- 11 -
Polski
NACZYNIA
1. Przed użyciem kuchenki zawsze sprawdzaj, czy
pojemniki są odpowiednie. NIE MIKROFALUJ
zamkniętych pojemników, ponieważ mogą
eksplodować. Zawsze sprawdzaj instrukcje
producentów, ponieważ niektórzy sprzedają żywność
w pojemnikach nie wymagających nakłuwania.
2. NIE pozostawiaj urządzenia bez nadzoru, jeżeli
wykorzystywany jest pojemnik wykonany z papieru,
plastiku lub innej łatwopalnej substancji. Nie używaj
produktów w opakowaniach z makulatury, ponieważ
mogą powodować iskrzenie i/lub samozapłon, o ile
nie zostało wyraźnie zaznaczone, że nadają się do
użytku w kuchenkach MIKROFALOWYCH.
3. Do użytku w kuchence mikrofalowej najlepiej nadaje
się szkło żaroodporne, takie jak Pyroceram i Pyrex.
4. Jeżeli wystąpi iskrzenie ponownie sprawdź uważnie
naczynie pod kątem zawartości metalu.
5. W przypadku podgrzewania potraw wymagających
niskich temperatur możesz korzystać z pojemników
ze zwykłego szkła, porcelany, tworzywa sztucznego
lub papieru. Zastosowanie tego typu pojemnika do
gotowania w wysokiej temperaturze może
spowodować jego pęknięcie lub deformację.
6. Możesz podgrzewać warzywa gotowane na parze
w specjalnej „przezroczystej” folii, takiej jak „Saran
Wrap” lub w papierze pergaminowym. Nie gotuj ich
w plastikowych torebkach.
UWAGA
Nie używaj METALOWYCH NACZYŃ w tej kuchence.
ROZMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
1. Jeżeli próbujesz całkowicie rozmrozić żywność
w kuchence mikrofalowej może się to odbyć
nierównomiernie ze względu na różnice kształtu
i grubości. Mogą również wystąpić wycieki, a czasem
żywność może się częściowo ugotować, mimo że
inne fragmenty nadal będą zamrożone. W typowym
użytkowaniu mrożonych produktów nie należy
rozmrażać ich w 100%. Rozmrażanie w 70%
w kuchence jest najlepszym rozwiązaniem
pomocnym również w następnych etapach
przygotowywania potrawy.
2. Aby uzyskać równomierne rezultaty żywność należy
obracać lub przekładać podczas rozmrażania.
3. Aby rozmrozić tłuste mięso, należy podgrzewać je
przez chwilę w kuchence mikrofalowej, a następnie
pozostawić w temperaturze pokojowej lub podrzewać
je z przerwami, aż do całkowitego rozmrożenia.
4. W przypadku rozmrażania całego kurczaka lub innej
mrożonki o nieregularnym kształcie nóżki i inne
drobne elementy należy owinąć aluminiową folią.
W innym przypadku drobne elementy rozmrożą się
szybciej i czasami ugotują zanim inne części
rozmrożą się prawidłowo. W przypadku dużych
kawałków mięsa boki należy owinąć folią aluminiową,
tak aby były one równomiernie rozmrażane wyłącznie
mikrofalami padającymi pionowo.
5. Lód należy co pewien czas usuwać podczas
rozmrażania.
INNE PRZYDATNE
ZALECENIA
DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH REZULTATÓW
1. Podczas określania czasu podgrzewania dla
określonej potrawy zawsze wybieraj minimalny
czas i okresowo sprawdzaj postępy gotowania.
Kuchenka mikrofalowa gotuje bardzo szybko,
łatwo więc rozgotować swoją żywność.
2. Ostrożnie dobieraj czas gotowania w przypadku
małych porcji lub potraw o małej zawartości wody.
Mogą one ulec przypaleniu, jeżeli będą gotowane
za długo.
3. Nie używaj kuchenki do suszenia kuchennych
ścierek lub chusteczek. Jeżeli będą za długo
podgrzewane mogą ulec zapaleniu.
4. Nie próbuj gotować całych jajek w kuchence
mikrofalowej.
5. Jeżeli gotujesz w kuchence jajko w celu uniknięcia
jego rozerwania niezbędne jest przekłucie
membrany, którą otoczone jest żółtko.
JAK UZYSKAĆ PRZYPIECZONĄ SKÓRKĘ?
Generalnie potrawy nie przypiekają się podczas
gotowania w kuchence mikrofalowej. Jest to jedna
z funkcji urządzenia. W celu przypieczenia kurczaka
należy posmarować go sosem przed lub w trakcie
gotowania. Można również przypiec mięso
w tradycyjnym piekarniku przed gotowaniem
w kuchence mikrofalowej. Naczynie do do opiekania
do kuchenek mikrofalowych umożliwia uzyskanie
analogicznego rezultatu.
RÓWNOMIERNE GOTOWANIE
Otwórz drzwiczki i obróc potrawę o pół obrotu lub
obracaj potrawę podczas gotowania. Pomoże to
uzyskać bardziej równomierne gotowanie. Jeżeli
gotujesz kurczaka, jego nóżki gotują się szybciej niż
inne elementy. W celu uzyskania bardziej
równomiernego gotowania owiń nóżki aluminiową
folią, która odbija mikrofale.
GOTOWANIE
DWUPOZIOMOWE
(tylko NE-2143-2/2153-2)
Podczas podgrzewania jednego produktu zawsze
umieszczaj pojemnik na środku dolnej półki.
W przypadku używania kuchenki mikrofalowej
głównie do odgrzewania jednego produktu na raz,
wyjmij środkową półkę i korzystaj z dolnej.
W przypadku odgrzewania dwóch produktów
jednocześnie, umieść obie potrawy na dolnej półce
obok siebie. Jeżeli pojemniki są za duże, wówczas
jeden z nich umieść na środkowej półce.
W przypadku podgrzewania więcej niż dwóch talerzy
rozmieść potrawy równomiernie na obu półkach.
Zostaw nieco wolnej przestrzeni wokół każdego
z talerzy, nie wkładaj do kuchenki zbyt wielu porcji
na raz.
Jeżeli środkowa półka nie jest używana, powinna
być przechowywana poza kuchenką i nie można jej
odkładać na dolnej półce.
Przed rozpoczęciem użytkowania