• WODA: W miar mo×liwoÊci stosowaþ nale×y wod mikkà. Jednak×e automat do pieczenia
chleba produkuje dobry chleb równie× z wodà twardà. Bardzo du×o dyskutuje si o wãaÊciwej
temperaturze wody. Odpowiedê jest prosta. Je×eli po wão×eniu rki do wody czuje si chãód, to
woda ma dobrà temperatur. Wody nie trzeba podgrzewaþ. Je×eli uwa×acie Paƒstwo, ×e woda z
kranu jest zbyt zimna, to mo×na jà pozostawiþ w kuchni przez godzin w celu jej nagrzania.
Przez podgrzanie wody dojÊþ mo×e do przedwczesnego zniszczenia bakterii dro×d×owych.
• INNE SKâADNIKI to wszystko inne, zaczynajàc od owoców suszonych, sera, jajek, orzechów
poprzez jogurt, do innych rodzajów zbó×, jak màka ×ytnia, kukurydziana lub zioãa i przyprawy. W
celu osiàgnicia najlepszych wyników, nale×y zwróciþ uwag na wiele czynników. Bardzo wa×na
jest zawartoÊþ wilgoci. Nale×y jà odpowiednio dopasowywaþ. Produkty takie jak ser, mleko i
Êwie×e owoce zawierajà du×o wody i decydujà o Êwie×ym wyglàdzie gotowego chleba.
• Stosowaþ mo×na te× skãadniki zastpcze, jak ser typu Parmezan, mleko w proszku lub owoce
suszone. Je×eli lepiej Paƒstwo poznacie urzàdzenie, bdà Paƒstwo instynktownie wiedzieli, czy
ciasto jest zbyt wilgotne, czy zbyt suche. W zale×noÊci od wyglàdu dodaþ mo×na albo màk, albo
wod. Prosz nie zapomnieþ, ×e skãadniki równie× w sobie dodawane zawierajà sól. Sól natomiast
spowalnia dziaãanie dro×d×y. Je×eli dodawane skãadniki sà wilgotne, np. jogurt lub majà postaþ
proszku, jak suszone zioãa, to mo×na je na wstpie ze sobà zmieszaþ. Produkty jak orzechy lub
suszone owoce dopiero wtedy, gdy urzàdzenie da sygnaã pozwalajàcy na to. Ró×ne fazy pieczenia
odczytaþ mo×na w tabeli
FAZY PIECZENIA
.
• OTOCZENIE: Dobry wynik pieczenia zale×y równie× od tego, w jakim otoczeniu pieczony jest
chleb. Automat do pieczenia chleba pracuje wyÊmienicie w szerokim zakresie temperatur, ale
ró×nica w wielkoÊci bochenków dojÊþ mo×e do 5% w zale×noÊci od tego, czy urzàdzenie pracuje
w pomieszczeniu ciepãym lub chãodnym. Automat do pieczenia chleba nie powinien staþ w
przeciàgu. Urzàdzenie chroni wprawdzie ciasto przed przeciàgami, ale ma te× to swoje granice.
Je×eli w pomieszczeniu jest du×a wilgotnoÊþ, mo×e to mieþ wpãyw na bochenek. Jako reguã
ogólnà przyjàþ nale×y, ×e temperatura w pomieszczeniu jest dla Paƒstwa przyjemna, to jest ona
te× przyjemna dla automatu do pieczenia chleba.
PRZECHOWYWANIE CHLEBA
• Przygotowany w domu chleb nie zawiera sztucznych Êrodków konserwujàcych. Je×eli chleb
zão×ony zostanie jednak w czystym i szczelnym pojemniku w lodówce, przechowywaþ go bdzie
mo×na 5-7 dni. Chleb mo×na te× zamroziþ. Nale×y przy tym pamitaþ, ×eby przed wão×eniem do
zamra×arki chleb ostygã.
PIERWSZY PIECZONY SAMODZIELNIE CHLEB
• Nastpujàcy przepis jest na chleb biaãy, który pieczony bdzie na ustawieniu standardowym. Je×eli
Paƒstwo nie jadajà biaãego chleba, polecamy pomimo wszystko, ten przepis, gdy× jest on
najãatwiejszy.
•Prosz postpowaþ zgodnie z kolejnymi krokami w podanej na nastpnej stronie dokãadnej
kolejnoÊci. Do bochenka 000g konieczne sà nastpujàce skãadniki:
Woda 30 ml
Màka do chleba biaãego 560 g
Cukier 2 ãy×eczki
Masão lub margaryna 2 ãy×eczki
Sól 2 ãy×eczki
Dro×d×e (dro×d×e suszone) 2,5 ãy×eczki (normalnie ,5 7g w torebce)
Do odmierzenia màki u×yþ dobrze funkcjonujàcej wagi kuchennej. Dla pãynów stosowaþ nale×y
dostarczonà miark – pojemnik (0) lub, je×eli Paƒstwo wolà, innà miark w ml.
PRZED PIERWSZYM UþYCIEM
•Usunàþ wszystkie materiaãy opakunkowe.
• Przed pierwszym u×yciem urzàdzenie nale×y oczyÊciþ (patrz
Czyszczenie i konserwacja
)
• Podczas pierwszego u×ycia dojÊþ mo×e do lekkiego wydzielenia zapachu i dymu. Chodzi o
pozostaãoÊci fabryczne, które spalajà si na powierzchni urzàdzenia.
OBSâUGA
•Form do pieczenie (2) wyjàþ do góry z urzàdzenia rkami. 2 haki do ugniatania (maãy i du×y)
(3) zaão×yþ na osie napdowe (4) na spodzie formy do pieczenia (2). Prosz si upewniþ, czy
haki do ugniatania (3) prawidãowo zaskoczyãy.
•Form do pieczenia (2) wypeãniþ skãadnikami (patrz rozdziaã
SKâADNIKI i PRZEPISY
).
Konieczne jest, ×eby przed wão×eniem formy do pieczenia (2) do automatu wypeãniona ona byãy
skãadnikami. W przeciwnym wypadku dojÊþ mo×e do zabrudzenia i uszkodzenia elementów
grzewczych.
•Form do pieczenia (2) napeãniaþ nale×y w kolejnoÊci podanej w przepisie. Najpierw pãyny,
potem màk, cukier i sól. Solà najlepiej posypaþ brzeg màki. W màce przygotowaþ nale×y
maãe wgãbienie dla dro×d×y. Nale×y zwróciþ uwag, ×eby dro×d×e nie weszãy w kontakt z solà
lub pãynem.
•Form do pieczenia (2) wão×yþ do urzàdzenia. Prosz si upewniþ, czy zaskoczyãa ona w
prawidãowy sposób, co jest sãyszalne w wyraêny sposób. Zamknàþ pokryw (6).
•Wão×yþ wtyczk () do odpowiedniego gniazdka
• Wskazywany jest program STANDARD:
Czas pieczenia 3:30h
KOLOR: Êredni
WIELKOÂý: 2lb (000g)
• Wybór innego programu: Przycisk WYBOR (5) naciskaþ tak dãugo, a× na wyÊwietlaczu (8)
pojawi si numer ×àdanego pr
ogramu.
• Za pomocà przycisków WIELKOÂý (4) i KOLOR (3) wybraþ mo×na te× ×àdane ustawienia
(patrz rozdziaã
TABELA
)
• Teraz ustawiþ mo×na funkcj CZAS (patrz
UþYCIE TIMERA
) .
• Nacisnàþ przycisk START/STOP (2). Urzàdzenie rozpoczyna podgrzewanie ciasta do
temperatury pokojowej. Nastpnie 2 haki (3) zaczynajà ugniatanie ciasta.
• Teraz rozpoczyna si przebieg programu. Na wyÊwietlaczu LCD (8) zadany czas zaczyna
pãynàþ wstecz. Automat do pieczenia chleba przeprowadza kolejny fazy pracy: ugniatanie,
wzrastanie i pieczenie – w zale×noÊci od wybranego programu.
• Podczas ugniatania urzàdzenie miesza przez kilka minut podane skãadniki. Normalne jest to, ×e
podczas tego procesu urzàdzenie troch wibruje.
• Nastpnie w urzàdzeniu zaczyna rosnàþ ciasto. W tym czasie zaczynajà pracowaþ dro×d×e i
mo×e dojÊþ do tego, ×e troch zajdzie wizjer (7).
• W przypadku pojawienia si dymu uchodzàcego z urzàdzenia nie wolno Êciàgaþ pokrywy (6).
Wyjàþ wtyczk () z gniazdka. W ×adnym przypadku nie wolno zalewaþ pczniejàcego w
urzàdzeniu ciasta wodà. Dym mo×e pojawiþ si midzy innymi wtedy, gdy ciasto wzniesie si
powy×ej brzegu formy do pieczenia (2) i dotknie spiral grzewczy.
• Podczas pracy urzàdzenia nie powinno si jego otwieraþ w celu zapewnienia optymalnego
wyniku pieczenia. Postpy w pieczeniu obserwowaþ mo×na przez wizjer (7).
• W programach STANDARD, KROTKI, FRANCUSKI, RAZOWY, CIASTA CUKIERNICZE,
CIASTO i MIESZANKA DO PIECZENIA CHLEB po okoão /3 czasu zabrzmi sygnaã (patrz
rozdziaã
TABELA
). Oznacza to, ×e jest teraz wãaÊciwy moment do dodania do chleba
skãadników takich jak np. orzechy. Ostro×ne otworzyþ pokryw (6). Dodaþ skãadniki i zamknàþ
pokryw. Prosz uwa×aþ na podnoszàcà si par wodnà.
• Po zakoƒczeniu ustawionego programu na wyÊwietlaczu (8) zostanie wskazane
0:00
. Chleb
jest teraz upieczony.
Pol
Pol
Pol
Pol
230229
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 19
http://domacipekarny.dama.cz