Kenwood BM250 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Português 2 - 13
Español 14 - 26
Türkçe 27 - 36
Ïesky 37 - 46
Magyar 47 - 57
Polski 58 - 70
Русский 71 - 84
Ekkgmij 85 - 98
´d°w
99 - 107
przed użyciem urządzenia Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i zachowaj je
na wypadek potrzeby skorzystania z nich przyszłości.
Usuń opakowanie w całości wraz ze wszystkimi
etykietami.
bezpieczeństwo
Nie dotykać gorących powierzchni. Dostępne
powierzchnie mogą ulec podczas używania
nagrzaniu. Przy wyjmowaniu formy do pieczenia z
piekarni należy zawsze używać rękawic kuchennych.
W celu uniknięcia rozlania ingrediencji w piekarniku,
należy zawsze przed włożeniem ingrediencji do
formy do pieczenia, formę z piekarni wyjąć.
Ingrediencje, które rozleją się na elementy termiczne,
mogą podczas pieczenia przypalać i zaprzyczynić
wydzielanie się dymu.
Nie używać urządzenia w przypadku, kiedy widoczne
jest uszkodzenia kabla zasilającego lub, kiedy
urządzenie spadło i doszło do jego uszkodzenia.
Wzbronione jest zanurzanie piekarni, i to również
częściowo, do wody lub innych cieczy. Również nie
należy zanurzać kabla zasilającego do wody.
Przed instalacją lub usuwaniem części, oraz przed
myciem zawsze odłączaj urządzenie od prądu.
Nie dopuścić, by kabel zasilający wisiał przez
skraj gorących powierzchni, wykluczyć należy
również kontakt kabla zasilającego z gorącymi
powierzchniami, np. palnikami elektrycznymi lub
gazowymi
Urządzenie powinno stać na płaskiej żaroodpornej
powierzchni.
Nie wkładać rąk do komory do pieczenia po wyjęciu
chleba, bowiem panuje tam wysoka temperatura.
Nie dotykać ruchomych części piekarni.
Nie przekraczaj maksymalnej podanej zdolności (1
kg), ponieważ to może doprowadzić do przeciążenia
maszynki do robienia chleba.
Piekarni nie umieszczać tam, gdzie bezpośrednio
działa na nią promieniowanie słoneczne lub w
pobliżu odbiorników cieplnych, albo w przeciągu.
Wszystkie podane powyżej czynniki mogą mieć
wpływ na wewnętrzną temperetaurę piekarni, co
mogło by mieć negatywny wpływ na wyniki pieczenia.
Nie używać piekarni na dworzu.
Nie używać piekarni dokąd jest pusta, bowiem mogło
by dojść do jej uszkodzenia.
Nie wykorzystywać komory do pieczenia do
przechowywania.
Podczas używania piekarni nie zakrywać otworów
wentylacyjnych w pokrywie i zapewnić w jej
otoczeniu właściwą wentylację.
Niniejsze urządzenie nie powinno być używane przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, umysłowych lub o zaburzonych zmysłach,
jak również przez osoby niedoświadczone i nie
znające się na urządzeniu, dopóki nie zostaną one
przeszkolone na temat zasad eksploatacji tego
urządzenia lub nie będą nadzorowane przez osobę
odpowiadającą za ich bezpieczeństwo.
Należy sprawować kontrolę nad dziećmi, żeby nie
bawiły się urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku
domowego. Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku niewłaściwego
korzystania z urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
przed podłączeniem piekarni do sieci
elektrycznej należy :
Skontrolować, czy informacja na tabliczce
znamionowej umieszczonej na spodniej części piekarni
odpowiada napięciu używanej sieci elektrycznej.
Niniejsze urządzenie odpowiada Dyrektywie
Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej 83/336/EEC
przed pierwszym użyciem piekarni należy :
Wymyj wszystkie części (patrz rozdział "Konserwacja
i czyszczenie").
legenda
uchwyt na pokrywce
okienko obserwacyjne
element grzewczy
uchwyt brytfanki do pieczenia chleba
urządzenie do ugniatania ciasta
wał napędowy
sprzęgło napędowe
przycisk on/ off
miarka
podwójna łyżka do mierzenia 1 łyżeczka do herbaty
& 1 łyżka stołowa
panel sterowania
wyświetlacz
indykator czasomierza
indykator statusu programowego
indykatory koloru skórki (jasny, średni, ciemny, "na
szybko")
przyciski czasomierza opóźnienia
przycisk rozmiaru bochenka
przycisk start/stop
przycisk szybkiego pieczenia
przycisk koloru skórki
przycisk menu
wskaźniki rozmiaru bochenka
Polski
Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
58
jak mierzyć składniki (zobacz rysunki 3-7)
Dla osiągnięcia najlepszego wyniku bardzo ważne
jest dokładne mierzenie składników
Substancje ciekłe zawsze odmierzać należy w
przejrzystym naczyniu do odmierzania z podziałką.
Naczynie to należy do wyposażenia piekarni. Ciecz
zawsze miałaby zawsze osiągnąć poziomu kreski na
poziomie oczu ( patrz 3).
Zawsze używać należy cieczy w temperaturach
pokojowych, 20°C / 68°F, jeśli nie używa się
szybkiego 1 godzinowego cyklu pieczenia chleba.
Kierować się należy zaleceniami podanymi w
receptariuszu.
Do odmierzania małych ilości suchych lub ciekłych
ingrediencji zawsze używać należy łyżki do
odmierzania, która należy do wyposażenia piekarni.
Za pomocą suwaka wybierz jedną z następujących
miarek - 0,5 łyżki do herbaty, 1 łyżka do herbaty, 0,5
łyżki stołowej lub 1 łyżka stołowa. Wypełnij do
wierzchu i wyrównaj łyżką (patrz 6 i 7).
przycisk on/off
Twój piekarnik Kenwood zaopatrzony jest w przycisk
ON/OFF I nie będzie działał, dopóki nie wciśniesz
przyciska “on”.
Wstaw wtyczkę do gniazda i naciśnij na wyłącznik ,
znajdujący się z tyłu maszynki - rozlegnie się sygnał
dźwiękowy i w okienku monitora zjawi się 3:25.
Po zakończeniu eksploatacji zawsze wyłączaj
piekarnik i odłączaj go od prądu.
indykator statusu programowego
Indykator statusu programowego znajduje się w
okienku monitora i strzałka indykatora wskazuje etap
cyklu, który piekarnik do chleba osiągnął jak
następuje: -
Nagrzewanie poprzednie Nagrzewanie poprzednie
działa tylko na początku stanu pełnopszennego (30
minut przy razowym i 5 minut przy razowym szybkim)
dla podgrzania składników przed początkiem
pierwszego etapu mieszania. W tym czasie mieszanie
się nie odbywa.
Mieszanie Ciasto znajduje się bądź na pierwszej
albo na drugiej etapie mieszania albo osiada
pomiędzy cyklami pęcznienia. W ciągu ostatnich 10
minut drugiego cyklu mieszania przy stanach (1), (3),
(4) rozlegnie się alarm dźwiękowy, podpowiadając,
jakich składników należy dodać ręcznie.
Spokój ciasto odpoczywa między cyklami
mieszania.
Wzrost ciasto znajduje się na pierwszym, drugim
lub trzecim etapie pęcznienia.
Pieczenie Bochenek jest na końcowym etapie
pieczenia.
Podtrzymywanie w ciepłym stanie Piekarnik do
chleba automatycznie przełącza się podtrzymywania
w ciepłym stanie w końcu cyklu pieczenia. On
pozostaje w w stanie podtrzymywania ciepła w ciągu
do 1 godziny lub do czasu wyłączenia urządzenia,
cokolwiek nastąpi wcześniej. Notabene: element
grzejnikowy włącza się i wyłącza oraz raz po raz
się świeci podczas cyklu podtrzymywania w
ciepłym stanie.
Koniec koniec programu.
59
Eksploatacja piekarnika
(zobacz rysunki)
1Wyjmij formę do chleba przy pomocy uchwytu.
2 Zainstaluj urządzenie do ugniatania ciasta.
3 Nalej wodę do brytfanki na chleb.
4 Dodaj resztę składników do brytfanki w kolejności,
podanej w przepisie.
Upewnij się, że dokładnie odmierzyłeś wszystkie
składniki ponieważ nieodpowiednie dawki mogą
7 zepsuć produkt końcowy.
8 Wstaw formę do chleba w komorę piecyka i upewnij
ją, zamykając naciskiem w odpowiednim położeniu.
9 Opuść uchwyt i zamknij pokrywę.
10 Podłącz do prądu i włącz – urządzenie wyda
charakterystyczny dźwięk i automatycznie wybierze
program 1 (3:25).
11 Naciskaj na przycisk MENU , dopóki nie
wybierzesz wymaganego programu. Piekarnik do
chleba automatycznie nastraja się na 1 kg i średni
kolor skórki. Uwaga: przy użyciu “RAPID BAKE” -
szybkiego pieczenia - po prostu naciśnij przycisk i
program się włączy automatycznie.
12 Wybierz rozmiar bochenka, naciskając na przycisk
LOAF SIZE - rozmiar bochenka - dopóki
indykator nie przesunie się do wymaganego
rozmiaru bochenka.
13 Wybierz kolor skórki, naciskając na przycisk CRUST
- skórka - dopóki indykator nie przysunie się do
wymaganego koloru skórki (jasny, średni lub
ciemny).
14 Naciśnij na przycisk START . W celu zatrzymania
albo skasowania programu wciskaj przycisk
START/STOP przez 2 – 3 sekundy.
15 Po skończeniu pieczenia odłącz piekarnik od prądu.
16 Wyjmij formę do chleba przy pomocy uchwytu.
Koniecznie używaj zawsze kuchennych rękawic
ochronnych, ponieważ uchwyt formy będzie
gorący.
17 Potem wywróć na półkę drucianą dla stygnięcia.
18 Pozostaw chleb dla stygnięcia przez co najmniej 30
minut przed krojeniem, pozwól ulotnić się parze.
Gorący chleb ciężko się kroi.
19 Wyczyść natychmiast po użyciu formę do chleba i
naczynie do mieszania ciasta (patrz rozdział
"Konserwacja i czyszczenie").
60
61
Dla wybrania programu "szybkiego bochenka" wciskaj sterowanie koloru skórki, dopóki indykator nie zacznie wskazywać ( ).
✬✬ Alarm zabrzmi przed zakończeniem drugiego cyklu ugniatania ciasta i zasygnalizuje porę dodania składników, jeśli przewiduje to przepis.
✬✬✬ Piekarnik automatycznie pozostanie w reżimie podgrzewania po zakończeniu pieczenia. Reżim ten będzie włączony przez godzinę, jeśli nie wyłączy
się piekarnika wcześniej.
Lista programów do pieczenia chleba/ ciasta
program Alarm sygnalizujący porę dodawania Podgrzewaj
Ogólny czas trwania programu składników ✬✬ ✬✬✬
500g 750g 1Kg 500g 750g 1Kg
1 podstawowy Dla przepisów zawierajàcych màk 3:13 3:18 3:25 2:51 2:56 3:03 60
pszenną lub żytnią
2 francuski Chleb ma bardziej chrupiącą skórkę. 3:30 3:32 3:35 - - - 60
Program dopasowany jest do ciasta
o niskiej zawartości tłuszczu i cukru.
"Szybkie" bochenki 2:30 2:32 2:35 - - -
3 razowy Przepisy na mąkę razową lub 3:43 3:45 3:48 2:56 2:58 3:01 60
rpełnoziarnistą 30 minut
poprzedniego nagrzewania
"Szybkie" bochenki: 5 minut 2:28 2:30 2:33 - - -
poprzedniego nagrzewania
4 słodki Przepisy z dużą zawartością cukru 3:17 3:22 3:27 2:55 3:00 3:05 60
5 bez zawartości Do pieczenia z mąki i mieszanek 2:24 - 60
białka roślinnego zbóż bez zawartości białka roślinnego.
Maksymalnie 500g mąki (na wagę)
6 mieszanka w Do gotowych mieszanek chlebowych 2:24 - 60
woreczkach Maksymalnie 500g mieszanki
7 ciasto na słodko Dla chleba i ciast z nie 1:43 - -
zawierającego drożdży ciasta
8 ciasto Ciasto do ręcznego nadawania 1:30 - -
kształtu i pieczenia w piekarniku.
9 ciasto Przepisy na ciasto makaronowe 0:14 - -
makaronowe
10 konfitury Do robienia konfitur 1:05 - -
11 dopiekanie Tylko dopieka. Można również korzystać 1:00 - 60
z tego programu do odgrzewania lub
nadania chrupkości już upieczonym
i wystygłym bochenkom.
przycisk szybkiego Pozwala na wypieczenie bochenków 0:58 - 60
pieczenia chleba w czasie poniżej 1 godziny.
Wymaga ciepłej wody, więcej
drożdży i mniej soli.
wydłużenie czasu
Czasomierz opóźnienia pozwala na opóźnienie
procesu robienia chleba na okres do 15 godzin.
Opóźniony start nie może być używany z programem
“RAPID BAKE” ("szybkie pieczenie") i nie poleca się
do wykorzystania przy nastawieniu na ciasto,
konfitury lub produkt bezglutenowy.
WAŻNE : Przy użyciu funkcji Opóżniony start, nie
używać ingrediencji ulegających psuciu się –
ingrediencji, które podlegają łatwemu psuciu się w
temperaturach pokojowych lub wyższych , jak na
przykład mleko, jaja, jogurt, itd.
Przy użyciu funkcji WYDŁUŻENIE CZASU, po prostu
włożyć należy ingrediencje do formy do pieczenia
oraz formę włożyć do piekarni. Następnie :
Wcisnąć przycisk MENU i ustawić wymagane
ustawienie.
Ustawić wybrane zabarwienie skórki oraz wielkość.
Następnie ustawić wydłużania czasu.
Wciśnij przycisk (+) TIMER i wciskaj dotychczas, póki
nie wyświetli się pożądany czas pieczenia. Jeśli
przegapiłeś pożądany czas wciśnij przycisk (-)
TIMER, żeby wrócić. Po naciśnięciu przyciska
wydłużania czasu będzie wyświetlał on czas z 10
minutowymi przerwami pomiędzy wyświetlanymi
godzinami. Nie musisz obliczać różnicy pomiędzy
wybranym przez program czasem i wymaganym
czasem w całości, ponieważ piekarnik automatycznie
wybierze zaprogramowany czas pieczenia.
Przykład : Chleb ma być upieczony o 7 rano. Jeżeli
na wyświetlaczu dla ustawienia piekarni na
wymagany przepis zobrazowany jest czas 22.00,
łączny czas opóżnienia startu ustawiony musí być na
9 godz.
Wciśnij przycisk MENU, żeby
wybrać odpowiedni program,
np., 1 i użyj przycisku (+)
timer, żeby wyświetliło się
‘9:05’. Jeśli przegapiłeś ‘9:05’,
po prostu wciśnij przycisk (-)
timer, dopóki nie wrócisz do
‘9:05’.
Wciśnij przycisk start,
zaświeci się dwukropek
(:).Timer zacznie odliczenie
czasu.
Jeśli pomyliłeś się lub chcesz
zmienić czas, naciskaj
przycisk START/STOP, dopóki
nie wyda charakterystycznego
dźwięku. Po tym możesz
ustawić inny czas.
ochrona przciwko przerwaniu
dostawy energii elektrycznej
Twój piekarnik ma 8 minutową ochronę na wypadek,
gdyby urządzenie zostało przypadkowo odłączone od
prądu w czasie działania. Urządzenie będzie
kontynuowało pracę od razu po ponownym
podłączeniu.
62
konserwacja i czyszczenie
WAŻNE : Przed początkiem czyszczenia należy
najpierw piekarnię wyłączyć z sieci elektrycznej oraz
pozostawić ją do wystygnięcia.
NIE ZANURZAĆ piekarni ani jej zewnętrnej części
formy do pieczenia do wody.
Do mycia brytfanki na chleb nie używaj zmywarki.
Mycie w zmywarce może zepsuć właściwości
gwarantujące nie przypalanie się chleba, co
spowoduje, że chleb będzie się przypalał podczas
pieczenia.
NIE STOSOWAĆ do mycia gąbek ściernych oraz
narzędzi metalowych.
Formę do pieczenia oraz ugniatacz należy po
każdym użyciu natychmiast wyczyścić poprzez
częściowe napełnienie formy do pieczenia wodą z
środkiem myjącym. Pozostawić do odmoczenia na 5-
10 minut. Ugniatacz można wyjąć poprzez jego
obrócenie zgodnie z ruchem wskazówek zegara oraz
podniesieniem. Czyszczenie zakończyć należy
przepłukaniem i osuszeniem za pomocą miękkiej
szmatki.
Jeżeli ugniatacza nie można wyjąć nawet po 10
minutach po odmoczeniu, należy chwycić wał pod
formą do pieczenia i obracać ją naprzód i w tył, do
momentu obluzowania ugniatacza.
Jeżeli jest to konieczne, zewnętrzną i wewnętrzną
powierzchnię piekarni należy wyczyścić za pomocą
wilgotnej oar miękkiej szmatki.
Wieko można podnieść dla czyszczenia.
serwis i ośrodki troski o klienta
W razie uszkodzenia kabla, jego wymiana ze względu
na bezpieczeństwo należy do kompetencji wyłącznie
autoryzowanego pracownika firmy KENWOOD.
Jeżeli potrzebna jest rada co do używania
urządzenia, należy zwrócić się do sprzedawcy, od
którego urządzenie to pozostało nabyte.
63
64
Podstawowy biały chleb Program 1
łyżeczki = 5 ml łyżeczki
łyżka st. = 15ml łyżka st.
Chleb Brioche Program 4
Składniki 500g 750g 1Kg
Mleko 130ml 220ml 260ml
Jajka 122
Roztopione masło 80g 140g 180g
Niebielona biała mąka chlebowa 350g 500g 600g
Sól 1 łyżeczki 1 łyżeczki 1
1
2 łyżeczki
Cukier 30g 60g 80g
Łatwe do wmieszania drożdże 1
1
2 łyżeczki 2 łyżeczki 2
1
2 łyżeczki
rozpuszczalne
Składniki 500g 750g 1Kg
Letnia woda 245ml 290ml 380ml
Olej roślinny 1 łyżka st. 1
1
2 łyżka st. 1
1
2 łyżka st.
Niebielona biała mąka chlebowa 350g 450g 600g
Suszone mleko odtłuszczone 1 łyżka st. 4 łyżeczki 2 łyżka st.
Sól 1 łyżeczki 1
1
2 łyżeczki 1
1
2 łyżeczki
Cukier 2 łyżeczki 1 łyżka st. 4 łyżeczki
Łatwe do wmieszania drożdże 1 łyżeczki 1
1
2 łyżeczki 1
1
2 łyżeczki
rozpuszczalne
Przepisy (dodawaj składniki do brytfanki w kolejności, podanej w przepisach)
Chleb pełnoziarnisty Program 3
1. Dodawaj ziarna, kiedy urządzenie wyda wyraźny dźwięk podczas drugiego cyklu ugniatania ciasta.
Składniki 750g 1Kg
Woda 300mls 380mls
Olej roślinny 1 łyżka st. 1
1
2 łyżka st.
Mąka razowa 400g 500g
Niebielona biała mąka chlebowa 50g 100g
Odtłuszczone suche mleko 4 łyżeczki 2 łyżka st.
Sól 1 łyżeczki 1
1
2 łyżeczki
Cukier 2 łyżeczki 1 łyżka st.
Łatwe do wmieszania drożdże 1 łyżeczki 1 łyżeczki
rozpuszczalne
Ziarna dyni 3 łyżeczki 3 łyżeczki
Pestki słonecznika 3 łyżeczki 3 łyżeczki
Ziarenka maku 2 łyżeczki 3 łyżeczki
Lekko zrumienione ziarenka 2 łyżeczki 3 łyżeczki
sezamu
65
66
Biały chleb na szybko Przycisk szybkiego pieczenia
1 Naciśnij na przycisk RAPID BAKE (szybkie pieczenie) i program automatycznie zacznie pracę.
Rogale chlebowe Program 8
1 Na końcu cyklu piekarnię wyłączyć i odłączyć z sieci elektrycznej. Ciasto lekko wyłożyć
z formy i podzielić na 12równych.
2 Po nadaniu formy pozostaw ciasto, aby się rozwarstwiło, a później upiecz w zwykłym piekarniku.
Składniki 1Kg
Woda 240ml
Jajka 1
Niebielona biała mąka chlebowa 450g
Sól 1 łyżeczki
Cukier 2 łyżeczki
Masło 25g
Łatwe do wmieszania drożdże 1
1
2 łyżeczki
rozpuszczalne
Na potarcie
Żółtko z jajka ubite z 15 ml wody 1
Siemiona sezamu i mak do
posypania, do wyboru
Składniki 1Kg
Mleko o temperaturze letniej 350ml
(32-35°C)
Jajka 50ml
Olej roślinny 1 łyżka st.
Niebielona biała mąka chlebowa 600g
Suszone mleko odtłuszczone 2 łyżka st.
Sól 1 łyżeczki
Cukier 4 łyżeczki
Łatwe do wmieszania drożdże 4 łyżeczki
rozpuszczalne
67
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Poniżej podane są typowe problemy, które powstać mogą podczas wyrobu chleba w piekarni. Należy dokładnie
zapoznać się z tymi problemami, ich możliwymi przyczynami oraz sposobami postępowania, które zapewnią
sprawne działanie piekarni.
PROBLEM PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
1. Chleb jest niski
2. Niski bochenek, bez
wyrośnięcia
3. Zbyt wyrośnięty –
kształt grzyba
4. Zapadnięcie się
wierzchu i boków
Z powodu niższej ilości glutenu, który
tworzy proteiny w mące pełnoziarnistej ,
chleb pełnoziarnisty jet niższy niż chleb
biały.
Niewystarczający ilość cieczy.
Brakuje cukru lub zbyt mała ilość cukru.
Niewłaściwy typ używanej do wypieku
mąki.
Niewłaściwy typ drożdży
Zbyt mała ilość drożdży, drożdże zbyt
stare.
Ustawienie szybkliego cyklu pieczenia
chleba .
Doszło do połączenia drożdży i wody
jeszcze przed początkiem procesu
wygniatania.
Całkowicie brakuje drożdży
Stare drożdże
Zbyt ciepła ciecz
Zbyt dużo soli.
Przy używaniu timera, drożdże
zwilgotniało przed zapoczęciem
procesu przygotowania chleba.
Zbyt dużo drożdży
Zbyt dużo cukru
Zbyt dużo mąki
Zbyt dużo soli
Ciepła, wilgotna pogoda
Zbyt dużo cieczy.
Zbyt wiele drożdży.
Ciepła, wilgotna pogoda mogło
spowodować zbyt szybkie wyrośnięcie
ciasta.
Sytuacja normalna, rozwiązania nie ma.
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.
Wkładać składniki zgodnie z przepisem.
Można doszło do użycia gładkiej mąki zamiast
silnej mąki, które zawiera więcej glutenu.
W celu uzyskania najlepszych wyników używać
należy tylko drożdży o szybkim działaniu.
Odmierzać zalecane ilości i kontrolować zalecany
okres zużycia na opakowaniu.
Cykl ten wytwarza mniejsze bochenki , jest to
normalne.
Zapewnić, by nie dochodziło do kontaktu w formie
do pieczenia .
Wkładać ingrediencje wg przepisu
Skontrolować okres gwarancyjny na opakowaniu.
Używać cieczy będących we właściwych
temperaturach.
Używać zalecanych ilości.
Składniki suche umieścić w rogach formy do
pieczenia, oraz w środku suchych ingrediencji
zrobić zagłębienie, w które należy włożyć drożdże,
tak będzie chronione przed zwilgotnieniem.
O
1
/4 łyżeczko drożdży mniej
O 1 łyżeczkę cukru mniej.
O 6 do 9 łyżek mąki mniej.
Używać ilości zalecanych w przepisie.
O 15 ml / 3 łyżeczki cieczy i
1
/4 łyżeczki drożdży
mniej.
Przyszłym razem 0 15 ml / 3 łyżeczki cieczy mniej
lub dodać trochę mąki.
Używać ilości zalecanych w przepisie, przyszłym
razem wypróbować szybszy cykl.
Schłodzić wodę lub dodać mleka z lodówki.
WIELKOŚĆ I KSZTAŁT CHLEBA
68
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW - ciag dalszy
PROBLEM PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
5. Szorstka i nierówna
powierzchnia – nie gładka
6. Zapadnięcie się
podczas pieczenia
7. Chleb nie jest
równomierny, na
końcu krótszy
8. Ciężka, gęsta struktura
9. Otwarta, gruba,
porowata struktura
10. Chleb jest w środku
surowy, mało
wypieczony
11.Chleba nie można
dobrze pokroić, bardzo
klei się
Zbyt mało cieczy.
Zbyt dużo mąki .
Wierzch bochenku nie musi mieć
żadnego kształtu, nie ma to wpływu na
znakomity smak chleba.
Piekarnia umieszczona w przeciągu
lub przewrócona, albo zrzucona
podczas rośnięcia
Przekroczenie pojemności formy do
pieczenia
Zbyt mała ilość soli, zupełny brak soli (
sól pomaga przeciwko przerośnięciu
ciasta)
Zbyt dużo drożdży
Ciepła, wilgotna pogoda
Těsto je příliš suché a ve formě
nemohlo rovnoměrně nakynout.
Zbyt dużo mąki
Zbyt mało drożdży
Zbyt mało cukru
Zupełnie brakuje soli
Zbyt dużo drożdży
Zbyt dużo cieczy
Zbyt mało cieczy
Przerwanie dostawy prądu w ciągu
wyrobu chleba
Zbyt duża ilość składników, które
piekarnia nie zdołała obrobić
Chleb krojony jest zbyt grorący
Używanie niewłaściwego noża
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki
Należy doładnie odmierzać składniki
Zapewnić optymalne warunki do wyrobu chleba.
Przemieścić piekarnię
Nie dodawaj więcej składników, niż zaleca się dla
większego bochenka (maks. 1Kg).
Używać zalecanej w przepisie ilości soli
Doładnie odmierzać drożdże
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki i
zmiejszyć ilość drożdży o
1
4 łyżeczki
Podwyższyć ilość cieczy o 15 ml/ 3 łyżeczki.
Odmierzać dokładnie
Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.
Odmierzać dokładnie
Wkładać ingrediencje wg przepisu
Odmierzać właściwą ilość drożdży zalecanego
typu.
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki
Obniżyć ilość cieczy o 15 ml / 3 łyżeczki
Jeżeli podczas pracy prąd wyłączy się na czas
dłuższy niż 8 minut, niedopieczony bochenek
trzeba będzie usunąć z formy i wszystko
rozpocząć od nowa z nowymi składnikami.
Obniżyć ilość na maksymalnie dozwolone
Pozostawić chleb na kratce do wystygnięcia na
conajmniej 30 minut, by odeszła para. Dopiero
potem można chleb kroić.
Do krojenia chleba używać dobrego noża
STRUKTURA CHLEBA
69
PROBLEM PRAWDOPODOBNA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
12. Ciemny kolor skórki,
zbyt gruba
13. Bochenek jest
przypalony
14. Skórka jest zbyt jasna
15. Wygniatacza nie
można wyjąć
16. Chleb przykleja się do
formy do pieczenia /
nie można go wyjąć
17. Piekarnia nie pracuje /
wygniatacz nie działa
18. Ingrediencje nie są
zmieszane
19. Podczas działania
czuć jest spaleniznę
Użycie ustawienia CIEMNA skórka
Nieprawidłowe działanie piekarni
Chleb nie piecze się przez określony
czas.
W przepisie nie użyto świeżego lub
suszonego mleka
Do formy do pieczenia wlać wodę i
pozostawić wygniatacz do
odmoczenia. Potem można go łatwo
wyjąć.
Przypadek ten może powstać po
dłuższym używaniu piekarni
Piekarnik nie jest włączony
Forma do pieczenia nie jest
umieszczona właściwie
Ustawiono jest całodzienne opóżnienie
startu
Piekarnia nie zaczęła pracować
Brak wygniatacza
Składniki są wylane w wewnętrznej
części pieca
Z piekarnika wycieka
Przekroczenie objętości formy do
pieczenia
Przyszłym razem użyć ustawienia - średnia lub
ciemna skórka
Więcej informacji znajduje się w części Serwis i
ośrodki troski o klienta
Przedłużyć czas pieczenia
Dodać 15 ml/ 3 łyżeczki suszonego mleka lub 50
% wody zastąpić mlekiem,prze co osiągnięty
pozostanie ciemniejszy kolor
Postępować wg zaleceć odnoszących się do
czyszczenia po użyciu sprzętu. Może konieczne
będzie obrócenie wygniatacznem po
odmoczeniu, by doszło do jego obluzowania.
Umiarkowanie posmarować wewnętrzną część
formy do pieczenia olejem roślinnym.
Więcej informacji jest do dyspozycji w części „
Serwis i Ośrodki Troski o Kilenta“
Sprawdź, czy przycisk on/ off
znajduje się w
pozycji ON.
Skontrolować, czy forma do pieczenia jest
właściwie umieszczona)
Piekarnia nie zacznie działać, dokąd odliczanie
nie osiągnie ustawionego czasu.
Po zaprogramowaniu panelu sterującego należy
wcisnąć przycisk start w celu włączenia piekarni.
Zawsze upewnić się należy, czy wygniatacz
umieszczony jest na wale n spodnie części
formy. Kontroli dokonać należy zawsze przed
włożeniem składników.
Dejte pozor, abyste ve vnitřní části pece nevylili
žádné ingredience. Ingredience se mohou
připalovat na topné jednotce a mohou
způsobovat dým..
Więcej informacji jest do dyspozycji w części „
Serwis i Ośrodki Troski o Kilenta“
Nie używać większej ilości składników, niż ilość
zalecana w przepisie. Składniki należy zawsze
dokładnie odmierzać.
KOLOR I GRUBOŚĆ SKÓRKI
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW - ciag dalszy
PROBLEMY Z FORMĄ
CZĘŚCI MECHANICZNE
70
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW - ciag dalszy
PROBLÉM PRAVDĚPODOBNÁ PŘÍČINA ŘEŠENÍ
20. Piekarnia pozostała
przez pomyłkę
wyączona z sieci
elektrycznej lub doszło
do przerwania dostawy
prądu. Jak uratować
chleb ?
21. Kiedy na ekranie
pojawia się E:01,
urządzenia nie da się
włączyć.
22. Kiedy na ekranie
pojawia się H:HH &
E:EE, urządzenie nie
działa.
Komora do pieczenia jest zbyt gorąca
Piekarnik nie działa. Problemy z
czujnikiem temperatury.
Jeśli piekarnia znajduje się w trakcie wygniatania, wyjąć należy składniki i zacząć ponownie.
Jeśli piekarnia znajduje się w trakcie rośnięcia, należy wyjąć ciasto z formy do pieczenia,
uformować i włożyć do wysmarowanej brytfanny o rozmarach P 23 x 12,5 cm / 9 x 5 in,
zakryć i pozostawić do do wyrośnięcia do osiągnęcia podwójnej wielkości. Użyć ustawienia
11 – tylko pieczenie lub chleb upiec w zagranym piekarniku w temperaturze 200°C/400°F/
Gaz 6. Czas pieczenia 30 -35 minut lub do osiągnięcia złocistego koloru.
Jeżeli piekarnia znajduje się w trakcie cyklu pieczenia, należy użyć ustawienia 11 - tylko
pieczenie lub chleb upieć w zagrzanym wstępnie piekarniku w temperaturze 200°C/400°F/
Gaz 6. Wyjąć górny ruszt oraz umieścić go na spodni ruszt piekarnika.
Wyłączyć piekarnię z sieci i pozostwić do
wystygnięcia
Więcej informacji jest do dyspozycji w części „
Serwis i Ośrodki Troski o Kilenta“
106
œ∞Oq •q «∞LAUØq (¢U°l)
«∞LAJKW «∞º∂V «∞L∫∑Lq «∞∫q
6) «ô≤NOU¸ √£MU¡ «∞ª∂e.
7) «_¸¨HW ¨Od ±∑ºUË¥W Ë√ÆBd
≠w ©d· Ë«•b.
8) ≤ºOZ Ø∏On.
9) ≤ºOZ ±H∑uÕ Ë¥∫∑uÍ £Iu».
01) Ëßj «∞d¨On ≤OT, Ë∞r ¥∑r
î∂eÁ °U∞Ib¸ «∞JU≠w.
11) ô ¥∑r ¢IDOl «∞ª∂e °AJq §Ob,
œ°o §b«Î.
21) ÆAd… œ«ØMW «∞KuÊ / ßLOJW §bΫ
31) ¸¨On î∂e «•∑d‚.
41) «∞IAd… îHOHW §b«Î.
¢r Ë{l «∞πNU“ °U∞Id» ±s §NU“ ¢∫u¥q «∞Nu«¡
«∞ºUîs √Ë ¸°LU {d» √Ë ≤Id √£MU¡ «ô≤∑HUŒ.
¥∑πUË“ ßFW ±Iö… «∞ª∂e.
∞r ¥∑r «ß∑ªb«Â ØLOW «∞LK` «∞JU≠OW √Ë «∞∑ªKh ±MNU.
(«∞LK` ¥ºU´b ´Kv ±Ml “¥Uœ… •πr «∞FπOs °LIb«¸ Ø∂Od).
«∞J∏Od ±s «∞ªLOd….
§u œ«≠T ˸©V.
«∞FπOs §U· §b«Î Ë∞r ¥∑r «∞ºLUÕ ∞t °Uô≤∑HUî∂AJq
±∑ºUË ≠w «∞LIö….
«∞J∏Od ±s «∞D∫Os.
∞r ¥∑r «ß∑ªb«Â ØLOW ØU≠OW ±s «∞ªLOd….
∞r ¥∑r «ß∑ªb«Â ØLOW ØU≠OW ±s «∞ºJd.
¢r ≈≥LU‰ «∞LK`.
«∞J∏Od ±s «∞ªLOd….
«∞J∏Od ±s «∞ºu«zq.
«∞J∏Od ±s «∞ºu«zq.
«≤IDUŸ «∞∑OU¸ «∞JNd°Uzw √£MU¡ «∞FLKOW.
«∞JLOU‹ ØU≤X Ø∂Od… §b«Î Ë∞r ¥∑LJs «∞πNU“ ±s «∞FLq
±FNU.
¢r «∞∑IDOl Ë≥u ßUîs §b«Î.
´b «ß∑ªb«Â «∞ºJOs «∞LMUßV.
¢r «ß∑ªb«Â ≈´b«œ «∞IAd… «∞b«ØMW.
¥u§b ´Dq ≠w «∞πNU“.
∞r ¥∑r «∞ª∂e ±b… ØU≠OW.
ô ¥u§b ±º∫u‚ •KOV √Ë •KOV ©U“à ≠w «∞uÅHW.
¢GOOd ±u{l «∞πNU“.
ô ¢º∑ªb ±Ju≤U‹ √Ø∏d ±s «∞LuÅv °t ∞Kd¨On «∞J∂Od (°∫b
√ÆBv 057 §d«Â).
«ß∑ªb ±Ib«¸ «∞LK` «∞LuÅv °t ≠w «∞uÅHW.
ÆOU” «∞ªLOd… °bÆW.
¢IKOq «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ £öÀ ±ö´o ®UÍ
Ë¢IKOq «∞ªLOd… °LIb«¸ ¸°l ±q¡ ±KFIW ®UÍ.
“¥Uœ… «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ 3 ±ö´o ®UÍ.
«∞IOU” °bÆW.
ÆOU” «∞JLOW «∞B∫O∫W ±s «∞ªLOd… «∞LuÅv °NU.
«∞IOU” °bÆW.
¢πLOl «∞LJu≤U‹ ØLU ≥u ±ºdËœ ≠w «∞uÅHW.
ÆOU” «∞JLOW «∞B∫O∫W ±s «∞ªLOd… «∞LuÅv °NU.
¢IKOq «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ 3 ±ö´o ®UÍ.
¢IKOq «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ 3 ±ö´o ®UÍ.
≈–« •bÀ «≤IDUŸ ∞K∑OU¸ «∞JNd°Uzw √£MU¡ «∞FLKOW, ∞Lb… ¢∑πUË“ 8
œÆUzo ≠º∑∫∑Uà ≈∞v ≈îd«Ã «∞d¨On ¨Od «∞Lª∂u“ ±s «∞LIö…
Ë«∞∂b¡ ±s §b¥b ±l ±Ju≤U‹ ©U“§W.
¢IKOq «∞JLOU‹ ≈∞v «∞∫b «_ÆBv «∞LºLuÕ °t.
«¢d„ «∞ª∂e ´Kv «∞∫U±q •∑v ¥∂dœ ∞Lb… 03 œÆOIW ´Kv «_Æq
∞∑∫d¥d «∞∂ªU¸, Æ∂q «∞∑IDOl.
«ß∑ªb ßJOs î∂e §Ob….
«ß∑ªb «ù´b«œ ±∑ußj √Ë «∞ªHOn ≠w «∞Ld… «∞IUœ±W.
¸«§l ƺr "«∞ªb±W ˸´U¥W «∞FLö¡".
≈{U≠W 51 ±KKw / ±q¡ £öÀ ±ö´o ®UÍ ±s ±º∫u‚ «∞∫KOV
±MeËŸ «∞bßr √Ë «ß∑∂b‰ 05% ±s «∞LU¡ °U∞∫KOV ∞KLºU´b… ´Kv
«∞∑∫LOh.
•πr «∞d¨On Ë®JKt
≤ºOZ «∞ª∂e
∞uÊ «∞IAd… Ë«∞ºLp
105
«∞LAJKW «∞º∂V «∞L∫∑Lq «∞∫q
1) «∞ª∂e ô ¥M∑Ha °U∞∫πr «∞JU≠w
2) √¸¨HW ±ºD∫W, œËÊ «≤∑HUŒ.
3) «∞ILW ±M∑HªW - Ë¢Qîc ®Jq
«∞HDd.
4) «∞ILW Ë«_©d· ±πu≠W ≈∞v
«∞b«îq.
5) ÆLW ±Au≥W ˱M∑HªW - ∞OºX
±KºU¡.
î∂e «∞IL` «∞JU±q ßOJuÊ √Æq «≤∑HUîUÎ ´s «∞ª∂e «_°Oi
°º∂V ˧uœ ØLOW √Æq ±s «∞∂dË¢Os «∞cÍ ¥AJÒq «∞πKu¢Os
√Ë «∞LUœ… «∞b°IW ≠w «∞D∫Os –Ë «∞IL` «∞JU±q.
ô ¢u§b ßu«zq ØU≠OW.
¢r ≈≥LU‰ «∞ºJd √Ë ∞r ¥CU· °U∞JLOW «∞LMUß∂W.
«ß∑ªb«Â ≤uŸ îU©T ±s «∞D∫Os.
«ß∑ªb«Â ≤uŸ îU©T ±s «∞ªLOd….
´b ≈{U≠W îLOd… ØU≠OW √Ë √≤NU Æb¥LW §b«Î.
«î∑OU¸ œË¸… î∂e ßd¥FW.
•bÀ ±eà °Os «∞ºJd Ë«∞ªLOd… Æ∂q œË¸… «∞Fπs.
¢r ≈≥LU‰ «∞ªLOd….
«∞ªLOd… Æb¥LW ∞KGU¥W.
«∞ºUzq ßUîs §b«Î.
¢r ≈{U≠W «∞J∏Od ±s «∞LK`.
≈–« ¢r «ß∑ªb«Â «∞LuÆX, ≠Ib √Å∂∫X «∞ªLOd… ¸©∂W Æ∂q
°b¡ ´LKOW ≈´b«œ «∞ª∂e.
«∞J∏Od ±s «∞ªLOd….
«∞J∏Od ±s «∞ºJd.
«∞J∏Od ±s «∞D∫Os.
∞r ¥∑r «ß∑ªb«Â ØLOW ØU≠OW ±s «∞LK`.
§u œ«≠T ˸©V.
«∞J∏Od ±s «∞ºu«zq.
«∞J∏Od ±s «∞ªLOd….
¸°LU ¢º∂V «∞d©u°W «∞Ld¢HFW Ë«∞πu «∞b«≠T ≠w «≤∑HUŒ
«∞FπOs °ºd´W.
ô ¢u§b ßu«zq ØU≠OW.
«∞J∏Od ±s «∞D∫Os.
Æb ô ¢Qîc ÆLW «_¸¨HW «∞AJq «∞LMUßV, ¸¨r –∞p ≠SÊ –∞p
ô ¥R£d ≠w ©Fr «∞ª∂e «∞d«zl.
≠w «∞u{l «∞FUœÍ, ô ¥u§b •q.
“¥Uœ… «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ 3 ±ö´o ®UÍ.
¢πLOl «∞LJu≤U‹ ØLU ≥u ±ºdËœ ≠w «∞uÅHW.
¸°LU «ß∑ªb±X ©∫Os √°Oi ´UœÍ °bôÎ ±s ©∫Os «∞ª∂e
«∞IuÍ «∞cÍ ¥∫∑uÍ ´Kv ±∫∑uÈ §Ku¢Os √´Kv.
ô ¢º∑ªb «∞D∫Os «∞Lº∑ªb ∞Jq «_¨d«÷.
∞K∫Bu‰ ´Kv √≠Cq «∞M∑UzZ «ß∑ªb ≠Ij îLOd… "ßNKW
«∞LeÃ" Ëßd¥FW «∞∑HU´q.
¥πV ÆOU” «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU Ë¢HIb ¢U¸¥a «∞Bö•OW ´Kv
«∞F∂u….
≥cÁ «∞b˸… ¢M∑Z √¸¨HW √Æq. ≥c« √±d ´UœÍ.
¢QØb °QÊ ¢Eq ±∑HdÆW ´Mb ≈{U≠∑NU ≈∞v ±Iö… «∞ª∂e.
¢πLOl «∞LJu≤U‹ ØLU ≥u ±ºdËœ ≠w «∞uÅHW.
¢∫Io ±s ¢U¸¥a «∞Bö•OW.
«ß∑ªb ßUzq ≠w œ¸§U‹ «∞∫d«¸… «∞LMUß∂W ù´b«œ «∞ª∂e
«∞Lº∑ªbÂ.
«ß∑ªb «∞JLOW «∞LuÅv °NU.
{l ±Ju≤U‹ §U≠W ≠w “Ë«¥U «∞LIö… ±l ´Lq ≠πu… ÅGOd… ≠w
±M∑Bn «∞LJu≤U‹ «∞πU≠W ∞KªLOd… ∞∫LU¥∑NU ±s «∞ºu«zq.
¢IKOq «∞ªLOd… °LIb«¸ ¸°l ±q¡ ±KFIW ®UÍ.
¢IKOq «∞ºJd °LIb«¸ ±q¡ ±KFIW ®UÍ.
¢IKOq «∞D∫Os °LIb«¸ ±q¡ 6 ≈∞v 9 ±ö´o.
«ß∑ªb ±Ib«¸ «∞LK` «∞LuÅv °t ≠w «∞uÅHW.
¢IKOq «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ 3 ±ö´o ®UÍ
Ë«∞ªLOd… °LIb«¸ ±q¡ ¸°l Øu» ®UÍ.
¢IKOq «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ £öÀ ±ö´o ®UÍ ≠w
«∞Ld… «∞IUœ±W √Ë √Ë √{n «∞IKOq ±s «∞D∫Os «ù{U≠w.
«ß∑ªb «∞JLOW «∞LuÅv °NU ≠w «∞uÅHW √Ë •Uˉ «ß∑ªb«Â
œË¸… √ßdŸ ≠w «∞Ld… «∞IUœ±W.
°dÒœ «∞LU¡ √Ë √{n «∞∫KOV ±∂U®d… ±s «∞∏ö§W.
“¥Uœ… «∞ºu«zq °LIb«¸ 51 ±KKw / ±q¡ 3 ±ö´o ®UÍ.
ÆOU” «∞D∫Os °bÆW.
¢QØb °QÊ «∞FπOs ¥∑r ≈´b«œÁ ≠w √≠Cq ™dË· ±LJMW.
•πr «∞d¨On Ë®JKt
œ∞Oq •q «∞LAUØq
≠OLU ¥Kw °Fi «∞LAUØq «∞∑IKOb¥W «∞∑w ¥LJs √Ê ¢∫bÀ √£MU¡ ≈´b«œ «∞ª∂e ≠w «∞πNU“. ¥d§v ±d«§FW «∞LAUØq Ë√ß∂U°NU «∞L∫∑LKW Ë«∞∫q «∞cÍ
¥πV «∞IOUÂ °t ∞CLUÊ «∞FLq °MπUÕ.
î∂e √°Oi ßd¥l “¸ «∞ª∂e «∞ºd¥l
1 «{Gj ´Kv “¸ «∞ª∂e «∞ºd¥l EKAB DIPAR ËßO∂b√ «∞∂d≤U±Z ¢KIUzOUÎ.
±KHu≠U‹ «∞ª∂e «∞∂d≤U±Z 8
1 ≠w ≤NU¥W «∞b˸…, √îdà «∞FπOs ≈∞v ßD` ´KOt «∞IKOq ±s «∞D∫Os. «{d» °d≠o ´Kv ™Nd «∞FπOs ËƺLt ≈∞v 21 ÆDFW ±∑ºUË¥W ±l ¢AJOKt
¥bË¥UÎ.
2 °Fb «∞∑AJOq, œŸ «∞FπOs ∞Oe¥b ≈∞v «∞∫πr «_îOd £r «î∂eÁ ≠w ≠d≤p «∞ªU’.
«∞L∫∑u¥U‹ 1 ØOKu§d«Â
±U¡ 042 ±KKw
°Oi 1
œÆOo î∂e √°Oi ¨Od «∞L∂Oi 054 §d«Â
±K` ±q¡ ±KFIW ®UÍ
ßJd ±q¡ ±KFI∑w ®UÍ
“°b… 52 §d«Â
îLOd… ±πHHW ßNKW «∞Leà ±q¡ ±KFIW ®UÍ Ë≤Bn
∞KD∂IW «∞FKu¥W:
ÅHU¸ «∞∂Oi ±CdË» ±l 51 ±KKw
(±q¡ ±KFIW ±Uzb…) ±s «∞LU¡ 1
°c˸ «∞ºLºr Ë°c˸ ≤∂U¢OW, ∞d®NU
´Kv «∞ºD`, «î∑OU¸Í
«∞L∫∑u¥U‹ 1 ØOKu§d«Â
•KOV ≠U¢d (23 - 53 œ¸§W ±µu¥W) 053 ±KKw
°Oi 50 ±KKw
“¥X ≤∂U¢w ±q¡ ±KFIW ©FUÂ
œÆOo î∂e √°Oi ¨Od «∞L∂Oi 006 §d«Â
±º∫u‚ «∞∫KOV ±MeËŸ «∞bßr ±q¡ ±KFI∑w ©FUÂ
±K` ±q¡ ±KFIW ®UÍ
ßJd ±q¡ 4 ±ö´o ®UÍ
îLOd… ±πHHW ßNKW «∞Leà ±q¡ 4 ±ö´o ®UÍ
104
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112

Kenwood BM250 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla