INFORMACJE OGÓLNE
Blachy do pizzy HENDI wykonane są ze stali pokrytej tlenkiem metalu, który tworzy się na
powierzchni podczas procesu elektrolizy. Powstały w ten sposób tlenek chroni głębsze
warstwy metalu przed korozją czyli utlenianiem się stali. Nie jest to jednak powłoka trwała.
Podczas normalnego użytkowania ściera się ona. Jest to proces naturalny. Zachodzi on w
wyniku parowania powodując skrystalizowanie się środków ochronnych będących na
powierzchni blach do pizzy. Wyrób na czas transportu przekładany jest specjalnym papierem,
który poprzez kontakt z substancją konserwującą może przywierać, kruszyć, łuszczyć się, itp.
Wyżej wymienione zjawiska nie powodują żadnego uszkodzenia lub pogorszenia parametrów
blach do pizzy.
UŻYTKOWANIE BLACH DO PIZZY
Blachy do pizzy służą wyłącznie do wypieku a nie do innych procesów obróbki
produktów spożywczych ani do przygotowywania i przechowywania produktów o odczynie
kwaśnym lub o właściwościach kwasotwórczych,
Temperatura wypieku nie powinna przekraczać +300°C
KONSERWACJA BLACH DO PIZZY
Pozostałości ciasta lub innych składników pizzy usuwać wyłącznie poprzez mycie
ciepłą wodą z dodatkiem neutralnych środków myjących (np. płyn Ludwik).
Nie wolno myć w zmywarkach.
Nie wolno stosować myjek drucianych ani past szorującyh mogących zarysować
powłokę blachy do pizzy.
Po każdorazowym umyciu blachy do pizzy należy ją dokładnie wysuszyć i starannie natłuścić olejem
roślinnym
Nie wolno składować blach do pizzy nie natłuszczonych.