- 4 -
Krótki czas gotowania
Ponieważ kuchenka mikrofalowa gotuje znacznie
szybciej niż odbywa się to innymi metodami, ważne
jest, aby nie przekraczać zalecanego czasu
gotowania bez uprzedniego sprawdzenia stanu potrawy.
Czynnikami, które mogą wpływać na czas gotowania
są: preferowany stopień dogotowania, temperatura
początkowa, wysokość n.p.m., objętość, wielkość
i kształt żywności oraz zastosowane naczynia.
Po nabraniu doświadczenia w obsłudze kuchenki
użytkownik będzie w stanie dostosowywać jej pracę
do tych czynników.
Potrawę lepiej niedogotować niż rozgotować.
Jeżeli żywność jest niedogotowana, zawsze można
ją ponownie włożyć do kuchenki w celu dalszego
gotowania. Po rozgotowaniu nie można nic już
zrobić. Zawsze należy rozpoczynać od minimalnego
czasu gotowania.
WAŻNE
W przypadku przekroczenia zalecanego czasu
gotowania żywność ulegnie zepsuciu,
a w wyjątkowych przypadkach może się zapalić,
uszkadzając wnętrze kuchenki.
1. Małe porcje potraw
Zachowaj ostrożność podczas podgrzewania
małych porcji potraw, ponieważ one łatwo się
przypalają, wysychają lub zapalają, jeżeli są
gotowane zbyt długo. Zawsze ustawiają krótki
czas gotowania i często sprawdzaj stan potrawy.
N.B. Jeżeli zawartość kuchenki ulegnie zapaleniu,
nie otwieraj drzwiczek i wyłącz kuchenkę.
Odłącz przewód zasilający
lub odetnij zasilanie,
wyłączając bezpiecznik lub
wyłącznik na tablicy
elektrycznej.
NIGDY NIE WŁĄCZAJ
GRZANIA PRZY PUSTEJ
KUCHENCE.
2. Potrawy o niskiej wilgotności
Zachowaj ostrożność podczas podgrzewania
potraw, które zawierają mało wilgoci, takich jak
wypieki, czekolada, popcorn, ciastka i ciasta.
Te produkty z łatwością się przypalają, wysychają
lub zapalają, jeśli są podgrzewane zbyt długo.
3. Świąteczny pudding
Świąteczne puddingi i inne potrawy bogate
w tłuszcz lub cukier, takie jak sernik, nie mogą
być podgrzewane zbyt długo. Takie produkty
nie mogą być pozostawiane bez nadzoru,
ponieważ ich przegrzanie może spowodować
zapłon.
4. Gotowanie jajek
Nie próbuj gotować jajek, ani podgrzewać jajek
na twardo w skorupkach w swojej kuchence
mikrofalowej. Surowe
jajka gotowane
w skorupkach
mogą eksplodować,
powodując nawet
obrażenia ciała.
5. Produkty ze skórką
Ziemniaki, jabłka, żółtka jajek,
całe warzywa i kiełbaski
są przykładami produktów
posiadających szczelną
skórkę. Przed gotowaniem
muszą one zostać nakłute
widelcem, aby uniknąć ich rozerwania.
6. Płyny
Podczas podgrzewania
płynów, np. zup, sosób
i napojów w kuchence
mikrofalowej może
wystąpić zjawisko
przegrzania cieczy poza
punkt wrzenia bez widocznych
oznak gotowania. Może to doprowadzić do
gwałtownego wykipienia gorącego płynu.
Aby zapobiec tej możliwości należy podjąć
następujące środki:
a) Należy unikać pojemników o płaskich
ściankach z wąskimi szyjkami.
b) Nie należy przegrzewać cieczy.
c) Płyn należy zamieszać przed umieszczeniem
pojemnika w kuchence i następnie ponownie
w połowie czasu podgrzewania.
d) Po podgrzaniu należy pozwolić cieczy odstać
się w kuchence przez chwilę, po czym należy
ją ostrożnie zamieszać przed wyjęciem
naczynia z kuchenki.
7. Pokrywki
Zawsze należy zdejmować pokrywki słoików
i pojemników oraz wyjmować potrawy
z pojemników przed ich włożeniem do kuchenki
mikrofalowej. W przeciwnym wypadku para
i ciśnienie mogą narastać we wnętrzu pojemnika
i spowodować eksplozję, nawet już po
zakończeniu podgrzewania mikrofalami.
8. Smażenie na głębokim tłuszczu
Nie należy próbować smażyć na głębokim
tłuszczu w kuchence mikrofalowej.
9. Termometr
Prosimy używać termometru kuchennego
do sprawdzania temperatury potraw
wyjmowanych z kuchenki mikrofalowej.
Jeżeli potrawa jest niedogotowana, należy
ponownie włożyć ją do kuchenki i gotować
jeszcze przez kilka minut przy zalecanym
poziomie mocy. Nie wolno pozostawiać
termometru w kuchence podczas grzania
mikrofalowego.
10. Papier, plastik
Podczas podgrzewania potraw w plastikowych
lub papierowych pojemnikach należy często
sprawdzać kuchenkę, ponieważ tego typu
pojemniki łatwo ulegają zapłonowi. Nie wolno
używać drucianych zamknięć foliowych
rękawów do pieczenia, ponieważ mogą one
powodować iskrzenie. Nie należy używać
produktów z papieru makulaturowego,
np. papierowych ręczników kuchennych, o ile
nie zostały oznaczone jako nadające się do
stosowania w kuchenkach mikrofalowych.
Takie produkty mogą zawierać zanieczyszczenia
i iskrzyć lub zapalać się w przypadku użycia.
Ważne informacje – Przeczytaj uważnie