Zanussi ZOU643X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
ZANUSSI
_____________________
KUCHNIA
ZOU 643
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE"CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE)STWA.................................4
PIERWSZE W+'CZENIE .......................................................................6
OPIS URZ'DZENIA ...............................................................................7
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ..........................................9
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................12
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................14
USUWANIE USTEREK.........................................................................16
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................17
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................17
INSTALACJA........................................................................................18
ZABUDOWA.........................................................................................20
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE)STWA
Przed przyst;pieniem do pod;czenia i eksploatacji urz;dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si> z instrukcj; obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa@ne wskazówki i porady dotycz;ce
prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz;dzenia.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania
urz;dzenia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
W przypadku sprzeda@y urz;dzenia nale@y przekazaC nowemu u@yt-
kownikowi tak@e instrukcj> obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia
do instalacji elektrycznej moe
wykona wycznie instalator z
odpowiednimi uprawnieniami,
zgodnie z obowizujcymi prze-
pisami.
W przypadku konieczno$ci wyko-
nania modyfikacji instalacji elek-
trycznej, wszystkie prace naley
powierzy uprawnionemu elektry-
kowi.
Pod;czaj;c inne urz;dzenia
elektryczne do gniazdka zasila-
j;cego w pobli@u piekarnika,
nale@y zwróciC uwag>, aby
przewód zasilaj;cy nie dotyka
gor;cych pól grzejnych pyty
do gotowania i nie zosta przy-
trzaEni>ty drzwiczkami piekar-
nika.
Zwróci uwag(, aby urzdzenie
nie stao na przewodzie zasilaj-
cym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wy-
cznie do pieczenia potraw na
potrzeby gospodarstwa domowe-
go i nie wolno uywa go do in-
nych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarni-
ka podczas pieczenia (lub po
jego zakoGczeniu) nale@y od-
sun;C si> od urz;dzenia – z
wn>trza wydostanie si> gor;ca
para.
Wszelkie zmiany cech i modyfi-
kacje urzdzenia stwarzaj po-
wane zagroenie dla uytkowni-
ka.
Urzdzenie nagrzewa si( w cza-
sie pracy (i zatrzymuje ciepo na
jaki$ czas po zako-czeniu pie-
czenia). Zachowa szczególn
ostrono$, zwaszcza przy doty-
kaniu elementów wewn(trznych.
Po zako-czeniu pieczenia naley
zawsze wyczy piekarnik, usta-
wiajc pokr(ta w pooeniu „WY-
12CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobie-
ga niszczeniu si( wewn(trznych
powierzchni piekarnika. Resztki
ywno$ci i tuszczu mog zapali
si(.
Nie przykrywa adnych elemen-
tów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy
clean” (je$li wyst(puj) naley
my wod z dodatkiem agodne-
go detergentu.
5
Do czyszczenia piekarnika nie
wolno uywa pary lub urzdze-
parowych.
Przed przystpieniem do czysz-
czenia naley wyczy urzdze-
nie / wykr(ci bezpiecznik i po-
czeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si(, e ruszt i tace s
prawidowo woone w prowadni-
ce.
Pod;czenie do kilku faz bez
przewodu zerowego (400V) do-
prowadzi do uszkodzenia urz;-
dzenia.
BezpieczeGstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do
obsugi wycznie przez osoby
dorose. Nie naley zezwala
dzieciom na manipulowanie ele-
mentami sterujcymi i zabaw(
urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si( podczas
pracy. Nie zezwala dzieciom na
przebywanie w pobliu wczone-
go urzdzenia! Po wyczeniu
urzdzenia naley pami(ta, e
drzwiczki piekarnika pozostaj
jeszcze przez duszy czas gor-
ce.
Podczas pieczenia potraw w
piekarniku lub mi(sa na grillu,
drzwiczki piekarnika i obudowa s
bardzo gorce, dlatego nie naley
zezwala dzieciom na przebywa-
nie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia
elektryczne do gniazdka zasilaj-
cego w pobliu piekarnika, naley
zwróci uwag(, aby przewód za-
silajcy nie dotyka gorcych
elementów piekarnika i nie zosta
przytrza$ni(ty jego drzwiczkami.
Producent
Electrolux Home Products Italy,
S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia na-
ley powierza personelowi auto-
ryzowanych placówek serwiso-
wych wskazanych przez produ-
centa. Do napraw stosowane s
wycznie oryginalne cz($ci za-
mienne.
Usterek nie naley usuwa we
wasnym zakresie, gdy mona
spowodowa straty rzeczowe, jak
równie obraenia ciaa. Naprawy
wykonywane przez osoby nie-
uprawnione stwarzaj powane
zagroenie dla uytkownika.
ObjaEnienie symboli
u@ywanych w instrukcji
obsugi
Wskazówki dotyczce bez-
piecze-stwa
Kolejno$ czynno$ci
Praktyczne wskazówki
Urz;dzenie spenia
wymagania dyrektyw Unii
Europejskiej:
73/23 – 90/683 (wytyczne dot.
niskich napi();
89/336 (wytyczne dot. kompaty-
bilno$ci elektromagnetycznej);
93/68 (ogólne wytyczne) cznie
ze zmianami.
6
PIERWSZE W+'CZENIE
Urzdzenie b(dzie gotowe do
pracy po ustawieniu aktualnej
godziny (patrz wskazówki w
instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia
naley:
a) pokr(to termostatu ustawi na
pozycj( MAX,
b) pokr(to wyboru funkcji ustawi
na nagrzewanie górn i doln
grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i na-
grzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy
(otworzy okno).
Powtórzy powysze czynno$ci dla
nagrzewania z nawiewem oraz
grilla.
Podczas pierwszego nagrzewania
piekarnika moe by wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Powodem
jest wypalanie si( warstwy tuszczu
pozostaej po procesie produkcyj-
nym. Jest to cakowicie normalne
zjawisko. Po nagrzaniu pustego
piekarnika naley pozostawi go do
ostygni(cia, a nast(pnie umy
mi(kk $ciereczk nasczon a-
godnym $rodkiem do mycia.
Rys. 1
Aby otworzyC drzwiczki pie-
karnika, nale@y zawsze przy-
trzymaC uchwyt na Erodku -
jak pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika
po raz pierwszy naley staran-
nie umy wszystkie akcesoria
i wn>trze piekarnika.
7
OPIS URZ'DZENIA
1. Panel steruj;cy
2. Pokr>to pola grzejnego
przód, prawe
3. Pokr>to pola grzejnego
ty, prawe
4. Pokr>to pola grzejnego
ty, lewe
5. Pokr>to pola grzejnego
przód, lewe
6. Pokr>to termostatu
7. Lampka kontrolna termostatu
8. Pokr>to wyboru funkcji
9. Lampka kontrolna piekarnika
10. Grill
11. OEwietlenie piekarnika
12. Tabliczka znamionowa
8
Pokr>to wyboru funkcji (rys.1)
i termostatu (rys. 2)
Aby ustawi wybran opcj( nagrze-
wania i temperatur(, naley obróci
pokr(to i ustawi na symbolu wa-
$ciwej funkcji / temperatury.
Rys. 1
Rys. 2
0 pozycja „Wyczony” / OFF
wewn(trzne o$wietlenie pie-
karnika (bez wyboru funkcji
nagrzewania)
pieczenie tradycyjne – ciepo
dochodzi z dolnej i górnej
grzaki, zapewniajc równo-
mierne nagrzewanie piekarni-
ka.
nagrzewanie z nawiewem go-
rcego powietrza (termo-
obieg) – do pieczenia kilku
potraw na kilku poziomach,
bez przenikania aromatów.
grill - do pieczenia na grillu.
Pokr>ta pól grzejnych
Rys. 3
Pokr(ta pól grzejnych (rys. 3) znaj-
duj si( na panelu sterujcym
kuchni. Kade z pokr(te posiada
siedem pozycji:
0 = wyczony
1 = minimalny stopie- mocy grzej-
nej
3 = maksymalny stopie- mocy
grzejnej
Mona take wybra pozycje po-
$rednie.
W czasie przyrz;dzania po-
traw na tuszczu nale@y za-
chowaC szczególn; ostro@-
noEC, gdy@ mo@e dojEC do
ich zapalenia si>.
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury
zapala si( lampka kontrolna termo-
statu. Lampka ta ga$nie, je$li usta-
wiona temperatura zostanie osi-
gni(ta i ponownie zapala si(, kiedy
piekarnik jest nagrzewany.
9
Lampka kontrolna piekarnika
Pod$wietlona lampka kontrolna
wskazuje, e piekarnik pracuje.
Termostat bezpieczeGstwa
Urzdzenie wyposaone jest w ter-
mostat bezpiecze-stwa, który od-
cza dopyw energii elektrycznej, aby
nie dopu$ci do nadmiernego na-
grzania piekarnika (wskutek niepra-
widowej obsugi urzdzenia lub
uszkodzenia jakiego$ elementu).
Ponowne wczenie urzdzenia na-
st(puje automatycznie po spadku
temperatury.
Je$li termostat bezpiecze-stwa za-
dziaa wskutek nieprawidowego
ustawienia urzdzenia, wystarczy,
e po ochodzeniu piekarnika zosta-
nie usuni(ta przyczyna b(du.
Je$li jednak termostat bezpiecze--
stwa zadziaa wskutek uszkodzenia
jakiej$ cz($ci, wtedy usterk( naley
zgosi w autoryzowanym zakadzie
serwisowym.
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia
drzwiczki piekarnika
musz; byC zawsze
zamkni>te.
Urzdzenie jest wyposaone w sys-
tem obiegu powietrza i staego od-
prowadzania pary. Umoliwia przy-
gotowania potraw delikatnych we-
wntrz, a chrupkich z wierzchu, mi-
mo wilgotnego powietrza wewntrz
piekarnika. Dodatkowo czas pie-
czenia i zuycie energii b(d ni-
sze. W czasie pieczenia z piekarni-
ka wydostaje si( para (po otwarciu
drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika
podczas pieczenia (lub po jego
zakoGczeniu) nale@y odsun;C si>
od urz;dzenia – z wn>trza wydo-
stanie si> gor;ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje
górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie$ci na
$rodkowym poziomie. Je$li potrawa
wymaga mocniejszego rumienienia
spodu wybra niszy poziom. Je$li
potrawa wymaga mocniejszego
zrumienienia wierzchu naley usta-
wi naczynie na wyszym poziomie.
Nagrzewanie z nawiewem
gor;cego powietrza
(termoobieg)
Ciepo rozprowadzane jest przez
wentylator znajdujcy si( w tylnej
$ciance piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze
rozdzielane jest w piekarniku szyb-
ko i równomiernie.
Dzi(ki temu mona piec jednocze-
$nie kilka potraw na rónych pozio-
mach (rys. 4).
Zalet tej opcji nagrzewania jest
fakt, e dzi(ki cigej cyrkulacji po-
wietrza nie zostaj przenoszone za-
pachy oraz smak z jednej potrawy
na inn, a wilgotne powietrze jest
natychmiast odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym
poziomie, zaleca si( wsuni(cie bla-
chy do dolnego poziomu, poniewa
uatwi to obserwowanie potrawy.
10
Piekarnik mona take wykorzysta
do pasteryzacji ywno$ci, suszenia
grzybów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia
na grillu naley posmarowa olejem
mi(so i ryby, a nast(pnie uoy je
na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu
jest uzaleniony od grubo$ci pro-
duktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, na-
ley wsun tac( na skapujcy
tuszcz, wlewajc do niej nieco wo-
dy, aby unikn przypalenia resztek
tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w $redniej tem-
peraturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si(
wst(pne nagrzewanie piekarnika
przez okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika
przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w forem-
ce spr(ynowej lub na blaszce
przez 2/3 cznego czasu, a na-
st(pnie przed cakowitym upiecze-
niem ciasta udekorowa je lub uo-
y dodatki. Ko-cowy czas piecze-
nia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo$ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto
ucierane trudno odrywa si( od yki.
W ten sposób naley sprawdzi, czy
np. do ciasta nie dodano zbyt duo
pynu. Wtedy czas pieczenia wydu-
yby si( niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na
trzech poziomach jednocze$nie, za-
lecamy pozostawienie pustego po-
ziomu pomi(dzy dwoma najniszy-
mi blachami (rys. 4).
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa
kawaki mi(sa o wadze powyej 1
kg, gdy mniejsze kawaki mog
podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi(so, które dobrze opieka
si( na zewntrz, ale w $rodku musi
pozosta owe lub czerwone, na-
ley piec w wyszej temperaturze
(200-250
o
C).
Jasne mi(so, drób i ryby naley piec
w $redniej temperaturze (150-
175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa
do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego cza-
su pieczenia, natomiast przy du-
szym czasie pieczenia, dodawa w
ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa-stwo sprawdzi, czy
mi(so jest ju upieczone, naley
wykona tzw. „prób( yki”. Je$li
wyczuj Pa-stwo opór po naci$ni(-
ciu mi(sa yk, oznacza to, e jest
ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj
wewntrz pozosta owe, naley
piec w wyszej temperaturze przez
krótszy czas.
Piekc mi(so bezpo$rednio na
ruszcie, naley wsun do dolnego
poziomu brytfann(, do której b(dzie
$cieka sos z mi(sa podczas pie-
czenia.
Przed pokrojeniem naley pozosta-
wi piecze- jeszcze na 15 minut,
aby nie wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si( dymu
w piekarniku, naley wla troch(
wody do brytfanny, do której $cieka
11
tuszcz. Aby nie dopu$ci do two-
rzenia si( skroplin, naley kilkakrot-
nie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzy-
ma w stanie ciepym, wkadajc je
do piekarnika i ustawiajc najnisz
temperatur(.
Uwaga!
Nie umieszcza adnych przedmio-
tów na dnie piekarnika, nie przykry-
wa go foli aluminiow, gdy pod-
czas pieczenia moe doj$ do
uszkodzenia emaliowanych po-
wierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aro-
odpornych naczy-, garnków lub folii
aluminiowej, kadc je na blasze /
ruszcie.
Uwaga!
Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu
oraz blachy na tuszcz, naley uwa-
a, aby nie uszkodzi emaliowa-
nych $cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od
rodzaju potrawy, jej konsystencji i
obj(to$ci. Zalecamy obserwowanie
czasu pieczenia na pocztku korzy-
stania z piekarnika i ustalenie czasu
pieczenia zgodnego z Pa-stwa
upodobaniami dotyczcymi np.
stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie
charakter orientacyjny.
Pieczenie z nawiewem
Rys. 4
12
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z
nawiewem
Waga (gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W
foremce
Jab!ecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Na
blasze
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Chleb i pizza
1000
Bia!y chleb
1 190 2 180 40 – 60
1-2
bochenki
500
-ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500
Bu!ki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250
Pizza
1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200
2
(1+3)
175 40 – 50
Jarzynowa 2 200
2
(1+3)
175 45 – 60
Quiche
2 200
2
(1+3)
175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi#so i drób
1000
Piecze4 wo!owa
2 200 2 175 50 – 70
Na
ruszcie
1200
Piecze4 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130
Na
ruszcie
1000
Piecze4 ciel5ca
2 200 2 175 90 – 120
Na
ruszcie
13
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na
ruszcie
1200
Piecze4 z jagni5cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
3000
G5:
2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
1200
Zaj>c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawa!kac
h
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200
2
(1+3)
175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200
2
(1+3)
175 30 - 40 4 filety
Pieczenie na grillu
Ilo'(
Czas pieczenia w
minutach
Potrawa
Kawa*ki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie!baski pieczone 8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak (po!ówka) 2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Uwaga!
1. Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst(pnego nagrzewania
piekarnika. Przed woeniem pizzy / chleba zalecamy wst(pne nagrzewanie
piekarnika przez okoo 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz pieczenia na kilku pozio-
mach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz by zamkni(te.
Podane czasy pieczenia maj charakter orientacyjny.
14
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do
czyszczenia urz;dzenia na-
le@y je wy;czyC i pozosta-
wiC do ostygni>cia. Nie
u@ywaC pary lub urz;dzeG
parowych. Przed przyst;-
pieniem do mycia i innych
czynnoEci konserwacyjnych
nale@y urz;dzenie od;czyC
od zasilania elektrycznego.
Po ostygni(ciu piekarnika mona
przystpi do czyszczenia.
Uywajc $rodków czyszczcych w
sprayach naley zachowa szcze-
góln ostrono$, aby detergent nie
dosta si( do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Elementy stalowe naley oczy$ci i
opuka wod, a nast(pnie wypole-
rowa.
Uywa $rodków przeznaczonych
do czyszczenia piekarników oraz
elementów ze stali nierdzewnej, do-
st(pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wo-
d z dodatkiem agodnego $rodka
czyszczcego.
Do mycia nie stosowa $rodków
szorujcych.
Cz($ci ze stali szlachetnej i szyb( w
drzwiach piekarnika wyciera such
i mi(kk $ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpo-
wiednie $rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa
i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, $liwek itp.) mo-
g spowodowa powstanie mato-
wych plam na powierzchni emalio-
wanej. Tego typu plamy na po-
wierzchni emaliowanej nie wpywaj
jednak ujemnie na funkcjonowanie
piekarnika.
Piekarnik naley czy$ci po kadym
uyciu, gdy wtedy zabrudzenia
mona najszybciej i najatwiej usu-
n. W ten sposób resztki potraw
nie przypalaj si( podczas nast(p-
nego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym
lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn
szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwa-
sów lub produktów $ciernych, gdy
mog one uszkodzi powierzchni(
urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy$ci w
podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek
piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek pie-
karnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona na-
st(pujce czynno$ci:
cakowicie otworzy drzwiczki
piekarnika, ustali zawiasy trzy-
majce drzwiczki piekarnika; ma-
e dSwignie, znajdujce si( na
obu zawiasach poluzowa i ob-
róci (rys. 5)
wolno zamkn drzwi, a dotkn
do dwóch dSwigni;
przytrzyma drzwiczki po lewej i
prawej stronie, a nast(pnie po-
pchn w kierunku piekarnika i
wyj na zewntrz.
odstawi drzwiczki w bezpieczne
miejsce (pooy poziomo).
15
Rys. 5
Po umyciu ponownie zamontowa
drzwi, wykonujc opisane wyej
czynno$ci w odwrotnej kolejno$ci.
Po spasowaniu dSwigni z zawiasami
drzwi b(d prawidowo umocowane.
Wymiana @ arówki w piekarniku
Przed przyst;pieniem do wy-
miany @arówki nale@y wy;czyC
urz;dzenie z sieci zasilaj;cej.
Tarówka musi posiada nast(puj-
ce parametry:
a) struktura odporna na wysok;
temperatur> (do 300
o
C)
b) napi>cie / cz>stotliwoEC: 230
V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk(, wcisn
oson( szklan i odkr(ci $rub( (rys.
6).
Wykr(ci spalon arówk(. Wkr(ci
now arówk(. Ponownie zaoy
oson( szklan. Podczy urzdze-
nie do zasilania.
Rys.6
16
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno$ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno$ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni>cia usterki
Piekarnik nie
w
cza si(.
Sprawdzi, czy pokr(ta s ustawione na okre-
$lon funkcj( i temperatur(.
Sprawdzi, czy urzdzenie jest prawidowo w-
czone, wtyczka jest w gniazdku, czy nastpia
przerwa w dopywie prdu, czy przecznik zasi-
lania jest ustawiony na ON (W12CZONY).
Lampka kontro-
lna termostatu
piekarnika nie
$wieci si(.
Termostat ustawi na wybran temperatur(.
Pokr(to wyboru funkcji ustawi na wybran
funkcj(.
Tarówka
piekarnika nie
$wieci si(.
Pokr(to wyboru funkcji ustawi na wybran
funkcj(.
Kupi now arówk( o odpowiednich parame-
trach w punkcie serwisowym i wymieni j
zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obsugi.
Czas pieczenia
jest zbyt dugi
lub zbyt krótki.
Przeczyta wskazówki dotyczce czasów pie-
czenia.
Wewntrz pie-
karnika i na po-
trawach osadza
si( skroplona
woda.
Nie pozostawia potraw po upieczeniu w pie-
karniku duej ni 15-20 minut.
Koszty usuni(cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa- serwisu pokrywa klient.
17
AUTORYZOWANY SERWIS
Je$li po wykonaniu opisanych w po-
przednim rozdziale czynno$ci
sprawdzajcych, urzdzenie nadal
nie funkcjonuje, usterk( naley
zgosi w autoryzowanym zakadzie
serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym nale-
y opisa objawy usterki, poda
model, numer produktu i numer se-
ryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si( na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si( wycznie
oryginalne cz($ci zamienne.
Urzdzenie posiada gwarancj( udo-
kumentowan kart, która wydawa-
na jest wraz z instrukcj przy sprze-
day urzdzenia.
W przypadku braku karty gwaran-
cyjnej naley zada jej od sprze-
dawcy i wpisa dat( sprzeday,
model, numer fabryczny. Dane te
znajduj si( na tabliczce znamio-
nowej.
Kart( gwarancyjn naley zachowa
i w przypadku naprawy okaza j
personelowi autoryzowanego zaka-
du serwisowego wraz z rachunkiem
zakupu. Naprawa b(dzie wykonana
odpatnie, w przypadku braku orygi-
nalnej i wanej karty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwa-
rancji, udzielonej przez producenta
urzdzenia.
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wysoko:C 593 mm
Szeroko:C 560 mm
Wymiary wyci#cia
G!5boko:C 550 mm
Wysoko:C 335 mm
Szeroko:C 405 mm
G!5boko:C 400 mm
Wymiary piekarnika
Pojemno:C komory piekarnika 56 litrów
Zakres temperatury
50°C – 230 °C
Warto'( pod*-czenia
Dolna grza!ka 1000 W
Górna grza!ka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grza!ka grilla 1650 W
O:wietlenie wewn5 trzne piekarnika 25 W
Wentylator 30 W
F>czna warto:C pod!>czenia 1850 W
Zasilanie sieciowe cz5stotliwo:C / napi5cie 50 Hz / 230 V
18
Urz;dzenie wspópracuje z nast>puj;cymi modelami pyt grzejnych:
pyta ZK 64 ; max. warto$ podczenia (piekarnik+pyta): 5,8 kW
pyta ZK 630; max. warto$ podczenia (piekarnik+pyta): 7,6 kW
pyta ZK 640; max. warto$ podczenia (piekarnik+pyta): 7,4 kW
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian.
Znamionowa moc grzejna:
Piekarnik z pyt ceramiczn: 7,650 kW – 8,350 kW – 9,450 kW – 9,250 kW.
INSTALACJA
Wszystkie czynnoEci zwi;za-
ne z instalacj; urz;dzenia na-
le@y wykonaC zgodnie z obo-
wi;zuj;cymi przepisami bez-
pieczeGstwa. Wszelkie prace
instalacyjne mog; wykonywaC
wy;cznie osoby z odpowied-
nimi kwalifikacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funkcjo-
nowao po ustawieniu w zabudowie,
meble do zabudowy lub wn(ka mu-
sz posiada odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisa-
mi, wszystkie elementy zabezpiecza-
jce przed dotkni(ciem przewodów
pod napi(ciem i cz($ci izolacyjnych
musz by w taki sposób zamoco-
wane, aby nie mona byo ich zde-
montowa bez uycia narz(dzi. Do-
tyczy to równie cz($ci bocznych na
pocztku i ko-cu linii zabudowy.
Pod;czenie do instalacji
elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia
urzdzenia do instalacji elektrycznej,
naley sprawdzi, czy zostay spe-
nione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja do-
mowa musi odpowiada maksy-
malnemu obcieniu urzdzenia
(patrz warto$ci na tabliczce zna-
mionowej).
2. Instalacja domowa musi posia-
da uziemienie zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy
wycznik musi by dost(pny po
zainstalowaniu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez
przewodu zasilajcego, gdy w za-
leno$ci od rodzaju zasilania, ko-
nieczny jest przewód z odpowied-
ni wtyczk przystosowan do ob-
cienia podanego na tabliczce
znamionowej.
Przewody podczeniowe musz
odpowiada nast(pujcym typom,
z uwzgl(dnieniem koniecznego
przekroju znamionowego
(3x1,5mm
2
):
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je$li podczenie wykonano bez
wtyczki lub wtyczka jest niedo-
st(pna, naley zamontowa po-
mi(dzy urzdzeniem i instalacj
sieciow wielobiegunowy wycz-
nik (np. zabezpieczenie, przecz-
nik LS) z rozwarciem styków mini-
19
mum 3mm. Przewód uziemiajcy ó-
to-zielony nie moe zosta przerwany
przez wycznik.
Przewód zasilajcy musi posiada
taki przekrój, aby w adnym punkcie
nie zostaa osigni(ta temperatura
wysza ni 50
o
C (powyej tempe-
ratury otoczenia). Po wykonaniu
podczenia naley sprawdzi
wszystkie elementy grzejne, w-
czajc je na ok. 3 minuty.
Urz;dzenie nale@y pod;czyC do 3 faz, w sposób pokazany na rysunku.
Pod;czenie fazy do styku 4 i 5 spowoduje spalenie urz;dzenia.
Zalecamy, aby pod;czenia dokona wykwalifikowany elektryk.
Po;czenie elektryczne z pyt; do gotowania
Urzdzenie to moe by podczone do modeli pyt wymienionych na pocztku
instrukcji obsugi (lub sprzedawanych w komplecie). Wtyczka do poczenia z
pyt do gotowania znajduje si( na obudowie kuchenki.
Z pyty do gotowania wyprowadzone s przewody poczeniowe elementów
grzejnych i przewód ochronny. Przewody te zaopatrzone s w ko-cówki kon-
taktowe.
Wtyczki i przewody poczeniowe naley woy do odpowiedniego gniazdka.
Mo@liwoEC nieprawidowego pod;czenia jest wykluczona.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoEci za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowi;zuj;cych przepisów
bezpieczeGstwa.
20
ZABUDOWA
Aby urzdzenie prawidowo funk-
cjonowao po ustawieniu w zabudo-
wie, meble pod zabudow( lub wn(-
ka musz posiada odpowiednie
wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami wszystkie elementy zabezpie-
czajce przed dotkni(ciem przewo-
dów pod napi(ciem i cz($ci izola-
cyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo
ich zdemontowa bez uycia narz(-
dzi.
Dotyczy to równie cz($ci bocznych
na pocztku i ko-cu linii zabudowy.
Urzdzenie naley do klasy Y w za-
kresie ochrony ogrzewania $rodowi-
ska. Oznacza to, e urzdzenie mo-
e by ustawione cz($ci tyln lub
$ciank boczn do wyszych mebli,
urzdze- lub $cian.
Z drugiej strony mog; byC do-
stawiane inne urz;dzenia lub me-
ble wy;cznie o takiej samej wy-
sokoEci jak kuchenka.
Wymiary piekarnika (rys. 9)
Rys. 9
Zabudowa pod blatem
Wn(ka musi mie wymiary wskaza-
ne na rysunku nr 10. Przed zabu-
dow urzdzenia, naley podczy
piekarnik do pyty (patrz odpowiedni
rozdzia w instrukcji). Urzdzenie
wsun do wn(ki szafki. Nast(pnie
otworzy drzwiczki piekarnika i za
pomoc 4 $rub pasujcych dokad-
nie do otworów ramy przymocowa
piekarnik do szafki (rys. 11).
Rys. 10
Rys. 11
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Zanussi ZOU643X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi