Zanussi ZOB182CC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL
Instrukcja obsługi 2
ES
Manual de instrucciones 25
RU
Инструкция по
эксплуатации
47
Piekarnik do zabudowy
Horno empotrado
Встраиваемый духовой шкаф
ZOB 182
Spis treści
Informacje dotyczące
bezpieczstwa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ 11
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ 17
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Dane techniczne _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Instrukcje instalacji _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Serwis i części zamienne _ _ _ _ _ _ _ _ 24
Utylizacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 24
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ostrzeżenie! Niniejszą instrukcję
obsługi należy zawsze przechowywać w
pobliżu piekarnika. W razie sprzedaży lub
przekazania piekarnika innemu
użytkownikowi bądź w razie przeprowadzki i
pozostawienia go na miejscu, należy
pamiętać o przekazaniu nowemu
użytkownikowi niniejszej instrukcji, aby
umożliwić mu zapoznanie się z
funkcjonowaniem piekarnika i ewentualnymi
ostrzeżeniami.
Ostrzeżenia zawarte w instrukcji mają na
celu zapewnienie bezpieczeństwa
użytkownikowi i jego domownikom. Należy je
uważnie przeczytać, przed instalacją lub
użyciem piekarnika.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonywane przez wykwalifi‐
kowaną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami i normami. Poniżej podano
opis poszczególnych czynności, jakie na‐
leży wykonać podczas instalowania pie‐
karnika.
Instalację i podłączenie piekarnika zlecić
wykwalifikowanej osobie, posiadającej od‐
powiednią wiedzę, która wykona wszyst‐
kie czynności zgodnie z przepisami.
Przeróbki domowej instalacji zasilającej
wymagane w celu instalacji urządzenia
mogą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanego elektryka.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy‐
wania potraw; Nie należy go używać do in‐
nych celów.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika mu‐
szą być zawsze zamknięte, nawet w przy‐
padku grillowania.
Podczas otwierania drzwi piekarnika, w
trakcie lub pod koniec przygotowywania
potrawy, należy zawsze cofnąć się tak,
aby para i gorące powietrze mogły swo‐
bodnie wydostać się na zewnątrz.
Zachować ostrożność podczas obsługi
urządzenia. Bardzo gorące grzałki powo‐
dują nagrzewanie srusztu, blach do pie‐
czenia oraz innych części piekarnika.
Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio‐
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośrednio
stykała się ona z dnem piekarnika.
Czyszcząc piekarnik, należy pamiętać o
następujących zasadach: nie wolno roz‐
pryskiwać żadnych środków na filtr tłusz‐
czu (jeśli jest zainstalowany), grzałki ani
czujnik termostatu.
Zmiany lub modyfikacje parametrów urzą‐
dzenia stwarzają zagrożenie dla użytkow‐
nika.
2
Podczas pieczenia czy grillowania, szyba
w drzwiach piekarnika oraz inne jego częś‐
ci mocno się rozgrzewają. Dzieci nie po‐
winny znajdować się w pobliżu piekarnika.
Jeśli urządzenia elektryczne będą podłą‐
czane do gniazdka obok piekarnika, nale‐
ży zapewnić, aby ich przewody nie stykały
się z gorącymi częściami piekarnika ani
nie zaczepiały o drzwi piekarnika.
Zawsze korzystać z rękawic do pieczenia
wkładając i wyjmując naczynia z piekarni
ka.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
wewnętrzne powierzchnie piekarnika w
dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar‐
nika, wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
piekarnika z gniazdka.
Sprawdzić, czy piekarnik jest wyłączony
"WYŁ", jeśli już zakończono pieczenie.
Piekarnik może być używany jako piekar‐
nik niezależny lub w połączeniu z elek‐
tryczną płytą kuchenną, w zależności od
modelu, z zasilaniem jednofazowym 230
V.
Do czyszczenia piekarnika nie należy sto‐
sować pary ani parowych urządzeń czy‐
szczących.
Nie stosować ściernych środków czy‐
szczących ani metalowych skrobaków o
ostrych krawędziach. Mogą one poryso‐
wać powierzchnię szyby drzwi piekarnika,
co może spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo osób
Piekarnik jest przeznaczony do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z piekar‐
nika przez dzieci lub zabawy dzieci z pie‐
karnikiem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują‐
cego piekarnika. Ponadto należy pamię‐
tać, że piekarnik po wyłączeniu przez dłuż‐
szy czas nadal pozostaje gorący.
Niniejszy piekarnik nie jest przeznaczony
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og‐
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po‐
instruowane na temat korzystania z tego
piekarnika przez osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze‐
prowadzane przez autoryzowany serwis
producenta, z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
Nie próbować samodzielnie naprawiać
piekarnika w razie awarii lub uszkodzenia.
Naprawy wykonywane przez osoby niedo‐
świadczone mogą spowodować urazy cie‐
lesne lub uszkodzenie piekarnika.
3
Opis urządzenia
9
6
8
7
2 3 54
1
11
10
1 Panel sterowania
2 Lampka kontrolna termostatu
3 Pokrętło termostatu
4 Zegar
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Otwory wentylacyjne wentylatora chło‐
dzącego
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Otwór do zamocowania rożna
10 Tabliczka znamionowa
11 Wentylator piekarnika
Akcesoria piekarnika
Blacha na ciasta Ociekacz do tłuszczu
Ruszt Rożen
1
2
4
3
1 Uchwyt
2 Rożen
3 Widełki
4 Rama rożna
4
Pokrętła sterowania
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0
Pokrętło termostatu
50
100
150200
250
Funkcje piekarnika
Symbole
Piekarnik jest wyłączony.
Termoobieg - możliwość jednoczesnego pieczenia mięsa i innych potraw umie
szczonych na dowolnym poziomie piekarnika bez przenikania zapachów
Grill turbo - oferuje możliwość alternatywnego pieczenia potraw zwyczajowo przy‐
gotowywanych na konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i wentylator pracują na‐
przemiennie tworząc obieg gorącego powietrza wokół potraw.
Duży grill - włączenie całej grzałki grilla.
Grillowanie na rożnie - Rożen można stosować do opiekania mięsa lub do przy‐
gotowywania kebabu i mniejszych kawałków mięsa
Tylko wewnętrzna grzałka grilla - może być stosowana do grillowania potraw w
niewielkich ilościach
Dolna grzałka - ciepło emitowane jest wyłącznie z dolnej części piekarnika
Górna grzałka - ciepło emitowane jest wyłącznie z górnej części piekarnika
Pieczenie tradycyjne - działa górna i dolna grzałka, co zapewnia równy rozkład
temperatury w piekarniku
Pokrętło termostatu
Obrócić pokrętło termostatu piekarnika w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, aby wybrać temperaturę pomiędzy
50°C a 250°C.
Lampka kontrolna termostatu
Lampka kontrolna termostatu zapala się w
momencie przekręcenia pokrętła termostatu.
Lampka kontrolna świeci się do momentu
osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Na‐
stępnie cyklicznie włącza się i wyłącza, syg‐
nalizując utrzymywanie temperatury.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec przegrzaniu piekarnika spo‐
wodowanemu nieprawidłowym jego użyciem
lub wadliwym komponentem, piekarnik zos‐
tał wyposażony w termostat bezpieczeń‐
stwa, który w razie potrzeby wyłącza zasila‐
5
nie. Piekarnik włącza się ponownie automa‐
tycznie po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa włączy się z
powodu nieprawidłowej eksploatacji piekar‐
nika, wystarczy poprawić błąd, gdy piekarnik
ostygnie; jeśli zaś termostat włącza się z po‐
wodu wadliwego komponentu, należy skon‐
taktować się z autoryzowanym serwisem.
Wentylator chłodzący
Piekarnik wyposażony jest w wentylator
chłodzący przedni panel, pokrętła i uchwyt
drzwi piekarnika. Wentylator włącza się au‐
tomatycznie w momencie włączenia piekar‐
nika. Ciepłe powietrze jest wydmuchiwane
przez otwór znajdujący się w pobliżu uchwy‐
tu drzwi. Po zakończeniu pieczenia wentyla‐
tor wyłącza się, gdy pokrętło sterowania ob‐
rócone zostanie do pozycji 0 (WYŁĄCZO‐
NE).
Przed pierwszym użyciem
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie oraz
wszystkie osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz piekarnika.
Ostrzeżenie! Aby otworzyć drzwi
piekarnika, należy zawsze chwytać za
środkową część uchwytu.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik należy
wygrzać bez wkładania do środka żadnych
potraw.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy‐
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
Należy zapewnić prawidłową wentylację po‐
mieszczenia.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na termoobieg
2. Za pomocą pokrętła termostatu wybrać
temperaturę 250°C.
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia od‐
powiedniej wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania po‐
traw do piekarnika.
Procedurę tę należy powtórzyć ustawiając
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pozy‐
cję Duży Grill
przez około 5-10 minut.
Następnie odczekać, aż piekarnik os‐
tygnie. Zwilżyć miękką ściereczkę ciepłą
wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia
naczyń i wyczyścić komorę piekarnika.
Przed pierwszym użyciem dokładnie
umyć akcesoria.
Eksploatacja
Zegar
Zegar posiada następujące funkcje:
Wyświetlanie bieżącej godziny
Samoczynne wyłączenie (maks. ustawie‐
nie = 180 minut)
6
1
2 3
1 Okienko
2 Tarcza
3 Pokrętło sterowania
Ustawienie aktualnej godziny
Aby ustawić bieżącą godzinę, należy nacis‐
nąć pokrętło sterowania i obrócić w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
wskazówki zegara znajdą się w żądanym po‐
łożeniu. Po ustawieniu należy umożliwić wy‐
sunięcie się pokrętła sterowania do pozycji
początkowej lub ostrożnie je wyciągnąć.
Symbol
w okienku zegara
Normalne ustawienie
W tej pozycji piekarnik może być obsługiwa‐
ny ręcznie. System automatyczny jest wyłą‐
czony (normalne ustawienie) .
Obrócić pokrętło sterowania w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aż symbol pojawi się w okienku.
Symbol w okienku zegara
Wyłączanie sygnału dźwiękowego
Należy obrócić pokrętło do tej pozycji wy‐
łącznie w celu wyłączenia sygnału dźwięko‐
wego po automatycznym wyłączeniu.
Obrócić pokrętło sterowania w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aż symbol pojawi się w okienku.
Automatyczne wyłączenie
Dzięki funkcji automatycznego wyłączania
piekarnik, jeśli został tak zaprogramowany,
pracuje w ustawionym czasie i wyłącza się
automatycznie.
System automatyczny powinien być sto‐
sowany wyłącznie w przypadku dań i po‐
traw, które podczas przygotowywania nie
wymagają mieszania/pilnowania.
Jak postępow
1. Włączyć piekarnik: wybrać tryb pracy i
temperaturę. Umieścić potrawę w piekar‐
niku.
2. Obrócić pokrętło sterowania w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zega‐
ra, aż żądany czas (w minutach) do wy‐
łączenia pojawi się w okienku na tarczy
zegara. Rozpocznie się odliczanie. Okres
czasu można ustawić aż do 180 minut.
Po upłynięciu tego czasu wyemitowany
zostanie sygnał dźwiękowy, a piekarnik
(podgrzewanie i oświetlenie) wyłączy się.
3. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
obrócić pokrętło sterowania w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zega‐
ra, aż symbol
pojawi się w okienku.
4. Wyłączyć piekarnik to znaczy ustawić po‐
krętło wyboru funkcji w pozycji "0" i po‐
7
krętło termostatu w pozycji "Wyłączone".
Wyjąć potrawę z piekarnika.
5. Aby włączyć piekarnik (w "trybie ręcz‐
nym"), należy obrócić pokrętło sterowa‐
nia w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, pojawi się symbol
.
Anulowanie automatycznego wyłączenia
W okienku zegara jest widoczny czas w za‐
kresie od 0 do 180 minut.
Obrócić wysunięte pokrętło sterowania w
kierunku ruchu wskazówek zegara, po‐
jawi się symbol
.
System automatyczny zostanie anulowany,
a piekarnik włączony.
Korzystanie z piekarnika
Piekarnik posiada cztery poziomy do umie‐
szczania potraw. Poziomy umieszczania po‐
traw liczy się od dołu piekarnika zgodnie z
opisem na rysunku.
4
3
2
1
Ruszty jak i blachy należy wsuwać prawidło‐
wo i zgodnie z opisem na rysunku.
Naczyń nie należy stawiać bezpośrednio na
dnie piekarnika.
Piekarnik posiada unikalny system, który po‐
woduje naturalną cyrkulację powietrza oraz
stały obieg pary.
System ten, dzięki obecności pary, umożli‐
wia przygotowanie potraw delikatnych wew
nątrz oraz chrupkich z wierzchu. Dodatkowo,
do minimum ograniczony zostaje czas pie‐
czenia oraz zużycie energii. W czasie pie‐
czenia może powstawać para, która może
się wydostawać na zewnątrz po otwarciu
drzwi piekarnika. Jest to zjawisko normalne.
Ostrzeżenie! Należy się odsunąć od
piekarnika w momencie otwierania jego
drzwi w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub gorące
powietrze mogły się swobodnie wydostać.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów ani przykrywać
żadnych części piekarnika folia aluminiową.
Może to prowadzić do nadmiernego wzrostu
temperatury, co może negatywnie wpływać
na wyniki pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe należy
ustawiać na ruszcie. Podczas podgrzewania
potraw wytwarzana jest para, tak jak
podczas gotowania wody w czajniku. Gdy
para wchodzi w styczność ze szkłem na
drzwiach piekarnika, następuje kondensacja
i powstają krople wody.
Ostrzeżenie! Należy uważać, aby nie
uszkodzić emaliowanych części
piekarnika podczas wkładania i wyjmowania
akcesoriów.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji, należy
zawsze rozgrzewać pusty piekarnik przez 10
minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ‐
dym pieczeniu.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania drzwi należy
stać w bezpiecznej odległości. Nie
dopuszczać do swobodnego opadania drzwi
- podtrzymywać je, dopóki nie zosta
całkowicie otwarte.
Termoobieg
Żywność pieczona jest przy użyciu pod‐
grzanego powietrza rozprowadzanego
równomiernie wewnątrz piekarnika za po‐
mocą wentylatora położonego na tylnej
ścianie piekarnika.
8
W ten sposób ciepło dociera szybko i w
równej ilości do wszystkich części piekar‐
nika, co oznacza, że można jednocześnie
piec różne rodzaje potraw na różnych po‐
ziomach. Termoobieg powietrza zapewnia
szybką eliminację wilgoci, zaś bardziej su‐
che wnętrze piekarnika uniemożliwia prze‐
nikanie różnych smaków i aromatów z jed‐
nej potrawy do drugiej.
Możliwość pieczenia na różnych pozio‐
mach oznacza, że można jednocześnie
piec kilka różnych potraw oraz do trzech
blach ciastek i mini pizz, do natychmiasto‐
wej konsumpcji lub zamrożenia.
W piekarniku można oczywiście piec rów‐
nież tylko na jednym poziomie. W takim
przypadku, korzystać z najniższych pozio‐
mów, w celu łatwiejszego śledzenia prze‐
biegu pieczenia.
Ponadto, piekarnik może być użyty do
przygotowywania przetworów (steryliza‐
cja), pieczenia owoców w syropie oraz do
suszenia grzybów lub owoców.
Grillowanie -
Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie z ociekaczem do
tłuszczu poniżej, aby zapewnić maksymal‐
ną cyrkulację powietrza oraz zapewnić
ściekanie tłuszczu i soków. Takie potrawy
jak ryby, wątróbki i nerki można umie‐
szczać bezpośrednio na ociekaczu do
tłuszczu, wg smaku.
Potrawy powinny być całkowicie wysuszo‐
ne przed grillowaniem, aby zminimalizo‐
wać rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby
lekko nasmarować pędzelkiem zamoczo‐
nym w oleju lub roztopionym maśle, aby
uniknąć nadmiernego ich wysuszenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas grillowania
mięs
Podczas opiekania chleba zaleca się ko‐
rzystanie z najwyższego poziomu.
W czasie pieczenia potrawę należy prze‐
wrócić na drugą stronę (zgodnie z wyma‐
ganiami).
Korzystanie z całej grzałki grilla
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
3. Wybrać poziom dla umieszczenia rusztu
i ociekacza do tłuszczu odpowiednio do
grubości potrawy. Aby zapewnić szybsze
pieczenie, umieścić potrawę bliżej grzał‐
ki, aby zapewnić łagodniejsze pieczenie
- dalej.
Rozgrzewać grill z pełną mocą przez kilka
minut przed włożeniem steków lub tostów.
Wyregulować, zgodnie z potrzebami, tempe‐
raturę oraz zmienić poziom umieszczenia
potrawy podczas pieczenia.
Podczas pieczenia, wentylator chłodzenia i
lampka kontrolna termostatu będą działać w
taki sam sposób, jak przy pieczeniu z ter‐
moobiegiem.
Korzystanie z wewnętrznej części
grzałki Grilla
Wewnętrzna grzałka grilla zapewnia szybkie
i bezpośrednie ciepło w środkowej części ru‐
sztu czy też ociekacza. Korzystając z grzałki
grilla do przygotowywania małych ilości po‐
traw można zaoszczędzić energię.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
3. Wybrać poziom dla umieszczenia rusztu
i ociekacza do tłuszczu odpowiednio do
grubości potrawy oraz zgodnie z instruk‐
cjami grillowania.
Grzałka grilla jest sterowana przez termos‐
tat. Podczas pieczenia, grill włącza się i wy‐
łącza cyklicznie, aby zapobiec przegrzaniu.
Grillowanie na rożnie
Aby skorzystać z rożna, należy:
1. Umieścić ramę rożna na drugim poziomie
od dołu, jak pokazano na ilustracji.
2. Wsunąć pierwsze widełki na rożen, nad‐
ziać potrawę i zabezpieczyć wsuwając
drugie widełki; przymocować widełki do‐
kręcając specjalne śrubki.
9
3. Włożyć koniec rożna w otwór silnika roż‐
na wyraźnie widocznego na środku tylnej
ściany piekarnika.
4. Umieścić przednią część rożna na ramie
rożna.
5. Odkręcić uchwyt.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na symbolu
i pokrętło termostatu na
żądaną temperaturę.
Zaleca się umieszczenie ociekacza na
pierwszym poziomie od dołu po wlaniu
do niego około dwóch szklanek wody.
Tylko górna grzałka piekarnika
Funkcja ta jest odpowiednia do kończenia
pieczenia dań, np. lasagne, zapiekanka, za‐
piekanka serowo-kalafiorowa, itp.
Tylko dolna grzałka piekarnika
Funkcja ta jest szczególnie przydatna do pie‐
czenia spodu do ciasta. Może być również
wykorzystywana do wykończenia zapieka‐
nek lub tart, by mieć pewność, że ciasto bę
dzie dobrze upieczone.
Lampka kontrolna termostatu świeci się
do momentu osiągnięcia odpowiedniej
temperatury. Następnie cyklicznie zapala się
i gaśnie, sygnalizując utrzymywanie tempe‐
ratury.
Pieczenie tradycyjne
Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby uzyskać moc‐
niejsze przyrumienienie potrawy od spodu,
należy umieścić niżej. Aby zwiększyć przy
rumienienie od góry, należy umieścić potra‐
wę na wyższym poziomie.
Materiał blach/formy oraz ich wykończenie
mają wpływ na stopień podpieczenia i zaru‐
mienienia potrawy. Naczynia emaliowane,
ciemne, ciężkie lub z powłoką ograniczającą
przywieranie zwiększają przyrumienienie od
spodu, natomiast szklane naczynia żarood‐
porne, błyszczące blachy z aluminium lub
polerowanej stali odbijają ciepło i powodują
mniejsze przyrumienienie od dołu.
Zawsze umieszczać naczynia centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne przyru‐
mienienie.
Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie do‐
chodziło do wyrastania ciasta i zanieczy‐
szczania wnętrza piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości czyszczenia.
Nie wkładać naczyń, blach ani form bezpo
średnio na spód piekarnika, ponieważ na‐
grzewa się on bardzo mocno i może dojść do
uszkodzenia. W tym ustawieniu ciepło do‐
chodzi zarówno z grzałki dolnej jak i górnej.
Pozwala to na pieczenie na jednym poziomie
i jest szczególnie polecane do dań, które nie
wymagają szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które wymagają ekstra przyrumienienia od
góry, również dobrze pieką się przy użyciu
pieczenia tradycyjnego.
Korzystanie z pieczenia tradycyjnego.
1. Korzystanie z piekarnika tradycyjnego.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na żądaną funkcję
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
Grill turbo
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika w
pozycji
oraz ustawić termostat na wyma‐
ganą temperaturę.
10
Oferuje możliwość alternatywnego pieczenia
potraw zwyczajowo przygotowywanych na
konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i wen‐
tylator pracują naprzemiennie tworząc obieg
gorącego powietrza wokół potraw.
Ostrzeżenie! Przy używaniu tej funkcji
należy nastawić temperaturę
maksymalną na 200°C.
Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem‐
peraturze (150°C-200°C) i dlatego koniecz‐
ne jest rozgrzanie piekarnika przez ok. 10
min.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for‐
mie lub w blasze przez 2/3 całego wymaga‐
nego czasu pieczenia, a następnie odpo
wiednio przybrane przed całkowitym upie‐
czeniem. Dalszy czas pieczenia zależy od
rodzaju przybrania lub nadzienia. Ciasta
biszkoptowe powinny z trudnością odklejać
się od łyżki. Czas pieczenia będzie niepo
trzebnie wydłużony, jeśli ciasto jest zbyt płyn‐
ne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na‐
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na‐
leży zamienić blachy miejscami, a także od‐
wrócić blachy, po upływie około 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg. Mniejsze
kawałki mięsa mogą wyschnąć podczas pie‐
czenia. Ciemne mięso, które musi być do‐
brze wypieczone z zewnątrz, a średnio lub
lekko wypieczone wewnątrz, powinno być
pieczone w wyższej temperaturze
(200°C-250°C).
Białe mięso, drób i ryby, z drugiej strony, wy‐
magają niższej temperatury (150°C-175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki. W przeciwnym razie należy dodać
je w ciągu ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżką
daje się wyczuć opór oznacza to że, mięso
jest upieczone. Rostbefy i filety, które mają
pozostać różowe w środku, muszą być pie
czone w wyższej temperaturze przez krótszy
czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy
włożyć ociekacz do tłuszczu w celu zbierania
skapujących płynów. Aby mięso było soczys‐
te, po jego upieczeniu, zaleca się odczekać
przynajmniej 15 minut przed jego pokroje‐
niem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za‐
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza. Aby ograniczy zjawisko konden‐
sacji, dodawać wodę kilka razy. Przed pod‐
aniem, przygotowane potrawy można utrzy‐
mywać ciepłe w piekarniku.
Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na spodzie piekarnika żadnych
przedmiotów ani przykrywać żadnych części
piekarnika folią aluminiową, w przeciwnym
wypadku może dojść do nadmiernego
wzrostu temperatury, powodującego
uszkodzenie emaliowanej powłoki
piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, składników
oraz ilości płynów w poszczególnych da‐
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników ekspery‐
mentów z pieczeniem w piekarniku, ponie‐
waż późniejsze pieczenie potraw w tych sa‐
mych warunkach pozwoli uzyskać podobne
rezultaty.
11
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe‐
lach.
Pieczenie tradycyjne .
Podane czasy nie obejmują czasu
wstępnego rozgrzewania piekarnika. Pusty
piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez
10 minut.
