www.scarlett-europe.com SC-29416
. ,
.
· .
· .
· .
PL INSTRUKCJA OBSUGI
RODKI BEZPIECZESTWA
· Nieprawidowe uytkowanie moe spowodowa zepsucie wyrobu oraz wyrzdzi szkod uytkownikowi.
· Przed pierwszym uruchomieniem sprawd, czy charakterystyki techniczne urzdzenia podane na nalepce odpowiadaj parametrom sieci
elektrycznej.
UWAGA! Wtyczka kabla zasilajcego ma przewód i zestyk uziemiajcy. Podczaj urzdzenie wycznie do wciwych uziemionych gniazdek.
· Stosowa tylko do uytku domowego zgodnie z niniejsz Instrukcj obsugi. Urzdzenie nie jest przeznaczone do zastosowania przemysowego.
· Nie uytkowa poza pomieszczeniami.
· Zawsze odczaj urzdzenie od sieci elektrycznej, jeli nie korzystasz z niego oraz przed czyszczeniem.
· UWAGA! Dzieci mog posugiwa si kuchenk bez dozoru tylko w przypadku uzyskania odpowiednich i zrozumiaych im wskazówek co do
bezpiecznego uytkowania kuchenki oraz zagro powstajcych w przypadku niewciwego uytkowania.
· Nie pozostawiaj wczonego urzdzenia bez opieki.
· Nie uywaj akcesoriów, nie doczonych do kompletu dostawy.
· Nie uywaj urzdzenia z uszkodzonym kablem zasilajcym.
· UWAGA! W przypadku uszkodzenia drzwiczek lub uszczelek drzwiczek nie wolno uytkowa kuchenki do momentu usunicia usterek przez
wykwalifikowanego fachowca.
· UWAGA! Aby unikn niebezpieczestwa podwyszonego oddziaywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace naprawcze zwizane z
usuniciem dowolnych pokryw musz wykonywa tylko fachowcy.
· Uwaaj, eby kabel nie dotyka ostrych krawdzi i gorcych powierzchni.
· Nie cignij, nie przekrcaj i nie nawijaj kabla zasilajcego na urzdzenie.
· Uywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrzdzenia produktów spoywczych. W adnym wypadku nie uywaj kuchenki do suszenia odziey,
papieru lub innych przedmiotów.
· UWAGA! Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa pynów lub inne produktów w zamknitych pojemnikach.
· Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal moe wystpowa burzliwe wrzenie, dlatego naley uwanie i ostronie posugiwa si tymi
pojemnikami.
· eby unikn pkania przyrzdzanych produktów, przed weniem do kuchenki naley nak noem lub widelcem skórk lub tward skorup,
na przykad, ziemniaków, jabek, kasztanów, kiebasek itp.
· Podczas podgrzewania w kuchence artykuów ywnociowych w pojemnikach z materiaów atwopalnych takich jak tworzywo sztuczne lub papier,
naley pilnowa kuchenki, aby unikn zapalania si.
· eby unikn zapalania si w piekarniku naley:
unika przypalenia si produktów wskutek zbyt dugotrwaego przyrzdzenia;
wkada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;
w przypadku zapalania si w komorze naley, nie otwierajc drzwiczek, wyczy kuchenk i odczy j od sieci elektrycznej.
· Nie wczaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.
· Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.
· Nie umieszczaj produktów bezporednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk.
· Zawsze sprawdzaj temperatur przyrzdzonej potrawy, w szczególnoci, jeli przyrzdzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj dania do stou od
razu po przyrzdzeniu, niech ono troch si schodzi.
· Przestrzegaj przepisów przyrzdzenia potraw, lecz pamitaj, e niektóre produkty (demy, puddingi, nadzienie ciast z migdaów, cukru lub cykat)
nagrzewaj si bardzo szybko.
· eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.
UWAGA:
· Produkty naley gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza bezporednio na talerzu szklanym, z wyjtkiem przypadków zastrzeonych
w przepisie kulinarnym.
· Uywaj tylko tych naczy, które nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej.
· Naczynia nadajce si do uycia w kuchenkach mikrofalowych naley wykorzystywacile zgodnie ze wskazówkami producenta naczy.
· Pamitaj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmujc naczynia z kuchenki zachowuj szczególn
ostrono, eby unikn oparzenia par.
· Przed weniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania tamy metalowe i foli.
· W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA! Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.
NADAJE SI
· Szko aroodporne najlepszy materia naczy do uycia w kuchence mikrofalowej.
· Plastyk aroodporny w takim naczyniu nie naley gotowa jedzenie o duej zawartoci tuszczu lub cukru. Nie wolno uywa szczelnie
zamknitych pojemników.
· Fajans i porcelana nadaje si do uycia w mikrofalówce, z wyjtkiem naczy pokrytych zotem lub srebrem lub posiadajcych zdobienia
metalowe.
· Specjalne opakowanie (papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych cile przestrzega wskazówek producenta.
NIE NADAJE SI
· Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dziaanie ciepa nie nadaj si do smaenia misa i
dowolnych innych produktów.
· Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spoywcza* - od nich fale odbijaj si; w przypadku kontaktu ze
ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.
· *Mona stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych czci ywnoci, eby unikn przegrzania i przypalania si. Nie dopuszczaj
kontaktu ze ciankami, odleg do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.
· Topliwe tworzywa sztuczne nie nadaj si do uycia w kuchence mikrofalowej.
· Naczynia lakierowane wskutek oddziaywania mikrofal lakier moe si roztopi.
· Szko zwyke (w tym ksztatowe i grube) wskutek oddziaywania wysokich temperatur moe ulec odksztaceniu.
· Papier, soma, drewno - wskutek oddziaywania wysokich temperatur mog si zapali.
· Naczynia melaminowe mog pochania mikrofale, co powoduje pkanie lub odksztacenie termiczne i istotnie zwiksza czas przyrzdzenia.
JAK USTALI, CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZDZENIA POTRAW W MIKROFALÓWCE?
· Wcz mikrofalówk i ustaw przecznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody
(~ 250 ml) na 1 min.
· Naczynia, które si nadaje do przyrzdzenia potraw w mikrofalówce, b o tej samej temperaturze, co i przed weniem do kuchenki,
natomiast woda si nagrzeje.