www.scarlett-europe.com SC-109911
· , .
.! , , , . -
2,5 , . , .
, . ,
. , .
· .
, . .
: .
, .
:.
· .
: .
· . .
, , .
. , , ,
. 5 ,
. ,
.
· .
. .
PL INSTRUKCJA OBSUGI
RODKI BEZPIECZESTWA
· Nieprawidowe uytkowanie moe spowodowa zepsucie wyrobu oraz wyrzdzi szkod uytkownikowi.
· Przed pierwszym uruchomieniem sprawd, czy charakterystyki techniczne urzdzenia podane na nalepce odpowiadaj parametrom sieci elektrycznej.
UWAGA! Wtyczka kabla zasilajcego ma przewód i zestyk uziemiajcy. Podczaj urzdzenie wycznie do wciwych uziemionych gniazdek.
· Stosowa tylko do uytku domowego zgodnie z niniejsz Instrukcj obsugi. Urzdzenie nie jest przeznaczone do zastosowania przemysowego. Nie
ytkowa poza pomieszczeniami. Zawsze odczaj urzdzenie od sieci elektrycznej, jeli nie korzystasz z niego oraz przed czyszczeniem.
UWAGA! Dzieci mog posugiwa si kuchenk bez dozoru tylko w przypadku uzyskania odpowiednich i zrozumiaych im wskazówek co do bezpiecznego
ytkowania kuchenki oraz zagro powstajcych w przypadku niewciwego uytkowania.
· Nie pozostawiaj wczonego urzdzenia bez opieki. Nie uywaj akcesoriów, nie doczonych do kompletu dostawy. Nie uywaj urzdzenia z
uszkodzonym kablem zasilajcym.
UWAGA! W przypadku uszkodzenia drzwiczek lub uszczelek drzwiczek nie wolno uytkowa kuchenki do momentu usunicia usterek przez
wykwalifikowanego fachowca.
UWAGA! Aby unikn niebezpieczestwa podwyszonego oddziaywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace naprawcze zwizane z
usuniciem dowolnych pokryw musz wykonywa tylko fachowcy.
· Uwaaj, eby kabel nie dotyka ostrych krawdzi i gorcych powierzchni. Nie cignij, nie przekrcaj i nie nawijaj kabla zasilajcego na urzdzenie.
ywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrzdzenia produktów spoywczych. W adnym wypadku nie uywaj kuchenki do suszenia odziey, papieru
lub innych przedmiotów.
UWAGA! Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa pynów lub inne produktów w zamknitych pojemnikach.
· Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal moe wystpowa burzliwe wrzenie, dlatego naley uwanie i ostronie posugiwa si tymi
pojemnikami.eby unikn pkania przyrzdzanych produktów, przed weniem do kuchenki naley nak noem lub widelcem skórk lub tward
skorup, na przykad, ziemniaków, jabek, kasztanów, kiebasek itp. Podczas podgrzewania w kuchence artykuów ywnociowych w pojemnikach z
materiaów atwopalnych takich jak tworzywo sztuczne lub papier, naley pilnowa kuchenki, aby unikn zapalania si.
· eby unikn zapalania si w piekarniku naley:
unika przypalenia si produktów wskutek zbyt dugotrwaego przyrzdzenia;
wkada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;
w przypadku zapalania si w komorze naley, nie otwierajc drzwiczek, wyczy kuchenk i odczy j od sieci elektrycznej.
· Nie wczaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów. Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do
konserwowania produktów. Nie umieszczaj produktów bezporednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk.
· Zawsze sprawdzaj temperatur przyrzdzonej potrawy, w szczególnoci, jeli przyrzdzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj dania do stou od razu po
przyrzdzeniu, niech ono troch si schodzi. Przestrzegaj przepisów przyrzdzenia potraw, lecz pamitaj, e niektóre produkty (demy, puddingi,
nadzienie ciast z migdaów, cukru lub cykat) nagrzewaj si bardzo szybko.
· eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.
UWAGA:
· Produkty naley gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza bezporednio na talerzu szklanym, z wyjtkiem przypadków zastrzeonych w
przepisie kulinarnym. ywaj tylko tych naczy, które nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej.
· Naczynia nadajce si do uycia w kuchenkach mikrofalowych naley wykorzystywa cile zgodnie ze wskazówkami producenta naczy. Pamitaj, e
w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmujc naczynia z kuchenki zachowuj szczególn ostrono, eby
unikn oparzenia par. Przed weniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania tamy metalowe i foli.
· W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA! Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.
NADAJE SI
· Szko aroodporne najlepszy materia naczy do uycia w kuchence mikrofalowej. Plastyk aroodporny w takim naczyniu nie naley gotowa
jedzenie o duej zawartoci tuszczu lub cukru. Nie wolno uywa szczelnie zamknitych pojemników. Fajans i porcelana nadaje si do uycia w
mikrofalówce, z wyjtkiem naczy pokrytych zotem lub srebrem lub posiadajcych zdobienia metalowe. Specjalne opakowanie (papierowe,
plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych cile przestrzega wskazówek producenta.
NIE NADAJE SI
· Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dziaanie ciepa nie nadaj si do smaenia misa i dowolnych
innych produktów.
· Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spoywcza* - od nich fale odbijaj si; w przypadku kontaktu ze ciankami
piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.
· *Mona stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych czci ywnoci, eby unikn przegrzania i przypalania si. Nie dopuszczaj kontaktu ze
ciankami, odleg do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.
· Topliwe tworzywa sztuczne nie nadaj si do uycia w kuchence mikrofalowej. Naczynia lakierowane wskutek oddziaywania mikrofal lakier
moe si roztopi. Szko zwyke (w tym ksztatowe i grube) wskutek oddziaywania wysokich temperatur moe ulec odksztaceniu. Papier, soma,
drewno - wskutek oddziaywania wysokich temperatur mog si zapali. Naczynia melaminowe mog pochania mikrofale, co powoduje pkanie
lub odksztacenie termiczne i istotnie zwiksza czas przyrzdzenia.
JAK USTALI, CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZDZENIA POTRAW W MIKROFALÓWCE?
· cz mikrofalówk i ustaw przecznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody (~ 250
ml) na 1 min.
· Naczynia, które si nadaje do przyrzdzenia potraw w mikrofalówce, b o tej samej temperaturze, co i przed weniem do kuchenki, natomiast woda
si nagrzeje.