IM001
www.scarlett.ru SC-2001
13
UWAGA! Aby unikn niebezpieczestwa podwyszonego
oddziaywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace
naprawcze zwizane z usuniciem dowolnych pokryw musz
wykonywa tylko fachowcy.
· Uwaaj, eby kabel nie dotyka ostrych krawdzi i gorcych
powierzchni.
· Nie cignij, nie przekrcaj i nie nawijaj kabla zasilajcego na
urzdzenie.
· Uywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrzdzenia produktów
spoywczych. W adnym wypadku nie uywaj kuchenki do suszenia
odziey, papieru lub innych przedmiotów.
UWAGA! Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa pynów
lub inne produktów w zamknitych pojemnikach.
· Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal moe
wystpowa burzliwe wrzenie, dlatego naley uwanie i ostronie
posugiwa si tymi pojemnikami.
· eby unikn pkania przyrzdzanych produktów, przed weniem
do kuchenki naley nak noem lub widelcem skórk lub tward
skorup, na przykad, ziemniaków, jabek, kasztanów, kiebasek itp.
· Podczas podgrzewania w kuchence artykuów ywnociowych w
pojemnikach z materiaów atwopalnych takich jak tworzywo
sztuczne lub papier, naley pilnowa kuchenki, aby unikn
zapalania si.
· eby unikn zapalania si w piekarniku naley:
unika przypalenia si produktów wskutek zbyt dugotrwaego
przyrzdzenia;
wkada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w
tym bez folii;
w przypadku zapalania si w komorze naley, nie otwierajc
drzwiczek, wyczy kuchenk i odczy j od sieci elektrycznej.
· Nie wczaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do
przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.
· Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania
produktów.
· Nie umieszczaj produktów bezporednio na dnie komory,
wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk.
· Zawsze sprawdzaj temperatur przyrzdzonej potrawy, w
szczególnoci, jeli przyrzdzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj
dania do stou od razu po przyrzdzeniu, niech ono troch si
schodzi.
· Przestrzegaj przepisów przyrzdzenia potraw, lecz pamitaj, e
niektóre produkty (demy, puddingi, nadzienie ciast z migdaów,
cukru lub cykat) nagrzewaj si bardzo szybko.
· eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj
przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.
UWAGA:
· Produkty naley gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza
bezporednio na talerzu szklanym, z wyjtkiem przypadków
zastrzeonych w przepisie kulinarnym.
· Uywaj tylko tych naczy, które nadaj si do stosowania w
kuchence mikrofalowej.
· Naczynia nadajce si do uycia w kuchenkach mikrofalowych
naley wykorzystywacile zgodnie ze wskazówkami producenta
naczy.
· Pamitaj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni
naczynia, dlatego wyjmujc naczynia z kuchenki zachowuj
szczególn ostrono, eby unikn oparzenia par.
· Przed weniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania
tamy metalowe i foli.
· W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA! Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz
instrukcji producenta.
NADAJE SI
· Szko aroodporne najlepszy materia naczy do uycia w
kuchence mikrofalowej.
· Plastyk aroodporny w takim naczyniu nie naley gotowa
jedzenie o duej zawartoci tuszczu lub cukru. Nie wolno uywa
szczelnie zamknitych pojemników.
· Fajans i porcelana nadaje si do uycia w mikrofalówce, z
wyjtkiem naczy pokrytych zotem lub srebrem lub posiadajcych
zdobienia metalowe.
· Specjalne opakowanie (papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone
do kuchenek mikrofalowych cile przestrzega wskazówek
producenta.
NIE NADAJE SI
· Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe
odporne na dziaanie ciepa nie nadaj si do smaenia misa i
dowolnych innych produktów.
· Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.)
oraz folia spoywcza* od nich fale odbijaj si; w przypadku
kontaktu ze ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i
zwarcie w trakcie gotowania.
* Mona stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych
czci ywnoci, eby unikn przegrzania i przypalania si. Nie
dopuszczaj kontaktu ze ciankami, odleg do cianek musi
wynosi nie mniej ni 2 cm.
· Topliwe tworzywa sztuczne nie nadaj si do uycia w kuchence
mikrofalowej.
· Naczynia lakierowane wskutek oddziaywania mikrofal lakier
moe si roztopi.
· Szko zwyke (w tym ksztatowe i grube) wskutek oddziaywania
wysokich temperatur moe ulec odksztaceniu.
· Papier, soma, drewno wskutek oddziaywania wysokich
temperatur mog si zapali.
· Naczynia melaminowe mog pochania mikrofale, co powoduje
kanie lub odksztacenie termiczne i istotnie zwiksza czas
przyrzdzenia.
JAK USTALI, CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZDZENIA
POTRAW W MIKROFALÓWCE
· Wcz mikrofalówk i ustaw przecznik warunków pracy na
maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z
szklank wody (~ 250 ml) na 1 min.
· Naczynia, które si nadaje do przyrzdzenia potraw w mikrofalówce,
o tej samej temperaturze, co i przed weniem do kuchenki,
natomiast woda si nagrzeje.
POYTECZNE RADY
· W celu równomiernego nagrzewania naley obracaywno w
czasie przyrzdzenia.
· Nie uywaj naczy z wsk szyjk, butelek, poniewa mog one
eksplodowa.
· Nie uywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. Uywaj
tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do uycia w
mikrofalówkach.
ZANIM ZWRÓCISZ SI DO SERWISU
· Jeli kuchenka nie wcza si, sprawd::
Sprawno gniazdka i wystpowanie napicia w sieci elektrycznej;
Prawidowo nastawienia zegara;
Szczelno zamknicia drzwiczek.
ZAKÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO
· Mikrofale powoduj zakócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.
· eby eliminowa zakócenia:
Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;
Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwikszej
odlegci od kuchenki mikrofalowej;
Obró anten w celu lepszego odbioru sygnau.
Podcz mikrofalówk i odbiornik do rónych linii sieci
elektrycznej.
INSTALACJA
· Upewnij si, e w kuchence nie ma materiaów opakunkowych i
obcych przedmiotów.
· Sprawd, czy w czasie transportu nie zostay uszkodzone:
rzwiczki i uszczelki metalowe;
budowa i wziernik;
cianki komory.
· W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie wczaj kuchenki
i zwró si do sprzedawcy lub do serwisu.
· Ustaw kuchenk elektryczn na równej poziomej powierzchni,
trwaej na tyle, eby wytrzyma ciar kuchenki z produktami i
naczyniami.
· Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobliu róde ciepa.
· Nie umieszczaj na kuchence adnych przedmiotów. Niczym nie
przykrywaj otworów wentylacyjnych.
· W celu normalnej pracy kuchenki naley zapewni woln przestrze
wentylacyjn nie mniej ni: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego
panelu oraz nie mniej ni 5 cm ze stron bocznych.
ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
· Produkty naley k grubsz stron bliej brzegów talerza.
· Przestrzegaj czasu przyrzdzenia, nastawiaj go na minimum,
stopniowo zwikszajc w miar koniecznoci. W przypadku zbyt
ugiego przyrzdzania produkty mog si zadymi i zapali.
· Przykrywaj produkty zapewni to bardziej równomierne nagrzanie i
zapobiegnie rozpryskiwaniu.
· W celu bardziej równomiernego nagrzania i przypieszenia
gotowania obracaj i mieszaj produkty.
· Okre/owalne talerze w odrónieniu od
kwadratowych/prostoktnych równie zapewniaj bardziej
równomierne nagrzanie.
PRACA
· Podcz kuchenk do sieci elektrycznej.
· W produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.
· Po ustawieniu czasu przyrzdzenia (oraz po jego upywie), po
naciniciu przycisku Instant start wczaj si wewntrzne
wietlenie komory i system wentylacji.