3
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
• Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj gazu, do
którego kuchnia jest przystosowana.
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju
uż
ywanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
• Po otrzymaniu urządzenia należy je
rozpakować i sprawdzić, czy jest
uszkodzone. W przypadku stwierdzenia
usterek, należy je zaznaczyć na
dokumencie dostawy.
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej
do innych celów jest niedozwolone!
• Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
• Przed użyciem urządzenia należy
rozgrzać pusty piekarnik, aby pozbyć się
zapachu izolacji termicznej oraz
ewentualnych resztek smarów
konserwacyjnych.
- Wyjąć wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
- Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe
elementy ochronne.
- Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
- Włączyć piekarnik na 45 minut, ustawiając
pokrętło w położeniu maksymalnym.
Piekarnik będzie dymił, wywietrzyć
kuchnię.
• Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni
(lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń
do gotowania, gdyż mogą się one
przewrócić i zawartość naczynia wyleje się
na palniki.