48
ciemny, zmieni odpowiednio poziom
temperatury lub czas pieczenia.
∙ Wla wiee ciasto do wafl ownicy
bezporednio po wyjciu upieczonego
wczeniej wafl a.
∙ Po zakoczeniu pracy wyj wtyczk z
gniazdka elektrycznego i poczeka a
wafl ownica ostygnie.
Czyszczenie i konserwacja
∙ Przed przystpieniem do czyszczenia
naley wyj wtyczk z gniazdka
elektrycznego i poczeka na ostygnicie
wafl ownicy przy otwartych pokrywach.
∙ Nie zanurza sprztu w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
∙ Do czyszczenia nie naley stosowa
rcych roztworów, ani rodków
cierajcych.
∙
Zewntrzn powierzchni wafl ownicy
mona czyci wycznie mikk,
wilgotn ciereczk.
∙ P yty pokryte warstw nieprzywierajc
mona wyciera delikatn i wilgotn
ciereczk, delikatn szczoteczk lub
gbk.
∙ Narzdzie do roków mona my w
gorcej wodzie z detergentem.
Przepisy:
Wskazówka: Aby uzyska równomierne
zarumienienie, wszystkie skadniki powinny
mie t sam temperatur.
Rożki cynamonowe
Składniki:
50g margaryny lub masa, 75g cukru, 1 jajko,
175g mki, 250ml letniej wody, ½ yeczki
cynamonu
Nadzienie: bita mietana lub lody
Przygotowanie:
Zmiksowa tuszcz i nieco cukru po czym
doda jajko. Na zmian dodawa mk
przesiewan przez sitko i letni wod, w
której uprzednio rozpuszczona zostaa
reszta cukru, a na koniec doda cynamon.
Ubi dobrze ciasto i pozostawi na okoo
30 minut, aby wyroso. Upieczone wafelki
zwin w roki lub rurki.
Rożki cytrynowe
Składniki:
100g margaryny lub masa, 100g cukru, 2
jajka, starta skórka cytryny, 200g mki, 1
yeczka proszku do pieczenia, 125ml letniej
wody, 1-2 yka stoowa soku z cytryny
Nadzienie: bita mietana lub lody
Przygotowanie:
Zmiksowa tuszcz, cukier i skórk z cytryny,
a masa osignie kremow konsystencj,
po czym doda jajka – jedno po drugim.
Na zmian dodawa mk, przesiewan
wraz z proszkiem do pieczenia, oraz letni
wod. Na koniec zmiesza ciasto z sokiem
z cytryny. Ciasto piec bezporednio po
przygotowaniu. Upieczone wafelki zwin w
roki lub rurki.
Rożki czekoladowe
Składniki:
3 jajka, 50g cukru pudru, 100g mki, 30g
mielonych migdaów, 2 yki stoowe startej
czekolady
Nadzienie: bita mietana lub lody
Przygotowanie:
Ubi jajka z cukrem pudrem, a do
osignicia sztywnej pianki. Aby sprawdzi,
czy konsystencja jest ju wystarczajca,
przecign ostrzem noa po powierzchni –
powinien pozosta widoczny lad. Dodawa