IM001
www.scarlett.ru 16 SC-2500
UWAGA! Aby unikn niebezpieczestwa podwyszonego oddziaywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace naprawcze zwizane z
usuniciem dowolnych pokryw musz wykonywa tylko fachowcy.
· Uwaaj, eby kabel nie dotyka ostrych krawdzi i gorcych powierzchni.
· Nie cignij, nie przekrcaj i nie nawijaj kabla zasilajcego na urzdzenie.
· Uywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrzdzenia produktów spoywczych. W adnym wypadku nie uywaj kuchenki do suszenia odziey,
papieru lub innych przedmiotów.
UWAGA! Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa pynów lub inne produktów w zamknitych pojemnikach.
· Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal moe wystpowa burzliwe wrzenie, dlatego naley uwanie i ostronie posugiwa si tymi
pojemnikami.
· eby unikn pkania przyrzdzanych produktów, przed weniem do kuchenki naley nak noem lub widelcem skórk lub tward skorup, na
przykad, ziemniaków, jabek, kasztanów, kiebasek itp.
· Podczas podgrzewania w kuchence artykuów ywnociowych w pojemnikach z materiaów atwopalnych takich jak tworzywo sztuczne lub papier,
naley pilnowa kuchenki, aby unikn zapalania si.
· eby unikn zapalania si w piekarniku naley:
unika przypalenia si produktów wskutek zbyt dugotrwaego przyrzdzenia;
wkada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;
w przypadku zapalania si w komorze naley, nie otwierajc drzwiczek, wyczy kuchenk i odczy j od sieci elektrycznej.
· Nie wczaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.
· Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.
· Nie umieszczaj produktów bezporednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk.
· Zawsze sprawdzaj temperatur przyrzdzonej potrawy, w szczególnoci, jeli przyrzdzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj dania do stou od razu po
przyrzdzeniu, niech ono troch si schodzi.
· Przestrzegaj przepisów przyrzdzenia potraw, lecz pamitaj, e niektóre produkty (demy, puddingi, nadzienie ciast z migdaów, cukru lub cykat)
nagrzewaj si bardzo szybko.
· eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.
UWAGA:
· Produkty naley gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza bezporednio na talerzu szklanym, z wyjtkiem przypadków zastrzeonych w
przepisie kulinarnym.
· Uywaj tylko tych naczy, które nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej.
· Naczynia nadajce si do uycia w kuchenkach mikrofalowych naley wykorzystywacile zgodnie ze wskazówkami producenta naczy.
· Pamitaj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmujc naczynia z kuchenki zachowuj szczególn
ostrono, eby unikn oparzenia par.
· Przed weniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania tamy metalowe i foli.
· W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA! Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.
NADAJE SI
· Szko aroodporne najlepszy materia naczy do uycia w kuchence mikrofalowej.
· Plastyk aroodporny w takim naczyniu nie naley gotowa jedzenie o duej zawartoci tuszczu lub cukru. Nie wolno uywa szczelnie
zamknitych pojemników.
· Fajans i porcelana nadaje si do uycia w mikrofalówce, z wyjtkiem naczy pokrytych zotem lub srebrem lub posiadajcych zdobienia metalowe.
· Specjalne opakowanie (papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych cile przestrzega wskazówek producenta.
NIE NADAJE SI
· Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dziaanie ciepa nie nadaj si do smaenia misa i dowolnych
innych produktów.
· Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spoywcza* - od nich fale odbijaj si; w przypadku kontaktu ze
ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.
· *Mona stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych czci ywnoci, eby unikn przegrzania i przypalania si. Nie dopuszczaj kontaktu
ze ciankami, odleg do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.
· Topliwe tworzywa sztuczne nie nadaj si do uycia w kuchence mikrofalowej.
· Naczynia lakierowane wskutek oddziaywania mikrofal lakier moe si roztopi.
· Szko zwyke (w tym ksztatowe i grube) wskutek oddziaywania wysokich temperatur moe ulec odksztaceniu.
· Papier, soma, drewno wskutek oddziaywania wysokich temperatur mog si zapali.
· Naczynia melaminowe mog pochania mikrofale, co powoduje pkanie lub odksztacenie termiczne i istotnie zwiksza czas przyrzdzenia.
JAK USTALI, CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZDZENIA POTRAW W MIKROFALÓWCE?
· Wcz mikrofalówk i ustaw przecznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody (~
250 ml) na 1 min.
· Naczynia, które si nadaje do przyrzdzenia potraw w mikrofalówce, b o tej samej temperaturze, co i przed weniem do kuchenki, natomiast
woda si nagrzeje.
POYTECZNE RADY
· W celu równomiernego nagrzewania naley obracaywno w czasie przyrzdzenia.
· Nie uywaj naczy z wsk szyjk, butelek, poniewa mog one eksplodowa.
· Nie uywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. Uywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do uycia w mikrofalówkach.
ZANIM ZWRÓCISZ SI DO SERWISU
· Jeli kuchenka nie wcza si, sprawd::
Sprawno gniazdka i wystpowanie napicia w sieci elektrycznej;
Prawidowo nastawienia zegara;
Szczelno zamknicia drzwiczek.
ZAKÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO
· Mikrofale powoduj zakócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.
· eby eliminowa zakócenia:
Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;
Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwikszej odlegci od kuchenki mikrofalowej;
Obró anten w celu lepszego odbioru sygnau.
Podcz mikrofalówk i odbiornik do rónych linii sieci elektrycznej.
INSTALACJA
· Upewnij si, e w kuchence nie ma materiaów opakunkowych i obcych przedmiotów.
· Sprawd, czy w czasie transportu nie zostay uszkodzone:
rzwiczki i uszczelki metalowe;
budowa i wziernik;
cianki komory.
· W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie wczaj kuchenki i zwró si do sprzedawcy lub do serwisu.