Electrolux EKK511508X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK511508
Kuchenka gazowo-elektryczna
Instrukcja obsługi
PL
electrolux
2
Spis treści
Wskazówki bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Rozmrażanie
Wskazówki i porady
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
Serwis
Gwarancja europejska
3
5
6
6
6
7
7
8
8
8
9
10
12
13
15
15
16
17
18
18
19
21
22
22
22
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
electrolux
3
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się
z instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez dzieci oraz osoby z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno –
wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić
do zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi umieszczonymi
na tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliżu
kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej
do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy
jej używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody
zasilające nie dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały przytrzaśnięte
drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
electrolux
4
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń
do gotowania, gdyż mogą się one
przewrócić
i zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika, gdyż
może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy utrzymywać
w czystości. Tłuszcz i resztki potraw mogą
stać się przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń.
Nie przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych materiałów,
środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania
nadają się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta
lub sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
Urządzenie jest wyposażone w szklaną
pokrywę. Służy ona jako osłona przed
kurzem gdy jest zamknięta oraz jako osłona
przed chlapiącym tłuszczem gdy jest
otwarta. Nie używać pokrywy, w żadnym
innym celu. Kiedy używasz piekarnika,
szklana pokrywa musi być otwarta.
Zawsze usuwaj zabrudzenia z powierzchni
pokrywy przed jej otwarciem, a urządzenie
musi ostygnąć przed zamknięciem
pokrywy.
Kiedy skończysz używać kuchenkę, nie
zamykaj szklanej pokrywy dopóki piekarnik i
płyta grzejna nie wystygną. Jeżeli zamkniesz
pokrywę gdy palniki i płyta grzejna będą
gorące, szklana płyta może popękać i sie
rozkruszyć raniąc kogoś.
Do czyszczenia używac tylko miekkiej
ściereczki namoczonej w ciepłej wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego. Nie
używac metalowych myjek i żrących
środków.
electrolux
5
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego lewego pola
grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
electrolux
6
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z
zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania
żywności. W tym czasie może wydobywać
się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
2. jeżeli
ją.
3.
na
“250”.
Tę
ąc grill na 5-10 minut.
kcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje
się na tabliczce znamionowej kuchni (z
lewej strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy stać
na wprost piekarnika podczas
otwierania drzwi, aby pozwolić na
swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nas ndensacja pary i pojawią się
kro ko normalne i nie
świadczy o usterce urządzenia. Aby
zap
wyc wody.
Naczynia
Uży tóre
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
tąpi ko
ple wody. Jest to zjawis
obiec przebarwieniom, należy regularnie
ierać powstałe krople
wać żaroodpornych naczyń, k
piekarnika.
Zdjąć naklejki lub folie ochronne,
występu
Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło
pozycję
samą czynność należy powtórzyć
włączaj
Umyć a
Drzwi piekarnika nagrzewają
się w czasie pracy. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonego piekarnika.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
t dyc ją zmian ra yjnych potraw, które nie wymaga
tempe to ratury w czasie pieczenia. Jeżeli
Pieczenie tradycyjne
koniec nik przed zne, rozgrzać wstępnie piekar
włożeniem potrawy.
pozwala na przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu potraw.
Nagrzewanie górną grzałką
Funkcji grilla nie można używać jednocześnie z
innymi funkcjami piekarnika.
Drzwi piekarnika musza być zamknięte podczas
Grill
grillowania. Uwaga: Przy funkcji Grill temperatura
maksymalna to 230°C.
termoobieg; funkcja pozwala na pieczenie więcej
niż jednej potrawy jednocześnie, bez przenikania
Pieczenie z nawiewem
się smaków i zapachów, na kilku poziomach.
(To NIE jest funkcja pieczenia). Pomocne przy
rozmrażaniu produktów.
