49
Smażenie z zastosowaniem wstępnie
ustawionych parametrów
1. Umieścić żywność w zawieszonym
na pojemniku do smażenia koszyku,
a następnie unieść go do góry,
trzymając za uchwyt, i delikatnie
opuścić, zanurzając w oleju. Należy
przy tym uważać, aby nie poparzyć
się pryskającym, GORĄCYM olejem i
unoszącą się parą.
2. Wcisnąć przycisk “√” i zamknąć
pokrywę. W tym momencie rozpocznie
się odliczanie czasu pozostałego
do zakończenia procesu smażenia.
UWAGA: wciskając przycisk “√” należy
zachować ostrożność i uważać, aby nie
poparzyć się parą.
WSKAZÓWKA: po włożeniu koszyka
do frytownicy, widoczna na wyświetlaczu
temperatura znacznie się obniży.
Spowodowane to jest faktem, że
między żywnością i olejem istnieje duża
różnica stopnia nagrzania. Ponadto,
przed osiągnięciem zaprogramowanej
temperatury, następuje przerwanie
procesu nagrzewania, aby nie dopuścić
do przekroczenia zadanej wartości.
Wskazanie na wyświetlaczu nie jest
precyzyjne - dopuszczalna odchyłka
wynosić ±15°C.
3. Gdy upłynie zaprogramowany czas
smażenia, usłyszymy serię sygnałów
akustycznych, oznaczających
wyłączenie frytownicy. Aby przerwać
alarm dźwiękowy, wystarczy nacisnąć
dowolny przycisk. Zielona lampka
kontrolna (READY) pozostanie zapalona
przez krótką chwilę ze względu na
monitorowaną
wciąż temperaturę
oleju. Jeżeli żywność nie jest jeszcze
gotowa lub z innego powodu chcemy
kontynuować smażenie należy wcisnąć
przycisk ↑ w celu ponownego włączenia
nagrzewania.
4. Po zakończeniu czasu smażenia,
czerwona lampka kontrolna (POWER)
pozostanie zapalona. W przypadku
wciśnięcia przycisku “X”, zacznie się ona
świecić pulsacyjnie.
5. Gdy proces smażenia żywności
dobiegnie końca, wyjąć i zawiesić koszyk
na pojemniku, co pozwoli na ocieknięcie
nadmiaru oleju. Następnie umieścić
go na tacy ociekowej i/lub ręczniku
kuchennym. Żywność panierowana
może przywrzeć do koszyka. Aby tego
uniknąć należy oddzielić ją od siatki
za pomocą łyżki cedzakowej zaraz po
zanurzeniu koszyka w oleju. W czasie
dalszego smażenia wystarczy jeden lub
dwa razy poruszyć delikatnie koszykiem
z jednej strony na drugą.
6. Jeżeli nie zamierzamy dłużej korzystać z
urządzenia, należy je wyłączyć (zgasną
przy tym lampki kontrolne i wyświetlacz) i
wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
7. Założyć ponownie pokrywę. Przed
przeniesieniem lub czyszczeniem
frytownicy, odczekać aż olej i samo
urządzenie całkowicie ostygną.
Przy zmianie pozycji urządzenia należy
zawsze korzystać z uchwytów. W
żadnym wypadku nie wolno przenosić
go, chwytając za pokrywę lub pojemnik
do smażenia.
Przed myciem i składowaniem frytownicy
zalecamy usunięcie z niej ostudzonego
oleju.
Ręczne ustawienie temperatury i czasu
smażenia
1. Wcisnąć przycisk trybu pracy
(MODE), aby ustawi
ć temperaturę.
Na wyświetlaczu zacznie pulsować
odpowiednie wskazanie.
2. Za pomocą ↑ lub ↓ wybrać żądaną
temperaturę smażenia.
3. Po ustawieniu temperatury, ponownie
wcisnąć przycisk MODE w celu
ustawienia regulatora czasowego.
Na wyświetlaczu zacznie pulsować
odpowiadające mu wskazanie.
4. Za pomocą ↑ lub ↓ wybrać czas
smażenia.
5. Po wybraniu żądanej wartości, wcisnąć
przycisk “√”.
6. Lampka kontrolna zasilania (POWER)
przestanie pulsować i rozpocznie się
proces nagrzewania. W czasie całego
procesu, na wyświetlaczu widoczne
będzie wskazanie rosnącej temperatury.
7. W momencie osiągnięcia przez
frytownicę stanu gotowoś
ci, zaświeci
się zielona lampka kontrolna (READY).