10-Series Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
81
• Artykuły spożywcze mogą być przechowywane tylko w oryginalnych
opakowaniach lub w odpowiednich pojemnikach.
• Pozostawianie drzwi urządzenia otwartych przez dłuższy czas może
spowodować znaczny wzrost temperatury w jego komorach.
• Regularnie czyścić powierzchnie, które mogą mieć kontakt
z żywnością i dostępnymi układami odprowadzania wody.
• Surowe mięso i ryby należy przechowywać w odpowiednich
pojemnikach, tak aby nie miały one kontaktu z innymi produktami
żywnościowymi ani nie kapały na nie.
• Jeśli urządzenie pozostaje puste przez długi czas:
–Wyłączyć urządzenie.
– Odmrozić urządzenie.
– Oczyścić i osuszyć urządzenie.
– Pozostawić otwarte drzwi, aby w urządzeniu nie rozwijała się
pleśń.
• Gdy temperatura w pomieszczeniu, w którym znajduje się lodówka,
przez dłuższy czas wynosi poniżej +10°C, nie można zapewnić
równomiernej regulacji temperatury w zamrażalniku. Może to
doprowadzić do wzrostu temperatury w zamrażarce oraz
do rozmrożenia przechowywanych w nim produktów.
Ryzyko obrażeń
• W przypadku nieprawidłowego ich użytkowania drzwi urządzenia lub
zamrażalnika mogą całkowicie odłączyć się od urządzenia. Zamknąć
i przycisnąć drzwi do momentu usłyszenia wyraźnego odgłosu zatrza-
śnięcia po górnej i dolnej stronie.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
A
UWAGA! Niebezpieczeństwo uszkodzenia
• Jeśli drzwi nie są prawidłowo zablokowane po przeciwnej stronie,
należy po tej stronie przycisnąć górną i dolną część drzwi, aż do ich
zablokowania.
• Ciężkie przedmioty, takie jak butelki czy puszki, należy umieszczać
wyłącznie w drzwiach urządzenia, w pojemniku na warzywa lub
na dolnej półce.
• Wewnątrz lodówki nie można używać żadnych urządzeń elektrycz-
nych za wyjątkiem urządzeń zalecanych przez producenta.
• Nie ustawiać urządzenia w pobliżu otwartego ognia ani innych źródeł
ciepła (ogrzewania, bezpośredniego promieniowania słonecznego,
piekarników gazowych itp.).
RC10-RCL10-RCD10_SOM_EMEA18.book Seite 81 Freitag, 17. Juli 2020 4:12 16