Elta Cool Touch Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI BA123 PROFESJONALNY AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA
Szanowny Kliencie,
W celu uniknięcia niepożądanych uszkodzeń i wypadków, spowodowanych przez nieprawidłowe
użycie urządzenia, należy przed uruchomieniem go uważnie przeczytać poniższą instrukcję obsługi.
Prosimy stosować ją zawsze i bez wyjątku. Przekazując urządzenie osobie trzeciej, należy dołączyć
do niego instrukcję obsługi.
OPIS BUDOWY
1 QWtyczka z przewodem zasilającym Panel obsługi:
2. Forma do pieczenia 12. Przycisk START/STOP
3. Hak do ugniatania 13. Przycisk FARBE - kolor
4. Osie napędowe 14. Przycisk GRÖßE - wielkość
5. Uchwyt 15. Przycisk AUSWAHL - wybór
6. Pokrywa 16. Przycisk ZEIT - czas
7. Wizjer 17. Przycisk ZEIT - czas
8. Panel obsługi 18. Wyświetlacz LCD
9. Otwór wentylacyjny
10. Miarka – łyżka
11. Miarka – pojemnik
WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA
Nieprawidłowa obsługa oraz nieodpowiednie obchodzenie się z urządzeniem mogą prowadzić do
zakłóceń jego pracy i do obrażeń ciała użytkownika.
Urządzenie może być używane jedynie do przewidzianego celu. W przypadku niezgodnego z
przeznaczeniem użycia lub nieodpowiedniej obsługi nie będzie przejęta odpowiedzialność za
powstałe szkody.
Przed podłączeniem urządzenia do sieci należy sprawdzić, czy rodzaj prądu oraz napięcie
sieciowe zgadza się z danymi na tabliczce znamionowej urządzenia.
Nie zanurzać urządzenia i wtyczki w wodzie lub innych płynach. Jeżeli jednak zdarzy się, że
urządzenie wpadnie do wody, natychmiast wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, a urządzenie przekazać
przed ponownym użyciem do przeglądu przez fachowca. Istniej niebezpieczeństwo zagrożenia
życia przez porażenie prądem!
Nigdy nie otwierać samemu obudowy!
W żadnym wypadku nie wprowadzać przedmiotów do wnętrza obudowy.
Nie dotykać urządzenia mokrymi rękami, nie stawiać go na wilgotnym podłożu i nie używać go,
jeżeli jest mokre.
Nigdy nie chwytać wtyczki mokrymi rękami.
Kontrolować regularnie kabel zasilający i wtyczkę pod względem ewentualnych uszkodzeń. W
przypadku uszkodzeń kabel zasilający i wtyczka muszą zostać wymienione przez producenta lub
wykwalifikowanego fachowca w celu uniknięcia narażenia na niebezpieczeństwo.
Nie używać urządzenia, jeżeli kabel zasilający i wtyczka wykazują uszkodzenia, urządzenie upadło
na ziemię lub uszkodzone zostało uszkodzone w inny sposób. W takich przypadkach przekazać
urządzenie do kontroli względnie naprawy w specjalistycznym warsztacie.
Nie próbować nigdy naprawy samemu. Istnieje niebezpieczeństwo porażenia prądem!
Nie zawieszać kabla sieciowego nad ostrymi kantami i trzymać z dala od gorących przedmiotów i
otwartego płomienia. Odłączać kabel od gniazdka ciągnąc tylko za wtyczkę.
Dodatkową ochronę zapewnia montaż w instalacji domowej zabezpieczenia o znamionowym prądzie
wyzwalającym nie większym jak 30 mA. Proszę zasięgnąć rady u instalatora urządzeń elektrycznych.
kabel zasilający, jak i ewentualny przedłużacz tak ułożyć, żeby nie było możliwe niezamierzone
pociągnięcie oraz potknięcie się o niego.
Jeżeli używany jest przedłużacz, musi on posiadać odpowiednie parametry. W przeciwnym
wypadku nastąpić może przegrzanie kabla i/lub wtyczki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przemysłowego i do stosowania na zewnątrz.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru w trakcie jego użytkowania.
Dzieci mogą nie rozpoznać niebezpieczeństwa wynikającego z nieumiejętnego obchodzenia się
urządzeniami elektrycznymi. Dlatego nigdy nie wolno pozwolić dzieciom obsługiwać urządzenia
bez nadzoru.
Wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, jeżeli urządzenie nie jest używane i przed czyszczeniem.
Uwaga! Urządzenie jest pod napięciem dopóki podłączone jest ono gniazdka.
Wyłączyć urządzenie przed wyciągnięciem wtyczki z gniazdka.
Nigdy nie przenosić urządzenia trzymając za kabel.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone dla osób (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, odznaczających się brakiem
doświadczenia lub wiedzy, chyba że pozostają pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo lub otrzymają od niej wskazówki dotyczące używania urządzenia. Dzieci
powinny pozostawać pod nadzorem, aby nie używały urządzenia do zabawy.
SZCZEGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Automat do pieczenia chleba uruchomiony może być tylko po włożeniu do niego wypełnionej
składnikami formy do pieczenia. Jego praca bez składników doprowadzić może do przegrzania
urządzenia.
Przed wyjęciem formy z urządzenia należy wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Forma do pieczenia będzie bardzo gorąca. Do wyjmowania
formy koniecznie stosować należy kuchenne rękawice ochronne. Przed dotknięciem należy
wystudzić wszystkie części metalowe.
Nie dotkać części poruszających się!
Nie poruszać urządzeniem, jeżeli wypełnione jest ono płynami.
Podczas pracy urządzenia i krótko po jej zakończeniu wokół urządzenia zachować należy
pięciocentymetrowy odstęp bezpieczeństwa.
Części składowe automatu do pieczenia chleba nie nadają się do zmywania w zmywarce i
czyszczone mogą być tylko ręcznie (patrz
Czyszczenie i konserwacja
)
Urządzenia podczas pracy nie wolno pozostawiać bez nadzoru – również podczas pracy
zaprogramowanej.
Urządzenia podczas pracy nie wolno zakrywać.
W żadnym przypadku nie wolno użytkować urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych:
niebezpieczeństwo pożaru!
Z urządzenia nie wolno wyjmować potraw, jeżeli jest ono włączone lub wtyczka znajduje się
jeszcze w gniazdku.
Nie wolno wkładać do urządzenia masywnych potraw, folii metalowych, opakowań itp.
PRZEZNACZENIE AUTOMATU DO PIECZENIA CHLEBA
Automatem do pieczenia chleba
Pol
Pol
Pol
Pol
142141
1
2
3
9
8
7
6
5
4
11
10
12
13
14
15
16
17
18
przygotowywane mogą być gotowe mieszanki chlebowe. Przepisy wydrukowane są zwykle
na opakowaniach.
można upiec chleb wg załączonych przepisów. Księgarstwo oferuje wiele pozycji na ten
temat. Automat do pieczenia chleba dysponuje przy tym następującymi możliwościami:
ugniatanie, wyrastanie i pieczenie.
ugniatania ciasta (np. pasta, pieczywo lub bułeczki.
gotowanie marmolady.
Automat do pieczenia chleba przeznaczony jest do wypieku chleba o maksymalnej wadze
1250 g. Do formy (2) nie wolno wprowadzać większej jak podano ilości składników oraz
płynów.
O AUTOMACIE DO PIECZENIA CHLEBA
Istotną korzyścią automatu do pieczenia chleba jest to, że cały proces, tzn. ugniatanie, wyrastanie
ciasta i pieczenie odbywa się w zajmującym mało miejsca pojemniku. Automat do pieczenia
chleba produkuje wspaniały chleb, o ile użytkownik stosuje się do instrukcji i zrozumie kilka
podstawowych zasad.
AKCESORIA
2 haki do ugniatania (3)
1 miarka – łyżka (11)
1 miarka – pojemnik (10)
Ilości cukru, oleju i innych składników tego przepisu bazują na załączonej miarce – łyżce:
szerszy koniec 15 ml = łyżka stołowa
węższy koniec 5ml = łyżeczka do herbaty
Forma do pieczenia (2) musi być umieszczona w urządzeniu w sposób prawidłowy, aby ząbki
napędowe miały właściwy kontakt z wałkami do ugniatania. Następnie montuje się haki do
ugniatania (3). Kierunek obrotu jest przy tym nieistotny. Montując haki do ugniatania należy je
przekręcać w celu ich prawidłowego osadzenia.
ELEMENTY OBSŁUGI
START/STOP (12): Startuje program. W celu zatrzymania programu podczas jego trwania
przycisk ten naciskać przez 3 sekundy. Następnie urządzenie ustawia się automatycznie na
program nr 1.
FARBE (13) – kolor: do wyboru koloru skórki między jasną, średnią i ciemną. Strzałka na
wyświetlaczu LCD (16) wskazuje na wybrany kolor. Uwaga: W programie BREADMIX (dla
gotowych mieszanek do wypieku chleba) nie można wybrać koloru skórki.
GRÖßE (14) – wielkość: do wyboru wielkości bochenka 2lb (ok. 1000g) i 2,5lb (ok.1250g). Mała
strzałka ustawi się na dokonany wybór.
AUSWAHL (15) – wybór: główny przycisk wyboru. Naciskamy przycisk w celu przewinięcia
każdego poszczególnego programu.
ZEIT (16) - czas: do wyboru czasu (narastająco)
ZEIT (16) - czas: do wyboru czasu (malejąco)
PROGRAMY
STANDARD: Jest programem podstawowym, wskazanym przy uruchomieniu urządzenia. Jest to
dobry, normalny program dla chleba białego i razowego. Większość przepisów wskazuje na ten
program.
KURZ - KRÓTKI: Program ten jest krótszy i przez to szybciej przygotowuje chleb.
UWAGA: Wybór wielkości bochenka jest niemożliwy w tym programie.
FRANZÖSISCH - FRANCUSKI: Program ten trwa trochę dłużej jak program standardowy, gdyż
chleb ugniatany jest dłużej i dłużej rośnie. Ma to na celu uzyskanie charakterystycznej powietrznej
struktury francuskiego białego chleba. Wybór wielkości bochenka jest niemożliwy w tym
programie.
SCHENLL - SZYBKI: Program ten podobny jest do programu krótkiego, ponieważ poszczególne
kroki przebiegają krócej i przygotowanie przebiega szybciej.
UWAGA: Wybór wielkości bochenka jest niemożliwy w tym programie. Program SZYBKI nadaje
się do przepisów bezglutenowych.
VOLLKORN – RAZOWY: Funkcja ta przedłuża czas ugniatanie i wzrastania w celu uzyskania
lepszych wyników stosując mąkę pełnoziarnistą/pszenną.
KUCHEN – CIASTA CUKIERNICZE: Program do wypieku ciast. W programie tym możliwy jest
wybór zabarwienia skórki.
TEIG – CIASTO: Możliwe są wszystkie cykle z wyłączeniem pieczenia. UWAGA: Wybór wielkości
bochenka oraz zabarwienia skórki jest niemożliwy w tym programie.
BACKEN – PIECZENIE: Pieczenie niezależne. Nadaje się do pieczenia chleba słodkiego,
przygotowanych samodzielnie ciast, itd.
MARMELADE – MARMOLADA: Program do mieszania i podgrzewania, idealny do produkcji
marmolady.
BROTMISCHUNGEN – MIESZANKI DO PIECZENIA CHLEBA: Specjalny program dla gotowych
mieszanek do pieczenia chleba.
SKŁADNIKI
Najważniejszą rzeczą w produkcji chleba jest właściwy wybór składników. Istnieje do tego
podstawowa reguła: najlepsze składniki – najlepsze wyniki, złe jakościowo składniki – złe wyniki.
Np. jeżeli dobre drożdże, dobra mąka i zimna woda zostaną zmieszane w starym naczyniu, to
pomimo tego mieszanka ta pójdzie w górę! Nic nie przeszkodzi automatowi do pieczenia chleba w
wyrastaniu ciasta. Więc jeżeli chleb nie urośnie, to przyczyna nie leży z pewnością w automacie
do pieczenia. Przyczyna ta leży prawdopodobnie w składnikach. Dla zaoszczędzenia Państwa
kosztownego czasu, do każdego elementu ważnego dla pieczenia załączyliśmy informacje.
MĄKA: Najważniejszym elementem w pieczeniu chleba jest zawarty w mące protein, zwany
glutenem. Jest to naturalny element, który nadaje ciastu zdolność utrzymania formy i zatrzymania
produkowanego przez drożdże dwutlenku węgla. Pojęcie „mąka krochmalowa” oznacza, że mąka
zawiera dużo glutenu. Mąka ta zmielona została prawdopodobnie z twardej pszenicy i nadaje się
najlepiej do pieczenia chleba.
MĄKA BRĄZOWA (lub mąka wiejska): Mąka ta zawiera ok. 85% ziaren pszenicy. Duża część
znajdujących się w pszenicy otrębów została usunięta. Bochenki upieczone w całości z mąki
brązowej są w związku z większą zawartością glutenu mniejsze od chleba białego, jest one też
smaczniejszy i lżejszy od chleba ciemnego. Przy zakupie tej mąki powinno wybierać się mąki
mocniejszego typu, drobno zmielone, gdyż osiągnie się wtedy lepsze wyniki pieczenia.
ŚRUTA PSZENNA lub MĄKA PEŁNOZIARNISTA: Ten rodzaj mąki zawiera oryginalne ziarno
pszenne wraz z otrębami; twarda skorupka pszenicy jest idealnym źródłem włókna. Tak jak w
przypadku mąki brązowej do pieczenia wybrać należy mąkę drobno zmieloną, mocniejszego typu.
Otręby w mące pełnoziarnistej hamują uwalnianie glutenu, przez co bochenki są mniejsze jak w
przypadku chleba białego.
DROŻDŻE: Są one żyjącymi organizmami, które rozmnażają się w cieście. Produkują one
dwutlenek węgla, dzięki czemu ciasto rośnie. W automacie do pieczenia chleba najlepiej jest
stosować drożdże suszone, które kupić można w małych torebkach. Ich fermentacja nie jest
zależna od cukru, dzięki czemu obniżyć można zawartość cukru w chlebie. Należy unikać drożdży
w tubkach lub puszkach, gdyż po otwarciu ich nie są one już tak skuteczne. Drożdże w torebkach
są jednak wrażliwe na wilgoć, dlatego napoczęte torebki przechowywać można nie dłużej jak
jeden dzień.
SÓL nadaje chlebowi smak, ale może też służyć do zredukowania drożdży z dużą zawartością
organizmów żywych.
MASŁO (lub tłuszcz) wzmacnia smak i sprawia, że chleb jest bardziej pulchny. Alternatywą do
masła jest margaryna lub olej z oliwek. Należy unikać produktów do smarowania chleba, gdyż
zawierają one tylko 40% tłuszczu i nie dają tego samego efektu.
CUKIER jest wzmacniaczem smaku w chlebie i sprawia, że skórka jest ciemniejsza. Wskazówka:
Pol
Pol
Pol
Pol
144143
Większość drożdży w torebkach nie potrzebuje cukru do garowania.
WODA: W miarę możliwości stosować należy wodę miękką. Jednakże automat do pieczenia
chleba produkuje dobry chleb również z wodą twardą. Bardzo dużo dyskutuje się o właściwej
temperaturze wody. Odpowiedź jest prosta. Jeżeli po włożeniu ręki do wody czuje się chłód, to
woda ma dobrą temperaturę. Wody nie trzeba podgrzewać. Jeżeli uważacie Państwo, że woda z
kranu jest zbyt zimna, to można ją pozostawić w kuchni przez 1 godzinę w celu jej nagrzania.
Przez podgrzanie wody dojść może do przedwczesnego zniszczenia bakterii drożdżowych.
INNE SKŁADNIKI to wszystko inne, zaczynając od owoców suszonych, sera, jajek, orzechów
poprzez jogurt, do innych rodzajów zbóż, jak mąka żytnia, kukurydziana lub zioła i przyprawy. W
celu osiągnięcia najlepszych wyników, należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Bardzo ważna
jest zawartość wilgoci. Należy ją odpowiednio dopasowywać. Produkty takie jak ser, mleko i
świeże owoce zawierają dużo wody i decydują o świeżym wyglądzie gotowego chleba.
Stosować można też składniki zastępcze, jak ser typu Parmezan, mleko w proszku lub owoce
suszone. Jeżeli lepiej Państwo poznacie urządzenie, będą Państwo instynktownie wiedzieli, czy
ciasto jest zbyt wilgotne, czy zbyt suche. W zależności od wyglądu dodać można albo mąkę, albo
wodę. Proszę nie zapomnieć, że składniki również w sobie dodawane zawierają sól. Sól natomiast
spowalnia działanie drożdży. Jeżeli dodawane składniki są wilgotne, np. jogurt lub mają postać
proszku, jak suszone zioła, to można je na wstępie ze sobą zmieszać. Produkty jak orzechy lub
suszone owoce dopiero wtedy, gdy urządzenie da sygnał pozwalający na to. Różne fazy pieczenia
odczytać można w tabeli
FAZY PIECZENIA
.
OTOCZENIE: Dobry wynik pieczenia zależy również od tego, w jakim otoczeniu pieczony jest
chleb. Automat do pieczenia chleba pracuje wyśmienicie w szerokim zakresie temperatur, ale
różnica w wielkości bochenków dojść może do 15% w zależności od tego, czy urządzenie pracuje
w pomieszczeniu ciepłym lub chłodnym. Automat do pieczenia chleba nie powinien stać w
przeciągu. Urządzenie chroni wprawdzie ciasto przed przeciągami, ale ma też to swoje granice.
Jeżeli w pomieszczeniu jest duża wilgotność, może to mieć wpływ na bochenek. Jako regułę
ogólną przyjąć należy, że temperatura w pomieszczeniu jest dla Państwa przyjemna, to jest ona
też przyjemna dla automatu do pieczenia chleba.
PRZECHOWYWANIE CHLEBA
Przygotowany w domu chleb nie zawiera sztucznych środków konserwujących. Jeżeli chleb
złożony zostanie jednak w czystym i szczelnym pojemniku w lodówce, przechowywać go będzie
można 5-7 dni. Chleb można też zamrozić. Należy przy tym pamiętać, żeby przed włożeniem do
zamrażarki chleb ostygł.
PIERWSZY PIECZONY SAMODZIELNIE CHLEB
Następujący przepis jest na chleb biały, który pieczony będzie na ustawieniu standardowym. Jeżeli
Państwo nie jadają białego chleba, polecamy pomimo wszystko, ten przepis, gdyż jest on
najłatwiejszy.
Proszę postępować zgodnie z kolejnymi krokami w podanej na następnej stronie dokładnej
kolejności. Do bochenka 1000g konieczne są następujące składniki:
Woda 310 ml
Mąka do chleba białego 560 g
Cukier 2 łyżeczki
Masło lub margaryna 2 łyżeczki
Sól 2 łyżeczki
Drożdże (drożdże suszone) 2,5 łyżeczki (normalnie 1,5 7g w torebce)
Do odmierzenia mąki użyć dobrze funkcjonującej wagi kuchennej. Dla płynów stosować należy
dostarczoną miarkę – pojemnik (10) lub, jeżeli Państwo wolą, inną miarkę w ml.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Usunąć wszystkie materiały opakunkowe.
Przed pierwszym użyciem urządzenie należy oczyścić (patrz
Czyszczenie i konserwacja
)
Podczas pierwszego użycia dojść może do lekkiego wydzielenia zapachu i dymu. Chodzi o
pozostałości fabryczne, które spalają się na powierzchni urządzenia.
OBSŁUGA
Formę do pieczenie (2) wyjąć do góry z urządzenia rękami. 2 haki do ugniatania (mały i duży)
(3) założyć na osie napędowe (4) na spodzie formy do pieczenia (2). Proszę się upewnić, czy
haki do ugniatania (3) prawidłowo zaskoczyły.
Formę do pieczenia (2) wypełnić składnikami (patrz rozdział
SKŁADNIKI i PRZEPISY
).
Konieczne jest, żeby przed włożeniem formy do pieczenia (2) do automatu wypełniona ona
były składnikami. W przeciwnym wypadku dojść może do zabrudzenia i uszkodzenia
elementów grzewczych.
Formę do pieczenia (2) napełniać należy w kolejności podanej w przepisie. Najpierw płyny,
potem mąkę, cukier i sól. Solą najlepiej posypać brzeg mąki. W mące przygotować należy
małe wgłębienie dla drożdży. Należy zwrócić uwagę, żeby drożdże nie weszły w kontakt z solą
lub płynem.
Formę do pieczenia (2) włożyć do urządzenia. Proszę się upewnić, czy zaskoczyła ona w
prawidłowy sposób, co jest słyszalne w wyraźny sposób. Zamknąć pokrywę (6).
Włożyć wtyczkę (1) do odpowiedniego gniazdka
Wskazywany jest program STANDARD:
Czas pieczenia 3:30h
KOLOR: średni
WIELKOŚĆ: 2lb (1000g)
Wybór innego programu: Przycisk WYBOR (15) naciskać tak długo, aż na wyświetlaczu (18)
pojawi się numer żądanego programu.
Za pomocą przycisków WIELKOŚĆ (14) i KOLOR (13) wybrać można też żądane ustawienia
(patrz rozdział
TABELA
)
Teraz ustawić można funkcję CZAS (patrz
UŻYCIE TIMERA
) .
Nacisnąć przycisk START/STOP (12). Urządzenie rozpoczyna podgrzewanie ciasta do
temperatury pokojowej. Następnie 2 haki (3) zaczynają ugniatanie ciasta.
Teraz rozpoczyna się przebieg programu. Na wyświetlaczu LCD (18) zadany czas zaczyna
płynąć wstecz. Automat do pieczenia chleba przeprowadza kolejny fazy pracy: ugniatanie,
wzrastanie i pieczenie – w zależności od wybranego programu.
Podczas ugniatania urządzenie miesza przez kilka minut podane składniki. Normalne jest to,
że podczas tego procesu urządzenie trochę wibruje.
Następnie w urządzeniu zaczyna rosnąć ciasto. W tym czasie zaczynają pracować drożdże i
może dojść do tego, że trochę zajdzie wizjer (7).
W przypadku pojawienia się dymu uchodzącego z urządzenia nie wolno ściągać pokrywy (6).
Wyjąć wtyczkę (1) z gniazdka. W żadnym przypadku nie wolno zalewać pęczniejącego w
urządzeniu ciasta wodą. Dym może pojawić się między innymi wtedy, gdy ciasto wzniesie się
powyżej brzegu formy do pieczenia (2) i dotknie spiral grzewczy.
Podczas pracy urządzenia nie powinno się jego otwierać w celu zapewnienia optymalnego
wyniku pieczenia. Postępy w pieczeniu obserwować można przez wizjer (7).
W programach STANDARD, KROTKI, FRANCUSKI, RAZOWY, CIASTA CUKIERNICZE,
CIASTO i MIESZANKA DO PIECZENIA CHLEB po około 1/3 czasu zabrzmi sygnał (patrz
rozdział
TABELA
). Oznacza to, że jest teraz właściwy moment do dodania do chleba
składników takich jak np. orzechy. Ostrożne otworzyć pokrywę (6). Dodać składniki i zamknąć
pokrywę. Proszę uważać na podnoszącą się parę wodną.
Po zakończeniu ustawionego programu na wyświetlaczu (18) zostanie wskazane
0:00
. Chleb
jest teraz upieczony.
Pol
Pol
Pol
Pol
146145
Wyjąć wtyczkę (1) z gniazdka.
Otworzyć pokrywę (6). Formę do pieczenia (2 wyjąć kuchennymi rękawicami ochronnymi.
UWAGA! Forma do pieczenia (2) jest bardzo gorąca. Proszę uważać na podnoszącą się
parę wodną.
Formę do pieczenia (2) ustawić na żaroodpornej powierzchni, nigdy na obrusie lub
powierzchni z tworzywa sztucznego.
Przed wyjęciem chleba z formy (2) pozostawić ją w urządzeniu do wystudzenia przez około 5
minut. Następnie wyjąć ją z urządzenia, lekko wstrząsać, aż chleb się poluzuje.
Jeżeli chleb nie będzie wyjęty wcześniej, to urządzenie utrzymuje w cieple upieczony chleb
przez 1 godzinę.
Jeżeli haki do ugniatania (3) siedzą w chlebie, można je usunąć za pomocą tępego
przedmiotu, najlepiej z drewna. Aby nie uszkodzić nie-przywierającej powłoki haka do
ugniatania (3) używaj drewnianego narzędzia lub szpatułki dołączonej do opakowania.
Po około 30 minutach wychłodzenia można spożywać upieczony chleb.
STOSOWANIE WYŁĄCZNIKA CZASOWEGO
Podstawowe zastosowania wyłącznika czasowego polega na tym, że chleb pieczony jest przez
noc, żeby był gotowy na rano.
Po nastawieniu żądanego programu naciskać należy przycisk CZAS (16) na panelu obsługi i
liczba na wskaźniku podnosi się każdorazowo o 10 minut. W ten sposób ustawić możny moment
zakończenia programu. Bardzo ważne jest, żeby wskaźnik wskazywał dokładnie ten czas, który
potrzebny będzie od momentu naciśnięcia przycisku START/STOP (12) do upieczenia chleba.
Przykładowo: Po wybraniu programu należy przytrzymać przycisk CZAS (16) lub przycisk
CZAS (17), do momentu wyświetlenia 5:00. Jeżeli następnie naciśnięty zostanie przycisk
START/STOP (13) oznaczać to będzie, że chleb gotowy będzie za 5 godzin. Jeżeli naciśnięty
zostanie jeszcze raz przycisk CZAS (16) – po prawej - i na wskaźniku pojawi się 8:10, oznacza
to, że chleb gotowy będzie za 8 godzin i 10 minut. Można naciskać przyciski CZAS - lewy i prawy
w celu szybkiego wyboru żądanego czasu. Maksymalnie ustawić można 13 godzin.
UWAGA: Po naciśnięciu przycisku START/STOP (12) nie można zmienić ustawień wyłącznika
czasowego. Jeżeli jednak jest to konieczne, to należy naciskać przycisk START/STOP (12) przez
3 sekundy. Wtedy nastąpi ustawienie czasu na 0. Można teraz ponownie wybrać program i
ustawić odpowiedni czas. Wskazówka: Powinno się to robić dopiero po zakończeniu pierwszego
ugniatania. W przypadku stosowania wyłącznika czasowego nie należy dodawać do ciasta szybko
psujących się składników, jak jajka, mleko, gdyż pomimo wszystko mogą się one zepsuć w formę
do pieczenia (2). Czas oczekiwania można ustawić na czas krótszy jak czas obróbki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Zwrócić uwagę na wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do czyszczeni należy urządzenie całkowicie wystudzić.
Wyjąć formę do pieczenia (2) z urządzenia i zdjąć haki do ugniatania (3) z osi napędowych (4).
Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) pokryte są powłoką przeciwko przyleganiu.
Dzięki temu ułatwione jest czyszczenie. Formę do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) myć
należy wodzie z łagodnym płynem do naczyń.
W żadnym przypadku nie stosować ostrych środków czyszczących, środków szorujących lub
rysujących gąbek! Jeżeli haki do ugniatania (3) zaschły lub ciężko zdejmują się z osi
napędowych (4), to formę do pieczenia (2) napełnić należy gorącą wodą. Po około 30 minutach
spróbować ponownie. Części te należy dobrze wysuszyć przed ponownym montażem w
urządzeniu.
Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) nie nadają się do mycia w zmywarce!
Formy do pieczenia (2) nie wolno nigdy zanurzać w wodzie. Spowodować to może
uszkodzenie znajdujących się na jej spodzie uszczelek.
Przegrodę do pieczenia i obudowę urządzenia przetrzeć należy wilgotną ściereczką i dokładnie
osuszyć.
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA
P: Silnik nie pracuje pomimo naciśnięcia przycisku START/STOP (12)
O: Prawidłowo. Wszystkie programy rozpoczynają się od fazy nagrzewania, która zapewnia, że
wszystkie składniki przed właściwym procesem osiągną właściwą temperaturę.
P: Podczas pracy urządzenie wydało sygnał.
O: Sygnał ten oznacza moment, w którym dodać można dalsze składniki, jak owoce lub orzechy.
Niektóre przepisy wymagają dodatkowych składników. Patrz odpowiedni przepis dla dalszych
informacji.
P: Próbowałem upiec drugi bochenek zaraz po zakończeniu pieczenia pierwszego. Nie mogłem
wystartować urządzenia.
O: Przed ponownym uruchomieniem urządzenia musi ono całkowicie wystygnąć.
ZAKŁÓCENIA
Zapadnięte bochenki: Typowe zjawisko, gdy ciasto bardzo dobrze urosło i przed rozpoczęciem
procesu pieczenia zapadło się. Przyczyna polega przeważnie na tym, że ciasto nie było
wystarczająco twarde. Podczas gdy drożdże dalej produkują gaz, ciasto ma ładną formę, ale gdy
tylko drożdże zaczynają obumierać w procesie pieczenia, bochenek zapada się pod własnym
ciężarem. Mieszanka jest zbyt wilgotna i ciasto przez to za słabe.
Za dużo wody/za mało mąki. Ciasto staje się wiotkie. Ciasto powinno być luźne, ale stałej
konsystencji.
W niektórych markach składników należy uważać trochę na składniki. Niektóre rodzaje mąki
absorbują mniej wody jak inne. W takim przypadku dodać należy 50g mąki, co sprawi, że
ciasto będzie gęstsze.
Wyprodukowane przez drożdże bąbelki uciekają! Ciasto bez glutenów jest jak woda bez mydła;
nie można z niej robić baniek.
Zastosowana mąka zawiera prawdopodobnie zbyt mało glutenów.
Drożdże zepsuły się lub zupełnie rozpuściły.
Jeżeli zastosowana została ciepła woda, to drożdże mogły zużyć się jeszcze przed
zakończeniem procesu wzrastania ciasta. Woda z wodociągów jest ogólnie wystarczająca.
Należy zwrócić szczególną uwagę, żeby drożdże nie zetknęły z wodą przed rozpoczęciem
mieszania. Jest to szczególnie istotne w przypadku stosowania wyłącznika czasowego.
Należy sprawdzić datę przydatności na torebce z drożdżami. Jeżeli upływa ona wkrótce, to
lepiej wziąć nowsze opakowanie.
Należy unikać stosowania drożdży z otwartych opakowań z drożdżami. Zawsze stosować
nowe torebki.
Drożdże nie urosły! Niektóre przyczyny, dlaczego chleb nie rośnie, zostały opisane powyżej.
Spróbujmy wykluczyć jednak te najważniejsze:
Mąka pełnoziarnista i chleb ciemny rosną rzadko, tak jak chleb biały.
Należy się upewnić, że drożdże zostały dodane.
Często występującym błędem jest pomylenie łyżki stołowej z łyżeczką do herbaty. Jeżeli w
mieszance jest zbyt dużo soli, drożdże nie urosną prawidłowo.
Mąka i drożdże muszą być bez zarzutu.
Mieszanka była może zbyt sucha. W takim przypadku do mieszanki dodać należy 1 łyżkę
stołową wody, jeżeli jest to konieczne. Jeżeli jesteście Państwo zdania, że należy zwiększyć
ilość drożdży, można ich dodać jedną łyżeczkę, ale nie więcej.
Chleb urósł zbyt duży i przykleił się do pokrywy!
W zasadzie dzieje się tak w związku z za dużą ilością drożdży, wody lub mąki lub też, jeśli
zapomni się dodać soli. Sól kontroluje drożdże – bez soli drożdże wzrastają zbyt mocno.
Pol
Pol
Pol
Pol
148147
DANE TECHNICZNE
Napięcie zasilania : 230V ~ 50 Hz
Pobór mocy : 800 W
GWARANCJA I ZAKŁADY USŁUGOWE
Wszystkie nasze wyroby sę starannie testowane jakościowo przed przekazeniem na sprzedaż. W
wypadku jednak uszkodzeń, spowodowanych transportem lub fabrycznych, należy urządzenie
zwrócić do sklepu, w którym zostało kupione. Oprócz wszelkich praw gwarancyjnych producent
zapewnia nabywcom:
Produkt ma 2-latnią gwarancję począwszy od dnia zakupu. W tym terminie, każde uszkodzenie na
skutek fabrycznej wadliwości, lub wadliwości materialów, usuwana będzie bezqłatnie poprzez
wymianę urządzenia lub remont.
Gwarancja nie dotyczy uszkodzeń spowodowanzch nieprawidłową eksploatacją, nie
przestrzeganiem instrukcji, nie dozwolonymi zmianami lub remontowaniem przez osobę nie
uprawnioną.
Pol
Pol
Pol
Pol
Zatwierdzone
Numer programu 1 2 3 4
Nazwa programu STANDARD KURZ FRANZÖSISCH SCHNELL
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250g
1:58
3:30 3:40 3:50
1:52
Grzanie wstępne: 17 min 20 min
5 min
22 min
Mieszanie
3 min 3 min 3 min
3 min
3 min
Ugniatanie: 1 2 min2 min 2 min
2 min
Ugniatanie 2
Nagrzewania przy
25°C
13 min
Sygnał
przy
2:57
3:04
20 min
Sygnał
przy
1:33
21 min
Sygnał przy
3:12
5 min
Wyrastanie1
Włączanie/wyłączani
e nagrzewania przy
25°C
45 min - 45 min
Wyrastanie 2 19 min 7 min 26 min 7 min
Wyrastanie 3 46 min 26 min 51 min 27 min
Pieczenie:
62 min
55 min
65 min
65 min
Utrzymywanie ciepła 60 min 60 min
55 min
60 min
Programowanie
czasowe
13 h 13 h
ZAŁĄCZNIK – TABELA CZASU FAZ PIECZENIA
150149
5 6 7 8 9
10
VOLLKORN KUCHEN TEIG BACKE
N
MARME-
LADE
BROTMISCHUNG
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250g
2.0 lb /
1,000 g
1:50 1:00 1:20
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250 g
3:30 3:40 2:00
3:09 3:20
37 min 40 min 22 min - Podgrzewanie:
15 min
11 min 22 min
3 min 3 min 3 min - 45 min. z grzaniem
3 min
2 min 20 min
Sygna∏ – dodanie
owoców 1:49
2 min -
Czas odstania:
20 min
2 min
13 min 16 min
Sygna
–dodani
e
owoców
1:12
- Zakończone
13 min
Sygna∏ –
dodanie owoców
2:45
45 min
- -
40 min
19 min 45 min -
19 min
36 min 22 min -
40 min
62 min55 min
80 min. plus
60 min. czas odstania
- -
56 min
60 min
60 min - 60 min
60 min
13 h 13 h
13 h
13 h
Pol
Pol
Pol
Pol
PRZEPISY
Chleb bialy
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Kasza manna 150 g 200 g
Maka 350 g 500 g
Drozdze 3/4 paczki 1 paczka
Program: STANDARD
Francuski bialy chleb
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 550 ml
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Maka 525 g 700 g
Kasza manna 75 g 100 g
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: FRANZÖSISCH (FRANCUSKI)
Chleb z orzechami i rodzynkami
Uwaga: Rodzynki i orzechy nalezy dodac po sygnale dzwiekowym (podczas drugiej fazy wygniatania).
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda lub mleko 275 ml 350 ml
Margaryna lub maslo 30 g 40 g
Sól 1/2 lyzeczki 3/4 lyzeczki
Cukier 1 lyzka stolowa 2 lyzki stolowe
Maka 500 g 650 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Rodzynki 50 g 50 g
Posiekane orzechy
wloskie 40 g 60 g
Program: STANDARD
Chleb z makiem
Uwaga: Przed ostatnim wyrosnieciem otworzyc krótko pokrywe, ciasto spryskac lekko woda i rozprowadzic mak.
Mak rozgniesc lekko w rekach.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 570 ml
Maka 500 g 670 g
Grysik z ziaren 75 g 130 g
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Zmielony mak 50 g 75 g
Starta galka
muszkatulowa 1 szczypta 2 szczypty
Maslo 15 g 20 g
Starty parmesan 1 lyzka stolowa 1,5 lyzki stolowej
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: KURZ
152151
Chleb maslankowy
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Maslanka 375 ml 550 ml
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Maka 500 g 760 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: FRANZÖSISCH
Chleb pelnoziarnisty
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Margaryna lub maslo 25 g 35 g
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Maka 270 g 380 g
Maka pelnoziarnista 270 g 380 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: STANDARD
Chleb gruboziarnisty
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 300 ml 450 ml
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Suchy zaczyn pszenny 25 g 40 g
Maka 500 g 670 g
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: FRANZÖSISCH
Wskazówka: Zaczyn poprawia konsystencję, świeżość i smak ciasta. Pszenny zaczyn jest delikatniejszy od
zaczynu żytniego.
Chleb na zaczynie
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Suchy zaczyn 1/2 Torebki 3/4 torebki
Woda 350 ml 450 ml
Przyprawy do chleba 1/2 lyzeczki 1 lyzeczka
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Maka zytnia 250 g 340 g
Maka 250 g 340 g
Suche drozdze 1 torebka 1,5 torebki
Program: STANDARD
Suchy zaczyn jest skoncentrowany i można go nabyć w paczkach 15 g.
Pszenny chleb Graham
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 550 ml
Sól 1 lyzeczka 1 lyzeczka
Maslo lub margaryna 25 g 30 g
Miód 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Ocet 3/4 lyzeczki 1 lyzeczka
Pelna maka pszenna 500 g 700 g
Suche drozdze 1 torebka 1,5 torebki
Program: VOLLKORN
Gruboziarnisty ciemny chleb
Uwaga: Ziarna mozna dodawac w calosci lub rozgniecone. Przed ostatnim wyrosnieciem otworzyc na krótko
pokrywe, zmoczyc ciasto lekko woda i dodac ziarna owsa lub prosa. Lekko rozgniesc je reka.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 450 ml
Maka zytnia 170 g 220 g
Pszenna maka
pelnoziarnista 170 g 220 g
Maka orkiszowa 170 g 220 g
Syrop buraczany 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Ziele angielskie 1/4 lyzeczki 1,5 lyzeczki
Kolendra 1/4 lyzeczki 1,5 lyzeczki
starta galka
muszkatołowa 1 szczypta 2 szczypty
Suchy zaczyn 1/2 torebki 3/4 torebki
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: STANDARD
Chleb zytni
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 450 ml
Suchy zaczyn 1/2 torebki 3/4 torebki
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Słód żytni 10 g 15 g
Maka zytnia 300 g 400 g
Maka 200 g 260 g
Drozdze 1 paczka 1,5 paczki
Program: VOLLKORN
Chleb jablkowo-orzechowy
Jajka 2
Mleko 40 ml
Olej 4 lyzki stolowe
Cukier 1 filizanka
Obrane i starte jablka Granny 2 filizanki
Posiekane orzechy wloskie 1 filizanka
Maka 380 g
Soda oczyszczana 1 lyzeczka
Proszek do pieczenia 1 lyzeczka
Sól 1/2 lyzeczki
Galka muszkatołowa 1/2 lyzeczki
Cynamon 1/2 lyzeczki
Program: SCHNELL
154153
Pol
Pol
Pol
Pol
CHLEBY PELNOZIARNISTE
Chleb z siedmiu zbóz
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 500 ml 700 ml
Margaryna lub maslo 30 g 50 g
Sól 1,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Cukier 1,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Ocet 1,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Maka pelnoziarnista 550 g 750 g
Platki 7-ziarniste 200 g 300 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: VOLLKORN
Chleb orkiszowy
Uwaga: Przed ostatnim wyrosnieciem otworzyc na chwile pokrywe urzadzenia. Skropic chleb ciepla woda, dodac
ziarna orkiszu lub platki owsiane i kminek, lekko rozgniesc rekami.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Maslanka 400 ml 500 ml
Orkiszowa maka pelnoziarnista 230 g 280 g
Zytnia maka pelnoziarnista 180 g 230 g
Grubo zmielone ziarna orkiszu 180 g 180 g
Pestki slonecznikowe 75 g 100 g
Sól 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Cukier 1 lyzeczka 1,5 lyzeczki
Suchy zaczyn 3/4 torebki 1 torebka
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Programn: STANDARD
Chleb słonecznikowy
Uwaga: Pestki słonecznikowe należy dodawać po pierwszym sygnale dźwiękowym. Można zastosować również
pestki dyni. Pestki można krótko podpiec, smak ich będzie wtedy intensywniejszy.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 550 ml
Maslo 30 g 40 g
Maka 525 g 700 g
Sól 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Cukier 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Pestki słonecznikowe 35 g 50 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: STANDARD
Chleb figowo-orzechowy
Uwaga: Przy użyciu świeżych orzechów włoskich, w których środek jest jeszcze miękki, chleb ma smak nieco
gorzkawy ale bardzo dobry i pasuje do wina.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 550 ml
Maka 260 g 320 g
Maka żytnia 400 g 450 g
Sól 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Drobno pokrojone figi
suszone 50 g 60 g
Posiekane orzechy
wloskie 50 g 60 g
Miód 1,5 łyzeczki 2 łyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: STANDARD
Francuski chleb ziołowy
Uwaga: Aby był lepszy smak można zwiękrzyć ilość ząbków czosnku. Należy je pokroić i podsmażyć lekko na
maśle. Dodać je do innych składników po wystygnięciu. Zwykłą sól można też zastapić solą ziołową.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 480 ml
Maka 525 g 700 g
Maka pszenna 75 g 100 g
Cukier 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Sól 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Pokrojona pietruszka,
koper i rzeżucha 1,5 łyzki stolowej 2 łyzki stolowe
Wyciśnięte ząbki czosnku 2 sztuki 3 sztuki
Maslo 15 g 20 g
Suche drozdze 1 torebka 1,5 torebki
Program: KURZ
Chleb żytni
Uwaga: to ciasto nadaje się wspaniale na bułeczki. Do przygotowania bułeczek używać programu SCHNELL lub
TEIG (CIASTO). Piec w piecu.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 300 ml 400 ml
Maslo 25 g 30 g
Maka 540 g 700 g
Grysik ziarnisty 60 g 80 g
Kwaśne jabłka pokrojone
ze skórą 1 1
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: STANDARD
156155
Pol
Pol
Pol
Pol
Chleb z dyni
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Przecier z dyni* 300 ml 400 ml
Maka 500 g 650 g
Sól 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Cukier 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Maslo 25 g 30 g
Pestki z dyni 50 g 100 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: STANDARD
* Przecier należy zrobić ze słodko-kwaśnej marynowanej dyni. Zastosować podaną ilość.
Chleb z sardeli
Uwaga: Zamiast jabłek można zastosować tą samą ilość drobno pokrojonych ogórków. Chleb ten jest wyjątkowo
smaczny z ziołowym masłem. Stanowi on niespodziankę na każdym przyjęciu.
Wielkosc bochenka 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Woda 325 ml 440 ml
Pszenna maka pelnoziarnista 500 g 700 g
Ziarna pszenicy 75 g 100 g
Zmielone filety sardeli 8 11
Czerwone jabłko ze skórą, pokrojone w
plastry i wydrążone 1 1,5
Oliwa z oliwek 1,5 łyzki stolowej 2 łyzki stolowe
Suche drozdze 1 torebka 1,5 torebki
Program: KURZ
PRZEPISY NA CHLEB Z MIESZANKAMI DO PIECZENIA
Do pieczenia chleba z mieszankami należy używać program SCHNELL jeżeli producent mieszanek do pieczenia
nie zalecił inaczej.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Ciasto można przygotować w maszynie do pieczenia chleba według programu TEIG/PIZZA (CIASTO/PIZZA).
Następnie można je dalej wyrabiać i piec w piecu.
Dodatki wprowadza się podczas drugiej fazy wygniatania po sygnale dźwiękowym. W programie CIASTO nie ma
stopniowania. Podajemy orientacyjne ilości składników.
Francuska bagietka
Wielkość ciasta NORMALNE DUŻE
Woda 375 ml 550 ml
Suchy zaczyn 25 g 50 g
Sól 1 łyzeczka 1/2 łyzeczki
Cukier 1 łyzeczka 1/2 łyzeczki
Maka 552 g 700 g
Maka pszenna 75 g 100 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program: TEIG
Gdy ciasto jest gotowe, podzielić je na 2-4 części, uformować wałki, pozostawić 30-40 minut. Na górnej stronie
wykonać kilka nacięć pod kątem i piec w piecu.
Ciasto kawowe
Wielkość ciasta NORMALNE DUŻE
Mleko 170 ml 225 ml
Sól 1/4 łyzeczki 1/2 łyzeczki
Żółtko 1 1
Maslo lub margaryna 10 g 20 g
Maka 350 g 450 g
Cukier 35 g 50 g
Suche drozdze 1/2 torebki 3/4 torebki
Program: TEIG
Wyjąć ciasto z pojemnika i wygnieść.
Rozwałkować ciasto nadając mu formę okrągłą lub kwadratową i nałożyć następujące składniki.
Stopione maslo 2 łyzki stolowe 3 łyzki stolowe
Cukier 75 g 100 g
Starty cynamon 1 łyzeczka 1,5 łyzeczki
Zmielone orzechy 60 g 90 g
Lukier według uznania
Maslo rozłożyć na cieście.
Wymieszać cukier, cynamon i orzechy i rozłożyć na masło.
Ciasto zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu a następnie piec.
Precle
Wielkość ciasta NORMALNE DUŻE
Woda 200 ml 300 ml
Sól 1/4 łyzeczki 1/2 łyzeczki
Maka 360 g 540 g
Cukier 1/2 łyzeczki 3/4 łyzeczki
Suche drozdze 1/2 torebki 3/4 torebki
1 jajko lekko ubite
Gruba sól do rozłożenia
Wszystkie składniki poza jajkiem i solą włożyć do pojemnika.
Program: TEIG
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego i gdy wskaźnik pokaże 0:00, nacisnąć przycisk START/STOP
Rozgrzać piec do temperatury 230 °C.
Ciasto podzielić na części i z każdej części rozwałkować długie cienkie wałki.
Uformować precle i rozłożyć na natłuszczonej formie. Następnie posmarować je ubitym jajkiem i posypać grubą
solą.
Rozgrzać piec i włożyć do niego precle, piec 12-15 min. przy temperaturze 200 °C.
Brioche
Składniki na 9 sztuk 12 sztuk
Jajka 1 2
Woda lub mleko 225 ml 300 ml
Maslo lub margaryna 55 g 75 g
Sól 1/2 łyzeczki 3/4 łyzeczki
Cukier 40 g 50 g
Maka 400 g 540 g
Suche drozdze 3/4 torebki 1 torebka
Program TEIG
Wyjąć ciasto z pojemnika wygnieść i podzielić. Z każdego kawałka ciasta formować małą i dużą kulę. Duże kule
włożyć do nasmarowanych forem na brioche a na nich umieścić małe kule. Pozostawić do wyrośnięcia aż
podwoją swoją objętość. Pomieszać jajko z cukrem i posmarować brioche a następnie włożyć do pieca.
158157
Pol
Pol
Pol
Pol
Rolady drożdżowe
Rolady 9 sztuk 12 sztuk
Mleko 100 ml 200 ml
Sól 3/4 łyzeczki 1 łyzeczka
Woda 30 ml 45 ml
Maslo 30 g 45 g
Całe jajko 1 1+1 żółtko
Maka 350 g 450 g
Cukier 1,5 łyzki stolowej 2 łyzki stolowe
Suche drozdze 1/2 torebki 3/4 torebki
Program: TEIG
Ciasto formować w dowolne kształty lub zwijać zgodnie z poniższym opisem:
Nadzienie
Stopione masło/
margaryna 50 g 100 g
Cukier 50 g 100 g
starty cynamon 1/2 łyzeczki 3/4 łyzeczki
Lukier według uznania
Wyjąć ciasto z pojemnika i dobrze wygnieść.
Rozwałkować je na powierzchni posypanej mąką formując kwadrat i rozprowadzić na cieście masło. Pomieszać
cukier z cynamonem i wysypać na masło.
Skręcać w roladę zaczynając z szerokiej strony. Zagiąć dobrze boki.
Roladę pokroić na kawałki i wyłożyć na formę do pieczenia tak aby się nie dotykały.
Pozostawić na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik i piec przez 20-25 minut przy temperaturze 190 °C
Polukrować gdy są jeszcze gorące.
MARMOLADA
Przy pomocy maszyny do pieczenia chleba można również przyrządzić marmoladę
Umyć świeże, dojrzałe owoce. Obrać owoce o twardej skórze jak jabłka, gruszki, brzoskwinie lub inne owoce.
Przestrzegać zawsze dokładnie podanych ilości, ustalonych specjalnie do programu marmolady.
W innym przypadku marmolada może się niedogotować lub przegotować.
Zważyć owoce i pokroić je na małe kawałki (maks. 1cm).
Dodać cukier żelujący w proporcji 2:1. W żadnym wypadku nie dodawać normalnego cukru lub też w proporcji
1:1, ponieważ marmolada nie będzie wystarczająco gęsta.
Owoce pomieszać z cukrem i zastartować program. Program przebiega automatycznie. Po 1 godzinie i 20
minutach słychać sygnał dźwiękowy, marmoladę można nakładać do słoików. Dobrze zamknąć słoiki.
Marmolada truskawkowa
Umyte i oczyszczone świeże
truskawki pokrojone
lub rozgniecone 900 g
Cukier żelujący w proporcji 2:1 500 g
Sok z cytryny 1 łyzka stolowa
Wszystkie składniki wymieszać w pojemniku plastykowym skrobakiem. Nastawić program MARMELADE i
zastartować Resztki cukru na ściankach pojemnika zgarnąć skrobakiem.
Po sygnale dźwiękowym, wyjąć z maszyny pojemnik przez rękawice. Nałożyć marmoladę do słoików i dobrze je
zamknąć.
Marmolada jagodowa
Odmrożone jagody 950 g
Cukier żelujący w proporcji 2:1 500 g
sok z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać w pojemniku plastykowym skrobakiem.
Nastawić program MARMELADE i zastartować.
Resztki cukru na ściankach pojemnika zgarnąć skrobakiem.
Po sygnale dźwiękowym, wyjąć z maszyny pojemnik przez rękawice. Nałożyć marmoladę do słoików i dobrze je
zamknąć.
Marmolada pomarańczowa
Obrane i cienko pokrajane pomarańcze 900 g
Obrane i cienko pokrajane cytryny 100 g
Cukier żelujący w proporcji 2:1 500 g
Pomarańcze i cytryny obrać i pokroić w kawałki.
Dodać do pojemnika cukier i wymieszać razem ze wszystkimi składnikami plastykowym skrobakiem.
Nastawić program MARMELADE i zastartować.
Resztki cukru na ściankach pojemnika zgarnąć skrobakiem.
Po sygnale dźwiękowym, wyjąć z maszyny pojemnik przez rękawice.
160159
Pol
Pol
Pol
Pol
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141

Elta Cool Touch Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi