze rozgrzany, aby
ochronić pokrętła przed uszkodzeniem.
Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki s
ą włączone.
5
Wąż przyłączeniowy należy wymieniać po
upływie określonego czasu, zgodnie ze
wskazówkami jego producenta.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonej kuchni (mogą poparzyć się
dotykając kuchni lub naczyń)
Nie zezwalać dzieciom na zabawę pokrętłami
kuchni.
Przed czyszczeniem należy odłączyć
urządzenie od zasilania gazem i poczekać, aż
kuchnia ostygnie.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Kuchnię należy myć po każdym użyciu.
Nie uż
ywać ciśnieniowych lub parowych
urządzeń czyszczących do mycia kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku wę
gla w pomieszczeniu kuchennym.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Producent wyklucza odpowiedzialność za
szkody powstałe przez nieprawidłową
instalację, obsługę, nieprzestrzeganie
przepisów bezpieczeństwa oraz wskazówek
zawartych w instrukcji.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się
do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego urządzenia,
należy skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
6
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
Panel sterujący
Model : ZCG 567 GW
3
2
45
1
1. Pokrętło palnika piekarnika
2. Pokrętło palnika przedniego lewego
3. Pokrętło palnika tylnego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego prawego
5. Pokrętło palnika przedniego prawego
Płita
3
4
2
1
1. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
2.
Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
7
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika. Zdjąć
naklejki lub folie ochronne, jeżeli występują.
2. Zapalić palnik, a pokrętło piekarnika ustawić
w położeniu maksymalny.
3. Otworzyć okno w kuchni.
4. Pozostawić włączony, pusty piekarnik na 45
minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem. Opłukać
i osuszyć.
Obsługa piekarnika
Kuchenka nagrzewa się w czasie pracy.
Nie zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu włączonej kuchenki, do czasu jej
ostygnięcia.
Nie pozwalać na opadanie drzwi
piekarnika – podczas otwierania należy je
przytrzymać za uchwyt.
Zabezpieczenie
Palnik piekarnika jest wyposażony w
zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu,
jeżeli płomień zgaśnie.
Zapalanie palnika piekarnika
Otworzyć drzwi piekarnika, a następnie małą
pokrywkę w dnie.
Przyłożyć płomień do palnika, wcisnąć pokrętło i
przekręcić je do pozycji „płomień duży”.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez 10 sekund,
po czym zwolnić nacisk. Płomień powinien palić
się równomiernie i stabilnie. Jeżeli płomień nie
zapali się za pierwszym razem, należy powtórzyć
powyższe czynności po upływie ok. 1 minuty.
Wyłączanie palnika
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Sprawdzić, czy został
zapalony
Otworzyć, aby zapalić
8
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy
nie ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia” i
zapalić płomień zapałką.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
zapalił się.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1 minutę i
spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
uło
żone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
9
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko podtrzymywać
gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
prawidłowo
nieprawidłowo
Palnik Moc Średnica (mm)
(kW) min. max.
Duży 2,9 165 260
Średni 2,1 140 220
Pomocniczy 1,0 60 160
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Szuflada
Znajduje się w podstawie kuchni. Można w niej
przechowywaćżne materiały kuchenne
(pamiętać, że w szufladzie będzie podwyższona
temperatura podczas pracy kuchni).
Uwaga
: Nie używać do przechowywania
łatwopalnych materiałów.
10
WSKAZÓWKI I PORADY
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W ten
sposób oszczędza się energię elektryczną,
wykorzystując zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte naczynia
(grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających swoją
objętość w trakcie pieczenia należy użyć
większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć kawałek
folii aluminiowej; nie przykrywać całego
rusztu.
Używać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do uszkodzenia
emalii piekarnika.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w celu
zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie. W
związku z tym zalecamy częstsze mieszanie
potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita i
zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są lepsze,
ponieważ szybciej przewodzą ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się poprzez
używanie małego garnka na dużym palniku,
lecz zwiększy to tylko zużycie gazu.
11
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła są
ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
– Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia
palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
– Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Piekarnik
Elementy emaliowane
: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą wodą
z dodatkiem detergentu. Nie wolno używać
środków szorujących.
Drzwi piekarnika
można wyjąć do czyszczenia:
– otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
– obróci
ć dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 180º;
– zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
– podnieść do góry i wyciągnąć drzwi
– odkręcić dwie śruby (patrz rysunek).
Można także wyjąć wewnętrzną szybę drzwi,
odkręcając 2 śruby.
Uwaga:
Zwrócić uwagę na prawidłowe włożenie
szyby po czyszczeniu. Nie używać piekarnika
bez szyby.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można myć
w wodzie z detergentem. Dokładnie spłukać i
osuszyć przed ponownym użyciem.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt
kuchni, przednia i boczne ścianki piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać metalowych narzędzi (noże),
drucianych gąbek, rozpuszczalników, sody
kaustycznej itp.
Płyta podpalnikowa
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
ś
rodków czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
12
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
- Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone
do zasilania gazem.
- Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
- Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Palnik się nie zapala
- Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
- Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są niezadowalające
- Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono
płomień palnika.
- Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi
- Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego
pieczenia (patrz rozdział o czyszczeniu
piekarnika).
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
WARUNKI GWARANCJI
Warunki gwarancji na zakupione urządzenie
znajdują się w karcie gwarancyjnej,
otrzymywanej przy zakupie.
SERWIS I CZĘŚCI ZAMIENNE
Urządzenie zostało poddane fabrycznej kontroli
jakościowej, która miała na celu sprawdzenie
sprawności technicznej urządzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być wykonana z
największą ostrożnością. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie się w przypadku awarii do
autoryzowanego zakładu serwisowego. Przy
zgłoszeniu należy podać model Państwa
urządzenia i objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można kupić w
autoryzowanych zakładach serwisowych.
13
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
DANE TECHNICZNE
wolnostojąca
Klasa 1
PŁYTA
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,90 (2,60/2,50) kW
1,00 (1,00/0,85) kW
2,10 (2,00/1,90) kW
2,10 (2,00/1,90) kW
PIEKARNIK
Moc
Czyszczenie
2,80 (2,80/2,80) kW
ręczne
AKCESORIA
Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający
tłuszcz)
WYMIARY
Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego
została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki
przez osobę nieuprawnioną.
14
INSTALACJA KUCHENKI
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić kuchnię w
suchy, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z
dala od zasłon. W pobliżu kuchni nie
przechowywać papieru, alkoholu, benzyny itp.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki. Kuchenka
powinna być ustawiona w kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania obowiązujących
przepisów.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni,
że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w
ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane
w ścianach zewnętrznych o powierzchni min.
0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14
m.
- Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
2 cm
2 cm
min
min 15 cm
61 cm
8
15
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
Podłączenie musi być dokonane zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajdującej się na
drzwiach piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego zużycia
gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest
inne (lub zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej
lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy Rc1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
- Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
- Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
- Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
- Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub
zużycia na całej swojej długości.
- Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przeci
ęcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie
mogą być zardzewiałe; czas używania
przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
Podł. węża
elastycznego
zacisk
zacisk
PRAWA STRONA
LEWA STRONA
16
- Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za pomocą
wody z mydłem - a nie za pomocą płomienia.
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten, na
który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą pakuł
lub taśmy teflonowej. Po połączeniu należy
sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym
rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników nawierzchniowych i
piekarnika
- wyregulować płomień palnika piekarnika
- wyregulować płomień oszczędnościowy
- sprawdzić podłączenie gazowe
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Moc
minimalny
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,90
2,60
2,50
0,72
0,72
0,72
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,80
1,12
0,75
0,38
0,405
0,261
-
-
-
0,182
Średni
2,10
2,00
1,90
0,43
0,43
0,43
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,50
0,96
0,65
0,30
0,293
0,200
-
-
-
0,138
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
0,35
0,35
0,30
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,05
0,70
0,43
0,25
0,140
0,100
-
-
-
0,062
Piekarnik
2,80
2,80
2,80
1,00
1,00
1,00
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,70
1,20
0,77
0,45
0,391
0,281
-
-
-
0,204
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu .
17
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Wymiana dyszy palnika piekarnika
Sprawdzić średnicę dyszy wg tabeli nr 1;
Zdjąć panel (A) w podstawie piekarnika;
Odkręcić śrubę "B" palnika;
Wyjąć palnik (wciskając do tyłu).
Wymienić dyszę "C" za pomocą klucza
nasadowego nr 10;
Złożyć wszystkie elementy wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
18
Regulacja płomienia
Palnik piekarnika
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
– Po wymianie dyszy należy ponownie
zamocować palnik za pomocą wkrętu
mocującego przykręcając go na środku.
– Poluzować wkręt mocujący (M) regulatora
dopływu powietrza (A), poruszać
regulatorem do góry i w dół aż do uzyskania
prawidłowej wielkości płomienia (patrz
tabela nr 2).
– Dokręcić mocno wkręt mocujący (M).
Tabela nr 2
Regulacja płomienia (mm)
Rodzaj gazu
Piekarnik
G20 2,5
GZ350 2,5
G30 2,5
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
M
A
Regulacja
powietrza
Regulacja płomienia oszczędnościowego
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
- Zapalić palnik.
- Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
- Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby sprawdzić,
czy płomień jest stabilny.
Palnik piekarnika
- Zapalić palnik przy ustawieniu na pozycji
„maksymalny płomień” i pozostawić zamknięty
piekarnik na ok. 10 min.
- Powoli obrócić pokrętło do pozycji
„minimalny płomień”.
- Wyciągnąć pokrętło.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Płomień nie może zgasnąć podczas
zamykania drzwi piekarnika
Producent wyklucza swoją odpowiedzialność za szkody i ich konsekwencje,
powstałe w wyniku nieprawidłowej instalacji lub obsługi.
śrubę
19
20
The Electrolux Group
. The world´s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest największym na świecie producentem zmechanizowanych urządzeń przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Każdego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki łańcuchowe i kosiarki do trawy) o łącznej wartości ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach świata.
342 726 079-A-310805-01
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZCG567GW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi