4
Miskę umieścić na części
łączącej, z uchwytem
s
kierowanym do tyłu robota, a
n
astępnie przekręcić ją w
kierunku zgodnym z ruchem
w
skazówek zegara, aby
z
ablokować ją na miejscu.
5 Ostrza tnące umieścić w misce
n
asadki. Przekręcić i w razie
konieczności nacisnąć, aby
wpasować je na miejsce. Z
ostrzami tnącymi należy
obchodzić się ostrożnie – są
bardzo ostre. Trzymać je należy
za uchwyt.
6 Pokrój składniki i umieść w misie,
upewniając się, że są
rozprowadzone równomiernie.
7 Na misce zamocować pokrywę –
umieścić rurę podajnika za
uchwytem, a następnie nacisnąć
ją w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby
zablokować ją we właściwym
położeniu. Pokrywkę można
zamocować w czterech różnych
pozycjach.
●
W razie problemów z
zakładaniem pokrywy zdjąć
nasadkę i na chwilę włączyć
robot. Następnie ponownie
zamocować nasadkę.
8 Założyć popychacze.
9 Włączyć urządzenie i wybrać
odpowiednią prędkość.
Rozdrabniać składniki do
momentu uzyskania żądanej
konsystencji.
10 Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
11 Zdjąć nasadkę z głowicy napędu,
przekręcając ją w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i unosząc. Rozmontować
nasadkę. (Aby zdjąć miskę z
części łączącej, chwycić
podstawę części łączącej,
przekręcić miskę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i unieść ją . W razie
problemów z odłączeniem części
łączącej od miski, ponownie
zamocować miskę z częścią
łączącą na głowicy napędu.
Przekręcać złożone elementy w
k
ierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara do momentu
w
yczucia oporu, a następnie
p
rzekręcić miskę dalej, aby
odblokować ją z części łączącej
.)
wskazówki
●
Składniki należy pokroić przed
u
mieszczeniem w misce. Mięso,
chleb, warzywa i inne produkty
żywnościowe o podobnej
konsystencji należy pokroić w
kostkę o boku około 2 cm.
Herbatniki należy połamać na
kawałki i wrzucić do tuby
podającej podczas pracy miksera.
●
Aby zmiksować zupy, należy
odcedzić składniki i włożyć stałe
składniki do miski. Zmiksować, a
następnie dodać z powrotem do
składników płynnych.
●
Podczas przygotowywania ciasta
należy stosować stałe tłuszcze
pocięte w kostkę o boku 2 cm z
lodówki. Mieszać mąkę aż do
uzyskania kruszonki. Stopniowo
dodawać dostateczną ilość wody
do tuby podającej, aby uzyskać
ciasto. Natychmiast po połączeniu
się składników wyłączyć
urządzenie.
●
Przy stosowaniu ostrza tnącego
należy uważać, aby nadmiernie
nie zmiksować składników.
●
Lepsze wyniki przy mieszaniu
ciast uzyskuje się, stosując
ubijaczkę K w misce do
mieszania.
tarcze tnące
Do większości zastosowań
używać prędkości 1 do 2.
Gdy konieczne będzie użycie
większej mocy, zwiększyć
prędkość do 3.
Tarcza krojąca/trąca służy do
krojenia lub tarcia owoców,
warzyw i sera, a tarcza do
krojenia w słupki julienne do
krojenia warzyw np. ziemniaków i
marchwi.
uwaga – nie dopuścić, by miska
zapełniła się aż po tarczę tnącą:
miskę należy regularnie
opróżniać.
83