• Wyjąć wtyczkę (1) z gniazdka.
• Otworzyć pokrywę (6). Formę do pieczenia (2 wyjąć kuchennymi rękawicami ochronnymi.
UWAGA! Forma do pieczenia (2) jest bardzo gorąca. Proszę uważać na podnoszącą się
parę wodną.
• Formę do pieczenia (2) ustawić na żaroodpornej powierzchni, nigdy na obrusie lub
powierzchni z tworzywa sztucznego.
• Przed wyjęciem chleba z formy (2) pozostawić ją w urządzeniu do wystudzenia przez około 5
minut. Następnie wyjąć ją z urządzenia, lekko wstrząsać, aż chleb się poluzuje.
• Jeżeli chleb nie będzie wyjęty wcześniej, to urządzenie utrzymuje w cieple upieczony chleb
przez 1 godzinę.
• Jeżeli haki do ugniatania (3) siedzą w chlebie, można je usunąć za pomocą tępego
przedmiotu, najlepiej z drewna. Aby nie uszkodzić nie-przywierającej powłoki haka do
ugniatania (3) używaj drewnianego narzędzia lub szpatułki dołączonej do opakowania.
• Po około 30 minutach wychłodzenia można spożywać upieczony chleb.
STOSOWANIE WYŁĄCZNIKA CZASOWEGO
• Podstawowe zastosowania wyłącznika czasowego polega na tym, że chleb pieczony jest przez
noc, żeby był gotowy na rano.
• Po nastawieniu żądanego programu naciskać należy przycisk CZAS (16) na panelu obsługi i
liczba na wskaźniku podnosi się każdorazowo o 10 minut. W ten sposób ustawić możny moment
zakończenia programu. Bardzo ważne jest, żeby wskaźnik wskazywał dokładnie ten czas, który
potrzebny będzie od momentu naciśnięcia przycisku START/STOP (12) do upieczenia chleba.
Przykładowo: Po wybraniu programu należy przytrzymać przycisk CZAS (16) lub przycisk
CZAS (17), do momentu wyświetlenia 5:00. Jeżeli następnie naciśnięty zostanie przycisk
START/STOP (13) oznaczać to będzie, że chleb gotowy będzie za 5 godzin. Jeżeli naciśnięty
zostanie jeszcze raz przycisk CZAS (16) – po prawej - i na wskaźniku pojawi się 8:10, oznacza
to, że chleb gotowy będzie za 8 godzin i 10 minut. Można naciskać przyciski CZAS - lewy i prawy
w celu szybkiego wyboru żądanego czasu. Maksymalnie ustawić można 13 godzin.
• UWAGA: Po naciśnięciu przycisku START/STOP (12) nie można zmienić ustawień wyłącznika
czasowego. Jeżeli jednak jest to konieczne, to należy naciskać przycisk START/STOP (12) przez
3 sekundy. Wtedy nastąpi ustawienie czasu na 0. Można teraz ponownie wybrać program i
ustawić odpowiedni czas. Wskazówka: Powinno się to robić dopiero po zakończeniu pierwszego
ugniatania. W przypadku stosowania wyłącznika czasowego nie należy dodawać do ciasta szybko
psujących się składników, jak jajka, mleko, gdyż pomimo wszystko mogą się one zepsuć w formę
do pieczenia (2). Czas oczekiwania można ustawić na czas krótszy jak czas obróbki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Zwrócić uwagę na wskazówki bezpieczeństwa
• Przed przystąpieniem do czyszczeni należy urządzenie całkowicie wystudzić.
• Wyjąć formę do pieczenia (2) z urządzenia i zdjąć haki do ugniatania (3) z osi napędowych (4).
Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) pokryte są powłoką przeciwko przyleganiu.
Dzięki temu ułatwione jest czyszczenie. Formę do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) myć
należy wodzie z łagodnym płynem do naczyń.
• W żadnym przypadku nie stosować ostrych środków czyszczących, środków szorujących lub
rysujących gąbek! Jeżeli haki do ugniatania (3) zaschły lub ciężko zdejmują się z osi
napędowych (4), to formę do pieczenia (2) napełnić należy gorącą wodą. Po około 30 minutach
spróbować ponownie. Części te należy dobrze wysuszyć przed ponownym montażem w
urządzeniu.
• Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) nie nadają się do mycia w zmywarce!
• Formy do pieczenia (2) nie wolno nigdy zanurzać w wodzie. Spowodować to może
uszkodzenie znajdujących się na jej spodzie uszczelek.
• Przegrodę do pieczenia i obudowę urządzenia przetrzeć należy wilgotną ściereczką i dokładnie
osuszyć.
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA
• P: Silnik nie pracuje pomimo naciśnięcia przycisku START/STOP (12)
O: Prawidłowo. Wszystkie programy rozpoczynają się od fazy nagrzewania, która zapewnia, że
wszystkie składniki przed właściwym procesem osiągną właściwą temperaturę.
• P: Podczas pracy urządzenie wydało sygnał.
O: Sygnał ten oznacza moment, w którym dodać można dalsze składniki, jak owoce lub orzechy.
Niektóre przepisy wymagają dodatkowych składników. Patrz odpowiedni przepis dla dalszych
informacji.
• P: Próbowałem upiec drugi bochenek zaraz po zakończeniu pieczenia pierwszego. Nie mogłem
wystartować urządzenia.
O: Przed ponownym uruchomieniem urządzenia musi ono całkowicie wystygnąć.
ZAKŁÓCENIA
• Zapadnięte bochenki: Typowe zjawisko, gdy ciasto bardzo dobrze urosło i przed rozpoczęciem
procesu pieczenia zapadło się. Przyczyna polega przeważnie na tym, że ciasto nie było
wystarczająco twarde. Podczas gdy drożdże dalej produkują gaz, ciasto ma ładną formę, ale gdy
tylko drożdże zaczynają obumierać w procesie pieczenia, bochenek zapada się pod własnym
ciężarem. Mieszanka jest zbyt wilgotna i ciasto przez to za słabe.
⇒ Za dużo wody/za mało mąki. Ciasto staje się wiotkie. Ciasto powinno być luźne, ale stałej
konsystencji.
⇒ W niektórych markach składników należy uważać trochę na składniki. Niektóre rodzaje mąki
absorbują mniej wody jak inne. W takim przypadku dodać należy 50g mąki, co sprawi, że
ciasto będzie gęstsze.
• Wyprodukowane przez drożdże bąbelki uciekają! Ciasto bez glutenów jest jak woda bez mydła;
nie można z niej robić baniek.
⇒ Zastosowana mąka zawiera prawdopodobnie zbyt mało glutenów.
• Drożdże zepsuły się lub zupełnie rozpuściły.
⇒ Jeżeli zastosowana została ciepła woda, to drożdże mogły zużyć się jeszcze przed
zakończeniem procesu wzrastania ciasta. Woda z wodociągów jest ogólnie wystarczająca.
Należy zwrócić szczególną uwagę, żeby drożdże nie zetknęły z wodą przed rozpoczęciem
mieszania. Jest to szczególnie istotne w przypadku stosowania wyłącznika czasowego.
⇒ Należy sprawdzić datę przydatności na torebce z drożdżami. Jeżeli upływa ona wkrótce, to
lepiej wziąć nowsze opakowanie.
⇒ Należy unikać stosowania drożdży z otwartych opakowań z drożdżami. Zawsze stosować
nowe torebki.
• Drożdże nie urosły! Niektóre przyczyny, dlaczego chleb nie rośnie, zostały opisane powyżej.
Spróbujmy wykluczyć jednak te najważniejsze:
⇒ Mąka pełnoziarnista i chleb ciemny rosną rzadko, tak jak chleb biały.
⇒ Należy się upewnić, że drożdże zostały dodane.
⇒ Często występującym błędem jest pomylenie łyżki stołowej z łyżeczką do herbaty. Jeżeli w
mieszance jest zbyt dużo soli, drożdże nie urosną prawidłowo.
⇒ Mąka i drożdże muszą być bez zarzutu.
⇒ Mieszanka była może zbyt sucha. W takim przypadku do mieszanki dodać należy 1 łyżkę
stołową wody, jeżeli jest to konieczne. Jeżeli jesteście Państwo zdania, że należy zwiększyć
ilość drożdży, można ich dodać jedną łyżeczkę, ale nie więcej.
• Chleb urósł zbyt duży i przykleił się do pokrywy!
W zasadzie dzieje się tak w związku z za dużą ilością drożdży, wody lub mąki lub też, jeśli
zapomni się dodać soli. Sól kontroluje drożdże – bez soli drożdże wzrastają zbyt mocno.
Pol
Pol
Pol
Pol
148147