Zanussi ZCG560NW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi 2
Kuchenka
ZCG560N
PL
Spis treści
Informacje dotyczące
bezpieczstwa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Płyta grzejna – codzienna
eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Płyta grzejna – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 7
Piekarnik – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Piekarnik – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ze względów bezpieczeństwa i w celu pra‐
widłowej obsługi urządzenia należy zapo‐
znać się z niniejszą instrukcją przed instala‐
cją i rozpoczęciem użytkowania urządzenia.
Instrukcja powinna być przechowywana ra‐
zem z urządzeniem, nawet w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki. Użytkownicy
powinni w pełni zapoznać się z obsługą oraz
funkcjami bezpieczeństwa tego urządzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe w wyniku nieprawidłowej in‐
stalacji i użytkowania.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych lub osoby
nieposiadające odpowiedniego doświad‐
czenia i wiedzy, jeżeli obsługa urządzenia
będzie przebiegać pod nadzorem lub po
udzieleniu instrukcji na temat używania
urządzenia w bezpieczny sposób i zrozu‐
mienia zagrożeń z tym związanych. Dzieci
nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe nale‐
ży przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Istnieje ryzyko uduszenia.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia. Istnieje niebezpieczeństwo
obrażeń lub trwałych urazów.
Jeżeli urządzenie posiada blokadę uru‐
chomienia lub blokadę przycisków, należy
z niej korzystać. Zapobiega to przypadko‐
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci i
zwierzęta.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie należy zmieniać parametrów ani mo‐
dyfikować urządzenia. W przeciwnym wy‐
padku istnieje niebezpieczeństwo obrażeń
lub uszkodzeń urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako‐
wania, naklejki i folie.
Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Włączonego urządzenia nie wolno pozos‐
tawiać bez nadzoru. W przypadku pożaru
urządzenie należy wyłączyć. Ugasić pło‐
mienie pokrywką do naczyń (nigdy nie uży‐
wać wody).
2
Odbarwienie emalii nie wpływa na wydaj‐
ność urządzenia. Gwarancja nie obejmuje
tego typu uszkodzenia.
Nie wywierać nacisku na drzwi urządze‐
nia.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia! Podczas wkładania i wyjmo‐
wania naczyń lub akcesoriów należy uży‐
wać rękawic ochronnych.
Należy zawsze odsunąć się od urządzenia
w przypadku otwierania jego drzwi, gdy
jest włączone (szczególnie podczas goto‐
wania na parze). Z wnętrza może się wów‐
czas wydostać nagromadzona para i go
rące powietrze.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie‐
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo‐
średnio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na‐
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń‐
czeniu pieczenia.
Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon‐
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw wewnątrz urządzenia po za‐
kończeniu pieczenia, ponieważ wilgoć mo‐
że uszkodzić emaliowane powierzchnie
lub przedostać się do podzespołów elek‐
trycznych.
Nie kłaść ani nie trzymać na urządzeniu
lub w jego pobliżu łatwopalnych cieczy i
materiałów ani przedmiotów z topliwych
tworzyw (plastiku lub aluminium).
Na stawiać na palnikach niestabilnych lub
odkształconych naczyń, ponieważ mogą
one przewrócić się, prowadząc do rozlania
płynu.
W schowku pod piekarnikiem można
umieszczać wyłącznie żaroodporne akce‐
soria. Nie należy umieszczać tam materia‐
łów palnych.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w po‐
krywę, służy ona do zabezpieczenia jego
powierzchni przed osiadaniem kurzu (gdy
jest zamknięta) lub do zabezpieczenia
przed pryskającym tłuszczem (gdy jest ot‐
warta). Nie powinna ona pełnić innych
funkcji. Przed zamknięciem pokrywy nale‐
ży upewnić się, że urządzenie jest chłod‐
ne.
Należy pamiętać, aby nigdy nie zasłaniać
kratki wentylacyjnej piekarnika znajdującej
się pośrodku tylnej części płyty zapewnia
ona prawidłową wentylację komory piekar‐
nika.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na‐
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka. Upew‐
nić się, że urządzenie ostygło.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości Osad tłuszczu lub resztek po‐
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Urządzenie należy czyścić wyłącznie wo‐
dą z mydłem. Ostre przedmioty, środki do
szorowania, ostre gąbki i odplamiacze mo‐
gą spowodować uszkodzenia urządzenia.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myj‐
kami parowymi i myjkami wysokociśnie‐
niowymi.
Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi
środkami czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do pęknięcia i
roztrzaskania szyby wewnętrznej o ter‐
moodpornej powierzchni.
Należy upewnić się, że szyby są chłodne
przed przystąpieniem do ich czyszczenia.
Istnieje zagrożenie pęknięcia szyby.
Podczas odczepiania drzwi należy zacho‐
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Jeżeli szyby drzwi zostaną uszkodzone,
ulegają osłabieniu i mogą knąć. W takim
przypadku należy je wymienić. Więcej in‐
formacji na ten temat można uzyskać w lo‐
kalnym punkcie serwisowym.
3
W przypadku stosowania aerozolu do pie‐
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie wolno rozpryskiwać żad‐
nych środków na filtr tłuszczu (jeśli jest za‐
instalowany), grzałki ani czujnik termosta‐
tu.
Trudne do usunięcia zabrudzenia mogą
powodować odbarwienia powierzchni
podczas czyszczenia pirolitycznego (jeżeli
dostępne).
Nie wolno czyścić emalii katalitycznej (je‐
żeli występuje).
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
miany żarówki piekarnika. Istnieje zagro‐
żenie porażenia prądem!
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urzą‐
dzenia mogą być wykonywane wyłącznie
przez pracownika autoryzowanego serwi‐
su.
Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowania
urządzenia (zasad i przepisów dotyczą‐
cych bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie‐
czeństwa elektrycznego i/lub gazowego,
itp.)!
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji po‐
woduje unieważnienie gwarancji w przy‐
padku powstania jakichkolwiek uszko‐
dzeń.
Należy upewnić się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone w czasie transportu.
Nie należy podłączać uszkodzonego urzą‐
dzenia do źródła zasilania. W razie ko‐
nieczności należy skontaktować się z do‐
stawcą
Urządzenia nie należy instalować w pobli‐
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszyst‐
kie materiały opakowaniowe.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przenoszenia należy zachować ostroż‐
ność. Należy zawsze stosować rękawice.
Nie wolno ciągnąć urządzenia za uchwyt
lub płytę kuchenną.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli!
Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na
dodatkowym cokole, ani na żadnych in‐
nych elementach, które powodują jej pod‐
niesienie. Może to zwiększyć ryzyko prze‐
wrócenia się urządzenia!
Podłączenie do instalacji gazowej
Zapewnić dobrą wentylację wokół urzą‐
dzenia. Niedostateczny dopływ powietrza
może prowadzić do niedoboru tlenu.
Sprawdzić, czy rodzaj gazu w instalacji za‐
silającej odpowiada rodzajowi gazu pod‐
anemu na tabliczce znamionowej - patrz
rozdział "Opis produktu".
Urządzenie nie jest podłączone do insta‐
lacji wyciągu spalin. Należy je zainstalo‐
wać i podłączyć zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty‐
lacji.
Eksploatacja gazowych urządzeń do go‐
towania powoduje wytwarzanie ciepła i wil‐
goci w pomieszczeniu, w którym zainsta‐
lowano dane urządzenie. Zapewnić dobrą
wentylację w kuchni: otwory służące natu‐
ralnej wentylacji pomieszczenia powinny
być otwarte. Można też zainstalować wen‐
tylację mechaniczną (okap kuchenny z
wentylatorem).
Długotrwała i intensywna eksploatacja
urządzenia może wymagać dodatkowej
wentylacji, np. otwarcia okna lub zwięk‐
szenia wydajności wentylacji mechanicz‐
nej, jeśli jest dostępna.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane wyłącz‐
nie przez pracownika autoryzowanego
serwisu. Należy używać wyłącznie orygi‐
nalnych części zamiennych. Należy skon‐
taktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
4
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
9
4 5 6
7
8
10
1
2
3
4
2 3
1 Panel sterowania
2 Poktła sterująceytą grzejną
3 Przycisk zapalarki
4 Pokrętło regulacji temperatury piekarni‐
ka
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Tabliczka znamionowa
10 Poziomy umieszczania potraw
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze‐
nia mięsa i grillowania
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Schowek
Pod komorą piekarnika znajduje się scho‐
wek na przybory kuchenne.
Aby dostać się do schowka, należy unieść
dolne przednie drzwi, a następnie pociąg
nąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia schowek może się
nagrzewać.
5
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa‐
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew‐
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamionowej.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś‐
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Rozgrzewanie wstępne
Ustawić oraz maksymalną temperaturę i
rozgrzewać pusty piekarnik przez 45 minut,
aby wypalić wszelkie pozostałości z powierz‐
chni komory piekarnika. Akcesoria mogą
ulec silniejszemu nagrzaniu, niż w przypadku
normalnego użytkowania. W tym czasie mo‐
że się również wydzielać charakterystyczny
zapach. Jest to normalne zjawisko. Upewnić
się, że pomieszczenie jest dobrze wietrzone.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
używania otwartego płomienia w kuchni.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczyń.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar‐
ki
.
2. Obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara do pozycji
maksymalnego płomienia
.
3. Zwolnić przycisk zapalarki.
4. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i pokrywka palnika znajdują się
we właściwym położeniu.
1
2
3
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia wyłączenia
i odczekać co najmniej 1 minutę przed
ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale‐
ży obrócić pokrętło sterowania do poło‐
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia pal‐
nika.
6
Podczas włączania zasilania po zakoń‐
czeniu instalacji lub po przerwie w do‐
stawie prądu iskrownik może uruchomić się
samoczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto‐
wania.
Należy używać garnków i patelni z dnem
o średnicy pasującej do wielkości palni‐
ka.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko‐
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do‐
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywar‐
ce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku pal‐
nika.
Należy zachować szczególną ostrożność
podczas zakładania rusztów nad palnika‐
mi, aby nie uszkodzić powierzchni płyty
grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
7
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury w położenie wyłą‐
czenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze‐
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie‐
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄ‐
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie trady
cyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do
pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie oraz do wy‐
pieku pizzy. W przypadku wypieku pizzy ustawić pokrętło re‐
gulacji temperatury w położeniu
.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z górnej części piekarnika. Do wykań‐
czania potraw.
Duży grill
Włączona jest cała górna grzałka. Do grillowania płaskich po‐
traw w dużych ilościach. Do przyrządzania tostów.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Drzwi piekarnika podczas pieczenia jak i
grillowania muszą być zawsze zamknięte.
W urządzeniu znajdują się cztery poziomy
umieszczania potraw. Numery poziomów
liczy się od dna urządzenia.
Urządzenie jest wyposażone w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyr‐
kulacji pary. System ten, dzięki obecności
pary, umożliwia przygotowanie potraw de‐
likatnych wewnątrz oraz chrupkich z wierz‐
chu. Zmniejsza on do minimum czas pie‐
czenia i zużycie energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne
zjawisko. Należy zawsze odsunąć się od
urządzenia w przypadku otwierania jego
drzwi, gdy jest włączone. Aby ograniczyć
zjawisko kondensacji, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo‐
częciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży‐
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani zakrywać jego elementów folią alumi‐
niową. Może to wpłynąć na zmianę efektu
pieczenia i spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Optymalna temperatura do pieczenia ciast
mieści się w przedziale od 150 °C do 200
°C.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na‐
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły‐
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po‐
między nimi jeden pusty poziom.
8
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
Aby czerwone mięso było dobrze wypie‐
czone na zewnątrz, ale soczyste w środku,
należy ustawić temperaturę w zakresie
200 °C-250 °C.
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega powsta‐
waniu trudnych do usunięcia plam w pie‐
karniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze‐
kać co najmniej 15 minut przed jego po
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad‐
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należy wlać
nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko kon‐
densacji należy dolewać wody po trochu
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra‐
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us‐
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie‐
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą‐
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Ciasta
przekłada‐
ne
250 emaliowa‐
na
3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowa‐
na
2 10 160-170 30-35
Ciasto
drożdżowe
z jabłkami
2000 emaliowa‐
na
3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200+120
0
2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias‐
teczka
500 emaliowa‐
na
2 10 160-180 25-30
9
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Biszkopt
niskokalo‐
ryczny
350 1 okrągła,
aluminio‐
wa blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowa‐
na
2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak
cały
1350 ruszt na
poziomie
2, głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie‐
przowe
600 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowa‐
na
2 20 230-250 10-15
Nadziewa‐
ne ciasto
drożdżowe
1200 emaliowa‐
na
2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowa‐
na
2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowa‐
na
2 - 170-190 60-70
Tarta jabł
kowa
1900 emaliowa‐
na
1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowa‐
na
2 10-15 170-180
55-65
2)
10
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Quiche
Lorraine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej‐
ski
750+750 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600+600 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżów‐
ki
800 emaliowa‐
na
2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto‐
wa
500 emaliowa‐
na
1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowa‐
na
2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowa‐
na
3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz‐
koptowy
600 emaliowa‐
na
3 10 160-170 25-35
Babka
piaskowa
600 emaliowa‐
na
2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
W przypadku przyrządzania pizzy najle‐
piej jest ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika oraz temperaturę piekarnika w
położeniu Pizza.
11
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat‐
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy‐
szczenia.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ‐
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po‐
zwoli zapobiec przypaleniu resztek po‐
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie‐
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą
z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić je, aż wysch‐
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio‐
tami ani myć w zmywarce. Może to spo‐
wodować uszkodzenie powłoki zapobie‐
gającej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto‐
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my‐
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie‐
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz‐
ną.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi
powodują osłabienie szkła i ryzyko jego
pęknięcia. Aby tego uniknąć, należy
wymienić szyby. Więcej informacji na ten
temat można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko‐
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró‐
cić dźwignie umie‐
szczone na obu za‐
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw‐
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Na‐
stępnie pociągnąć
drzwi do siebie, wy‐
jmując je z mocowa‐
nia.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz‐
chni przykrytej mięk‐
ką szmatką.
Za pomocą śrubok‐
ręta wykręcić 2 śru
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
12
3
2
2
5
Za pomocą drew‐
nianej lub plastiko‐
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew‐
nętrzne drzwi, a na‐
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór‐
nej krawędzi.
6
Unieść wew‐
nętrzne drzwi.
7
Wyczyścić wew‐
nętrzną stronę
drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu‐
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej ko‐
lejności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć piekarnik.
Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez‐
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie‐
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze‐
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied‐
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie
jest podłączone do zasilania
i czy zasilanie jest włączone.
13
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do‐
mowej instalacji elektrycz‐
nej.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Pokrywka i korona palnika
nie są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i
korona palnika są prawidło‐
wo ułożone.
Nierówny płomień w palniku
gazowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie
jest zablokowana i czy w ko‐
ronie palnika nie nagroma‐
dziły się resztki potraw.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Je‐
żeli bezpiecznik zadziała
więcej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwali‐
fikowanym elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd‐
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie pie‐
karnika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę oświetle‐
nia piekarnika
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać po‐
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakoń‐
czeniu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie jest niemożliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub autoryzowanym ser‐
wisem.
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
należy zlecać uprawnionemu
elektrykowi lub innej kompetentnej osobie.
Ważne! Jeżeli urządzenie było
nieprawidłowo użytkowane, interwencja
pracownika serwisu lub sprzedawcy może
być płatna nawet w okresie gwarancyjnym.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie jest niemożliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub autoryzowanym ser‐
wisem.
Poniższe dane są niezbędne dla serwisu,
aby zapewnić szybką i odpowiednią pomoc.
Informacje te znajdują się na tabliczce
znamionowej (patrz „Opis produktu”)
Opis modelu ............
Numer produktu (PNC) ............
Numer seryjny (S.N.) ............
Wskazówki dotyczące urządzeń z me‐
talowym frontem:
Jeżeli drzwi zostaną otwarte w trakcie lub
wkrótce po zakończeniu pieczenia, na szkle
może pojawić się para.
14
Instalacja
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Bezpieczeństwo".
Dane techniczne
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekar‐
nika
55 l
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20(2H) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13
mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi‐
nalna
Moc mini‐
malna
Rodzaj gazu Ciś‐
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Palnik mały 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 61,81
Palnik
średni
2,00 0,45 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,45 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 138,16
Palnik duży 2,80 0,75 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,75 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 196,33
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaran‐
tować, aby nie dotykały części ruchomych
lub nie uległy zgnieceniu.
15
Podłączenie za pomocą węży
niemetalowych
W przypadku, gdy pełna kontrola przyłącza
na całej jego długości nie sprawia proble‐
mów, do podłączenia urządzenia można
użyć węża elastycznego. Wąż musi być
szczelnie zamocowany za pomocą specjal‐
nych obejm.
Instalacja: Użyć złączki gumowego węża.
Należy pamiętać o założeniu uszczelki. Na‐
stępnie przystąpić do wykonania przyłącze‐
nia. Należy pamiętać, aby wąż elastyczny:
nie rozgrzewał się do temperatury wyższej
o 30°C od temperatury otoczenia;
nie był dłuższy niż 1500 mm;
nie utrudniał przepływu gazu;
nie był narażony na ocieranie lub skręca‐
nie;
nie stykał się z ostrymi krawędziami lub
narożnikami;
łatwo można było sprawdzić jego stan
techniczny.
Kontrola stanu technicznego węża polega na
sprawdzeniu, czy:
nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na końcach
oraz na całej długości;
materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
obejmy mocujące nie są zardzewiałe;
nie upłynął termin jego trwałości eksploa‐
tacyjnej.
W przypadku zauważenia jednej lub więk‐
szej liczby niezgodności należy wymienić
wąż (nie wolno go naprawiać).
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy
zawsze sprawdzić szczelność wszystkich
połączeń. W tym celu należy użyć roztworu
wody z mydłem (nie wolno tego robić za
pomocą płomienia!).
Złącza dopływu gazu znajdują się na odwro‐
cie panelu sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem gazu
należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego z gniazdka lub wyłączyć
bezpiecznik w skrzynce bezpieczników.
Zamknąć główny zawór gazu.
1 42325
1 Punkt przyłączenia gazu (w urządzeniu
jest tylko jedno złącze)
2 Uszczelka
3 Kolanko
4 Złączka gumowego węża gazu płynnego
5 Złączka węża gazu ziemnego
Urządzenie jest przygotowane do zasi‐
lania domyślnym rodzajem gazu. Aby
zmienić rodzaj paliwa, należy wybrać odpo‐
wiednią złączkę z listy. Zawsze instalować
uszczelkę
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy‐
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto‐
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu
jąc wyżej opisane czynności w odwrotnej
kolejności.
5. Wymienić etykietę (znajdującą się obok
króćca przyłączeniowego gazu) na odpo‐
wiednią dla nowego rodzaju gazu. Ety‐
kiety znajdują się w woreczku z dyszami,
który został dostarczony wraz z urządze‐
niem.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzane‐
go gazu jest niestabilne lub różni się od wy‐
16
maganej wartości ciśnienia, na rurze dopro‐
wadzającej gaz należy zainstalować odpo‐
wiedni regulator ciśnienia.
Przestawienie na gaz G2.350
Palnik mały i średni: po montażu dysz
(
3
na następnym rysunku) nakręcić ko‐
szyczki (średnica 10 mm,
1
na następ‐
nym rysunku), dołączone do opakowania
(regulatory powietrza pierwotnego);
Palnik duży: po montażu dysz (
3
na na‐
stępnym rysunku) nakręcić koszyczki
(średnica 16 mm,
2
na następnym rysun‐
ku), dołączone do opakowania (regulatory
powietrza pierwotnego);
1
2
4
3
Ważne! W obu przypadkach do nakręcania
należy użyć specjalnego narzędzia
4
oraz
śrubokrętu, aby odpowiednio zamontować
koszyczki.
Regulacja płomienia minimalnego
Aby ustawić płomień minimalny palników,
należy:
1. Zapalić palnik.
2. Obrócić pokrętło do położenia płomienia
minimalnego.
3. Zdjąć pokrętło sterowania.
4. Przy pomocy wąskiego śrubokręta wyre‐
gulować śrubę by-passu. W przypadku
przestawienia z gazu ziemnego 20 mbar
na gaz płynny należy całkowicie dokręcić
śrubę regulacyjną. W przypadku przesta‐
wienia z gazu płynnego na gaz ziemny 20
mbar należy odkręcić śrubę regulacyjną
o ok. 1/4 obrotu.
1 Śruba regulacji płomienia minimalne‐
go
5. Kilka razy szybko obrócić pokrętło z po‐
łożenia płomienia maksymalnego do mi‐
nimalnego, aby sprawdzić, czy płomień
nie gaśnie.
Ostrzeżenie! Nie wolno ustawiać
urządzenia na cokole
Poziomowanie
Należy wykorzystać nóżki znajdujące się na
spodzie urządzenia, aby ustawić górną po‐
wierzchnię kuchenki na jednakowym pozio‐
mie z innymi powierzchniami
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalacja elektryczna
musi być wykonana przez
wykwalifikowaną i kompetentną osobę.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoś‐
ci za szkody wynikające z nieprzestrze‐
gania wskazówek bezpieczeństwa pod‐
anych w rozdziale „Bezpieczeństwo”.
Urządzenie jest dostarczane z wtyczką i
przewodem zasilającym.
1
17
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opako‐
wanie są przyjazne dla środowiska i nadają
się do recyklingu. Elementy plastikowe
oznaczone międzynarodowymi skrótami tj.
PE, PS, itp. Materiały opakowaniowe należy
utylizować wyrzucając je do odpowiedniego
pojemnika udostępnionego przez komunal
ny zakład utylizacji odpadów.
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać o to
aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z gniazdka
i usunąć z urządzenia przewód zasilający.
18
19
www.zanussi.pl
www.zanussi.com
342727545-A-032010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZCG560NW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi