Gorenje EC5111WG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WOLNOSTOJĄCEJ
KUCHENKI ELEKTRYCZNEJ
PL
EC5111WG
E5121WH
EC5111SG
gorenje
www.gorenje.com
PL 1
Dziękujemy Państwu za Państwa zaufanie i
zakup naszego urządzenia.
Celem niniejszej szczegółowej instrukcji
obsługi jest ułatwienie korzystania z tego
produktu. Instrukcja powinna umożliwić
możliwie jak najszybsze zapoznanie się ze
swoim nowym urządzeniem.
Proszę upewnić się, że otrzymali Państwo
urządzenie w stanie nieuszkodzonym. W
przypadku stwierdzenia uszkodzenia w
transporcie proszę skontaktow się ze
sprzedawcą, gdzie nabyli Państwo
urządzenie, lub z regionalnym dystrybutorem,
który je dostarczył.
Instrukcja jest także dostępna na naszej
stronie internetowej:
http://www.gorenje.com
Ważna informacja
Wskazówka, uwaga
GORENJE gospodinjski aparati, d.o.o.
Partizanska cesta 12
SI-3320 Velenje, SLOVENIA
info@gorenje.com
PL 2
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
DOKŁADNIE ZAPOZNAĆ SIĘ ZE WSKAZÓWKAMI I
ZACHOWAĆ JE DO PÓŹNIEJSZEGO WYKORZYSTANIA.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od lat 8
wzwyż oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej
lub umysłowej lub bez doświadczenia i przeszkolenia, o ile
one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i uświadomią sobie one
związane z tym niebezpieczeństwa. Nie pozwalać na to, by
urządzeniem bawiły się dzieci. Dzieciom bez nadzoru nie wolno
powierzać wykonywania zadań z zakresu czyszczenia i
konserwacji zastrzeżonej dla użytkownika.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i niektóre z odsłoniętych jego części
mogą się w trakcie eksploatacji bardzo nagrzewać. Proszę
uważać, by nie dotknąć elementów grzejnych. Należy nie pozwalać
zbliżać się do urządzenia dzieciom w wieku poniżej 8 lat, chyba że
pod stałym nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Odsłonięte części urządzenia mogą się w czasie
eksploatacji bardzo nagrzewać. Należy nie pozwalać zbliżać się do
piekarnika małym dzieciom.
OSTRZEŻENIE: Zagrożenie pożarem: Nie przechowywać na
powierzchniach kuchenki żadnych przedmiotów.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie na kuchence bez nadzoru z
wykorzystaniem tłuszczu lub oleju może być niebezpieczne i
wywołać pożar. NIGDY nie próbować gasić pożaru wodą, lecz
wyłączyć urządzenie, a następnie nakryć płomień np. pokrywką lub
kocem przeciwpożarowym.
Używać wyłącznie czujnika temperatury zalecanego do użytku z
tym piekarnikiem.
OSTROŻNIE: Proces gotowania i krótkotrwały proces gotowania
musi być nieustannie pod nadzorem.
PL 3
OSTRZEŻENIE: W razie pęknięcia powierzchni wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć możliwości porażenia prądem
elektrycznym.
OSTROŻNIE: Możliwość przewrócenia się.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć przewrócenia
się urządzenia, konieczne okazać się może
zamontowanie elementów stabilizujących.
Patrz instrukcja montażu.
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
upewnić się, że urządzenie zostało wyłączone z prądy, aby
zapobiec niebezpieczeństwu porażenia prądem elektrycznym.
Aby uniknąć przegrzania, urządzenia nie wolno montować za
ozdobnymi drzwiami.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika lub ewentualnie
szkła zamocowanych na zawiasach pokryw kuchenki nie używ
silnych środków czyszczących o właściwościach ściernych lub
ostrych skrobaków metalowych, ponieważ mogłyby one porysować
powierzchnię, a w konsekwencji doprowadzić do rozbicia szkła.
Nie używać do czyszczenia urządzenia odkurzaczy parowych lub
wysokociśnieniowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
porażenia prądem elektrycznym.
PL 4
Nie używać do czyszczenia urządzenia odkurzaczy parowych lub
wysokociśnieniowych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
porażenia prądem elektrycznym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do tego, by było sterowane przy
pomocy zewnętrznych programatorów czasowych lub oddzielnego
układu zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE: ywać wyłącznie oon kuchenki
zaprojektowanych przez producenta urządzenia, wskazanych
przez producenta w instrukcji obsługi lub wbudowanych w
urządzenie. Stosowanie nieodpowiednich osłon grozi
wypadkiem.
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest ona czysta i nie
ma na niej żadnych rozlanych ynów. Pokrywa może mieć
polakierowaną lub szklaną powierzchnię. Można zamknąć
dopiero po całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
W razie uszkodzenia kabla zasilającego musi zostać on
wymieniony dla uniknięcia niebezpieczeństwa przez producenta,
jego serwisanta lub osoby o podobnych kwalifikacjach.
OSTROŻNIE: Niniejsze urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania żywności. Nie wolno go wykorzystywać do
innych celów, np. do ogrzewania pomieszczenia.
Urządzenie jest przeznaczone do tego by postawić je
bezpośrednio na podłodze, bez żadnych wsporników lub cokołów.
Nie instalować urządzenia w pobliżu silnych źródełciepła takich jak
piecyki na paliwo stałe, ponieważ wysokie temperatury panujące w
ich pobliżu mogłyby doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Podłączenia urządzenia do sieci elektrycznej może dokonać
wyłączenie autoryzowany serwisant lub fachowiec. Puszkę
zaciskową (miejsce podłączenia kabla zasilającego) chron
pokrywą puszki zaciskowej, patrz wyposażenie. Manipulowanie
PL 5
przy urządzeniu lub jego nieprofesjonalna naprawa wiążą się z
ryzykiem odniesienia poważnych obrażeń ciała lub uszkodzenia
produktu.
Przytrzaśnięcie w drzwiczkach piekarnika kabli zasilających innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu tego urządzenia może
powodować uszkodzenie tych kabli, a to z kolei może doprowadzić
do powstania zwarcia. Dlatego też względem kabli zasilających
innych urządzeń należy zachować bezpieczny odstęp.
Nie wyklejać ścian piekarnika folią aluminiową i nie umieszczać na
dnie piekarnika blach lub innych naczyń. Folia aluminiowa
uniemożliwiałaby cyrkulację powietrza w piekarniku, utrudniałaby
pieczenie i zniszczyłaby emaliową powłokę.
Drzwiczki piekarnika bardzo się w trakcie eksploatacji nagrzewają.
Jako dodatkowe zabezpieczenie zamontowane jest trzecie szkło
obniżające temperaturę powierzchni zewnętrznej (tylko w
niektórych modelach).
Nadmierne obciążanie zawiasów drzwiczek piekarnika może
spowodować ich uszkodzenie. Nie kłaść ciężkich garnków na
otwarte drzwiczki piekarnika i nie opierać o otwarte drzwiczki
piekarnika w czasie jego czyszczenia w środku. Nigdy nie stawać
na otwartych drzwiczkach piekarnika, ani nie pozwalać dzieciom,
by na nich siadały.
Uważać, by otwory wentylacyjne nigdy nie były zakryte lub w
jakikolwiek inny sposób niedrożne.
UWAGA: Jeżeli urządzenie posiada płytę grzewczą wykonaną ze
szkła lub ceramiki, w razie rozbicia:
natychmiast zamknąć doprowadzenie paliwa do palników a
elektryczne elementy grzewcze i urządzenia odłączyć od
zasilania;
nie dotykać powierzchni urządzenia;
nie używać urządzenia.
PL 6
Urządzenie należy podłączyć kablem 5 x 1,5 mm
2
oznaczonym
symbolem H05VV-F5G1,5 lub lepszym. Kabel musi zostać
zainstalowany przez serwisanta lub osobę o podobnych
kwalifikacjach.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji zgodnej z
obowiązującymi przepisami.
Urządzenie należy podłączyć do stałej instalacji posiadającej
wbudowany mechanizm rozłączający. Stałą instalację należy
wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed przystąpieniem do podłączenia urządzenia dokładnie zapoznać się
z instrukcją obsługi. Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszczeń
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego podłączenia lub
eksploatacji urządzenia.
PL 7
POKRYWA URZĄDZENIA
Przed podniesieniem pokrywy upewnić się, że jest
ona czysta i nie ma na niej żadnych rozlanych
płynów. Pokrywa może mieć polakierowaną lub
szklaną powierzchnię. Można ją zamknąć dopiero
po całkowitym wystygnięciu stref gotowania.
Nie opuszczać nakrywy jeżeli palnik pali się!
Umieszczony na produkcie lub jego
opakowaniu symbol wskazuje na to,
że w przypadku nagrzania się szklane
pokrywy mogą pęknąć.
Przed zamknięciem pokrywy wyłącz
wszystkie palniki.
SZUFLADA URZĄDZENIA
Nie przechowywać w szufladzie
piekarnika żadnych przedmiotów
łatwopalnych, wybuchowych, lotnych
lub wrażliwych na temperaturę (takich
jak papier, obrusy, reklamówki,
środki czyszczące lub detergenty i
aerozole) ponieważ mogłyby one się w czasie
pracy piekarnika zapalić i wywołać pożar.
WYPOSAŻENIE I AKCESORIA
PIEKARNIKA (w zależności od modelu)
DRUCIANE PROWADNICE
Druciane prowadnice umożliwiają przyrządzanie
żywności na czterech (proszę zwrócić uwagę na to,
że poziomy/prowadnice liczy się od dołu do góry).
Prowadnica 3 i 4 służy do grillowania.
Eksploatacja urządzenia jest bezpieczna zarówno z
jak i bez prowadnic blach.
WYCIĄGANE PROWADNICE
TELESKOPOWE
Dla poziomu 2, 3 i 4 można zamontować wyciągane
prowadnice teleskopowe. Prowadnice mogą być
wyciągane całkowicie lub częściowo.
WYBRZUSZENIA
Piekarnik ma wytłoczone boczne rowki na czterech
poziomych do umieszczenia rusztu i blach do
pieczenia.
WYŁĄCZNIK W DRZWICZKACH
PIEKARNIKA
Jeśli w czasie przyrządzania żywności drzwiczki
piekarnika zostaną otwarte, wyłącznik wyłącza
podgrzewanie piekarnika i wentylator. Zamknięcie
drzwiczek powoduje ponowne włączenie grzałek.
WENTYLATOR CHŁODZĄCY
Urządzenie jest wyposażone w wentylator, który
chłodzi obudo urządzenia i jego panel
sterowania. Wentylator chłodzący pracuje podczas
pracy piekarnika.
Urządzenie i niektóre z jego
nieosłoniętych części wskazują
tendencję do nagrzewania się w czasie
przyrządzania żywności. Stosować
rękawice do obsługi piekarników.
RUSZT
Ruszt posiada zatrzask zabezpieczający.
Dlatego tpodnieść ruszt z przodu nieznacznie do
góry przy jego wyciąganiu z piekarnika.
Ruszt lub blachę należy zawsze wsuwać w
wyżłobienie pomiędzy obydwoma metalowymi
profilami
W przypadku wyciąganych prowadnic
teleskopowych najpierw wysunąć prowadnice
pierwszego poziomu, a następnie umieścić na nich
ruszt lub blachę. Następnie wsunąć je ręką
całkowicie do środka.
Zamknąć drzwiczki piekarnika, gdy
prowadnice teleskopowe całkowicie schowają się w
piekarniku.
Wyposażenie do pieczenia może w czasie
nagrzewania zmienić kształt, co nie wpływa na jego
funkcjonalność. Po ochłodzeniu powróci ono do
stanu pierwotnego.
PRZYCISKI PUSH PULL
(w zależności od modelu)
Delikatnie nacisnąć przycisk, aby wysunął się z
panelu do obsługi.
Przyciski można wcisnąć z powrotem do panelu
do obsługi tylko wtedy, kiedy są w zerowej
pozycji.
PL 8
JEDNOSTKA STERUJĄCA
(w zależności od modelu)
1. Tylne lewe pokrętło strefy gotowania
2. Przednie lewe pokrętło strefy gotowania
3. Przednie prawe pokrętło strefy gotowania
4. Tylne prawe pokrętło strefy gotowania
5. Pokrętło wyboru systemu przyrządzania żywności
6. Pokrętło temperatury piekarnika
7. Kontrolka pracy (żółta).
Sygnalizuje, że piekarnik lub któraś ze stref
grzewczych pracuje.
8. Kontrolka piekarnika (czerwona).
Kontrolka świeci, kiedy są aktywne grzałki. Jak
tylko piekarnik osiągnie nastawioną temperaturę,
zgaśnie.
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA PO RAZ
PIERWSZY
Po odebraniu urządzenia usunąć z piekarnika
wszystkie elementy, w tym wyposażenie
transportowe.
Wszystkie akcesoria i przybory przeczyścić ciepłą
wodą i normalnym detergentem. Nie używać
środków czystości o właściwościach ściernych.
Jeśli powierzchnia płyty została wykonana ze szkła
ceramicznego, należy przeczyścić wilgot
szmatką z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
zmywania naczyń. Nie używać agresywnych
środków czyszczących, które np. ze względu na
swoje właściwości ścierne mogłyby pozostawiać po
sobie rysy, a także druciaków do zmywania naczyń
lub środków do usuwania plam.
Jeśli płyta grzejna posiada konwencjonalne strefy
gotowania, na 3 do 5 minut włączyć ich maksymalną
moc bez stawiania na nich żadnych naczyń. W
miarę podgrzewania się stref gotowania, na
powierzchni płyty grzejnej pojawić się może niewielki
dym. W ten sposób wykończenie stref gotowania
osiąga swoją maksymalną wytrzymałość.
Pierwszemu rozgrzewaniu się piekarnika
towarzyszyć będzie charakterystyczny zapach
nowego urządzenia. W czasie pierwszego
uruchomienia przewietrzyć dobrze pomieszczenie.
PŁYTA GRZEJNA
PŁYTY KONWENCJONALNE
Upewn się, że strefa gotowania i dno
naczynia czyste i suche. Pozwoli to na lepsze
przewodzenie ciepła i zapobiegnie uszkodzeniu
powierzchni grzejnej.
Nadmiernie rozgrzany tłuszcz i olej w strefach
gotowania mogą zapalić się. Dlatego t
zachowywać ostrożność, gdy smaży się na
tłuszczu lub oleju, i zawsze kontrolować proces
przyrządzania żywności.
Nigdy nie stawiać w strefach gotowania mokrych
naczyń lub zaparowanych pokrywek. Wilgoć
może doprowadzić do uszkodzenia stref
gotowania.
Nie studzić rozgrzanych naczyń stawiając je w
strefach gotowania, z których się nie korzystało,
ponieważ gromadzące się pod spodem naczynia
skropliny mogą sprzyjać powstawaniu korozji.
Przekręcić pokrętło w celu włączenia strefy
gotowania. Można ustawić 1 z 6 poziomów mocy
grzejnej strefy gotowania.
Na 3 do 5 minut przed zakończeniem procesu
przyrządzania żywności wyłączyć stre gotowania,
aby zaoszczędzić energię poprzez wykorzystanie
ciepła resztkowego.
Szybkie strefy gotowania (tylko w niektórych
modelach) mogą pracować z większa mocą niż
zwykłe strefy gotowania, co oznacza, że mogą się
szybciej nagrzewać. Stefy te są oznaczone w ten
sposób, że mają w środku czerwoną kropkę.
Wskutek wielokrotnego podgrzewania i czyszczenia
kropka ta może zniknąć.
Długotrwałe korzystanie z naczyń
żeliwnych może spowodować
odbarwienia powierzchni naczynia i
krawędzi strefy gotowania. W takim
przypadku gwarancja nie obejmuje
serwisu.
PŁYTA KUCHENNA CERAMICZNA
Moc strefy grzewczej można nastawić w stopniach
od 1 do 6. Strefy grzewcze włączają się w różnych
interwałach czasowych według nastawionego
stopnia.
Przegrzaniu strefy grzewczej pod płytą ceramiczną
zapobiega ogranicznik temperatury.
STEROWANIE STREFĄ GOTOWANIA Z
DWOMA FAJERKAMI
PL 9
Powierzchnia strefy gotowania z dwoma fajerkami
może dostosować się do wielkości i kształtu garnka
lub naczynia. Aby włączyć większą strefę gotowania,
maksymalnie przekręcić pokrętło strefy gotowania
(aż do usłyszenia kliknięcia), a następnie ustawić
żądany poziom mocy.
STREFY GOTOWANIA HI-LIGHT
Strefy gotowania Hi-Light różnią się od
konwencjonalnych stref tym, że nagrzewają się
szybciej, przez co proces gotowania rozpoczyna się
bardzo szybko.
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO
Każda strefa grzewcza posiada kontrolkę, która
świeci również po wyłączeniu, jeżeli strefa grzewcza
jest gorąca. Gdy strefa gotowania ostygnie wskaźnik
gotowania gaśnie. Wskaźnik ciepła resztkowego
zapala się także, gdy na zimnej strefie gotowania
postawiony zostanie gorący garnek lub naczynie.
POWIERZCHNIA PŁYTY ZE SZKŁA
CERAMICZNEGO
Płyta jest odporna na zmiany temperatury.
Płyta szkłoceramiczna jest bardzo mocna, ale nie
jest nierozbijalna. Jeżeli na płytę spadnie
przedmiot krawędzią, płyta może pęknąć.
Uszkodzenie będzie widoczne natychmiast lub po
krótkiej chwili. Uszkodzoną kuchenkę natychmiast
odłączyć od sieci elektrycznej i nie używać jej.
Wykorzystywanie płyty wykonanej ze szkła
ceramicznego do przechowywania przedmiotów
może doprowadzić do jej porysowania lub
uszkodzenia.
Nie używać aluminiowych lub plastikowych
naczyń na gorących strefach grzewczych. Nie
kłaść na płytę ceramiczną żadnej folii aluminiowej
ani przedmiotów plastikowych.
Sprawdzać, czy strefa gotowania i spód naczynia
czyste i suche. Poprawi to przewodzenie
ciepła i zapobiegnie uszkodzeniu płyty grzejnej.
Nie stawiać na płycie grzejnej pustych naczyń.
WSKAZÓWKA DOTYCZĄCA NACZYŃ
Używać naczyń wysokiej jakości z płaskim i
stabilnym dnem.
Średnica dna garnka i strefy gotowania powinny
być takie same.
Naczynia z hartowanego szkła o specjalnie
szlifowanym dnie mogą być stosowane na
strefach gotowania, jeśli ich średnica nie jest
większa od średnicy stref gotowania. Wskutek
naprężeń termicznych naczynia o większej
średnicy mogą popękać.
Pilnować, by garnek lub rondel znajdował się w
środku strefy gotowania.
Korzystając z szybkowaru obserwować go,
dopóki nie zostanie uzyskane odpowiednie
ciśnienie. Najpierw ustawić maksymalną moc
strefy gotowania, a następnie, postępując
zgodnie z instrukcją producenta szybkowaru, w
odpowiednim czasie zmniejszyć moc grzejną
strefy gotowania.
Upewnić się, że w szybkowarze, garnku lub
innym naczyniu znajduje się wystarczająca ilość
płynu. Ze względu na przegrzanie postawienie
pustego garnka w strefie gotowania może
spowodować uszkodzenie zarówno garnka jak i
strefy gotowania.
Korzystając ze specjalnych naczyń należy
przestrzegać instrukcji ich producentów.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
ENERGOOSZCZĘDNOŚCI
Garnki i ich dna powinny mieć taką samą
średnicę co strefa gotowania. Jeśli garnek lub
rondel będzie za mały, część energii cieplej
ucieknie, a strefa gotowania ulegnie uszkodzenia.
Jeśli nie przeszkadza to w gotowaniu, używać
pokrywki.
Wielkość naczynia powinna być dostosowana do
ilości żywności. Gotowanie niewielkiej ilości
żywności w dużym garnku lub rondlu powoduje,
że ucieka jeszcze więcej energii.
Jeśli przyrządzenie danego dania jest
długotrwałe, używać szybkowaru.
Warzywa, ziemniaki, itp. można gotować w
mniejszej ilości wody. Nie ma to wpływu na
jakość ugotowania, o ile garnek dzie szczelnie
zamknięty pokrywką. Po doprowadzeniu wody do
wrzenia zmniejszyć poziom ciepła, tak by b on
wystarczający do utrzymania gotowania na
wolnym ogniu.
W przypadku rozsypania się na
rozgrzaną płytę ze szkła ceramicznego
cukru lub pożywienia o dużej jego
zawartości bezzwłocznie wytrzeć ytę
lub usunąć cukier przy użyciu
skrobaka, nawet jeśli strefa gotowania
będzie jeszcze wciąż gorąca.
Zapobiegnie to uszkodzeniu
wykonanej ze szkła ceramicznego
powierzchni.
PL 10
Do czyszczenia rozgrzanej płyty ze
szkła ceramicznego nie używać
detergentów lub innych środków
czyszczących, ponieważ mogłoby to
uszkodzić jej powierzchnię.
PIEKARNIK
WYBÓR SYSTEMU PRZYRZĄDZANIA
Piekarnik obuguje się pokrętłem “przełącznik
funkcji piekarnika“ do nastawiania funkcji, oraz
pokrętłem “nastawienie temperatury“ do nastawiania
temperatury.
Obracając pokrętłem (w lewo i w prawo) wybrać
system przyrządzania (patrz tabela programów) (w
zależności od modelu).
Ustawienia można zmieniać także w czasie
pracy
.
NASTAWIENIE TEMPERATURY
PIEKARNIKA
Nastawienie temperatury można zmieniać obracając
pokrętłem termostatu w prawo w zakresie 50
275°C. Obracając w lewo obniża się temperaturę.
W razie przekręcenia pozycji zerowej siłą
dojdzie do uszkodzenia termostatu!
WYŁĄCZANIE PIEKARNIKA
POKRĘTŁO SELEKTORA SYSTEMU
PRZYRZĄDZANIA ustawić w pozycji "0".
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
50-275
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak
najszybszego rozgrzania
piekarnika do żądanej
temperatury. Nie jest ona
przeznaczona do przyrządzania
żywności. Proces podgrzewania
kończy się z chwilą, gdy
piekarnik rozgrzeje się do
żądanej temperatury.
200
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki w dolnej i rnej ściance
piekarnika wytwarzają energię
cieplną, która rozchodzi się
równomiernie po całym wnętrzu
piekarnika. Ciast i mięs nie
można piec z użyciem tylko
jednej grzałki.
180
GRZAŁKA W GÓRNEJ
ŚCIANCE
Energię cieplną na żywność
rozprowadza wyłącznie grzałka
umieszczona w górnej ściance
piekarnika. Używać jej do
przyrumieniania potrawy od
góry (końcowego
przyrumieniania).
180
GRZAŁKA W DOLNEJ
ŚCIANCE
Energię cieplną na żywność
rozprowadza wyłącznie grzałka
umieszczona w dolnej ściance
piekarnika. Używać jej do
przyrumieniania potrawy od
dołu.
230
GRILL
Włączona jest wyłącznie grzałka
grilla będąca częścią większego
zestawu do grillowania.
Systemu tego używa się do
grillowania małej ilości
jednostronnych kanapek lub
kiełbasek do piwa oraz do
przyrządzania tostów.
PL 11
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
230
DUŻY GRILL
Włączona jest górna grzałka i
grzałka grilla. Energię cieplną
emituje bezpośrednio grzałka
grilla zainstalowana w górnej
ściance piekarnika. Dla
zwiększenia efektu
podgrzewania włącza się także
górna grzałka. Kombinacja ta
służy do grillowania niewielkiej
ilości jednostronnych kanapek,
mięsa i kiełbasek do piwa oraz
do przyrządzania tostów.
170
GRILL Z WENTYLATOREM
Włączona jest grzałka grilla i
wentylator. Kombinacja ta służy
do grillowania mięsa oraz do
jednostronnego pieczenia
większych kawałków mięsa lub
drobiu. Nadaje się także do
przyrządzania dań au gratin i
przyrumieniania na chrupiącą
skórkę.
170
GRZAŁKA W GÓRNEJ
ŚCIANCE I WENTYLATOR
Włączona jest górna grzałka
(znajdująca się w górnej
ściance piekarnika) oraz
wentylator. System ten służy do
pieczenia większych kawałków
mięsa i drobiu. Nadaje się także
do przyrządzania potraw au
gratin.
200
GORĄCE POWIETRZE I
GRZAŁKA W DOLNEJ
ŚCIANCE
Włączona jest dolna grzałka,
okrągła grzałka i wentylator
gorącego powietrza. Program
służy do pieczenia pizzy,
wilgotnych ciast, keksów, ciasta
drożdżowego i kruchego.
200
GORĄCE POWIETRZE I
GRZAŁKA W DOLNEJ
ŚCIANCE
Włączona jest dolna grzałka,
okrągła grzałka i wentylator
gorącego powietrza. Program
służy do pieczenia pizzy,
wilgotnych ciast, keksów, ciasta
drożdżowego i kruchego.
* Z funkcji tej korzysta się do określania klasy
efektywności energetycznej zgodnie z normą EN
60350-1.
System
Sugerowana
temperatura
°C
Opis
System przyrządzania
180
GORĄCE POWIETRZE
Włączona jest okrągła grzałka i
wentylator. Zamontowany w
tylnej ściance piekarnika
wentylator zapewnia ciągły
obieg gorącego powietrza wokół
pieczeni lub ciasta. Program ten
służy do pieczenia mięsa i ciast
na kilku poziomach
równocześnie.
180
GRZAŁKA W DOLNEJ
ŚCIANCE I WENTYLATOR
Program służy do pieczenia
niewysokich ciast drożdżowych
oraz konserwowania owoców i
warzyw.
180
GRZAŁKA W GÓRNEJ I
DOLNEJ ŚCIANCE Z
WENTYLATOREM
Włączone obie grzałki i
wentylator. Wentylator
zapewnia wnomierny obieg
gorącego powietrza wewnątrz
piekarnika. Program służy do
pieczenia piasta, rozmrażania
oraz suszenia owoców i
warzyw.
60
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten służy do
podgrzewania elementów
zastawy (talerzy, filiżanek)
przed podaniem w nich
żywności, tak by utrzymać jej
ciepłotę przez dłuższy czas.
180
POWOLNE PIECZENIE *
Funkcja umożliwia delikatne,
powolne i równomierne
pieczenie, dlatego jedzenie
pozostaje miękkie i soczyste.
Zaleca się do pieczenia mięsa,
ryb i ciast na jednym poziomie.
-
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza odbywa się
bez włączania grzałek.
Włączony zostaje wyłącznie
wentylator. Program służy do
powolnego rozmrażania
zmrożonej żywności.
70
AQUA CLEAN
Energię ciepl emituje
wyłącznie grzałka znajdująca
się w dolnej ściance piekarnika.
Program ten służy do usuwania
z piekarnika zanieczyszczeń i
resztek żywności. Czas trwania
programu: 30 minut.
PL 12
OPISY SYSTEMÓW
Podgrzewanie pustego piekarnika wiąże się ze
zużyciem dużej ilości energii. Stąd też pieczenie
kilku rodzajów ciast lub pizz po kolei pozwoli
zaoszczędzić dużą ilość energii, ponieważ piekarnik
będzie już rozgrzany.
Używać ciemnych, czarnych silikonowych lub
emaliowych blach i tacek, ponieważ charakteryzują
się one bardzo dobrą przewodnością cieplną.
Jeśli korzysta się z pergaminu, upewnić się, że jest
on odporny na wysokie temperatury.
Podczas przygotowywania jedzenia w piekarniku
powstaje duża ilość pary, która odprowadzana jest
przez komin na tylnej ścianie urządzenia. Para może
ulec skropleniu na drzwiach lub pokrywie urządzenia
(w zależności od modelu). Jest to normalne
zjawisko, które nie wpływa na pracę urządzenia. Po
zakończeniu gotowania należy wytrzeć skropliny za
pomocą ścierki.
Aby zaoszczędzić energię poprzez wykorzystanie
nagromadzonego ciepła, wyłączyć piekarnik na ok.
10 minut przez zakończeniem przyrządzania
posiłku.
Aby uniknąć skraplania (rosy), nie pozostawiać
żywności do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Poziomy prowadnic
SYSTEM PRZYRZĄDZANIA
Oświetlenie piekarnika
We wszystkich trybach pracy oświetlenie piekarnika
włącza się automatycznie po wybraniu trybu pracy.
SZYBKIE PODGRZEWANIE
Funkcja ta służy do możliwie jak najszybszego
rozgrzania piekarnika do żądanej temperatury. Tryb
ten nie jest przeznaczony do przyrządzania
posiłków.
Pokrętło funkcji piekarnika ustawić w pozycji
szybkiego podgrzewania.
Ustawić żądaną temperaturę piekarnika przy
pomocy pokrętła regulacji temperatury.
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA
Grzałki umieszczone w dolnej i górnej ściance
piekarnika będą równomiernie emitować ciepło po
całym wnętrzu piekarnika. Ciasta i mięso można
piec wyłącznie na jednym poziomie.
Pieczenie mięsa
Używać garnków lub tacek pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Wypiek ciast
Używać tylko jednego poziomu i ciemnych tacek lub
blach. W blachach i tackach posiadających jasny
kolor ciasta będą słabiej przyrumienione, ponieważ
naczynia tego typu odbijają energię cieplną. Zawsze
stawiać blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę. Wcześniejsze
rozgrzanie piekarnika skróci czas pieczenia.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DUŻY GRILL, GRILL
Do grillowania żywności na dużym grillu
wykorzystywane rna grzałka i grzałka grilla
znajdujące się w górnej ściance piekarnika.
Włączona jest wyłącznie grzałka grilla będąca
częścią większego zestawu do grillowania. (GRILL).
Rozgrzewać działającą na podczerwień grzałkę
(grilla) przez 5 minut.
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
grilla i dużego grilla wynosi 230°C.
Przez cały czas nadzorować proces pieczenia. Ze
względu na wysoką temperaturę mięso może
szybko przypalić się.
Na grzałce grilla piec można chrupiące kiełbaski o
niskiej zawartości tłuszczu, płaty mięsa i rybki (steki,
eskalopki, steki lub filety z łososia, itp.) lub tosty.
W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie,
nasmarować go olejem, by zapobiec przywieraniu
do niego mięsa i włoż ruszt w czwartą
prowadnicę. W pierwszą lub drugą prowadnicę
wsunąć tackę ociekową.
W przypadku grillowania na blasze, zadbać o to, by
w blasze znajdowała się wystarczająca ilość ynu
zapobiegająca przypalaniu. W czasie pieczenia
przewracać mięso na drugą stronę.
Po zakończeniu grillowania przeczyścić piekarnik,
akcesoria i naczynia.
W przypadku pieczenia pstrąga, poklepując rybę
wysuszyć ją do sucha papierowym ręcznikiem.
Doprawić od środka, posmarować olejem na
zewnątrz i położyć na ruszcie. W czasie grillowania
nie przewracać ryby na drugą stronę.
PL 13
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte.
W czasie grillowania grzałka grilla, ruszt i inne
akcesoria piekarnika bardzo się nagrzewają.
Dlatego też używać rękawic kuchennych i
szczypców do mięsa.
Pieczenie na obrotowym rożnie
(w zależności od modelu)
Maksymalna temperatura w czasie korzystania z
obrotowego rożna wynosi 230°C.
Umieścić wspornik rożna w trzeciej prowadnicy od
dołu, a do dolnej (pierwszej) prowadnicy włożyć
płaską blachę, która posłuży za tackę ociekową.
Nabić mięso na rożen i dokręcić śruby.
Uchwyt rożna umieścić na przednim wsporniku
rożna, a końcówkę włożyć w otwór po prawej stronie
tylnej ścianki piekarnika (otwór jest zabezpieczony
obrotową pokrywą).
Odkręcić uchwyt rożna i zamknąć drzwiczki
piekarnika.
Włączyć piekarnik i wybrać DUŻY GRIL.
Nie używać grilla w pozycji 4.
Z grilla można korzystać tylko wtedy,
gdy drzwiczki piekarnika są zamknięte.
GRILL Z WENTYLATOREM
W tym trybie grzałka grilla i wentylator działają
równocześnie. Program przeznaczony do grillowania
mięsa, ryb i warzyw (Patrz opisy i wskazówki
dotyczące grillowania).
GORĄCE POWIETRZE I DOLNA GRZAŁKA
Włączone dolna grzałka, okrągła grzałka i
wentylator gorącego powietrza. Program
przeznaczony do pieczenia pizzy, jabłeczników i
keksów (patrz opisy i wskazówki dotyczące górnej i
dolnej grzałki).
GORĄCE POWIETRZE
Włączone okrągła grzałka i wentylator.
Zamontowany w tylnej ścianki piekarnika wentylator
zapewnia ciągły obieg gorącego powietrza wokół
pieczeni lub wypieku.
Pieczenie mięsa
Używać garnków i blach pokrytych emalią, z
hartowanego szkła, gliny lub żeliwa. Tacki ze stali
nierdzewnej nie nadają się, ponieważ za bardzo
odbijają energię cieplną.
Aby zapobiec przypalaniu się mięsa, zapewnić w
czasie pieczenia wystarczającą ilość płynu. W
czasie pieczenia przewracać mięso na drugą stronę.
Pieczeń będzie bardziej soczysta, jeśli zostanie
przykryta.
Wypiek ciast
Zaleca się wstępne rozgrzanie pieca.
Herbatniki i ciastka można piec na płytkich blachach
na kilku poziomach (na poziomie i 3) równocześnie.
Proszę zwrócić uwagę na to, że czas pieczenia
może się różnić, nawet przy zastosowaniu tych
samych blach. Herbatniki na górnej blasze mogą
upiec się szybciej niż herbatniki na dolnej blasze.
Zawsze kłaść blachy na kratce. Jeśli korzysta się z
dostarczonej blachy, wyjąć kratkę.
Dla zapewnienia równomiernego przyrumienienia
dopilnować, by herbatniki były tej samej grubości.
Nie wkładać głębokiej blachy do
pierwszej prowadnicy.
DOLNA GRZAŁKA I WENTYLATOR
Program służy do pieczenia niewysokich ciast
drożdżowych oraz konserwowania owoców i
warzyw. Używać drugiej prowadnicy od dołu i raczej
płytkiej blachy, aby umożliwić obieg gorącego
powietrza nad przyrządzanym daniem.
Konserwowanie
Przygotować przeznaczoną do konserwowania
żywność i słoiki w ten sam sposób co zwykle.
Używać słoików z gumowym pierścieniem
uszczelniającym i szklanym wieczkiem. Nie używać
słoików z gwintowanymi lub metalowymi pokrywkami
lub metalowymi blaszkami. Dopilnować, by słoiki
PL 14
miały ten sam rozmiar i samą zawartość oraz były
szczelnie zamknięte.
Nalać do ębokiej blachy 1 litr gorącej wody (o
temperaturze ok. 70°C) i umieścić w blasze 6
jednolitrowych słoików. Wsunąć blachę w drugą
prowadnicę piekarnika.
Obserwować żywność w czasie konserwowania,
gotując ją, dopóki płyn w słoikach nie zacznie
gotować się (w pierwszym słoiku nie pojawią się
pęcherzyki).
GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA Z
WENTYLATOREM
Program przeznaczony do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast, do rozmrażania oraz suszenia
owoców i warzyw. Przed włożeniem żywności do
rozgrzanego piekarnika odczekać aż światło zgaśnie
po raz pierwszy. Dla uzyskania jak najlepszych
rezultatów piec tylko na jednej półce (na jednym
poziomie).
Piekarnik powinien b wcześniej rozgrzany.
Używać drugiej lub czwartej prowadnicy licząc od
dołu.
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza w tym trybie odbywa się przy
wyłączonych grzałkach.
Rozmrażane mogą być ciastka z gęstą śmietaną lub
śmietaną na bazie masła, ciastka i wypieki, chleb i
bułki oraz mrożonki owocowe.
W większości przypadkach zaleca się wyjęcie
żywności z opakowania (nie zapomnieć o usunięciu
wszelkich metalowych zacisków lub klipsów).
W połowie czasu rozmrażania fragmenty żywności
trzeba przewrócić na drugą stronę, pomieszać, a w
przypadku, gdy uległy zmrożeniu, rozdzielić.
PODGRZEWACZ TALERZY
Program ten służy do podgrzewania elementów
zastawy (talerzy, filiżanek) przed podaniem w nich
żywności, tak by utrzymać jej ciepłotę przez dłuższy
czas.
POWOLNE PIECZENIE
(GENTLEBAKE )
Funkcja umożliwia delikatne, powolne i równomierne
pieczenie, dlatego jedzenie pozostaje miękkie i
soczyste. Zaleca się do pieczenia mięsa, ryb i ciast
na jednym poziomie.
AQUA CLEAN
Energię cieplną emituje wyłącznie grzałka
znajdująca się w dolnej ściance piekarnika. Program
ten służy do usuwania z piekarnika zanieczyszczeń i
resztek żywności. Czas trwania programu: 30 minut.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone z prądu, i poczekać aż
urządzenie ostygnie.
Bez odpowiedniego nadzoru dzieci nie powinny
czyścić urządzenia lub wykonywać jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych.
Przód obudowy ze stali nierdzewnej
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia tej powierzchni stosować wyłącznie
delikatne detergenty (mydliny) i miękką gąbkę, która
nie porysuje wykończenia. Nie stosować środków
czystości o właściwościach ściernych lub
zawierających rozpuszczalniki, ponieważ mogłyby
one uszkodzić powłokę obudowy.
Powierzchnie lakierowane i elementy plastikowe
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia pokręteł i przycisków, rączek drzwi,
naklejek i tabliczek znamionowych nie stosować
środków czystości lub materiałów czyszczących o
właściwościach ściernych oraz środków czystości
zawierających alkohol lub na bazie alkoholu. Aby
uniknąć uszkodzenia powierzchni, wszelkie
zabrudzenia usuwać natychmiast miękką szmatką
nie posiadającą właściwości ściernych i niewielką
ilością wody.
Można także stosować środki czystości i materiały
czyszczące przeznaczone do takich powierzchni
zgodnie z instrukcjami ich producentów.
Powierzchnie emaliowane
(piekarnik, płyta kuchenki)
Czyścić przy pomocy wilgotnej gąbki z detergentem.
Tłuste plamy można usuwać przy pomocy ciepłej
wody i specjalnego detergentu do emalii. Do
czyszczenia powierzchni emaliowanych nigdy nie
używać środków o właściwościach ściernych
nieodwracalnie uszkadzających powierzchnię
urządzenia.
Powierzchnie szklane
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika nie
używać silnych środków czyszczących o
właściwościach ściernych lub ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogłyby one doprowadzić do
pęknięcia powierzchni, a w konsekwencji rozbicia
szkła. Powierzchnie szklane czyścić specjalnymi
środkami do szkła, luster i okien.
PL 15
CZYSZCZENIE KUCHENEK
Powierzchnie wokół stref gotowania czyścić gorącą
wodą z dodatkiem niewielkiej ilości ynu do
zmywania naczyń.
Do usuwania uporczywych zabrudzeń używać
nasączonego w detergencie zmywaka z wełny
stalowej. Następnie przepłuk i wytrzeć kuchenkę
do sucha.
Płyny zawierające sól, pozostałości po wykipieniu i
wilgoć mają niekorzystny wpływ na strefy gotowania.
Zawsze czyścić strefy gotowania.
Do utrzymania stref gotowania w dobrym stanie
używać zwykłych środków czyszczących i
dostępnych w handlu kondycjonerów. Jeśli strefa
gotowania jest troc ciepła, środkowi
czyszczącemu łatwiej będzie dotrzeć do porów.
Pierścienie stref gotowania wykonane ze stali
nierdzewnej. Ze względu na działanie ciepła mo
one po pewnym okresie czasu nabrać żółtawego
odcienia. Jest to normalne zjawisko fizyczne.
Żółtawe kropki można usuwać przy użyciu zwykłych
środków do czyszczenia metali. Do czyszczenia tych
obwódek nie nadają się agresywne akcesoria do
czyszczenia naczyń, ponieważ mogłyby one
pozostawić po sobie zarysowania.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI ZE
SZKŁACERAMICZNEGO
Po każdym użyciu poczekać wykonana ze szkła
ceramicznego powierzchnia przed przystąpieniem
do jej czyszczenia ostygnie. W przeciwnym razie
przy kolejnym użyciu płyty wszystkie pozostałe
nieczystości wtopią się w rozgrzaną powierzchnię.
Do regularnej konserwacji płyty ze szkła
ceramicznego używać specjalnych produktów
pielęgnacyjnych, które twor na powierzchni
powłokę ochronną zapobiegającą przywieraniu do
niej zabrudzeń.
Przed każdym użyciem powierzchni ze szkła
ceramicznego wytrzeć kurz lub inne
zanieczyszczenia, które mogłyby porysować
powierzchnię zarówno płyty jak i dna garnka.
Stalowe druciaki, szorstkie gąbki i
posiadające właściwości ścierne proszki czyszczące
mogą porysować powierzchnię. Powierzchnię mogą
także uszkodzić agresywne środki czyszczące w
aerozolu i nieodpowiednie środki czyszczące w
płynie.
Używanie agresywnych lub ściernych środków
czyszczących lub naczyń z szorstkim lub
uszkodzonym dnem może doprowadzić do starcia
oznaczeń.
Do usuwania niewielkich zanieczyszczeń używać
miękkiej, wilgotnej szmatki. Następnie wytrzeć
powierzchnię do sucha.
Do usuwania zacieków wodnych używać
delikatnego roztworu octu. Nie używać go jednak do
wycierania ramy (dotyczy tylko wybranych modeli),
ponieważ mogłaby ona stracić swój blask. Nie
używać agresywnych środków czyszczących w
aerozolu lub środków do usuwania kamienia.
W przypadku trudno usuwalnych zabrudzeń używać
specjalnych preparatów przeznaczonych d
oczyszczenia szkła ceramicznego. Postępować
zgodnie z instrukcją producenta. Każdorazowo po
zakończeniu czyszczenia pamiętać o usunięciu
pozostałości po środku czyszczącym, ponieważ w
czasie podgrzewania stref gotowania mogłyby one
uszkodzić powierzchnię ze szkła ceramicznego.
Trudno usuwalne zabrudzenia i ślady po
przypaleniach usuwać skrobakiem. W czasie
używania skrobaka uważać, by się nie skaleczyć.
Używać skrobaka tylko wtedy, gdy zabrudzeń
nie da się usunąć przy użyciu mokrej szmatki lub
specjalnych preparatów do czyszczenia powierzchni
ze szkła ceramicznego.
Trzymać skrobak pod odpowiednim kątem (od 4
do 60°). Lekko dociskając skrobak do szkła usuwać
brud przesuwając nim po oznaczeniach. Uważać, by
plastikowa rączka skrobaka (w niektórych modelach)
nie ma kontaktu z rozgrzaną strefa gotowania.
PL 16
Nie dociskać skrobaka prostopadle do szkła i
nie rysować jego końcówką lub ostrzem powierzchni
płyty.
Natychmiast usuwać skrobakiem z płyty wykonanej
ze szkła ceramicznego cukier lub żywność o dużej
zawartości cukru, nawet gdy płyta jest jeszcze
gorąca, ponieważ cukier może doprowadzić do
trwałego uszkodzenia powierzchni ze szkła
ceramicznego.
Przebarwienia powierzchni ze szkła
ceramicznego nie ma wpływu na działanie lub
stabilność powierzchni. Przyczyną takich
przebarwień są najczęściej wtopione w powierzchnię
pozostałości żywności lub naczynia wykonane z
niektórych materiałów (takich jak aluminium lub
miedź). Całkowite usunięcie takich przebarwień jest
bardzo trudne.
Uwaga: Przebarwienia i podobne zniszczenia mają
jedynie wpływ na wygląd płyty i nie wpływają
bezpośrednio na jej działanie. Usuwanie takich
zniszczeń nie jest objęte gwarancją.
PIEKARNIK
Do czyszczenia ścianek piekarnika używać mokrej
gąbki z detergentem. Do usuwania trudnych do
zmycia zabrudzeń wżartych w ściankę piekarnika
używać specjalnego detergentu do emalii. Po
zakończeniu czyszczenia dokładnie wytrzeć
piekarnik do sucha. Czyścić piekarnik tylko wtedy,
gdy całkowicie ostygnie. Nigdy nie stosować
środków o właściwościach ściernych, ponieważ
mogłyby one porysować emaliowaną powierzchnię.
Przybory do piekarnika (ruszt, garnek, itp.) m
gąbką z detergentem lub w zmywarce. Do usuwania
trudnych do zmycia zabrudzeń lub śladów
przypalenia można używać także specjalnych
detergentów.
KORZYSTANIE Z FUNKCJIAQUA
CLEAN
Przekręcić pokrętło wyboru systemu przyrządzania
żywności w pozycję AQUA CLEAN . Ustawić
pokrętło temperatury w pozycji 70 °C.
Nalać do blachy 0,6 l wody i włożyć ją w dowolną
prowadnicę.
Po upływie 30 minut pozostałości żywności na
emaliowanych ściankach piekarnika zmiękną i
będzie je można łatwo usunąć wilgotną szmatką.
Z systemu ”AQUA CLEAN” można
korzystać, gdy piekarnik całkowicie
ostygnie.
WYJMOWANIE I CZYSZCZENIE
WYCIĄGANYCH PROWADNIC
DRUCIANYCH I TELESKOPOWYCH
Do czyszczenia prowadnic używać wyłącznie
konwencjonalnych środków czystości.
Trzymając prowadnice od dołu wyciągnąć je w
kierunku środka piekarnika.
Wyjąć je z górnych otworów.
Wyciągane prowadnice nie
przeznaczone do mycia w zmywarce.
INSTALACJA WKŁADÓW
KATALITYCZNYCH
Do czyszczenia używać wyłącznie zwykłych
środków czyszczących.
Zdemontować ruszty i teleskopowe wysuwane listwy
(w zależności od modelu).
Nasadzić wkłady katalityczne na ruszty. Górną
część rusztu wsunąć do górnych otworów “A“
wkładu katalitycznego.
Włożyć ruszty z wkładem katalitycznym do górnych
otworów na ścianach bocznych piekarnika “A“.
Wcisnąć je do sprężynowego uchwytu w dolnej
części piekarnika “B“.
Nie myć wkładów katalitycznych w
zmywarce do naczyń.
PL 17
WYMIANA ŻARÓWKI
Żarówka jest częścią eksploatacyjną, dlatego też nie
podlega gwarancji. Przed przystąpieniem do
wymiany żarówki wyjąć blach, ruszt i prowadnice.
Wyłączyć urządzenie z prądu!
Zdjąć osłonę żarówki i wyciągnąć lub odkręcić
żarówkę.
Lampa halogenowa: G9, 230 V, 25 W.
(Zwykła żarówka E14, 230 V, 25 W - w zależności
od modelu).
Aby nie skalecz się o wystające elementy
metalowe, użyć rękawic ochronnych.
ZAMYKANIE DRZWICZEK COMFORT
(w zależności od modelu)
Kuchenki wyposażone w nowe bezpieczne
zawiasy drzwiowe COMFORT. Gwarantują one
bardzo ciche i delikatne zamykanie drzwiczek
piekarnika.
W przypadku, gdy przy zamykaniu drzwi
użyta zostanie zbyt duża siła, działanie
systemu zostanie ograniczone lub ze
względów bezpieczeństwa system
zostanie pominięty.
BLOKADA DRZWICZEK
(w zależności od modelu)
Blokadę drzwiczek otwiera się lekko przesuwając
kciukiem w prawą stronę i pociągając równocześnie
drzwi do siebie.
Gdy drzwiczki piekarnika zamknięte,
blokada drzwiczek automatycznie
powraca do swojej pozycji wyjściowej.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE
DRZWICZEK PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
1. Otworzyć drzwiczki piekarnika (aż do pozycji
skrajnej).
2. Obrócić stopy zawiasów drzwiczek (standardowe
zamykanie). W przypadku drzwiczek z zawiasami
COMFORT obrócić stopy o 90°.
3. Powoli zamknąć drzwiczki piekarnika, aż stopy
zapadną do zawiasu w listwach bocznych
drzwiczek. Pod kątem 15° (w stosunku do pozycji
zamkniętej drzwiczek) przymknąć drzwiczki i
wyciągnąć je z obu zawiasów urządzenia.
Przed ponownym wstawieniem
drzwiczek zawsze skontrolować, czy
stopy zawiasów prawidłowo
umieszczone w listwach bocznych
drzwiczek. To zapobiegnie
gwałtownemu zamknięciu zawiasu,
który jest połączony z silną sprężyną.
Uwolnienie stopy grozi uszkodzeniem
drzwiczek i zranieniem.
Zdejmowanie i zakładanie drzwiczek
piekarnika (w zależności od modelu)
1. Otworzyć drzwiczki piekarnika (aż do skrajnej
pozycji).
2. Podnieść i obrócić stopy.
3. Powoli zamykać drzwiczki piekarnika, lekko je
podnieść i wyciągnąć z obu zawiasów
urządzenia.
Jeżeli chcemy wstawić drzwiczki z powrotem,
należy postępować w odwrotnej kolejności. Jeżeli
drzwiczek nie można otworzyć lub zamknąć
prawidłowo, upewnić się, że zawiasy prawidłowo
umieszczone na hakach zawiasów.
PL 18
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE SZYBY
DRZWICZEK PIEKARNIKA
(w zależności od modelu)
Szybę drzwiczek piekarnika można wyczyścić od
środka, ale najpierw trzeba zdjąć. Zdjąć drzwiczki
piekarnika (patrz rozdział „Zdejmowanie i zakładanie
drzwiczek piekarnika”).
Delikatnie unieść do góry wsporniki umieszczone po
lewej i prawej stronie drzwiczek (oznaczenie 1 na
wsporniku) i odciągnąć je od szyby (oznaczenie 2 na
wsporniku).
Trzymając szybę drzwiczek za dolną krawędź lekko
podnieść do góry, tak by odłączyła się od
wspornika, a następnie zdjąć ją.
Aby zdjąć trzecią szybę (tylko w niektórych
modelach), wystarczy podnieść i zdjąć. Zdjąć
należy także gumowe uszczelki szyby.
Przy zakładaniu szyby należy postępować w
kierunku odwrotnym. (Półkoliste) oznaczenia na
drzwiczkach i szybie muszą na siebie nachodzić.
Zdejmowanie i zakładanie szyby drzwiczek
piekarnika (w zależności od modelu)
Wykręcić śruby na lewej i prawej stronie drzwiczek i
wyciągnąć gór listwę. Teraz wyjąć szybę
drzwiczek.
Aby wstawić szybę z powrotem, należy
postępować w odwrotnej kolejności.
TABELA USTEREK
Przyczyna
Wezwać serwisanta.
Upewnić się, że moc
wszystkich urządzeń nie
przekracza mocy domowej
sieci elektrycznej.
Procedura wymiany żarówki
jest opisana w rozdziale
"KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE".
Czy wybrana została
odpowiednia temperatura i
system przyrządzania?
Czy drzwiczki piecyka
zamknięte?
Gwarancja nie obejmuje napraw lub roszcz
gwarancyjnych wynikających z nieprawidłowego
podłączenia lub eksploatacji urządzenia. Koszty
naprawy pokrywa w takim przypadku
użytkownik.
PL 19
INSTRUKCJA MONTAŻU I
PODŁĄCZENIA
USTAWIENIE URZĄDZENIA (mm)
Sąsiadujące z urządzeniem ściany lub meble
(podłoga, tylna ściana kuchni, ścianki boczne)
muszą wytrzymywać temperaturę co najmniej 90°C.
POZIOMOWANIE I DODATKOWE
UNIERUCHAMIANIE URZĄDZENIA
(w zależności od modelu)
REGULACJA WYSOKOŚCI KUCHENKI
(w zależności od modelu)
Kuchenka ma wysokość 900 mm. Wysokość
urządzenia można regulować w przedziale od 850
do 940 mm.
1. Położyć kuchenkę na podłodze, tylną ścianką do
dołu.
2. Odkręcić śruby zgodnie ze strzałkami.
Torx T20
3. Ustawić żądaną wysokość.
4. Dokręcić z powrotem śruby.
Kuchenka musi zostać zamontowana w
poziomie!
Wykonać następujące czynności:
1. Obracając śrubami regulacji wysokości (patrz
rysunek 1) ustawić odpowiednią wysokość
kuchenki.
2. Wyregulować kółka (patrz rysunek 2)
przykręcając je dwoma śrubami z przodu listwy
przypodłogowej. Do sprawdzenia poziomego
ustawienia kuchenki użyć poziomnicy.
3. Umieścić zaślepki w otworach z przodu listwy
przypodłogowej (patrz rysunek 3).
INSTALACJA POKRYWY
(w zależności od modelu)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Gorenje EC5111WG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi