Samsung M1717N Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obs³ugi i ksi¹¿ka kucharska
M1727N / M1717N
Skrócona instrukcja obs³ugi.....................................................2
Kuchenka ..................................................................................3
Akcesoria ..................................................................................3
Panel sterowania ......................................................................4
O instrukcji obs³ugi...................................................................5
Warunki bezpiecznej eksploatacji ............................................6
Instalacja kuchenki mikrofalowej .............................................7
Ustawianie czasu (M1727N).....................................................7
Zasady dzia³ania kuchenki mikrofalowej .................................8
Sprawdzenie prawid³owoœci pracy kuchni. ............................8
Postêpowanie w razie pojawienia siê w¹tpliwoœci lub problemów ........9
Gotowanie/odgrzewanie ..........................................................9
Poziomy mocy ........................................................................10
Zatrzymanie gotowania..........................................................10
Zmiana czasu gotowania........................................................11
U¿ywanie funkcji manualnego rozmra¿ania (M1717N) ..............11
U¿ywanie funkcji automatycznego rozmra¿ania (M1727N).............12
Ustawienia funkcji automatycznego rozmra¿ania (M1727N)...............12
U¿ywanie funkcji szybkiego odgrzewania (M1717N) ...........12
Ustawienia funkcji szybkiego odgrzewania (M1717N) .........12
Naczynia, które mog¹ byæ stosowane w kuchence mikrofalowej.........13
Ksi¹¿ka kucharska...................................................................14
Czyszczenie kuchenki .............................................................19
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej....................20
Dane techniczne .....................................................................20
2
PL
Skrócona instrukcja obsługi
Model : M1727N
Chcesz coś ugotować
Chcesz coś rozmrozić
Chcesz zmienić czas gotowania
Model : M1717N
Chcesz coś ugotować
Chcesz coś rozmrozić
Chcesz zmienić czas gotowania
1.
Umieœæ ¿ywnoœæ w kuchence.
Wybierz poziom mocy obracaj¹c
POKRÊT£EM
KONTROLI MOCY
.
2.
Wybierz czas gotowania obracaj¹c pokrêt³em regulacji
( ) wed³ug potrzeby.
Rezultat:
Gotowanie rozpocznie siê po oko³o 2
sekundach.
1.
Ustaw
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
w pozycji Auto
Defrost ( ).
2.
Wybierz wagê ¿ywnoœci obracaj¹c wed³ug potrzeby
pokrêt³em regulacji
( ).
Rezultat:
Rozmra¿anie rozpocznie siê po oko³o 2
sekundach.
Pozostaw ¿ywnoœæ w kuchence.
Obracaj
pokrêt³em regulacji
( ) do ustawienia ¿¹-
danego czasu.
1.
Umieœæ ¿ywnoœæ w kuchence.
Wybierz poziom mocy obracaj¹c
POKRÊT£EM
KONTROLI MOCY
.
2.
Wybierz czas gotowania obracaj¹c
pokrêt³em timera
wed³ug potrzeby.
1.
Ustaw
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
w pozycji
Manual
Defrost
().
2.
Wybierz wagê ¿ywnoœci obracaj¹c wed³ug potrzeby
pokrêt³em timera
.
1.
Pozostaw ¿ywnoœæ w kuchence.
Obracaj
pokrêt³em timera
do ustawienia ¿¹danego
czasu.
3
PL
Kuchenka
Model : M1727N
Model : M1717N
Akcesoria
W zależnosci od modelu kuchenkę wyposażono w akcesoria, które
można używać na różne sposoby.
NIE W£¥CZAJ kuchenki mikrofalowej bez pierœcienia
obrotowego i talerza szklanego.
OTWORY WENTYLACYJNE
ZATRZASKI DRZWICZEK
DRZWICZKI
TALERZ SZKLANY
£¥CZNIK
P
I
E
R
Œ
C
I
E
N
O
B
R
O
T
O
W
Y
OTWORY ZATRZASKÓW
DRZWIOWYCH
OŒWIETLENIE
KOMORY KUCHENKI
UCHWYT
POKRÊT£O
USTAWIENA
CZASU/WAGI
POKRÊT£O
KONTROLI MOCY
OTWORY
WENTYLACYJNE
ZATRZASKI DRZWICZEK
DRZWICZKI
TALERZ SZKLANY
£¥CZNIK
PIERŒCIEN
OBROTOWY
OTWORY
ZATRZASKÓW
DRZWIOWYCH
OŒWIETLENIE
KOMORY
KUCHENKI
POKRÊT£O
KONTROLI MOCY
POKRÊT£O TIMERA
UCHWYT
1. £¹cznik
, umieszczony na osi silnika znajduj¹cego siê w
podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
£¹cznik obraca talerz szklany.
2. Pierœcieñ obrotowy
, umieszczany w centralnej czêœci
podstawy kuchni.
Przeznaczenie:
Pierœcieñ obrotowy podtrzymuje talerz
szklany.
3. Talerz szklany
, umieszczany na pierœcieniu obrotowym,
w œrodkowej czêœci, pasuj¹cy do ³¹cznika.
Przeznaczenie:
Talerz szklany s³u¿y jako g³ówna po-
wierzchnia do umieszczania artyku³ów
¿ywnoœciowych. Mo¿e byæ ³atwo wyjêty
do oczyszczenia.
4
PL
Panel sterowania
Model :M1727N
Model : M1717N
1
2
3
4
1.
WYŒWIETLACZ
2.
PRZYCISK USTAWIANIA ZEGARA
3.
SYMBOL AUTOMATYCZNEGO
ROZMRA¯ANIA
4.
POKRÊT£O USTAWIANIA
CZASU/WAGI
5.
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
5
1.
ROZMRA¯ANIE MANUALNE
2.
SZYBKIE PODGRZEWANIE
3.
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
4.
POKRÊT£O TIMERA
1
2
3
4
5
PL
Używanie instrukcji obsługi
Właśnie zakupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki
SAMSUNG. Ta instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji
na temat użytkowania Waszej kuchenki, a w szczególności:
Zasady bezpiecznej eksploatacji
Odpowiednie akcesoria i naczynia
Pożyteczne rady na temat gotowania
Na wewnętrznej stronie okładki znajdziesz krótki opis czterech pod−
stawowych trybów pracy kuchenki:
Gotowania
Rozmrażania żywności
Przedłużania gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane są: wygląd kuchenki oraz
panel sterowania odpowiadający Twojej kuchence. Dzięki temu łatwiej
Ci będzie odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano
następujące symbole:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI POZWALAJĄCE UNIKNĄĆ
NARAŻENIA NA NADMIERNE DZIAŁANIE ENERGII
MIKROFALOWEJ
Nie przestrzeganie poni¿szych œrodków ostro¿noœci mo¿e doprowadziæ do
szkodliwego dla zdrowia nara¿enia siê na nadmierne dzia³anie energii mikro-
falowej:
(a) Bez wzglêdu na okolicznoœci nie próbuj w³¹czaæ kuchni z otwartymi
drzwiczkami, nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wk³adaj
¿adnych przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wk³adaj ¿adnych przedmiotów pomiêdzy drzwi kuchni a œcianê
przedni¹, nie dopuszczaj do gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci na
powierzchniach uszczelniaj¹cych. Aby zapewniæ utrzymanie czystoœci
drzwiczek i powierzchni uszczelniaj¹cych wycieraj je po u¿yciu kuchenki
najpierw wilgotn¹, a nastêpnie such¹ miêkk¹ szmatk¹.
(c) Nie w³¹czaj kuchni gdy jest uszkodzona do czasu a¿ zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê produ-
centa kuchni mikrofalowych. Szczególnie wa¿ne jest by drzwiczki kuchni
zamyka³y siê prawid³owo i aby nie by³y uszkodzone:
(1) drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniaj¹ce
(2) zawiasy drzwiowe (wygiête lub z³amane)
(3) przewód zasilaj¹cy
(d) Kuchnia mikrofalowa mo¿e byæ regulowana lub naprawiana wy³¹cznie
przez odpowiednio wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autory-
zacjê producenta kuchni mikrofalowych.
*
Wa¿ne Uwaga Obróæ
6
PL
Instrukcje bezpieczeństwa
Ważne instrukcje bezpieczeństwa.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w swojej
kuchni mikrofalowej prosimy sprawdzić, czy zachowane są podane
niżej warunki bezpieczeństwa.
1. NIE U¯YWAJ
w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
Metalowych pojemników
Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
Szpikulców, widelców itp.
Powód: Wyst¹pi¹ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ uszkodziæ kuchenkê.
2. NIE PODGRZEWAJ
:
Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i poje-
mników, np. s³oików z od¿ywkami dla dzieci.
¯ywnoœci w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach,
pomidorów itp.
Powód
: Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich
wybuch.
Wskazówka
: Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, otwórz opakowanie itp.
3. NIE W£¥CZAJ
kuchni mikrofalowej gdy jest pusta.
Powód
: Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie kuchni.
Wskazówka: Mo¿esz umieœciæ w kuchence na sta³e szklankê z wod¹. Woda bêdzie
poch³ania³a mikrofale jeœli przypadkowo w³¹czysz kuchenkê.
4. NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych
papierem lub metalem.
Powód
: Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza
wydostaj¹cego siê z kuchenki.
5. ZAWSZE
u¿ywaj rêkawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód
: Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci zawsze
jest przenoszone na naczynie, dlatego naczynia s¹ zawsze gor¹ce
6. NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchni.
Powód: Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce aby poparzyæ nawet po zakoñ-
czeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych materia³ów z ¿ad-
nymi elementami wewn¹trz kuchni. Pozwól jej siê najpierw och³odziæ.
7.
Aby nie dopuœciæ do ryzyka pojawienia siê ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub
plastykowe opakowania
Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej np. do suszenia gazet
Je¿eli zauwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz
przewód zasilaj¹cy od gniazdka
8.
Zwróæ szczególn¹ uwagê gdy podgrzewasz p³yny i od¿ywki dla dzieci.
ZAWSZE
odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wy³¹czenia siê
kuchenki, aby temperatura potrawy mog³a siê wyrównaæ.
Je¿eli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i
ZAWSZE
po podgrzaniu.
Zachowaj ostro¿noœæ trzymaj¹c pojemnik po podgrzaniu. Je¿eli
pojemnik jest zbyt gor¹cy mo¿e dojœæ do oparzenia.
Mo¿e zaistnieæ ryzyko opóŸnionego wykipienia podgrzewanego p³ynu.
Aby unikn¹æ oparzenia siê przez wylewaj¹cy siê wrz¹cy p³yn, powinno
siê mieszaæ go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód
: W czasie podgrzewania p³ynów punkt wrzenia mo¿e siê opóŸniæ;
oznacza to, ¿e moment zagotowania p³ynu mo¿e mieæ miejsce tu¿
po wyjêciu pojemnika z kuchenki. Mo¿na siê wtedy oparzyæ.
W przypadku oparzenia siê postêpuj zgodnie z podanymi ni¿ej
ZASADAMI PIERWSZEJ POMOCY
:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Za³ó¿ czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj ¿adnych kremów, olejków ani p³ynów do przemywania ran.
NIGDY
nie wype³niaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest
szersze u góry ni¿ na dole. Butelki z w¹sk¹ szyjk¹ mog¹ eksplodowaæ
po przegrzaniu.
ZAWSZE
sprawdŸ temperaturê od¿ywki lub mleka zanim podasz je
niemowlêciu.
NIGDY
nie podgrzewaj dzieciêcych butelek z za³o¿onym smoczkiem,
poniewa¿ w przypadku przegrzania butelka mo¿e wybuchn¹æ.
9.
Zwracaj uwagê, aby nie uszkodziæ przewodu zasilaj¹cego.
Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilaj¹cego ani wtyczki sieciowej;
przewód sieciowy trzymaj z dala od gor¹cych powierzchni.
Nie w³¹czaj urz¹dzenia, je¿eli przewód zasilaj¹cy lub wtyczka sieciowa s¹ uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odleg³oœci wyci¹gniêtego ramienia.
Powód
: Gor¹ce powietrze lub para wydostaj¹ce siê z kuchenki mog¹
poparzyæ.
11.
Utrzymuj w czystoœci wnêtrze kuchenki.
Powód
: Resztki ¿ywnoœci lub rozpryskany olej przywieraj¹ce do œcianek
kuchenki mog¹ spowodowaæ uszkodzenie pow³ok lakierniczych oraz
zmniejszasprawnoϾ kuchenki mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mog¹ byæ s³yszalne „klikniêcia”, szczególnie
podczas rozmra¿ania.
Powód
: Takie dŸwiêki s¹ spowodowane elektrycznymi zmianami mocy
wyjœciowej. Jest to zjawisko normalne.
13.
Je¿eli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obci¹¿enia (jest pusta), dla bez-
pieczeñstwa moc mikrofal zostanie automatycznie wy³¹czona. Po odstaniu
co najmniej 30 minut mo¿na kuchenkê uruchomiæ ponownie.
WAŻNA INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
W trakcie przygotowania potraw w pojemnikach jednorazowych wykonanych z
tworzyw sztucznych, papieru lub innych palnych materia³ów musisz od czasu
do czasu zagl¹daæ do kuchenki.
WAŻNE
NIGDY nie zezwalaj ma³ym dzieciom samodzielnie w³¹czaæ kuchenki
mikrofalowej lub baw siê ni¹. Dzieci nie powinny równie¿ przebywaæ same w
pobli¿u pracuj¹cej kuchenki mikrofalowej. Przedmioty, które interesuj¹ dzieci
nie powinny byæ przechowywane lub ukrywane bezpoœrednio nad kuchenk¹
mikrofalow¹.
7
PL
Instalacja kuchenki mikrofalowej
Umieść kuchenkę na płaskiej, poziomej powierzchni, odpowiednio
wytrzymałej do utrzymania masy kuchenki.
Nigdy
nie blokuj przep³ywu powietrza wokó³ kuchenki, gdy¿
mo¿e to spowodowaæ jej przegrzanie i automatyczne wy³¹-
czenie siê. Pozostanie ona w takim stanie do czasu, a¿ siê
dostatecznie och³odzi.
Dla Twojego bezpieczeñstwa to urz¹dzenie musi byæ pod³¹czo-
ne do standardowego zasilania o napiêciu 220V, 50 Hz za poœ-
rednictwem gniazdka ze stykiem uziemiaj¹cym. Jeœli przewód
zasilaj¹cy jest uszkodzony, musi byæ wymieniony na przewód
œciœle odpowiadaj¹cy wymaganiom producenta (I-SHENG
SP022, KDK KKP4819D, EUROELECTRIC 3410, SAMIL SP-106B,
MOONSUNG EP-48E, HIGH PROJECT H.P.3). Gdy zajdzie ko-
niecznoœæ wymiany przewodu zasilaj¹cego, zleæ tê czynnoœæ
wykwalifikowanemu specjaliœcie w autoryzowanym punkcie
serwisowym.
Nie instaluj kuchenki mikrofalowej w gor¹cym lub wilgotnym
otoczeniu jak np. s¹siedztwie tradycyjnego pieca lub kaloryfera.
Nale¿y œciœle przestrzegaæ wymagañ kuchenki mikrofalowej
dotycz¹cych napiêcia zasilaj¹cego. W przypadku u¿ycia kabla
przed³u¿aj¹cego musz¹ byæ spe³nione te same wymagania jak
przy kablu zasilaj¹cym, w który wyposa¿ona jest kuchenka.
Zanim po raz pierwszy w³¹czysz kuchniê mikrofalow¹ wytrzyj
wilgotn¹ szmatk¹ jej wnêtrze i uszczelnienia drzwiczek.
Ustawianie czasu (M1727N)
Państwa kuchenka ma wbudowany zegar. Czas na zegarze może być
wyświetlany w trybie 12− i 24−godzinnym. Należy sprawdzić
wskazanie zegara:
Przy instalacji kuchenki
Po przerwie w dostawie prądu
Nie zapomnij znieniæ ustawieñ zegara przy zmianie czasu
z letniego na zimowy i odwrotnie.
1.
W trakcie instalacji sprawdŸ, czy w miejscu ustawienia
kuchenka ma zapewnion¹ odpowiedni¹ wentylacjê
zapewnion¹ przez co najmniej 10 cm wolnej przestrzeni
z boku i z ty³u, 20 cm powy¿ej i 85 cm nad pod³og¹.
2.
Usuñ wszystkie elementy opakowania z wewn¹trz
kuchenki. Za³ó¿ pierœcieñ obrotowy i talerz szklany.
SprawdŸ, czy talerz obraca siê swobodnie.
3.
Niniejsza kuchenka musi byæ zainstalowana w sposób
zapewniaj¹cy jej dostêp do gniazda zasilania.
20 cm
ponad
10 cm
poza
10 cm z
ka¿dego boku
1.
Aby wyœwietliæ czas w trybie...
Wciœnij przycisk ...
24-godzinnym Raz
12-godzinnym Dwa razy
2.
Obracaj
pokrêt³em regulacji
( ) aby ustawiæ wska-
zanie godzin.
3.
Wciœnij przycisk .
4.
Obracaj
pokrêt³em regulacji
( ) aby ustawiæ wska-
zanie minut.
5.
Wciœnij przycisk .
8
PL
Zasady działania kuchenki mikrofalowej
Mikrofale to fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości. Uwal−
niana energia pozwala na gotowanie lub odgrzewanie żywności bez
zmiany zarówno jej kształtu, jak i barwy.
Swojej kuchni mikrofalowej możesz używać do:
Rozmrażania
Gotowania
Odgrzewania
Zasady gotowania
Poniewa¿ œrodkowe czêœci ¿ywnoœci s¹ gotowane przez ciep³o roz-
praszane, proces gotowania trwa jeszcze jakiœ czas po nawet po
wyjêciu produktu z kuchni. W zwi¹zku z tym nale¿y przestrzegaæ
czasów odstania podawanych w przepisach lub w niniejszej
instrukcji aby zapewniæ:
Równomierne i prawid³owe ugotowanie potrawy
Jednakow¹ temperaturê w ca³ej potrawie
Sprawdzenie prawidłowości pracy kuchni
Przedstawiona poniżej prosta procedura pozwoli Ci w dowolnym
momencie sprawdzić, czy Twoja kuchnia pracuje prawidłowo.
Najpierw umieść na szklanym talerzu szklankę z wodą. Następnie
zamknij drzwiczki.
Model : M1727N
Model :M1717N
Kuchnia musi byæ pod³¹czona do odpowiedniego gniazdka za-
silaj¹cego. Talerz szklany musi znajdowaæ siê w przeznaczo-
nym dla niego miejscu. Je¿eli jest u¿ywany mniejszy poziom
mocy ni¿ maksymalny, woda bêdzie potrzebowa³a wiêcej czasu
do zagotowania siê.
1.
Mikrofale generowane przez magnetron s¹ rozpro-
wadzane jednolicie, poniewa¿ ¿ywnoœæ na talerzu
szklanym jest obracana i dziêki temu ugotowana
równomiernie.
2.
Mikrofale docieraj¹ do ¿ywnoœci a¿ do g³êbokoœci
oko³o 2,5 cm. Dalsze gotowanie odbywa siê na za-
sadzie rozpraszania dostarczanego ciep³a wew-
n¹trz produktu.
3.
Czas gotowania zmienia siê w zale¿noœci od wyko-
rzystywanego przepisu oraz od cech gotowanej
¿ywnoœci:
Iloœci i gêstoœci
Zawartoœci wody
Temperatury pocz¹tkowej (zamro¿ona lub nie)
1.
Ustaw poziom mocy na maksymalny obracaj¹c
POKRÊT£EM KONTROLI MOCY
.
2.
Ustaw czas na 4 do 5 minut
pokrêt³em regulacji
( ).
Woda powinna siê wówczas gotowaæ.
Rezultat:
Gotowanie rozpocznie siê po oko³o dwóch
sekundach.
1.
Ustaw poziom mocy na maksymalny obracaj¹c
POKRÊT£EM KONTROLI MOCY
.
2.
Ustaw czas na 4 do 5 minut
POKRÊT£EM TIMERA
.
Woda powinna siê wówczas gotowaæ.
9
PL
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości
lub problemów
Jeżeli spotkałeś się z którymś z wymienionych poniżej problemów,
spróbuj go usunąć korzystając z podanych rozwiązań.
To s¹ zjawiska normalne
Kondensacja wilgoci wewn¹trz kuchenki
Przep³yw powietrza w okolicy drzwiczek i obudowy zewnêtrznej
Odbicia œwiat³a wokó³ drzwiczek i obudowy zewnêtrznej
Para wodna wydobywaj¹ca siê z okolicy drzwiczek i z otworów wentylacyjnych
Kuchenka nie dzia³a po obróceniu
pokrêt³a regulacji
( ). (M1727N)
Czy drzwiczki s¹ dok³adnie zamkniête?
Kuchenka nie dzia³a po obróceniu pokrêt³a
TIMERA
. (M1717N)
Czy drzwiczki s¹ dok³adnie zamkniête?
¯ywnoœæ nie jest w ogóle ugotowana
Czy dok³adnie ustawi³eœ czas i/lub obróci³eœ
pokrêt³o regulacji
( ). (M1727N)
Czy dok³adnie ustawi³eœ czas? (M1717N)
Czy drzwiczki s¹ dok³adnie zamkniête?
Czy bezpiecznik w uk³adzie zasilania nie jest przepalony lub czy nie
zadzia³a³ od³¹cznik elektryczny?
¯ywnoœæ jest zbyt mocno ugotowana lub niedogotowana
Czy czas gotowania zosta³ dobrany odpowiednio do rodzaju gotowanej ¿ywnoœci?
Czy zosta³ dobrany prawid³owy poziom mocy mikrofal?
Z wnêtrza kuchni s³ychaæ trzaski i widaæ iskrzenie
Czy nie u¿ywasz naczyñ z metalowymi ozdobami?
Czy nie zostawi³eœ wewn¹trz kuchni widelca lub innego podobnego przedmiotu?
Czy u¿yta folia aluminiowa nie znajduje siê zbyt blisko wewnêtrznych
œcianek kuchni?
Pracuj¹ca kuchnia powoduje zak³ócenia w pracy odbiorników radiowych
i telewizyjnych
Nieznaczne zak³ócenia mog¹ byæ obserwowane na ekranie telewizora
lub w odbiorze audycji radiowej podczas pracy kuchenki. Jest to
zjawisko normalne. Aby rozwi¹zten problem, ustaw kuchenkê z dala
od odbiorników i przewodów antenowych.
Je¿eli zak³ócenia bêd¹ odbierane przez mikroprocesor kuchenki, mog¹ zostaæ
skasowane ustawienia zegara. Aby rozwi¹zaæ ten problem, od³¹cz i ponownie
pod³¹cz wtyczkê zasilania. Skasuj ustawienia zegara. (M1727N)
Je¿eli powy¿sze wskazówki nie pomog³y Ci rozwi¹zaæ proble-
mów, skontaktuj siê ze sprzedawc¹ lub autoryzowanym punktem
serwisowym firmy SAMSUNG.
Gotowanie/Odgrzewanie
Poniżej przedstawiono w jaki sposób gotować lub odgrzewać żywność.
ZAWSZE sprawdź ustawienia gotowania zanim zostawisz kuchenkę
bez nadzoru.
Najpierw umieść żywność na środku szklanego talerza. Wówczas
zamknij drzwiczki.
Model : M1727N
Model : M1717N
Nigdy
nie w³¹czaj kuchenki, gdy jest pusta.
Mo¿na zmieniæ poziom mocy podczas gotowania obracaj¹c
POKRÊT£EM KONTROLI MOCY
.
1.
Ustaw poziom mocy na maksymalny obracaj¹c
POKRÊT£EM KONTROLI MOCY
.
(
MAKSYMALNA MOC: 800W)
2.
Ustaw czas gotowania obracaj¹c
pokrêt³em regulacji
().
Rezultat:
¹czy siê œwiat³o wewn¹trz kuchenki i zacznie
siê obracaæ talerz szklany.
1) Gotowanie rozpocznie siê i po zakoñ-
czeniu rozlegnie siê czterokrotny sygna³
dŸwiêkowy.
2) Trzykrotnie, co minutê rozlegnie s
jednorazowy sygna³ przypominaj¹cy.
3) Ponownie wyœwietli siê wskazanie
aktualnego czasu.
1.
Ustaw poziom mocy na maksymalny obracaj¹c
POKRÊT£EM KONTROLI MOCY
.
(
MAKSYMALNA MOC: 800W)
2.
Ustaw czas gotowania obracaj¹c pokrêt³em
TIMERA
.
Rezultat:
W³¹czy siê œwiat³o wewn¹trz kuchenki
i zacznie siê obracaæ talerz szklany.
10
PL
Poziomy mocy
Można wybrać jeden z poziomów mocy zamieszczonych poniżej.
Je¿eli zwiêkszysz poziom mocy, czas gotowania powinien b
skrócony.
Je¿eli zmniejszysz poziom mocy, czas gotowania powinien byæ
wyd³u¿ony.
Zatrzymanie gotowania
Można w dowolnej chwili zatrzymać gotowanie aby sprawdzić potrawę.
Model : M1727N
Model : M1717N
Poziom mocy
Moc wyjœciowa
WYSOKI
PODGRZEWANIE
ŒREDNIO WYSOKI
ŒREDNI
ŒREDNIO NISKI
ROZMRA¯ANIE MANUALNE( ) :
M1717N
ROZMRA¯ANIE AUTOMATYCZNE( ) :
M1727N
NISKI/UTRZYMANIE CIEP£A
800 W
700 W
600 W
450 W
300 W
180 W
180 W
100 W
1.
Aby zatrzymaæ na chwilê;
Otwórz drzwiczki kuchenki.
Rezultat:
Gotowanie zatrzyma siê. Aby powróciæ do
gotowania, zamknij drzwiczki kuchenki.
2.
Aby zakoñczyæ gotowanie;
Obracaj
pokrêt³em regulacji
( ) w lewo. Wyœwietli
siê wskazanie „0”.
1.
Aby zatrzymaæ na chwilê;
Otwórz drzwiczki kuchenki.
Rezultat:
Gotowanie zatrzyma siê. Aby powróciæ do
gotowania, zamknij drzwiczki kuchenki.
2.
Aby zakoñczyæ gotowanie;
Ustaw pokrêt³o TIMERA w pozycji „0”.
11
PL
Zmiana czasu gotowania
Model : M1727N
Model : M1717N
Manualne rozmrażanie żywności (M1717N)
Funkcja manualnego rozmrażania żywności pozwala na rozmrażanie
mięsa, drobiu i ryb.
Najpierw umieść zamrożoną żywność na środku talerza szklanego
i zamknij drzwiczki.
U¿ywaj wy³¹cznie przepisów przeznaczonych dla kuchni mikro-
falowych.
Wybierz funkcjê manualnego rozmra¿ania z poziomem mocy
180W je¿eli chcesz manualnie rozmroziæ ¿ywnoœæ. Wiêcej
szczegó³ów manualnego rozmra¿ania i czasów rozmra¿ania
znajduje siê na stronie 18. (tylko M1717N).
Zmieñ pozostaj¹cy czas gotowania obracaj¹c
pokrêt³em
regulacji
( ).
Aby zwiêkszyæ lub zmniejszyæ czas podczas gotowania
obracaj pokrêt³em w prawo lub w lewo.
Zmieñ czas gotowania pokrêt³em
TIMERA
.
1.
Ustaw
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
w pozycji
Manualnego Rozmra¿ania
( ).
2.
Ustaw w³aœciwy czas obracaj¹c pokrêt³em TIMERA.
Rezultat:
Rozmra¿anie rozpocznie siê.
12
PL
Używanie funkcji automatycznego rozmrażania
(M1727N)
Funkcja automatycznego rozmrażania pozwala na rozmrażanie mięsa,
drobiu, ryb.
Najpierw umieść żywność na środku talerza szklanego i zamknij
drzwiczki.
U¿ywaj wy³¹cznie przepisów przeznaczonych dla kuchni
mikrofalowych.
Ustawienia funkcji automatycznego rozmrażania
(M1727N)
Przed rozmrażaniem usuń z żywności wszystkie materiały opakowania.
Umieść żywność na talerzu szklanym.
Obróć żywność na drugą stronę po usłyszeniu sygnału dźwiękowego.
Przestrzegaj czasów odstania po zakończeniu działania funkcji
automatycznego rozmrażania.
Używanie funkcji szybkiego odgrzewania
(M1717N)
Najpierw umieść żywność na środku talerza szklanego i zamknij
drzwiczki.
U¿ywaj wy³¹cznie przepisów przeznaczonych do kuchenek
mikrofalowych.
Ustawienia funkcji szybkiego odgrzewania (M1717N)
Poniżej znajduje się kilka wskazówek i zaleceń dotyczących gotowania
i odgrzewania potraw z użyciem funkcji szybkiego odgrzewania.
1.
Ustaw
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
w pozycji
Automatycznego Rozmra¿ania
( ).
2.
Ustaw w³aœciwy czas obracaj¹c
pokrêt³em regulacji
( ).
Rezultat:
W³¹czy siê œwiat³o wewn¹trz kuchenki i zacz-
nie siê obracaæ talerz szklany.
1) Rozmra¿anie rozpocznie siê i po zakoñcze-
niu rozlegnie siê czterokrotny sygna³
dŸwiêkowy.
2) Trzykrotnie, co minutê rozlegnie siê jedno-
razowy sygna³ przypominaj¹cy.
3) Ponownie wyœwietli siê wskazanie
aktualnego czasu.
¯ywnoœæ Porcja Czas
odstania
Zalecenia
Miêso
Drób
Ryby
200-1500g
200-1500g
200-1500g
20-60 min
20-60 min
20-50 min
Okryj krawêdzie foli¹ aluminiow¹. Ob-
róæ ¿ywnoœæ na drug¹ stronê po syg-
nale dŸwiêkowym z kuchenki.
1.
Ustaw
POKRÊT£O KONTROLI MOCY
w pozycji
maksymalnej mocy kuchenki.
2.
Obracaj pokrêt³em TIMERA aby wybraæ funkcjê
szybkiego odgrzewania.
(napoje, zupy/sosy, œwie¿e warzywa).
Symbol ¯ywnoœæ Wielkoœæ porcji Czas gotowania Czas odstania
Napoje 150 ml 1 min. 10 s 1-2 min.
Zupy/Sosy
(sch³odzone)
200-250 ml 3 min. 2-3 min.
Œwie¿e
warzywa
300-350 g 6 min. 40 s 3 min.
13
PL
Naczynia, które mogą być stosowane w kuchence mikrofalowej
Mikrofale, by móc gotować w kuchence mikrofalowej, powinny
swobodnie docierać do żywności bez odbijania lub pochłaniania przez
używane naczynie.
W związku z tym należy uważnie dobierać naczynia. Jeżeli naczynie
jest opisane jako nadające się do gotowania w kuchence mikrofalowej,
nie musisz się niczego obawiać.
W poniższej tabeli przedstawione zostały różne rodzaje naczyń oraz
wskazówki dotyczące ich stosowania w kuchniach mikrofalowych.
Rodzaj naczynia Stosowanie Uwagi
Folia aluminiowa
✓ ✗
Mo¿e byæ stosowana w ma³ych iloœciach
w celu zabezpieczenia niektórych frag-
mentów przed przypaleniem. Jeœli folia
znajduje siê zbyt blisko œcianek kuchni
lub zosta³a u¿yta w zbyt du¿ych iloœciach,
mo¿e wyst¹piæ iskrzenie.
Talerz do opiekania
Nie podgrzewaj go wstêpnie d³u¿ej
ni¿ osiem minut.
Porcelana i ceramika
Porcelit, ceramika, emaliowane
naczynia gliniane, chiñska porcelana
itp. s¹ odpowiednie pod warunkiem,
¿e nie s¹ zdobione metalem.
Poliestrowe naczynia
jednorazowego u¿ytku
Mro¿onki s¹ czasem pakowane do
takich naczyñ.
Opakowania produktów go-
towych do spo¿ycia (fast-food)
Kubki i pojemniki
polistyrenowe
•Torebki papierowe
lub gazeta
Papier z makulatury
lub opaski metalowe
Mog¹ byæ u¿yte do podgrzania ¿yw-
noœci. Przegrzanie mo¿e doprowadziæ do
stopienia polistyrenu.
Mog¹ siê zapaliæ.
Mog¹ spowodowaæ iskrzenie.
Naczynia szklane
Naczynia, w których pot-
rawy przygotowywa-
ne w kuchni mikrofalo-
wej a nastêpnie po-
dawane na stó³
Naczynia z cienkiego
szk³a
S³oiki szklane
Mog¹ byæ u¿ywane pod warunkiem, ¿e
nie posiadaj¹ metalowych wykoñczeñ.
Mog¹ byæ u¿ywane do podgrzania
¿ywnoœci lub p³ynów. Delikatne szk³o
mo¿e pêkn¹æ je¿eli zostanie gwa³-
townie rozgrzane.
Musisz zdj¹æ pokrywkê. Nadaj¹ siê
wy³¹cznie do podgrzewania.
Metalowe
•Pó³miski
Opaski zaciskowe do
torebek
Mog¹ powodowaæ iskrzenia i dopro-
wadziæ do pojawienia siê ognia.
Papierowe
Talerze, kubki, ser-
wetki i rêczniki
Papier z makulatury
Mog¹ byæ u¿ywane przy krótkich cza-
sach gotowania lub pieczenia. Tak¿e do
poch³aniania nadmiaru wilgoci
Mo¿e spowodowaæ iskrzenie.
Plastikowe
•Pojemniki
Cienka, przezroczysta
folia
Torebki do mro¿onek
✓ ✗
Szczególnie gdy s¹ wykonane z two-
rzywa termoodpornego. Niektóre in-
ne rodzaje tworzyw mog¹ ulec
odkszta³ceniu lub odbarwieniu w wy-
sokiej temperaturze
Mo¿na j¹ stosowaæ w celu utrzymania wi-
lgotnoœci w ¿ywnoœci. Nie powinna dotykaæ
¿ywnoœci. Zachowaj ostro¿noœæ podczas
zdejmowania folii, poniewa¿ wydobywaæ siê
bêdzie spod niej gor¹ca para.
Mo¿na stosowaæ tylko gdy s¹ to torebki,
w których mo¿na ¿ywnoœæ gotowaæ i gdy
s¹ one przeznaczone do gotowania w
kuchenkach mikrofalowych. Nie powinny
byæ hermetyczne. W razie koniecznoœci
przebij torebkê widelcem.
Papier woskowy lub
t³uszczo-odporny
Mo¿na go stosowaæ do utrzymania
poziomu wilgotnoœci w ¿ywnoœci oraz
w celu zapobie¿enia rozpryskiwaniu
potrawy.
14
PL
Książka kucharska
MIKROFALE
Energia mikrofalowa dok³adnie penetruje ¿ywnoœæ, zatrzymana i poch³oniêta
przez zawart¹ w niej wodê, t³uszcz i sk³adniki cukrowe. Mikrofale wprowadzaj¹
cz¹stki molekularne ¿ywnoœci w silne drgania. Gwa³towne ruch moleku³
powoduj¹ tarcie i objawiaj¹ siê w postaci ciep³a gotuj¹cego ¿ywnoœæ.
GOTOWANIE
Naczynia do gotowania w kuchence mikrofalowej:
Naczynia musz¹ przepuszczaæ energiê mikrofalow¹ dla maksymalnie efektywnego
oddzia³ywania na ¿ywnoœæ. Mikrofale s¹ odbijane przez metale, jak stal nierdzewna,
aluminium, miedŸ ale przechodz¹ przez ceramikê, szk³o, porcelanê, plastik tak dob-
rze jak przez papier czy drewno. Nie wolno wiêc u¿ywaæ do gotowania w kuchen-
kach mikrofalowych naczyñ czy pojemników z metalu.
¯ywnoœæ, która mo¿e byæ gotowana w kuchenkach mikrofalowych:
Jest du¿o rodzajów takiej ¿ywnoœci; œwie¿e lub zamro¿one warzywa, owoce,
makaron, ry¿, ziarna, fasola, ryby, miêso. Równie¿ sosy, polewy, zupy, pud-
dingi, pó³produkty, musy owocowe mog¹ byæ gotowane w kuchenkach. Ogól-
nie mówi¹c w kuchence mikrofalowej mo¿na przygotowaæ wszystko to co na
konwencjonalnej kuchni. Na przyk³ad rozpuszczone mas³o czy czekoladê tak¿e
(patrz rozdzia³ sposoby i wskazówki).
Przykrywanie naczyñ podczas gotowania
Przykrycie gotowanej ¿ywnoœci jest bardzo wa¿n¹ czynnoœci¹, gdy¿ paruj¹ca woda
w postaci pary wp³ywa w istotny sposób na proces gotowania. ¯ywnoœæ mo¿e byæ
przykryta na kilka sposobów: ceramicznym talerzem, plastikow¹ przykrywk¹ lub
cienk¹ foli¹ przeznaczon¹ do gotowania w kuchenkach mikrofalowych.
Czasy odstania
Kiedy gotowanie jest zakoñczone, wa¿ne jest aby odczekaæ a¿ temperatura
wyrówna siê w gotowanej w kuchence ¿ywnoœci.
Przewodnik kucharski dla mro¿onych warzyw
U¿ywaj miski ze szk³a ¿aroodpornego z pokrywk¹. Gotuj pod przykryciem przez
minimalnie krótki czas – patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osi¹gniêcia
¿¹danego efektu.
Dwukrotnie zamieszaj w trakcie i raz po gotowaniu. Dodaj soli, zió³ lub mas³a
po gotowaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem.
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Moc Czas
(w min.)
Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Szpinak 150g 600W 5-6 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Broku³y 300g 600W 9½-10½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Groszek zielony 300g 600W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Zielona fasola 300g 600W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Mieszanka
warzywna
(marchew/
groszek/
kukurydza)
300g 600W 8½-9½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
Mieszanka
warzywna
(chiñska)
300g 600W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml (1 ³y¿ka
sto³owa) zimnej wody
15
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Przewodnik kucharski dla œwie¿ych warzyw
U¿yj ¿aroodpornego naczynia ze szk³a z pokrywk¹. Dodaj 30-45 ml zimnej wody
(2-3 ³y¿ki sto³owe) na ka¿de 250 g warzyw, chyba ¿e s¹ podane inne zalecane iloœci
(patrz tabela poni¿ej). Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki czas – patrz
tabela. Kontynuuj gotowanie do osi¹gniêcia po¿¹danego efektu. Raz zamieszaj
podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli, zió³ lub mas³a po gotowaniu. Pozostaw do
odstania pod przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka: Potnij warzywa na mniej wiêcej równe kawa³ki. Im mniejsze kawa³ki,
tym szybciej siê ugotuj¹.
Wszystkie warzywa œwie¿e powinny byæ gotowane z u¿yciem pe³nej mocy
kuchenki (800W).
Przewodnik gotowania ry¿u i makaronu
Ry¿: U¿yj du¿ej, ¿aroodpornej miski szklanej z pokrywk¹ – ry¿ dwukrotnie
zwiêksza objêtoœæ podczas gotowania. Gotuj pod przykryciem.
Po gotowaniu dok³adnie zamieszaj przed odstaniem, dodaj sól, zio³a
lub mas³o.
Pamiêtaj : ry¿ mo¿e nie wch³on¹æ ca³ej wody u¿ytej do gotowania.
Makaron: U¿yj du¿ej, ¿aroodpornej miski szklanej z pokrywk¹. Dodaj wrz¹c¹
wodê, szczyptê soli i dobrze zamieszaj. Gotuj bez przykrycia.
Mieszaj od czasu do czasu podczas i po gotowaniu. Przykryj na czas
odstania i nastêpnie dok³adnie ods¹cz.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Czas
(w min.)
Czas odstania
(w min.)
Zalecenia
Broku³y 250g
500g
4½-5
8-8½
3 Przygotuj równej wielkoœci kwiaty.
U³ó¿ je ³ody¿kami do œrodka.
Brukselka 250g 6-7 3 Dodaj 60-75 ml (5-6 ³y¿. st.) wody.
Marchew 250g 4½-5 3 Potnij na równe kawa³ki.
Kalafior 250g
500g
5-5½
8½-9
3 Przygotuj równej wielkoœci
kwiaty. Du¿e potnij na po³owy.
U³ó¿ je ³ody¿kami do œrodka.
Cukinie 250g -4 3 Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 ³y¿. st.) wody lub mas³a.
Gotuj a¿ zmiêknie.
Bak³a¿any 250g 4½-5 3 Potnij na drobne plasterki i po-
krop sokiem z cytryny (1 ³y¿. st.)
Pory 250g 5-5½ 3 Potnij w kr¹¿ki.
Grzyby 125g
250g
1½-2
3½-4
3 Przygotuj ma³e lub pokrojone.
Nie dodawaj wody. Skrop
sokiem z cytryny. Dodaj pieprz
i sól. Osusz przed podaniem.
Cebule 250g -6 3 Potnij na plasterki lub na po³ów-
ki. Dodaj 15 ml (1 ³y¿. st.) wody.
Papryka 250g 4½-5 3 Potnij na drobne plasterki.
Ziemniaki 250g
500g
4½-5½
8-9
3 Zwa¿ obrane i pokrój na równej
wielkoœci po³ówki lub æwiartki.
Rzepa 250g 5-5½ 3 Potnij w drobn¹ kostkê.
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Moc Czas
(w min.)
Czas
odstania
(w min.)
Zalecenia
Ry¿ bia³y
(paraboliczny)
250g 800W 17-18 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ry¿ br¹zowy
(paraboliczny)
250g 800W 22-23 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ry¿ br¹zowy 250g 800W 22-23 10 Dodaj 600 ml
zimnej wody.
Ry¿ mieszany
(bia³y + dziki)
250g 800W 18-19 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Mieszanka
(ry¿ + ziarno)
250g 800W 19-20 5 Dodaj 400 ml
zimnej wody.
Makaron 250g 800W 11-12 5 Dodaj 1000 ml
gor¹cej wody.
16
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje ¿ywnoœæ w takim samym czasie jak
konwencjonalna kuchnia gazowa czy elektryczna.
U¿ywaj poziomów mocy i czasów gotowania wed³ug zamieszczonych w
przewodniku zaleceñ. Czasy uwzglêdniaj¹ temperaturê wyjœciow¹ np.
pokojow¹ +18 – +20° C lub sch³odzonej w lodówce ¿ywnoœci +5 – +7° C.
Przygotowanie i przykrycie
Unikaj odgrzewania du¿ych porcji miêsa – mo¿e dojœæ do przypalenia, wysusze-
nia zewnêtrznych czêœci zanim œrodek uzyska odpowiedni¹ do podania tempe-
raturê. Odgrzewanie mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie
Niektóre potrawy wymagaj¹ do odgrzewania mocy 800 W kiedy inne potrze-
buj¹ 600 W, 450 W czy nawet 300 W. SprawdŸ zawarte w tabeli zalecane po-
ziomy mocy dla ró¿nych produktów. Lepiej jest w wiêkszoœci u¿ywaæ mniej-
szych poziomów mocy kuchenki je¿eli potrawa jest delikatna, w du¿ych
ilosciach. Niektóre potrawy jednak lepiej podgrzaæ szybko (np. krojone ciasta).
Dobrze wymieszaj lub obracaj ¿ywnoœæ w trakcie odgrzewania aby osi¹gn¹æ najlepsze
rezultaty. Je¿eli to mo¿liwe, zamieszaj j¹ równie¿ przed samym podaniem.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i jedzenie dla niemowl¹t. Aby unikn¹æ
wykipienia lub wrzenia mieszaj je czêsto przed, w trakcie i po podgrzewaniu. Pozo-
staw p³yny w kuchence na czas odstania. Zalecamy w³o¿enie do szklanki z p³ynem
plastikowej ³y¿ki lub szklanego mieszade³ka. Unikaj przegrzania jedzenia. Zalecamy
ustawienie krótszego czasu i je¿eli to bêdzie konieczne – zwiêkszenie czasu o do-
datkowe minuty w razie koniecznoœci.
Ogrzewanie i czas odstania
Je¿eli odgrzewasz ¿ywnoœæ po raz pierwszy zanotuj ustawienie, mo¿e byæ
pomocne przy nastêpnych próbach.
Zawsze upewnij siê, ¿e odgrzewana ¿ywnoœæ jest w ca³oœci gor¹ca.
Pozostaw jedzenie na krótki czas po podgrzaniu, aby odda³o temperaturê do
otoczenia.
Zalecany czas odstania wynosi 2 4 minuty, chyba ¿e inny jest podany w tabeli
poni¿ej.
Szczególn¹ uwagê zwracaj na gor¹ce p³yny i jedzenie dla niemowl¹t. Zobacz
te¿ rozdzia³ z instrukcjami bezpieczeñstwa.
ODGRZEWANIE PŁYNÓW
Zawsze pozostaw do odstania p³yny na co najmniej 20 sekund po wy³¹czeniu siê ku-
chenki dla oddania temperatury. Je¿eli to konieczne, zamieszaj podczas podgrzewa-
nia i
ZAWSZE
mieszaj p³yny po podgrzaniu. Aby unikn¹æ zagotowania czy wykipienia
p³ynów, zalecane jest w³o¿enie do szklanki z p³ynem plastikowej ³y¿ki lub szklanego
mieszade³ka oraz zamieszanie przed, w trakcie i po podgrzaniu.
PODGRZEWANIE POKARMÓW DLA NIEMOWLĄT
POKARMY DLA NIEMOWL¥T:
W³ó¿ pokarm do ceramicznego naczynia. Przykryj plastikow¹ pokrywk¹. Dobrze
zamieszaj po podgrzaniu! Odstaw na 2-3 minuty przed podaniem. Ponownie
zamieszaj i sprawdŸ temperaturê: miêdzy 30 – 40°C.
MLEKO DLA NIEMOWL¥T:
Wlej mleko do sterylnej butelki szklanej. Podgrzewaj odkryte. Nigdy nie pod-
grzewaj mleka w butelce ze smoczkiem, gdy¿ mo¿e ona wybuchn¹æ z prze-
grzania. Dobrze wstrz¹œnij przed odstaniem jak i przed podaniem! Zawsze
starannie sprawdŸ temperaturê przed podaniem mleka dziecku. Zalecana
temperatura podania wynosi ok.37°C.
ZAPAMIÊTAJ:
Aby zapobiec oparzeniom nale¿y dok³adnie sprawdzaæ temperaturê pokarmów
dla niemowl¹t.
Korzystaj z zamieszczonej poni¿ej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów
i poziomów mocy kuchenki.
17
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
Podgrzewanie pokarmów i mleka dla niemowl¹t
Korzystaj z zamieszczonej poni¿ej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów
i poziomów mocy kuchenki.
Podgrzewanie p³ynów i dañ
Korzystaj z zamieszczonej poni¿ej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów
i poziomów mocy kuchenki.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
Czas odsta-
nia (w min.)
Zalecenia
Danie
(warzywa +
miêso)
190g 600W 30s 2-3 Na³ó¿ do ceramicznego
talerza. Pogrzej pod przy-
kryciem. Zamieszaj po
podgrzaniu. Odstaw na
2-3 min. Przed podaniem
zamieszaj i sprawdŸ
dok³adnie temperaturê.
Owsianka
(ziarno
+ mleko
+ owoce)
190g 600W 20s 2-3 Na³ó¿ do ceramicznego
talerza. Pogrzej pod przy-
kryciem. Zamieszaj po
podgrzaniu. Odstaw na
2-3 min. Przed podaniem
zamieszaj i sprawdŸ
dok³adnie temperaturê.
Mleko
niemowlêce
100ml
200ml
300W 30-40s
1min-1min
10s
2-3 Wlej mleko do sterylnej
butelki szklanej. Dobrze
zamieszaj i wstrz¹œnij
przed podgrzaniem. Pod-
grzewaj odkryte. Dobrze
wstrz¹œnij przed i pozo-
staw do odstania na co
najmniej 2minuty. Przed
podaniem dok³adnie
wstrz¹œnij i starannie
sprawdŸ temperaturê
przed podaniem mleka
dziecku.
Rodzaj
¿ywnoœci
Porcja Moc Czas
Czas odsta-
nia (w min.)
Zalecenia
Napoje
(kawa, mleko,
herbata, wo-
da o tem-
peraturze
pokojowej)
150 ml
(1 fili-
¿anka)
250 ml
(1 kubek)
800W 1-1½
1½-2
1-2 Wlej napój do ceramicznej
fili¿anki i podgrzej bez przy-
krycia na œrodku talerza.
Pozostaw do odstania w ku-
chence i dok³adnie zamie-
szaj.
Zupa
(sch³odzona)
250g
450g
800W 3-3½
4-4½
2-3 Wlej do ceramicznego ta-
lerza. Przykryj plastikow¹
pokrywk¹. Zamieszaj po
podgrzaniu. Zamieszaj
przed podaniem.
Gulasz
(sch³odzony)
350g 600W 5-6 2-3 Na³ó¿ gulasz do ceramicz-
nego talerza. Przykryj plasti-
kow¹ pokrywk¹. Mieszaj od
czasu do czasu w trakcie
podgrzewania oraz przed i
po odstaniu.
Spaghetti
(sch³odzone)
350g 600W 4-5 3 Na³ó¿ spaghetti (lub inny
makaron jajeczny) na
p³aski, ceramiczny talerz.
Przykryj foli¹ do kuchenek.
Zamieszaj przed
podaniem.
Makaron
z nadzieniem
i sosem
(sch³odzony)
350g 600W 4½-5½ 3 Nó¿ do êbokiego, cera-
micznego talerza makaron
(ravioli, tortellini). Przykryj
pokrywk¹ plastikow¹. Mie-
szaj od czasu do czasu
w trakcie podgrzewania oraz
przed i po odstaniu.
Danie na
talerzu
(sch³odzone)
350g
450g
600W 5-6
6-7
3 Danie sk³adaj¹ce siê z 2-3
sk³adników umieœæ na
ceramicznym talerzu.
Przykryj przeŸroczyst¹ foli¹
do kuchenek
mikrofalowych.
18
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
MANUALNE ROZMRAŻANIE (tylko M1717N)
Mikrofale s¹ doskona³ym sposobem na rozmra¿anie ¿ywnoœci. Rozmra¿aj¹
delikatnie i w krótkim czasie zamro¿one produkty. Mo¿e to byæ pomocne
w przypadku niespodziewanych goœci.
Zamro¿ony drób musi byæ starannie rozmro¿ony przed ugotowaniem. Usuñ
wszystkie metalowe czêœci opakowania, obr¹czki itp. by pozwoliæ na odparo-
wanie powsta³ego po rozmro¿eniu p³ynu.
W³ó¿ zamro¿one miêso do naczynia bez przykrycia. Obróæ na drug¹ stronê w
po³owie czasu, odlej p³yn i usuñ tak szybko jak to mo¿liwe wszystkie podroby.
Od czasu do czasu sprawdŸ temperaturê miêsa aby upewniæ siê, ¿e miêso nie
sta³o siê ciep³e.
Najmniejsze czêœci mog¹ szybciej siê ogrzewaæ i aby tego unikn¹æ mo¿na
owin¹æ je ma³ymi paskami folii aluminiowej w czasie rozmra¿ania.
Je¿eli jednak miêso podgrzeje siê z jednej strony, odstaw je na 20 minut przed
ponownym rozpoczêciem rozmra¿ania po obróceniu.
Pozostaw rozmra¿an¹ rybê, miêso lub drób do ca³kowitego rozmro¿enia. Czas
potrzebny do rozmro¿enia miêsa zale¿y g³ównie od jego masy. Skorzystaj
z tabeli zamieszczonej poni¿ej.
Wskazówka: P³askie kawa³ki rozmra¿aj¹ siê lepiej ni¿ cienkie, a ma³e kawa³ki
szybciej ni¿ du¿e. Nale¿y o tym pamiêtaæ w czasie zamra¿ania jak i
rozmra¿ania ¿ywnoœci.
Dla rozmra¿ania ¿ywnoœci zamro¿onej w temperaturze oko³o -18 do -20 °C
skorzystaj z tabeli zamieszczonej poni¿ej jako przewodnika.
Wszystkie zamro¿one produkty powinny byæ rozmra¿ane z moc¹ na pozio-
mie rozmra¿ania (180 W, ).
Rodzaj ¿ywnoœci Porcja Czas
(w min.)
Czas odstania
(w min.)
Zalecenia
Miêso
Kotlety
wo³owe
Steki
wieprzowe
500g
250g
14 -15
7-7½
5-20 Umieœæ miêso na p³askim,
ceramicznym talerzu.
Cieñsze koñce owiñ foli¹
aluminiow¹.
Obróæ na drug¹ stronê po
up³ywie po³owy czasu!
Drób
Porcjowany
kurczak
Ca³y kurczak
500 g
(2 ka-
wa³ki)
900g
15 -16
32 -34
15-40 W³ó¿ kawa³ki kurczaka skór¹
do do³u, a ca³ego kurczaka
piersi¹ do do³u na p³askim,
ceramicznym talerzu. Cieñsze
koñce jak skrzyde³ka owiñ fol
aluminiow¹.
Obróæ na drug¹ stronê po
up³ywie po³owy czasu!
Ryby
Filety rybne 200 g
(2 filety)
400 g
(4 filety)
7-8
12 - 13
5-20 Po³ó¿ ryby na p³askim,
ceramicznym talerzu. U³ó¿
cieñsze koñce pod grubsze.
Cieñsze koñce owiñ foli¹
aluminiow¹. Obróæ na
drug¹ stronê po up³ywie
po³owy czasu!
Owoce
Jagody
250g 7 - 8 5 - 10 Roz³ó¿ owoce na p³askim,
szklanym naczyniu (o du¿ej
œrednicy).
Chleb
Bu³ki
(po 50 g szt.)
Tostowy/
Sandwich
Pieczywo
ciemne (wie-
loziarniste)
2 szt.
4 szt.
250 g
500g
1½ - 2
3 - 4
4 - 5
8 - 10
5 - 10 Roz³ó¿ bu³ki na talerzu lub
chleb na papierze
kuchennym i nastêpnie na
talerzu obrotowym. Obróæ
na drug¹ stronê po up³ywie
po³owy czasu!
19
PL
Książka kucharska (ciąg dalszy)
WSKAZÓWKI SPECJALNE
MAS£O ROZPUSZCZANE
W³ó¿ 50 g mas³a do ma³ej , szklanej miski. Przykryj plastikow¹ pokrywk¹.
Podgrzewaj przez 30-40 sekund z moc¹ 800 W, a¿ mas³o siê rozpuœci.
ROZPUSZCZONA CZEKOLADA
W³ó¿ 100 g czekolady do ma³ej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 3-5 minut, z
moc¹ 450 W a¿ do rozpuszczenia.
Zamieszaj raz lub dwa w trakcie podgrzewania. U¿yj rêkawic do wyjmowania!
ROZPUSZCZONY MIÓD KRYSTALICZNY
W³ó¿ 20 g miodu do ma³ej, szklanej miski. Podgrzewaj przez 20-30 sekund z
moc¹ 300 W, a¿ miód siê rozpuœci.
ROZPUSZCZONA ¯ELATYNA
Wsyp 10 g ¿elatyny do zimnej wody i pozostaw na 5 minut. Os¹czon¹ w³ó¿ do
ma³ej, ¿aroodpornej miski. Podgrzewaj przez 1 minutê z moc¹ 300 W.
Zamieszaj po rozpuszczeniu.
GOTOWANIE LUKRU/POLEWY (DO CIASTA I TORTU)
Wymieszaj lukier w proszku (ok. 14 g) z 40 g cukru i 250 ml zimnej wody. Gotuj
bez przykrycia w misce ¿aroodpornej z moc¹ 800 W przez 3 ½ do 4 ½ minuty a¿
lukier/polewa bêdzie gotowy. Dwukrotnie zmieszaj po zagotowaniu.
GOTOWANY D¯EM
W³ó¿ 600 g owoców w odpowiedniej wielkoœci naczynie ¿aroodporne z przy-
kryciem dodaj 300 g cukru ¿eluj¹cego i dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykry-
ciem przez 10- 12 minut z maksymaln¹ moc¹ kuchenki. Kilkakrotnie zamieszaj
w trakcie gotowania. Wylej bezpoœrednio do ma³ych s³oików twist-off, po³ó¿ je
na zakrêtkach i odczekaj przez 5 minut.
PUDDING (budyñ)
Zmieszaj budyñ z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu (na 500 ml).
U¿yj odpowiedniej wielkoœci naczynia ¿aroodpornego z przykryciem. Gotuj
przez 6 ½ do 7 ½ minuty z moc¹ 800 W. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie
gotowania.
PODPIEKANE P£ATKI MIGDA£OWE
Roz³ó¿ 30 g migda³ów na talerzu ceramicznym. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie
3½ - 4½ minutowego podpiekania z moc¹ 600 W. Pozostaw do odstania przez
2 - 3 minuty. U¿yj rêkawic ochronnych do wyjmowania naczynia z kuchenki!
Czyszczenie kuchenki
W celu uniknięcia gromadzenia się resztek żywności i osadzania się
tłuszczu należy regularnie czyścić niżej wymienione części kuchenki
mikrofalowej:
Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie
Drzwi i ich uszczelki
Talerz szklany i pierścień obrotowy
ZAWSZE
sprawdzaj, czy uszczelki drzwiowe s¹ czyste i czy
drzwiczki zamykaj¹ siê prawid³owo.
1.
Zmywaj powierzchnie zewnêtrzne delikatn¹ szmatk¹ zamoczon¹ w ciep³ej
wodzie z myd³em. Op³ucz i osusz.
2.
Usuwaj wszystkie plamy i zabrudzenia z wewnêtrznych powierzchni przy
pomocy namydlonej szmatki. Op³ucz i osusz.
3.
Aby usun¹æ stwardnia³e resztki ¿ywnoœci i pozbyæ siê nieprzyjemnych
zapachów, umieœæ na szklanym talerzu kubek z rozcieñczonym sokiem
cytrynowym i podgrzewaj go przez 10 min przy maksymalnym poziomie
mocy.
4.
Je¿eli to konieczne, umyj szklany talerz w zmywarce po ka¿dorazowym
u¿yciu.
NIE
wlewaj wody do otworów wentylacyjnych.
NIGDY
nie
u¿ywaj materia³ów œciernych lub rozpuszczalników chemicz-
nych. Myj¹c uszczelki drzwiowe zwróæ szczególn¹ uwagê, aby
upewniæ siê, ¿e nie ma w nich cz¹stek:
Osadów
Zanieczyszczeñ przeszkadzaj¹cych w szczelnym zamkniêciu
drzwiczek.
Wyczyœæ komorê kuchenki po ka¿dym u¿yciu z niewielk¹ iloœci¹
detergentu, ale zaczekaj do chwili ostygniêcia aby unikn¹æ
poparzenia.
20
PL
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej
Konserwując lub oddając do naprawy kuchenkę mikrofalową musisz
zachować kilka prostych środków ostrożności.
Kuchenki mikrofalowej nie można używać w następujących
przypadkach:
Są złamane zawiasy drzwiowe
Są uszkodzone uszczelki drzwiowe
Jest pokrzywiona lub wgięta obudowa
Naprawy może przeprowadzać wyłącznie pracownik serwisu
posiadającego autoryzację producenta kuchenki mikrofalowej.
NIGDY nie zdejmuj os³ony zewnêtrznej z kuchni mikrofalowej.
Je¿eli kuchenka mikrofalowa jest niesprawna i wymaga
naprawy lub masz w¹tpliwoœci co do poprawnoœci jej dzia³ania,
wykonaj nastêpuj¹ce czynnoœci:
Wyjmij wtyczkê z gniazdka sieciowego
Skontaktuj siê z najbli¿szym autoryzowanym centrum
serwisowym
Je¿eli przez jakiœ czas nie zamierzasz u¿ywaæ kuchenki
mikrofalowej, postaw j¹ w suchym, pozbawionym kurzu
miejscu.
Powód
: Kurz i wilgoæ mog¹ niekorzystnie oddzia³ywaæ na
robocze czêœci kuchenki mikrofalowej
Kuchenka nie jest przeznaczona do u¿ytkowania w celach
zarobkowych.
Dane techniczne
SAMSUNG ciągle podnosi jakość swoich wyrobów. Dlatego zastrzega
się możliwość dokonywania zmian zarówno w danych technicznych,
jak i w niniejszej instrukcji obsługi.
Model M1727N / M1717N
Zród³o zasilania
230V ~ 50 Hz
Pobór mocy
Mikrofale 1150 W
Moc wyjœciowa mikrofal
100 W / 800 W (IEC-705)
Czêstotliwoœæ pracy
2450 MHz
Magnetron
OM75S(31)
Metoda ch³odzenia
Silnik ch³odz¹cy – wentylator
Wymiary (szer x wys x g³êb)
Zewnêtrzne
Komory
489 x 275 x 397 mm
306 x 211 x 320 mm
Objêtoœæ komory
20 l
Waga netto
ok. 13.5 kg
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Samsung M1717N Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla