Whirlpool AKP 232 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 232
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56283
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (regulowany)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Przycisk programatora długości czasu pieczenia
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pokrętła ukryte:
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia
(aluminiowa):
Grill:
Tacka do
ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądanej funkcji.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aby ustawić żądaną
temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu i będzie się świeciła dopóki piekarnik nie osiągnie
wybranej temperatury - wtedy zgaśnie.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło na pozycji
“0”
.
PROGRAMATOR DłUGOŚCI CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować długość czasu pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy wykonać
pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ustawić
na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia, piekarnik się wyłącza, a programator
znajduje się w pozycji “0”. Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania
długości czasu pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w
pozycji .
Uwaga:
Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramow
długość czasu pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie ma konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika (chyba, że do pieczenia pizzy
i focaccia).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać potrawę w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej wyschnięciu.
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach -
artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
DOLNY ELEMENT GRZEWCZY
Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym np. z ananasem, brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagna, zapiekanka ziemniaczana,
cannelloni, timballi di pasta
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w dzwonkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk, łosoś, dorsz
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryki, pomidory, ziemniaki pieczone
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar t a
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strucle, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, oponki, pierniki
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Bezy, słodkie bułki
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 232 IX Program Chart

Typ
Program Chart