PL 9
Powierzchnia strefy gotowania z dwoma fajerkami
może dostosować się do wielkości i kształtu garnka
lub naczynia. Aby włączyć większą strefę gotowania,
maksymalnie przekręcić pokrętło strefy gotowania
(aż do usłyszenia kliknięcia), a następnie ustawić
żądany poziom mocy.
STREFY GOTOWANIA HI-LIGHT
Strefy gotowania Hi-Light różnią się od
konwencjonalnych stref tym, że nagrzewają się
szybciej, przez co proces gotowania rozpoczyna się
bardzo szybko.
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO
Każda strefa grzewcza posiada kontrolkę, która
świeci również po wyłączeniu, jeżeli strefa grzewcza
jest gorąca. Gdy strefa gotowania ostygnie wskaźnik
gotowania gaśnie. Wskaźnik ciepła resztkowego
zapala się także, gdy na zimnej strefie gotowania
postawiony zostanie gorący garnek lub naczynie.
POWIERZCHNIA PŁYTY ZE SZKŁA
CERAMICZNEGO
− Płyta jest odporna na zmiany temperatury.
− Płyta szkłoceramiczna jest bardzo mocna, ale nie
jest nierozbijalna. Jeżeli na płytę spadnie
przedmiot krawędzią, płyta może pęknąć.
Uszkodzenie będzie widoczne natychmiast lub po
krótkiej chwili. Uszkodzoną kuchenkę natychmiast
odłączyć od sieci elektrycznej i nie używać jej.
− Wykorzystywanie płyty wykonanej ze szkła
ceramicznego do przechowywania przedmiotów
może doprowadzić do jej porysowania lub
uszkodzenia.
− Nie używać aluminiowych lub plastikowych
naczyń na gorących strefach grzewczych. Nie
kłaść na płytę ceramiczną żadnej folii aluminiowej
ani przedmiotów plastikowych.
− Sprawdzać, czy strefa gotowania i spód naczynia
są czyste i suche. Poprawi to przewodzenie
ciepła i zapobiegnie uszkodzeniu płyty grzejnej.
Nie stawiać na płycie grzejnej pustych naczyń.
WSKAZÓWKA DOTYCZĄCA NACZYŃ
− Używać naczyń wysokiej jakości z płaskim i
stabilnym dnem.
− Średnica dna garnka i strefy gotowania powinny
być takie same.
− Naczynia z hartowanego szkła o specjalnie
szlifowanym dnie mogą być stosowane na
strefach gotowania, jeśli ich średnica nie jest
większa od średnicy stref gotowania. Wskutek
naprężeń termicznych naczynia o większej
średnicy mogą popękać.
− Pilnować, by garnek lub rondel znajdował się w
środku strefy gotowania.
− Korzystając z szybkowaru obserwować go,
dopóki nie zostanie uzyskane odpowiednie
ciśnienie. Najpierw ustawić maksymalną moc
strefy gotowania, a następnie, postępując
zgodnie z instrukcją producenta szybkowaru, w
odpowiednim czasie zmniejszyć moc grzejną
strefy gotowania.
− Upewnić się, że w szybkowarze, garnku lub
innym naczyniu znajduje się wystarczająca ilość
płynu. Ze względu na przegrzanie postawienie
pustego garnka w strefie gotowania może
spowodować uszkodzenie zarówno garnka jak i
strefy gotowania.
− Korzystając ze specjalnych naczyń należy
przestrzegać instrukcji ich producentów.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
ENERGOOSZCZĘDNOŚCI
− Garnki i ich dna powinny mieć taką samą
średnicę co strefa gotowania. Jeśli garnek lub
rondel będzie za mały, część energii cieplej
ucieknie, a strefa gotowania ulegnie uszkodzenia.
− Jeśli nie przeszkadza to w gotowaniu, używać
pokrywki.
− Wielkość naczynia powinna być dostosowana do
ilości żywności. Gotowanie niewielkiej ilości
żywności w dużym garnku lub rondlu powoduje,
że ucieka jeszcze więcej energii.
− Jeśli przyrządzenie danego dania jest
długotrwałe, używać szybkowaru.
− Warzywa, ziemniaki, itp. można gotować w
mniejszej ilości wody. Nie ma to wpływu na
jakość ugotowania, o ile garnek będzie szczelnie
zamknięty pokrywką. Po doprowadzeniu wody do
wrzenia zmniejszyć poziom ciepła, tak by był on
wystarczający do utrzymania gotowania na
wolnym ogniu.
W przypadku rozsypania się na
rozgrzaną płytę ze szkła ceramicznego
cukru lub pożywienia o dużej jego
zawartości bezzwłocznie wytrzeć płytę
lub usunąć cukier przy użyciu
skrobaka, nawet jeśli strefa gotowania
będzie jeszcze wciąż gorąca.
Zapobiegnie to uszkodzeniu
wykonanej ze szkła ceramicznego
powierzchni.