Aeg-Electrolux 47035GR-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja Obsługi
Kuchnia elektryczna
wolnostojąca
2
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Wentylator piekarnika
Rozmrażanie
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Zegar LED z minutnikiem
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
Gwarancja europejska
5
6
6
7
8
9
10
11
11
12
14
16
18
19
20
21
22
22
23
25
26
26
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie
kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu instalacji urządzenia oraz
rodzaj gazu, do którego kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju używanego gazu znajdują się w instrukcji obsługi (patrz
także tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchnia powinno posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną. Niesprawna wentylacja może prowadzić do zakłócenia procesu spalania
gazu i powstawiania zwiększonej zawartości tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłącz
yć do zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji elektrycznej z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów urządzenia samodzielnie.
Urządzenie to nie jest podłączone do przewodów odprowadzających spaliny. Powinno być
zainstalowane i przyłączone zgodnie z aktualnymi przepisami instalacyjnymi. W szczególności
należy uwzględnić odpowiednie wymagania dotyczące wentylacji.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać dzieciom
na zabawę w pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać
dzieciom na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw w warunkach gospodarstwa
domowego. Stosowanie jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć.
Należy zapewnić prawidłową wentylację w pomieszczeniu, w którym będzie ustawiona kuchnia.
4
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni należy zapewnić dodatkową wentylację poprzez otwarcie
okna lub zwiększenie mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały gorących elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do gotowania, gdyż
mogą się one przewrócić i zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania
i wyjmowania potraw z piekarnika należy zawsze używać kuchennych rękawic
ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie dotykać nagrzanych elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie należy używać plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika folią al
uminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w środkowej części płyty) nie może być zasłonięty, gdyż
zapewnia prawidłową wentylację komory piekarnika.
Piekarnik należy wyłączyć przed wyjęciem filtra. Po oczyszczeniu filtra należy włożyć go na
miejsce, postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi.
Urządzenie jest wyposażone w szklaną pokrywę. Służy ona jako osłona przed kurzem gdy jest
zamknięta oraz jako osłona przed chlapiącym tłuszczem gdy jest otwarta. Nie używać pokrywy,
w żadnym innym celu. Kiedy używasz piekarnika, szklana pokrywa musi być otwarta.
Zawsze usuwaj zabrudzenia z powierzchni pokrywy przed jej otwarciem, a urządzenie mu
si
ostygnąć przed zamknięciem pokrywy.
Kiedy skończysz używać kuchenkę, nie zamykaj szklanej pokrywy dopóki piekarnik i płyta
grzejna nie wystygną. Jeżeli zamkniesz pokrywę gdy palniki i płyta grzejna będą gorące,
szklana płyta może popękać i sie rozkruszyć raniąc kogoś.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w autoryzowanym zakładzie serwisowym. Użytkownikowi nie
wolno samodzielnie wykonywać napraw! Autoryzowany zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
5
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno traktować
tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar elektroniczny
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Plyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
. Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
6
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania (wewnątrz i z zewnątrz urządzenia), przed włączeniem
piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W tym
czasie może wydobywać się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut ustawiając odpowiednie pokrętło na pozycję “max”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej strony, po
otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki jest także podana na tabliczce znamionowej.
Kondensacja i
para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para. Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to, nie należy stać na wprost piekarnika podczas otwierania drzwi, aby pozwolić na
swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody. Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o usterce
urządzenia. Aby zapobiec przebarwieniom, należy regularnie wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które wytrzymują temperaturę do 290°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu włączonego piekarnika.
7
Przy włączonym piekarniku, pokrywa kuchni powinna być podniesiona, aby uniknąć
przegrzania.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne
włączona górna i dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych
potraw, które nie wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać wstępnie
piekarnik przed włożeniem potrawy..
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od spodu..
Nagrzewanie górną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu potraw.
Grill
Grill nie może pracować równocześnie z
piekarnikiem. Drzwi piekarnika musza być
zamknięte podczas grillowania. Uwaga: Przy
funkcji Grill temperatura maksymalna to 230°C.
Pieczenie z nawiewem
termoobieg; funkcja pozwala na pieczenie więcej niż
jednej potrawy jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Rozmrażanie
(To NIE jest funkcja pieczenia). Pomocne przy
rozmrażaniu produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50°C do 290°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc można wybrać poziom temperatury pomiędzy tymi, które
są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do pieczenia na grillu.
Wskazówki
• Po wyborze temperatury zostanie podświetlona lampka kontrolna termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
• Lampka kontrolna piekarnika zostanie podświetlona po ustawieniu funkcji piekarnika, na czas jej
trwania.
8
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia. Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich temperaturach należy włożyć do rozgrzanego piekarnika,
np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu temperatury o 20-25°C korzystając z dotychczasowych
przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie od
poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także na pieczenie kilku potraw jednocześnie. Należy
pamiętać, że pot
rawy na najwyższym poziomie będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w położeniu
.
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą temperaturę pieczenia.
WSKAZÓWKI I PORADY
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż jednej potrawy należy ustawić naczynia na środku
każdej z blach (zamiast kilku naczyń na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika potrawami, czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie stawiać naczynia
bezpośrednio na dnie piekarnika, aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym samym produktem (np. tace ciastek) – będą one
upieczone jednakowo i należy je wyjąć z piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na tacach znajdują
się produkty różnego rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki – czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania produktów, bez konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki kiełbaski i inne produkty o niewielkich rozmiarach.
Ustawić temperaturę 190-200C I włączyć p
iekarnik na 20-40 minut (w zależności od ilości
produktów).
9
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji zależy od zdobywanego doświadczenia I preferencji
użytkownika. Temperatury mają charakter orientacyjny i należy je podwyższać lub obniżać, zgodnie
z indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością, kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła żaroodpornego oraz jasne formy redukują rumienienie
spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają na intensywne
rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
• Produkty przykryć folią aluminiową, plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich wysuszenia w
trakcie rozmrażania.
• Małe lub płaskie produkty (filety rybne, wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu 1-2 godzin.
Po rozmrożeniu należy je natychmiast poddać obróbce cieplnej.
• Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić w połowie czasu rozmrażania.
• NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w temperaturze pokojowej. Natychmiast ugotować
lub włożyć do chłodziarki.
• Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki. Przydatne
do pieczenia na jednym poziomie, zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego rumienienia spodu
(quiche, tarta itp.). Potrawy zapiekane, lasagne, które wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygoto
wywać używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
• Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika do pozycji
.
• Ustawić pokrętło termostatu na wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także używać do
rumienienia potraw takich jak quiche i tarty (aby być pewnym, że spód jest równomiernie
upieczony).
10
Lampka kontrolna
Zostaje podświetlona po ustawieniu funkcji piekarnika I pozostaje włączona w czasie pieczenia.
Urządzenie nagrzewa się w czasie pracy. Zachować ostrożność i nie dotykać grzałek
wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób osiągniecie
Państwo najlepsze rezultaty pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleba itp., formę należy
ustawić centralnie pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego kapania
tłuszczu na podstawę piekarnika oraz aby ułatwićźniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie powodują nadmierne rumienienie spodu potrawy. Tace
aluminowe lub błyszczące odbijają ciepło i powodują spowolnienie rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do pieczenia, gdyż pot
rawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być otwierane na zbyt długi okres czasu, zwłaszcza przy
wkładaniu potraw do rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre elementy kuchni nagrzewają się. Nie należy zostawiać
włączonego urządzenia bez nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu włączonej
kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położenia
GRILL, a następnie obrócić pokrętło termostatu na 230°C
Większość produktów można umieścić na ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby pozwolić na
efektywną cyrkulację rozgrzanego powietrza. Ryby można umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na rozmiary i
grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem. Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można położyć pod rusztem
, podczas grillowania mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
11
Przed włożeniem produktów przeznaczonych do grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa, grzałka grilla jest kontrolowana przez termostat. W czasie
grillowania, grzałka włącza i wyłącza się, aby zapobiec ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i jego grubości..
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
(-)
,
(+)
Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na wyświetlaczu pojawia się wskazanie godziny: 12.00, a wskaźnik
LED
pulsuje. W trakcie pulsowania wskaźnika można zmienić czas posługując się przyciskami
„+” i „-”.
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona do pamięci w ciągu 5 sekund od ostatniego wciśnięcia
przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione w każdej chwili. Należy wciskać przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik
zacznie pulsować, a następnie ustawić aktualną godzinę.
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć kilkakrotnie, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Wtedy ustawić
zakres czasu używając przycisków „+” i „-”. Ustawiony czas będzie wyświetlony, a wskaźnik LED
,
który poprzednio pulsował, będzie podświetlony stale. Po upływie ustawionego czasu rozlega się alarm
akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć alarm I pulsowanie należy
wcisnąć jeden z przycisków, wskaźniki LED zgasną, a na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie ustawić pożądany czas trwania funkcji (w zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”. Czas zostanie wprowadzony do pamięci po upływie ok. 5 sekund, a
12
wskaźnik LED będzie podświetlony stale. Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina. Po upływie
ustawionego czasu funkcji rozlega się alarm akustyczny (4 dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm
oraz pulsowanie można wyłączyć wciskając jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie - stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie ustawić czas zatrzymania pracy (ramka pomiędzy aktualną godziną + 1
minuta oraz aktualna godzina – 1 minuta) wciskając przyciski „plus” i „minus”. Wprowadzony czas
zostanie zachowany po upływie ok. 5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje podświetlony stale. Na
wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina. Po osiągnięci ustawionego czasu funkcja zostaje wyłączona,
rozlega się alarm akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie można
wyłączyć wciskając jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Poziom blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1 10-13 170-190 15-20
Sernik 2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1 10-15 210-230 30-50
Eklery 2 10-15 190-200 10-20
Bezy 2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1 15-20 220-240 20-40
13
Ciasto bożonarodzeniowe 2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 3 15-20 190-200 25-35
Strucla 2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Wentylator
Potrawa Poziom blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+3+4 7-10 140-160 40-45
Kruchy spód 2+3+4 7-10 150-170 40-45
Ciasto drożdzowe z jabłkami 1+3 7-10 160-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 7-10 150-170 55-60
Ciastka 1+3 7-10 160-180 25-30
Biszkopt beztłuszczowy 1+3 7-10 150-160 30-35
Biszkopt 3 - 150-160 50-55
Pizza 1+3 - 190-210 25-30
Kurczak (cały) 2 - 170-190 45-50
Pieczeń wieprzowa 2 - 160-180 45-50
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 10-13 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 3 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+3+4 - 115-125 45-55
Quiche Lorraine 3 10-15 200-220 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 3 - 150-160 45+10**
Crumble 3 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 3 - 165-175 25-35
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Pieczenie na grillu
Potrawa Poziom blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 4-6
Steki wołowe 2 10 200 20+20
Kurczak (połówka) 2 --- 230 35+35
Steki wieprzowe 2 --- 230 30+30
14
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do zagotowania, a minimalnego do podgotowywania potraw
(utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy nie
ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie zapalarka zapali palnik.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż do oznaczenia „dużego płomienia”. Przyłożyć do
palnika zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odc
zekać 1 minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy pierścień
palnika i jego wierzch są prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol odpowiadającemu mu palnika. Zawsze należy stosować
palnik o wielkości odpowiedniej do średnicy garnka
używanego do gotowania.
Aby nie dopuścić do wykipienia potrawy, zalecamy
dobieranie odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
nieprawidłowo
prawidłowo
15
Należy używać naczyń o płaskim dnie i cienkich ściankach. Nie używać naczyń o wklęsłych lub
wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy zmniejszyć płomień tak, aby tylko podtrzymywać
gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik Moc (kW)
min. max.
Duży 2,90 160 280
Średni 2,10 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
Rożno (2 widelce, 1 szpica, 1 uchwyt I wspornik szpicy)
ruszt (potrawy należy umieszczać w środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki); wsunąć w
poziom 2; jeżeli nie jest używana należy ją wyjąć z
piekarnika
blachę do pieczenia
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni zalecamy
używanie żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada może ulec
rozgrzaniu. W szufladzie nie należy przechowywać
Materiały łatwo palne (rękawice, ręczniki, ścierki,
plastikowe naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia, również
ulegną rozgrzaniu. Zachować szczególną ostrożność
podczas
16
wyjmowania tac z szuflady w trakcie pieczenia lub wtedy, gdy piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć, wyjmując z
obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku gromadzą się skropliny. Należy go włożyć do szuflady
piekarnika. Po zakończeniu pracy urządzenia zbiornik należy opróżnić / oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku gromadzą się skropliny. Należy go włożyć do szuflady
piekarnika. Po zakończeniu pracy urządzenia zb
iornik należy opróżnić / oczyścić.
Konserwacja i czyszczenie
Piekarnik należy utrzymywać w czystości. Resztki produktów oraz tłuszcz mogą ulec
zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić się, że wszystkie pokrętła są w położeniu
WYŁĄCZONY, a urządzenie jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od zasilania
elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących należy sprawdzić, czy są odpowiednie i można ich używać
do czyszczenia powierzchni i elementów kuchni.
NIE używać środków czyszczących zawierających wybielacze, gdyż mogą uszkodzić
zewnętrzne powierzchnie urządzenia. Nie używać czyszczących urządzeń parowych oraz
ściernych detergentów.
Czyszczenie elementów zewnętrznych
Elementy ze stali nierdzewnej należy czyścić specjalnym detergentem, dostępnym w sklepach.
Szklana pokrywa (model 47035GR-mn)
Pokrywę należy czyścić delikatną szmatką nasączoną w ciepłej wodzie I łagodnym detergencie. Nie
używać ściernych lub szorujących detergentów i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem środka czyszczącego. Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub inn
ych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
17
Drzwiczki piekarnika
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika można zdjąć jego
drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji poziomej.Następnie
przełożyć do przodu dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych,
aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i unieść w górę, aby
zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy wykonać czynności
opisane w akapicie Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko
w odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy
(c).Podczas osadzania zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały
ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w dół.Dopilnować, aby w
trakcie odchylania kant drzwiczek nie uderzył w dole o ramę
(w takim wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i na
nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na zawiasach do
tyłu – w stronę piekarnika (d).Aby drzwiczki zamknęły się
prawidłowo, docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję drzwiczek.
Uwaga:Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki zawiasów
drzwiowych,gdyż działanie sprężyny może spowodować
obrażenia
18
Piekarnik
Emaliowane ścianki piekarnika należy czyścić, gdy są jeszcze ciepłe.
Oczyścić łagodną szmatką namoczoną w wodzie i detergencie po każdym użyciu piekarnika. Od
czasu do czasu oczyścić używając specjalnych środków czyszczących, dostępnych w handlu.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na ramionach zawiasów o 170º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi.
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Akcesoria piekarnika
1. Odkręcić śruby (A), wyjąć z piekarnika listwy
boczne. Umyć prowadnice i blachy ręcznie lub w
zmywarce do naczyń.Mocne zabrudzenia najpierw
namoczyć, a później czyścić szorstkim zmywakiem.
2. Złożyć elementy wykonując powyższe czynności w
odwrotnej kolejności.
Tace do pieczenia oraz naczynia należy czyścić
ręcznikami papierowymi lub myć ręcznie. Przypalone
resztki można usunąć skrobaczką.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy upewnić się, że
pokrętła są ustawione w położeniu „wyłączony”.
Odłączyć urządzenie do zasilania. Kuchnia musi być
ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E 14
19
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z autoryzowanego zakładu serwisowego do usunięcia
opisanej poniżej usterki (lub naprawy szkody powstałej w wyniku nieprawidłowej instalacji, obsług
itp., wizyta będzie odpłatna nawet w czasie trwania gwarancji.
Jei po šių patikrinimų prietaisas ir toliau veiks netinkamai, susisiekite su ELECTROLUX, AEG,
ZANUSSI technikos priežiūros centru:
1. Aiškiai ir glaustai apibūdinkite prietaiso sutrikimą.
2. Nurodykite viryklės modelį ir serijos numerį (žr. Duomenų plokštelę).
3. Nurodykite pirkimo datą.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo założone po
czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo założone po
czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia zostały
prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji jest w
położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt
szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Nie działa oświetlenie piekarnika - Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową, postępując
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji.
20
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia, objawy usterki.
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
47035GR
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Pokrywa (model 47025GR-mn)
Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Szklana
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,10(2,00/1,90) kW
2,10(2,00/1,90) kW
2,90(3,00/2,70) kW
1,00(1,00/0,85) kW
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
45,7 dB
ręczne
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230V
50 Hz
Bendrasis viryklės galingumas 1,962 kW
Akcesoria Taca
Ruszt
Blacha do pieczenia
Emaliowane
Emaliowane
Moc kuchenki 1962,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux 47035GR-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla