Zanussi ZCG560NW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
KUCHNIA
GAZOWO-
ELEKTRYCZNA
ZCG560NW1
0
250
200
150
50
100
3
0
6
2
4
5
1
2
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy …
3
5
6
10
10
12
Dane techniczne
Instalacja
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
13
14
17
17
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez osoby (w tym dzieci) z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę odpowiedzialną.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację nawiewno
– wywiewną. Niesprawna wentylacja
może prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zw
iększonej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i przyłączone
zgodnie z aktualnymi przepisami
instalacyjnymi. W szczególności należy
uwzględnić odpowiednie wymagania
dotyczące wentylacji.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło
i wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
4
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń
do gotowania, gdyż mogą się one
przewrócić i zawartość naczynia wyleje się
na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, cz
y pokrętła znajdują się w
poz
ycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń.
Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych materiałów,
środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
5
Opis urządzenia
Panel sterujący
Model : ZCG 560 NW1
1
2
3
4
5 6
0
250
200
150
50
100
1. Pokrętło palnika piekarnika
2. Kontrolka termostatu piekarnika
3. Pokrętło palnika przedniego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego lewego
5. Pokrętło palnika tylnego prawego
6. Pokrętło palnika przedniego prawego
Płita
1. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią
prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
3
4
2
1
6
Obsługa urządzenia
Piekarnik elektryczny
Przed włączeniem urządzenia
należy upewnić się, czy pomieszczenie
posiada odpowiednią wentylację.
Przygotowanie
1. Otworzyć pokrywę.
2. Wyjąć akcesoria piekarnika.
3. Zdjąć naklejki i folię zabezpieczającą
(jeżeli występują).
4. Ogrzać piekarnik ustawiając pokrętło w
położeniu „250” na 45 minut..
Umyć wszystkie akcesoria łagodnym
detergentem. Opłukać i osuszyć.
Należy pamiętać, że drzwi piekarnika
nagrzewają się podczas pracy urządzenia.
Zwrócić uwagę, aby dzieci nie przebywały w
pobliżu włączonej kuchni.
Urządzenie nagrzewa się w czasie pracy. Nie
dotykać nagrzewających się elementów
wewnątrz piekarnika.
Piekarnik jest wyposażony w 2 elementy
grzejne:
- 2 grzałki (górna i dolna) do używania
piekarnika z zamkniętymi drzwiami (pieczenie
ciasta w foremkach, zapiekanie)
Piekarnika można używać w sposób tradycyjny
lub.
Pokrętło piekarnika
Z jego pomocą można wybrać odpowiednią
temperaturę i funkcję pieczenia.
Oznaczenie symboli:
0 wyłączony
oświetlenie piekarnika
50-250 zakres temperatur
dolna grzałka
górna grzałka
Aby wybrać poziom temperatury należy
obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara, aż oznaczenie
na pokrętle pokryje się z wskazaniem
temperatury pomiędzy 50, a 250ºC. Wybrana
temperatura będzie kontrolowana i
utrzymywana przez termostat.
Można także ustawić nagrzewanie dolną
grzałką
lub górną grzałką .
Wtedy temperatura nie przekroczy 215ºC w
przypadku nagrzewania dolną lub górną
grzałką.
7
Pieczenie w piekarniku
Pieczenie tradycyjne
dystrybucja rozgrzanego powietrza
wewnątrz piekarnika;
należy wstępnie ogrzać piekarnik
1. Ogrzać wstępnie piekarnik:
ok. 8 minut przy ustawieniu
temperatury od 50 do 150ºC
ok. 15 minut przy ustawieniu
temperatury od 175 do 250ºC.
2. Włożyć produkty do piekarnika.
Nagrzewanie dolną grzałką
dla pizzy i ciast owocowych
należy wstępnie ogrzać piekarnik.
1. Ogrzać wstępnie piekarnik przez 10
minut ustawiając pokrętło w położeniu
2. Włożyć produkty.
Nagrzewanie górną grzałką
pracuje górny element grzejny
dla podgrzewania ugotowanych produktów
nie ma konieczności wstępnego
ogrzewania piekarnika
1. Włożyć produkty na trzeci poziom
piekarnika
2. Ustawić termostat w położeniu
.
Oświetlenie piekarnika
Oświetla wnętrze piekarnika podczas jego
pracy.
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Wyłącza się, gdy piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę i zapala się ponownie, gdy
termostat reguluje temperaturę.
8
Palniki nawierzchniowe kuchni
Symbole na panelu sterującym mają
następujące
| wyłączony
maksymalny dopływ gazu (duży płomień)
minimalny dopływ gazu (mały płomień)
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem,
nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
płomieniem maksymalnym, a pozycją:
wyłączony.
Zapalanie palników
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«|».
Na płycie nie stawiać materiałów,
które mogą ulec stopieniu.
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia” i zapalić płomień zapałką.
9
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego
do gotowania. Aby nie dopuścić do
wykipienia potrawy, zalecamy dobieranie
odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać
w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
Palnik Moc Średnica (mm)
(kW) min. max.
Duży 2,8 165 260
Średni 2,0 140 220
Pomocniczy
1,0 60 160
Akcesoria kuchni
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i
soki); wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest
używana należy ją wyjąć z piekarnika
prawidłowo
nieprawidłowo
10
Wskazówki i porady
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W
ten sposób oszczędza się energię
elektryczną, wykorzystując zgromadzone
ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte
naczynia (grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających
swoją objętość w trakcie pieczenia należy
użyć większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć
kawałek folii aluminiowej; nie przykrywać
całego rusztu.
Używa
ć żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką il
ość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do
uszkodzenia emalii piekarnika
.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w
celu zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie.
W związku z tym zalecamy częstsze
mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
d
ystrybucja ciepła jest bardziej jednolita
i zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą
ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się
poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwiększy to tylko
zużycie gazu.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
11
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie wolno
używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, aż
do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i unieść
w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały
ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika
(d).Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem
(np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do
tego przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na
podpalnikowej płycie kuchenki może się
trwale przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można
myć w wodzie z detergentem. Dokładnie
spłukać i osuszyć przed ponownym użyciem.
12
Co zrobić, gdy …
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania gazem.
Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdzić, czy pierścień palnika i jego wierzch
zostały prawidłowo założone po czyszczeniu.
Palnik się nie zapala
- Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
- Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Piekarnik dymi
- Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego pieczenia
(patrz rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Piekarnik nie działa
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania elektrycznego.
Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w
dopływie energii elektrycznej.
Sprawdzić bezpieczniki.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
13
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
PŁYTA
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,
80 (2,60/2,50) kW
1,00 (1,00/0,85) kW
2,00 (2,00/1,90) kW
2,
00 (2,00/1,90) kW
PIEKARNIK Piekarnik
Moc piekarnika
Żarówka piekarnika
Czyszczenie
Elektryczny
1,75 kW
żarówka 15W typ E14
ręczne
AKCESORIA Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający
tłuszcz)
WYMIARY
Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie
kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki przez
osobę nieuprawnioną.
14
Instalacja kuchenki
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni
w pomieszczeniu kuchennym należy upewnić
się, czy spełnia ono wymagania stawiane mu
przez przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. nr
15, poz. 140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
2 cm
2 cm
min
min 15 cm
61 cm
8
15
Podłączenie do instalacji gazowej
Podłączenie musi być dokonane zgodnie
z obowiązującymi normami i przepisami!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom
i dostosowano do zasilania gazem o
parametrach zamieszczonych na naklejce
znajdującej się na drzwiach piekarnika.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego
zużycia gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie
gazu zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej. Jeżeli
ciśnienie gazu jest inne (lub zmienne) od
podanego na tabliczce, należy zamontować
regulator ciśnienia posiadający certyfikat
bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy
sztywnego podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy Rc1/2.
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża
elastycznego moż
na wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
- Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zaciski
Przewód
zasilający
TYŁ KUCHNI
zaciski
Podł. węża
elastycznego
Przewód
zasilający
16
- Przewód łączący nie może przecinać
tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny
łączymy z króćcem kuchni przy pomocy
0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej
(bez szwu).
- Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek
zagięć lub skręceń.
- Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
- Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
- Ustalając stan przewodu należy wziąć
pod uwagę: zadraśnięcia na
powierzchni przewodu, przecięcia,
przypalenia na końcach i wzd
łuż
przewodu, stwardnienie przewodu;
pr
zewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy
mocujące nie mogą być zardzewiałe;
czas używania przewodu nie może
przekraczać okresu gwarancyjnego 5
lat.
- Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za pomocą
wody z mydłem - a nie za pomocą płomienia.
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zaciski
NIE
Podłączenie do instalacji elektrycznej
sprawdzić, czy parametry instalacji
elektrycznej w miejscu eksploatacji
urządzenia odpowiadają danym
umieszczonym na tabliczce
znamionowej;
instalacji i podłączenia może dokonać
uprawniony technik, zgodnie z
obowiązującymi przepisami;
przewód zasilający musi znajdować się z
dala od nagrzewających się elementów
kuchni;
Kuchnię należy podłączyć do
instalacji z uziemieniem. Producent
wyklucza swoją odpowiedzialność za
wypadki spowodowane błędnym
podłączeniem urządzenia.
Bezpiecznik: 10 A
Jeżeli przewód zasilający został
uszkodzony należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
17
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”. Odłączyć
urządzenie do zasilania. Kuchnia musi
być ostudzona.
- żarówka 15W, E14; odporna na
temperaturę 300ºC; można zamówić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym;
- żarówka jest umocowana w tylnej
ściance piekarnika:
Aby wymienić żarówkę należy:
1. odkręcić osłonę ochronną;
2. wymienić żarówkę;
3. założyć osłonę ochronną.
Urządzenie nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać elementów
wewnętrznych piekarnika.
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Adaptację na inny rodzaj gazu może
wykonać jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż
ten, na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę
dysz gazowych, regulację powietrza
pierwotnego, a w przypadku przejścia na gaz
płynny dostarczany z butli gazowej zmianę
sposobu podłączenia zasilania kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą
pakuł lub taśmy teflonowej. Po połączeniu
należy sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym
rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników
nawierzchniowych
- wyregulować płomień oszczędnościowy
sprawdzić podłączenie gazowe
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody i ich
konsekwencje, powstałe w wyniku
nieprawidłowej instalacji lub obsługi.
18
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
g/h
Duży
2,80
2,60
2,50
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,80
1,13
0,75
0,38
-
-
181,78
Średni
2,00
2,00
1,90
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,50
0,96
0,65
0,30
-
-
138,16
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
G2.350
G 20
G 30
13
20
37
1,05
0,70
0,43
0,25
-
-
61,82
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu .
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i
palników (patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Oryginalne części, autoryzowane
przez producenta są dostępne w
Punktach Serwisowych oraz w
autoryzowanych sklepach z częściami.
19
Regulacja płomienia oszczędnościowego
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu
gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na
oznaczenie małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę
regulacyjną usytuowaną w korpusie
kurka aż do uzyskania regularnego,
małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z po
łożen
ia
maksymalnego do minimalnego, aby sprawdzić,
czy płomień jest stabilny.
ѝѝѝѝD
342729532-B-372010
www.electrolux.com
Subject to change without notice
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZCG560NW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi