Tristar FO-1102 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
FO – 1102
não utilize detergentes abrasivos. Ao substituir o óleo (vd. substituição do óleo), seque o
interior do aparelho com papel absorvente, como o papel de cozinha, e remova eventuais
resíduos. Lave o interior com água quente e um pouco de detergente, enxagúe e depois
seque. Utilize o mínimo de água possível, para que não respingue para o motor do
aparelho. Nunca submirja o aparelho em água ou em qualquer outro líquido. Lave o
cesto, a pega e o suporte com água quente e um pouco de detergente. Lave e seque
completamente.
* Substituição dos filtros
Recomendamos que substitua o filtro após cada 20 a 30 utilizações. Retire a tampa da
fritadeira fondue, desaparafuse a placa da tampa com uma pequena chave de estrela.
Retire o filtro; lave a tampa. Coloque o novo filtro com a parte curva virada para fora e
volte a apertar a placa.
Indicações para a protecção ambiental
Este produto não pode ser deitado no lixo doméstico normal no final da sua vida útil,
tendo de ser colocado num ponto de recolha selectiva para reciclagem de aparelhos
eléctricos e electrónicos. O símbolo apresentado no produto, o manual de instruções
ou a embalagem avisam sobre esta situação. Os materiais são reutilizáveis de acordo
com a sua identificação. Através da reutilização, do aproveitamento de materiais ou de
outras formas de aproveitamento de aparelhos antigos, irá contribuir significativamente
para proteger o ambiente. Informe-se no seu município para saber qual o ponto de
eliminação de resíduos responsável.
***
PL
Przed użyciem
Aby w pełni cieszyć się nowym urządzeniem firmy Tristar, powinni Państwo przed
pierwszym użyciem dokładnie przeczytać instrukcję obsługi. Zalecamy zachowanie
instrukcji w podręcznym miejscu, tak aby w dowolnej chwili można było z niej
skorzystać.
(Napięcie sieciowe: 230 V - 50 Hz)
* Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Nie należy umieszczać zestawu do fondue / głębokiego smażenia w pobliżu gorących
powierzchni – piekarników elektrycznych, płyt kuchennych lub kuchenek gazowych.
Urządzenie należy umieścić na suchej i płaskiej powierzchni. Nie zanurzać urządzenia w
wodzie ani innych płynach, nawet podczas czyszczenia. Nie wyjmować wtyczki z gniazdka
ciągnąc za nią. Zestaw do fondue / ębokiego smażenia należy schować dopiero wtedy,
gdy całkowicie ostygnie. Nigdy nie pozostawiaćączonego urządzenia bez nadzoru.
Należy uważać, aby kabel sieciowy nie został przycięty szufladą lub przygnieciony szafką.
Należy trzymać go z dala od gorących powierzchni - piekarników elektrycznych, płyt
kuchennych lub kuchenek gazowych. Trzymać urządzenie w bezpiecznym miejscu, poza
zasięgiem dzieci. Nie pozwalać dzieciom na używanie urządzenia bez nadzoru dorosłych.
Stosowanie gorącego oleju stanowi niebezpieczeństwo poważnych poparzeń. Nie używać
zestawu do fondue / głębokiego smażenia w pobliżu źródeł gazu – ryzyko wystąpienia
pożaru. Nie używać urządzenia w celach innych niż opisane w niniejszej instrukcji. Przed
przystąpieniem do czyszczenia, gdy urządzenie nie jest używane lub gdy podejrzewają
Państwo usterkę urządzenia, wyjąć wtyczkę z gniazdka. Nie zakrywać urządzenia, gdy jest
używane. W przeciwnym razie opary nie mogą wydostać się z filtra. Filtr należy wymieniać
co 20-30 cykli lub gdy nie działa już prawidłowo. Należy zwrócić uwagę, czy poziom oleju
mieści się pomiędzy oznaczeniem poziomu minimalnego i maksymalnego. Jeśli tak nie
jest, olej może pryskać lub przelać się. Należy regularnie wymieniać olej, ponieważ
podczas używania zbiera się w nim woda, powodując ryzyko pryskania. Jeśli wystąpi
usterka urządzenia lub przewodu zasilacza, należy zaprzestać używania urządzenia.
Naprawy należy zlecać osobom wyspecjalizowanym, posiadającym odpowiednie
narzędzia. Nie przenosić urządzenia, jeśli olej jest nadal gorący. Nie przepełniać koszyka
(zwłaszcza produktami zamrożonymi), ponieważ może to spowodować pryskanie gorącym
olejem. Gdy urządzenie działa, nie należy go trzymać, ani trzymaćoni ponad nim.
OSTRZEŻENIE!
Nie gasić płomieni wodą. Jeśli pojawi się ogień, należy zakryć urządzenie
kawałkiem tkaniny, co ugasi płomienie. Ważne jest, aby odłączyć zasilanie!!!
Przed pierwszym użyciem
Usunąć wszystkie naklejki i elementy opakowania (folia) z urządzenia oraz jego
akcesoriów. Wyczyścić wnętrze urządzenia (włącznie z pokrywą) i koszyk, usuwając
możliwe zabrudzenia, a następnie dokładnie wysuszyć. Urządzenie należy umieścić na
suchej i płaskiej powierzchni. Nie ustawiać w pobliżu przedmiotów łatwopalnych.
* Używanie garnka do fondue
Na garnku położyć pokrywę. Jeśli używają Państwo tłuszczu w kostce, należy teraz
ączyć urządzenie, aby tłuszcz się stopił. Ustawić najniższą temperaturę – do chwili
stopienia tłuszczu. Następnie ustawić termostat na żądaną temperaturę. Po włączeniu
termostatu zapali się jego kontrolka i będzie się paliła do chwili osiągnięcia żądanej
temperatury. Kontrolka na przemian zapala się i gaśnie - termostat utrzymuje stałą
temperaturę.
Napełnianie olejem
WAŻNE!
Nigdy nie włączać garnka do fondue / głębokiego smażenia bez oleju.
Zalecamy używanie oleju – wygodnego do smażenia w głębokim tłuszczu. Nie stosować
mieszanki oleju nowego z używanym. Wlać potrzebną ilość oleju. Ilość oleju zawsze musi
mieścić się w przedziale pomiędzy poziomem minimalnym (0,4 litra) a maksymalnym (0,45
litra). Przed włączeniem garnka należy upewnić się, że ilość oleju jest prawidłowa.
Jeśli używają Państwo tłuszczu palmowego, należy pociąć go na kawałki, tak aby dno
garnka było całkowicie zakryte. Ustawić termostat na najniższą temperaturę i włączyć
urządzenie. Gdy tłuszcz się stopi, stopniowo dodawać więcej (450 gramów tłuszczu to
około 0,45 litra).
Użyteczne wskazówki
Jeśli chcą Państwo, aby smażone produkty były gotowe w tym samym czasie, należy
pokroić je na kawałki równej wielkości i grubości. Należy unikać grubych kawałków,
ponieważ mogą pozostać surowe w środku. Używać produktów suchych – będą bardziej
kruche. Nie wszystkie mrożonki można smażyć w zestawie do fondue / głębokiego
smażenia. Filety z ryby, jeśli nie są panierowane, należy wysuszyć. Mrożonych frytek nie
należy rozmrażać. Zmieniać olej regularnie – poprawia to smak potraw. Aby zachować
jakość oleju na dłużej, gdy olej ostygnie, należy usunąć z niego pozostałości produktów
spożywczych. Po osiągnięciu żądanej temperatury, umieścić produkty w garnku.
Przyprawiać można tylko po wyjęciu z garnka i z koszyka.
Czas smażenia Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące czasu smażenia niektórych
produktów. Czas może być inny, zależnie od ilości użytych produktów oraz osobistych
preferencji.
Czas smażenia (min.) C
Frytki 12 190
Frytki mrożone 10 190
Porcja mrożonych frytek (200 g) 5 190
Mrożone paluszki rybne (6 sztuk) 7 180
Mrożone kawałki kalmara (340 g) 5 180
Plastry piersi z kurczaka (świeże) 8-9 170
Mrożone kotleciki drobiowe (300 g) 3-4 170
Kulki mięsne z camembertem (400 g) 2-3 160
Kulki mięsne (400 g) 9 150
Świeże grzyby (350 g) 5 150
Przepisy na fondue z czekolady i sera znajdą Państwo w książkach kucharskich.
Czekoladę i ser należy stopić przed umieszczeniem w garnku do fondue. Rozpocząć od
niskiej temperatury. Wyregulować temperaturę, w zależności od składników.
Używanie
Zamontować uchwyt na koszyku, ściskając je ze sobą. Włożyć produkty do koszyka, nie
przepełniać (patrz oznaczenie maks.) – w przeciwnym razie górna część nie zagrzeje się.
Maksymalna zawartość koszyka to 400 g świeżych produktów i 340 g produktów
mrożonych. Jeśli kontrolka termostatu zgasła, powoli umieścić koszyk w oleju i zdjąć
uchwyt. Dokładnie zamknąć pokrywę. Smażyć można trzy razy z rzędu. Jednak, dla
uzyskania najlepszych rezultatów, należy dodać świeżego oleju. Po zakończeniu
smażenia, należy zachować ostrożność podczas otwierania pokrywy. Aby osłonić się
przed gorącymi częściami i oparami, użyć ścierki. Wyjąć koszyk trzymając za uchwyt.
Ostrożnie strząsnąć nadmiar oleju z produktów.
Po użyciu
Po użyciu należy wyłączyć urządzenie i wyjąc wtyczkę z gniazdka. Pozostawić urządzenie
do ostygnięcia przed przeniesieniem, przystąpieniem do czyszczenia lub schowaniem.
Trwa to 1-2 godziny.
Filtrowanie oleju/tłuszczu
Ostrożnie przelać tłuszcz (do pojemnika o pojemności co najmniej 0,45 litra). Wytrzeć
garnek jednorazowymi ręcznikami kuchennymi. Na koszyk nałożyć papierowy filtr (np. do
kawy) i ostrożnie przelać przez niego tłuszcz do koszyka. Tłuszcz trzymać w lodówce.
Tłuszcz palmowy można trzymać w garnku do fondue / głębokiego smażenia.
Wymiana oleju/tłuszczu
Tłuszcz należy wymieniać regularnie, po 8-12 godzinach używania. Poprawia to smak
produktów. Zużyty tłuszcz należy przelać do zbiornika i wylać. Nie wlewać do zlewu!
Czyszczenie
Wączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka. Pozostawić urządzenie do całkowitego
ostygnięcia. Części zewnętrzne oraz kabel czyścić szmatką zwilżoną ciepłą wodą.
Dokładnie wysuszyć. Nie stosować ostrych środków czyszczących. Gdy olej jest
wymieniany (patrz: Wymiana oleju), osuszyć wnętrze garnka ręcznikiem papierowym i
usunąć pozostałości. Wnętrze umyć ciepłą wodą, wypłukać i wysuszyć. Użyć jak najmniej
wody, aby uniknąć ochlapania urządzenia. Nie zanurzać urządzenia w wodzie, ani w
żadnym innym płynie. Umyć koszyk, uchwyt i zbiornik ciepłą wodą i środkiem do płukania.
Wypłukać i dokładnie wysuszyć.
Wymiana filtrów
Zalecamy wymianę filtru po 20-30 cyklach. Zdjąć pokrywę z garnka, odkręcić płytkę za
pomocą małego śrubokrętu krzyżakowego. Wyjąć filtr i wyczyścić pokrywę. Włożyć nowy
filtr zagiętą częścią na zewnątrz i przykręcić płytkę z powrotem.
Wytyczne w zakresie ochrony środowiska
Tego urządzenia z chwilą jego zużycia nie należy traktować jako zwykłego odpadu
komunalnego, lecz należy go dostarczyć do punktu składowania materiałów do
recyklingu elektrycznych i elektronicznych urządzeń gospodarstwa domowego. To
oznaczenia na urządzeniu, instrukcja obsługi oraz opakowanie zwraca uwagę
użytkownika na tę istotną kwestię. Materiały zastosowane w tym urządzeniu mogą być
poddane odzyskowi. Poprzez odzysk zastosowany w urządzeniach gospodarstwa
domowego użytkownik wnosi istotny wkład w ochronę naszego środowiska. Informacji
dotyczących punktów zbiórki zużytych urządzeń należy szukać u swoich lokalnych władz
samorządowych.
***
TILLAGNINGSTIDER
Följande tillagningstider är endast riktlinjer. Tiderna kan variera beroende den mängd
mat som läggs i fonduegrytan och på din personliga smak.
Maträtt
Tillag-
ningstid
(minuter)
ºC
Potatischips 12 190
Frysta potatischips 10 190
Portion frysta chips (200 g) 5 190
Frysta fiskpinnar 7 180
Frysta bläckfiskbitar 5 180
Skivor av kycklingbröst 8-9 170
Frysta kycklingdelar (300 g) 3-4 170
Tärningar av camembertost 2-3 160
Köttbullar (400 g) 9 150
Färska champinjoner (350 g) 5 150
Se efter i kokböcker för fonduerecept med choklad och ost. Choklad och ost behöver
smältas innan de placeras i fonduegrytan. Starta vid en g temperatur. Justera
temperaturen beroende på ingredienserna.
TILLAGNING
Sätt fast det medföljande handtaget korgen genom att trycka ihop det något och
stänga det.
Sätt i korgen. Överfyll inte grytan (se MAX-mar-keringen). Korgen rymmer max. 400
gram färsk mat eller 340 gram fryst mat.
När termostatlampan har slocknat, sänk sakta ned korgen i oljan och ta av handtaget.
Stäng locket ordentligt.
Du kan fritera tre gånger i rad. För bästa resultat bör du dock tillsätta ny olja.
När maten är klar, var försiktig när du öppnar locket. Använd till exempel en
köksvante r att skydda dig mot hela ytor och ånga. Plocka upp korgen med
handtaget. Skaka försiktigt av över-flödig olja.
EFTER ANVÄNDNING
Stäng av fonduegrytan och koppla loss den från eluttaget.
Vänta tills fonduegrytan kallnat helt innan du flyt-tar den, rengör den eller ställer undan
den för
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Tristar FO-1102 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi