4
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia
należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez
cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
•
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
•
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują
się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
•
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
• Po otrzymaniu urządzenia należy je
rozpakować i sprawdzić, czy jest uszkodzone.
W przypadku stwierdzenia usterek, należy je
zaznaczyć na dokumencie dostawy.
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
• Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
•
Przed użyciem urządzenia należy rozgrzać
pusty piekarnik, aby pozbyć się zapachu
izolacji termicznej oraz ewentualnych resztek
smarów konserwacyjnych.
- Wyjąć wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
- Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe
elementy ochronne.
- Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
- Włączyć piekarnik na 45 minut, ustawiając
pokrętło w położeniu maksymalnym.
Piekarnik będzie dymił, wywietrzyć kuchnię.
•
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
•
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni
(lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
• Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
• Poza akcesoriami należącymi do
wyposażenia piekarnika, należy używać
żaroodpornych naczyń przeznaczonych do
użytku w piekarnikach gazowych (patrz
wskazówki producenta naczynia).
• W pobliżu kuchni nie należy przechowywać
środków czyszczących I materiałów łatwo
palnych.
• Na otwartych drzwiach piekarnika nie należy
stawiać:
- cięż
kich naczyń,
- nie siadać oraz nie stawać.
•
Ruszt grilla nagrzewa się w czasie pracy
piekarnika. Do wyjmowania potraw oraz
rusztu używać rękawic ochronnych.
• Nie przykrywać dna komory piekarnika folią,
gdyż może dojść do kumulacji ciepła I
uszkodzenia piekarnika / emaliowanych
powierzchni.
•
Nie otwierać drzwi piekarnika w czasie jego
pracy / gdy jest jeszcze rozgrzany, aby
ochronić pokrętła przed uszkodzeniem.
• Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
• Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki s
ą włączone.