Electrolux EKK5003 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kuchenka gazowo-elektryczna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
EKK 5003
1
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie
kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 220V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliżu
kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z
piekarnika należy zawsze używa
ć
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątr
z
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jes
t
użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
Piekarnik należy wyłączyć przed wyjęciem
filtra. Po oczyszczeniu filtra należy włożyć
go na miejsce, postępując zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
2
W pobliżu kuchni nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Po każdym wyłączeniu kuchni umyć pokrywę
(przed jej zamknięciem).
Pokrywę kuchni należy podnieść, jeżeli
piekarnik będzie włączony. Nie używać
pokrywy do innego celu.
Pokrywy NIE WOLNO zamykać, aż płyta i
piekarnik ostygną.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się
do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
3
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Wentylator piekarnika
Rozmrażanie
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Pieczenie na rożnie
Gotowanie na płycie
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
4
5
5
6
7
8
10
11
12
13
13
14
14
15
16
18
19
19
20
20
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi
i mają następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
4
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
DANE TECHNICZNE
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Pokrywa
Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Lakierowana
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2100(2000/1900) W
2100(2000/1900) W
2900(2600/2500) W
1000(1000/850) W
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Rożno
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
4 W
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1960 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt Emaliowane
Moc kuchenki
1960,6 W
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
5
INSTALACJA
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego
została dostosowana kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez
przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni,
że maksymalne obciążenie cieplne pochodzące
od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w
ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane w
ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo
dostępna dla technika z serwisu, w przypadku
konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
USTAWIENIE
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek)
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Odległość między kuchnią, a sąsiadującymi
meblami oraz ścianą musi wynosić co najmniej 2
cm.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki regulacyjne
(z przodu i z tyłu podstawy kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia, wyrównać
wysokość z sąsiadującymi meblami oraz
właściwie wypoziomować kuchenkę.
2 cm
2 cm
62 cm
69cm
2 cm
2 cm
69cm
15 cm
6
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być one
wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nieprawidłowej i niezgodnej
z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
220~230V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na stałe,
zgodnie z obowiązującymi przepisami, przez
uprawnioną osobę.
L1 N(L2) PE
230V ~
b
r
ązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być 2cm
dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja elektryczna
mogą zostać obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka znamionowa
kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy wyłącznik
(w przypadku podłączenia stałego) jest
łatwo dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej
części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest
zgodna z parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej
części kuchenki.
7
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA GAZEM
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na tabliczce znamionowej.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego zużycia
gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu
jest inne (lub zmienne) od podanego na
tabliczce, należy zamontować regulator ciśnienia
posiadający certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. Przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub
zużycia na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie
mogą być zardzewiałe; czas używania
przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji
gazowej oraz przewód zasilający nie dotykają
żadnego z elementów kuchni zaznaczonych na
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
8
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten,
na który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni. Kolanko musi być uszczelnione za
pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność wodą z
mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,90
2,60
2,50
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,80
1,12
0,75
0,38
0,405
0,261
-
-
-
0,182
Średni
2,10
2,00
1,90
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,50
0,96
0,65
0,30
0,293
0,200
-
-
-
0,138
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
GZ 350
G 20
G 30
13
20
36
1,05
0,70
0,43
0,25
0,140
0,100
-
-
-
0,062
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu.
9
Wymiana dysz palników nawierzchniowych
Każde urządzenie posiada zestaw dysz do
odpowiedniego rodzaju gazu (średnica dyszy jest
oznaczona w mm, na korpusie dyszy)
Przed rozpoczęciem zmiany dysz należy
ODŁĄCZYĆ kuchenkę od zasilania
elektrycznego I upewnić się, że wszystkie
pokrętła znajdują się w położeniu
WYŁACZONY.
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja płomienia
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy płomień jest stabilny.
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
10
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
PANEL STERUJĄCY
3
24
1
8
5 67
1. Pokrętło tylnego lewego palnika
2. Pokrętło przedniego lewego palnika
3. Pokrętło przedniego prawego palnika
4. Pokrętło tylnego prawego palnika
5. Termostat piekarnika
6. Lampka kontrolna termostatu piekarnika
7. Lampka kontrolna
8. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
1
2
4
3
1. Tylny lewy palnik (pomocniczy)
2. Przedni lewy palnik (duży)
3. Przedni prawy palnik (średni)
4. Tylny prawy palnik (średni)
A
.
Prowadnica
B.
Taca
C.
Wentylator
C
A
B
11
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na pozycję
“250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając
grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na
tabliczce znamionowej kuchni (z lewej strony, po
otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki
jest także podana na tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para.
Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to, nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi, aby
pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia. Aby zapobiec
przebarwieniom, należy regularnie wycierać
powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku, pokrywa
kuchni powinna być podniesiona, aby
uniknąć przegrzania.
12
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Pieczenie z nawiewem – termoobieg;
funkcja pozwala na pieczenie więcej niż jednej
potrawy jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Grill i rożno - Funkcji grilla i rożna nie
można używać jednocześnie z innymi funkcjami
piekarnika. Drzwi piekarnika muszą być
zamknięte podczas pieczenia na grillu.
Nagrzewanie górną grzałkąpozwala na
rumienienie wierzchu potraw.
Nagrzewanie dolną grzałkąpozwala na
przypieczenie potraw od spodu.
Pieczenie tradycyjne – włączona górna i
dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych potraw,
które nie wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy..
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło
piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50°C
do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc
można wybrać poziom temperatury pomiędzy
tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
13
UŻYWANIE WENTYLATORA
PIEKARNIKA
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w
przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do rozgrzanego
piekarnika, np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także
na pieczenie kilku potraw jednocześnie. Należy
pamiętać, że potrawy na najwyższym poziomie
będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w
położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
WSKAZÓWKI I PORADY
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń na
jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć blachę.
Naczynie wstawić do blachy – nie stawiać
naczynia bezpośrednio na dnie piekarnika, aby
zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza
wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą
one upieczone jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na
tacach znajdują się produkty różnego rodzaju i
rozmiaru, np. herbatniki – czas pieczenia będzie
inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania
produktów, bez konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki
kiełbaski i inne produkty o niewielkich
rozmiarach. Ustawić temperaturę 190-200°C I
włączyć piekarnik na 20-40 minut (w zależności
od ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji zależy
od zdobywanego doświadczenia I preferencji
użytkownika. Temperatury mają charakter
orientacyjny i należy je podwyższać lub
obniżać, zgodnie z indywidualnymi
upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością, kolorem,
stopniem przewodzenia ciepła do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają na
intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
WSKAZÓWKI I PORADY
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu 1-2
godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w
temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki
świeżej, mrożonej i gotowanej żywności.
14
PIECZENIE TRADYCYJNE
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na wymagany
poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak quiche
i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po ustawieniu
temperatury pieczenia i pozostanie włączona do
czasu jej osiągnięcia wewnątrz piekarnika. W
czasie pieczenia gaśnie i zapala się, informując
o kontrolowaniu i utrzymywaniu zadanej
temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie dotykać
grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie pod
grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego
kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz
aby ułatwićźniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być
otwierane na zbyt długi okres czasu, zwłaszcza
przy wkładaniu potraw do rozgrzanego
piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położenia
GRILL, a następnie obrócić pokrętło termostatu
na maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby pozwolić
na efektywną cyrkulację rozgrzanego powietrza.
Ryby można umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych do
grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W
czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i jego
grubości.
15
Pieczenie na rożnie
Podczas pieczenia na rożnie elementy
piekarnika nagrzewają się. Nie zostawiać
włączonego urządzenia bez nadzoru. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie i zabawę
w pobliżu włączonego piekarnika. Podczas
pieczenia na rożnie drzwi piekarnika muszą
być zamknięte. Przy wyjmowaniu potrawy
należy używać rękawic ochronnych, gdyż
rusz oraz inne elementy są mocno rozgrzane.
Rożna można używać do pieczenia całych
kawałków mięsa lub kebabów oraz mniejszych
sztuk mięsa.
Jak piec na rożnie
1. Wsunąć mięso na rożno (na środek),
upewniając się, że widelec w pobliżu
uchwytu znajduje się na swoim miejscu.
2. Włożyć drugi widelec, oba elementy powinny
dokładnie przylegać do siebie.
3. Włożyć na poziom 2 i 3. Włożyć rożno w
uchwyt silnika (w tylnej części) I umieścić
końcówkę uchwytu we wsporniku.
4. Na niższy poziom wsunąć tacę na
skapujący tłuszcz.
5. Wyjąć uchwyt I zamknąć drzwi piekarnika.
6. Pokrętłem wyboru funkcji wybrać funkcję
grilla
I sprawdzić, czy rożno obraca się.
7. Po upieczeniu potrawy wyłączyć grill I
założyć uchwyt. Wyjąć rożno, po zwolnieniu
przedniego zabezpieczenia. Zalecamy
wysunięcie tacy z tłuszczem jednocześnie,
aby skapujące krople nie dostały się na
podstawę piekarnika.
8. Przy wyjmowaniu potraw zalecamy użycie
rękawic ochronnych, gdyż wnętrze
piekarnika jest mocno rozgrzane przez grill.
Maksymalna waga produktu do pieczenia na
rożnie wynosi 4·5 kg.
4
3
2
1
16
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy
nie ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż
do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie zapalarka zapali palnik.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia”.
Przyłożyć do palnika zapaloną np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1 minutę i
spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Przed zamknięciem szklanej pokrywy
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła są
ustawione w położeniu: wyłączony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
podpalnikowa jest jeszcze gorąca (można
uszkodzić pokrywę). Na płycie nie stawiać
materiałów, które mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
prawidłowo
nieprawidłowo
17
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko podtrzymywać
gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW)
min. max.
Duży 2,90 160 280
Średni 2,10 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
Rożno (2 widelce, 1 szpica, 1 uchwyt I
wspornik szpicy)
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się wysuwana
szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu. W szufladzie nie
należy przechowywać Materiały łatwo palne
(rękawice, ręczniki, ścierki, plastikowe
naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas wyjmowania tac
z szuflady w trakcie pieczenia lub wtedy, gdy
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
18
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz
tłuszcz mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić
się, że wszystkie pokrętła są w
położeniu WYŁĄCZONY, a urządzenie
jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od
zasilania elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących należy
sprawdzić, czy są odpowiednie i można ich używać do
czyszczenia powierzchni i elementów kuchni.
NIE używać środków czyszczących
zawierających wybielacze, gdyż mogą
uszkodzić zewnętrzne powierzchnie
urządzenia. Nie używać czyszczących
urządzeń parowych oraz ściernych
detergentów.
Czyszczenie elementów zewnętrznych
Elementy ze stali nierdzewnej należy czyścić
specjalnym detergentem, dostępnym w sklepach.
Szklana pokrywa
Pokrywę należy czyścić delikatną szmatką
nasączoną w ciepłej wodzie I łagodnym
detergencie. Nie używać ściernych lub
szorujących detergentów i materiałów.
Piekarnik
Emaliowane ścianki piekarnika należy czyścić,
gdy są jeszcze ciepłe.
Oczyścić łagodną szmatką namoczoną w wodzie
i detergencie po każdym użyciu piekarnika. Od
czasu do czasu oczyścić używając specjalnych
środków czyszczących, dostępnych w handlu.
Tace i listwy boczne
Tace, listwy namoczyć w wodzie i usunąć
zanieczyszczenia mocno nasączoną
detergentem szczotką. Opłukać i osuszyć
łagodną szmatką.
Filtr tłuszczowy
Podczas pieczenia mięsa filtr tłuszczowy musi
być założony na wentylator piekarnika (zaczepy
w tylnej ściance). W ten sposób wentylator
będzie chroniony przed tłuszczem. Do
czyszczenia uszczelki nie używać ściernych
środków. Filtr tłuszczowy można myć w
zmywarce do naczyń.
Po zakończeniu pieczenia I ostudzeniu
piekarnika należy zdjąć filtr tłuszczowy
pociągając za wypustkę w górnej części filtra.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 170º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi.
blokady
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności w
odwrotnej kolejności.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem środka
czyszczącego. Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub innych
ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i ponownie
umieścić na swoim miejscu.
19
WYMIANA ŻARÓWKI PIEKARNIKA
Przed wymianą żarówki należy upewnić
się, że pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara I
zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową,
sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z autoryzowanego zakładu serwisowego do usunięcia
opisanej poniżej usterki (lub naprawy szkody powstałej w wyniku nieprawidłowej instalacji,
obsług itp., wizyta będzie odpłatna nawet w czasie trwania gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia
zostały prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w
instalacji jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt szybko Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową,
postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi
w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia, objawy usterki.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Electrolux EKK5003 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi