Bifinett KH 2200 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

23
KH 2200
22
P
KH 2200
Alimentação saudável
Os nutricionistas recomendam a utilização de óleos ou gorduras
vegetais que contenham ácidos gordos insaturados (p.ex. ácido
linoleico). Contudo, esses óleos e gorduras perdem as suas
características positivas com mais rapidez que os outros tipos e,
por isso, têm de ser substituídos com mais frequência. Oriente-se
pelas seguintes instruções:
• Substitua regularmente o óleo ou a gordura. Se a fritadeira é
utilizada principalmente para fritarbatatas fritas e o óleo ou a
gordura é coada após cada utilização, os mesmos podem ser
utiliza dos 10 a 12 vezes.
• Contudo, não utilize o óleo ou a gordura durante mais de seis
meses. Respeite também as indicações na embalagem.
• De um modo geral, o óleo ou a gordura não pode ser utilizado
tanto tempo quando fritar sobretudo alimentos com proteínas,
como a carne ou o peixe.
• Não misture óleo fresco com óleo utilizado.
• Substitua o óleo ou a gordura quando ele começar a formar
espuma durante o aquecimento, desenvolver um travo ou
cheiro intenso ou quando se tornar escuro e/ou desenvolver
uma consistência tipo melaço.
Eliminação
A melhor maneira para eliminar óleo ou a gordura utilizada é voltar a
colocar o óleo ou a gordura na sua embalagem original e fechá-la
bem. Se eliminar gordura sólida, deixe a mesma solidificar na
fritadeira, raspe-a para fora (p.ex. com uma colher ou uma espátula
de cozinha) e embrulhe-a em jornal.
Coloque as garrafas ou o jornal no caixote do lixo ou elimine os
resíduos de acordo com as respectivas prescrições nacionais.
Tabela
Esta tabela apresenta as quantidades de um produto alimentar que poderá fritar de uma só vez e quais as temperaturas e o tempo de fritura
necessários para tal.
Se as indicações na embalagem dos alimentos a serem fritos forem diferentes das indicadas nesta tabela, por favor, cumpra as indicações
na embalagem.
Temperatura Tipo de alimento Quantidade máxima Tempo de fritura (minutos)
de cada vez
Fresco Ultra- Fresco ou Ultra-
congelado descong. *) congelado
160 °C Batatas fritas feitas em casa*
(fritas a primeira vez) 700 g --- 4-5 ---
Peixe fresco 500 g --- 5-7 ---
170 °C Asas de frango 4-6 4-5 12-15 15-20
Croquetes de queijo 5 4 4-5 6-7
Bolinhos de batata --- 4 --- 3-4
Vegetais fritos 10-12 --- 2-3 ---
(cogumelos, couve-flor)
Batatas fritas feitas em casa
(fritas a segunda vez) max 175°C 700 g --- 3-4 ---
Batatas fritas ultracongeladas max 175°C
--- 550 g --- 5-6
180 °C Crepes chineses 3 2 6-7 10-12
Chicken Nuggets 10-12 10 3-4 4-5
Salgados pequenos 10-12 10 3-4 4-5
Croquetes carne (peq.) 8-10 --- 3-4 4-5
Douradinhos 8-10 8 3-4 4-5
Amêijoas 15-20 15 3-4 3-4
Calamares 10-12 10 3-4 4-5
Pastéis de bacalhau 10-12 10 3-4 4-5
Camarão 10-12 10 3-4 4-5
Rodelas de maça 5 --- 3-4 ---
190 °C Batatas fritas "pála-pála" 700 g 550 g 3-4 5-6
Rodelas de beringela 600 g --- 3-4 ---
Pastéis de batata 5 4 4-5 6-7
Croquetes peixe/carne 5 4 4-5 6-7
Donuts 4-5 --- 5-6 ---
Camembert (panado) 2-4 --- 2-3 ---
Cordon bleu 2 --- 4-5 ---
Bife panado 2 --- 3-4 ---
Łącznik instalacyjny połączony z gniazdem
bezpiecznikowym
Zadaniem łącznika instalacyjnego znajdującego się w elemencie
obsługi jest zapewnienie, że element grzejny zostanie tylko wtedy
włączony, gdy element obsługi słyszalnie zaskoczy w swoje miejsce.
Strefa chłodna
Podczas smażenia na dnie wkładu frytkownicy zbierają się cząstki ze
smażenia produktu. Poniewań element grzejny umieszczony jest w
dosyć dużym odstępie ponad dnem wkładu frytkownicy i rozgrzewa
szczególnie olej / tłuszcz w strefie frytkownicy, tak więc olej / tłuszcz
znajdujący się pomiędzy dnem a elementem grzejnym jest względnie
chłodny (strefa chłodna). Zapobiega to spaleniu się cząstek
powstających w czasie smażenia, które dostały się do tej strefy i ma
tę zaletę, że olej / tłuszcz można częściej ponownie zastosować.
Twardy tłuszcz do smażenia
Do smażenia w tej frytkownicy zalecamy używanie oleju lub
płynnego tłuszczu. Można również stosować tłuszcz twardy. Aby
jednak uniknąć rozpryskiwania się tego tłuszczu i nadmiernego
rozgrzania frytkownicy, należy podjąć następujące środki ostrożności:
• Mając zamiar użyć świeży tłuszcz, należy wpierw powoli roztopić
kostki tłuszczu na małym ogniu na normalnej patelni. Następnie
roztopiony tłuszcz ostrożnie wlewać do frytkownicy. Dopiero
potem należy wetknąć wtyczkę do gniazdka (zob. punkt
„Smażenie“).
• Po zakończeniu smażenia frytkownicę z ponownie zastygłym
tłuszczem należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Jeśli tłuszcz będzie za zimny, to przy ponownym topieniu może
pryskać ! Aby temu zapobiec, należy widelcem nakłuć kilka
otworów w stwardniałym tłuszczu. Należy przy tym uważać, aby
nie uszkodzić elementu grzejnego.
Przed przystąpieniem do smażenia
• Zanim po raz pierwszy użyje się frytkownicy, należy dokładnie
wyczyścić poszczególne jej części i starannie wytrzeć je do
sucha (zob. punkt „Czyszczenie“).
• Frytkownicę należy ustawić na poziomej, równej i stabilnej
powierzchni.
• Jeśli zamierza się frytkownicę ustawić na kuchence pod
okapem odciągającym opary, wtedy należy uważać na to, aby
kuchenka była wyłączona.
• Kabel sieciowy należy wyciągnąć całkowicie z przegrody, w
której się znajduje.
• Należy zdjąć pokrywę.
Wyciągnąć kosz do smażenia.
• Uchwyt wychylić na zewnątrz i starannie zamocować na siatce
kosza.
Teraz suchą i pustą frytkownicę należy wypełnić olejem,
płynnym lub roztopionym tłuszczem (zob. punkt „Twardy tłuszcz
do smażenia“ i „Rady“) aż po górne oznaczenie we wkładzie do
smażenia (3 l oleju lub 2,5 kg twardego tłuszczu).
• Pod żadnym pozorem nie wolno mieszać różnych rodzajów
tłuszczu lub oleju !
Teraz w gniazdko należy wetknąć wtyczkę sieciową.
• Kabel sieciowy nie może zetknąć się z gorącymi częściami
frytkownicy !
Ważna informacja
• Przed przystąpieniem do rozruchu urządzenia należy dokładnie
przeczytać instrukcję obsługi oraz przestrzegać informacji
wynikających ze szkicu przedstawiającego element obsługi/grzejny.
• Należy skontrolować, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej frytkownicy jest zgodne z istniejącym u Państwa
napięciem sieciowym.
• Przyrząd należy podłączyć wyłącznie poprzez naścienne gniazdo
wtykowe ze stykiem ochronnym.
• Przed przystąpieniem do pierwszego użycia frytkownicy należy
wyczyścić poszczególne części urządzenia (zob. punkt
„Czyszczenie“).
W żadnym wypadku nie wolno zanurzać elementu obsługi/
grzejnego w wodzie i czyścić tych części pod bieżącą wodą z
kranu.
• Zanim do frytkownicy wleje się olej lub płynny tłuszcz należy
sprawdzić, czy wszystkie części są całkowicie suche.
• Do smażenia zalecamy stosowanie oleju lub płynnego tłuszczu
przeznaczonego do smażenia. Można również użyć twardego
tłuszczu do smażenia, jednakże w tym wypadku należy podjąć
szczególne środki ostrożności aby niedopuścić do rozpryskiwania
się tłuszczu i przegrzania elementu grzejnego (zob. punkt „Twardy
tłuszcz do smażenia“ i „Rady“).
W żadnym wypadku nie wolno włączać urządzenia, gdy nie ma w
nim oleju lub płynnego tłuszczu.
• Używać należy wyłącznie olejów lub tłuszczy, które oznaczone są
wyraźnie jako nie pieniące się i nadające się do smażenia. Taką
informację można znaleźć na opakowaniu lub na etykietce.
• Frytkownicę należy wypełnić olejem lub tłuszczem co najmniej do
poziomu pomiędzy obydwoma oznakowaniami po wewnętrznej
stronie wkładu do smażenia. Przed każdym włączeniem należy
sprawdzić, czy we frytkownicy znajduje się wystarczająca ilość
oleju lub tłuszczu.
W razie przegrzania się urządzenia frytkownicę wyłącza wyłącznik
ochronny zabezpieczający przed przegrzaniem (zob. punkt
„Bezpieczeństwo“).
W niniejszej instrukcji obsługi podane są najwyższe ilości potraw
przeznaczonych do smażenia naraz. Prosi się o nieprzekraczanie
tych ilości (zob. tabela).
• Podczas smażenia tworzy się gorąca para. Należy zachować
bezpieczny odstęp od tej pary.
W czasie korzystania z frytkownicy należy ustawiać ją w miejscu
niedostępnym dla dzieci, a kabel sieciowy nie może zwisać z
krawędzi stołu / powierzchni do pracy, na którym / której stoi
frytkownica.
• Po zakończeniu smażenia należy regulator temperatury nastawić
na najniższy stopień (w tym celu należy przekręcić go aż do oporu
w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara). Następnie
wtyczkę sieciową należy wyciągnąć z gniazdka i pozostawić olej
lub tłuszcz do schłodzenia. Frytkownicę pozostawić tak długo na
swoim miejscu, aż ochłodzi się ona i jej zawartość.
Wymianę uszkodzonych elementów powierzać wyłącznie
autoryzowanemu do tego personelowi serwisowemu.
W razie wykonywania napraw we własnym zakresie wygasają
wszelkie roszczenia gwarancyjne.
• Prosimy o zachowanie niniejszej instrukcji obsługi celem
posługiwania się nią w przyszłości.
BEZPIECZEŃSTWO
Wyłącznik ochronny zabezpieczający przed przegrza-
niem
W razie przegrzania się frytkownicy następuje jej wyłączenie
poprzez wyłącznik ochronny zabezpieczający przed
przegrzaniem. Może to tego dojść wtedy, gdy we frytkownicy nie
będzie oleju lub tłuszczu lub będzie jego niedostateczna ilość,
albo gdy we frytkownicy topić się będzie tłuszcz twardy. W
wypadku tłuszczu twardego element grzejny nie będzie w stanie
dostatecznie szybko wypromieniować gorąca.
Gdy wyłącznik ochronny zabezpieczający przed przegrzaniem
wyłączy frytkownicę, wtedy należy postępować w następujący
sposób:
• Olej lub tłuszcz należy pozostawić do schłodzenia się;
• Małym śrubokrętem należy ostrożnie przycisnąć łącznik „reset“
znajdujący się po tylnej stronie elementu obsługi.
Te raz można frytkownicę ponownie używać.
lampka kontrolna
„gotowość do pracy“
(świeci się na zielono)
lampka kontrolna „termostat"
(świeci się na czerwono)
łącznik pokrętny
termostatu
włącznik / wyłą cznik
25
KH 2200
24
KH 2200
Smażenie
• Frytkownicę należy włączać i wyłączać włącznikiem /
wyłącznikiem. Zapala się zielona lampka sygnalizacyjna.
• Regulator temperatury należy włączyć na żądaną temperaturę.
Dane dotyczące właściwej temperatury smażenia danego
produktu znajdziecie Państwo na opakowaniu tegoż produktu
lub w tabeli niniejszej instrukcji obsługi.
• Lampka sygnalizacyjna termostatu zapala się na czerwono.
Olej lub tłuszcz rozgrzewają się w przeciągu 10 do 15 minut do
wymaganej temperatury.
• Podczas, gdy frytkownica rozgrzewa się, lampka sygnalizacyjna
termostatu kilkakrotnie zapala się i gaśnie. Lampka
sygnalizacyjna świeci się tak długo, jak długo rozgrzewa się
element grzejny. Jeśli lampka nie zapala się przez dłuższy czas
oznacza to, że olej lub tłuszcz osiągnęły nastawioną
temperaturę.
• Każdy następny kosz z produktem należy poddawać smażeniu
dopiero wtedy, gdy lampka sygnalizacyjna ponownie przestanie
świecić przez dłuższy czas.
• Jeśli stosuje się olej lub tłuszcz płynny, wtedy w czasie
rozgrzewania kosz można pozostawić we frytkownicy. Kosz we
frytkownicy może oczywiście pozostawać również wtedy, gdy
tłuszcz we frytkownicy wokół niego zastygnie.
• Z frytkownicy wyciągnąć kosz i włożyć do niego produkt
przeznaczony do smażenia.
• Do kosza nie wolno w żadnym wypadku wkładać większych
ilości produktu przeznaczo nego do smażenia, aniżeli
przewidują to podane najwyższe ilości w niniejszej instrukcji
obsługi (zob. tabela).
• Kosz należy teraz ponownie ostrożnie włożyć do frytkownicy.
Na wkład frytkownicy należy założyć pokrywę.
• Przez wziernik znajdujący się w pokrywie można obserwow
przebieg smażenia.
W czasie smażenia należy od czasu do czasu wyciągać kosz
z oleju lub tłuszczu i ostrożnym potrząsaniem przewarstwować
jego zawartość.
Po zakończeniu smażenia
• Jeśli produkt został usmażony, to należy podnieść pokrywę
i kosz zamocować w jego najwyższym położeniu, aby olej mógł
ociec.
• Kosz należy ostrożnie wyciągnąć z wkładu do smażeniana.
Jeśli zajdzie taka koniecz ność, to nadmierną ilość oleju lub
tłuszczu należy strząsnąć nad frytkownicą.
• Usmażony produkt należy włożyć do miski lub do sita (wyłożyć
wsiąkliwym papierem kuchennym !)
Włącznikiem / wyłącznikiem wyłączyć frytkownicę i regulator
temperatury nastawić na najniższy stopień (w tym celu należy
przekręcić go aż do oporu w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara).
• Jeśli frytkownicy nie używa się regularnie, to zaleca się
przechowywanie oleju lub płynnego tłuszczu po ochłodzeniu w
dobrze zamykanych butelkach przede wszystkim w chłodziarce
lub w innym chłodnym pomieszczeniu. Butelki należy napełniać
przez bardzo drobne sito, aby z oleju lub tłuszczu usunąć
cząstki pochodzące ze smażenia produktu. Celem opróżnienia
frytkownicy należy zdjąć pokrywę i wyciągnąć kosz oraz
element obsługi/grzejny. Z obudowy frytkownicy należy
wyciągnąć wkład i odlać olej lub tłuszcz (zob. punkt
„Czyszczenie“).
• Jeśli we frytkownicy znajduje się twardy tłuszcz, to należy
pozostawić go we frytkownicy do ochłodzienia się i frytkownicę
przechowywać razem z tym tłuszczem (zob. punkt „Twardy
tłuszcz do smażeniat“).
Czyszczenie
• Z gniazdka wyciągnąć wtyczkę sieciową.
• Zanim przystąpi się do czyszczenia należy odczekać, aż olej
lub tłuszcz ochłodzą się. Tłuszcz twardy nie powinien ponownie
całkowicie stwardnieć.
• Usunąć pokrywę, kosz do smażenia i element obsługi / grzejny.
• Element obsługi / grzejny należy przechowywać w
bezpiecznym, suchym miejscu.
• Pod żadnym poozorem nie wolno elementu obsługi / grzejnego
zanurzać w wodzie, nie wolno nigdy czyścić go pod bieżącą
wodą ! W razie konieczności części te należy czyścić wilgotną
ściereczką.
Wyciągnąć wkład do smażenia i usunąć olej lub tłuszcz.
• Pokrywę, kosz i wkład do smażenia oraz obudowę należy
wyczyścić w gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia
naaczyń. Spłukać gorącą wodą i starannie wytrzeć do sucha.
Do czyszczenie tych elementów nie wolno stosować żadnych
czyszczących środków / materiałów żrących lub szorujących,
takich jak płynny środek do szorowania lub wełna stalowa.
• Frytkownicę należy ponownie złożyć przestrzegając
następującej kolejności: pierwsze włożyć wkład do smażenia,
następnie element obsługi / grzejny, a dopiero na koniec kosz
do smażenia.
• Uchwyt umieścić w pozycji do przechowywania, składając go
w koszu do smażenia.
• Kabel sieciowy zwinąć i razem z wtyczką włożyć go
z powrotem do przegródki na kabel.
• Przy pomocy umieszczonych po bokach uchwytów podnieść
frytkownicę.
• Frytkownicę należy przechowywać z zamkniętą pokrywą. W ten
sposób wnętrze frytkownicy pozostanie czyste i wolne od pyłu.
RADY
Frytki własnej roboty
W taki sposób przygotujesz chrupiące i pyszne frytki:
• Ziemniaki przeznaczone na frytki powinny być zdrowe,
bez wyrastających kiełków.
• Na frytki nadają się ziemniaki „skrobiowe“ lub
„nierozgotowujące się“.
• Po obraniu ziemniaki należy pokroić wg uznania (paski lub
talarki).
• Przed dalszą obróbką należy moczyć ziemniaki w wodzie przez
ok. 1 godzinę. Dzięki temu wytrąca się część cukru, jednego
z produktów wyjściowych przy powstawaniu akrylamidu.
• Ziemniaki starannie wysuszyć.
• Samodzielnie przyrządzane frytki należy zawsze smażyć
dwukrotnie:
• najpierw przez 4-6 minut w temperaturze 160°C, a następnie
przez 2-4 minuty w temperaturze maksymalnej 175°C.
• Podczas drugiego smażenia należy kilkakrotnie wyjmować kosz
z frytownicy i przemieszać frytki potrząsając koszem.
Ty m sposobem uzyskamy jednolicie złoty kolor frytek.
Frytki zamrożone są wstępnie ugotowane i dlatego należy je
smażyć tylko jeden raz. Postępować wg przepisu na opakowaniu.
Mrożonki
Mrożonki przeznaczone do smażenia (-16 °C do -18 °C) schładzają
w bardzo znacznym stopniu olej lub tłuszcz, przez co smażenie
odbywa się dłużej, co z kolei powoduje, że ewentualnie wchłaniają
one za duże ilości oleju lub tłuszczu.
• Aby zapobiec temu zjawisku, należy postępować w następujący
sposób:
• Nie należy naraz smażyć większych ilości (zob. tabela).
• Olej należy rozgrzewać przez co najmniej 15 minut, zanim włoży
się do niego mrożony produkt.
• Regulator temperatury należy nastawić na temperaturę podaną
na instrukcji obsługi lub na opakowaniu produktu
przeznaczonego do smażenia.
• Przed przystąpieniem do smażenia dobrze jest mrożonki
przeznaczone do smażenia lekko rozmrozić w temperaturze
pokojowej. Zanim mrożonkę włoży się do frytkownicy należy
z niej usunąć tak wiele lodu i wody, jak to tylko możliwe.
• Mrożonkę należy wkładać do frytkownicy możliwie powoli
i ostrożnie, gdyż może ona spowodować, że gorący olej lub
tłuszcz zacznie nagle i silnie wrzeć.
W jaki sposób można pozbyć się niepożądanego posmaku ?
Niektóre środki spożywcze, a szczególnie ryby, wydzielają w czasie
smażenia płyn. Płyn ten zbiera się w oleju lub tłuszczu do smażenia
i może wpływać negatywnie na zapach i smak produktów
smażonych następnie w tym samym oleju lub tłuszczu.
Aby ponownie otrzymać smakowo neutralny olej lub tłuszcz, należy
postępować w następujący sposób:
• Olej lub tłuszcz należy rozgrzać do temperatury 160 °C i do
frytkownicy włożyć dwie cienkie kromki chleba lub kilka małych
gałązek pietruszki. Odczekać, aż olej lub tłuszcz przestanie
wrzeć i łyką do odszumowania usunąć chleb lub pietruszkę.
Te raz olej lub tłuszcz posiada znów swój neutralny smak.
Zdrowe odżywianie się
Dietetycy zalecają stosowanie olejów roślinnych i tłuszczy,
zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas linolowy).
Jednakże tego rodzaju oleje i tłuszcze tracą swe pozytywne
własności szybciej aniżeli inne gatunki i dlatego też muszą b
częściej wymieniane. Należy kierować się następującymi wytycznymi:
• Olej lub tłuszcz należy wymieniać regularnie. Jeżeli we
frytkownicy smaży się przede wszystkim frytki i po każdym
użyciu olej lub tłuszcz przepuszcza się przez sitko, to można
z nich korzystać od 10 do 12 razy.
• Jednakże oleju lub tłuszczu nie należy używać przez okres
dłuższy niż 6 miesięcy. Należy również zawsze stosować się
do instrukcji umieszczonych na opakowaniu.
• Generalnie można ustalić, że olej lub tłuszcz używany głównie
do smażenia zawierających proteiny środków spożywczych,
takich jak mięso czy ryby, nie może być długo używany.
• Nie należy mieszać oleju świeżego z używanym.
• Olej lub tłuszcz należy wymienić, jeżeli w czasie ogrzewania
zacznie się pienić, nabierze ostrego smaku lub zapachu albo
gdy nabierze ciemnego koloru i/lub przyjmie konsystencję
przypominającą syrop.
Usuwanie
Zużyty olej lub płynny tłuszcz można najlepiej usunąć przez wlanie
go z powrotem do oryginalnej butelki plastykowej, którą należy
obrze zamknąć. Jeżeli należy usunąć tłuszcz twardy, to należy
pozostawić go we frytkownicy aż do chłodzenia się, następnie
zeskrobać (np. łyżką lub szpachlą gospodarczą) i zawinąć w papier
gazetowy.
Następnie butelki lub papier gazetowy z zawartością należy wrzucić
do pojemnika na odpady resztkowe lub usunąć zgodnie
z obowiązującymi przepisami krajowymi.
Tabela
Tabela ta informuje, jakie ilości środka spożywczego można przetworzyć w jednorazowym procesie smażenia i jakie temperatury i okres
smażenia są do tego potrzebne.
Jeżeli dane znajdujące się na opakowaniu produktu przeznaczonego do smażenia odbiegają od danych niniejszej tabeli, to należy stosować
się do wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Te mperatura Rodzaj produktu przeznaczonego Największa ilość Czas smażenia (minuty)
do smażenia produktu na dany
proces smażenia
Produkt Mrożonka Produkt świeży lub Mrożonka
świeży lekko roz-mrożony*
160 °C Frytki domowej roboty*
(pierwszy etap smażenia) 700 g --- 4-5 ---
Swieża ryba 500 g --- 5-7 ---
170 °C Drobiowe chicken wings 4-6 4-5 12-15 15-20
Krokiety z sera 5 4 4-5 6-7
Małe placki tarte --- 4 --- 3-4
Smażone jarzyny 10-12 --- 2-3 ---
(grzyby, kalafior)
Frytki domowej roboty
(drugi etap smażenia) max. 175°C 700 g --- 3-4 ---
Frytki mrożone max. 175°C --- 550 g --- 5-6
180 °C Nadziewane naleśniki zawijane, 3 2 6-7 10-12
tzw. wiosenne
Drobiowe chicken nuggets 10-12 10 3-4 4-5
Minisnacks 10-12 10 3-4 4-5
Zraziki z mięsa (małe) 8-10 --- 3-4 4-5
Rybne fileciki panierowane 8-10 8 3-4 4-5
Małże 15-20 15 3-4 3-4
Panierowane krążki z mątwy 10-12 10 3-4 4-5
Kawałki ryb w cieście 10-12 10 3-4 4-5
Krewetki 10-12 10 3-4 4-5
Krążki z jabłek 5 --- 3-4 ---
190 °C Chipsy ziemniaczane 700 g 550 g 3-4 5-6
Plastry oberżyny 600 g --- 3-4 ---
Krokiety ziemniaczane 5 4 4-5 6-7
Krokiety mięsne/rybne 5 4 4-5 6-7
Donuts 4-5 --- 5-6 ---
Camembert do pieczenia (panierowany) 2-4 --- 2-3 ---
Cordon bleu 2 --- 4-5 ---
Sznycel wiedeński 2 --- 3-4 ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Bifinett KH 2200 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla