Electrolux 47025GR-WN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

_____________________________
Kuchenka
gazowo-elektryczna
COMPETENCE 47025GR
_____________________________
Instrukcja obsługi
2
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Wskazówki dla użytkownika
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Wentylator piekarnika
Rozmrażanie
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Pieczenie na rożnie
Zegar LED z minutnikiem
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
5
6
6
7
8
9
11
12
13
14
14
15
15
16
16
18
20
22
23
24
25
25
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi
i mają następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w której
podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku wę
gla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliżu
kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą si
ę one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jes
t
użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
4
W pobliżu kuchni nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się
do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
5
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
DANE TECHNICZNE
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
850 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta
Pokrywa (model 47025GR-mn)
Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Szklana
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,10(2,00/1,90) kW
2,10(2,00/1,90) kW
2,90(2,60/2,50) kW
1,00(1,00/0,85) kW
0,6 W
Piekarnik
Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Rożno
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
4 W
45,7 dB
ręczne
Zasilanie
Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria
Taca
Ruszt
Blacha do pieczenia
Emaliowane
Emaliowane
Moc kuchenki
1960,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego
została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki
przez osobę nieuprawnioną.
6
INSTALACJA
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została
dostosowana kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się, czy
spełnia ono wymagania stawiane mu przez
przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni, że
maksymalne obciążenie cieplne pochodzące od
urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną (co
najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w ciągu
godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane w
ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo
dostępna dla technika z serwisu, w przypadku
konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
USTAWIENIE
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być wyższe
od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek)
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Odległość między kuchnią, a sąsiadującymi
meblami oraz ścianą musi wynosić co najmniej 2
cm.
2 cm 2 cm
62 cm
69cm
2 cm
2 cm
69cm
15 cm
lub
2 cm 2 cm
62 cm
69cm
2 cm
2 cm
69cm
15 cm
7
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być one
wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nieprawidłowej i niezgodnej
z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania 230V,
50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na stałe,
zgodnie z obowiązującymi przepisami, przez
uprawnioną osobę.
L1 N(L2) PE
230V ~
b
r
ązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być 2cm
dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja elektryczna
mogą zostać obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka znamionowa
kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy wyłącznik
(w przypadku podłączenia stałego) jest
łatwo dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej
części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest
zgodna z parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej
części kuchenki.
8
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA GAZEM
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na tabliczce znamionowej.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego zużycia
gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu
jest inne (lub zmienne) od podanego na
tabliczce, należy zamontować regulator ciśnienia
posiadający certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. Przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod wzgl
ędem przetarcia lub
zużycia na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie
mogą być zardzewiałe; czas używania
przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji
gazowej oraz przewód zasilający nie dotykają
żadnego z elementów kuchni zaznaczonych na
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
9
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten,
na który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni. Kolanko musi być uszczelnione za
pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność wodą z
mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,90
2,60
2,50
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,80
1,12
0,75
0,38
0,405
0,261
-
-
-
0,182
Średni
2,10
2,00
1,90
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,50
0,96
0,65
0,30
0,293
0,200
-
-
-
0,138
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,05
0,70
0,43
0,25
0,140
0,100
-
-
-
0,062
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu.
10
Wymiana dysz palników nawierzchniowych
Każde urządzenie posiada zestaw dysz do
odpowiedniego rodzaju gazu (średnica dyszy jest
oznaczona w mm, na korpusie dyszy)
Przed rozpoczęciem zmiany dysz należy
ODŁĄCZYĆ kuchenkę od zasilania
elektrycznego I upewnić się, że wszystkie
pokrętła znajdują się w położeniu
WYŁACZONY.
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja płomienia
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy płomień jest stabilny.
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
11
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
PANEL STERUJĄCY
3
2 4 7
1
5
6
9
8
1. Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
2. Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
3. Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
4. Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
5. Zegar elektroniczny
6. Termostat piekarnika
7. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
8. Lampka kontrolna
9. Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Płyta
1
2
4
3
1. Tylny lewy palnik (pomocniczy)
2. Przedni lewy palnik (duży)
3. Przedni prawy palnik (średni)
4. Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A
.
Prowadnica
B.
Taca
C.
Wentylator
C
A
B
12
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na pozycję
“max”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając
grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na
tabliczce znamionowej kuchni (z lewej strony, po
otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki
jest także podana na tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para.
Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to, nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi, aby
pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia. Aby zapobiec
przebarwieniom, należy regularnie wycierać
powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 290°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku, pokrywa
kuchni powinna być podniesiona, aby
uniknąć przegrzania.
13
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Pieczenie z nawiewem – termoobieg;
funkcja pozwala na pieczenie więcej niż jednej
potrawy jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Grill i rożno - Funkcji grilla i rożna nie
można używać jednocześnie z innymi funkcjami
piekarnika. Drzwi piekarnika muszą być
zamknięte podczas pieczenia na grillu.
Nagrzewanie górną grzałkąpozwala na
rumienienie wierzchu potraw.
Nagrzewanie dolną grzałkąpozwala na
przypieczenie potraw od spodu.
Pieczenie tradycyjne – włączona górna i
dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych potraw,
które nie wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy..
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło
piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50°C
do 290°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc
można wybrać poziom temperatury pomiędzy
tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
14
UŻYWANIE WENTYLATORA
PIEKARNIKA
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w
przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do rozgrzanego
piekarnika, np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20-25° C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także
na pieczenie kilku potraw jednocześnie. Należy
pamiętać, że potrawy na najwyższym poziomie
będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w
położeniu
.
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
WSKAZÓWKI I PORADY
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń na
jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć blachę.
Naczynie wstawić do blachy – nie stawiać
naczynia bezpośrednio na dnie piekarnika, aby
zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza
wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą
one upieczone jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na
tacach znajdują się produkty różnego rodzaju i
rozmiaru, np. herbatniki – czas pieczenia będzie
inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania
produktów, bez konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki
kiełbaski i inne produkty o niewielkich
rozmiarach. Ustawić temperaturę 190-200°C I
włączyć piekarnik na 20-40 minut (w zależności
od ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji zależy
od zdobywanego doświadczenia I preferencji
użytkownika. Temperatury mają charakter
orientacyjny i należy je podwyższać lub
obniżać, zgodnie z indywidualnymi
upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością, kolorem,
stopniem przewodzenia ciepła do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają na
intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
WSKAZÓWKI I PORADY
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu 1-2
godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w
temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki
świeżej, mrożonej i gotowanej żywności.
15
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do pozycji
.
Ustawić pokrętło termostatu na wymagany
poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak quiche
i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Lampka kontrolna
Zostaje podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika I pozostaje włączona w czasie
pieczenia.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie dotykać
grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie pod
grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego
kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz
aby ułatwićźniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być
otwierane na zbyt długi okres czasu, zwłaszcza
przy wkładaniu potraw do rozgrzanego
piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położenia
GRILL, a następnie obrócić pokrętło termostatu
na 230°C.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby pozwolić
na efektywną cyrkulację rozgrzanego powietrza.
Ryby można umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych do
grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W
czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i jego
grubości.
16
Pieczenie na rożnie
Podczas pieczenia na rożnie elementy
piekarnika nagrzewają się. Nie zostawiać
włączonego urządzenia bez nadzoru. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie i zabawę w
pobliżu włączonego piekarnika. Podczas
pieczenia na rożnie drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Przy wyjmowaniu potrawy należy
używać rękawic ochronnych, gdyż rusz oraz
inne elementy są mocno rozgrzane.
Rożna można używać do pieczenia całych
kawałków mięsa lub kebabów oraz mniejszych
sztuk mięsa.
Jak piec na rożnie
1. Wsunąć mięso na rożno (na środek),
upewniając się, że widelec w pobliżu uchwytu
znajduje się na swoim miejscu.
2. Włożyć drugi widelec, oba elementy powinny
dokładnie przylegać do siebie.
3. Wsunąć zaostrzoną końcówkę rożna do osi
silnika w tylnej ścianie. Końcówkę z rękojeścią
umieścić na wsporniku a drugi koniec
wspornika zawiesić w otworze w górnej
osłonie.
4. Na niższy poziom wsunąć tacę na skapujący
tłuszcz.
5. Wyjąć uchwyt I zamknąć drzwi piekarnika.
6. Pokrętłem wyboru funkcji wybrać funkcję grilla
I sprawdzić, czy rożno obraca się.
7. Po upieczeniu potrawy wyłączyć grill I założyć
uchwyt. Wyjąć rożno, po zwolnieniu
przedniego zabezpieczenia. Zalecamy
wysunięcie tacy z tłuszczem jednocześnie, aby
skapujące krople nie dostały się na podstawę
piekarnika.
8. Przy wyjmowaniu potraw zalecamy użycie
rękawic ochronnych, gdyż wnętrze piekarnika
jest mocno rozgrzane przez grill.
Maksymalna waga produktu do pieczenia na
rożnie wynosi 4·5 kg.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
(-)
,
(+)
Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
17
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na wyświetlaczu
pojawia się wskazanie godziny: 12.00, a wskaźnik
LED
pulsuje. W trakcie pulsowania wskaźnika
można zmienić czas posługując się przyciskami
„+”
i „-”.
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona do
pamięci w ciągu 5 sekund od ostatniego wciśnięcia
przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione w każdej
chwili. Należy wciskać przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik
zacznie pulsować, a następnie ustawić
aktualną godzinę.
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć kilkakrotnie, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował. Wtedy ustawić
zakres czasu używając przycisków „+” i „-”.
Ustawiony czas będzie wyświetlony, a wskaźnik
LED
, który poprzednio pulsował, będzie
podświetlony stale. Po upływie ustawionego czasu
rozlega się alarm akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik
LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć alarm I
pulsowanie należy wcisnąć jeden z przycisków,
wskaźniki LED zgasną, a na wyświetlaczu pojawi
się aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy kilkakrotnie
wcisnąć przycisk trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie ustawić pożądany czas
trwania funkcji (w zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”. Czas zostanie
wprowadzony do pamięci po upływie ok. 5 sekund,
a wskaźnik LED
będzie podświetlony stale. Na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina. Po
upływie ustawionego czasu funkcji rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje.
Alarm oraz pulsowanie można wyłączyć wciskając
jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie - stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie
ustawić czas zatrzymania pracy (ramka pomiędzy
aktualną godziną + 1 minuta oraz aktualna godzina
– 1 minuta) wciskając przyciski „plus” i „minus”.
Wprowadzony czas zostanie zachowany po upływie
ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje
podświetlony stale. Na wyświetlaczu pojawia się
aktualna godzina. Po osiągnięci ustawionego czasu
funkcja zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje.
Alarm oraz pulsowanie można wyłączyć wciskając
jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
18
TABELE PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1 10-13 170-190 15-20
Sernik 2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1 10-15 210-230 30-50
Eklery 2 10-15 190-200 10-20
Bezy 2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 3 15-20 190-200 25-35
Strucla 2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
19
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+3+4 7-10 140-160 40-45
Kruchy spód 2+3+4 7-10 150-170 40-45
Ciasto drożdzowe z jabłkami 1+3 7-10 160-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 7-10 150-170 55-60
Ciastka 1+3 7-10 160-180 25-30
Biszkopt beztłuszczowy 1+3 7-10 150-160 30-35
Biszkopt 3 - 150-160 50-55
Pizza 1+3 - 190-210 25-30
Kurczak (cały) 2 - 170-190 45-50
Pieczeń wieprzowa 2 - 160-180 45-50
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 10-13 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 3 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+3+4 - 115-125 45-55
Quiche Lorraine 3 10-15 200-220 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 3 - 150-160 45+10**
Crumble 3 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 3 - 165-175 25-35
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 4-6
Steki wołowe 2 10 200 20+20
Kurczak (połówka) 2 --- 230 35+35
Steki wieprzowe 2 --- 230 30+30
20
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy
nie ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż
do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie zapalarka zapali palnik.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Przyłożyć do palnika zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień
.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1 minutę i
spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które mogą
ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux 47025GR-WN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla