PO
5
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WA¯NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA
PROSIMY O UWA¯NE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE DO
PO¯NIEJSZEGO WGL¥DU.
Przed rozpoczêciem przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w
swojej kuchni mikrofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane
s¹ podane ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1. NIE U¯YWAJ w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód: Wyst¹pi¹ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ uszkodziæ
kuchenkê.
2.
NIE PODGRZEWAJ:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików
i pojemników, np. s³oików z od¿ywkami dla dzieci
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach,
pomidorów itp.
Powód
:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich wybuch.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, otwórz opakowanie itp.
3.
NIE W£¥CZAJ
kuchni mikrofalowej gdy jest pusta
Powód
:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie kuchni.
Wskazówka: Mo¿esz umieœciæ w kuchence na sta³e szklankê z wod¹.Woda
bêdzie poch³ania³a mikrofale jeœli przypadkowo w³¹czysz
kuchenkê.
4.
NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych
papierem lub metalem.
Powód
:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza wydo-
staj¹cego siê z kuchenki.
5.
ZAWSZE
u¿ywaj rêkawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej
Powód
:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci zawsze jest
przenoszone na naczynie, dlatego naczynia s¹ zawsze gor¹ce.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchni
Powód
:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce aby poparzyæ nawet po
zakoñcze-niu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych
materia³ów z ¿adnymi elementami wewn¹trz kuchni. Pozwól jej siê
najpierw och³odziæ.
7.
Aby nie dopuœciæ do ryzyka pojawienia siê ognia w komorze kuchni
mikrofalowej:
• Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub plastykowe
opakowania
• Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej np. do suszenia gazet
• Je¿eli zauwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz przewód
zasilaj¹cy od gniazdka
8.
Zwróæ szczególn¹ uwagê gdy podgrzewasz p³yny i od¿ywki dla dzieci.
• ZAWSZE odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wy³¹czenia siê
kuchenki, aby temperatura potrawy mog³a siê wyrównaæ.
• Je¿eli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po
podgrzaniu.
• Zachowaj ostro¿noœæ trzymaj¹c pojemnik po podgrzaniu. Je¿eli pojem-nik
jest zbyt gor¹cy mo¿e dojœæ do oparzenia.
• Mo¿e zaistnieæ ryzyko opóŸnionego wykipienia podgrzewanego p³ynu.
• Aby unikn¹æ oparzenia siê przez wylewaj¹cy siê wrz¹cy p³yn, powinno siê
mieszaæ go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód
:
W czasie podgrzewania p³ynów punkt wrzenia mo¿e siê
opóŸniæ; oznacza to, ¿e moment zagotowania p³ynu mo¿e
mieæ miejsce tu¿ po wyjêciu pojemnika z kuchenki. Mo¿na siê
wtedy oparzyæ.
• W przypadku oparzenia siê postêpuj zgodnie z podanymi ni¿ej ZASADAMI
PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Za³ó¿ czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj ¿adnych kremów, olejków ani p³ynów do przemywania ran.
•
NIGDY
nie wype³niaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest
szersze u góry ni¿ na dole. Butelki z w¹sk¹ szyjk¹ mog¹ eksplodowaæ po
przegrzaniu.
•
ZAWSZE
sprawdŸ temperaturê od¿ywki lub mleka zanim podasz je
niemowlêciu.
•
NIGDY
nie podgrzewaj dzieciêcych butelek z za³o¿onym smoczkiem,
poniewa¿ w przypadku przegrzania butelka mo¿e wybuchn¹æ.
9.
Zwracaj uwagê, aby nie uszkodziæ przewodu zasilaj¹cego.
• Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilaj¹cego ani wtyczki sieciowej; przewód
sieciowy trzymaj z dala od gor¹cych powierzchni.
• Nie w³¹czaj urz¹dzenia, je¿eli przewód zasilaj¹cy lub wtyczka sieciowa s¹
uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odleg³oœci wyci¹gniêtego ramienia.
Powód
:
Gor¹ce powietrze lub para wydostaj¹ce siê z kuchenki mog¹ poparzyæ.
11.
Utrzymuj w czystoœci wnêtrze kuchenki.
Powód
:
Resztki ¿ywnoœci lub rozpryskany olej przywieraj¹ce do œcianek kuchenki
mog¹ spowodowaæ uszkodzenie pow³ok lakierniczych oraz zmniejszaj¹
sprawnoϾ kuchenki mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mog¹ byæ s³yszalne „klikniêcia”, szczególnie podczas
rozmra¿ania.
Powód
:
Takie dŸwiêki s¹ spowodowane elektrycznymi zmianami mocy
wyjœciowej. Jest to zjawisko normalne.
13.
Je¿eli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obci¹¿enia (jest pusta), dla bez-pie
czeñstwa moc mikrofal zostanie automatycznie wy³¹czona. Po odstaniu co
najmniej 30 minut mo¿na kuchenkê uruchomiæ ponownie.
nl_Y~{lvTWY`Y]nwvUGGwG\GGtSGtGYZSGYWW\GG]aYYGwt