• Odbarwienie emalii nie wpływa na wydaj‐
ność urządzenia. Gwarancja nie obejmuje
tego typu uszkodzenia.
• Nie wywierać nacisku na drzwi urządze‐
nia.
• Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia! Podczas wkładania i wyjmo‐
wania naczyń lub akcesoriów należy uży‐
wać rękawic ochronnych.
• Należy zawsze odsunąć się od urządzenia
w przypadku otwierania jego drzwi, gdy
jest włączone (szczególnie podczas goto‐
wania na parze). Z wnętrza może się wów‐
czas wydostać nagromadzona para i go‐
rące powietrze.
• Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie‐
niu się emalii:
– nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
– nie wolno wlewać gorącej wody bezpo‐
średnio do urządzenia;
– nie należy pozostawiać wilgotnych na‐
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń‐
czeniu pieczenia.
• Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon‐
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
• Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw wewnątrz urządzenia po za‐
kończeniu pieczenia, ponieważ wilgoć mo‐
że uszkodzić emaliowane powierzchnie
lub przedostać się do podzespołów elek‐
trycznych.
• Nie kłaść ani nie trzymać na urządzeniu
lub w jego pobliżu łatwopalnych cieczy i
materiałów ani przedmiotów z topliwych
tworzyw (plastiku lub aluminium).
• Na stawiać na palnikach niestabilnych lub
odkształconych naczyń, ponieważ mogą
one przewrócić się, prowadząc do rozlania
płynu.
• W schowku pod piekarnikiem można
umieszczać wyłącznie żaroodporne akce‐
soria. Nie należy umieszczać tam materia‐
łów palnych.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w po‐
krywę, służy ona do zabezpieczenia jego
powierzchni przed osiadaniem kurzu (gdy
jest zamknięta) lub do zabezpieczenia
przed pryskającym tłuszczem (gdy jest ot‐
warta). Nie powinna ona pełnić innych
funkcji. Przed zamknięciem pokrywy nale‐
ży upewnić się, że urządzenie jest chłod‐
ne.
• Należy pamiętać, aby nigdy nie zasłaniać
kratki wentylacyjnej piekarnika znajdującej
się pośrodku tylnej części płyty – zapewnia
ona prawidłową wentylację komory piekar‐
nika.
Konserwacja i czyszczenie
• Przed przeprowadzeniem konserwacji na‐
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka. Upew‐
nić się, że urządzenie ostygło.
• Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości Osad tłuszczu lub resztek po‐
traw może stać się przyczyną pożaru.
• Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
• Urządzenie należy czyścić wyłącznie wo‐
dą z mydłem. Ostre przedmioty, środki do
szorowania, ostre gąbki i odplamiacze mo‐
gą spowodować uszkodzenia urządzenia.
• Zabrania się czyszczenia urządzenia myj‐
kami parowymi i myjkami wysokociśnie‐
niowymi.
• Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi
środkami czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do pęknięcia i
roztrzaskania szyby wewnętrznej o ter‐
moodpornej powierzchni.
• Należy upewnić się, że szyby są chłodne
przed przystąpieniem do ich czyszczenia.
Istnieje zagrożenie pęknięcia szyby.
• Podczas odczepiania drzwi należy zacho‐
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
• Jeżeli szyby drzwi zostaną uszkodzone,
ulegają osłabieniu i mogą pęknąć. W takim
przypadku należy je wymienić. Więcej in‐
formacji na ten temat można uzyskać w lo‐
kalnym punkcie serwisowym.
3