SEVERIN MULTI-SANDWICH-TOASTER SA 2962 - Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FIN
RUS
Sandwichtoaster
Sandwich Toaster
Gaufrier croque-monsieur
Sandwich Toaster
Sandwichera-Tostadora
Toaster per panini – sandwich
Sandwich-Toaster
Smörgåsgrill / Våffeljärn
Voileipägrilli
Opiekacz do grzanek
Τστιρα για σντυιτς
Тостер для сзндвичей
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Szanowny Kliencie
Przed użyciem urządzenia po raz pierwszy
należy się dokładnie zapoznać się z niniejszą
instrukcją.
Podłączanie do sieci zasilającej
Opiekacz należy podłączyć do sieci
elektrycznej wyłącznie do gniazdka z
uziemieniem, zainstalowanego zgodnie z
przepisami. Należy sprawdzić aby napięcie
sieciowe zgadzało się z napięciem
zaznaczonym na tabliczce znamionowej.
Niniejszy wyrób jest zgodny z
obowiązującymi w UE dyrektywami
dotyczącymi oznakowania produktu.
Zestaw
1. Główna lampka kontrolna
2. Świetlny wskaźnik temperatury
3. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urządzenia)
4. Uchwyt
5. Zatrzask
6. Zamienne płyty grzejne pokryte
warstwą ochronną przed
przywieraniem
a. Płyty do kanapek
b. Płyty do gofrów
c. Płyty do grilla
7. Przycisk zwalniający
8. Dolna obudowa opiekacza
9. Górna obudowa opiekacza
10. Przewód przyłączeniowy z wtyczką
Instrukcja bezpieczeństwa
Przed użyciem aparatu należy dokładnie
sprawdzić czy główny korpus urządzenia
i jego wszystkie elementy czynnościowe
są sprawne i nie noszą śladów
zniszczenia. Jeżeli urządzenie spadło na
twardą powierzchnię, nie nadaje się do
dalszego użytku: nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
działanie aparatu i jego bezpieczeństwo.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Nie należy używać urządzenia bez
załączenia płyt grzejnych.
Uwaga: Ponieważ urządzenie nagrzewa
się do bardzo wysokich temperatur,
należy dotykać wyłącznie uchwytów.
Dotykanie gorących części opiekacza
grozi oparzeniem. Tym samym
niebezpieczeństwem grozi
wydobywająca się gorąca para.
Urządzenie należy wyłączyć i wyjąć
wtyczkę z gniazdka elektrycznego po
zakończeniu czynności, a także wtedy
gdy zauważy się jakiekolwiek usterki
funkcjonowania urządzenia oraz przed
przystąpieniem do czyszczenia.
Należy uważać aby przewód
przyłączeniowy nie dotykał żadnych
gorących części.
Nigdy nie należy ciągnąć za przewód
przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka
elektrycznego.
Należy uważać, aby nie zostawiać bez
nadzoru wolno zwisającego przewodu
przyłączeniowego.
Aby zapobiec zniszczeniu obudowy
urządzenia i przewodu
przyłączeniowego, nie należy stawiać ani
używać opiekacza na lub obok gorących
powierzchni (np. kuchenek) lub przy
płomieniu.
Należy zawsze stawiać urządzenie na
odpowiednio obszernej powierzchni
odpornej na gorące temperatury, zacieki
i plamy.
Opiekacz do grzanek
40
Nie należy dopuszczać używania
opiekacza bez nadzoru, oraz stawiania go
w pobliżu zasłon, firanek, ściennych
szafek i obok jakichkolwiek
łatwopalnych materiałów.
Urządzenie nie jest przystosowane do
bycia uruchamianym przy użyciu
zewnętrznego czasomierza lub
odrębnego systemu zdalnego sterowania.
Nie ponosi się odpowiedzialności, jeśli
szkoda wynikła z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi.
Urządzenie to przeznaczone jest do
użytku domowego a nie komercjalnego.
Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez fachowy i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
przyłączeniowego. Jeśli urządzenie
wymaga naprawy, prosimy wysłać je do
jednego z naszych działów obsługi
klientów. Odpowiednie adresy znajdują
się na karcie gwarancyjnej w języku
polskim.
Użycie po raz pierwszy
-
Należy przez 10 minut grzać opiekacz z
zamkniętymi płytami grzejnymi.
Czynność ta spowoduje usunięcie z
urządzenia typowego zapachu, który
wydziela się przy pierwszym włączeniu.
Należy zapewnić odpowiednią
wentylację w pomieszczeniu.
-
Po zakończeniu czynności należy
opiekacz oczyścić według instrukcji
podanej w punkcie: Konserwacja ogólna
i czyszczenie.
Wymiana płyt grzejnych
Przed przystąpieniem do wymiany płyt
grzejnych należy dokładnie opiekacz
wychłodzić.
-
Aby zamienić płyty, należy otworzyć
urządzenie.
-
Trzymając wciśnięty przycisk
zwalniający, podnieść płytę w kierunku
uchwytu. Przycisk zwalniający może być
teraz zwolniony a płyta może być wyjęta.
-
Aby założyć nową płytę grzejną należy
powtórzyć te czynności w odwrotnym
porządku.
Przed włączeniem urządzenia, należy
sprawdzić czy nowa płyta grzejna jest
poprawnie załączona i zatrzaśnięta na
swoim miejscu.
Eksploatacja
-
Wmontować wybrane płyty grzejne do
opiekacza.
-
Włączyć wtyczkę do gniazdka
elektrycznego; zaświeci się główna
lampka kontrolna.
-
Po nagrzaniu się opiekacza do
odpowiedniej temperatury, świetlny
wskaźnik temperatury zaświeci się, co
oznacza, że urządzenie jest gotowe do
użytku.
-
Otworzyć opiekacz.
-
Włożyć przygotowany produkt
żywnościowy na płytę grzejną dolnej
obudowy i zamknąć górną obudowę z
płytą grzejną.
Zatrzasku używać tylko przy opiekaniu
kanapek, przycisnąć górną obudowę do
jego zaskoczenia.
-
Zaleca się następujące czasy gotowania:
- około 3-5 minut do opiekania kanapek,
- około 5-8 minut do pieczenia gofrów.
Uwaga: W zależności od przepisu,
konsystencji i temperatury ciasta, czas
przyrządzania gofrów może się
zmieniać.
-
Otworzyć opiekacz i wyjąć gotowy
produkt. Aby zapobiec zniszczeniu płyt
grzejnych pokrytych warstwą ochronną
przed przywieraniem, nie używać ostrych
narzędzi przy wkładaniu i wyjmowaniu
produktów żywnościowych.
-
Po użyciu urządzenia należy zawsze
wyjąć wtyczkę z kontaktu elektrycznego.
Konserwacja ogólna i czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia
41
należy urządzenie wyłączyć z sieci i
poczekać aż zupełnie wystygnie. Płytki
opiekacza powinny stygnąć w pozycji
otwartej.
Zanurzanie urządzenia w wodzie i mycie
go wodą jest niedozwolone i może grozić
porażeniem prądem.
Do czyszczenia nie należy stosować
żadnych silnych środków ścierających i
roztworów, jak również ostrych narzędzi
czyszczących.
-
Zewnętrzną część opiekacza można
czyścić nie pozostawiającą pyłków
wilgotną ściereczką.
-
Dla ułatwienia czyszczenia, płyty grzejne
pokryte warstwą ochronną przed
przywieraniem, mogą być wyjęte i
wymyte przy użyciu gorącej wody i
delikatnego płynu do mycia naczyń
Przepisy
Kanapki
Porady praktyczne
-
Kanpaka składa się z dwóch kromek
chleba wypełnionych dowolnym
nadzieniem.
-
Do opiekania nadaje się każdy rodzaj
chleba przeznaczonego na kanapki (typu
sandwicz).
-
Najlepiej jest używać chleba
jednodniowego i przed przygotowaniem
kanapek okroić skórkę.
-
Plasterki sera czy szynki do nadziania
kanapki powinny być przycięte do
kształtu i wielkości kromki chleba.
-
Przed opieczeniem należy lekko
posmarować masłem zewnętrzne strony
kromek chleba, te które stykają się z
płytkami opiekacza. Chleb opieka się
wtedy łatwiej na złoty kolor i kanapka
lepiej zsuwa się z płytki.
1. Kanapka z szynką i serem
Składniki:
4 kromki chleba, masło, 4 plasterki szynki, 2
plasterki żółtego sera, papryka w proszku.
Przygotowanie:
Zewnętrzne strony kromek smarujemy
lekko masłem. Na każdą kromkę kładziemy
po jednym plasterku szynki i sera,
posypujemy papryką, zamykamy kanapki i
domykamy toster.
Podajemy na gorąco.
2. Kanapki z serem
Składniki:
4 kromki chleba, 65g masła, 125 tartego
żółtego sera, masło, 2 żółtka, papryka w
proszku, drobno posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Zewnętrzne strony kromek smarujemy
lekko masłem. Każdą kromkę smarujemy
pastą serową, zamykamy kanapki i toster.
Podajemy na gorąco.
Przygotowanie pasty serowej:
Najpierw należy rozetrzeć masło na pulchną
masę, następnie dodawać tarty ser i żółtka.
Do smaku należy doprawić solą, papryką i
natką pietruszki.
3. Kanapka z rybą
Składniki:
4 kromki chleba do opiekania, masło, 1
puszka tuńczyka, 4 plasterki żołtego sera, 6-8
nadziewanych oliwek (w plasterkach).
Przygotowanie:
Zewnętrzne strony kromek smarujemy
lekko masłem. Na kromkę kładziemy 2
plasterki sera, tuńczyka i oliwki, zamykamy
kanapki kromkami chleba. Opiekamy i
podajemy na gorąco.
Gofry
Składniki:
5 żółtek, 5 łyżek stołowych gorącej wody, 100
g cukru, starta skórka z cytryny, 150 g mąki,
1
/
2
łyżeczki proszku do pieczenia, 5 ubitych
białek,1 łyżka stołowa rumu.
Do posypania: cukier puder
Przygotowanie:
Ucierać żółtka dodając wodę, cukier i skórkę
z cytryny do momentu, aż po włożonym
nożu do masy, ślad po nim nie zginie.
Następnie dodać mąkę przesianą razem z
42
proszkiem do pieczenia oraz rum, ciągle
mieszając. Na koniec delikatnie wmieszać
ubitą pianę z białek. Natychmiast upiec
ciasto. Upieczone gofry posypać cukrem
pudrem i podawać na ciepło.
Wyśmienite Gofry Orzechowe
Składniki:
200 g masła lub margaryny, 75 g cukru, 1
paczka cukru waniliowego, 3 jajka, 150 g
mąki, 1 łyżeczka cukru pudru, 75 g
zmielonych orzechów włoskich lub
laskowych, 1 łyżka stołowa rumu.
Do posypania: cukier puder
Przygotowanie:
Utrzeć tłuszcz, cukier i cukier waniliowy.
Dodać jajka i mąkę przesianą przez sitko
razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec
dodać orzechy i rum. Natychmiast upiec
ciasto. Upieczone gofry posypać cukrem
pudrem. Podawać na ciepło lub zimno.
Należy upewnić się czy wszystkie
składniki mają tę samą temperaturę.
Ciasto może trochę "pocić się", ale jeżeli
gofry były starannie przygotowane, będą
one bardzo delikatne i chrupiące.
Gofry Piaskowe
Składniki:
200 g masła lub margaryny, 100 g cukru,
starta skórka z 1 cytryny, 4 jajka, 200 g mąki,
1
/
2
łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka
stołowa rumu.
Do posypania: cukier puder
Przygotowanie:
Zmieszać tłuszcz, cukier i skórkę z cytryny.
Dodawać jajka jedno po drugim i dobrze
wymieszać. Delikatnie dodawać w małych
ilościach mąkę przesianą przez sitko razem z
proszkiem do pieczenia i na koniec
wmieszać rum. Natychmiast upiec ciasto.
Upieczone gofry posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło lub zimno.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
43
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58

SEVERIN MULTI-SANDWICH-TOASTER SA 2962 - Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla