AEG CB4140-1-M EURO Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
AEG
PIEKARNIK
DO ZABUDOWY
COMPETENCE B 4140-1.
INSTRUKCJA OBSUGI I MONTAU
2
3
SPIS TRECI
INSTRUKCJA OBSUGI I MONTAU ...........................................................1
WSKAZÓWKI DOTYCZCE BEZPIECZE STWA .....................................5
OPIS URZDZENIA ............................................................................................7
PIEKARNIK............................................................................................................8
WYPOSAENIE PIEKARNIKA.........................................................................9
FUNKCJE PIEKARNIKA..................................................................................10
PRZED PIERWSZYM UYCIEM....................................................................11
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI, PORADY I TABELE PIECZENIA.........18
TABELE PIECZENIA.........................................................................................20
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA...............................................................29
CO ROBI), GDY ... ...........................................................................................35
DANE TECHNICZNE.........................................................................................36
WSKAZÓWKI MONTAOWE.........................................................................37
4
Szanowni Klienci
Przed przyst<pieniem do pod><czenia i eksploatacji piekarnika prosimy
o dok>adne zapoznanie siA z instrukcj< obs>ugi, w której podano waF-
ne informacje dotycz<ce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz kon-
serwacji urz<dzenia.
InstrukcjA obs>ugi naleFy zachowaI, aby w razie koniecznoJci móc z
niej skorzystaI. W przypadku sprzedaFy urz<dzenia naleFy pamiAtaI
równieF o przekazaniu instrukcji obs>ugi nowemu uFytkownikowi.
Prosimy o zwrócenie uwagi na trójkt ostrzegawczy i/lub wyraenia
„OstrzeFenie”, „OstroFnie”, „Uwaga”. Wskazówki te maj szczególne zna-
czenie dla bezpiecze#stwa uytkownika i prawid$owego funkcjonowania urz-
dzenia.
Wskazówek tych naleFy bezwzglAdnie przestrzegaI.
Ten znak b'dzie pomocny Pa#stwu podczas sukcesywnego zapozna-
wania si' z obs$ug urzdzenia.
1. ......
2. ......
3. ......
Informacje opatrzone tym znakiem maj charakter uzupe$niajcy i dotycz
obs$ugi oraz praktycznego uywania urzdzenia.
Listek koniczyny oznacza rady i wskazówki dotyczce ekonomicznego i
przyjaznego dla +rodowiska naturalnego uywania urzdzenia.
Instrukcja obs$ugi zawiera w rozdziale „Co zrobi., gdy...” wskazówki dotyczce
post'powania w przypadku wystpienia zak$óce# i usuwania ich przez uyt-
kownika.
Jeeli nie b'd Pa#stwo w stanie usun. zak$ócenia samodzielnie zgodnie z
podanymi wskazówkami, wtedy usterk' naley zg$osi. w autoryzowanym za-
k$adzie serwisowym.
Personel autoryzowanych zak$adów serwisowych s$uy Pa#stwu pomoc w
usuwaniu usterek technicznych.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZCE BEZPIECZE STWA
Monta i pod$czenie urzdzenia moe wykona. wy$cznie uprawniony
technik. W przypadku uszkodzenia urzdzenia wskutek nieprawid$owej instala-
cji wykonanej przez osob' bez odpowiednich kwalifikacji gwarancja zostaje
anulowana.
Bezpiecze#stwo urzdze# elektrycznych marki AEG odpowiada wymogom
technicznym zawartym w ustawie o bezpiecze#stwie urzdze# elektrycznych.
Jako producent jeste+my zobowizani do przedstawienia Pa#stwu wskazówek
dotyczcych bezpiecznego uywania urzdzenia.
BezpieczeMstwo ogólne
Zachowa. ostrono+. podczas pod$czania innych urzdze# elektrycznych
do gniazdka zasilajcego w pobliu piekarnika. Przestrzega., aby przewody
pod$czeniowe nie dotyka$y gorcych pól grzejnych p$yty i nie zosta$y przy-
trza+ni'te drzwiami piekarnika.
W piekarniku nie wolno przechowywa. przedmiotów $atwopalnych, poniewa
w przypadku niezamierzonego w$czenia kuchni przedmioty te mog si' za-
pali..
Ze wzgl'dów bezpiecze#stwa nie wolno my. kuchni urzdzeniami czysz-
czcymi strumieniem gorcej pary lub urzdzeniami wysokoci+nieniowymi.
Uywanie si$y przy obchodzeniu si' z kraw'dziami szklanej szyby w
drzwiach moe spowodowa. uszkodzenie i p'kni'cie szk$a.
Podczas pracy nagrzewaj si' drzwi piekarnika. Nie zezwalaI dzieciom na
przebywanie w pobliFu w><czonego urz<dzenia. Do wyjmowania potraw z
piekarnika naley uywa. kuchennych r'kawic ochronnych.
Podczas przyrzdzania potraw z t$uszczem lub olejem (np. smaenie frytek)
nie naley pozostawia. urzdzenia bez nadzoru, gdy t$uszcz moe si' za-
pali. w przypadku przegrzania.
Podczas przyrzdzania potraw z zawarto+ci alkoholu moe doj+. do po-
wstania mieszanki alkoholowo-powietrznej. W takim przypadku naley bar-
dzo ostronie otworzy. drzwi piekarnika. Ostronie obchodzi. si' z arem,
iskrami i ogniem. Potraw' pozostawi. do ostygni'cia w zamkni'tym piekar-
niku na ok. 10-15 minut.
Naprawy moe wykonywa. wy$cznie personel z autoryzowanych zak>a-
dów serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez kwalifikacji
stwarzaj zagroenie dla uytkownika. W przypadku usterki naley zwróci.
si' do autoryzowanego zak$adu serwisowego.
W przypadku wystpienia awarii urzdzenia naley wykr'ci. lub wy$czy.
bezpieczniki.
Przeznaczenie urz<dzenia
Piekarnik przeznaczony jest do pieczenia mi'sa i ciasta na uytek gospo-
6
darstwa domowego i nie wolno go uywa. do innych celów.
Nie uywa. piekarnika do ogrzewania pomieszczenia.
Zapobieganie uszkodzeniom urz<dzenia
Nie naley umieszcza. blachy do pieczenia lub innych naczy# na spodzie
piekarnika lub wyk$ada. go foli aluminiow, gdy mona doprowadzi. do
kumulacji ciep$a i uszkodzenia emalii.
Urzdzenie naley czy+ci. po kadym uyciu, gdy wtedy mona $atwo
usun. zabrudzenia i zapobiec ich przypalaniu.
Soki owocowe skapujce poza powierzchni' blachy pozostawiaj plamy
trudne do usuni'cia, dlatego do pieczenia wilgotnych ciast naley uywa.
g$'bokiej brytfanny.
Nie naley wlewa. wody do gorcego piekarnika, poniewa mona spowo-
dowa. uszkodzenie powierzchni emaliowanych.
Nie naley opiera. si' o otwarte drzwi piekarnika.
W piekarniku nie przechowywa. wilgotnych produktów spoywczych.
Utylizacja
Opakowanie urz<dzenia
Opakowanie urzdzenia naley usun. zgodnie z obowizujcymi przepisami
o ochronie +rodowiska.
Wszystkie materia$y uyte do produkcji poszczególnych elementów opakowa-
nia s przyjazne dla +rodowiska naturalnego i nadaj si' do recyklingu - prze-
tworzenia i ponownego uycia.
Elementy opakowania z tworzywa sztucznego oznaczone nast'pujcymi sym-
bolami nadaj si' do przetworzenia:
>PE< polietylen zewn'trzna pow$oka i worki plastikowe we wn'trzu wyko-
nane s z polietylenu;
>PS< elementy zabezpieczenia wykonane s z pianki polistyrenowej bez
zawarto+ci FCKW freonu.
Cz'+ci kartonowe wykonano w 80% z makulatury i naley je zwróci. do miej-
sca zbiórki surowców wtórnych.
Usuwanie zuFytych urz<dzeM
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa. tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda. go do w$a+ciwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si' z$omowanym sprz'tem
elektrycznym i elektronicznym. W$a+ciwa utylizacja i z$omowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wp$ywu z$omowanych produktów na +rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska. szczegó$owe dane dotyczce moliwo+ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa. si' z lokalnym urz'dem mia-
sta, s$ubami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta$ ku-
piony
7
OSTRZEENIE!
Stare urzdzenie przeznaczone do usuni'cia z gospodarstwa domowego na-
ley unieruchomi. w taki sposób, aby nie mona go by$o w$czy.. Wyj.
wtyczk' z gniazdka, odci. przewód zasilajcy i usun. / unieruchomi. zamek
zatrzaskowy lub ryglowy. W ten sposób zostaje wyeliminowane zagroenie dla
dzieci (np. mog si' zamkn. wewntrz urzdzenia podczas zabawy). Zagro-
Fenie uduszenia siA.
Izolacja „Eko”
Piekarnik wyposaono fabrycznie w izolacj' EKO. Specjalistyczny instytut ba-
dawczy przeprowadzi$ badania pod ktem zawarto+ci substancji szkodliwych i
zakwalifikowa$ izolacj' jako bezpieczn.
OPIS URZDZENIA
PANEL STERUJCY
Piekarnik jest wyposaony w chowane pokr't$a obrotowe.
PokrAt>o wyboru funkcji i wyJwietlacz funkcji
Wcisn. pokr't$o. Wybór funkcji nast'puje w trakcie obracania pokr't$a. Sym-
bol wybranej funkcji pokazuje si' na wy+wietlaczu.
PokrAt>o termostatu i wyJwietlacz temperatury
Wcisn. pokr't$o. Wybór temperatury nast'puje w trakcie obracania pokr't$a.
Wskazanie wybranej temperatury pojawia si' na wy+wietlaczu.
8
WskaQnik zasilania
Hó$ty wskaInik zostanie pod+wietlony, gdy piekarnik jest w$czony.
Lampka temperatury
Czerwona lampka zostanie pod+wietlona w trakcie nagrzewania piekarnika i
zga+nie wtedy, gdy piekarnik osignie ustawion temperatur'.
Funkcje zegara i wyJwietlacz zegara
Przyciski s$u do ustawiania funkcji zegara. Wybrane ustawienia pojawiaj si'
na wy+wietlaczu.
Funkcje zegara
Piekarnik jest wyposaony z zegar, który mona programowa.. Mona go wy-
korzysta. do wy+wietlania aktualnego czasu, odmierzania czasu gotowania lub
ustawiania czasu pieczenia w automatycznych programach.
Czas
Aktualny czas jest wy+wietlany, gdy nie wybrano adnej innej funkcji zegara.
„Minutnik”
Za pomoc funkcji
mona ustawi. maksymalny do odmierzenia czas: 2 go-
dziny i 30 minut. Funkcja odmierzania czasu jest podobna jak w przypadku mi-
nutnika i nie ma wp$ywu na dzia$anie piekarnika.
Funkcje automatyczne
Za pomoc funkcji czasu pieczenia
i zako#czenia pieczenia mona
ustawi. czas automatycznego w$czenia / wy$czenia si' piekarnika.
PIEKARNIK
Poziomy wsuwania blach
Po obu stronach piekarnika znajduje si' 5 pro-
wadnic, do których wsuwa si' elementy wyposa-
enia piekarnika (blachy, brytfanny itp.). Naley
pami'ta., e poziomy oznaczone s od do$u w
gór'.
9
Zabezpieczenie przed wypadniAciem blachy
Wszystkie blachy b'dce na wyposaeniu pie-
karnika posiadaj specjalne zabezpieczenie, któ-
re zapobiega wypadni'ciu blachy przy jej nieza-
mierzonym wysuni'ciu.
Przy wk$adaniu blachy naley pami'ta., e za-
bezpieczenie to musi znajdowa. si' z ty$u pie-
karnika.
Filtr t>uszczowy
Filtr t$uszczowy (wyposaenie piekarnika) chroni
wentylator znajdujcy si' w tylnej +ciance piekar-
nika przed zabrudzeniem.
Filtr t$uszczowy naley zawsze stosowa. do pie-
czenia potraw przy ustawieniu opcji nagrzewania
z nawiewem gorcego powietrza lub pieczenia
promieniami podczerwonymi bez przykrycia na
ruszcie, w brytfannie lub innym otwartym naczy-
niu.
Odprowadzenie pary
Para z piekarnika jest odprowadzana pod uchwytem drzwi.
Dotyczy tylko urz<dzeM z metalowym frontem:
Para z piekarnika jest odprowadzana mi'dzy górn kraw'dzi drzwi, a pane-
lem sterujcym.
Wentylator piekarnika
Wentylator rozpoczyna prac' po w$czeniu piekarnika. Pracuje jeszcze po wy-
$czeniu piekarnika, do czasu ostygni'cia; wy$cza si' automatycznie.
WYPOSAENIE PIEKARNIKA
Wyposaenia piekarnika sk$ada si' z nast'pujcych elementów:
Ruszt kombinowany
przeznaczony jest do pieczenia potraw w naczy-
niach, ciast w foremkach i pieczenia mi'sa bez-
po+rednio na ruszcie.
10
Blacha uniwersalna
przeznaczona jest do pieczenia soczystych ciast,
mi'sa lub jako blacha / naczynie do wy$apywania
+ciekajcego t$uszczu.
Blacha do pieczenia
s$uy do pieczenia ciasta i ma$ych ciasteczek.
FUNKCJE PIEKARNIKA
Piekarnik posiada nast'pujce funkcje:
Pizza & Pieczenie
Zalecane do pieczenia ciasta na jednym poziomie. Funkcja jest przydatna do
pieczenia potraw, które wymagaj intensywniejszego rumienienia oraz kru-
chych spodów, np. pizza, quiche, sernik.
Temperatura piekarnika jest z regu$y o 20-40
o
C nisza ni w przypadku na-
grzewania tradycyjnego.
Wentylator w tylnej +ciance piekarnika zapewnia dodatkowo sta$ cyrkulacj'
ciep$ego powietrza w komorze piekarnika.
Pieczenie z nawiewem
Funkcja jest przeznaczona do pieczenia na kilku poziomach jednocze+nie.
Temperatura piekarnika jest z regu$y o 20-40
o
C nisza ni w przypadku na-
grzewania tradycyjnego.
Dodatkowo pracuje grza$ka pier+cieniowa i wentylator, który zapewnia równo-
mierne rozprowadzanie ciep$a do produktu.
Nagrzewanie tradycyjne
Opcja nagrzewania górn i doln grza$k nadaje si' do pieczenia ciasta i mi'-
sa na jednym poziomie. Ciep$o dochodzi równomiernie z góry i z do$u.
Nagrzewanie promieniami podczerwonymi
Nagrzewanie promieniami podczerwonymi nadaje si' do pieczenia na grillu lub
pieczenia tradycyjnego wi'kszych kawa$ków mi'sa i drobiu na jednym pozio-
mie. Funkcja ta nadaje si' do gratynowania i zapiekania.
Grza$ka grilla i wentylator pracuj na przemian.
Podwójny grill
Funkcja podwójnego grilla s$uy do pieczenia lub opiekania (tostowania) wi'k-
szych ilo+ci p$askich produktów takich jak np. steki, sznycle, ryby lub tosty.
Przy ustawieniu tej opcji nagrzewania zostaje w$czona druga grza$ka grilla w
górnej +ciance piekarnika.
11
Grill
Funkcja grilla s$uy do pieczenia lub opiekania (tostowania) p$askich produktów
takich jak np. steki, sznycle, ryby lub tosty. Przy ustawieniu tej opcji nagrzewa-
nia zostaje w$czona grza$ka grilla w górnej +ciance piekarnika.
Dolna grza>ka
Funkcja s$uy do rumienienia i zapiekania chleba, ciast (np. ciasta wilgotne) od
do$u. Zostaje w$czona tylko dolna grza$ka piekarnika.
RozmraFanie
S$uy do cz'+ciowego lub ca$kowitego rozmraania produktów: mas$a, chleba,
owoców i innych delikatnych potraw.
Zostaje w$czony tylko wentylator; nie rozchodzi si' ciep$o.
Pyroliza
Funkcja automatycznego czyszczenia piekarnika. Polega na spalaniu osadów i
resztek potraw we wn'trzu piekarnika na popió$, który mona $atwo usun. po
och$odzeniu piekarnika.
Piekarnik nagrzewa si' do ok. 500°C.
PRZED PIERWSZYM UYCIEM
Pierwsze czyszczenie
Przed w$czeniem piekarnika po raz pierwszy naley go starannie umy.. Mo-
na w$czy. o+wietlenie wewn'trzne piekarnika.
1. W$czy. o+wietlenie piekarnika, obracajc pokr't$o wyboru funkcji.
2. Wszystkie elementy wyposaenia i prowadnice blach naley wyj. i umy. w
ciep$ej wodzie z dodatkiem $agodnego detergentu.
3. Piekarnik przetrze. szmatk zamoczon w roztworze ciep$ej wody z dodat-
kiem +rodka czyszczcego, a nast'pnie wytrze. do sucha.
4. Przedni stron' urzdzenia przetrze. tylko na wilgotno.
Wskazówka: Do mycia frontu urzdzenia ze stali szlachetnej naley sto-
sowa. dost'pne +rodki piel'gnacyjne przeznaczone do stali szlachetnej, które
jednocze+nie tworz warstw' ochronn zabezpieczajc przed odciskami pal-
ców.
UWAGA! Do mycia nie wolno stosowaI ostrych i szoruj<cych Jrod-
ków czyszcz<cych, gdyF moFna uszkodziI powierzchniA urz<dzenia.
Ustawienie zegara
Nie b'dzie mona uruchomi. piekarnika, je+li wcze+niej nie zostanie ustawiona
aktualna godzina.
12
Po w$czeniu urzdzenia do zasilania na wy+wie-
tlaczu zegara pulsuje wskaInik
.
1. Za pomoc przycisku lub ustawi. aktualn
godzin'.
2. Odczeka. 5 sekund.
Oznaczenia przestan pulsowa.. Na wy+wietla-
czu pojawi si' aktualny czas. Piekarnik jest go-
towy do uycia.
Zmiana aktualnej godziny
1. Wcisn. przycisk , a wskaInik funkcji za-
cznie pulsowa. na wy+wietlaczu zegara
.
2. Za pomoc przycisku lub ustawi. aktualn
godzin'.
3. Odczeka. 5 sekund.
Oznaczenie przestan pulsowa.. Na wy+wie-
tlaczu pojawi si' aktualny czas. Piekarnik jest
gotowy do uywania.
13
Czas mona zmieni. tylko wtedy, gdy nie jest ustawiona adna z funkcji auto-
matycznych (czas pieczenia
lub koniec pieczenia ).
OBSUGA PIEKARNIKA
Zak>adanie / Zdejmowanie filtra t>uszczowego
Filtr t$uszczowy naley zawsze zak$ada., kiedy piek< Pa#stwo potraw' bezpo-
+rednio na ruszcie, w brytfannie lub innym naczyniu bez przykrycia.
Za>oFenie filtra t>uszczowego
Przytrzyma. uchwyt filtra t$uszczowego i obie wy-
pustki w$oy. od góry w dó$ do otworu w tylnej
+ciance piekarnika (otwór na wentylator).
Wyjmowanie filtra t>uszczowego
Przytrzyma. uchwyt filtra t$uszczowego i wyj. do
góry.
Wk>adanie rusztu i brytfanny
Wszystkie elementy wyposaenia piekarnika posiadaj ma$e wg$'bienia po le-
wej i prawej stronie. Wg$'bienia te zabezpieczaj przed wypadni'ciem blachy
z uchwytu i musz by. zawsze skierowane w dó$.
W>oFenie rusztu
Ruszt naley tak wsun., aby obie prowadnice by-
$y skierowane w gór'. Zabezpieczenie przed wy-
padni'ciem blachy musi by. skierowane w dó$ i
znajdowa. si' w tylnej cz'+ci komory piekarnika.
W>oFenie rusztu i brytfanny
W przypadku uywania rusztu i brytfanny jedno-
cze+nie naley wg$'bienie zabezpieczajce przed
wypadni'ciem rusztu umie+ci. dok$adnie w wy$o-
bieniu brytfanny.
14
W><czanie i wy><czanie piekarnika
1. Wcisn. pokr't$a wyboru funkcji oraz temperatury. Pokr't$a wysun si'.
2. Ustawi. wybran funkcj', obracajc pokr't$o. Symbole funkcji b'd poja-
wia$y si' na wy+wietlaczu.
3. Ustawi. wybran temperatur', obracajc pokr't$o. Oznaczenia temperatury
b'd pojawia$y si' na wy+wietlaczu.
WskaInik zasilania zostanie pod+wietlony na ó$to w trakcie pracy urzdze-
nia.
Czerwona lampka kontrolna temperatury b'dzie pod+wietlona w czasie na-
grzewania si' piekarnika. Po osigni'ciu zadanej temperatury lampka zga-
+nie.
4. Urzdzenie naley wy$czy. ustawiajc pokr't$o wyboru funkcji oraz tempe-
ratury w pozycji „0” (wy$czony).
5. Schowa. pokr't$a wsuwajc je w panel.
Bezpieczne wy><czanie automatyczne
Je+li piekarnik nie zostanie wy$czony po okre+lonym czasie (lub temperatura
pozostanie niezmieniona) urzdzenie wy$czy si' automatycznie.
Czerwony wskaInik temperatury b'dzie pulsowa$.
Piekarnik wy><czy siA przy temperaturze:
30-120°C po 12,5 godz.
120-200°C po 8,5 godz.
200-250°C po 5,5 godz.
250-275°C po 1,5 godz.
Je+li piekarnik wy$czy si' samoczynnie naley go wy$czy. ca$kowicie, a na-
st'pnie mona go w$czy. ponownie.
15
Funkcje automatyczne
Wybran funkcj' piekarnika lub warto+. temperatury mona ustawi. przed lub
po ustawieniu funkcji automatycznej.
Mona korzysta. z nast'pujcych funkcji automatycznych:
Czas pieczenia
Za pomoc funkcji mona ustawi. wymagany
czas pracy piekarnika.
1. Przytrzyma. wci+ni'ty przycisk , a wskaInik
zacznie pulsowa..
2. Za pomoc przycisku lub ustawi. wyma-
gany czas pieczenia.
3. Odczeka. 5 sekund. Na wy+wietlaczu pojawi
si' ustawiony czas.
Pojawi si' wskaInik
i piekarnik rozpocznie
prac'. Po up$ywie ustawionego czasu wskaInik
b'dzie pulsowa$, przez dwie minuty b'dzie si'
rozlega$ alarm akustyczny i piekarnik wy$czy
si'.
4. Wcisn. jeden z przycisków, aby skasowa.
alarm.
Po zako#czeniu pieczenia naley ustawi. po-
kr't$o wyboru funkcji piekarnika i temperatury w
po$oeniu „0” (zero).
Czas zakoMczenia pieczenia
Za pomoc tej funkcji mona ustawi. czas automatycznego wy$czenia si'
piekarnika.
1. Przytrzyma. wci+ni'ty przycisk , a wskaInik
zacznie pulsowa..
16
2. Za pomoc przycisku lub ustawi. wyma-
gany czas zako#czenia pieczenia.
3. Odczeka. 5 sekund. Na wy+wietlaczu pojawi
si' ustawiony czas.
Pojawi si' wskaInik
i piekarnik rozpocznie
prac'. Po up$ywie ustawionego czasu wskaInik
b'dzie pulsowa$, przez dwie minuty b'dzie si'
rozlega$ alarm akustyczny i piekarnik wy$czy
si'.
4. Wcisn. jeden z przycisków, aby skasowa.
alarm.
Po zako#czeniu pieczenia naley ustawi. po-
kr't$o wyboru funkcji piekarnika i temperatury w
po$oeniu „0” (zero).
Czas pieczenia i czas zakoMczenia pieczenia jednoczeJnie
Funkcji czas pieczenia
i czas zako#czenia pieczenia mona uywa. jed-
nocze+nie, jeeli chcecie Pa#stwo, aby piekarnik w$czy$ i wy$czy$ si' automa-
tycznie w póQniejszym czasie.
1. Przy pomocy funkcji czasu pieczenia usta-
wi. czas potrzebny do upieczenia danej potra-
wy.
Przyk$ad: 1 godzina.
2. Przy pomocy funkcji zako#czenia pieczenia
ustawi. godzin', o której potrawa powinna by.
ju gotowa.
Przyk$ad: 14:05.
17
3. Na wy+wietlaczu pojawi si' wskaIniki czasu
pieczenia
i czasu zako#czenia pieczenia .
Na wy+wietlaczu pojawi si' aktualny czas.
Przyk$ad: 12:05.
Piekarnik w$czy si' wobec tego o 13:05, a wy-
$czy si' po up$ywie ustawionego czasu (1 go-
dzina), czyli o 14:05.
Po zako#czeniu gotowania naley ustawi. pokr't$o wyboru funkcji piekarnika i
temperatury w po$oeniu "0” (zero).
Minutnik do odmierzania czasu
Po zako#czeniu odliczania czasu rozlegnie si' alarm akustyczny.
1. Przytrzyma. wci+ni'ty przycisk , a wskaInik
minutnika
b'dzie pulsowa$.
2. Wprowadzi. przyciskiem lub wybrany czas
(maksymalnie 2 godziny i 30 minut).
3. Odczeka. 5 sekund. Na wy+wietlaczu pojawi
si' ustawiony czas. Zostanie pod+wietlony
wskaInik minutnika
. Po zako#czeniu wy-
znaczonego czasu przez ok. 2 minuty b'dzie
rozbrzmiewa$ sygna$ akustyczny, a wskaInik
b'dzie pulsowa$.
4. Wcisn. jeden z przycisków, aby wy$czy.
alarm.
18
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI, PORADY I TABELE
PIECZENIA
Pieczenie
Do pieczenia naley stosowa. opcj' nagrzewania „Pizza & pieczenie” ,
„Pieczenie z nawiewem”
lub „Nagrzewanie tradycyjne” .
UWAGA! W trakcie pieczenia ciasta nie uywa. filtra t$uszczowego!
Foremki do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciasta przy ustawieniu opcji „Nagrzewania tradycyjnego”
nadaj si' foremki z ciemnego metalu i foremki powlekane.
Do pieczenia ciasta przy ustawieniu opcji „Pizza & pieczenie”
i „Pie-
czenie z nawiewem”
nadaj si' równie foremki z jasnego metalu.
Poziomy wsuwania blach
Pieczenie przy ustawieniu opcji nagrzewania „Pizza & pieczenie”
lub
„Nagrzewanie tradycyjne”
moliwe jest tylko na jednym poziomie.
Przy ustawieniu opcji nagrzewania „Pieczenie z nawiewem”
mona
piec maksymalnie na 3 blachach jednocze+nie.
1 blacha do pieczenia:
poziom 3
1 foremka do pieczenia:
poziom 1
2 blachy do pieczenia:
poziom 1 i 4
3 blachy do pieczenia:
poziom 1, 3 i 5
19
Wskazówki ogólne
Naley pami'ta., e poziomy, do których s wsuwane blachy, liczy si' od
do$u do góry.
Blach' naley wsun. stron uko+n do przodu.
Foremk' z ciastem naley zawsze ustawia. na +rodku rusztu.
Przy ustawieniu opcji „Nagrzewania tradycyjnego”
lub „Pizza & pie-
czenie”
mona jednocze+nie piec dwie foremki z ciastem. W takim przy-
padku naley ustawi. foremki na ruszcie obok siebie. Czas pieczenia wyd$u-
y si' wtedy tylko nieznacznie.
Wskazówki dotycz<ce tabel pieczenia
W tabelach podano przyk$ady potraw i dane odno+nie wymaganej temperatury
i czasu pieczenia oraz poziomu, na którym naley u$oy. blach'.
W tabeli podano zakres temperatury oraz czasu pieczenia. Warto+ci te zale-
 od sk$adu ciasta, jego ilo+ci oraz uytej foremki.
Czas pieczenia moe si' wyd$uy. o ok. 10-15 minut przy pieczeniu kilku
ciast na blaszkach lub w foremkach jednocze+nie.
Wilgotne ciasta (np. pizza, ciasto owocowe) mona piec tylko na jednym po-
ziomie.
Przy pierwszym pieczeniu zalecamy ustawienie niszej temperatury, a w ra-
zie konieczno+ci podwyszenie jej.
Je+li nie znajd Pa#stwo danych odno+nie pieczenia ciasta wed$ug w$asnej
receptury, naley wybra. dane dotyczce najbardziej podobnego ciasta.
nice w wysoko+ci ciasta w formie mog na pocztku pieczenia dopro-
wadzi. do zrónicowanego zarumienienia. W takim przypadku nie naleFy
zmieniaI ustawienia temperatury. nice w zarumienieniu wyrównaj si'
w trakcie procesu pieczenia.
Piekarnik naley wy$czy. ok. 10-15 minut przed up$ywem czasu piecze-
nia, aby wykorzysta. energi' ciepln zgromadzon w piekarniku.
Dane w tabeli dotycz zimnego piekarnika, o ile przepis nie podaje inaczej.
20
TABELE PIECZENIA
Pieczenie ciasta na jednym poziomie
Pizza & pieczenie
Nagrzewanie tradycyjne
Rodzaj wypieku
Poziom
od dou
Temperatura
w
o
C
Poziom
od dou
Temperatura
w
o
C
Czas dla obu
funkcji
godz : min.
Ciasto w foremce
Babka ucierana 1 150 – 160 1 160 – 180 0:50 - 1:10
Babka piaskowa 1 140 - 160 1 150 – 170 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy 1 150 - 160 1 160 – 180 0:25 - 0:40
Spód tortu z ciasta
kruchego
3 170 - 180 2 190 – 210
*
0:10 - 0:25
Spód tortu
z ciasta ucieranego
3 150 - 170 2 170 – 190 0:20 - 0:25
Tort jab(kowy 1 150 - 170 1 170 – 190 0:50 - 1:00
Pikantny tort
(np. quiche)
1 160-180 1 190 – 210 0:30 - 1:10
Sernik 1 140 – 160 1 170 – 190 1:00 - 1:30
Ciasto na blaszce
Cha(ka 3 160 170 3 170 – 190 0:30 - 0:40
Strucla 0wi1teczna 3 150 170
1)
3 160 - 180
1)
0:40 - 1:00
Chleb
1 faza pieczenia
2 faza pieczenia
1
180 – 200
1)
140 – 160
2
250
1)
160 – 180
0:20
0:30 - 1:00
Ptysie / eklery 3 160 – 170
1)
3 190 – 210 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa 3 150 – 170
1)
3 180 – 200
1)
0:10 - 0:20
Ciasto suche
z kruszonk1
3 150 – 160
3 160 – 180 0:20 -0:40
Ciasto ma0lane
z cukrem
3 160 – 170
1)
3 190 – 210
1)
0:15 – 0:30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

AEG CB4140-1-M EURO Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi