• W ten sposób ciepło dociera szybko i w
równej ilości do wszystkich części piekar‐
nika, co oznacza, że można jednocześnie
piec różne rodzaje potraw na różnych po‐
ziomach. Termoobieg powietrza zapewnia
szybką eliminację wilgoci, zaś bardziej su‐
che wnętrze piekarnika uniemożliwia prze‐
nikanie różnych smaków i aromatów z jed‐
nej potrawy do drugiej.
• Możliwość pieczenia na różnych pozio‐
mach oznacza, że można jednocześnie
piec kilka różnych potraw oraz do trzech
blach ciastek i mini pizz, do natychmiasto‐
wej konsumpcji lub zamrożenia.
• W piekarniku można oczywiście piec rów‐
nież tylko na jednym poziomie. W takim
przypadku, korzystać z najniższych pozio‐
mów, w celu łatwiejszego śledzenia prze‐
biegu pieczenia.
• Ponadto, piekarnik może być użyty do
przygotowywania przetworów (steryliza‐
cja), pieczenia owoców w syropie oraz do
suszenia grzybów lub owoców.
Grillowanie -
– Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie z ociekaczem do
tłuszczu poniżej, aby zapewnić maksymal‐
ną cyrkulację powietrza oraz zapewnić
ściekanie tłuszczu i soków. Takie potrawy
jak ryby, wątróbki i nerki można umie‐
szczać bezpośrednio na ociekaczu do
tłuszczu, wg smaku.
– Potrawy powinny być całkowicie wysuszo‐
ne przed grillowaniem, aby zminimalizo‐
wać rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby
lekko nasmarować pędzelkiem zamoczo‐
nym w oleju lub roztopionym maśle, aby
uniknąć nadmiernego ich wysuszenia.
– Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas grillowania
mięs
– Podczas opiekania chleba zaleca się ko‐
rzystanie z najwyższego poziomu.
– W czasie pieczenia potrawę należy prze‐
wrócić na drugą stronę (zgodnie z wyma‐
ganiami).
Korzystanie z całej grzałki grilla
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
3. Wybrać poziom dla umieszczenia rusztu
i ociekacza do tłuszczu odpowiednio do
grubości potrawy. Aby zapewnić szybsze
pieczenie, umieścić potrawę bliżej grzał‐
ki, aby zapewnić łagodniejsze pieczenie
- dalej.
Rozgrzewać grill z pełną mocą przez kilka
minut przed włożeniem steków lub tostów.
Wyregulować, zgodnie z potrzebami, tempe‐
raturę oraz zmienić poziom umieszczenia
potrawy podczas pieczenia.
Podczas pieczenia, wentylator chłodzenia i
lampka kontrolna termostatu będą działać w
taki sam sposób, jak przy pieczeniu z ter‐
moobiegiem.
Korzystanie z wewnętrznej części
grzałki Grilla
Wewnętrzna grzałka grilla zapewnia szybkie
i bezpośrednie ciepło w środkowej części ru‐
sztu czy też ociekacza. Korzystając z grzałki
grilla do przygotowywania małych ilości po‐
traw można zaoszczędzić energię.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
3. Wybrać poziom dla umieszczenia rusztu
i ociekacza do tłuszczu odpowiednio do
grubości potrawy oraz zgodnie z instruk‐
cjami grillowania.
Grzałka grilla jest sterowana przez termos‐
tat. Podczas pieczenia, grill włącza się i wy‐
łącza cyklicznie, aby zapobiec przegrzaniu.
Grillowanie na rożnie
Aby skorzystać z rożna, należy:
1. Umieścić ramę rożna na drugim poziomie
od dołu, jak pokazano na ilustracji.
2. Wsunąć pierwsze widełki na rożen, nad‐
ziać potrawę i zabezpieczyć wsuwając
drugie widełki; przymocować widełki do‐
kręcając specjalne śrubki.
9