AKP 232
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56283
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (regulowany)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Przycisk programatora długości czasu pieczenia
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pokrętła ukryte:
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia
(aluminiowa):
Grill:
Tacka do
ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądanej funkcji.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aby ustawić żądaną
temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu i będzie się świeciła dopóki piekarnik nie osiągnie
wybranej temperatury - wtedy zgaśnie.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętło na pozycji
“0”
.
PROGRAMATOR DłUGOŚCI CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować długość czasu pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy wykonać
pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ustawić
na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia, piekarnik się wyłącza, a programator
znajduje się w pozycji “0”. Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania
długości czasu pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w
pozycji .
Uwaga:
Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować
długość czasu pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie ma konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika (chyba, że do pieczenia pizzy
i focaccia).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać potrawę w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej wyschnięciu.
TERMOWENTYLATOR
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach -
artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
DOLNY ELEMENT GRZEWCZY
• Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
• Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.