2 GW29-016_v01
Rozmrażanie wg wagi (Defrost By W.T.) ............................................. 5
Rozmrażanie czasowe (Defrost By Time) ........................................... 5
Szybkie rozpoczęcie gotowania (Start) ............................................... 5
Menu automatyczne (Auto Menu) ....................................................... 5
Tabela menu automatycznego ....................................................... 5
Sprawdzanie funkcji ............................................................................6
Ustawianie programu o zadanej godzinie ........................................... 6
Gotowanie wieloetapowe .................................................................... 6
KUCHENKA MIKROFALOWA TYP 29Z013 ............................................ 6
Budowa kuchenki TYP 29Z013 ................................................................ 6
Panel sterowania ...................................................................................... 6
Ustawianie funkcji kuchenki mikrofalowej:
Ustawianie zegara (Clock/Pre-Set) ..................................................... 6
Gotowanie mikrofalowe ....................................................................... 7
Grilowanie ...........................................................................................7
Gotowanie kombinacyjne (Mikrofale + Gril) ......................................... 7
Szybkie rozpoczęcie gotowania (Quick Start/Start) ............................ 7
Ustawianie programu o zadanej godzinie ........................................... 7
Rozmrażanie wg wagi (Defrost By W.T.) ............................................. 7
Rozmrażanie czasowe (Defrost By Time) ........................................... 7
Sprawdzanie funkcji ............................................................................7
Menu automatyczne (Auto Menu) ....................................................... 8
Tabela menu automatycznego ....................................................... 8
Gotowanie wieloetapowe .................................................................... 8
Wymogi norm ........................................................................................... 8
Ekologia – zadbajmy o środowisko .......................................................... 8
WAŻNE ZALECE NIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
W trakcie obsługi urządzenia elektrycznego przestrzegaj podstawowych
zasad bezpieczeństwa, między innymi:
OSTRZEŻENIE: Aby zmniejszyć ryzyko poparzenia, porażenia prą-
dem elektrycznym, pożaru, obrażeń lub narażenia na działanie ener-
gii mikrofal przestrzegaj zasad:
1. Kuchenka mikrofalowa Typ 29Z012 i Typ 29Z013 przeznaczone są
tylko do użytku domowego.
2. Kuchenkę podłączaj jedynie do gniazdka sieci prądu przemiennego
230 V, wyposażonego w kołek ochronny.
3. Z urządzenia korzystaj wyłącznie zgodnie z jego przeznaczeniem,
w sposób opisany w niniejszej instrukcji. Nie korzystaj ze żrących
substancji chemicznych lub oparów w urządzeniu. Ten typ kuchenki
służy w szczególności do podgrzewania, gotowania i suszenia żyw-
ności. Kuchenka nie jest przeznaczona do celów przemysłowych lub
laboratoryjnych.
4. OSTRZEŻENIE: Nie uruchamiaj pustej kuchenki.
5. Nigdy nie korzystaj z urządzenia z uszkodzonym przewodem siecio-
wym lub wtyczką, jak również w przypadku jego wadliwego działania
lub, jeżeli zostało upuszczone lub uszkodzone w inny sposób.
Jeżeli przewód zasilający nieodłą
czalny ulegnie uszkodzeniu, to po-
winien on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakła-
dzie naprawczym albo przez wykwalifi kowaną osobę w celu uniknię-
cia zagrożenia.
Napraw urządzenia może dokonywać jedynie przeszkolony personel.
Nieprawidłowo wykonana naprawa może spowodować poważne za-
grożenia dla użytkownika. W razie wystąpienia usterek radzimy zwró-
cić się do specjalistycznego punktu serwisowego ZELMER.
6. OSTRZEŻENIE: Dzieci mogą korzystać z kuchenki bez nadzo-
ru wyłącznie po przekazaniu im odpowiednich instrukcji, które
umożliwią dziecku skorzystanie z kuchenki w bezpieczny sposób
i zrozumienie niebezpieczeństwa związanego z niewłaściwym jej
użytkowaniem.
7. Aby zmniejszyć ryzyko pożaru we wnętrzu kuchenki:
podczas podgrzewania żywności w plastikowym lub papierowym –
pojemniku obserwuj pracę kuchenki z uwagi na możliwość po-
wstania zapłonu,
przed włoż
eniem papierowych lub plastikowych toreb do kuchenki –
usuń z nich wszelkie druciane wiązadła,
w przypadku zauważenia dymu wyłącz urządzenie i odłącz od źró- –
dła zasilania. Nie otwieraj drzwiczek w celu stłumienia płomieni,
nie zostawiaj papierowych produktów, naczyń i przyborów kuchen- –
nych lub żywności wewnątrz kuchenki, gdy urządzenie nie jest
używane.
8. OSTRZEŻENIE: Cieczy i innych artykułów żywnościowych nie
wolno ogrzewać w szczelnych pojemnikach, gdyżmogąeksplo-
dować.
9. Przy podgrzewaniu napojów w kuchence mikrofalowej gotujący płyn
może zostać wyrzucony z opóźnieniem, zachowaj więc szczególną
ostrożność podczas przenoszenia pojemnika.
Nie smaż żywności w kuchence. Gorący olej może zniszczyć częś
ci
kuchenki lub przybory powodując nawet poparzenia skóry.
10. W kuchence nie podgrzewaj jajek w skorupkach lub ugotowanych
na twardo całych jajek. Mogą one wybuchnąć nawet po zakończeniu
podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
11. Produkty żywnościowe pokryte grubą skórą takie, jak ziemniaki, ka-
baczki w całości, jabłka i kasztany przed gotowaniem nakłuj.
12. Nie doprowadzaj do rozgotowania żywności.
13. OSTRZEŻENIE: Gdy kuchenka jest włączona nie do-
tykaj dostępnych powierzchni. Temperatura ich może
być wysoka – grozi poparzeniem.
14. Zawartość butelek do karmienia i słoiczków dla niemowląt zamieszaj
i wstrząśnij. Przed podaniem sprawdź temperaturę w celu uniknięcia
poparzeń.
15. Naczynia kuchenne mogą nagrzać się w wyniku przepływu ciepła
z podgrzanej żywności. Do przenoszenia naczyń stosuj odpowiednie
uchwyty.
16. Przed zastosowaniem sprawdź, czy naczynia nadają się do użycia
w kuchence mikrofalowej.
Test naczyń kuchennych:
a. Do pojemnika/naczynia wlej 1 szklankę zimnej wody (250 ml)
i umieść go w kuchence mikrofalowej.
b. Gotuj przy maksymalnej mocy przez jedną minutę.
c. Po upływie zadanego czasu, ostro
żnie sprawdź temp. pojemnika/
naczynia. Jeżeli będzie ciepły w dotyku, nie używaj go do gotowa-
nia w kuchence mikrofalowej.
UWAGA! Nie gotuj dłużej niż przez jedną minutę.
17. OSTRZEŻENIE: Prace związane z konserwacją lub naprawą ku-
chenki, które obejmują zdjęcie osłony zabezpieczającej przed
działaniem energii mikrofal są niebezpieczne, w związku z czym
powinny być przeprowadzane wyłącznie przez wykwalifi kowaną
osobę.
18. Dzieci powyżej ósmego roku życia, osoby o ograniczonych zdolno-
ściach psychicznych, sensorycznych lub mentalnych oraz osoby nie-
posiadające odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać
z urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po wcześniejszym obja-
śnieniu możliwych zagrożeń i poinstruowaniu dotyczącym bezpiecz-
nego korzystania z urządzenia. Nie należy pozwalać
dzieciom bawić
się urządzeniem. Dozwolone jest czyszczenie urządzenia oraz wy-
konywanie czynności konserwacyjnych przez dzieci powyżej ósmego
roku życia, pod warunkiem odpowiedniego nadzoru.
19. Sprzęt nie jest przeznaczony do pracy z użyciem zewnętrznych wy-
łączników czasowych lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
20. OSTRZEŻENIE: Pod żadnym pozorem nie usuwaj folii znajdują-
cej się na wewnętrznej stronie drzwiczek. Może to doprowadzić
do uszkodzenia urządzenia.
INSTALACJA
1. Upewnij się, czy wszystkie opakowania zostały usunięte z wnętrza
kuchenki.
2. Zdejmij folię ochronną z obudowy kuchenki mikrofalowej.
OSTRZEŻENIE: Nie usuwaj jasnobrązowej powłoki mikowej za-
bezpieczającej magnetron.
OSTRZEŻENIE: Sprawdź, czy nie ma żadnych śladów uszko-
dzenia takich, jak skrzywione lub spaczone drzwi, uszkodzone
uszczelki drzwiczek oraz powierzchnia styku, pęknięte lub polu-
zowane zawiasy i zatrzaski drzwiczek, wgniecenia wewnątrz ku-
chenki lub w drzwiczkach.
3. W przypadku jakichkolwiek uszkodzeń, nie korzystaj z urządze-
nia i skontaktuj się z wykwalifi kowanymi pracownikami serwisu.
4. Kuchenkę mikrofalową postaw na równej, stabilnej powierzchni, która
wytrzyma jej wagę oraz najcięższe możliwe produkty przeznaczone
do gotowania w kuchence mikrofalowej.
5. Kuchenki mikrofalowej nie narażaj na działanie wilgotności oraz nie
stawiaj w pobliżu materiałów łatwopalnych, jak również nad lub w po-
bliżu urządzeń wytwarzających ciepło.
6. Aby kuchenka działała prawidłowo, zapew-
nij odpowiedni przep
ływ powietrza. Nad
kuchenką zostaw odstęp min. 30 cm oraz
7,5 cm za i po jej bokach. Jedna strona po-
winna pozostać otwarta.
7. Nie zakrywaj lub zatykaj otworów wentyla-
cyjnych urządzenia. Nie zdejmuj nóżek.
8. Z kuchenki nie korzystaj bez szklanego
talerza i zespołu pierścienia obrotowego
umieszczonych we właściwej pozycji.
9. Sprawdź, czy przewód zasilający nie jest uszkodzony, czy nie prze-
chodzi pod kuchenką lub nad jakąkolwiek gorącą lub ostrą powierzch-
nią oraz czy nie zwisa poza krawędź stołu czy blatu.
10. Zapewnij łatwy dostęp do gniazdka tak, aby w nagłych wypadkach
możliwe było łatwe odłączenie urządzenia od źródła zasilania.
11. Nie korzystaj i nie przechowuj kuchenki na wolnym powietrzu.