CIASTA
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Ciasto
ukręcane
2 170
2(1 i 3)
1)
160 45-60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
2 170
2(1 i 3)
1)
160 20-30 W foremce
do ciasta
Sernik 1 175 2 165 60-80 W foremce
do ciasta
Jabłecznik
(Szarlotka)
1 170 2 (1 i 3) 160 90-120 W foremce
do ciasta
Strudel 2 180 2 160 60-80 Na blasze
do piecze‐
nia
Tarta z
dżemem
2 190
2(1 i 3)
1)
180 40-45 W foremce
do ciasta
Ciasto z
owocami
2 170 2 150 60-70 W foremce
do ciasta
Biszkopt 1 170
2(1 i 3)
1)
165 30-40 W foremce
do ciasta
Keks 1 150 2 150 120-150 W foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1 175 2 160 50-60 W formie
do chleba
Małe cias‐
to
3 170 2 150 20-35 Na blasze
do piecze‐
nia
Biszkopty 2 160
2(1 i 3)
1)
150 20-30 Na blasze
do piecze‐
nia
12
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Bezy 2 135
2(1 i 3)
1)
190 60-90 Na blasze
do piecze‐
nia
Bułki 2 200 2 170 12~20 Na blasze
do piecze‐
nia
Ciasto:
Ptyś
2 lub 3 210
2(1 i 3)
1)
170 25-35 Na blasze
do piecze‐
nia
Tarty pła‐
skie
2 180 2 170 45-70 W formie
do ciasta
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
CHLEB I PIZZA
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Biały chleb 1 195 2 185 60-70 W formie
do chleba
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 W formie
do chleba
Bułki 2 200
2(1 i 3)
1)
175 25-40 Na blasze
do piecze‐
nia
Pizza 2 200 2 200 20-30 Na blasze
do piecze‐
nia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
13
TARTY
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Zapiekan‐
ka z maka‐
ronem
2 200
2(1 i 3)
1)
175 40-50 W formie
Tarta wa‐
rzywna
2 200
2(1 i 3)
1)
175 45-60 W formie
Quiche 1 210 1 190 30-40 W formie
Lasagne 2 200 2 200 25-35 W formie
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 W formie
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
MIĘSO
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Wołowina 2 190 2 175 50-60 Na ruszcie
Wieprzo‐
wina
2 180 2 175 100-130 Na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Na ruszcie
Rostbef
krwisty 2 210 2 200 50-60 Na ruszcie
średnio
wypieczo‐
ny
2 210 2 200 60-70 Na ruszcie
wysmażo‐
ny
2 210 2 200 70-80 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
2 180 2 170 120-150 Ze skórą
Gicz wie‐
przowa
2 180 2 160 100-120 2 sztuki
Jagnięcina 2 190 2 175 110-130 Udziec
14
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Kurczak 2 190 2 200 70-85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210-240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120-150 W całości
Gęś 2 175 2 160 150-200 W całości
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawał‐
kach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawał‐
kach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości
Pieczeń
rzymska
2 180 2 170 150 w formie
do chleba
RYBY
TYP PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas pie‐
czenia w
minutach
UWAGI
temperatu‐
ra w °C
temperatu‐
ra w °C
Pstrąg/Do‐
rada
1 190
2(1 i 3)
1)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk/
Łosoś
2 190
2(1 i 3)
1)
175 35-60 4-6 filetów
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Grillowanie -
Podane czasy nie obejmują czasu
wstępnego rozgrzewania piekarnika. Pusty
piekarnik należy zawsze rozgrzewać przez
10 minut.
TYP POTRAWY Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minutach
Kawałki gram tempera‐
tura w °C
1-sza strona 2-ga strona
Steki 4 800 3 250 12~15 12~14
Befsztyki 4 600 3 250 10~12 6~8
15
TYP POTRAWY Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minutach
Kawałki gram tempera‐
tura w °C
1-sza strona 2-ga strona
Kiełbaski 8 / 3 250 12~15 10~12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12~16 12~14
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Kurczak (pierś) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger
1)
6 600 2 250 20-30
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Kanapki 4~6 / 3 250 5~7 /
Tosty 4~6 / 3 250 2~4 2~3
1) Wstępne rozgrzewanie 5'00''
Grill turbo
W przypadku funkcji grill turbo wybrać
maksymalnie temperaturę 200°C.
TYP PO‐
TRAWY
Ilość Grill turbo Czas pieczenia (minuty)
Kawałki gram
Tempera‐
tura w. °C
1-sza stro‐
na
2-ga stro‐
na
Paniero‐
wana pie‐
czeń (in‐
dyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak
(przecięty
na dwa ka‐
wałki)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Udka kur‐
czaka
6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekan‐
ka warzyw‐
na
- - 3 200 20-25 -
Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
16
TYP PO‐
TRAWY
Ilość Grill turbo Czas pieczenia (minuty)
Kawałki gram
Tempera‐
tura w. °C
1-sza stro‐
na
2-ga stro‐
na
Filety ryb‐
ne
4-6 800 3 200 12-15 8-10
Pieczenie na rożnie
TYP POTRAWY Ilość temperatura w
°C
Czas pieczenia
w minutach
Drób 1000 2 250 50-60
Pieczeń 800 2 250 50-60
Podane wartości temperatur są jedynie orientacyjne. Temperatury można dopaso‐
wać do indywidualnych wymagań.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia, należy wyłączyć piekarnik
i poczekać, aż ostygnie.
Do czyszczenia piekarnika nie należy
stosować pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem prac konser‐
wacyjnych lub czyszczenia, należy odłączyć
piekarnik od zasilania elektrycznego.
Aby zapewnić długą pracę piekarnika, należy
regularnie wykonywać poniższe czynności
konserwacyjne:
Wykonywać dopiero po ostygnięciu pie‐
karnika.
Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
Nie należy stosować środków ściernych.
Osuszyć części ze stali nierdzewnej mięk‐
ką ściereczką.
W przypadku uporczywych plam można
zastosować detergenty niepowodujące
ścierania lub dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie‐
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie‐
przepuszczalna. Gorące kwasy z owoców
(np. cytryny, gotowane śliwki, itd.) pozosta
wiają trudne do usunięcia plamy na powierz‐
chniach emaliowanych. Jednakże, takie pla‐
my na dobrze wypolerowanej powierzchni
emaliowej nie mają wpływu na pracę piekar‐
nika. Po każdym użyciu, należy dokładnie
przemyć piekarnik. To jest najłatwiejszy spo‐
sób czyszczenia zabrudzeń. Zapobiega on
przypalaniu zabrudzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą‐
cych należy sprawdzić, czy nadają się one
do czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować ściernych środ‐
ków czyszczących.
Czyszczenie zewnętrznych powierzchni pie‐
karnika
Należy regularnie przecierać panel sterowa‐
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio‐
wą stosując do tego celu delikatną szmatkę
17
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen‐
tu w płynie.
Aby nie uszkodzić lub osłabić szyby w
drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy.
Impregnowanych myjek nie nadających
się do mycia rondli z materiału zapobiega‐
jącemu przywieraniu potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych.
Myjek do piekarniw nasączonych środ‐
kami chemicznymi lub aerozoli.
Zmywaczy rdzy.
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek.
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem. W przypadku
mocnego zabrudzenia wewnętrznej powierz‐
chni drzwi zaleca się stosowanie środków
czyszczących takich jak Hob Brite. Nie sto‐
sować skrobaków do farb do usuwania po‐
zostałości potraw z piekarnika.
Ostrzeżenie! Wyszczerbiona lub
głęboko zadrapana szyba ma mniejszą
wytrzymałość i, aby uniknąć ryzyka
pęknięcia szyby, należy ją wymienić. W
przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z
lokalnym punktem serwisowym.
Komora piekarnika
Emaliowany spód komory piekarnika najle
piej czyści się, gdy piekarnik jest jeszcze
ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik przy
pomocy miękkiej szmatki zamoczonej w
ciepłej wodzie z mydłem. Okresowo należy
wykonać bardziej dokładne czyszczenie sto‐
sując do tego celu markowy środek do czy‐
szczenia.
Grzałka grilla
Ten model został wyposażony w grzałkę gril‐
la zamocowaną na zawiasach, aby ułatw
czyszczenie sufitu komory piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
tej czynności należy sprawdzić, czy
piekarnik ostygł oraz czy jest odłączony od
zasilania elektrycznego.
1
Odkręcić śrubę
mocującą grzałkę
grilla. Podczas prze‐
prowadzania tej
operacji po raz
pierwszy zaleca się
używanie śrubokrę‐
tu.
2
Następnie należy
delikatnie pociąg‐
nąć grzałkę w dół,
aby uzyskać dostęp
do górnej powierz‐
chni komory piekar‐
nika.
Wyczyścić górną powierzchnię wnętrza od‐
powiednim środkiem i wytrzeć do sucha
przed przykręceniem grzałki grilla na jej
właściwe miejsce.
Delikatnie wcisnąć grzałkę grilla na właściwe
miejsce i przykręcić śrubę mocującą.
Ostrzeżenie! Upewnić się, że śruba
mocująca grzałkę jest prawidłowo
dokręcona tak, aby nie spadła ona w trakcie
używania.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Przed czyszczeniem drzwi piekarnika należy
je zdemontować.
1
Otworzyć całko‐
wicie drzwi i zlokali‐
zować dwa zawiasy
łączące drzwi z pie‐
karnikiem.
2
Odblokować i ob
rócić małe dźwignie
znajdujące się na
obu zawiasach.
18
3
Drzwi należy
chwycić obiema rę‐
kami po bokach, a
następnie powoli
obrócić w kierunku
piekarnika do poło‐
żenia w połowie za‐
mkniętego. Delikat‐
nie wyciągnąć drzwi
piekarnika z zawia‐
sów i umieścić na
płaskiej powierzch‐
ni.
Drzwi należy wyczyścić przy pomocy delikat‐
nej szmatki zwilżonej w ciepłej wodzie z myd‐
łem. Nie należy korzystać ze ściernych środ‐
ków czyszczących. Po wyczyszczeniu z po‐
wrotem założyć drzwi piekarnika, wykonując
wyżej opisane czynności w odwrotnej kolej‐
ności.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub
aluminium:
Zaleca się czyszczenie drzwi piekarnika przy
pomocy wilgotnej gąbki. Po wyczyszczeniu,
wytrzeć miękką szmatką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwasów
ani produktów ściernych, ponieważ mogą
one uszkodzić powierzchnię piekarnika. Pa‐
nel sterowania piekarnika należy myć stosu‐
jąc się do tych samych zaleceń.
Ostrzeżenie! NIE CZYŚCIĆ drzwi
piekarnika, gdy szyby jeszcze ciepłe.
Niezastosowanie się do tego zalecenia może
spowodować pęknięcie szyby.
Wyszczerbiona lub głęboko zadrapana
szyba ma mniejszą wytrzymałość i, aby
uniknąć ryzyka pęknięcia szyby, należy ją
wymienić. W przypadku wątpliwości prosimy
o kontakt z lokalnym punktem serwisowym.
Blachy piekarnika i prowadnice blach
piekarnika
W celu ułatwienia czyszczenia ścianek bocz‐
nych można wyjąć prowadnice blach po pra‐
wej i lewej stronie piekarnika.
Demontaż prowadnic
1
Wyciągnąć pro‐
wadnice ze ścianki
piekarnika z przodu.
1
2
2
A następnie od‐
czepić je z tyłu.
Montaż prowadnic
1
2
W celu zamocowania prowadnic należy naj‐
pierw umieścić zaczep w tylnym otworze
montażowym następnie przedni zaczep
umieścić w odpowiedniej pozycji z przodu i
wcisnąć całość na miejsce. Do czyszczenia
prowadnic należy używać ciepłej wody z
mydłem; uciążliwe zabrudzenia usuwa się
dobrze zwilżoną myjką nasączoną mydłem.
Następnie należy dobrze je wypłukać i wy‐
trzeć do sucha miękką szmatką.
Wymiana oświetlenia piekarnika
Odłączyć piekarnik od zasilania.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, musi mieć
następujące parametry:
Moc: 15 W/25 W;
Napięcie: 230 V (50 Hz);
19
Odporność na działanie wysokich tempe‐
ratur do 300°C;
Typ podłączenia: E14.
Żarówki można nabyć w lokalnym punkcie
serwisowym.
Wymiana spalonej żarówki
1. Sprawdzić, czy piekarnik jest odłączony
od zasilania.
2. Nacisnąć szklaną oprawkę i obrócić w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó‐
wek zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę a w jej miejs‐
ce wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
Filtr tłuszczowy
Przed przystąpieniem do tej czynności
należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł
oraz czy jest odłączony od zasilania elek‐
trycznego.
Przed przystąpieniem do pieczenia mięsa
należy zainstalować w piekarniku filtr tłusz‐
czowy, zaczepiając go na wysokości otwo‐
rów wentylatora w tylnej ściance. Zapobieg‐
nie to gromadzeniu się rozpryskiwanego
tłuszczu na wirniku wentylatora. Do czy‐
szczenia uszczelki nie należy stosować pro‐
duktów ściernych. Filtr tłuszczowy nadaje się
do mycia w zmywarce.
Po zakończeniu pieczenia i ostygnięciu pie‐
karnika wyjąć filtr, pociągając go do góry za
wystający uchwyt i wyjąć go z piekarnika.
Po użyciu umyć filtr w ciepłej wodzie z do‐
datkiem mydła.
Filtra tłuszczowego należy używać tylko pod‐
czas smażenia.
Co zrobić, gdy…
Jeśli piekarnik nie działa prawidłowo, przed
skontaktowaniem się z lokalnym punktem
serwisowym Electrolux, należy wykonać na‐
stępujące kontrole:
Ważne! Wzywając serwisanta do usunięcia
wymienionych usterek lub do usunięcia
usterek spowodowanych niewłaściwą
obsługą lub instalacją piekarnika, zosta
Państwo obciążeni kosztami takiej naprawy,
pomimo, że piekarnik jest na gwarancji.
PROBLEM ROZWIĄZANIE
Piekarnik się nie włącza. Sprawdzić, czy wybrana została funkcja
pieczenia i temperatura.
Sprawdzić, czy piekarnik jest właściwie
podłączony, a wyłącznik piekarnika lub
wyłącznik główny piekarnika są włączone
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Zanussi ZOB182CC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla