47
8. MYCIE I KONSERWACJA
nie przekraczając maksymalnego i
minimalnego poziomu zaznaczonego
wewnątrz pojemnika. Jeżeli stosujesz
tłuszcz stały przed jego wlaniem do
pojemnika rozpuść tłuszcz w garnku
(Patrz rozdział „Stosowanie tłuszczów
stałych").
• Przed wlaniem do frytownicy tłuszczu lub
oliwy sprawdź czy wszystkie jej elementy
są zainstalowane i suche.
• Nie mieszaj różnego rodzaju oliwy
bądź tłuszczy. Nie wlewaj świeżej oliwy
bądź tłuszczu do oliwy lub tłuszczu już
używanego.
• Podłącz frytownicę do sieci elektrycznej.
• Ustawić temperaturę za pomocą
odpowiedniego pokrętła.
MOD. 375: Zaświeci się lampka
kontrolna (9). MOD. 200/350: Zaświeci
się lampka kontrolna (12). Przy
ustawianiu temperatury należy kierować
się wskazówkami znajdującymi się na
opakowaniu przeznaczonej do smażenia
żywności. W przypadku braku informacji
na ten temat, można skorzystać z
orientacyjnych zaleceń ujętych w tabeli
umieszczonej w dalszej części niniejszej
instrukcji obsługi.
Nie należy przekraczać podanych w niej
maksymalnych wartości odnoszących się
do wagi/ilości danego produktu.
• MOD. 375: Zgaśnięcie lampki kontrolnej
(9) (po upływie 10-15 minut) oznacza,
że olej/tłuszcz nagrzał się do ustawionej
wcześniej temperatury. Podczas całego
procesu smażenia lampka kontrolna (9)
będzie zapalała się i gasła zgodnie z
kolejnymi cyklami pracy termostatu.
Jeśli chcemy smażyć
żywność w kilku
następujących po sobie etapach, przed
włożeniem każdej kolejnej porcji należy
odczekać aż lampka kontrolna (9)
zgaśnie.
MOD. 200/350: Zgaśnięcie lampki
kontrolnej (12) (po upływie 10-15 minut)
oznacza, że olej/tłuszcz nagrzał się
do ustawionej wcześniej temperatury.
Podczas całego procesu smażenia,
lampka kontrolna (12) będzie zapalała
się i gasła zgodnie z kolejnymi cyklami
pracy termostatu. Jeśli chcemy smażyć
żywność w kilku następujących po
• Przed przystąpieniem do mycia wyłącz
urządzenie z sieci zasilającej i poczekaj
aż frytownica ostygnie.
• Wyci
ągnij sito i wyciągnij uchwyt z sita
(Rys.5)
• Jeżeli jest konieczne zdemontuj panel
sobie etapach, przed włożeniem każdej
kolejnej porcji należy odczekać aż
lampka kontrolna (12) zgaśnie.
• Sito z produktem należy wkładać do
oliwy powoli tak aby woda pochodząca z
produktów nie spowodowała wypłynięcia
oliwy z pojemnika.
• Kontroluj proces smażenia.
Po smażeniu
• Wyjmij sito z pojemnika, wstrząśnij nim
lekko i pozostaw w pozycji ściekania.
(Rys. 4). Pozostaw produkt na tacy z
papierowym ręcznikiem pochłaniającym
wilgoć. W między czasie oliwa osiągnie
żądaną temperaturę do nowego cyklu
smażenia (po ponownym zgaśnięciu
diody).
• Wyjmij cząstki smaż
onego produktu
z oliwy za pomocą cedzaka.
Pozostawiając je w oliwie jej jakość
zostanie obniżona.
• Po zakończeniu smażenia ustaw
pokrętło w pozycji „0", wyłącz urządzenie
i wyłącz urządzenie z sieci elektrycznej.
Jeżeli często używasz frytownicy zanurz
sito w oleju i przykryj pokrywą.
• Przed demontażem i myciem frytownicy
poczekaj aż oliwa ostygnie.
• Jeżeli nie używasz frytownicy
systematycznie przechowuj oliwę
lub tłuszcz płynny w chłodnym
pomieszczeniu lub lodówce w dobrze
zamkniętych naczyniach. Przelewając
tłuszcz do naczynia używaj drobnego
sitka aby pozbyć się pozostałości
smażonego produktu.
• Jeżeli używasz tłuszczu stałego poczekaj
aż tłuszcz w pojemniku zgęstnieje
a następnie schowaj frytownicę nie
wyciągając tłuszczu. (Patrz rozdział
„Stosowanie tłuszczów stałych")