zestawu do fondue / głębokiego smażenia w pobliżu źródeł gazu – ryzyko wystąpienia
pożaru. Nie używać urządzenia w celach innych niż opisane w niniejszej instrukcji. Przed
przystąpieniem do czyszczenia, gdy urządzenie nie jest używane lub gdy podejrzewają
Państwo usterkę urządzenia, wyjąć wtyczkę z gniazdka. Nie zakrywać urządzenia, gdy jest
używane. W przeciwnym razie opary nie mogą wydostać się z filtra. Filtr należy wymieniać
co 20-30 cykli lub gdy nie działa już prawidłowo. Należy zwrócić uwagę, czy poziom oleju
mieści się pomiędzy oznaczeniem poziomu minimalnego i maksymalnego. Jeśli tak nie
jest, olej może pryskać lub przelać się. Należy regularnie wymieniać olej, ponieważ
podczas używania zbiera się w nim woda, powodując ryzyko pryskania. Jeśli wystąpi
usterka urządzenia lub przewodu zasilacza, należy zaprzestać używania urządzenia.
Naprawy należy zlecać osobom wyspecjalizowanym, posiadającym odpowiednie
narzędzia. Nie przenosić urządzenia, jeśli olej jest nadal gorący. Nie przepełniać koszyka
(zwłaszcza produktami zamrożonymi), ponieważ może to spowodować pryskanie gorącym
olejem. Gdy urządzenie działa, nie należy go trzymać, ani trzymać dłoni ponad nim.
OSTRZEŻENIE!
Nie gasić płomieni wodą. Jeśli pojawi się ogień, należy zakryć urządzenie
kawałkiem tkaniny, co ugasi płomienie. Ważne jest, aby odłączyć zasilanie!!!
Przed pierwszym użyciem
Usunąć wszystkie naklejki i elementy opakowania (folia) z urządzenia oraz jego
akcesoriów. Wyczyścić wnętrze urządzenia (włącznie z pokrywą) i koszyk, usuwając
możliwe zabrudzenia, a następnie dokładnie wysuszyć. Urządzenie należy umieścić na
suchej i płaskiej powierzchni. Nie ustawiać w pobliżu przedmiotów łatwopalnych.
* Używanie garnka do fondue
Na garnku położyć pokrywę. Jeśli używają Państwo tłuszczu w kostce, należy teraz
włączyć urządzenie, aby tłuszcz się stopił. Ustawić najniższą temperaturę – do chwili
stopienia tłuszczu. Następnie ustawić termostat na żądaną temperaturę. Po włączeniu
termostatu zapali się jego kontrolka i będzie się paliła do chwili osiągnięcia żądanej
temperatury. Kontrolka na przemian zapala się i gaśnie - termostat utrzymuje stałą
temperaturę.
Napełnianie olejem
WAŻNE!
Nigdy nie włączać garnka do fondue / głębokiego smażenia bez oleju.
Zalecamy używanie oleju – wygodnego do smażenia w głębokim tłuszczu. Nie stosować
mieszanki oleju nowego z używanym. Wlać potrzebną ilość oleju. Ilość oleju zawsze musi
mieścić się w przedziale pomiędzy poziomem minimalnym (0,4 litra) a maksymalnym (0,45
litra). Przed włączeniem garnka należy upewnić się, że ilość oleju jest prawidłowa.
Jeśli używają Państwo tłuszczu palmowego, należy pociąć go na kawałki, tak aby dno
garnka było całkowicie zakryte. Ustawić termostat na najniższą temperaturę i włączyć
urządzenie. Gdy tłuszcz się stopi, stopniowo dodawać więcej (450 gramów tłuszczu to
około 0,45 litra).