Rozmrażanie
electrolux
7
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie
oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie
do pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę; następnie zgaśnie i będzie
się zapalała, pokazując, że termosta
t
kontroluje temperaturę wewnątrz
piekarnika
Lampka kontrolna piekarnika
zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy
wentylatora, umieszczonego w tylnej ściance
urządzenia. Wentylator nadmuchuje gorące
powietrze, aby zapewnić jednorodną
temperaturę wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego
nagrzewania piekarnika (do czasu pieczenia
wskazanego w przepisie należy dodać 5-7
minut). Potrawy wymagające pieczenia w
bardzo wysokich temperaturach należy
włożyć do rozgrzanego piekarnika, np. chleb,
suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o
zmniejszeniu temperatury o 20- 25°C
korzystając z dotychczasowych
przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie
jednakowej temperatury wewnątrz
piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to
także na pieczenie kilku potraw
jednocześnie. Należy pamiętać, że potrawy
na najwyższym poziomie będą rumieniły się
nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
electrolux
8
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku
naczyń na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony
tym samym produktem (np. tace ciastek) –
będą one upieczone jednakowo i należy je
wyjąć z piekarnika w tym samym czasie.
Jeżeli na tacach znajdują się produkty
żnego rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki –
czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty
owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć
piekarnik na 20-40 minut (w zależności od
ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają
charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie potraw
od spodu.
Rozmrażanie
rumienienie spodu potrawy.
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są nieodporne
na wyższą temperaturę, np. torty z kremem,
chleb i produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć
ich wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze pokojowej.
Natychmiast ugotować lub włożyć do
chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej
grzałki
Przydatne do pieczenia na jednym
poziomie, zwłaszcza dań, które wymagają
dodatkowego rumienienia spodu (quiche,
tarta itp.). Potrawy zapiekane, lasagne,
które wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
electrolux
9
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak
quiche i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
awieniu
łączona
nątrz piekarnika.
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po ust
temperatury pieczenia i pozostanie w
do czasu jej osiągnięcia wew
W czasie pieczenia gaśnie i zap
informując o kontrolowaniu i utrzymywan
ala się,
iu
zadanej temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz
piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie
Państwo najlepsze rezultaty
W przypadku pieczenia ciast,
łką.
yn z potrawami ustawiać na
enienie spodu
mocno zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny
być otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu
niektóre elementy kuchni
nagrzewają się. Nie należy
ę w pobliżu
nej kuchni.
zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwalać
dzieciom na zabaw
włączo
.Drzwi piekarnika musza być
zamknięte podczas grillowania.
Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 230°C.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację
owiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu
na rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed
grillowaniem. Chude mięso i ryby należy
posmarować cienką warstwą oleju lub
naturalną
ożna
s grillowania
lecamy
ztu na najwyższy poziom.
rzed włożeniem produktów
amy
nej funkcji
ieczenia
ienia i temperaturę,
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odp
pieczenia.
chleba itp., formę należy ustawić centralnie
pod grza
masła, aby zachowały swoją
wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby m
położyć pod rusztem, podcza
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa za
wsunięcie rus
P
przeznaczonych do grillowania, zalec
ogrzanie piekarnika (przy włączo
grill) przez kilka minut. W czasie p
można zmieniać ustaw
jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
Formy i nacz ia
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na podstawę
piekarnika oraz aby ułatwićźniejsze
czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumi
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń
bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż
można uszkodzić urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy
a, gdyż potrawa będzie zbyt do pieczeni
electrolux
10
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWA czeństwa,
illowania, grzałka
ktu i
jeg
Po upływie ustawionego czasu rozlegnie
ku yczny wyłącza się
GA: Ze względów bezpie
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie gr
cza i wyłącza sięwłą , aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
zasy pieczenia zależą do wagi produC
o grubości.
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą stronę, do
maksymalnego położenia i powrócić do
odpowiedniego czasu (potrzebnego do
upieczenia potrawy).
się sygnał a st
automatycznie). Zegar nie przerywa pracy
piekarnika po upływie ustawionego czasu.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
Czas wstępnego
o
pieczenia
g zr ewania (min.)
°C
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
electrolux
11
* czas wstępnego nagrzewania
ku o akończeni** czas pozostawienia w piekarni z u pieczenia
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
Czas
pieczenia
°C
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
- 150-170 25-35 Kruchy spód 2+4
- 170-180 45-50 Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4
iasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60 C
iastka 2+4 - 160-1C 70 20-30
szkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 Bi 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20 Bułki
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik - 150-170 50-70 2
10-13 180-200 30-50 Fl n a z jabłkami 2
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
iasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10** C
rumble 2 - 165-175 25-35 C
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
electrolux
12
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom
na panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem,
nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
płomieniem maksymalnym, a pozycją:
wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć i przekręcić pokrętło wybranego
palnika w lewą stronę do pozycji "duży
płomień".
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika zapaloną
np. zapałkę.
W tym samym momencie iskrownik
zacznie wytwarzać iskrę do zapalenia
gazu.
Zwolnić pokrętło po około 10
sekundach i sprawdzić, czy płomień
utrzymuje się na palniku (zawór
bezpieczeństwa będzie automatycznie
utrzymywać płomień na palniku).
Po zapaleniu płomienia, wyregulować
płomień według potrzeby.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
electrolux
13
Pierścień i otwory palnika należy
a poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
utrzymywać w czystości.
N
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 3,00 160 280
Średni 2,00 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz z
posażona w:
zt (potrawy należy umieszc
rusztu)
(na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
żeli nie jest używana
z piekarnika
nalnym wyposaż
ecamy używanie
dpornych naczyń
e wskazówkami ich
).
urządzeniem
Kuchnia jest wy
rus zać w
środkowej części
tacę
wsunąć w poziom 2; je
należy ją wyjąć
Poza orygi eniem
kuchni zal
żaroo
(zgodnie z
producenta
ysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysu
W
wana szuflada.
W czasie długiego pieczen
może ulec roz
W szufladzie nie należy przechowywać
łatwo palne (rękawice,
ręczniki, ścierki, plastikowe naczynia,
spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
a, np. tace do pieczenia,
ą rozgrza .
szcz strożność podczas wyjmowania
tac z szuflady w trakc nia lub wtedy,
gdy piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chw ć szufladę I wysu
przodu.
Aby wyjąć szufladę ą mak ie
wysunąć, lekko ,
wyjm ąc z obudowy .
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Nale y go wł
szuflady piekarnika. Po zakończeniu pracy
urzą enia zbiorn opr /
o
Szuflad ależy włoży jąc p
czynn odwrotnej i.
Materiały
Akcesoria piekarnik
wnież ulegn
ególną o
niu Zachować
ie piecze
yci od dołu nąć do
, należy j
podnieść I poci
symaln
ągnąć
uj piekarnika
ż ożyć do
dz ik należy óżnić
czyścić.
ę n ć wykonu owyższe
ości w kolejnośc
ia
grzaniu. szuflada
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
zą się skropliny. Należy go włożyć do
ekarnika. P za
zbiorn leży opró
ć.
Czyszczenie i konserwacja
gromad
szuflady pi
urządzenia
oczyści
o
a
kończeniu pracy
żnić / ik n
jest ostudzon dłączone do
zasilania.
czyszcze nie na żywać
szorujących środków i materiałów.
e i o
Do nia leży u
Przed przystąpieniem do
czyszczenia na
leży spraw ć, czy
krętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie
dzi
wszystkie po
electrolux
14
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zn
iszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy em
aliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie wolno
używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych,
aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i
unieść w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w
górę i na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d).Aby
drzwiczki zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie
sprężyny może spowodować obrażenia.
electrolux
15
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła
cego
żywać wody z detergentem lub
specjalnych
przezn ych. ład płu i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałoś
ży n mias ocz
ch narzędzi lub ściernych
my z octu,
Ni
nie używać noża lub
menty należy wysuszyć i
(później usunięcie zanieczyszczeń będzie
trudniejsze). Do czyszczenia bieżą
u
środków do tego
aczon Dok nie o kać
ci po
g
u
otowaniu nale atych t nam yć i
sunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostry
środków czyszczących. Pla
p
kwasów owocowych należy natychmiast
uwać. us
Wymiana żarówki piekarnika
e używać:
proszków do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu ele
onownie umieścić na swoim miejscu.
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są ustawione
w położeniu „wyłączony”. Odłączyć
Parametry żarówki
urządzenie do zasilania. Kuchnia musi
być ostudzona.
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na
temperaturę
300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania
elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
aniu
w
spra
WA
tech
autoryzowanego zakładu serwisowego
do usunięcia opisanej poniżej usterki
(lub
wyn
W przypadku wystąpienia
nieprawidłowości w funkcjonow
kuchenki należy przed zgłoszeniem awarii
autoryzowanym zakładzie serwisowym
wdzić poniższe usterki i rozwiązania.
ŻNE: Jeżeli wezwą Państwo
nika z
naprawy szkody powstałej w
iku nieprawidłowej instalacji,
obsług itp., wizyta będzie odpłatna
nawet w czasie trwania gwarancji.
electrolux
16
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny
Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala
Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika
Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia zostały
prawidłowo ustawione.
- Włąc znik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji
jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt
szybko
Sprawdzić:
- należ raturę pieczenia. y zmienić tempe
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarów tępując ka przepaliła się. Wymienić na nową, pos
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
la instalatora
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
Wskazówki d
serwisowego podając model i numer seryjny
urządzenia, objawy usterki.
Dane techniczne
EKK511508
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Poje
855 mm
500 mm
600 mm
mność piekarnika 45 l
Płyta Palnik prawy przedni Średni 2,00 kW
Palnik prawy tylny Średni 2,00 kW
Palnik lewy przedni Duży 3,00 kW
Palnik lewy tylny Pomocniczy 1,00 kW
Zapalarka 0,6 W
electrolux
17
EKK511508
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
900 W
1000 W
1900 W
Żarówka piekarnika
Poziom hałasu
Czyszczenie
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
45,7 dB
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,960 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt
Emaliowane
Moc kuchenki 1,9606 kW
ństwa Wskazówki bezpiecze
Podłączenie i dopasowanie
kuchenki do odpowiedniego
rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiedn
i, zgodnie z
mi przepisami.
ator po eniu
w
CZNYCH rodzaj
chnia.
ponosi
wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących
norm i przepisów lub podłączenia
kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
stalacja
d
wykonać wyłącznie instalator
ądzeń gazowych z odpowiednimi
zgodnie z
ązującymi przepisami.
imi
Producent nie
uprawnieniam
owiązującyob
Instal przeprowadz
w/w
czynności powinien zaznaczyć
tabeli
DANYCH TECHNI
gazu, do którego została
dostosowana ku
odpowiedzialności za szkody
powstałe
In
Po łą uchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
czenie i dopasowanie k
urz
uprawnieniami,
obowi
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu,
do którego została dostosowana
kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuch się, czy
ełnia ono wymagania stawiane mu przez
bowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
ennym należy upewnić
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m
- dla mieszkania wielopokojowe ;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- zapewnić wentylację nawiewno –
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
go
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
sp
o
electrolux
18
- zapewni powietrza (jeżeli
kuchnia nie posiada okna) poprzez otw
wykonane w ścianach zewn
- zapewnić odprowadzanie spalin,
poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy,
kuchennych, ale nie wyższych
płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna
łatwo dostępna dla techn
ci n
Przed pod ilania
ycznego, należy sprawdzić czy
sploatacji
ne z danymi
zce znamionowej
ć uziemiona.
zelność połączeń.
ć zawory gazowe.
Ustawienie
Sąsiadujące szafki lub ści
kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem nale
ć dopływ
ory elektr
ętrznych o parametry instalacji w miejscu ek
powierzchni min. 0,016 m
2
np. umieszczonymi na tablic
że kuchnia jest
Podłączenie do zasilania gazem
przewidziana do instalowania obok mebli
Sprawdzić
niż górna
przepływ gazu i średnicę
przewodu.
Sprawdzić szc
być
u,
Zainstalowa
ika z serwis
w przypadku koniecznoś
aprawy.
łączeniem urządzenia do zas
urządzenia są zgod
Kuchenka musi by
any nie mog
nki.
ą
być wyższe od krawędzi kuche
Kuchenka powinna być ustawiona w
ży
zachować odstęp 69 cm (patrz rys
unek).
62 cm
69cm
Kuchenkę należy ustawi
łość między kuchnią, a
żki
oprzez regulacjężek można ustawić
odp ysokość urządzenia,
wyr wys sąsiadującymi
meblami oraz w ypoziomować
kuchenkę.
ć na
stabilnej podłodze.
Odleg
sąsiadującymi meblami oraz ścianą musi
wynosić co najmniej 2 cm.
iomowanie Wypoz
Kuchenka jest wyposażona w
regulacyjne (z przodu i z tyłu podstawy
kuchni).
P
owiednią w
ównać okość z
łaściwie w
69cm
15 cm
Po zenie ktryczndłąc do zasilania ele ego
Prace zwią
elektryczna ni należy
powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą
być one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
I BYĆ U A
zane z instalacją
kuch
KUCHENKA MUS ZIEMION
Producent wyklucza swo
odpowiedzialność za szkody
powstałe w wyniku instalacji
nieprawidłowej i niezgodnej z
przepisami.
ją
electrolux
19
K
uc podłączyć do zasilania
230V, 50
Prz ając
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że nap jest zgodne z
parametrami insta acji
urządzenia (patr wa
kuchenki).
henkę należy
Hz.
ewód zasil y: typ H05 RR-F.
ięcie kuchni
lacji w miejscu eksploat
amionoz: tabliczka zn
Elastyczny wąż
przyłączenio
Przewód
zasilający
Jeżeli przew
zostanie u należy go
ć m
ie se m.
Kuchenka może łączona na
stał nie z obowiązującymi
przepisami, przez uprawnioną osobę.
ód zasilający
szkodzony,
wymieni w autoryzowany
zakładz rwisowy
zostać pod
e, zgod
wy
L1 N(L2)
230V ~
brązowy
błękit
zielon
- żółt
rzypadku podłączenia stałego należy
osować wielobiegunowy wyłącznik z
arciem styków min. 3 mm.
cznik
W p
zast
rozw
Wyłą powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
ępny po zakończeniu także łatwo dost
instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający powinien
być 2cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie
powinien dotykać żadnego z
elementów wskazanych na rysunku.
Przed podłączeniem sprawd
tabliczka znamionowa kuchen
Bezpiecznik i domowa instalac
jeszcze elektryczna mogą zo ać
obciążone jednym urzą rz
tabliczka znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
Jak
elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w
przepisami prawa budowlanego!
Sprawdzić, czy
e innych typów gazu”. W
u zasilającego
dpowiada ciśnieniu
zić, czy:
ki);
ja
st
dzeniem (pat
wyłącznik (w przypadku podłączenia
stałego) jest łatwo dostępny po
instalacji urządzenia.
to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w
tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia
jest zgodna z parametrami instalacji
tylnej części kuchenki.
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi
normami i
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania gazem
o parametrach zamieszczonych na
tabliczce znamionowej.
charakterystyka
gazu odpowiada parametrom gazu
zasilającego. Jeżeli nie, należy postępować
zgodnie z zaleceniami podanymi w
rozdziale “Użyci
celu uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gaz
o
electrolux
20
podanemu na tabliczce znamionowej.
Jeżeli ciśnienie gazu jest inne (lub zmienne)
ia.
uchni do instalacji gazu
h instalacy
a
za pomocą węża
j
.5 metra bez
przedmiotów z
niem.
ewód musi
ujące nie mogą być
za du nie
moż
5 la
WAGA!
rawdzić
omocą
odu)
Upe ony do
instalacji gazowej oraz przewód zasilający
nie dotykają żadnego z elementów kuchni
zaznaczonych na rysunku (oraz wąż nie
otyka podłogi).
od podanego na tabliczce, należy
zamontować regulator ciśnien
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie k
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia
(dopuszcza się też inne podłączenia) np.
Przy użyciu rur stalowyc jnych
Podłączenie z lewej strony (widok z prz
lub rur miedzianych. Kuchnia posiada
króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węż
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie
wolno naprawiać przewodu, lecz
niezwłocznie wymienić go.
U
Po zamocowaniu należy sp
szczelność wszystkich połączeń za p
wody z mydłem a nie za pomocą
płomienia.
wnić się, że wąż podłącz
elastycznego
Podłączenie
elastycznego można wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać
tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny
łączymy z króćcem kuchni przy pomocy
0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjne
(bez szwu).
Długość przewodu nie może
przekraczać 1
jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub
ostrym zakończe
Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
u; prz
d
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z
przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
przewod
utrzymywać swoją naturalną elastyczność,
obejmy moc
zasilający
rdzewiałe; czas używania przewo
e przekraczać okresu gwarancyjnego
t.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKK511508X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi