Czyszczenie i konserwacja
19
Przed każdym zabiegiem czysz-
czenia i konserwacji odłączyć wyciąg
od sieci elektrycznej (patrz rozdział
„Wskazówki bezpieczeństwa i
ostrzeżenia“).
Obudowa
Informacje ogólne
Powierzchnie i elementy obsługi mo-
gą zostać uszkodzone przez nieod-
powiednie środki czyszczące.
Nie stosować żadnych środków
czyszczących zawierających sodę,
kwasy, chlor lub rozpuszczalniki.
Nie stosować żadnych szorujących
środków czyszczących, jak np.
proszki do szorowania, mleczka do
szorowania, szorujące gąbki, takie
jak np. zmywaki do garnków lub uży-
wane gąbki, które zawierają jeszcze
resztki środków szorujących.
Wilgoć w wyciągu może dopro-
wadzić do uszkodzeń.
Zwrócić uwagę na to, żeby do wycią-
gu nie dostała się żadna wilgoć.
Wyczyścić wszystkie powierzchnie i
elementy obsługi tylko lekko zwilżoną
gąbczastą ściereczką, płynem do my-
cia naczyń i ciepłą wodą.
Na koniec wytrzeć powierzchnie do
sucha za pomocą miękkiego ręcznika
kuchennego.
Szczególne wskazówki dotyczące
powierzchni ze stali szlachetnej
Wskazówki nie obowiązują dla przy-
cisków obsługi.
Wychodząc poza zalecenia ogólne, do
czyszczenia powierzchni ze stali szla-
chetnej nadają się nieszorujące środki
czyszczące do stali szlachetnej.
Aby zapobiec szybkiemu ponownemu
zabrudzeniu, zalecane jest zastosowa-
nie środka do pielęgnacji stali szlachet-
nej (do nabycia w Miele).
Szczególne wskazówki dotyczące
powierzchni z kolorową obudową
Czyszczenie powoduje utworzenie
drobnych zarysowań na powierzchni,
które mogą być widoczne wzależno-
ści od oświetlenia wpomieszczeniu.